Tudományos hírek - TOP 24 óra

tegnap
20:45
Ne lepődjön meg, ha ma-holnap esetleg kizárja a Facebook (hvg.hu)
Világszerte több Facebook-felhasználót is kitesz a fiókjából a közösségi oldal, és úgy tűnik, egyelőre nem is engedi őket vissza.
tegnap
12:42
Látta már a kaliforniai óriáslefolyót? (ma.hu)
Egy Glory Hole nevű biztonsági túlfolyó vezeti le a kaliforniai Berryessa-tó vizét a Putah-patakba. Látványos videó!
tegnap
16:48
A sárkánygyíkok vérében lehet a baktériumok elleni szuperfegyver (24.hu)
A komodói varánuszok vérében olyan anyagokat találtak, melyekkel leküzdhetnénk az antibiotikum-ellenállást.
tegnap
21:00
Ilyen bolygórendszert még senki sem látott (csillagászat.hu)
Hét, Földhöz nagyon hasonló méretű égitest felfedezését jelentették be egyetlen csillag körül szerdán, a NASA sajtótájékoztatóján. A hét bolygó közül három a lakhatósági zónában kering, így folyékony víz is megmaradhat rajta. A bolygókat tartalmazó rendszer neve TRAPPIST-1, a belga Transiting
tegnap
15:18
A hódítók által behozott baktériumok máig pusztítják Dél-Amerikát (24.hu)
A térségben napjainkban is igen magas a gyomorfekélyes és gyomorrákos megbetegedések száma.
tegnap
17:33
Legjobb barátja segítsége kellett ahhoz, hogy Lincoln meg merjen házasodni (Múlt-kor)
1837 tavaszán egy „magas, esetlen, csúnya, ormótlan férfi” lépett be Joshua Speednek az illinois-i Springfieldben található rövidáruboltjába, ahol ágyához keresett ágyneműt. A vevő nem volt más, mint az akkoriban 28 éves Abraham Lincoln, az Egyesült Államok későbbi elnöke.
tegnap
19:15
Alig tudott leszállni Londonban a British budapesti járata, annyira nagy volt a szél – videó (hvg.hu)
Kétszer is meggondolták magukat csütörtökön a British Airways 869-es járatának pilótái, amikor megpróbáltak leszállni a London Heathrow repülőtéren.
tegnap
13:21
Téves riasztás: sokakat szólított fel a telefonja a jelszó újbóli megadására (hvg.hu)
Több olvasónk is jelezte: gyanús, Google-jelszót követelő üzenetet dobott fel mobilja. Két dolog miatt is lehetne aggódni, de úgy tűnik, ezúttal nem kell.
tegnap
13:27
Látott már dongókat labdázni? (origo.hu)
Pusztán megfigyeléssel valóságos „labdazsonglőrökké" fejleszthetik magukat a poszméhek, számolt be a meglepő eredményről egy új kutatás.
tegnap
17:35
Emberi számítógépek – fekete nők, akik főszerepet játszottak az űrrepülés történetében (Múlt-kor)
Az amerikai űrkutatás első évtizedeiben afrikai amerikai nők tucatjai dolgoztak a NASA kötelékében a legkülönfélébb területeken. Bár sokáig csak elfeledett háttérszereplői voltak az űrrepülés történetének, mára mozifilm is készült az első asztronauták röppályáit kiszámító afrikai amerikai hölgyek életéről.
tegnap
18:03
Új funkció jön a Viberbe, sokan nyomogathatják majd a vásárlás gombot (hvg.hu)
A Viber új funkciójával a felhasználóknak nem csupán arra nyílik lehetőségük, hogy termékeket keressenek és mutassák meg azokat ismerőseiknek, hanem akár azonnal leadhatják rá a rendelést, még ugyanott, a Viber alkalmazáson belül.
tegnap
16:42
Sárkányvérrel vehetik fel a harcot a szuperbaktériumok ellen (origo.hu)
Olyan antimikrobális tulajdonságokkal rendelkező fehérjetöredékek találhatóak a komodói varánusz vérében, amelyek védik a gyíkot a szájüregében élő toxikus baktériumokkal szemben. A felfedezés segítheti az antibiotikumoknak ellenálló szuperbaktériumok elleni küzdelmet.
tegnap
17:09
Apple-szabadalom: szerkeszthető avatarok jönnek a telefonjára (hvg.hu)
Nem baj, ha nem elégedett saját fotójával, hamarosan testre szabható, rajzfilmszerű alakokkal válthatja ki az iPhone-os, iPades alkalmazásokban.
tegnap
13:36
Brit kutatók poszméheket tanítottak "focizni" (24.hu)
A rovarok a lesszabályt ugyan nem értik, de az eredmények így is igen figyelemreméltóak.
tegnap
13:03
Jön a nagy mobilseregszemle: ezeket az eszközöket (nagyon) várjuk az MWC-re (hvg.hu)
Az MWC, azaz a mobileszközök nagy nemzetközi seregszemléje fontos esemény a gyártók szempontjából, sokan ekkorra időzítik újdonságaikat. A teljesség igénye nélkül összeszedtük, hogy kitől mit várhatunk az eddigi kiszivárogtatások alapján.
tegnap
12:36
BlackBerry tablet lehet a TCL nagy meglepetése? (BerryBlog)
Bizony-bizony, újfent megélénkültek a pletykák azzal kapcsolatban, hogy a BlackBerry új licencpartnere, a TCL Communication BlackBerry okostelefonok mellett kész piacra dobni BlackBerry márkájú tabletet is. Azért mielőtt még a megrögzött tablet-híveknél megindulna a hiperventillálás, gyorsan szögezzük le, hogy ennek a pletykának egyelőre elég ingatag az alapja, nevezetesen a Mobile World Congress…
ma
9:42
A Barbie-babák öregedését kutatták német tudósok (origo.hu)
A kultikus baba, Barbie "öregedését" kutatták nürnbergi tudósok: a cél az volt, hogy útmutatást adjanak a múzeumoknak, miként őrizzék meg a műanyag játék tulajdonságait a lehető leghosszabb ideig.
ma
8:09
Ha nem érdekli egy üzenet, egy frappáns mozdulattal elintézheti a mobilján (hvg.hu)
Mindenféle emojik léteznek már, de van egy reakció szmájli, ami sok helyzetben jól jön, de kilenc karakterrel kell leírni – ezt könnyítheti meg ezzel az alkalmazással.
tegnap
20:09
Csak fehérben? Dehogyis! 58-féle különböző színű AirPodsból lehet választani (hvg.hu)
Az Apple csupán egyetlen színben, fehérben adta ki nagyon várt vezeték nélküli fülesét, de ez nem jelenti azt, hogy ne vehetné meg akár lilában, vagy akár valamilyen metál színben az, aki feltűnőbb eszközt szeretne.
ma
10:15
Sir Robin és a tüncimesterek - szófelhőbe foglaltuk, ami az olimpiával történt (hvg.hu)
A Budapesti Olimpiáért Mozgalom (BOM), illetve a Budapest 2024 Facebook-oldalán ezrével érkeztek a gyászoló/együtt érző/vádaskodó/gyalázkodó hozzászólások az olimpiai pályázat visszavonásának hírére.
ma
9:36
ALMA a Napot új fényben mutatja meg (csillagászat.hu)
Az ALMA már a Napot is megfigyeli! A chilei Atacama sivatag magas-fennsíkján felállított ALMA milliméteres/szubmilliméteres teleszkóprendszer a Napról készített első megfigyelései központi csillagunk fotoszférája és alsó légköri rétegét lenyűgöző részletességgel mutatják. Így szó szerint beleláthatunk egy napfolt sötét és “tekergő”
ma
10:17
Jó, ha kéznél ez a toll, hiszen töltheti vele az okostelefonját (hvg.hu)
Dupla haszon, ha mindig a kezünk ügyében van egy toll, amellyel nemcsak információt tárolhatunk, hanem akár tölthetjük is a telefonunkat, ha az éppen lemerülne.
ma
10:39
A cefeidák titkos élete: röntgenben is pulzál a fényes változócsillag (csillagászat.hu)
Dedikált űrtávcsöves program keretében fedezték fel, hogy a cefeidák prototípusa felfénylik a röntgentartományban minden alkalommal, amikor a csillag a legnagyobbra tágul. A cefeida változócsillagokat a mai napig figyelem övezi (számos magyar kutató által is), hiszen ezek a csillagok mind a

Kereső

Keresés a weben, katalógusban, hírkereső, játékkereső: