Talking (He)ads - Videókkal is jelentkezik a Trafó

2013. január 21. 15:51, szinhaz.hu

Talking (He)ads néven videóajánlókkal is jelentkezik a Trafó - mindennemű hasonlóság az előadás címével a véletlen műve -, az elsőben Szabó György, a Trafó alapító igazgatója, Juhász Dóra, a Frenák Pál Társulat művészeti menedzsere, és Simkó Beatrix kortárs táncos/performer adnak útravalót a Talking Head megtekintéséhez! Három új sorozatot is indít a Trafó a legendás osztrák koreográfus, Chris Haring Talking Head című darabjával: egyrészt ez az első állomása annak a diákokat megcélzó kezdeményezésnek, hogy minden hónapban legyen egy kiemelt előadás, amelyre rendkívül kedvező árú, 1000 forintos jegy váltható diákigazolvány felmutatásával. 
Másrészt A Koreográfusok új utakon-sorozat nyitódarabját tisztelhetjük benne, a későbbiekben ide csatlakozik Jérome Bel, és Erna Omardottir. 
Harmadrészt mostantól Talking (He)ads néven videóajánlóval is jelentkezünk - mindennemű hasonlóság az előadás címével a véletlen műve -, az elsőben Szabó György, a Trafó alapító igazgatója, Juhász Dóra, a Frenák Pál Társulat művészeti menedzsere, és Simkó Beatrix kortárs táncos/performer adnak útravalót a Talking Head megtekintéséhez, nem csak diákoknak! Chris Haring rendező a campusonline-nak nyilatkozott: Általában vizuális művészekkel, filozófusokkal, írókkal, színészekkel és táncosokkal dolgozol együtt. Hogyan kell elképzelnünk a munkafolyamatot, különösképpen ennél a produkciónál? Az elején csak felajánlunk egy játszóteret, ahol még nem világos, hogy pontosan milyen játékot is játszunk, és mindenki hozza magával az ötleteit tekintet nélkül arra, hogy vizuális művész, táncos vagy elméleti szakember az illető. Illetve az új médium is ugyanolyan fontos szerepet tölt be. Képzelj el egy nagy játszóteret, ahol különféle játékokkal játszhatsz, vagy egy mosógépet, amibe különböző ruhákat dobálsz be. Minél közelebb kerülünk az előadás időpontjához, annál inkább meghatározzuk, rögzítjük az egyes jeleneteket vagy sorozatokat. Mindig különleges személyiségek után kutatunk, és megpróbálunk különböző karaktereket létrehozni. Ebben a darabban a mesterséges szereplőket egy egyszerű, az összes gépen megtalálható – eredetileg gyerekeknek tervezett – Photo Booth nevű programmal állítottuk elő. Egy egyszerű „live-generator” segítségével tudod torzítani, formálni, ferdíteni az élő képeket. Ezek az újonnan teremtett színpadi karakterek megpróbálnak élőben kommunikálni egymással a színpadon, melynek során egy elég abszurd párbeszéd alakul ki közöttük. Mire utal a Talking Head cím? A fogalom eredetileg a Cinéma Vérité-ből származik, ami egy dokumentumfilmes műfaj, ahol az operatőr vagy a rendező/riporter nem csak a néző/filmkészítő szerepét tölti be, hanem az adott jelenet részese is. Ő a provokatőr. A Talking Headek közelképek, melyek az interjúalany fejét és vállát foglalják keretbe. Ez a legfőbb megjelenítési mód a mi darabunkban is, mely egyszerre két különböző valóságot implikál a színen. Nagyon humoros, ugyanakkor sötét képet festesz le a közösségi hálók függőségében élő generációról. Honnan jött az ötlet, hogy ezzel a témával foglalkozz? Szerintem jelenleg ez a társadalmunk egyik legfőbb témája. Mivel az új médiumokon keresztüli kommunikáció megváltoztatja a mindennapi életünket, alkalmaznunk kell azt a színpadon is. A folytatást itt találják. A Talking (He)ads előadás időpontja: 2013. január 25., 26. 20:00, Trafó Jegyvásárlás: Személyesen a Trafó jegypénztárában (IX. ker. Liliom u. 41.), előadásnapokon 16h-22h, egyéb napokon 16h-20h. Tel: (+36-1) 215 1600 E-mail: Jegy@trafo.hu

Tovább a teljes cikkre...

Keresés