2014. december 1. hétfő

dec. 1
0:48
Megjelent a Petri-díjas Balaskó Ákos első verseskötete (MaHu)
Felsejlő drámák, pusztulás, irónia és rezignáltság jellemzik Balaskó Ákosnak, a 2013-as Petri-díj nyertesének első verseskötetét, amely A gépház üzen címmel jelent meg a Magvető kiadó gondozásában.
dec. 1
1:42
Jimi Hendrix élete saját szavaival a Trubadúr új kötetében (MaHu)
Nulláról indulva - Jimi Hendrix élete saját szavaival címmel magyarul is megjelent Peter Neal brit dokumentumfilmes és az idén elhunyt amerikai producer, Alan Douglas szokatlan összeállítása minden idők legnagyobb gitárosáról.
dec. 1
2:36
Újraépíttette faluját egy jószívű kínai multimilliomos (MaHu)
Több lett már a pénze annál, mint amivel még tudott volna mit kezdeni, s ezért jutott az elhatározásra.
dec. 1
5:36
A Nemzeti Színház történetéről rendeznek vetélkedőt (Infostart)
A Nemzeti Színház, Laborfalvi Rózától Törőcsik Mariig... címmel indít a teátrum vetélkedőt történetéről. Vidnyánszky Attila igazgató az MTI-nek elmondta, hogy a felejtés ellen szeretnének tenni.
dec. 1
5:36
Itt vannak az eredeti Star Wars-regények felújítva! (MaHu)
December 2-án érkeznek az eredeti Star Wars-regények felújítva. A filmekkel közel megegyező történetek az 1970-es és 1980-as évek meghatározó kötetei voltak, rengeteg olvasóval szerettették meg a sci-fit.
dec. 1
6:30
Orbánéknak üzent az RTL Klub már az X-Faktorban is? (HVG)
A kormánynak üzenhetett az RTL Klub az X-Faktor szombati műsorában azzal, hogy az Illés zenekar Miért hagytuk, hogy így legyen című dalát állították színpadra – írta a Blikk az interneten terjedő felvetéseket idézve, amelyeket a lap szerint a tévécsatorna sem cáfolt. A megszólaltatott RTL-es vezetők szavaiból viszont inkább csak az tűnik ki, hogy bármilyen hírverésnek örülnek.
dec. 1
6:48
Itt az év legfontosabb sci-fi megjelenése (MaHu)
Megérkezett "A periféria" a cyberpunk atyjától, William Gibsontól. A kötet alig négy hete jelent meg világszerte, és mindenhol elsöprő kritikai sikert arat.
dec. 1
7:03
"Beleszerettem a színházba" - Interjú Schruff Milánnal (szinhaz.hu)
A tatabányai színház társulatát bemutató 'Jászai arcai' sorozatban ezúttal Schruff Milánnal beszélgetett Gyenge Balázs. Az interjú a Jászai Színház oldalán jelent meg. A fehérvári Vörösmarty Színházban játszottál először 11 éves korodban a Légy jó mindhalálig című musicalben. Hogy lettél gyerekszínész? Fehérvári munkás családból származom, nem volt korábban kapcsolatom a színházzal, és mielőtt…
dec. 1
7:39
Figyelmeztetés ónos eső miatt! (Népszava)
Több megyében sok esőre is figyelmeztetnek.
dec. 1
7:41
Az eurót kivéve kissé erősödött a forint (Népszava)
Erősödött az euró a dollárhoz képest: hétfő reggel 1,2448 dolláron jegyezték.
dec. 1
8:09
A Macskák 1400. előadását ünnepelték a Madáchban (szinhaz.hu)
Szombaton 1400. alkalommal játszották a Macskák című musicalt a Madách Színházban; a 31 éve műsoron lévő darab ünnepi előadásán fellépett szinte mindenki, aki részese volt az eddigi sikernek. 1983. március 25-én mutatták be Andrew Lloyd Webber Macskák című musicaljét. Akkor senki sem gondolta volna, hogy több mint harminc év múlva még mindíg a közönség kedvence lesz a darab. Harmincegy év alatt…
dec. 1
8:36
Tapéda (nyest.hu)
Ön tudja, mi az a tapéda? Mielőtt azt mondaná, hogy nem, olvassa el cikkünket.
dec. 1
8:51
Elhunyt a népszerű magyar színész (Zene)
A remek művész 56 évet élt. [Dátum: 2014.12.01. 08:33]
dec. 1
9:15
Németh Kristóf: "Nem lesz egyforma a pálya" (szinhaz.hu)
A Játékszínt működtető kft. egykori megvásárlásáról és a teátrum működtetésének körülményeiről faggatta Németh Kristóf igazgatót a Magyar Narancs. A Magyar Narancs cikkéből: "2011-ben a minisztérium megvonta a Budapesti Kamaraszínház és a Játékszín támogatását. Miután enélkül nem tudtak működni, a társaságokat a tulajdonos MNV Zrt. elkezdte végelszámolni, én pedig bekopogtam, kiderítettem, kihez…
dec. 1
9:30
Szívinfarktust kapott S. Nagy István (HVG)
A legendás dalszövegíró pár napja szívinfarktust kapott, majd elvesztette az eszméletét, és azóta egy fővárosi kórház intenzív osztályán fekszik – tudta meg a Blikk.
dec. 1
10:15
A szerelemben nincs birtokos, sem birtokolt (nyest.hu)
Az ember néha eltűnik. Hogy önszántából megy, vagy viszik, tulajdonképpen ebből a szempontból lényegtelen. A macska marad. Vele nem számol a történelem.
dec. 1
10:21
"Fontos, hogy ne felejtsünk" - Vidnyánszky Attila a Nemzeti vetélkedőjéről (szinhaz.hu)
"Laborfalvi Rózától Törőcsik Mariig…" címmel indít vetélkedőt a teátrum történetéről a Nemzeti Színház. Vidnyánszky Attila igazgató az MTI-nek elmondta, hogy a felejtés ellen szeretnének tenni. A versenyre 10. és 11. osztályos tanulók négyfős csapatainak és felkészítő tanárainak jelentkezését várják. A feladatok színháztörténeti kutatást, kreativitást és informatikai eszközök használatát…
dec. 1
10:24
Feltárnák a Városligetben lerombolt templom altemplomát (HVG)
Méltó emlékhelyet alakítanak ki az egykori Regnum Marianum templomnak. Tervezik az altemplom feltárását, ahol emlékhelyet hoznának létre. A Városligetbe tervezett új múzeumok az ígéretek szerint nem érintenék az 1951-ben lerombolt templom helyét.
dec. 1
10:42
Emlékhely lesz a Regnum Marianum templom helyén (Infostart)
Méltó emlékhelyet alakítanak ki a Liget Budapest program keretében az egykori Regnum Marianum templomnak - mondta el az MTI-nek a projekt miniszteri biztosa.
dec. 1
11:18
Stephen Hawking szívesen lenne a gonosz (Infostart)
Stephen Hawking világhírű elméleti fizikus szerint kerekes széke és géphangja miatt személye ideális választás lenne a következő James Bond-film gonoszának.
dec. 1
11:27
Zenthe Ferenc salgótarjáni kötődéséről jelenik meg könyv (szinhaz.hu)
Zenthe Ferenc színművész gyermekkorát és a szülővárosához, Salgótarjánhoz fűződő, haláláig tartó kötődését mutatja be a helyi Dornyay Béla Múzeum által megjelentetett könyv. A Köszönöm a Jóistennek, hogy ide születtem című könyv a múzeum idei negyedik kiadványa, bemutatóját december közepére tervezik - mondta el az MTI-nek a kötet szerkesztője. Balogh Zoltán hozzátette: civil kezdeményezésre, a…
dec. 1
11:36
Meglepő szerepet vállalna Stephen Hawking (HVG)
Stephen Hawking világhírű elméleti fizikus szerint kerekes széke és géphangja miatt személye ideális választás lenne a következő James Bond-film gonoszának.
dec. 1
12:27
Újra keresik a legígéretesebb ötven magyar fiatalt (Zene)
Egy év telt el az 50 tehetséges magyar fiatal mentorprogram óta… [Dátum: 2014.12.01. 12:08]
dec. 1
12:27
Fürge ujjú manók (nyest.hu)
Nyakunkon a december, a gyerekek kedvenc hónapja, ilyenkor a karácsony mellett a Mikulást is sokan várják. De mi lenne, ha nemcsak 6-án, hanem december minden egyes napján jönne egy mitikus figura, hogy meglepje a jó gyerekeket? Az észt manók nyomában jártunk.
dec. 1
12:33
Csákányi Eszter lesz a Symbol Színpad vendége (szinhaz.hu)
Az újonnan létesült Symbol Színpad A Siker íze című est-sorozatának következő állomásához érkezik december 10-én. Az estek háziasszonya, Veiszer Alinda ez alkalommal Csákányi Esztert látja vendégül. Ajánló az est elé: Az élet nagy kérdéseire mindenki más válaszokat ad, a válasz lehet, hogy éppen egy vers, egy kedvenc sláger vagy akár egy különleges étel receptje. Neves művészeket, ismert…
dec. 1
12:48
Tom Stoppardnak meglehetősen jó vasárnap estéje lehetett (HVG)
Tom Stoppard a Nagy-Britannia llegnagyobb élő színdarabírónak járó különdíjat vehette át a London Evening Standard 60. színházi díjkiosztó gáláján vasárnap a brit fővárosban.
dec. 1
12:50
"A többségi gondolkodás nem tér el a vádlottak körének gondolkodásától" (HVG)
Vannak jogászhallgatók, akik még nem hallottak arról, hogy a cigányok ellen sorozatgyilkosságot követtek el Magyarországon. Többek között ez derül ki a súlyos bűntettek tárgyalássorozatát archiváló dokumentumfilm utóéletéből. Amellett, hogy tucatnyi nemzetközi díjat söpört be májusi bemutatója óta, most ugyanis kvázi oktatófilmként vetítik a filmet egyetemistáknak, középiskolásoknak, bíróknak,…
dec. 1
12:52
Fiatal zenészeket díjaztak a Zeneakadémián (HVG)
Átadták az idei zeneművészeti Junior Prima Díjakat hétfőn a Zeneakadémián, a zsűri ezúttal is tíz elismerést osztott ki.
dec. 1
13:03
Operatív törzs alakult Pest megyében az ónos eső miatt (Népszava)
Dobogókő térségében 300 fogyasztót érintő áramkimaradás is van.
dec. 1
13:03
Karácsonyi dal: Cairo - Elhiszem (Zene)
Közeleg a karácsony. Egyre gyakrabban látunk fenyőfás, Mikulásos, rénszarvasos reklámokat, és a bevásárló központok is felvették ünnepi díszüket, egyre gyakrabban hallgatunk karácsonyi dalokat, lapunkban is napról-napra mutatjuk be az ünnephez köthető zenei csemegéket. Jöjjön a Cairo - Elhiszem. [Dátum: 2015.11.12. 13:00]
dec. 1
13:06
Átadták a zeneművészeti Junior Prima Díjakat (Infostart)
Átadták az idei zeneművészeti Junior Prima Díjakat hétfőn a Zeneakadémián, a zsűri ezúttal is tíz elismerést osztott ki.
dec. 1
13:24
80 év, 80 recept, 80 történet - Bodrogi Gyula könyvvel jelentkezik (szinhaz.hu)
Nyolcvan receptet és nyolcvan anekdotát foglalt egy könyvbe a 80 éves Bodrogi Gyula. Szakácskönyve már kapható a boltokban. Ki hinné, hogy már nyolcvan éves. Hihetetlen. Csak azért hisszük el neki, mert összeállított egy könyvet, amelyben minden évhez felelevenít egy történetet és hozzátesz egy receptet. A Nemzet Színésze így vallott a most megjelent kötetről: "- Nem az én ötletem volt, hanem…
dec. 1
14:00
Már most vehet bérletet a Fishing on Orfű fesztiválra (HVG)
A nyolcadik Fishing on Orfű fesztivál 2015. június 17. és 20. között lesz, a hazai alternatív zenei színtér egyik legfontosabb eseményére hétfőtől kaphatók a bérletek.
dec. 1
15:12
Megszokott felállásában utoljára koncertezik együtt Péterfy Bori és zenekara (HVG)
A Péterfy Bori & Love Band rövid közleményben jelentette be, hogy a 2007 óta ugyanolyan felállásban koncertező zenekar két tagja is kicserélődik a közeljövőben. A hagyományos felállásban már csak a decemberi koncerteken lehet látni az együttest.
dec. 1
15:30
Pálfi György filmtervvel nyert díjat Torinóban (HVG)
A 32. Torinói Filmfesztivállal párhuzamosan megrendezett Torino FilmLab filmtervfejlesztő fórumon Pálfi György, Nagy Gergő és Ruttkay Zsófia A hang (The Voice) című tervvel elnyerte a Les Arcs Coproduction Village díját - közölte hétfőn a Vertigo Media.
dec. 1
15:32
Verseskötetet ad ki PJ Harvey (HVG)
Nick Cave egykori szerelme, az egyik legfontosabb kortárs dalszerző-énekesnő Koszovótól Washingtonig járta a világot ihletért.
dec. 1
15:36
Jubilál a János vitéz a Kolibriben (szinhaz.hu)
Immár 50. alkalommal kerül színre a János vitéz a Kolibri Színházban. Kinek képzeled magad szívesebben? Kukorica Jancsinak vagy Iluskának? Francia királylány lennél gondolatban, vagy huszár? Lóháton vándorolnál, griffmadáron repülnél, vagy inkább óriás tenyerébe ülve szelnéd át az Óperenciás-tengert? Fotó: Szlovák Judit A János vitéz című produkciót mai színházi technikával, bábbal, vetítéssel…
dec. 1
15:45
Úton a Coca-Cola Karácsonyi Karaván 2014 (Zene)
Úton a Coca-Cola Karácsonyi Karaván. [Dátum: 2014.12.13. 17:54]
dec. 1
16:06
A toplistákat ostromolja az Éhezők viadala-betétdal (HVG)
Úgy fest, Jennifer Lawrence már nem csak a mozi-, hanem a zenerajongókat is végérvenyesen meghódítja. Az új, harmadik Éhezők viadala részben énekelt dala az első héten máris a brit kislemezlista top 20-as listájára verekedte magát.
dec. 1
16:09
Andersennel emlékezik Iglódi Istvánra a Magyar Színház (szinhaz.hu)
Iglódi Istvánra emlékezik a Magyar Színház társulata december 5-én Balázs Ágnes Andersen, avagy a mesék meséje című zenés mesejátékával. A darabot, tíz évvel ezelőtt 2004.december 3-án mutatta be a teátrum, az öt éve elhunyt igazgató rendezésében. A Magyar Színház társulata a tíz éves jubileum, valamint az öt éve elment Iglódi István emlékére újra műsorára tűzte Balázs Ágnes Andersen, avagy a…
dec. 1
16:11
Kóti Árpád a Nemzet Színésze lett (szinhaz.hu)
Kóti Árpádot, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház művészét választották a nemzet színészének hétfőn Budapesten. Fél óra alatt döntöttek A választást hagyományosan a Nemzeti Színházban tartották, ahol a nemzet színésze címet viselő tizenegy művész fél óra alatt döntött arról, hogy a november 7-én elhunyt Gera Zoltán helyére Kóti Árpád kerül a testületbe. Az új Nemzet Színészének elsőként…
dec. 1
16:24
Kóti Árpád lett Gera Zoltán helyett a nemzet színésze (HVG)
A 80 éves Kóti Árpád idén kapta meg a Kossuth-díjat. Debrecenben játszik a hatvanas évek óta, kevés filmben szerepelt. Hétfőn a nemzet színészei közé választották a közelmúltban elhunyt Gera Zoltán helyére.
dec. 1
16:24
Kóti Árpád lett a nemzet színésze (MaHu)
A nemzet színésze címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek.
dec. 1
16:39
Íme Palya Bea karácsonyi dala, az Igazi angyal (Zene)
Advent első vasárnapja alkalmából megjelent Palya Bea új karácsonyi dala, az Igazi angyal. [Dátum: 2014.12.08. 23:31]
dec. 1
16:42
Kóti Árpádot választották a nemzet színészének (Infostart)
Kóti Árpádot, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház művészét választották a nemzet színészének hétfőn Budapesten - tájékozatta az MTI-t a Nemzeti Színház kommunikációs osztálya.
dec. 1
16:42
A Nemzeti Táncszínházról tárgyalt a kulturális bizottság (szinhaz.hu)
Pozitívnak értékelte a magyar táncművészetben a közelmúltban bekövetkezett változásokat és a jövőre irányuló törekvéseket Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója az intézmény helyzetét bemutató beszámolójában az Országgyűlés kulturális bizottságának hétfői ülésén. Sok idő után most méltóképpen gondoskodnak a magyar táncművészetről, és az az út is láthatóvá vált, amely egy 21. századi…
dec. 1
17:00
Huszonnyolc várossal bővült az UNESCO kreatív városok listája (HVG)
Tizenkilenc ország összesen 28 városát vette fel az UNESCO a kreatív városok listájára a szervezet hétfői párizsi bejelentése szerint.
dec. 1
17:15
Íme Krasznai Tünde szívszorító új dala (Zene)
A X-faktorban feltűnt tehetség új dala Tündérmese címen jelent meg. A szerzemény szövegét Tünde írta, a zenét Éry Balázs. [Dátum: 2014.12.08. 23:32]
dec. 1
17:18
Huszonnyolc várossal bővült az UNESCO kreatív városok listája (Infostart)
Tizenkilenc ország összesen 28 városát vette fel az UNESCO a kreatív városok listájára a szervezet hétfői párizsi bejelentése szerint.
dec. 1
17:18
Elképesztő szobrot állítottak Kafkának Prágában (HVG)
A cseh író abszurd és többértelmű művészete végre megfelelő emlékművet kapott egy prágai bevásárlóközpont előtt. A 11 méter magas, állandóan mozgásban lévő szobor 30 millió cseh koronába került.

Keresés