Tudományos hírek - TOP 24 óra

tegnap
17:48
Alapvető megállapításokra jutottak a német virológusok (Infostart)
A tünetmentes fertőzésről, a maszkhasználatról és a gyorstesztek hatékonyságáról is fontos információk derültek ki.
tegnap
18:48
Ő volt Kodály 20 évvel idősebb felesége (24.hu)
Lebilincselő személyiség, sok nyelven fesztelenül társalgó, csillogó műveltségű asszony, aki évtizedeken át mágneses erővel vonzotta a kor hazai és külföldi kiválóságait.
tegnap
12:03
Lángol a Csernobil melletti radioaktív erdő (Hírstart)
Tűzvész pusztít Ukrajnában, a csernobili atomerőműhöz közeli erdőben a rettegett 30 km-es zónán belül.
tegnap
11:57
Csernobil: Eloltották az erdőtüzet (Hírstart)
Kilencven tűzoltó, két repülőgép és egy helikopter segítségével oltotta el azt az erdőtüzet, ami a csernobili atomerőmű körüli tiltott zónában ütött ki szombaton, tudatja a Szerbiai Rádió és Televízió. A tűz mintegy húsz hektáron tombolt, oltását egyes helyeken a megemelkedett radioaktív sugárzás nehezítette, közölte az ukrán rendkívüli helyzetekér
ma
5:45
Még a tünetek előtt kimutat több mint 50 féle rákbetegséget ez a vizsgálat (Infostart)
A rák több mint 50 típusát mutathatja ki egy egyszerű vérvizsgálat, gyakran az első jelek vagy tünetek megjelenése előtt egy új kutatás szerint.
tegnap
13:15
Kozmikus forgalom (Hírstart)
2020. április 1-jén már a délutáni órákban elkezdtem összekészíteni a felszereléseimet, hogy megörökítsem a Fiastyúk és a Vénusz egyre szorosabb együttállását. A Magyarországot is sújtó koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozás következményeként kizárólag a saját lakóhelyem udvaráról kerestem az együttállás megörökítéséhez alkalmas helyet. Maj
tegnap
11:33
Amerikai immunológus: szuperhatékony antitest lehet a koronavírus ellenszere (Hírstart)
Az interjúban Glanville kifejtette, hogy a laboratóriumban olyan semlegesítő antitesteket állítottak elő, amelyek képesek blokkolni a vírust. Egy sor szuperhatékony...
tegnap
12:21
Ami az embernek nem sikerült, a járványnak igen: csökken a világ szén-dioxid-kibocsátása (Hírstart)
A második világháború vége óta nem látott mértékben csökkenhet idén a világ szén-dioxid-kibocsátása a koronavírus-járvány okozta gazdasági leállások következtében – mutatott rá a globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás számszerűsítésével foglalkozó szervezet, a Global Carbon Project (Gcp) elnöke. “Nem lennék meglepve, ha idén 5, vagy akár még több szá
tegnap
14:03
A nő, aki megmentette Portlandot a pestistől (Múlt-kor)
Esther Pohl Lovejoy rendkívül aktív életet élt, legnagyobb tette azonban az volt, hogy a portlandi Egészségügyi Bizottság élén megmentette a 200 ezer lélekszámú Portlandot a pestistől. Mégpedig az ázsiaiakkal szembeni előítéletek és a patkányok kiirtásával.
tegnap
19:18
Veszélyeket tartogat a karantén magánya (Infostart)
A távolságtartás elsődleges szabály járvány idején, a kutatók ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy készüljünk fel arra, milyen nehézségeket okoz az ember saját társas természetével való megküzdés.
tegnap
12:45
Miért olyan nehéz a távolságtartás járvány idején? (Hírstart)
Amiért máskor is: társas lények vagyunk, szociálisan és biológiailag is egymásra utalva. Az érintkezés, érintés hiánya a mentális és a fizikai egészségünket is megviselheti. Mit tegyünk, hogy ne őrüljünk bele a koronavírus által ránk kényszerített magányba?
ma
9:39
Több helyről érkezhetett a koronavírus hazánkba (24.hu)
A vakcina hatásossága szempontjából fontos, hogy megállapítsák, hányféle alpopulációja van jelen a vírusnak.
tegnap
12:51
A kutyaharapásoktól a nemi betegségekig: egészségvédelmi plakátok az 1930-as és 1940-es évekből (Múlt-kor)
1936 és 1943 között az Egyesült Államok szövetségi kormányzata Franklin Roosevelt elnök New Deal programja részeként elindította a Szövetségi Képzőművészeti Projektet (Federal Art Project), amely mintegy 200 000 mű elkészítésével bízott meg művészeket – részben éppen azért, hogy a képzett tehetségeknek munkalehetőséget biztosítson a gazdasági válsá
tegnap
11:51
A svájci Lausanne középkorból megmaradt toronyőre minden este megkongatja a vészharangot (Múlt-kor)
Lausanne városának őrszeme immáron 615 éve figyeli éberen a helyi Notre-Dame katedrális közel 80 méter magas harangtornyából az alatta elterülő várost. Mostanában azonban nemcsak „tűzjelzőként” funkcionál, hanem az új láthatatlan kórokozóra is felhívja az emberek figyelmét.
ma
10:15
Amerikai immunológus: megvan a vírus kezelésének lehetséges ellenszere (Hírstart)
Megvan az új típusú koronavírus kezelésének lehetséges ellenszere – állította Jakob Glanville, egy kaliforniai immunológiai laboratórium alapítója és elnök-vezérigazgatója a Fox televíziónak adott interjújában. Az interjúban Glanville kifejtette, hogy a laboratóriumban olyan semlegesítő antitesteket állítottak elő, amelyek képesek blokkolni a vírus
ma
6:33
Tigrisek és oroszlánok lettek koronavírusosak New York egyik állatkertjében (Népszava)
Nadia, az egyik négyéves maláj tigris szervezetében bukkantak először a kórokozóra. Az állatkertet még március közepén bezárták.
ma
10:12
Úgy tűnik, ételekkel nem terjed a koronavírus (24.hu)
Bár az ételek valószínűleg nem tudnak fertőzni, azért érdemes óvatosan kezelni őket.
tegnap
13:45
Miért olyan nehéz a távolságtartás járvány idején? (Hírstart)
A koronavírus-járvány elleni küzdelem egyik fő eszköze az emberek közösségi érintkezéseinek radikális korlátozása.
tegnap
12:51
Önállóbbak a segítő munkára képzett kutyák (Hírstart)
A képzetlenebb kutyák szociális taktikát alkalmaztak a tesztben.
ma
9:24
Több helyről érkezhetett a koronavírus hazánkba (Hírstart)
A vakcina hatásossága szempontjából fontos, hogy megállapítsák, hányféle alpopulációja van jelen a vírusnak.
ma
8:39
Vegyészként a rák ellenszerét is kutatta Isaac Asimov (Múlt-kor)
26 éve, 1992. április 6-án hunyt el Isaac Asimov orosz származású amerikai író és biokémikus, a tudományos-fantasztikus és a tudományos ismeretterjesztő irodalom egyik legkiválóbb képviselője. Elképesztő méretű életművet hagyott hátra: több mint ötezer kötetet írt vagy szerkesztett, és 90 ezer levél maradt utána.
ma
10:15
Virtuálisan bejárható Egyiptom több nevezetes helyszíne és múzeuma (Múlt-kor)
Virtuálisan lehet bebarangolni Egyiptom leghíresebb régészeti lelőhelyeinek és múzeumainak egy részét az észak-afrikai ország turisztikai és régiségügyi minisztériuma által elindított kezdeményezés keretében.
ma
9:51
Megtalálhatta a koronavírus ellenszerét egy amerikai immunológus (Népszava)
A laboratóriumban előállított antitestek képesek blokkolni a vírust. Jakob Glanville reményei szerint a kezelést már nyáron ki lehet próbálni embereken is, forgalomba augusztus végén kerülhet.

Kereső

Keresés a weben, katalógusban, hírkereső, játékkereső: