Tudományos hírek - Friss hírek

17:51 Egy rabszolgának köszönhetjük a világ egyik legismertebb whiskeyjét? (Múlt-kor)
150 év után kiderült, hogy egy rabszolga állhat az Egyesült Államok legnépszerűbb whiskymárkája mögött. A történet eddigi legelterjedtebb változata szerint  egy lepárlóüzemet vezető lutheránus lelkész, Dan Call avatta be a fiatal tanoncot, Jasper Newton „Jack” Danielt a whiskeykészítés titkaiba.
17:36 Ez az 5 legfurább dolog, ami az űrben járt (hvg.hu)
Az asztronauták néha nagyon furcsa dolgokat vittek magukkal az űrbe, íme az 5 legérdekesebb.
17:18 Féldrágakőre bukkantak az antarktiszi meteoritban (origo.hu)
Egy kis darab opált fedeztek fel egy Antarktiszon talált meteoritban. Ez az első alkalom, hogy a féldrágakő nyomaira bukkantak egy aszteroidáról származó meteoritban.
17:03 Jó hír, ha WhatsAppot használ: izgalmas új funkciók érkeznek (hvg.hu)
Milliók használják az ingyenes üzenetküldő szolgáltatást, a WhatsAppot, amely folyamatosan javul, új funkciókkal bővül.
16:09 Kétezer éves indo-görög várost fedeztek fel Pakisztánban (origo.hu)
Egy több mint 2000 éves, az indiai görög királyságban épült város nyomaira bukkantak régészek Pakisztán északnyugati részén.
15:47 Nagy Sándor hadseregéhez tartozhattak a Pakisztánban felfedezett 2000 éves város lakói (Múlt-kor)
Egy több mint 2000 éves, az indiai görög királyságban épült város nyomaira bukkantak régészek Pakisztán északnyugati részén. Az évek óta tartó ásatások során érmék, fegyverek és cserépedények kerültek elő a Haibár Pahtunhva tartományban fekvő Szvat-völgyben.
15:45 A csőcselékkel együtt mészárolt a katonaság és a csendőrség a jászvásári pogrom idején (Múlt-kor)
Három holokauszttúlélőt a Hűséges Szolgálat Érdemrenddel tüntetett ki Klaus Iohannis román elnök az 1941-es jászvásári (Iasi) zsidóellenes pogrom 75. évfordulója alkalmából: az erről szóló rendeletet hétfőn írta alá az államfő.
14:57 Kiállta a törés- és terheléspróbát a világrekorder kínai üvegpadlós híd (ma.hu)
Korábban már csaknem száz biztonsági tesztet végeztek, hogy megállapítsák, a híd kibírja-e csaknem 800 ember súlyát, ellenáll-e a széllökéseknek, a földrengésnek és a hőmérséklet-változásnak.
14:39 Agyunkban élő matematikus felel a bizonyosság érzéséért (origo.hu)
Mindeddig úgy tartották, igen bonyolult elemző folyamat végén alakul ki bennünk, hogy mennyire bízunk meg egyes döntéseinkben. Hangya Balázs, az MTA KOKI kutatója és munkatársai legfrissebb eredményei szerint azonban a nehezen megfogható érzés mögött egyszerű matematikai alapok húzódnak meg.
14:03 Megvan a világ legrondább kutyája (168 óra)
A kaliforniai Petalumában a hetvenes évek óta választják meg a világ legcsúnyább kutyáját. Az évente megrendezésre kerülő versenyen fajtatiszta kutyák, különféle keverékek, és mindenféle fogyatékossággal küzdő kutyák is indulhatnak.
14:00 Nem, nem az Alcatel gyártja az új BlackBerryt (BerryBlog)
Futótűzként terjed a hír az internetes mobilos-okostelefonos berkekben, miszerint a BlackBerry soron következő, teljes érintőkijelzős mobilját az Alcatel gyártja majd, ami persze ebben a formában nem igaz, noha kétségtelen, hogy egyre több jel utal rá, lesz köze az egyelőre csak Hamburg kódnéven ismert, és állítólag NEON márkanéven piacra kerülő újdonságnak az Alcatel egyik, egyébként még nem…
13:41 Több ezer keletnémetnek hozta el a szabadságot a vasfüggöny lebontása (Múlt-kor)
27 évvel ezelőtt szűnt meg a vasfüggöny Magyarország nyugati határán: a két rendszert elválasztó elektromos és műszaki zár elbontása 1989. május 2-án kezdődött, felszámolásával az eszmék, gondolatok és az emberek szabad mozgását évtizedekig akadályozó válaszvonal szűnt meg.
13:39 Csontvázakat és aranytárgyakat találtak egy pompeji műhely romjai közt (Múlt-kor)
Négy csontvázat és arany pénzérméket találtak olasz és francia régészek egy Pompeji külterületéhez tartozó ókori műhely romjainál. Az i.e. 4. századból származó felfedezés értékes adalékkal szolgálhat a kevéssé ismert prerómai temetkezési kultúráról.
13:30 Újra fertőző rákbetegséget találtak (origo.hu)
Először figyelték meg a fertőző rák olyan fajtáját, amely fajok között is terjed. A kutatók úgy gondolják, hogy sokkal több ilyen ráktípus létezhet, csak nem sikerült még felfedeznünk őket.
13:12 A harmadik legnagyobb telefongyártó felkészült arra, hogy dobja az Androidot (hvg.hu)
A Huawei nem holnap cserélné le a Google telefonos operációs rendszerét, de a vezérigazgatói nyilatkozatot olvasva nagyon is van logika abban, hogy új rendszer fejlesztésébe vágnak.
13:12 A parfümgyártókat is megihlette a Csuri üstökös (origo.hu)
Ha már régóta az a vágyunk, hogy beleszagoljunk a 67P/Csurjumov–Geraszimenko (népszerűbb nevén Csuri) üstökös légkörébe, itt az alkalom: a Rosetta program kutatóinak megbízásából egy brit parfümgyártó cég lemásolta az objektumon uralkodó „ütősebb” szagokat.
12:45 Mit mondott Navracsics Tibor az Inforádióban 2007-ben? (Népszava)
„Csak az ökör következetes...”
10:19 Végre kifolyik az összes sampon a palackból (origo.hu)
Amerikai kutatók olyan különleges felületet dolgoztak ki, amely lehetővé teszi a samponok és más sűrű detergens folyadékok tökéletes kifolyását a műanyag palackokból.
10:15 Óriási hiba a Facebookon: letörölhettük mások videóit (hvg.hu)
Egy indiai biztonsági kutató egy kritikus sebezhetőséget fedezett fel a Facebookon, szerencsére gyorsabb volt, mint a rossz szándékú hackerek.
9:27 Már Ferenc József idején is vonzotta a látogatókat a Fővárosi Nagycirkusz (Múlt-kor)
Százhuszonhét éve, 1889. június 27-én nyílt meg a budapesti Városligetben az első állandó budapesti cirkusz, a mai Fővárosi Nagycirkusz. A Fővárosi Nagycirkusz épülete a második világháborúban megsérült, de gyorsan kijavították.

Kereső

Keresés a weben, katalógusban, hírkereső, játékkereső: