Tudományos hírek - TOP 24 óra

tegnap
18:08
Lehetséges az időutazás egy fiatal fizikus matematikai modellje szerint (Hírstart)
Mondjuk, hogy valaki visszautazik az időben, hogy megkísérelje megakadályozni a nulladik páciens megfertőződését a SARS-CoV-2-vel. De ha nincs járvány, minek akarna visszautazni? Ezt a paradoxont iktatták ki matematikailag amerikai kutatók.
ma
4:42
A brit hírszerzők szerint az oroszok Vasarely-effektes fényfegyvert fejlesztettek ki (Tudás.hu)
Trükkös, akár Vasarely-képekhez is hasonlítható, vizuális-optikai effekteket, érzékcsalódást okoz az orosz 5P-42 Filin fényfegyver, amit brit haditengerészeti hírszerzők fedeztek fel a brit partok mentén nemzetközi vizeken haladó Gorskov Admirális fregatton. Ez a nem halálos fegyver hallucinációkat, hányingert okozhat. Sötétben, félhomályban vethet
tegnap
19:42
Ausztrál tudósok: lehetséges az időutazás (Hírstart)
Teoretikusan lehetséges a paradoxonmentes időutazás – legalábbis erre enged következtetni egy fiatal fizikus matematikai modellje, amelyet a Classical and Quantum Gravity folyóiratban publikált néhány napja - írja a Qubit.
ma
6:06
Sokkoló magyar képeken, ahogy a koronavírus roncsolja a tüdőt (Infostart)
A Semmelweis Egyetem egy harmincas éveiben járó koronavírusos beteg tüdejének változásait mutatja be.
ma
6:36
Koronavírus - Ezeket az összeesküvés-elméleteket hiszik el a legtöbben (Infostart)
A közösségi portálokról tájékozódók körében magasabb annak a 11 állításnak az elfogadottsága, amely az interneten kering.
tegnap
21:00
Járni, térdelni és mutogatni is tud a 18 méteres japán óriásrobot (Szeretlek Magyarország)
Hivatalosan is tesztüzemmódba helyezték az óriást, és végre fejet is kapott.
tegnap
18:00
A Led Zeppelin is „belehalt” virtuóz dobosa tragédiájába (Múlt-kor)
„Megpróbáltuk felébreszteni (…) Szörnyű volt. Aztán a többieknek is szólni kellett. Tulajdonképpen azon a reggelen mindenki egyfajta emelkedett állapotban volt. Aztán közölnöm kellett Jimmyvel és Roberttel a hírt. Iszonyatos haragot éreztem az elvesztése miatt.” John Paul Jones, a Led Zeppelin basszusgitárosa így emlékezett vissza 1980. szeptember
ma
9:15
Ezért különleges a magyar dinoszaurusz-lelet (24.hu)
Az első magyar dinoszaurusztojás kicsi és „agyonnyomorgatott”, de a maga nemében egyedülálló.
ma
0:07
Ausztrál tudósok: lehetséges az időutazás (168 Óra Online)
Teoretikusan lehetséges a paradoxonmentes időutazás – legalábbis erre enged következtetni egy fiatal fizikus matematikai modellje, amelyet a Classical and Quantum Gravity folyóiratban publikált néhány napja - írja a Qubit.
tegnap
18:54
A nácik elégették Remarque legismertebb regényét, mert nemzetellenesnek tartották (Múlt-kor)
Az 50 éve, 1970.szeptember 25-én Svájcban elhunyt Erich Maria Remarque a 20. század legsikeresebb írói közé tartozott. A háború, amelyet átélt, soha nem hagyta nyugodni. Az apokaliptikus élmény számos művének gerincét adta, így az egyik leghíresebb regényének, a Nyugaton a helyzet változatlan címűnek is, amelyet később a hatalomra jutó nácik a tűzr
ma
8:42
Nem indult könnyen Grace Kelly és a monacói herceg tündérmesének tűnő házassága (Múlt-kor)
A monacói Albert herceg trónra lépése némileg váratlan eseménynek bizonyult a nemzetközi médiában gyakrabban szereplő brit királyi család visszafogott derűjén és fájdalmán szocializálódott nézők számára. A 2005. november 19-én megtartott ceremónia közben ugyanis nemcsak Caroline hercegnőnek, Albert nővérének, és a legfiatalabb testvérnek, Stéphanie
ma
0:03
Alexa eljátssza, hogy otthon vagyunk, akár ugat is (168 Óra Online)
Szűk két évvel ezelőtt mutatta be az Amazon a cég okoshangszórójához tartozó funkcióját, a Guardot, melynek lényege, hogy távollétünkben az Alexa figyeli a gyanús hangokat (üvegtörés, neszezés) és erről, vagyis a feltehetően illetéktelen behatolásról azonnal értesít - írja a hvg.hu.
ma
15:18
Neandervölgyi DNS-re bukkantak egy ősi fogban (Hírstart)
Egy neandervölgyi zápfog több tízezer éven át várt a felfedezésre a mai Lengyelország területén található Stajnia-barlangban.
ma
10:18
Bemutatták az első magyarországi dinoszaurusztojást (Infostart)
A pár centiméteres, ovális alakú, különös felülettel rendelkező tojásmaradvány az iharkúti ásatások során került elő, és vélhetően egy kistermetű ragadozó dinoszaurusztól származott.
ma
0:36
Az ÉletMentő alkalmazás az Év digitalizációs projektje (Hírstart)
Már félmillióan használják a díjnyertes ingyenes egészségügyi applikációt, ami gyorsabbá teszi a segélyhívást.
ma
0:30
Az ÉletMentő alkalmazás lett az Év digitalizációs projektje itthon (Hírstart)
Az ÉletMentő applikáció nyerte el az Év digitalizációs projektje címet és megkapta a Gyurós Tibor-díjat is, amellyel a hazai digitalizáció fejlődésében aktívan szerepet vállaló személyeket és vállalkozásokat ismerik el.
ma
13:48
Hazafiatlansággal is vádolták Bartók Bélát (Múlt-kor)
75 éve, 1945. szeptember 26-án halt meg New Yorkban Bartók Béla, a múlt század legnagyobb magyar zeneszerzője, népzenekutató, zongoraművész, zenepedagógus. Hazahozott hamvait 1988. július 7-én Budapesten helyezték végső nyugalomra.
ma
11:42
A szkíta emberáldozatoktól a női Robinson Crusoe-ig: ezek voltak a hét legizgalmasabb cikkei (Múlt-kor)
Ha lemaradtak volna az elmúlt hét legérdekesebb írásairól, most bepótolhatják. A Múlt-kor elhozott Önöknek hét dolgot, amit a rómaiaknak köszönhetünk, elmerültünk a Hungária fürdő kalandos történetében, felfedeztük a szkíta társadalom erőszakosságának nyomait, és követtük útjára az alaszkai nőt, aki egyedül élt túl két éven át a fagyos Vrangel-szig
ma
14:48
Lehet élet a Mars mélyén? (Hírstart)
A kutatók többsége ma úgy gondolja, hogy a vörös bolygó felszínén túl barátságtalanok a körülmények az élet számára, az azonban elképzelhető, hogy a mélyben bizonyos létformák fennmaradhatnak.
ma
13:24
A sakkjáték új szépségeit fedezhetjük fel a mesterséges intelligenciákkal (Szeretlek Magyarország)
A volt sakkvilágbajnok a szupergéppel szövetkezett
tegnap
18:06
Alexa eljátssza, hogy otthon vagyunk, akár ugat is (Hírstart)
Szűk két évvel ezelőtt mutatta be az Amazon a cég okoshangszórójához tartozó funkcióját, a Guardot, melynek lényege, hogy távollétünkben az Alexa figyeli a gyanús hangokat (üvegtörés, neszezés) és erről, vagyis a feltehetően illetéktelen behatolásról azonnal értesít - írja a hvg.hu.
ma
16:12
Óriási delfinmentés történt Ausztráliától délre (Infostart)
108 "családközpontú" állatot sikerült megmenteni a partra sodródott több száz közül.
ma
15:24
Járványmatematikus: ha 80 százalékos lenne a maszkhasználat, sikeres lenne a küzdelem (Infostart)
Félelem és passzivitás helyett tudatos védekezésre van szükség – hangsúlyozta a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos aktualitásokról tartott előadásában az Innovációs és Technológiai Minisztérium járványmatematikai projektjének vezető orvos-epidemiológusa. Oroszi Beatrix szerint a járvány terjedésének mérsékléshez a higiénés szabályok betartása melle

Kereső

Keresés a weben, katalógusban, hírkereső, játékkereső: