Tudományos hírek - Friss hírek

16:48 Az esemény, ahol négyszázezer magyar vett részt (Tudás.hu)
Sikeresen lezajlott az ország legnagyobb, legnépszerűbb kulturális eseménye, a 20. Múzeumok éjszakája – közölték a szervezők az MTI-vel vasárnap. Csák János kulturális és innovációs miniszter indította útnak június 25-én, Budapesten a Néprajzi Múzeumban a 2022-es Múzeumok Éjszakája eseménysorozatot, amely országszerte mintegy 430 helyszínen, rekord
16:42 Ismét találkoznak a Krisna-hívők Budapesten (Tudás.hu)
Két év kihagyás után a Krisna-hívők ismét Szekérfesztivált rendeznek július 9-én, szombaton, Budapesten. Az indiai Szekérfesztivál során az éneklő, táncoló résztvevők hatalmas kötelekkel húzzák végig a városon azt a tarka és díszes szekeret, amelyen Krisna, azaz Isten egy különleges formáját, az “Univerzum Urát” helyezik el. A szervezők közleménye
14:39 Közép-Európában minden ötödik ember áteshetett a Lyme-kóron (Infostart)
Egy friss elemzés szerint a világ népességének 14 százaléka elkapta már a kullancsok terjesztette betegséget.
14:15 Az antigéntesztnél is pontosabban jelzik a kutyák, ki a koronavírusos (Infostart)
Még a tünetmentes eseteket is képesek kiszagolni, megfelelő kiképzést követően a verejtékből állapítják meg 97 százalékos bizonyossággal, hogy kit fertőzött meg a vírus.
13:18 Kullancsveszély: ne nyomkodjuk, ne krémezzük! (24.hu)
Egyes téves tanácsok nemcsak hatástalanok, de egyenesen veszélyesek is lehetnek „kullancstámadás” esetén – szakértőt kérdeztünk a vérszívók elleni védekezésről.
11:42 Szeptember végén a Zene Házában rendezik meg a Brain Bar fesztivált (hirado.hu)
A 2022-es fesztiválon csaknem száz előadó vesz részt, akik többek között olyan témákat feszegetnek, mint a nagyvállalatok és az influenszerek manipulatív hatása a Z-generációra.
9:54 Messze még a robottaxi (Demokrata)
Autópályán már boldogulnak az önvezető autók, de a város még nehéz terep. A gyártók korábban 2020-ra ígérték a teljes önvezetést.
9:09 A dohányzás újabb árnyoldaláról rántották le a leplet (Infostart)
Egy új tudományos jelentés szerint súlyos betegségek okozója lehet a cigi, a dohányzók aránya sokkal magasabb a mentális betegségben szenvedők körében.
8:06 Alzheimer vagy csak sima öregedés? – Az első jelek (Tudás.hu)
Azért nem kell bepánikolni, mert elfelejtünk pár dolgot, de van az a helyzet, amikor már érdemes orvoshoz fordulni.  Köztudott, hogy az öregedéssel nem csak az ízületeink, hanem a memóriánk is megkopik. Ez természetes, hisz ahogy szállnak az évek az agyi idegsejtek száma is csökken. A mérték azonban cseppet sem mindegy. Az emlékezőkészség komoly ro
7:36 Hétfőtől Győrben remek koncertek (Tudás.hu)
Hétfőtől öt napon át a régizene kapja a főszerepet Győrben, ahol a Harmónia Művészeti Iskola szervezésében tizenharmadik alkalommal rendezik meg a Győri Reneszánsz és Barokk Hetet, amelynek részeként mesterkurzusokat és koncerteket tartanak – tudatták a szervezők az MTI-vel. A nyitó koncertet a Harmónia-udvarban rendezik hétfőn este hét órától, aho
6:45 Aranyat kerestek, de valami sokkal ritkább kincset találtak (Infostart)
Egyedülálló leletre bukkantak aranyásók Kanadában.
5:00 A tudósok felfedezték, hogyan élhetünk 200 évig – a kulcs egy „fiatalodó” medúza (hirado.hu)
A természetben létezik egy Turritopsis nevű apró medúza, amely nem nagyobb az emberi körömnél és valami egészen csodálatos dolgot művel.

2022. június 25. szombat

tegnap
18:54
Halott családtagok hangján is szólhat hozzánk az Amazon személyi asszisztense, ha akarjuk (SzMo)
Egyelőre több órás hanganyag alapján alkotja meg a mesterséges intelligencia a nagyi hangját, de azon dolgoznak, hogy ez egy percre rövidüljön. Sok szempontból aggályos a dolog.
tegnap
14:48
Mamutbébi múmiát találtak aranyásók Kanadában (24.hu)
A 140 centiméteres kölyökmamut egy hónapos lehetett, amikor elpusztult.
tegnap
14:30
Senki nem gondolta volna, hogy az örök fagy vidékén erre bukkannak (hirado.hu)
Senki nem gondolta volna, hogy erre bukkannak.
tegnap
14:24
Aranyásók most nem gazdag palit, hanem mumifikálódott mamutbébit kapartak ki maguknak (168 Óra Online)
Jó állapotban fennmaradt, mumifikálódott mamutbébit találtak aranyásók Kanada északnyugati részén.
tegnap
13:18
Nézze meg milyen programok lesznek augusztus 20-án (Tudás.hu)
Idén is négynapos programsorozat lesz az államalapítás ünnepén – tájékoztatott a rendezvények kommunikációs ügynöksége. Közleményükben azt írták: augusztus 18. és 21. között a tavalyinál is több programhelyszín és “hamisítatlan fesztiválhangulat” várja a látogatókat. Az államalapítás ünnepén pedig Európa legnagyobb tűzijátékát tekinthetik majd meg
tegnap
12:42
Világszínvonalú műtétek elvégzésére alkalmas robotsebészeti eszközt kapott a Semmelweis Egyetem (SzMo)
Ez az eszköz a legmodernebbnek számít a világon; egyaránt alkalmazható a nőgyógyászatban és az urológiai ellátásban, a hasi sebészetben és az onkológiában.
tegnap
12:18
A Semmelweis Egyetem lépett előre a legnagyobbat a rangsorokban a hazai egyetemek közül (Tudás.hu)
Negyedik generációs Da Vinci Xi robotsebészeti eszközt adott át a Semmelweis Egyetemen szombaton a kulturális és innovációs miniszter. Csák János emlékeztetett: egy hónapja iktatták be az új kormányt, amelynek egyik legfőbb célja a magyarok biztonsága, ehhez pedig szükséges a kiszámíthatóan rendelkezésre álló infrastruktúra. A most átadott sebészet
tegnap
12:06
Akkor jön a világvége, ha nem teszünk semmit (24.hu)
A tudomány szempontjából nézve objektíve van esélyünk és lehetőségünk, hogy elkerüljük a civilizációnkat érintő legrosszabb forgatókönyveket – írják a 24.hu nagy port kavart interjújára válaszoló szakemberek.

Kereső

Keresés a weben, katalógusban, hírkereső, játékkereső: