Tudományos hírek - Friss hírek

18:09 A sivatagi bogár mutat példát a szélvédők jégtelenítéséhez (origo.hu)
Energiát, időt és pénzt lehet megtakarítani azzal a technológiával, amely a Namíb-sivatagi bogár fortélyát veti be a zúzmara elleni küzdelemben.
18:06 Enver Hodzsa özvegye: a férjem lelkének fájt, amikor embereket végzett ki (Múlt-kor)
Az egykori albán kommunista diktátor, Enver Hodzsa 95 éves özvegye, Nedzsmije az általa élete utolsó közszereplésének nevezett tévéinterjújában férjét érzékeny léleknek nevezte, aki sajnálta kivégeztetni az embereket. Az asszony, aki a várakozásokkal ellentétben nem kért bocsánatot a rezsim bűneiért.
17:36 A lovak felismerik az emberi érzelmeket (vs.hu)
Tudják, mikor nézünk rájuk csúnyán.
17:15 Száz vicces és meglepő adat az igazi kreativitás weboldalától (hvg.hu)
Mérföldkőhöz érkezett a közösségi finanszírozás egyik legsikeresebb oldala: a Kickstarteren a napokban könyvelték el a százezredik sikeres projektet.
17:06 Felismerik a lovak az emberi érzelmeket (ma.hu)
A szakértők szerint a háziasítással a lovak képessé válhattak arra, hogy értelmezzék az emberi viselkedést és alkalmazkodjanak hozzá.
17:03 Tudóstársai is kétkedve fogadták Röntgen felfedezését (Múlt-kor)
Kilencvenhárom éve, 1923. február 10-én halt meg Wilhelm Conrad Röntgen Nobel-díjas német fizikus, a röntgensugár felfedezője. A szigetelők elektromos térben való mozgatásakor keletkező röntgenáram, valamint a roentgenium nevű elem is az ő nevét viseli.
16:48 Gorillaikrek születtek a Közép-afrikai Köztársaságban (ma.hu)
Az ikreket január végén látták először anyjukon, Maluin csüngve. Az apa, az ezüsthátú Makumba végig a közelükben mászkált, hogy védje őket.
16:03 Megkezdődött az emberi DNS módosítása (origo.hu)
Február 1-jével engedélyezték az Egyesült Királyságban a hólyagcsíra-állapotban lévő embriók génmódosítását. A brit példa egyedülálló a világon, egyelőre nem tudunk más országról, ahol ilyen támogatottságot kapott volna a génszerkesztés – nem is véletlenül, hiszen az emberi genom manipulálását komoly etikai vita kíséri, nem beszélve a közvélemény általános ellenzéséről. De hogyan is zajlik ez a…
16:00 70 év után találkozott egykori háborús szerelmével egy veterán (Múlt-kor)
Több mint hetven év után szerdán találkozott újra a második világháborúban harcolt amerikai veterán és egykori brit szerelme Ausztráliában. Az újra egymásra talált szerelmesek úgy tervezik, a Valentin-napot is együtt ünneplik.
15:45 Miért folyik smaragdzölden a halak vére? (origo.hu)
A tenger alatt készült színpompás felvételek gyakran nem a látható valóságot tükrözik. Ahogy egyre mélyebbre süllyedünk a víz alatt, fokozatosan kivesznek a színek, hogy átadják helyüket a mindent uraló szürke és kék árnyalatainak.
15:39 Szabad szemmel nem lesz látható a Földet megközelítő hatalmas aszteroida (ma.hu)
Hogy pontosan mennyire közelíti majd meg a Földet, abban a csillagászok is bizonytalanok.
15:27 A lovak felismerik az emberi érzelmeket (origo.hu)
Felismerik az érzelmeket tükröző emberi arckifejezéseket a lovak: megkülönböztetik a mérges és a vidám arcokat - derült ki egy brit kutatásból.
15:12 A Volkswagen visszahív 680 ezer autót (vs.hu)
A légzsákokkal van gond. A Mercedes szintén visszahív 841 ezer járművet.
15:09 Szabad szemmel nem lesz látható a Földet súroló aszteroida (origo.hu)
Az oroszországi Cseljabinszk felett 2013-ban a légkörbe csapódott aszteroidánál majdnem kétszer nagyobb átmérőjű kisbolygó közelít a Föld felé: a 2013 TX68-as jelzésű aszteroida március 5-én lesz a legközelebb a bolygónkhoz, de szabad szemmel nem lehet majd látni.
14:57 Kisebb-nagyobb hibajavítások a BB10-es WhatsAppben (BerryBlog)
A WhatsApp a maga nagyjából egymilliárd felhasználójával az egyik legnagyobb chatplatformnak számít a világon, és szerencsére a fejlesztők úgy döntöttek, hogy a szolgáltatás nyújtotta előnyöket a lehető legtöbb platform, illetve operációs rendszer felhasználói számára elérhetővé kell tenni. Így régóta elérhető a program BlackBerryre, pontosabban BlackBerry 10-re is, ráadásul a fejlesztés továbbra…
14:57 Amikor egy pék véletlenül felgyújtotta Londont (Múlt-kor)
Thomas Farrinor angol pék 1666. szeptember 2-án súlyos gondatlanságot követett el: a hajnali kenyérsütés után a kemencéjében hagyta a parazsat, amely végül szikrákat hányva lángba borította a pékségét. A villámgyorsan tűzviharrá változott csapás négy napon át tombolt, elpusztítva London négyötödét.
14:57 Robog a Föld felé a nagy tömegű kisbolygó (inforadio.hu)
Az oroszországi Cseljabinszk felett 2013-ban a légkörbe csapódott aszteroidánál majdnem kétszer nagyobb átmérőjű kisbolygó közelít a Föld felé: a 2013 TX68-as jelzésű aszteroida március 5-én lesz a legközelebb a bolygónkhoz, de szabad szemmel nem lehet majd látni.
14:48 Csökken a benzin ára (orientpress)
Csökkenti bruttó 6 forinttal a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol Nyrt. pénteken, a gázolaj ára nem változik - értesült piaci forrásokból szerdán az MTI. Az autósok 15-25 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.
13:54 Így lett a Waffen-SS katonájából az amerikai hadsereg hőse (Múlt-kor)
Amikor Larry Thorne-t 1954-ben közlegényként besorozták az amerikai hadseregbe, már jelentős háborús tapasztalattal rendelkezett. A második világháborúban azonban nem a szövetségesek, hanem a tengelyhatalmak oldalán harcolt a szovjetek ellen.
13:21 Közel ezer rejtőzködő galaxist lepleztek le a csillagászok (origo.hu)
Először sikerült közel ezer rejtőzködő galaxist tanulmányoznia egy nemzetközi kutatócsoportnak. Az új eredmények fényt deríthetnek egy titokzatos gravitációs jelenségre, melyet a „Nagy Mozgató” néven ismerünk.

Kereső

Keresés a weben, katalógusban, hírkereső, játékkereső: