Tudományos hírek - Friss hírek

22:45 Japán whiskyt küldenek a világűrbe (inforadio.hu)
Japán whiskyt küld a világűrbe a Suntory italgyártó cég, hogy tesztelje, hogyan érik az ital a súlytalanság állapotában.
20:57 Az éhezés "emlékezete" nemzedékeken át öröklődik (inforadio.hu)
Az éhezés "emlékezete" nemzedékeken át öröklődik - bizonyították fonalférgeken az egyesült államokbeli Duke Egyetem kutatói, akik eredményeiket a Genetics szaklap online kiadásában ismertetik.
20:06 Az éhezés "emlékezete" nemzedékeken át öröklődik (ma.hu)
Az éhezés "emlékezete" nemzedékeken át öröklődik - bizonyították fonalférgeken az egyesült államokbeli Duke Egyetem kutatói, akik eredményeiket a Genetics szaklap online kiadásában ismertetik.
20:06 Gyorsan leírna valamit mobilján? Ennél jobb segítséget el sem képzelhet (hvg.hu)
Ha minél egyszerűbben és gyorsabban szeretnénk jegyzeteket készíteni mobilunkon, akkor ez az új szolgáltatás tűnik a legjobb választásnak.
20:06 Videón a most felfedezett pávapók cuki tánca (origo.hu)
Nyugat-Ausztráliában fedezték fel azt a pávapókfélét, amely élénk kék színével és vicces táncával kívánja felhívni magára a nőstények figyelmét. Az apró állat különleges koreográfiáját videóra is vették.
19:12 Gondolta volna? Itt vannak az Angry Birds 2 letöltési számai (hvg.hu)
Talán még magát a fejlesztőt is meglepte, mekkora sikerrel mutatkozott be az Angry Birds második része.
18:54 Tiroli sziklagleccseren szimulálják a marsi viszonyokat (origo.hu)
A tiroli Kaunertal sziklagleccserén szimulálják a marsi viszonyokat a hétfőn indult Amadee 15 elnevezésű expedíció földi "űrhajósai" - jelentették be hétfői sajtótájékoztatójukon.
18:33 Dionüszosz-szoborfej került elő egy római erődből Bulgáriában (Múlt-kor)
A bor és mámor görög istene, Dionüszosz szobrának feje került napvilágra Bulgáriában, Rusze közelében, ahol egy évtizede tárják fel a Sexaginta Prista római erődöt, azaz a Hatvan kikötő városát.
18:18 Dionüszosz-szoborfej került napvilágra Bulgáriában (ma.hu)
A bor és mámor görög istene, Dionüszosz szobrának feje került napvilágra Bulgáriában, Rusze közelében, ahol egy évtizede tárják fel a Sexaginta Prista római erődöt, azaz a "Hatvan kikötő városát".
18:00 Több mint százezer letöltésnél tart az új pályázati honlap (orientpress)
Az Európai Uniótól közvetlenül elnyerhető támogatásokról múlt kedden indított magyar nyelvű honlapról alig egy hét alatt 105 ezren töltöttek le információkat - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM.
17:30 Amikor a Gyűrűk ura fordítója lett a köztársasági elnök (Múlt-kor)
Huszonöt éve, 1990. augusztus 3-án választotta meg az Országgyűlés az 1989. október 23-án kikiáltott Magyar Köztársaság első elnökévé Göncz Árpádot.
17:09 Nem fogja kitalálni, melyik most a világ legértékesebb startupja (hvg.hu)
Néhány éve ott van már a legértékesebb startupok között az alábbi cég, és most egyértelműen az övé lett a pálma.
16:33 Több mint 5000 éve véstek kőbe egy napfogyatkozást (vs.hu)
Írországban, Meath megyében találták egy ősi sírkamra három kövén az i.e. 3340. november 30-án lezajlott asztronómiai eseményt.
16:32 Rekordméretű gleccserolvadást regisztráltak (origo.hu)
Rekordméretű gleccserolvadást regisztráltak a 21. században svájci kutatók, a különösen érintett területek között van az Alpok is.
16:30 Jeges vízmosások a Mars felszínén (origo.hu)
Fagyott vízmosásokat fényképezett a NASA a Mars felszínén: ez az anyag nem a földi jéghez hasonló, hanem szén-dioxidból álló szárazjég a bolygó északi féltekéjén.
16:30 A világ legrégebbi napfogyatkozás-ábrázolását fedezték fel Írországban (ma.hu)
A Kr.e. 3340. november 30-án lezajlott asztronómiai eseményt vésték három hatalmas kőre.
16:27 Újabb lenyűgöző kincsek kerültek elő az elsüllyedt egyiptomi városokból (Múlt-kor)
Először állítják ki a Thonisz (vagy görög nevén Héraklion) és Kanopusz elsüllyedt városának feltárásakor újonnan előkerült csodálatos kincseket egy szeptemberben megnyíló párizsi kiállításon. A 290 kiállítandó tárgy között egy arany szemmel ábrázolt Ozirisz és egy fáraó kisméretű bronz szobra is helyet kapott.
16:15 Jelentős összegű babakötvényt vásároltak a megtakarítók a kincstártól (orientpress)
A babakötvényekből eddig 17 milliárd forintnyit vásároltak a megtakarítók, emellett 800 milliárd forint lakossági állampapír és egymilliárdnyi euró kötvény van a magánbefektetők birtokában - mondta Balatoni Ildikó, a Magyar Államkincstár pénzforgalmi elnökhelyettese hétfőn délelőtt az M1 csatornán.
16:12 200 év után újra élnek hódok Romániában (origo.hu)
Az Arad megyei Maros Ártér Natúrpark biológusainak sikerült újra meghonosítaniuk a hódokat a Maros medrében csaknem kétszáz évvel az állatfaj romániai kipusztulása után – közölte hétfőn a Mediafax hírügynökség.
15:54 Egyre több a PhD-fokozatot szerző és a vezető beosztású kutatónő (ma.hu)
Bár a férfiak még mindig túlreprezentáltak a tudomány világában és az intézményvezetők körében, kedvező folyamatok indultak el az elmúlt években Magyarországon.

Kereső

Keresés a weben, katalógusban, hírkereső, játékkereső: