Tudományos hírek - Friss hírek

tegnap
19:48
Lenyűgöző videó: ahogyan a sas látja a magasból Párizst! (ma.hu)
Szeptember végén egy - a Franciaországban már ötven éve kihalt - fehérfarkú rétisas szárnyalt a Szajna mentén az Eiffel toronyból egészen a Trocadéro Gardens-ig. Egy kamerát szereltek a hátára.
tegnap
18:18
Vegyen marsjáró-szenzort gázszivárgás érzékeléséhez! (ma.hu)
A Curiosity marsjáró számára fejlesztett technológia földi adaptálásával a mostaniaknál sokkal érzékenyebb gázérzékelőket készítenek.
tegnap
18:00
Ezért kutatja egy szegény ország a Marsot (origo.hu)
India űrprogramja számára a Mars kutatása csak hab a tortán. Betetőzése annak a sok évtizede tartó erőfeszítésnek, amelynek köszönhetően a világ második legnépesebb országa az űralkalmazások területén jelentős eredményeket ért el.
tegnap
15:18
A Google alelnöke megdöntötte Felix Baumgartner világrekordját (ma.hu)
Dr. Alan Euastace 41,2 kilométer magasságból ugrott le ejtőernyővel.
tegnap
13:15
Vasárnap kezdődik a téli időszámítás (orientpress)
Vasárnap hajnali háromkor egy órával vissza kell állítani az órákat, ezzel visszaáll a normál, más néven a téli időszámítás, amely március 29-éig tart. A nyári időszámításnak köszönhetően évente egy nagyobb város, 30-40 ezer háztartás éves villamosenergia-fogyasztása - 120 gigawattóra - takarítható meg a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. becslése szerint.
tegnap
10:24
Piros-e a piros? (nyest.hu)
Sajnos nem látunk egymás fejébe. Ennek vannak szomorú következményei: nem mindig lehetünk biztosak abban, hogy ugyanazon a szón ugyanazt értjük, mint a másik. De legalább ezt tudjuk.
tegnap
10:18
Ügyeljünk a megfelelő szellőztetésre a fűtési szezonban! (orientpress)
A fűtési szezonban ügyelni kell a lakások megfelelő szellőztetésére, mert így elkerülhető a belső térben megtalálható allergének, valamint a szén-dioxid és a szén-monoxid okozta egészségkárosodás - figyelmeztet az Országos Környezetegészségügyi Intézet.
tegnap
9:18
Hol járunk? Állam a városban (origo.hu)
Az 1929-ben alakult állam a világ legkisebb (0,44 négyzetkilométer), mégis egyik legbefolyásosabb állama.
tegnap
8:51
Balog Zoltán átvette a világzenei vásár stafétáját (orientpress)
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere pénteken Spanyolországban, Santiago de Compostelában átvette a World Music Expo (Womex), a világzene első számú nemzetközi eseménye stafétáját. Budapest 2015 októberében lesz házigazdája a vásárnak. 'Kelet-Közép-Európában még sohasem rendeztek Womexet, ezért is óriási a jelentősége annak, hogy Budapest lesz a házigazda, hiszen egy egész térség…
tegnap
7:48
Megdöntötték Baumgartner űrbéli rekordját (origo.hu)
Átadta a múltnak Felix Baumgartner 2012-ben elért mintegy 39 ezer méteres rekordját a Google konszern egyik vezetője, az 57 éves Alan Eustace, aki az osztrák extrémsportolónál is magasabbról, több mint 41 ezer méterről hajtott végre sztratoszféraugrást.
tegnap
6:18
Megdőlt a sztratoszféraugrás Baumgartner által felállított rekordja (inforadio.hu)
Átadta a múltnak Felix Baumgartner 2012-ben elért mintegy 39 ezer méteres rekordját a Google konszern egyik vezetője, az 57 éves Alan Eustace, aki az osztrák extrémsportolónál is magasabbról, több mint 41 ezer méterről hajtott végre sztratoszféraugrást.

2014. október 24. péntek

péntek
23:33
Nem működő szíveket élesztettek fel és ültettek be a tudósok (inforadio.hu)
Nem működő szíveket élesztettek fel és ültettek be ausztrál tudósok - jelentették be az áttörést jelentő új eljárást pénteken Sydneyben.
péntek
19:06
Hová bújt saját fekete lyukunk? (ma.hu)
Galaxisunk közepén egy hatalmas fekete lyuk trónol. Elvileg legalábbis, de jövőre nagy eséllyel rá is akadhatunk.
péntek
17:18
Kis lépés az emberiségnek... (ma.hu)
Hallgassa meg ön is az ár felfedezésének hangjait. Híressé vált űrhajós mondatok, Szputnyik-csipogás, a földi atmoszféra zenéje vagy jelek a Szaturnuszról - szinte bármit beállíthat csengőhangnak.
péntek
17:00
NGM: együttes csúcson a születések és a női foglalkoztatás (orientpress)
Magyarország jó példa arra, hogy akkor születik több gyermek, ha több nő dolgozik, s ennek következtében nagyobb biztonságban érzik magukat a családok - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken, reagálva a Központi Statisztikai Hivatal friss adataira.
péntek
16:21
A napfény segíthet megelőzni a cukorbetegséget (inforadio.hu)
Az ésszerű mértékű napozás segíthet megelőzni a cukorbetegséget és az elhízást - derült ki egy pénteken megjelent tanulmányból.
péntek
16:21
A korai galaxisokat utánozza egy csillagontó (origo.hu)
Egy közeli sűrű galaxis úgy ontja magából a csillagokat, ahogy az az Ősrobbanás utáni időszakban is történhetett. Tanulmányozása közelebb vihet az Univerzum fiatalkorának megértéséhez.
péntek
15:30
Bajor Gizi Szalon néven új játszóhely nyílik a Nemzeti Színházban (orientpress)
Bajor Gizi Szalon néven új játszóhely nyílik november végén a Nemzeti Színházban; az új színpadon Udvaros Dorottya, Voith Ági és Bodrogi Gyula estjeit láthatják a nézők az évad első felében.
péntek
15:12
Albínó keleti sünt gondoznak a Szegedi Vadasparkban (ma.hu)
A különös szerzetre egy szegedi család kutyája figyelt föl a kertben. A megrettent állatot befogadták és gondosan nevelték, végül bevitték az állatkert mentőközpontjába, ahol évről évre sok sünt nevelnek, és többségüket - miután megerősödtek - szabadon is tudják engedni.
péntek
13:42
Zseton, hírnév és részecskefizika (origo.hu)
A CERN Webfesten készült díjnyertes böngészős játék segítségével bárkiből nemzetközileg elismert tudós lehet.

Kereső

Keresés a weben, katalógusban, hírkereső, játékkereső: