Tudományos hírek - Friss hírek

11:06 Fényből is lehet üzemanyagot csinálni, a németek bele is vágtak (hvg.hu)
Nagy teljesítményű "mesterséges Nap" segítségével olyan eljárást fejlesztenek ki a jülichi Német Űrközpont (DLR) kutatói, amellyel fény révén üzemanyagot állíthatnak elő elsősorban nagy repülőgépek számára.
10:57 Soha nem volt még ennyire kevés jég az Antarktisz körül (vs.hu)
Az Antarktisz körüli tengeri jég valaha mért legkisebb nyári kiterjedését érte el március 3-án.
10:51 Veszélyben a szentendrei ivóvízbázis (Hírstart)
Meg kell akadályozni a Szentendrét és több mint tíz települést ellátó ivóvízbázis szennyezését - jelentette ki az Együtt környezetvédelmi szakszóvivője.
10:32 Holnap nyílik a gorsiumi Pompeji-kiállítás (Múlt-kor)
A táci Gorsium látogatóközpontjában Pompeji – Élet és halál a Vezúv árnyékában címmel szombaton nyílik meg az a nagyszabású kiállítás, amely az egykor virágzó város életét és katasztrófáját mutatja be.
10:30 Tanulhattak egymástól a hunok és a pannóniai telepesek (Múlt-kor)
Elleshették egymás életmódjának bizonyos elemeit a nomád hunok és a pannóniai telepesek a Római Birodalom határvidékén - állítják a Cambridge-i Egyetem kutatói, akik Magyarországról származó 5. századi emberi maradványok vizsgálatára alapozták az eredményeiket.
10:12 Futhatnak a pénzük után, akik befizettek a repülő kamerába (hvg.hu)
Sajnos nem minden ígéretes projekt ér véget azzal, hogy a támogatók (előrendelők) boldogan használhatják a kiszemelt eszközt. A repülő kamerában bízók ehelyett most arra várhatnak, mikor kapják vissza a pénzüket.
9:39 Tanulhattak egymástól a hunok és a római telepesek (Hírstart)
Elleshették egymás életmódjának bizonyos elemeit a nomád hunok és a pannóniai telepesek a Római Birodalom határvidékén - állítják a Cambridge-i Egyetem kutatói, akik Magyarországról származó 5. századi emberi maradványok vizsgálatára alapozták az eredményeiket.
9:27 Okostelefonnal már a spermák minőségét is ellenőrizni lehet (Hírstart)
Az okostelefonokat újonnan fejlesztették pontosan erre a célra. És még egy jó hír, a spermiumok minőségét mérni képes eszköz ráadásul olcsó, és olyan egyszerűen működik, mint egy terhességi teszt. A kutatók szerint mostantól pillanatok alatt kideríthető a meddőség egyik lehetséges oka.
9:27 Kísértetiesen élethű arcrekonstrukció készült egy 13. századi angolról (Múlt-kor)
A képen látható férfiről nehéz elképzelni, hogy nem kortársunk, hanem az 1200-as években élt, ugyanis a Cambridge-i Egyetem munkatársai egy kifejezetten realisztikus arcrekonstrukciót készítettek el a maradványaiból. A 40 éves korában elhunyt férfi csontváza arról árulkodik, hogy igen kemény élete volt.
9:18 Megcsinálták a kerékpáros lakatot, amelyet minden biciklis imádni fog (hvg.hu)
A német Haveltec kerékpárlakatján nincs se számzár, se kulcslyuk, helyette a mobilunk – és egy apró kütyü – segít azt kinyitni.
8:26 Spermaminőséget mérő kütyüt terveztek okostelefonokra (hvg.hu)
Olcsó és könnyen használható okostelefonos eszközt fejlesztettek ki amerikai kutatók, amellyel másodpercek alatt megmérhető a sperma minősége.
8:24 Van egy idegesítő újítás a Facebookon, ami úgy tűnik, rámegy az ön telefonjára is (hvg.hu)
A felfedezett tesztelés alapján nagyon úgy tűnik, hogy hamarosan már nem csak a böngészős, hanem a mobilos Facebookon is chatelés lesz a kommentelésből.
8:22 Nagyot újított az OTP, minden hitelt felvevőt érinthet (hvg.hu)
A banki szolgáltatások digitalizálódását szemléltető újdonságot mutatott be az OTP Bank: az OTPdirekten keresztül teljes egészében online intézhető a személyi kölcsön felvétele, beleértve a szerződés aláírását is. Az internetes igénylést követően akár egy órán belül, emberi beavatkozás nélkül megérkezik az igényelt hitelösszeg az ügyfelek számlájára.
8:20 Végre játszhat vele: Androidra is megjelent a Super Mario Run (hvg.hu)
Már letölthető Androidra az egyik legjobban várt mobilos játék, a Super Mario Run.
8:18 Ha nehezen alszik el vagy rosszul alszik, nézzen csak ki az ablakon, ott lehet a baj (hvg.hu)
Rengeteg pénzügyi előnnyel jár egy városnak az, ha a közvilágításban LED-izzókat használnak. A váltásnak azonban egészségügyi kockázata is van.
8:16 Itt az új Qualcomm-chip, amely okosabbá teszi a butatelefonokat (hvg.hu)
Nem véletlen, hogy épp Indiában jelentette be a Qualcomm az új chipkészletét, amellyel az volt a célja, hogy minél több felhasználó számára elérhető legyen a 4G LTE.
8:14 Kitalálja, miért sétál 16x9 métert egy magyar munkavállaló minden nap? (hvg.hu)
Számos hiányosságra világított rá az Epson megbízásából készült kutatás, melyben a régiónk vállalatainak informatikával összefüggő többletköltségeit vizsgálták.
8:12 Dagad a botrány: sorra függesztik fel hirdetéseiket a világmárkák a Google-nél (hvg.hu)
Újabb márkák csatlakoztak azokhoz a vállalatokhoz, akik már felfüggesztették reklámjaikat a YouTube-on, illetve a Google-nél. Esik is a keresőóriás részvényeinek ára.
8:10 Nagyszerű új funkciót kap a Google Maps, csomószor jól jön majd (hvg.hu)
Megmutathatjuk a főnöknek, hogy tényleg a dugó miatt késünk, és barátainknak is, hogy éppen hol vagyunk – de mindegyikőjük csak ideiglenesen látja majd helyzetönket. Ez lesz lehetséges a Google térképes alkalmazásába érkező új funkcióval.
8:08 Videó: Ez az a különleges repülő, amely miatt felküldték a magyar Gripeneket (hvg.hu)
Kedden délelőtt egy, a magyar légtérben járó repülőgéppel nem tudta felvenni a kapcsolatot a légiforgalmi irányítás. Egy nem akármilyen gépről van szó.

Kereső

Keresés a weben, katalógusban, hírkereső, játékkereső: