Tudományos hírek - TOP 24 óra

tegnap
17:57
140 milliót hagyott végrendeletében a német hadifogoly arra a skót falura, ahol raboskodott (Múlt-kor)
Heinrich Steinmeyer egykori második világháborús német hadifogoly 140 millió forintnak megfelelő fontot hagyományozott halála után arra a skóciai Perthshire megyei falucskára, ahol a világégés idején fogságát töltötte, írta a BBC.
tegnap
13:12
Egy fényes tűzgömb száguldott át az égen - videó (ma.hu)
A délnyugat-szibériai Hakaszföld lakói fényes tűzgömböt láthattak a kedd esti égbolton, amely egy pillanatra nappallá változtatta az éjszakát.
tegnap
14:06
Sorra dönti a negatív rekordokat az Északi-sark jege (vs.hu)
Folyamatosan csökken a jégtakaró nagysága.
tegnap
15:33
Elférfiasodnak a békák az útszóró sótól (origo.hu)
A természetben télen előforduló vegyületek állatokra gyakorolt hatását vizsgálta egy új kutatás, amelynek következményei fenyegetőbbek, mint feltételezték.
tegnap
13:27
Égből hullott kövek az Atacama-sivatagban (csillagászat.hu)
A sátornak álcázott San Pedro-i meteoritmúzeum nem téveszti meg a gyakorlott csillagászt. Az Atacama-sivatag bolygónk egyik legfontosabb meteoritlelőhelye. A rendkívül száraz időjárás jól konzerválja a lehullott Naprendszer-maradványokat, és a könyörtelen tájon hosszú ideig megmaradnak a lehullott meteoritok. Több nagyobb becsapódási
tegnap
17:03
Probléma van a Curiosity marsjáró fúrójával (origo.hu)
Nem várt problémába ütközött a NASA marsjárója, a Curiosity. Úgy tűnik a mintavevő karral lehet a gond, ugyanis a fúró nem jön elő belőle – írja a Space.com.
ma
8:36
Amikor magyar huszárok masíroztak Bukarest utcáin (Múlt-kor)
100 évvel ezelőtt foglalták el az Európa egyik legmodernebb erődrendszerével rendelkező Bukarestet a magyar alakulatokat is magába foglaló központi hatalmak, miután megakadályoz-ták a mélyebb román benyomulást Erdélybe. A román fővárosban néhányan üdvrivalgásba kezdtek az ellenség láttán.
tegnap
17:54
Pearl Harbor: 75 éve volt a "gyalázat napja" (origo.hu)
Hetvenöt éve, 1941. december 7-én reggel hat órakor az 1. japán csapásmérő flotta anyahajóinak fedélzetéről 183 harci gép emelkedett a magasba, és déli irányba fordulva az amerikai csendes-óceáni flotta Hawaii-szigeteki hadikikötője, Pearl Harbor felé vette az irányt. A japán támadóhullám gépei tökéletesen meglepték a vasárnap reggeli békés nyugalomban ébredező, horgonyláncon álló amerikai…
tegnap
16:21
Életeket menthet ez a makiszerűen ugráló apró robot (ma.hu)
Páratlan ugróképességű robotot gyártottak a kaliforniai Berkeley Egyetem tudósai, akik szerint akár különösen nehéz kutatási-mentési akciókban is hasznát lehet majd venni.
tegnap
16:54
Ukrán parlament: a világ országai ismerjék el népirtásnak a nagy éhínséget (Múlt-kor)
Az ukrán parlament szerdán elfogadott határozatában arra szólította fel a világ országait, hogy ismerjék el népirtásnak a sztálini rezsim alatt, 1932-33-ban lezajlott ukrajnai holodomort, azaz a mesterségesen előidézett nagy éhínséget.
tegnap
15:00
Látványos videón a 21. század földrengései (ma.hu)
A Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Intézet 2001-től egészen 2015-ig mutatja be az összes addig dokumentált földrengést.
ma
10:09
Vérfagyasztó videó: gekkót fogott a pók (ma.hu)
Itt a legfrissebb pókos horrorsztori Ausztráliából. Ezúttal egy gekkót kapott el egy hatalmas vadászpók.
ma
11:45
Özönlenek a látogatók a szigetvári várba (Múlt-kor)
Idén több mint 22 ezren látogattak el szigetvári várba, tavalyhoz képest majdnem kétszer annyian - közölte a Zrínyi-emlékévet bonyolító Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. szerdán.
tegnap
20:00
A GYSEV majdnem elérte a svájci szintet (vs.hu)
A Szombathely és Zalaszentiván közötti vonal korszerűsítésével a regionális vasút már 90 százalékban villamosított.
tegnap
13:30
Az Apple is gyulladásveszély miatt vizsgálja telefonjait (vs.hu)
Főleg a kínaiak panaszkodnak az iPhone-okra.
tegnap
13:12
Már a Római Birodalom idején is pusztított a malária (origo.hu)
Már 2000 éve, az ókori római császárság idején is létezett a malária: az olasz félsziget bizonyos régióiból származó emberi maradványokban először találtak közvetlen genetikai bizonyítékot arra, hogy a malária a római birodalomban is szedte áldozatait.
tegnap
20:15
Ne aggódjon, a repülőn is le tudják hallgatni! (vs.hu)
Nem is szabad a repülőn telefonálni – válaszolta az Air France Edward Snowden vádjaira.
ma
9:00
A zsiráf hivatalosan is felkerült a fenyegetett állatok listájára (origo.hu)
A világ egyik legismertebb állata, a zsiráf is felkerült a Természetvédelmi Világszövetség most frissített Vörös Listájára, amely a kihalás által fenyegetett állatfajokat sorolja fel.
ma
4:51
Kórházba került az űrhajós legenda (origo.hu)
Kórházba került John Glenn, az első amerikai űrhajós, aki megkerülte a Földet - közölte egy kórházi illetékes szerdán.
ma
10:27
Meghalt Adolf Burger, Hitler pénzhamisítója (origo.hu)
Egy évvel a századik születésnapja előtt meghalt Adolf Burger, akit a második világháború vége felé a nácik arra kényszerítettek, hogy társaival együtt vegyen részt a történelem egyik legnagyobb pénzhamisítási akciójában, amellyel a náci Németország célja a szövetségesek gazdaságának destabilizálása volt.
ma
8:06
Kórházban az első amerikai űrhajós, aki megkerülte a Földet (ma.hu)
A 95 éves asztronauta egy rákos betegeket kezelő kórházban fekszik több mint egy hete az Ohio államban lévő Columbusban, ahol állapotáról nem szolgáltak részletekkel.
ma
12:48
Hogyan azonosították II. Lajos másfél hónapos, bomló maradványait? (Múlt-kor)
II. Lajos magyar és cseh király halálának körülményei, földi maradványainak sorsa közel fél évezrede áll a viták kereszttüzében. Már a mohácsi csatavesztést követő menekülés közepette kérdezgethették egymástól a túlélők: hol van a király, és mi történt vele? A kérdésre máig nem tudunk megnyugtató választ adni.
ma
10:42
Életfogytiglani börtönbüntetés kiszabását kérte az ügyészség a „Balkán mészárosára” (Múlt-kor)
Életfogytiglani börtönbüntetés kiszabását kérte az ügyészség a háborús bűnök elkövetésével vádolt Ratko Mladicra szerdán a hágai Nemzetközi Törvényszéken (NT). Az áldozatok arculcsapása lenne és sértené az igazságot, ha nem a jog szerinti legszigorúbb büntetést szabnák ki.
ma
7:48
Már több mint száz halálos áldozata van az indonéz földrengésnek (ma.hu)
Százkettőre nőtt az indonéziai földrengés halálos áldozatainak a száma, a sérülteké pedig meghaladja a hétszázötvenet, közülük mintegy száznegyven ember állapota súlyos.
ma
12:50
Autogramot kért, majd néhány órával később lelőtte John Lennont (Múlt-kor)
Miközben Lennon elsétált mellette, Chapman azt kérdezte: „Mr. Lennon?”. Ahogy Lennon megfordult, Chapman előhúzta fegyverét, majd ötször lőtt. Az egyik golyó mellé ment, a többi az énekes hátát és vállát találta el. Lennon a kórházban belehalt sérüléseibe - 36 éve, 1980. december 8-án a legenda elbúcsúzott.

Kereső

Keresés a weben, katalógusban, hírkereső, játékkereső: