Tudományos hírek - Friss hírek

6:57 Fogamzásgátlós kérdés (nyest.hu)
A 18. században még léteztek a „foganodik”, „foganszik”, „foganzik” igék (ezek a „fog-” tőből képzett „fogan-” tő származékai). A 19. századra azonban – legalábbis nyomtatott szövegekben – teljesen kiszorította őket a „fogamzik”.
6:48 Megismételték az univerzum első pillanatát a CERN-ben (ma.hu)
Rekordenergián ütköztették az ólommagokat a nagy hadronütköztetőben. A kísérlet célja "leképezni" a korai világegyetemben uralkodó állapotokat.
6:12 Galaxisunk legforróbb fehér törpecsillagát találták meg (stop.hu)
Azonosították a galaxisunkban valaha felfedezett legforróbb fehér törpecsillagot a Tübingeni és Potsdami Egyetemek kutatói.
5:18 Őskőkori elefántmészárszéket fedeztek fel Görögországban (inforadio.hu)
Alsó paleolitkori elefántmészárszék nyomait fedezték fel régészek a görögországi Megalopoliszban.
4:06 A klímaváltozás első bizonyítékait dokumentálták brit és svájci kutatók (stop.hu)
Az 1980-as években a Földön példanélküli globális klímaváltozás ment végbe, amelyet ember által előidézett felmelegedés és egy vulkánkitörés okozott - írták brit és svájci kutatók tanulmányukban, amelyben a globális felmelegedést előidéző és kísérő jelenségek hosszú sorát dokumentálták.
3:12 Megkezdték a radarvizsgálatokat Tutanhamon sírjában (stop.hu)
Luxorban csütörtökön hozzáláttak azokhoz a radarvizsgálatokhoz, amelyek Nicholas Reeves brit régész reményei szerint megerősítik azon elméletét, amely szerint Nofertiti egyiptomi királyné Tutanhamon sírjának egyik fala mögött nyugszik. Az Arizonai Egyetem kutatója legújabb tanulmányában azt is felveti, hogy Tutanhamon halotti maszkja eredetileg Nofertitinek készült.
1:24 Az astrophysika módszerei (csillagászat.hu)
Mihelyt a tisztán tapasztalati tudomány oly álláspontra vergődött, hogy az inductiv módszereken kívül haszonnal már a deductiót is fölveheti segédeszközei sorába, e tudományról mint szorosabb értelmű exact vizsgálódásról beszélhetünk. A míg a vegytan az anyag elemeibe való szétbonthatásához, az elemekből

2015. november 26. csütörtök

tegnap
23:54
A Smithsonian Természettudományi Múzeum őrzi meg a vasárnap kimúlt szélesszájú orrszarvú tetemét (ma.hu)
A washingtoni Smitshonian Természettudományi Múzeumba küldték megőrzésre a San Diegó-i állatkertben vasárnap elaltatott ritka szélesszájú orrszarvú tetemét és tülkeit.
tegnap
22:15
Ilyen energiával még nem ütköztettek ólommagokat a hadronütköztetőben (vs.hu)
Ezer teraelektronvolt energiával ütköztetik az ólommagokat, így hihetetlen energiasűrűség jön létre.
tegnap
19:30
Rekordenergián ütköztették az ólommagokat a nagy hadronütköztetőben (inforadio.hu)
Rekordnagyságú energián ütköztették az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetőjében (LHC) az ólommagokat - a kísérlet célja "leképezni" a korai világegyetemben uralkodó állapotokat.
tegnap
19:12
Még a héten megoldódhat Nofertiti sírjának rejtélye (Múlt-kor)
Luxorban csütörtökön hozzáláttak azokhoz a radarvizsgálatokhoz, amelyek Nicholas Reeves brit régész reményei szerint megerősítik azon elméletét, amely szerint Nofertiti egyiptomi királyné Tutanhamon sírjának egyik fala mögött nyugszik.
tegnap
19:12
A húsfogyasztás visszaszorítása segíthet a klímaváltozás megfékezésében (ma.hu)
A tanulmány szerint az egészséges szintű húsfogyasztásra való áttérésnek kulcsfontosságú szerepe van abban, hogy az emberiség 2 Celsius-fok alatt tudja tartani a század végéig a globális átlaghőmérséklet emelkedését.
tegnap
18:36
Nyolcéves lánynál diagnosztizáltak mellrákot az Egyesült Államokban (inforadio.hu)
Ritka emlőrákot diagnosztizáltak egy nyolcéves amerikai lánynál, a Utah államban lévő Centerville-ben élő Chrissy Turner a világ egyik legfiatalabb mellrák betege.
tegnap
18:18
Pearl Harbor: csak a hírszerzés állt a helyzet magaslatán (origo.hu)
1941. november 26-án a Kuril-szigetek térségében összevont 1. japán flotta hordozói és kísérő egységei felszedték a horgonyt. A félelmetes csapásmérő erő teljes rádiócsendben hajózva a Hawaii-szigetek felé vette az irányt. A december 7-én kora reggel Pearl Harbor ellen indított japán támadás teljesen felkészületlenül érte az amerikai csendes-óceáni flottát. Pedig Washingtonban a látszatnál sokkal…
tegnap
18:00
Holnap érkezik a Kossuth térre az Ország Karácsonyfája (orientpress)
Pénteken állítják fel az Országház előtt, a Kossuth téren az Ország Karácsonyfáját. A korábban kivágásra ítélt lucfenyőt magánemberként, a Pest megyei Dabas-Gyón település egyik lakosa ajánlotta fel erre a célra - közölte az Országgyűlés sajtóirodája.
tegnap
17:42
Galaxisunk legforróbb fehér törpecsillagát találták meg (origo.hu)
Azonosították a galaxisunkban valaha felfedezett legforróbb fehér törpecsillagot a Tübingeni és Potsdami Egyetemek kutatói.
tegnap
17:28
A klímaváltozás első bizonyítékait dokumentálták brit és svájci kutatók (ma.hu)
Az 1980-as években a Földön példanélküli globális klímaváltozás ment végbe, amelyet ember által előidézett felmelegedés és egy vulkánkitörés okozott.
tegnap
17:26
Megkezdték a radarvizsgálatokat Tutanhamon sírjában (ma.hu)
Luxorban csütörtökön hozzáláttak azokhoz a radarvizsgálatokhoz, amelyek Nicholas Reeves brit régész reményei szerint megerősítik azon elméletét, amely szerint Nofertiti egyiptomi királyné Tutanhamon sírjának egyik fala mögött nyugszik.
tegnap
17:24
A klímaváltozás első bizonyítékai! (inforadio.hu)
Az 1980-as években a Földön példa nélküli globális klímaváltozás ment végbe, amelyet ember által előidézett felmelegedés és egy vulkánkitörés okozott - írták brit és svájci kutatók tanulmányukban, amelyben a globális felmelegedést előidéző és kísérő jelenségek hosszú sorát dokumentálták.
tegnap
17:24
Egy csillag haldoklik a Tejút szélén (ma.hu)
Galaxisunk legforróbb fehér törpecsillagát találta meg a Hubble, és hogy mi van mögötte!

Kereső

Keresés a weben, katalógusban, hírkereső, játékkereső: