2007. április 1. vasárnap

ápr. 1
1:00
Akadályozza az agyelszívást az amerikai vízum (mfor.hu)
Amerikai high-tech cégek több beutazási vízum kibocsátását követelik külföldi szakemberek számára a washingtoni törvényhozástól - számolt be a Los Angeles Times.
ápr. 1
1:00
Közösen fejleszt a Microsoft és a Lenovo (mfor.hu)
Kutatási-fejlesztési együttműködési megállapodást kötött a Microsoft és a kínai Lenovo. A két vállalat több millió dolláros beruházással egy kutató központot létesít Pekingben, ahol számítástechnikai, illetve mobiltelefon-fejlesztéseket terveznek.
ápr. 1
1:00
Innovációs központot nyit Budapesten a Microsoft (mfor.hu)
A kezdő informatikai vállalkozásokat inkubátorházként segítő innovációs központokat nyit a következő két évben a kelet-közép-európai térség államaiban, köztük Magyarországon a Microsoft - tudta meg a Világgazdaság Vahé Torossiantól, az amerikai szoftveróriás régióért felelős elnökhelyettesétől.
ápr. 1
1:00
Digitális iskola nyílik Pécsen (mfor.hu)
Megkezdődött szerdán az informatika magyar tudásseregszemléje a Networkshop, amelyet a tizenhatodik alkalommal rendeztek meg. A konferencián kiderült, hogy Pécsen hamarosan digitális iskolát indítanak.
ápr. 1
1:00
MTA: szükség van az akadémia reformjára (mfor.hu)
Megváltozott a világ, a tudomány iránti elvárások, ahogy megváltozott a gazdaság is, amely egyre inkább igényli az új gondolatokat, az innovációt - hangsúlyozta Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke egy szerdai budapesti konferencián.
ápr. 1
1:00
Miért hullanak a vidéki kkv-k? (mfor.hu)
Egyre több kisvállalkozás kerül fizetésképtelen helyzetbe, főleg a szolgáltatási szektoron belül, nyilatkozta az mfor.hu Stafétájában Balogh Ákos. A Kinizsi Takarékszövetkezet ügyvezető igazgatója szerint a vidéki cégeknél felerősödött a körbetartozás, a bankok az ágazati kockázatok miatt megvonják a támogatást sok ígéretes vállalattól, amelyek a szigorú feltételek miatt képtelenek lehívni az…
ápr. 1
1:00
Hat k+f pályázatot írnak ki az idén (mfor.hu)
A tervek szerint májusban jelennek meg az első kutatás-fejlesztési pályázatok az Új Magyarország fejlesztési terv keretében. Az idén összesen hat ilyen kiírás várható, ezek révén együttesen 42 milliárd forint vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak a pályázó egyetemek, kutatóközpontok és vállalkozások 2007-ben - írja a Világgazdaság.
ápr. 1
1:00
Már nem az USA a tech-király (mfor.hu)
Az Amerikai Egyesült Államok elvesztette első helyét a technológiai innováció területén - állapította meg a Világgazdasági Fórum elemzése. A ranglista korábbi vezetője a hetedik helyre csúszott vissza.
ápr. 1
1:00
Kisállatvizsgáló-rendszer kapta az innovációs nagydíjat (mfor.hu)
Átadták a 2006. évi Magyar Innovációs Nagydíj elismeréseket szerdán a Parlamentben. Szakértők nagy reményt fűznek a kormány által nemrég elfogadott innovációs stratégiához, amely kijelöli az kutatás-fejlesztés pilléreit.
ápr. 1
1:00
Kóka: a hamburgergazdaság computergazdasággá alakul (mfor.hu)
Magyarország úgy tűnik, nem menekül Kóka János humorától: a hamburgergazdaság a világ legfejlettebb részein computergazdasággá alakul, ami azt jelenti, hogy a versenyképes ágazatok már nem a nyersanyagot keresik, hanem a tudást, helytől és időtől függetlenül - jelentette ki a gazdasági miniszter a Kutatási és Technológiai Innovációs Tanács alakuló ülésén. A metaforát kifejtve Kóka János…
ápr. 1
1:00
Elfogadta a kormány az innovációs stratégiát (mfor.hu)
A kormány elfogadta a tudománytechnológiai és innovációpolitikai stratégiát - jelentette be Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter szerdán a kormányszóvivői tájékoztatón Budapesten.
ápr. 1
1:00
Új elnökség az IVSZ-ben (mfor.hu)
2007. április 12-én új elnökséget választott, valamint módosította alapszabályát az Informatikai Vállalkozások Szövetségének évi rendes közgyűlése. A 15 fősre bővült elnökség két éves mandátumot kapott a tagságtól.
ápr. 1
1:00
Űrnagyhatalom lehet Magyarország (mfor.hu)
Úgy tűnik, mégis lesz valami a magyar Szilícium-völgyből: az agrárlogisztikai központ első lakójának megérkezése után most a high-tech űripar magyarországi képviselői jelentették be, hogy a majdani innovációs és ipari parkban szeretnének helyet kapni. Ha minden jól megy, Magyarország űrtechnológiai nagyhatalom lehet. Mfor.hu tudósítás.
ápr. 1
1:00
Lapostévés innovációba bukott bele a Philips (mfor.hu)
A Philips elvetette a lapostévék képernyőjének villódzó fluoreszkálós megvilágítását, helyette egy másik technológiára, a LED-es háttérvilágításra koncentrál a jövőben. Az új eljárásnak köszönhetően javul a képminőség, a tévék pedig még kisebbek lehetnek.
ápr. 1
1:00
Innopolisz lesz Budapest (mfor.hu)
A hamarosan induló Budapest Innopolisz Program három pólus programot fog majd össze, amelyek Budapest és a központi régió információtechnológiai fejlődését, a régió "egészségiparának" fejlesztését, illetve Budapest és környékének szennyvízkezelését és bioenergia-termelését szolgálják.
ápr. 1
1:00
1,2 milliárdból épült betonelemgyár Hevesen (mfor.hu)
Európában egyedülálló technológiát alkalmazó, úgynevezett szendvics-falpanel gyár kezdte meg működését 1,2 milliárd forint beruházása nyomán Hevesen.
ápr. 1
1:00
Ötmilliárd forintba került eddig a magyar Szilícium-völgy (mfor.hu)
Bár eddig csak egy agrárlogisztikai központ épült fel a magyar Szilícium-völgy néven ismertté vált projektben, az előkészítő munka így is ötmilliárd forintot emésztett fel a beruházást irányító Talentis cégcsoportnál. A társaság közlése szerint már az első érdeklődők is megérkeztek a Zsámbéki medencébe.
ápr. 1
1:00
Gépjárműipart telepítenének Salgótarjánba (mfor.hu)
Salgótarjánban az ipari parkban, vagy alternatívaként barnamezős beruházásban alakítják ki a járműipari kompetencia központot. A létesítményben helyet kap egy innovációs központ, valamint egy elektronikus vezérléssel megvalósított mechanikuseszköz gyártóbázis. Ezt követően tervezik egy multinacionális vállalat letelepítését, és az ahhoz kapcsolódó beszállítói hálózat kiépítését. Ezt egészítené ki…
ápr. 1
1:00
Alig van Magyarországon innovatív cég (mfor.hu)
Szűkült a rés az Európai Unió és az Egyesült Államok között a gazdasági fejlődést segítő újítások terén - állítja egy Brüsszelben csütörtökön nyilvánosságra hozott uniós jelentés, amelyből az is kiderül, hogy Magyarország teljesítménye az elmúlt tíz évben összhangban volt az uniós átlaggal.
ápr. 1
1:00
Kétszázmillió forintos beruházás a győri ipari parkban (mfor.hu)
A PMT Hungária Kft. a győri ipari park új letelepedője. A magyar tulajdonú társaság a NASA kutatásán alapuló tisztítási technológia magyarországi bevezetésén dolgozik - közölte Balogh László, a Győri Nemzetközi Ipari Park Kft. ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatón.
ápr. 1
1:00
AIDS-tapasz-gyár épül Magyarországon (mfor.hu)
Várhatóan még az idén megkezdődik az AIDS-tapasz tömeggyártásának otthont adó üzem építése Magyarországon. A beruházó most keresi a helyszínt, várhatóan valamelyik pólusvárost (Székesfehérvár, Pécs, Miskolc, Debrecen stb.) választja a több százmillió forintos beruházáshoz, számol be a Világgazdaság.
ápr. 1
1:00
Tovább épül a magyar Szilícium-völgy (mfor.hu)
4,2 milliárd forintos együttműködési megállapodást írt alá a Talentis Group Holding és a Budaörsi ISC cégcsoport. A pénzből elkezdenék építeni a herceghalmi vállalkozásfejlesztési központot.
ápr. 1
1:00
Átalakítaná az oktatást az innovációs szövetség (mfor.hu)
Az innovációhoz nem lehet rövid távú stratégiát alkotni, sőt beláthatóvá kell tenni a kutatások folyamatában, hogy az egyes szakaszokban milyen támogatásokra lehet számítani – mondta a Világgazdaságnak Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) elnöke. A szervezet a gazdaság üzenetét kívánja átadni a kormánynak, miszerint innovatív beruházások hiúsulhatnak meg, ha itthon nincs elég műszaki,…
ápr. 1
1:00
Kevés a magyar K+F pályázat az unióban (mfor.hu)
A magyarok sikeresek és ügyesek a brüsszeli kiírású EU-pályázatokon, ám még mindig nem használják ki eléggé ezeket a közösségi lehetőségeket – olvasható a Világgazdaságban. A hazánknak jutó EU-pénzek zömét ugyan a magyarországi lebonyolítású programok teszik ki, de jócskán van elérhető forrás a brüsszeli menedzselésű kiírásokban is. Utóbbiakból európai bizottsági adatok szerint 2004-ben 92,2,…

2007. április 3. kedd

ápr. 3
9:17
Mit jelent a hazai űrkutatásnak az első magyar űrturista? (origo.hu)
Simonyi Károly közelgő űrrepülése az újságok címlapján szerepel, ám a hazai űrtevékenység eredményeiről ritkábban olvashatunk híreket. Pedig eredmények szép számmal vannak, és ezek sokszor nemzetközi figyelmet kapnak. Hazánk több űrprogramból is kiveszi a részét, és a magyar cégek már számos olyan műszert készítettek, amelyek jelenleg is különböző űrszondákon repülnek. Az első magyar…
ápr. 3
10:26
Délnyugat-Afrika sivatagai - a hét műholdképe (origo.hu)
Afrika déli részének két sivataga teljesen más éghajlati okból alakult ki. Míg a Namíb-sivatag jellegzetesen parti jellegű, a kontinens belsejében található Kalahárit a földi légkörzés leszálló ága szárítja. A Kalahári ezért a Szahara déli, az itt keskenyebb szárazföld miatt kisebb testvérének is tekinthető.

2007. április 4. szerda

ápr. 4
12:40
A föld alatt is éltek dinoszauruszok (origo.hu)
Az amerikai Montana állam területén került elő az első fosszilis bizonyíték arra vonatkozóan, hogy egyes dinoszauruszok a földfelszín alatt éltek.
ápr. 4
14:48
Víz alatt a berlini akváriumban (origo.hu)

2007. április 5. csütörtök

ápr. 5
9:14
Létrejön az első magyar űr-tesztközpont (origo.hu)
Egy tegnap aláírt megállapodás az első lépés egy hazánkba tervezett, európai színvonalú űrkutatási beruházás irányába. A terv keretében a Zsámbéki-medence területén egy olyan űr-tesztközpontot kívánnak létesíteni, amelyhez hasonló Európában négy van, ugyanakkor a kontinens keleti felén még egy sincsen.

2007. április 6. péntek

ápr. 6
9:39
Az első magyar a Nemzetközi Űrállomáson (origo.hu)
Hétfőn este, magyar idő szerint 21.10-kor sikeresen dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson a Szojuz-TMA-10 űrhajó, fedélzetén Simonyi Károllyal, a második magyar származású űrhajóssal és két orosz kozmonautával. Simonyi az első hazánkfia, aki a Nemzetközi Űrállomásra lépett.
ápr. 6
14:00
Láttuk a kis orrszarvút (origo.hu)
Nyargalászva, szemmel láthatóan vidáman mutatkozott be a nagyközönségnek a Fővárosi Állat- és Növénykert januárban született kis orrszarvúja. A Layla névre keresztelt, most 138 kg-os kicsi jó időben mától fél 12 és fél 1 között látható kifutójában. Anyján máris elvégezték az újabb megtermékenyítést.

2007. április 10. kedd

ápr. 10
8:30
A Nemzetközi Űrállomás láthatósága Simonyi Károly repülése idején (origo.hu)
Simonyi Károly utazása alatt a Nemzetközi Űrállomás hazánkból nézve többször is megfigyelhető szabad szemmel az esti égbolton. A Magyar Űrkutatási Iroda összeállítása ehhez nyújt segítséget.
ápr. 10
8:52
Hajók is húzhatnak kondenzcsíkot - a hét műholdképe (origo.hu)
Műholdképeken meglehetősen ritka, hogy a hajók útvonalát a kéményből távozó égésterméken kicsapódó felhőzet mutassa. Kedvező időjárási helyzet esetén azonban előfordul, és ha egy útvonalat sok hajó használ, akkor azok mesterséges felhőzetet is kelthetnek a hajózóút felett. Ez történt április elején a Nagy-Britanniát Észak-Amerika nagy kikötőivel összekötő északi hajóút mentén. A kondenzcsík tehát…

2007. április 11. szerda

ápr. 11
9:14
Robotokkal szimulálják az emberi nyelv kialakulását (origo.hu)
Számos elképzelés létezik, hogyan alakult ki az emberi nyelv abból az állatvilágban létező kommunikációs "őslevesből", amelynek ugyanúgy része a sejtek közötti kommunikáció, mint a méhek tánca vagy a madarak hangjelzései.

2007. április 12. csütörtök

ápr. 12
7:59
Új megfejtés az ókori színházak akusztikájának titkára (origo.hu)
Az ókori görög színházak csodálatos akusztikájának titkát a nézőtér lépcsőzetes elrendezésében vélik megtalálni amerikai kutatók: a félköríves szabadtéri színházak kiszűrték az alacsony frekvenciájú háttérzajokat.
ápr. 12
8:38
Ma este jól látható a Nemzetközi Űrállomás (origo.hu)
Simonyi Károly űrutazása alatt a Nemzetközi Űrállomás több alkalommal is megfigyelhető hazánkból, méghozzá távcső nélkül, a kora esti órákban. A legjobb láthatóság éppen Az űrhajózás napjára, április 12-ére esik. Cikkünkből megtudhatja, hogyan figyelheti meg a látványos jelenséget.

2007. április 13. péntek

ápr. 13
9:13
Hallgassa meg Simonyit az űrből! (origo.hu)
Pénteken hajnali 1 óra 15 perckor körülbelül 8 perces sikeres rádiókapcsolatot létesült a budapesti Puskás Tivadar Távközlési Technikum és a Nemzetközi Űrállomás között, melynek során a fedélzeten tartózkodó Simonyi Károly hat magyar diák kérdésére válaszolt. A szervezők a teljes hanganyagot elérhetővé tették.

2007. április 16. hétfő

ápr. 16
7:27
Hogyan látjuk magunkat a jövőben? (origo.hu)
Jövőbe látni ugyan nem tudunk, de a jövőben látni magunkat mindannyiunk képessége - olyan emberi vonás, amelyben lehet, hogy egyetlen másik fajjal sem osztozunk. Amerikai kutatók először vizsgálták képzeletünk e rendkívüli teljesítményét az agykutatás legkorszerűbb módszereivel.
ápr. 16
7:51
Orvosi módszerrel is vizsgálják a csillagközi anyagot (origo.hu)
Az orvosi diagnosztikában használt számítógépes módszerek továbbfejlesztése rávilágít a csillagközi anyag térbeli szerkezetére.
ápr. 16
9:40
A La Plata-torkolat - a hét műholdképe (origo.hu)
E heti műholdfelvételünkön Dél-Amerika délkeleti részére, Argentína, Uruguay és Brazília határvidékére látogatunk. Itt ömlik az Atlanti-óceánba a kontinens egyik legnagyobb folyója, a Paraná (Paraguay). Torkolatának alakja földrajzi érdekesség.
ápr. 16
18:57
Egyelőre parlagon az antianyagot kutató mérőrendszer (origo.hu)
Michael Griffin, a NASA vezetője nemrég egy szenátusi bizottság ülésén bejelentette, hogy nem tudják űrrepülőgéppel a Nemzetközi Űrállomásra szállíttatni az AMS (Alpha Magnetic Spectrometer) nevű kísérleti rendszert, mert valamennyi tervezett űrrepülésre az űrállomás építésének befejezéséhez van szükség, és más célra nincsen szabad raktérkapacitás. Az antianyag-kutatásra szolgáló mérőrendszer a…

2007. április 17. kedd

ápr. 17
9:36
Szoftverhiba okozta a Mars-szonda vesztét (origo.hu)
Az amerikai Mars Global Surveyor űrszonda meghibásodásához szoftverhibából kiinduló szerencsétlen események láncolata vezetett - közölte a NASA a legújabb vizsgálati eredményeket.
ápr. 17
13:20
Újrahúzzák a vadakat a Természettudományi Múzeumban (origo.hu)
Megöregedtek, ezért felújítják a Magyar Természettudományi Múzeum állattárának néhány "szereplőjét".
ápr. 17
17:21
Egy nappal később landol Simonyi (origo.hu)
Simonyi Károly az eredetileg tervezett időponthoz képest egy nappal később ér csak földet, mivel az eredetileg kijelölt landolási terület nem biztonságos. A leszállásra így április 21-én (szombaton),  közép-európai idő szerint fél három körül kerül sor.

2007. április 18. szerda

ápr. 18
9:45
Újabb fontos bizonyíték a középfül evolúciójáról (origo.hu)
Az összes modern emlős szempontjából kulcsfontosságú jelentőséggel bíró középfül korai evolúciójáról szolgál megdönthetetlen bizonyítékokkal egy a Nature-ben ismertetett új faj.
ápr. 18
23:13
A Mars-kutatás legújabb eredményei a Jövő Házában (origo.hu)
2007-ben tovább folytatódik az űrkutatás és csillagászat iránt érdeklődők számára szervezett ismeretterjesztő rendezvénysorozat a budapesti Jövő Házában. Az utolsó alkalommal a Naprendszer-kutatás különösen izgalmas célpontjáról, a Marsról lesz szó, amelyet napjainkban 5 űrszonda vizsgál, s hamarosan útnak indul felé egy újabb amerikai leszállóegység is, hogy választ keressen az emberiség egyik…

2007. április 19. csütörtök

ápr. 19
10:23
Az Aral-tó kiszáradása műholdképeken (origo.hu)
Az Aral-tó négy évtizede még Földünk negyedik legnagyobb tava volt, mára azonban kisebb-nagyobb sós vízű öblök láncolatává satnyult, amelyek hatalmas, sivatagos földnyelvek, évtizedes hajóroncsok között kanyarognak.

2007. április 20. péntek

ápr. 20
10:06
Hatalmas tengeri szélerőmű Hollandiában (origo.hu)
Április 18-án hivatalosan is felavatták Hollandia első, az Északi-tengeren létesített szélerőmű-parkját. Az Egmond aan Zee-i tengeri szélerőmű a tervek szerint több mint 100 ezer holland háztartás éves fogyasztásának megfelelő áramot termel majd.
ápr. 20
15:00
A Canon filmforgatás közben mutatta be nyári kollekcióját (hvg.hu)
A Canon Hungária filmforgatást rendezett a budapesti Vasúttörténeti Parkban, ahol éles körülmények között lehetett kipróbálni azokat a fényképezőgépeket, videokamerákat és nyomtatókat, amelyek elsősorban a vakációs élmények megörökítésében játszhatnak fontos szerepet az idén nyáron.

2007. április 21. szombat

ápr. 21
8:13
Simonyi még egyet früstökölt az űrállomáson (hvg.hu)
„Búcsúreggelivel” köszönt el ma reggel a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) maradó társaitól Charles Simonyi amerikai-magyar űrturista és a vele a Földre visszatérő két hivatásos űrhajós, az orosz Mihail Tyurin és az amerikai Michael Lopez-Alegria.

Keresés