Tudományos hírek - Friss hírek

19:11 Rákosiék távolították el a most visszaállított Kossuth téri szobrot (Múlt-kor)
Ünnepélyesen újra felavatták Horvay János Kossuth Lajos-emlékművét kedden Budapesten, a Kossuth téren. A Kossuth téri szobor története 1894-ben, Kossuth Lajos halálakor kezdődött.
19:09 Még a perzsák sem találtak rá a szidóni templom titkos szobájára (Múlt-kor)
A dél-libanoni Szidón városának frères-i régészeti lelőhelyén egy titkos szobát fedeztek fel a British Museum régészei, valamint libanoni szakemberek. A monumentális földalatti terem valószínűleg az ötezer éves település bronzkori templomához tartozik.
19:03 Bemutatták: az első telefon működő retinaszkennerrel (hvg.hu)
Sokféleképpen feloldhatjuk telefonunk zárolását, és a ZTE újdonságánál akár úgy, hogy csak rámeredünk.
18:45 Pénzt tesz a startupokba a Cisco, a Telekom és az Intel (hvg.hu)
Az internetre kapcsolódó mindennapi eszközök elterjedését támogató kezdeményezést hozott létre a Cisco, a Deutsche Telekom és az Intel. A Barcelonában zajló Mobile World Congress szakkiállításon bejelentett program célja az innovatív vállalkozások gyorsabb piacrajutásának elősegítése. Egyes kiválasztott vállalkozások stratégiai befektetésekhez, illetve a terjeszkedéshez szükséges támogatáshoz is…
18:45 Szenzációs felvételt küldött a Rosetta az üstökösről - Nézze meg! (inforadio.hu)
Az eddigi legnagyobb felbontású felvételt továbbította a Földre a Rosetta a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökösről, az űrszonda OSIRIS kamerája a fotót február 14-én készítette, amikor a Rosettának sikerült hat kilométerre megközelítenie az üstököst.
18:09 Ismeretlen kultúra településének nyomaira bukkantak Hondurasban (inforadio.hu)
Ismeretlen kultúra településének nyomaira - szobrokra, terekre, földsáncokra és egy piramisra - bukkantak régészek Honduras északkeleti részének esőerdeiben.
18:06 Lovagi tornán halhatott meg a normann férfi (Múlt-kor)
45 éves korában, valamikor a 12. században hunyt el az a Herefordban eltemetett normann férfi, akinek csontvázán számos, a lovagi tornákra jellemző sérülést fedeztek fel brit régészek. Nem kizárt, hogy a lovag éppen egy ilyen viadal során lelte halálát.
17:33 Hihetetlen: egy fényképen a fény mint hullám és mint részecske (hvg.hu)
Albert Einstein Nobel-díjat kapott a felfedezéséért, és most sikerült fényképen is megörökíteni a fény kettős természetét.
17:27 Hogyan legyen fitt két óra alatt? A BBC megmutatja (origo.hu)
Rengeteg reklám igyekszik meggyőzni a potenciális vásárlókat arról, hogy az általuk hirdetett fogyókúrás, erősítő, kozmetikai vagy más testváltoztató módszer a legjobb a világon. Ezt az állítást sokszor ilyen volt, ilyen lett képekkel demonstrálják. A BBC egy rövid videóban bemutatja, hogyan lehet ilyen átalakítást végrehajtani pár óra alatt, akár képmódosító szoftverek nélkül is.
16:39 Gorilláktól ered a HIV-1-vírus két alcsoportja (inforadio.hu)
Az embernél szerzett immunhiányos tünetegyüttest (AIDS) okozó HIV-vírus egyik típusának alcsoportjai közül kettő a kameruni nyugati síkvidéki gorilláktól származik - állapította meg egy amerikai tanulmány.
16:00 Az ünnep, amikor kötelező a hangoskodás a zsinagógákban (Múlt-kor)
A zsidó naptár szerint ádár hónap 14. napján, az előző napnyugtától az aznapi első három csillag megjelenéséig ünneplik a purimot, a megmenekülés napját, az ószövetségi eredetű zsidó tavaszünnepet, a zsidó farsangot.
16:00 Magyar technológiával a hamisítás ellen (orientpress)
A világon eddig sehol nem alkalmazott termékazonosító technológiát, egy olyan biztonsági címkét fejlesztettek ki magyar tudósok, amely használatával az eredetiség kétség nélkül azonosítható - hangzott el az SMark (Secure Mark) projekt budapesti bemutatóján.
15:57 Ősi eredetű koboldcápát fogtak a dél-ausztrál vizeken (Metropol.hu)
Ez a faj az utolsó élő tagja a 125 millió éves Mitsukurinidae cápacsaládnak.
15:48 Bemutatkozott a BlackBerry első idei újdonsága (BerryBlog)
A Mobile World Congress ma délelőtti BlackBerry-sajtóeseményének voltak meglepő és kevésbé meglepő momentumai, utóbbiak közé tartozott a kanadai gyártó első idei újdonságának a BlackBerry Leapnek a leleplezése. A BlackBerry Leap, vagyis korábbi (kód)nevén a Rio olyannyira nem számít újdonságnak, hogy valójában több mint két éve megjelent már, csak akkor még Z10-nek hívták és picit kisebb kijelzője…
14:57 40 éve halt meg Németh László (Múlt-kor)
Negyven éve, 1975. március 3-án halt meg Németh László Kossuth-díjas író, esszéista, drámaíró, műfordító, a 20. századi magyar irodalom kimagasló alakja.
14:54 A nagy mértékű erdőirtás a monszunesőket is eltérítheti (inforadio.hu)
A nagy mértékű erdőirtás a monszunesőt is délebbre térítheti, így India majdnem ötödével kevesebb csapadékot kaphat - derült ki egy új modellkísérletből.
14:30 Húszmillió forintra csökken az alkoholok jövedéki biztosítéka (orientpress)
Húszmillió forintra csökken az alkoholok jövedéki biztosítéka, miután az Országgyűlés kedden elfogadta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János és parlamenti államtitkára, L. Simon László erre vonatkozó törvényjavaslatát.
13:54 Iszlám érméket rejtett a viking pajzsdudor (Múlt-kor)
2014 augusztusában egy fémdetektoros hobbirégész viking kori kardra bukkant Norvégia középső részén, Trondheimtől délre, a skauni mezőn. A középkori leletet azóta régészek is vizsgálták és több érdekes információt is megosztottak a közvéleménnyel, ám tulajdonosa kilétét nem sikerült felfedni.
13:27 Jó hír, urak! Az önöké nagyobb az átlaghoz képest, mint eddig hitték (vs.hu)
15 ezer férfi pénisze nem hazudhat. Az átlagos méret kisebb, mint eddig gondoltuk. Lehet, hogy a szögmérőn múlt?
13:27 Itt az olcsó, gyufásdoboznyi GoPro-gyilkos (hvg.hu)
GoPro-gyilkosnak is nevezik a Xiaomi új kameráját, és a specifikációkat, illetve az árat nézve, nem is túlzó ez az állítás.

Kereső

Keresés a weben, katalógusban, hírkereső, játékkereső: