Tudományos hírek - Friss hírek

17:06 Teljes gőzzel fut a kínai űrprogram (Metropol.hu)
Csütörtökön a Holdat megkerülő ember nélküli űrjárművet indítanak a Szecsuán tartománybeli Hszicsang városából.
17:06 Világszínvonalú MR készüléket adtak át (stop.hu)
Világszínvonalú, 3 teslás mágneses rezonanciás (MR) képalkotó berendezést adtak át kedden az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben.
16:18 Varga: a vállalkozások adózása nem változik (orientpress)
Kedden terjeszti az Országgyűlés elé a kormány a 2015. évi adótörvény-javaslatot - jelentette be Kurucz Éva kormányszóvivő, a tervezetet ismertető sajtótájékoztatón. Az eseményen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter leszögezte, a kormány gazdaságpolitikája változatlan, az elmúlt másfél év eredményei után nincs ok nagyobb módosításra. Nem változik jövőre a vállalkozások adózása sem.
16:12 Strasbourg: nem jogsértő, ha egy volt ügynök nem lehet közhivatalnok (Múlt-kor)
Sem a családi és magánélethez való jogot, sem a diszkrimináció tilalmának elvét nem sérti, ha megtiltják valakinek közhivatal viselését, mert együttműködött az állampárti titkosszolgálatokkal - mondta ki keddi ítéletében Strasbourgban az Emberi Jogok Európai Bírósága.
15:18 Áttörést jelentő sejtátültetés (stop.hu)
Áttörést jelentő sejtátültetés után járókeretbe kapaszkodva újra tud járni egy bolgár férfi, aki egy késes támadás után mellkastól lefelé megbénult - olvasható egy, a műtétről kedden megjelent tanulmányban.
15:09 Minek a bonyolult jelszó, ha az egyszerűt sem lehet kitalálni? (BerryBlog)
Az IT-biztonság egyik kőbe vésett alaptörvénye manapság, hogy lehetőleg minél bonyolultabb, nehezebben kitalálható jelszót kell választani a különböző eszközeink, internetes fiókjaink számára. Ez azért van így, mert a hosszabb, többféle karakterből (betűk, számok, szimbólumok keveréke) álló jelszót nehezebb kitalálni, ami az egyik kézenfekvő módja a törésnek. Az ilyen jelszavakkal azonban van egy…
14:06 A nem létező nemlétező (nyest.hu)
Olvasónk nyelvérzéke azt diktálja, hogy a „nemlétező” egybeírandó. Igaza van, de mégsem így írandó.
14:06 Már öt hazai múzeum is látogatható virtuálisan (Múlt-kor)
Immár öt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma fenntartásában lévő múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és az Iparművészeti Múzeum anyaga érhető el az interneten keresztül, vagyis látogatható virtuálisan.
13:12 Szaglósejteket ültettek a gerincébe, emiatt tud járni (Metropol.hu)
Áttörést jelentő sejtátültetés után járókeretbe kapaszkodva újra tud járni egy bolgár férfi.
13:03 Hatezer éves szentélyt tártak fel Ukrajnában (Múlt-kor)
Hatezer éves szentélyt tártak fel Ukrajnában, a leletről az Antiquity folyóiratban számoltak be a régészek.
13:00 Nőtt az elektronikus fizetéseink összege (orientpress)
Gyorsan terjed a bankkártyahasználat, a csoportos fizetési megbízások aránya csökken, a mobilfizetés pedig dinamikus fejlődés előtt áll - ezt jelzi többek között a dijnet.hu által idén októberben bevezetett elektronikus fizetési mutató, amely a magyar háztartások elektronikus fizetéseinek fejlődését követi nyomon. A mutató induló értéke 18,7 százalék, amely a 2013 első félévére kalkulált 17…
12:39 Áttörést jelentő sejtátültetés után újra jár egy bénult férfi (inforadio.hu)
Áttörést jelentő sejtátültetés után járókeretbe kapaszkodva újra tud járni egy bolgár férfi, aki egy késes támadás után mellkastól lefelé megbénult - olvasható egy, a műtétről megjelent tanulmányban.
12:01 Valóban hamut ihattak a gladiátorok (Múlt-kor)
Valóban hamuból készült italt ihattak a gladiátorok, ahogy azt az ókori források is említik - derült ki egy most publikált régészeti kutatásból.
12:00 Elpusztult a Nyíregyházi Állatpark első lakója (Metropol.hu)
Az „alapító állat”, Elek, az oroszlán 19 éves volt.
11:48 Átadták a Magyar Nyelvőr díjakat (orientpress)
Balázs Géza nyelvész, néprajzkutató, az ELTE tanszékvezető tanára és Tóth Etelka főiskolai docens, több magyar helyesírási kiadvány szerkesztője vehette át a Magyar Nyelvőr Díjat hétfőn Budapesten. Péntek János nyelvésznek, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem tanárának, a Kolozsvári Akadémiai Bizottság elnökének október 3-án Marosvásárhelyen adták át az elismerést.
11:30 NÉBIH: Lejárt, penészes sajtokat öntöttek új formába (orientpress)
Újabb hiányosságokat tárt fel a NÉBIH tejágazati célellenőrzése: több autóval terítették Budapesten és környékén a Nógrád megyében engedély nélkül palackozott tejet, egy fővárosi sajtgyártó üzemben pedig bevett gyakorlatnak számított, hogy lejárt alapanyagokat és selejt késztermékeket hőkezeltek és használtak fel újra a gyártás során. A 'friss' termékekbe több éve lejártak is bedolgozásra…
11:09 A napfény buktatja le a környezetszennyezőket (ma.hu)
Az űrfelvételeken látható vízen tükröződő napfény egyeseknek látványos, a kutatók számára olykor azonban bosszantó lehet, de akár jól is jöhet a csillogás. A vízfelszínen szétterülő olajfolt ugyanis megváltoztatja a hullámzás tulajdonságait, "kisimítja" a felszínt.
10:57 Nyírfakéreg-leveleken olvasható a középkori novgorodiak élete (Múlt-kor)
Újabb tucatnyi nyírfakéreg-levél került napvilágra az oroszországi Novgorodban az idei ásatásokon, a levelek a középkori városlakók életéről mesélnek.
10:33 Melyek az év legintelligensebb vállalatai? (ma.hu)
Október 17-én, pénteken - idén első alkalommal - átadásra kerültek az "Év intelligens vállalata" verseny díjai.
10:05 Mozgással legyőzhető a depresszió? (orientpress)
A fizikailag aktív embereknél kevésbé alakul ki depresszió, emellett a testmozgás azok hangulatát is javítja, akiknél már diagnosztizálták a mentális betegséget, azonban a fő probléma, hogy a tünetekkel együtt jár a fizikai aktivitás szintjének a csökkenése - állapította megy tanulmány, amelyről a Health Day számol be.

Kereső

Keresés a weben, katalógusban, hírkereső, játékkereső: