Tudományos hírek - Friss hírek

12:06 Dedikált kislemez és iskolai beírás is kalapács alá kerül a szeptember végi Beatles-árverésen (Múlt-kor)
A Beatles feloszlásának 50. évfordulója alkalmából online árverést rendez szeptember utolsó hetében az együttes relikviáiból a Sotheby's aukciósház.
12:03 108 delfint tudtak megmenteni Tasmániában (Népszava)
A mentők szerint nincs már több élő állat a partra vetődött 470 között.
12:00 Folytatódott a kőolaj árcsökkenése hétfőn délelőtt (Hírstart)
Röviddel 10.30 óra után az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 30 cent (0,71 százalék) csökkenéssel, 42,11 dolláron állt. A nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára 32 centtel, (0,80 százalékkal) 39,93 dollárra süllyedt. A múlt héten a Brent ára 2,9 százalékkal, a WTI jegyzése pedig 2,1 százalékkal esett. Az
11:06 Attól tartottak az amerikai tengerésztisztek, hogy a korbácsolás eltörlésével elszabadul hajóikon a pokol (Múlt-kor)
„A korbácsolás ellentétes az emberi méltósággal,(…) szembe megy a demokratikus intézményeink szellemiségével,(…) a barbár feudális arisztokráciát idézi” – az amerikai író, Herman Melville, aki korábban maga is matrózként dolgozott, így foglalta össze véleményét az amerikai hajókon gyakran alkalmazott büntetésről, a korbácsolásról, az 1850-ben megje
10:27 Súlyosan megsebesítette gondozóját egy gorilla Madridban (Népszava)
Malabo hirtelen támadt a rutinfeladatait végző nőre.
10:18 Online közvetítéssel rendezik meg a 40. John Lennon-emlékkoncertet (Múlt-kor)
Számtalan kulturális rendezvényhez hasonlóan idén a koronavírus-járvány miatt az internetre kényszerült a John Lennonra emlékező hagyományos koncert, amelyet halála óta minden évben New Yorkban rendeznek október elején.
9:42 A legjobb vakcina is csak egy évig véd meg a vírustól – mondják a tudósok (Hírstart)
A tudomány jelenlegi állása szerint a legígéretesebb kroronavírus elleni oltások is csak 3–12 hónapos védettséget ígérnek – írja a Salon amerikai híroldal beszámolója nyomán a hvg.hu.
9:30 A legjobb vakcina is csak egy évig véd meg a vírustól – mondják a tudósok (168 Óra Online)
A tudomány jelenlegi állása szerint a legígéretesebb kroronavírus elleni oltások is csak 3–12 hónapos védettséget ígérnek – írja a Salon amerikai híroldal beszámolója nyomán a hvg.hu.
9:24 Sok állat elfelejt félni az ember közelében (24.hu)
Nem minden faj fizet rá az emberi terjeszkedésre.
8:18 Kiderült, mi a sikeres csapatmunka titka (Hírstart)
Csoportban sikeresebben teljesítik a keresési feladatokat a patkányok, mint egyénileg - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport magyar kutatók részvételével. A kísérletek alapján a siker legfontosabb kulcsa az volt, hogy a rágcsálók úgy
6:42 Céltalan buddhizmus? (Hírstart)
Farkas Attila Márton idén megjelent kötete, a Céljainkon túl sikeresen elkerül több rá leselkedő csapdát is: nem válik egyszerű tanácsadó könyvvé, ezoterikus kalauzzá, sem szcientista tanulmánnyá. Nem varázslatokról vagy titkos tanításokról beszél, hanem a maga összetettségében mutatja be a buddhizmus gondolatkörét.
6:30 „Vajon érted-é, amit olvasol?” – 6 ezer év óta tesszük – de meddig? (Tudás.hu)
A szociális média annyira uralja már életünket, hogy aki nincs fent az interneten, nem „kommentel” és osztja meg élete képeit, az nincs is, viccelődnek sokan. Az emberek többsége okostelefon nélkül szinte még a szomszéd szobába se megy át, és bár úgy tűnik, mindenki folyamatosan olvas, vagy ír, Európában – hazánkat is beleértve –, minden negyedik e
3:24 Fölújították az óföldeáki erődtemplomot (Tudás.hu)
Hálaadó szentmise keretében átadták és megáldották vasárnap a felújított óföldeáki erődtemplomot, az Alföld egyetlen olyan templomát, amely vizesárokkal körülvett dombon áll. Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök a szentmisén kérte, hogy a kőből és téglából épült templom jelképezze azt az élő közösséget, mely hitet tehet Krisztus mellett. A püspök
3:12 Városi vadvilág alkalmzkodott az ember életmódjához (Tudás.hu)
Az urbanizáció terjeszkedésével az elmúlt évtizedekben egyre több nem háziasított állat kezdett emberközelben élni. A városi vadvilág alkalmazkodott a forgalomhoz, a zajhoz, az emberek életmódjához egy nemzetközi kutatócsoport szerint, amelynek kutatásában Garamszegi László Zsolt, az Ökológiai és Botanikai Intézet igazgatója is részt vett. A témáró
0:10 Életjelek a Vénuszon? (168 Óra Online)
.
0:06 Nagyon szomorú hírt kaptunk: Kihalhat a húsevő növények negyede (168 Óra Online)
Világviszonylatban a húsevő növények egynegyedét a kihalás fenyegeti - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.

2020. szeptember 27. vasárnap

tegnap
21:18
Még azt is örököljük, melyik pártra szavazunk (24.hu)
Nemcsak a szemszín és a magasság, hanem az ideológia vagy a hitrendszer is öröklődhet, és rengeteg változást kellene kialakítanunk az agyunkban, hogy ezek módosuljanak.
tegnap
20:54
Egy fekete lyuk mindennapjai (Hírstart)
Az M87 galaxis szupernehéz fekete lyuka körüli anyagkorong az elmúlt évek során látványosan megváltozott, derül ki a legfrissebb vonatkozó kutatásokból.
tegnap
20:00
Nagyon szomorú hírt kaptunk: Kihalhat a húsevő növények negyede (Hírstart)
Világviszonylatban a húsevő növények egynegyedét a kihalás fenyegeti - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.
tegnap
13:42
Nagy csúszással és a tervezett építési költséget túlszárnyalva készült el az Operaház (Múlt-kor)
136 éve, 1884. szeptember 27-én avatták fel Magyarország legrangosabb zenei színházát, a budapesti Operaházat. A színház technikai felszereltsége és építőművészeti kivitelezése a maga korában meghaladta Európa legjelesebb operaházainak színvonalát.

Kereső

Keresés a weben, katalógusban, hírkereső, játékkereső: