Tudományos hírek - Friss hírek

19:57 Most már tudjuk: a Plútón is kék az ég (vs.hu)
A New Horizons űrszonda adatai alapján még fontosabb lehet, hogy vízjég is található a törpebolygó felszínén.
19:54 Világszenzáció lehet a keszthelyi kutatók felfedezése (ma.hu)
Humán gyógyászatban felhasználható, fontos szerves anyagot találtak a szőlő gyökerében a Pannon Egyetem (PE) Georgikon Kar Kertészeti Tanszékének kutatói.
19:18 Time-lapse videó: így kapott radarszemet a hadihajó-monstrum (hvg.hu)
Valamivel több mint egy percben örökíti meg egy time-lapse videó, hogyan kerül a helyére a HMS Queen Elizabeth repülőgép-hordozó radarszeme.
18:42 Megdöbbentő felfedezés a kerékpározók fejsérüléseiről! (inforadio.hu)
A bukósisakban kerékpározók lényegesen enyhébb fejsérüléseket szenvednek a balesetekben, mint akiken nincs fejvédő - derült ki az Arizonai Egyetem kutatóinak egy chicagói sebészkongresszuson tartott előadásából.
18:09 Szuperpontos lájkgombot tesztel a Facebook (vs.hu)
Wow, szomorú, dühös - a lájkgomb új érzelmeket tanult.
18:09 Kukkantson a magyar történelem mélyére (Múlt-kor)
A Magyar Nemzeti Levéltár Bécsi kapu téri székháza évente egy alkalommal érdekes rendezvénynek ad helyszínt. Az épület, éjfélig fogadja a látogatókat, akik nem csupán az impozáns épületbelsővel, de a levéltári munka érdekességeivel is megismerkedhetnek.
18:06 Most aztán tényleg megváltozik a lájkolás a Facebookon (hvg.hu)
Nem arról van szó, hogy kicsit átrajzolják a gombot, tényleg teljesen megújul a funkció. A "nem tetszik" gombot nem vezetik be, de mégis lesz – olyannyira, hogy az eddigi szimpla lájkolgatás helyett hamarosan hétféle módon is jelezhetjük a Facebookon, hogy mit gondolunk.
18:06 E szélcsatornában mindent teszteltek az atombombától a holdrakétáig (origo.hu)
A NASA központjában 1939-ben épült transzonikus szélcsatornában mindenféle repülő tárgyat teszteltek a második világháborús harci repülőgépektől kezdve az Apollo küldetés holdrakétáiig.
17:21 Olcsóbb és biztonságosabb lesz az internetes fizetés az EU-ban (orientpress)
Az Európai Parlamentben csütörtökön megszavazott jogszabály- módosítás biztonságosabbá és olcsóbbá teszi Európában az internetes vásárlásokat és a fizetések lebonyolítását - közölte az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája. A képviselők és a tagállami miniszterek között az ügyben már májusban megszületett informális kompromisszum kötelező adatvédelmi és felelősségvállalási szabályokkal egészült…
17:12 Minden (még az ár is) kiderült az LG új csúcstelefonjáról (hvg.hu)
Ma érkezik a dél-koreai kereskedőkhöz az LG új csodatelefonja, az LG V10.
17:06 Raktárakba száműzve – remekművek, amelyeket rejtegetnek a nyilvánosság elől (Múlt-kor)
A nevesebb múzeumokban a világ számos pontján zárják el a nyilvánosság elől a művészettörténet legnagyobb alkotásait. A felbecsülhetetlen értékű műtárgyak rejtegetésének hátterében számos ok húzódhat meg.
16:54 Több a pajzsmirigyrákos gyerek Fukusima környékén (origo.hu)
Drámaian nőtt a gyerekek pajzsmirigyrákos megbetegedéseinek száma a fukusimai atomkatasztrófa környékén, 20-50 százalékkal magasabb, mint a más területen lakó gyerekeknél - állapította meg egy friss kutatás.
16:36 Titokzatos hullámok borzolják a közeli bolygókeletkezési korongot (ma.hu)
Az ESO VLT távcsőegyüttesével és a Hubble-űrtávcsővel korábban soha nem látott, és előre nem is jelzett gyorsan haladó fodrozódásokat fedeztek fel egy közeli csillag, az AU Mic körüli porkorongban.
16:03 A nácik politkailag megbízhatatlannak nyilvánították a mai helikopterek atyját (Múlt-kor)
Százhuszonöt éve, 1890. október 8-án született Brémában Heinrich Focke, az első sikeres kétrotoros helikopter német tervezője. Bár a konstrukcióban rejlő propagandalehetőséget a nácik is felismerték, Fockét eltávolították a részben saját maga által alapított vállalat éléről.
15:53 Energiahivatal: elegendő földgáz van a hazai tárolókban (orientpress)
Az energetikai társaságok idén is felkészültek a téli szezonra, szeptember végén a hazai tárolókban több mint 3 milliárd köbméter földgáz volt - a betárolás jelenleg is tart -, tavaly télen a lakossági fogyasztók valamivel több mint 2,15 milliárd köbméter földgázt használtak fel - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).
15:51 Öt figyelmeztető jel, ami szembetegségre utalhat (orientpress)
Távollátás, rövidlátás, öreg-szeműség, kötőhártya-gyulladás és szemszárazság - néhány szemészeti probléma, amelyek megkeserítik a mindennapokat és kezeletlenül egyszerű tevékenységekben is akadályoznak. Nagy Mária szemész szakorvos összegyűjtötte a legfontosabb tüneteket, amelyek szembetegségre utalhatnak.
15:33 Hajdúszoboszlói az Év Fürdője (orientpress)
A hajdúszoboszlói Hungarospa lett az Év Fürdője az idén első alkalommal megrendezett közönségszavazáson, amelyen 170 ezer szavazat érkezett a 200 magyarországi fürdőre - közölte a Magyar Fürdőszövetség csütörtökön. A termalfurdo.hu internetes újság által szervezett megmérettetés célja, hogy ráirányítsa a nagyközönség figyelmét az ország termálvízkincsére és az arra épült fürdőkre.
13:57 Hollókárogás és haláltusa - megmérgezték-e Mátyás királyt? (Múlt-kor)
A királynak nagy fájdalmai voltak, csak „haj, haj” és „Jézus” kiáltások hagyták el ajkát. 525 évvel ezelőtt, 1490. április 6-án hunyt el Bécsben Mátyás király, halálának körülményei a mai napig találgatásokra adnak okot. A rejtély megoldására már neves történészek és orvosok is kísérletet tettek.
13:36 Rejtélyes hullámokat fedeztek fel egy közeli csillag körül (origo.hu)
Rejtélyes, korábban sohasem látott hullámszerű képződményeket észleltek egy közeli, fiatal csillag környezetében. A jelenségre egyelőre nincs magyarázat. A felfedezést látványos videóban is bemutatjuk.
13:30 Korlátozhatják az állattartást (Metropol.hu)
Rengeteg a részletszabály: tekintettel kell lenni az állat igényeire, de a lakóközösségre is.

Kereső

Keresés a weben, katalógusban, hírkereső, játékkereső: