Tudományos hírek - Friss hírek

8:00 Népirtás miatt tűntek el a paleoeszkimók? (ma.hu)
DNS-elemzéssel tárta fel egy nemzetközi kutatócsoport a "paleoeszkimók", a mai eszkimók előtti őslakók kihalt kultúráinak történetét. Az új, genetikán alapuló őstörténet az eddigi legpontosabb képet adta az észak-amerikai sarkvidék elmúlt hatezer évének lakóiról.
0:54 Tudja, melyik hazánk legveszélyeztetettebb gerincese? (ma.hu)
Minden év szeptemberének első szombatján ünnepeljük, hogy még köztünk vannak, bár sokan félnek tőlük. Most mégis rivaldafénybe kerülnek.

2014. augusztus 30. szombat

tegnap
20:11
Az ARD interaktívabbá teszi a tévénézést - 2014-08-30 19:02:35 (sat.hu)
A német közszolgáltató lehetővé teszi az internethez csatlakoztatható TV-vel rendelkezők számára, hogy telefonjukat távirányítóként használják.
tegnap
20:09
IFA 2014 – pozitív kilátások - 2014-08-29 14:12:02 (sat.hu)
Idén rendezik meg 90. alkalommal a Nemzetközi Szórakoztatóelektronikai Kiállítást Berlinben. Az IFA szervezői optimista hangulatban várják a szeptember eleji rendezvényt.
tegnap
19:15
Megvan még az írógépe? Adja oda gyerekének, jól fog szórakozni (hvg.hu)
Ha valaki még dolgozott írógépen, sejtheti, hogy a mai gyerekek hogyan reagálnának, ha azt kellene használniuk. Ez a videó be is mutatja, miként szórakoznak a régi idők klasszikus munkaeszközével.
tegnap
17:48
A NASA célja a Mars (168 óra)
A NASA hivatalosan bejelentette, hogy megépíti a Space Launch Systemet (SLS), a világ valaha volt legerősebb rakétáját, amellyel valószínűleg 2025-ben már ember indulhat a Marsra. A program státusza mostantól „fejlesztés alatt”, ezzel az első űrkutatási osztályba (exploration class) sorolt jármű az űrsiklók óta. A fejlesztés 7 milliárd dollárba kerül, a tervezés még 2011-ben kezdődött.
tegnap
17:27
Energiacímkét kapnak a porszívók szeptembertől (hvg.hu)
Egy uniós előírás szerint a porszívókat is csak energiacímkével lehet forgalomba hozni szeptembertől, a hűtőgépekhez vagy a mosógépekhez hasonlóan. Ugyancsak ez az előírás rendelkezik arról, hogy hétfőtől csak olyan porszívó hozható újonnan forgalomba, amelynek teljesítménye 1600 watt alatti.
tegnap
16:15
Súlyos vádak: lopta a Flappy Bird fejlesztője új játékát? (hvg.hu)
Megvádolták Dong Nguyent azzal, hogy valójában másolta legújabb, nagy sikerű játékát.
tegnap
15:21
Tömeges UFO-jelenség az űrváros felett? Videó! (stop.hu)
Azonosítatlan repülőtárgyakról készült felvételek lepték el a közösségi médiát. A furcsa fények a Nasa egyik űrközpontja felett, Houstonban tűntek fel a beszámolók szerint egy augusztusi vihar közben.
tegnap
14:30
Legyőzhető az ebola? (168 óra)
Laboratóriumi körülmények között majmoknál 100 százalékig hatásos volt a ZMapp nevű kísérleti Ebola-gyógyszer, még a végstádiumban lévő állatok is meggyógyultak tőle – közölték a Kanadai Közegészségügyi Hivatal kutatói a Nature című tudományos folyóirat honlapján.
tegnap
13:15
Ilyet még nem csináltak GoPro kamerával (hvg.hu)
Különleges ötlettel rukkoltak ki a GoPro fejlesztői, amelynek köszönhetően másképp látható a világ, mint eddig.
tegnap
12:03
Ez a nap a rákosi viperáé (stop.hu)
Hagyományosan minden év szeptemberének első szombatján tarják meg Magyarország legveszélyeztetettebb gerincesének, a rákosi viperának a napját, így az idén szeptember 6-án öt állatkertben és vadasparkban, valamint a kunpeszéri Rákosivipera-védelmi Központban szerveznek a mérgeskígyó megismerését segítő programokat.
tegnap
11:09
Egy gyönyörű üstökös a nyárvégi estékre (csillagászat.hu)
A napokban került földközelbe a tavasszal felfedezett Jacques-üstökös, amely kellemes fényességével és kedvező helyzetével remek témát kínál asztrofotósaink számára. Július elején már írtunk a C/2014 E2 (Jacques)-üstökösről, amely napközelségét elérve csodálatos égitestként látszott – sajnos csak a Naprendszer túloldalán tanyázó
tegnap
10:15
Nyugodtan akar netezni? Akkor telepítse ezt a sokoldalú, ingyenes antivírust (hvg.hu)
Biztos lehet afelől, hogy egy remek program védi a gépét, ha telepíti a Panda Security frissített antivírusát.
tegnap
8:12
Vége a plazmatévéknek (hvg.hu)
A nagy gyártók közül a Samsung és a Panasonic már bejelentette, hogy leállítják a plazmatévék gyártását, az LG-nél pedig már csak azon gondolkoznak, hogy mikor.
tegnap
7:42
A Nap szívébe "lestek be" fizikusok (inforadio.hu)
Első ízben sikerült a Napból eredő semleges részecskéket, a rejtélyes neutrínókat észlelnie egy nemzetközi kutatócsoportnak, amely kísérletei révén a központi csillagunk magjában lejátszódó termonukleáris folyamatokat térképezte fel. A kutatásokról a Nature folyóiratban jelent meg összefoglaló.
tegnap
6:15
Élethosszabbítás (168 óra)
Nemdohányzó, elfogadható a testtömege, és kevés alkoholt fogyaszt? Fogadja szívből jövő jókívánságainkat! Tudósok kiszámolták, hogy 17 évvel tovább élhet, mint dohányzó, italozó, marhahúsimádó szomszédja.

2014. augusztus 29. péntek

péntek
23:54
Kelták nyomán Komárom-Esztergom megyében (ma.hu)
A kelták Komárom-Esztergom megyei történetének öt évszázadát bemutató kiállítás nyílt a Tatabányai Múzeumban.
péntek
23:36
DNS-elemzéssel tárták fel a kihalt "paleoeszkimók" történetét (inforadio.hu)
DNS-elemzéssel tárta fel egy nemzetközi kutatócsoport a "paleoeszkimók", a mai eszkimók előtti őslakók kihalt kultúráinak történetét. Az új, genetikán alapuló őstörténet az eddigi legpontosabb képet adta az észak-amerikai sarkvidék elmúlt hatezer évének lakóiról.
péntek
22:06
Majmoknál 100 százalékig hatásos egy kísérleti Ebola-gyógyszer (inforadio.hu)
Laboratóriumi körülmények között majmoknál 100 százalékig hatásos volt a ZMapp nevű kísérleti Ebola-gyógyszer, még a végstádiumban lévő állatok is meggyógyultak tőle - közölték a Kanadai Közegészségügyi Hivatal (Winnipeg) kutatói pénteken a Nature című tudományos folyóirat honlapján.

Kereső

Keresés a weben, katalógusban, hírkereső, játékkereső: