Tudományos hírek - Friss hírek

14:33 Moszkva alatt foszlott szerte a német Wehrmacht legyőzhetetlenségének nimbusza (Múlt-kor)
Hetvenöt éve, 1941. december 5-én indult meg a szovjet Vörös Hadsereg ellentámadása a Moszkvát tíz hete ostromló német csapatok ellen. Az offenzíva sikerrel járt, a szovjet főváros megmenekült, az addig legyőzhetetlennek hitt Wehrmacht elszenvedte első kudarcát a második világháborúban.
13:30 Nincs kegyelem – film készült az 1956-os véres salgótarjáni sortűzről (Múlt-kor)
Film készült az 1956. december 8-i salgótarjáni sortűzről; a Nincs kegyelem című, több mint másfél órás dokumentum-játékfilmet az ország több mozijában vetítik december 8-tól.
13:30 Az ember, aki megevett egy állatkertet (origo.hu)
Egy furcsa, kevéssé ismert brit természetbúvár 190. születésnapját ünnepli nemsokára a világ. Ez alkalomból jelent meg egy könyv, amelyből a New Scientist szemezget bizarr, érdekes történeteket.
12:27 Ritka, Ming-korabeli bankjegyet találtak egy kínai faszoborba rejtve (Múlt-kor)
Ausztrál művészeti szakértők éppen egy aukcióra készítették fel a Ming-korszakból származó, fából készült szobrot, amikor egy repedésből egy gyűrött, 645 éves kínai bankjegy került elő. A papírpénz felirata szerint a dinasztia első császára, Hung-vu uralmának harmadik esztendejében (vagyis 1371-ben) készült.
12:18 Először észleltek fehércsőrű búvárt Magyarországon (ma.hu)
Magyarországon először figyeltek meg fehércsőrű búvárt a balatonföldvári mólónál december 3-án. Videó is készült róla!
11:24 Beszélgetés közben is tudott komponálni, ám a határidők nem nagyon foglalkoztatták Mozartot (Múlt-kor)
1791. december 5-én halt meg Wolfgang Amadeus Mozart, a zenetörténet egyik legnagyobb lángelméje. A felfoghatatlan zenei tehetséggel megáldott Mozart tudott komponálni beszélgetés és étkezés, sőt mások zenéjének hallgatása közben is, kiválóan rögtönzött, a zongorának háttal állva is játszott.
11:12 Lefotózták a következő nyomógombos BlackBerryt (BerryBlog)
Hiába tűnt úgy hónapokkal ezelőtt, hogy a BlackBerry letett a készülékekről úgy ahogy van, most mégis egyre valószínűbbnek látszik, hogy az a bizonyos (félig-meddig) házon belül fejlesztett nyomógombos típus, a Mercury meg fogja látni a napvilágot. Mostanában nem nagyon kényeztetnek el minket az új BlackBerryket ábrázoló kiszivárgott fotókkal, de szerencsére a Weibo-nál most valaki megtörte a…
10:21 Árpád-kori falut tárnak fel a régészek Kecskemét-Hetényegyházán (Múlt-kor)
Egy fejlett településszerkezetű, 12. századi és egy 10. századi, szintén Árpád-kori, valamint egy szarmata település maradványait tárják fel a régészek Kecskemét-Hetényegyházán - tájékoztatott Wilhelm Gábor ásatásvezető régész.
9:21 Azonosíthatták II. Ramszesz feleségének darabokra szakított lábait (Múlt-kor)
A mintegy 3200 évvel ezelőtt élt egyiptomi királyné, Nofertari múmiájának komoly megpróbáltatásokat kellett kiállnia. Az ókorban darabokra szaggatták, majd a testrészeit elrabolták. Egy nemzetközi kutatócsoport nemrég bejelentette, hogy feltehetően sikerült azonosítani a királyi hitves lábait.

2016. december 4. vasárnap

tegnap
21:18
A Sohollári-erdő titka (origo.hu)
Az évszázad egyik legnagyobb és legkiterjedtebb nyomozása egy bádogkannához kötődik, amit 1958. augusztus 4-én vetett ki a víz. A rendőröknek az egész országban kellett nyomozniuk, hogy rájöjjenek, kinek a földi maradványait rejti a mély.
tegnap
15:51
India is megy a Holdra (origo.hu)
A Google Lunar XPrize egyetlen indiai versenyzője, a TeamIndus is aláírta az indítási szerződését, így már szinte biztos, hogy az ország első privát vállalkozása lesz, amely eljut a Holdra.

2016. december 3. szombat

szombat
18:15
Árpád-kori falut tárnak fel Hetényegyházán (ma.hu)
Az északi elkerülő út második ütemének három kilométeres nyomvonalán a régészek három helyszínen végeznek - a májusi próbaásatásokat követően - megelőző feltárásokat.
szombat
12:53
Több helyen mozdult meg egyszerre a föld Európában (ma.hu)
Franciaországban, Olaszországban, Szicíliánál és Görögországban történt erős földmozgás.
szombat
12:51
Pusztító földrengés-sorozat Peruban (ma.hu)
Legalább egy ember meghalt, 17-en megsérültek, otthonok dőltek romba Dél-Amerika harmadik legnagyobb országában.
szombat
10:42
Ismeretlen bogárfaj maradványaira bukkantak az Antarktiszon (origo.hu)
Egy eddig ismeretlen bogárfaj megkövesedett maradványait tárták fel a szakemberek az Antarktiszon, ahol soha ezelőtt nem találtak még futrinkafélék előfordulására utaló bizonyítékot.
szombat
8:24
Százezer laikus bizonyította be, hogy Einstein tévedett (origo.hu)
Több mint százezer laikus vett részt a világ eddigi legnagyobb kvantumfizikai kísérletében, és bizonyította be, hogy Albert Einstein tévedett, amikor a kvantum-összefonódás jelenségét lekezelően "kísérteties távolhatásnak" nevezte.
szombat
3:45
Megtalálták Norvégiában a dachaui koncentrációs tábor két éve ellopott kapuját (ma.hu)
Megtalálták Norvégiában a dachaui koncentrációs tábor kapuját, amelyen szerepel az Arbeit macht frei (A munka szabaddá tesz) hírhedt náci jelmondat.

2016. december 2. péntek

péntek
18:45
Nagyon forró helyett nagyon hideg lehet két galaxis egyesülésénél (ma.hu)
Óriási hideg gázfelhőkből, nem pedig kisebb galaxisok összeolvadásából keletkezhettek az univerzum legnagyobb galaxisai - véli megfigyelései alapján egy nemzetközi kutatócsoport.
péntek
18:21
Megbuktatták Einsteint a laikusok (vs.hu)
Százezer laikus bizonyította be, hogy Albert Einstein tévedett a kvantum-összefonódással kapcsolatban.
péntek
17:00
Hatalmas hideg gázfelhőkből alakulhattak ki az óriásgalaxisok (origo.hu)
Óriási hideg gázfelhőkből, nem pedig kisebb galaxisok összeolvadásából keletkezhettek az univerzum legnagyobb galaxisai - véli megfigyelései alapján egy nemzetközi kutatócsoport.

Kereső

Keresés a weben, katalógusban, hírkereső, játékkereső: