Teljesül Garas Dezső színházi végrendelete

2012. január 2. 15:18, Habostorta

Színházi és filmszerepeiben is maradandót alkotott mindenki Minarik Edéje Ahogyan beszámoltunk róla, december 30-án 77 éves korában, hosszan tartó betegség után elhunyt Garas Dezső. A Kossuth-díjas színművész, a nemzet színésze előre gondoskodott szerepeinek utóéletéről, miközben titokban saját otthonában ápolták. Garas Dezső évek óta súlyos vesebeteg volt - írja a Bors. A bulvárlap úgy tudja, hogy dialízisre szorult, de nagyon feszélyezte, ha felismerték a kórházban, és sajnálták állapota miatt, ezért saját házában alakíttatott ki egy kórteremhez hasonló szobát, ahol az életmentő kezeléseket megkaphatta. Sohasem panaszkodott, szerepet is csak halála előtt egy nappal mondta le. 
 Törőcsik Mari, aki évtizedes barátságot ápolt a művésszel, mélyen megtörve nyilatkozott a tévés híradóknak Garas Dezsőről, akárcsak Haumann Péter. "Túlságosan fáj, túlságosan régi jó barátom, nem csak kollégám, úgyhogy nem tudok róla beszélni" - mondta Törőcsik Mari, aki éppen Garas Dezső oldalán állhatott először a Nemzeti Színház deszkáin 1953-ban, és Garas az ő kérésére volt utoljára színpadon 2011. december 20-án, szintén a Nemzetiben.     A művésznő az RTL Klub híradójának elárulta: Garas nemrég úgy döntött, hogy a jövőben nem akar már játszani, de döntése nem volt publikus. "Úgy volt, hogy nem lép föl többet, de én megkértem, hogy jöjjön be a kedvemért. A Jó estét nyár, jó estét szerelemben velem játszott utoljára" - mondta a művésznő már az MTI-nek. Tordy Géza is jó barátként tekintett Garas Dezsőre.
"Hatalmasnak érzem a veszteséget, egy tüneményes és pótolhatatlan színházművész ment el. Iszonyatos űrt hagyott maga után, ilyen embereknek nem szabadna meghalniuk. Nagyon szerettem, ötvenöt éve, főiskolás kora óta ismertem. Nagyszerű barát, remek ember volt. Tudtam, hogy nagybeteg, nagyon rosszul nézett már ki szegény, mégis megrendített a halála. Amikor utoljára találkoztunk, lógott rajta a ruha, nagyon sápadt volt. A humorát viszont nem vesztette el, nem is nyafogott" - emlékezett a pályatárs. "Szép, nagyvonalú gesztus az is, hogy átadta a szerepeit, amikor már tudta, nem bírja tovább. Tudomásom szerint meg is határozta, ki játsszon helyette. Olyan ez, mintha egy színházi végrendelet lenne" - tette hozzá Tordy. A Bors információi szerint Garas a Jó estét nyár, jó estét szerelem című darabban maga kérte, hogy szerepét Hollósi Frigyessel kettős szereposztásban játszhassa, mert nem akart nehézséget okozni a színháznak azzal, ha kiesik a munkából. (Forrás: Bors)

Tovább a teljes cikkre...

Keresés