2010. január 1. péntek

jan. 1
6:30
"Sarkvidéki' hidegben tűzijátékozott 350 ezer brit (Spa Trend Online)
A szokatlanul fagyos nagy-britanniai téllel dacolva százezrek köszöntötték Londonban és más brit nagyvárosokban - az időeltolódás miatt a kontinenstől egy órával lemaradva - az újévet, amelytől mindenki az utóbbi fél évszázad legsúlyosabb brit recessziójának végét várja.
jan. 1
8:18
Ezek a rettenetes animációk jelentenek igazi veszélyt a gyerekek gondolkodására, nem a Thomas, a gőzmozdony... (Spa Trend Online)
Nemrégiben nagy port vert fel, hogy egy tengerentúli kutató (bizonyos Shauna Wilton) szerint a Thomas, a gőzmozdony egy konzervatív, autoriter világkép képviselője, amelyben a nők szerepe másodlagos, a kis vonatok egyéni kezdeményezése pedig háttérbe szorul. Gyakorló szülőként, a kedves sorozat jó ismerőjeként mondhatom: a Kövér Ellenőr kormányozta mozdonysziget valóban nem tündérvilág, az egyéni…
jan. 1
9:12
Meglepő krimi a bemondótól (Spa Trend Online)
Az ifjú író harmadik kötetével jelentkezett. Ezúttal krimit írt. Egy idős asszony halála és a szobájából eltűnt értékes festmény sorsa áll a középpontban. A kérdés az, hogy gyilkosság történt-e és hogy a két esemény között van-e összefüggés.
jan. 1
9:30
Az alig 27 éves rendező baleset áldozata lett - első és egyben utolsó filmjét azonban most megnézheti ön is (Spa Trend Online)
Nincs kizárva, hogy ha nem jön közbe egy 113 kilométerrel száguldó Porsche, akkor a California Dreamin’ című filmmel remekmű születik, s a román újhullám e 2006-os darabja az új kelet-európai filmművészet egyik gyöngyszeme lesz. De közbejött egy Porsche, és az alig 27 éves román filmrendező, Cristian Nemescu belehalt a karambolba, mielőtt befejezte volna első nagyjátékfilmje utómunkálatait. Így…
jan. 1
15:54
Degas-festmény: se kép, se gyanúsított (Metropol)
Mégsem az éjjeliőr lehetett - továbbra sem tudja a rendőrség, ki lopta el Edgar Degas egy Marseille-ben kiállított festményét.

2010. január 2. szombat

jan. 2
6:12
Lerágott csont és új hús az óévbúcsúztató tévéműsorokban - Az m1-en jól mondták a magukét (Spa Trend Online)
Talán észre sem vennénk, ha szilveszteri tréfaként a média koboldjai az idei tévéprogramok helyett a tavalyi vagy tavaly előtti tévéprogramokat csempészték volna a képernyőnkre az év utolsó éjszakáján. Ugyanaz a szisztéma, egyszer használatos kabaréjelenetek sokadszori hasznosítása, a celeblista lerágott csontjainak ezeregyedik lerágása. Egyetlen kivétel volt: az m1 stand up-vetélkedője.
jan. 2
10:30
Sandra Bullock a legnépszerűbb (Metropol)
Sandra Bullock a 2009-es év csillaga az amerikai mozitulajdonosok szerint.
jan. 2
14:06
Az ihletadó éhség és Afrika (Metropol)
A Nobel-díjas Clézió újabb két kötete, Az éhség ünnepei és Az afrikai egymás párjai: az elsőben édesanyjának, míg a másodikban édesapjának állít emléket.

2010. január 3. vasárnap

jan. 3
6:12
A rendőrség és a református egyház közös kiállítást nyit (Spa Trend Online)
A fiatalokat és a családokat érintő problémákra hívja fel a figyelmet a rendőrség és a református egyház közös tárlata, amely Kontrasztkiállítás címmel január 11-től látogatható Kisvárdán - közölte a Tiszántúli Református Egyházkerület hivatala az MTI-vel.
jan. 3
8:00
Ezerszer pergett 2009-ben magyar mozgókép a világ valamelyik vetítővásznán (Spa Trend Online)
A számok tükrében körülbelül olyan sikeres volt idén külföldi szereplésein a magyar film, mint tavaly. Feltűnő különbség azonban, hogy idén inkább a rövidfilmek futottak sikerrel a nemzetközi fesztiválokon, szemben a játékfilmek tavalyi nemzetközi teljesítményével. Idén a tavalyinál héttel több, azaz 77 országban vetítettek magyar produkciót, de a múlt évi 1100 alkalommal szemben 2009-ben ezerszer…
jan. 3
13:30
Egymillió látogatót vár Pécs 2010-ben (Infostart)
Egymillió látogató érkezése várható Pécsre 2010-ben - jelentette ki a Pécs2010 Menedzsmentközpont ügyvezető igazgatója az MTI-nek annak kapcsán, hogy napokon belül hivatalosan is kezdetét veszi az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program a baranyai megyeszékelyen.

2010. január 4. hétfő

jan. 4
5:54
Pécs 2010 - A projekt ügyvezetője, Ruzsa Csaba szerint készen állnak az egy éves fesztiválra (Spa Trend Online)
A Magyar Televízió is közvetíti Pécsről az Európa Kulturális Főváros (EKF) program január 10-i nyitóünnepségét. A város kulturális történelmét napjainkig felelevenítő showműsor feledtetheti, hogy grandiózus EKF-projekt rázós évek, hangos cirkuszok és személycserék után fordult célegyenesbe. Ruzsa Csaba, az EKF Menedzsmentközpont ügyvezetője szerint a város készen áll, és mindent elértek, amit 2009…
jan. 4
8:36
Caligula, közöny, pestis - Ötven éve halt meg Camus (Spa Trend Online)
Ötven éve január 4-én halt meg, Albert Camus Nobel-díjas francia regény- és drámaíró, filozófus. Gyermekkorában Algírban élt, a II. világháború már Franciaországban érte.
jan. 4
8:54
Leginkább a múzeumi zenés-táncos bulikra özönlött tavaly a látogatósereg (Spa Trend Online)
Igazi szupersztárok nem taroltak tavaly a kiállításpiacon, a Múzeumok Éjszakája azonban most is tömegeket vonzott. A legtöbb látogató 2009-ben is a Szépművészeti Múzeum tárlatait kereste fel. A Botticellitől Tizianóig című kiállítás év végéig elérte a bűvös 100 ezres számot. A Nemzeti Múzeum a Szkíták aranyával, a Ludwig Múzeum Capa képeivel, a Nemzeti Galéria Vajda Lajos képeivel csábította a…
jan. 4
9:36
Nálunk is tarol az Avatar (Metropol)
Bár nem az Avatar az első olyan, hazánkban is bemutatott egész estés IMAX-film, amely teljes hosszában három dimenzióban élvezhető, akkora sikert még egy film sem aratott, mint ez.
jan. 4
10:42
Eddig 2010 is az Avataré (Spa Trend Online)
James Cameron Avatarja vezette az új év első hétvégéjének kasszasikerlistáját Észak-Amerikában.
jan. 4
15:54
Mesemondó Iránból (Metropol)
Politika, vallás, a személyesebb hit és család fonódik össze A mecset urában, egy mesterien megírt regényben.
jan. 4
19:30
Sting lehet a pécsi EKF-program sztárvendége (Metropol)
A világhírű brit rockzenész, Sting lehet a pécsi Európa Kulturális Fővárosa programsorozat idei sztárvendége a bama.hu portál szerint.
jan. 4
21:54
Már egymilliárd dollár fölött van az Avatar bevétele (Infostart)
Tizenhét nappal a premier után átlépte az egymilliárd dollárt az Avatar című filmből származó jegybevételek összege - közölte a szuperprodukciót gyártó 20th Century Fox filmstúdió vasárnap.

2010. január 5. kedd

jan. 5
4:24
"Feszes, gyönyörű koponyája volt" (Spa Trend Online)
Paál István az egyik legnagyobb, leglázasabb hevületű, hamar elégő, és egy ideig még élve vegetáló, majd az öngyilkosságot választó színházi rendező volt. Örültem, amikor a műsorújságban megláttam, hogy Mint a kő címmel, Paál István emlékezete alcímmel a Duna II. csatornán felidézik a több mint tíz éve halott művész legendás alakját. A szándék nemes, a megvalósítás eléggé vitatható.
jan. 5
7:06
Íme az év regénye és a további díjazottak (Spa Trend Online)
Colm Toibin ír szerző - Booker-díjra is jelölt - Brooklyn című kötete kapja az év regénye kategóriában a Costa Book Awards brit irodalmi elismerést, amelynek nyerteseit hétfőn hozták nyilvánosságra.
jan. 5
9:12
Nem nyitnak ki a múzeumok, spórolnak inkább a fűtésszámlán (Spa Trend Online)
anuár első felében nem nyitnak ki a nógrádi múzeumok, a december 20-tól zárva tartó intézmények a fűtésszámlán és az egyéb rezsiköltségeken spórolnak - írja keddi számában a Népszabadság.
jan. 5
9:54
Jared Leto: még a káosz uralja a világot (Metropol)
A Thirty Seconds to Marsot tizenegy éve alapították Los Angelesben. Jared Leto az ének mellett gitározik a bandában, testvére, Shannon dobol, a harmadik tag, Tomo Milicevic pedig gitározik, billentyűzik és hegedül is.
jan. 5
10:48
A közös identitás kialakítása a Közép-európai Kulturális Intézet célja (Infostart)
Kiállításokkal, konferenciákkal várja az érdeklődőket a Közép-európai Kulturális Intézet 2010-ben is. Módos Péter igazgató az InfoRádiónak elmondta: az intézmény a közép-európai identitás kialakítását tekinti feladatának.
jan. 5
10:48
Lady Gaga és Susan Boyle az élen (Metropol)
Lady Gaga és Susan Boyle albumából kelt el a legtöbb 2009-ben Nagy-Britanniában - jelentette be az Official Charts Company.
jan. 5
11:15
Filmmérleg - Nézőcsúcson a Valami Amerika 2, komor atmoszféra volt az uralkodó, díjnyertes sereghajtók (Spa Trend Online)
Ha a magyar filmek mozis szereplését nézzük, a mögöttünk hagyott év sem különbözik sokban az előzőektől. Hagyományosan a vígjáték volt a legvonzóbb, legfeljebb a szerzői filmek iránti érdeklődés mutatkozott átlagban alacsonyabbnak 2009-ben, mint a korábbi években.
jan. 5
11:33
Valódi az újonann előkerült Jacko-dal! (Spa Trend Online)
Halála után fél évvel újabb, még nem hallott Michael Jackson-dal bukkant fel az interneten, az Another Day című számot Jackson Lenny Kravitz rockénekessel vette fel. Kravitz megerősítette a közös munka tényét.
jan. 5
13:39
Letelt az ötven év, publikusak a Nobel-díjas író szerelmes levelei! (Spa Trend Online)
Több mint száz éve Knut Hamsun későbbi irodalmi Nobel-díjas norvég írót viharos szerelem fűzte egy zongoratanárnőhöz, a kapcsolatot megörökítő szerelmes levelek azonban csak most kerültek nyilvánosságra.
jan. 5
15:27
Simon Izabelláé és Várjon Dénesé az amerikai Bard College ösztöndíja (Spa Trend Online)
Simon Izabella és Várjon Dénes nyerte el első alkalommal az amerikai Bard College konzervatóriumának magyar vendégtanári ösztöndíját, a zongoraművész házaspár a 2010-11-es tanévben kéthetes kurzust ad szólózongora és kamarazene szakos növendékeknek.
jan. 5
15:45
Tarolt Susan Boyle álomlemeze (Spa Trend Online)
Lady Gaga és Susan Boyle albumából kelt el a legtöbb 2009-ben Nagy-Britanniában - jelentette be az Official Charts Company.
jan. 5
16:21
"Április végéig szállítanom kell egy könyvet a kiadómnak, különben annyi a lelkemnek és a golyóimnak" (Spa Trend Online)
A twitter- és blogfüggő Stephen Fry bejelentette rajongóinak, hogy egyelőre eltűnik a netről, mert nekilát új könyve megírásának.
jan. 5
16:48
Ötletpályázat Cseh Tamás emlékére - már csak két hét (Infostart)
Egyedi műalkotással szeretne emléket állítani Cseh Tamásnak a Budavári Önkormányzat: a Kossuth-díjas dalszerző-énekes egykori lakóházán elhelyezendő "emlék-műre" még január 21-ig várják a pályázatokat.
jan. 5
17:33
"Ilyen nehézségű művet még nem játszottak Magyarországon" (Spa Trend Online)
Ilyen nehézségű művet, mint Arnold Schönberg Mózes és Áron című operája, még nem játszottak Magyarországon - mondja Kocsis Zoltán a Nemzeti Filharmonikusok fő-zeneigazgatója, együttese január16-i bemutatójáról. Az opera harmadik, hiányzó felvonásának zeneszerzője maga Kocsis Zoltán, aki Schönberg néhány vázlata, az első két felvonás motívumai alapján komponálta a művet.
jan. 5
17:51
Az Avatar és a Star Trek is bejött a hollywoodi producereknek (Spa Trend Online)
Három sci-fi, az Avatar, a Star Trek és a District 9 is szerepel a hollywoodi producerek céhének kedden közzétett tízes "toplistáján", amelyről szavazás útján választja ki a testület 2009 legjobb filmjét.
jan. 5
21:36
Nem teszi tönkre a mozikat a DVD (Infostart)
Az amerikaiak 2002 óta tavaly először költöttek többet mozira, mint DVD-vásárlásra; a The Wall Street Journal szerint megváltozott a "szórakoztatóipari termékek fogyasztásának" módja.
jan. 5
21:54
Az elmúlt 30 év 10 óriási zenei eseménye (Metropol)
A zenék letölthetőségének bevezetése, a Live Aid koncert és az iPod piacra dobása volt az elmúlt harminc év három legfontosabb zenetörténeti eseménye – a Music Choice Európa-szerte elvégzett online felmérésének eredménye szerint.

2010. január 6. szerda

jan. 6
7:03
Letelt az ötven év, publikusak a Nobel-díjas író szerelmes levelei! (Spa Trend Online)
Több mint száz éve Knut Hamsun későbbi irodalmi Nobel-díjas norvég írót viharos szerelem fűzte egy zongoratanárnőhöz, a kapcsolatot megörökítő szerelmes levelek azonban csak most kerültek nyilvánosságra.
jan. 6
7:12
Nyílt nap az ELTE Bölcsészettudományi Karán (Infostart)
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Bölcsészettudományi Karán induló képzésekről tájékozódhatnak az érdeklődők szombaton az intézmény nyílt napján
jan. 6
7:21
Havas és a homoszexualitás (Spa Trend Online)
Havas Henrik műsorának a Story Tv-n Havas a címe. Rendszeresen a kezében is fog egy feliratot, amin szintén az látható, hogy Havas. De e nélkül is abszolút beazonosítható, szinte hozzánőttek már a foga közt szűrt szavak, a gyakran fitymálkodó hangsúllyal feltett, agyafúrt, sokszor nyers kérdések, a szemüveg keretének babrálása, pörgetése.
jan. 6
7:48
A francia festészet legizgalmasabb évtizedei a Szépművészeti Múzeumban (Infostart)
Degas-tól Picassóig címmel január 28-án újabb nagyszabású tárlat nyílik a Szépművészeti Múzeumban. 55 műalkotás érkezik a moszkvai Puskin Múzeum gyűjteményéből, köztük számos impresszionista remekmű.
jan. 6
7:50
Eastwooddal szívesebben szerepelnének az amerikaiak, mint Clooneyval (Infostart)
Az amerikaiak többsége még mindig tévén nézi kedvenc show-műsorát, és inkább szerepelne Clint Eastwooddal egy westernben, mint George Clooneyval egy romantikus komédiában - derült ki egy online közvélemény-kutatásból.
jan. 6
8:33
"Április végéig szállítanom kell egy könyvet a kiadómnak, különben annyi a lelkemnek és a golyóimnak" (Spa Trend Online)
A twitter- és blogfüggő Stephen Fry bejelentette rajongóinak, hogy egyelőre eltűnik a netről, mert nekilát új könyve megírásának.
jan. 6
9:09
Méltó emléket akarnak állítani Cseh Tamásnak - Még két hétig lehet jelentkezni (Spa Trend Online)
Egyedi műalkotással szeretne emléket állítani Cseh Tamásnak a Budavári Önkormányzat: a Kossuth-díjas dalszerző-énekes egykori lakóházán elhelyezendő „emlék-műre” még január 21-ig várják a pályázatokat. A Cseh Tamás-dalok elnevezésű ötletpályázattal az I. kerület az elhunyt zenész és alkotótársa, Bereményi Géza hajdani közös lakóhelyét, az Iskola utca 35. számú házat szeretné megjelölni.
jan. 6
10:03
Márciustól Pécsett látható a Munkácsy-trilógia (Spa Trend Online)
Debrecen után Pécsett is látható lesz a Munkácsy-trilóga; az érdeklődők március 29-től nyolc hónapon át tekinthetik meg a képeket a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában - írta szerdán az Új Dunántúli Napló.
jan. 6
10:39
"Mindez azonban ijesztő rémképet fest elénk..." (Spa Trend Online)
Hatáskör hiánya miatt elutasította a megyei bíróság Tucsni András, a Hevesi Sándor Színház vesztes pályázójának keresetét - erről az érintett tájékoztatta kedden az MTI-t.
jan. 6
11:33
A filmstúdió kiárusításában is szerepet vállalhat a 007-es ügynök (Spa Trend Online)
A 23. Bond-kalandot Sam Mendes rendezheti - röppent fel a meg nem erősített hír Hollywoodban. A The Hollywood Reporter cikke kész tényként kezelte, hogy a produkció lesz az Oscar-díjas rendező első vérbeli akciómozija, miközben a Variety óvatosan fogalmazott: az MGM filmstúdió egyelőre nem volt hajlandó megerősíteni, hogy Mendes-szel tárgyalna.
jan. 6
11:51
NETBAKI: Hibázott a Sony, ingyenessé vát néhány órára a magyar rendezó akciófilmje (Spa Trend Online)
Véletlenül rövid időre fölkerült a PlayStation Networkre Antal Nimród Szállítmány című akciófilmje, amely decemberben hetekig szerepelt az észak-amerikai bevételi toplistán.
jan. 6
12:09
Hoppá, Kate Winslet férje rendezi az új Bond-filmet? (Spa Trend Online)
A 23. Bond-kalandot Sam Mendes rendezheti - röppent fel a meg nem erősített hír Hollywoodban.
jan. 6
12:45
Szegényszínházi vendégjáték Tatabányán (Spa Trend Online)
Tatabányán vendégszerepel pénteken Amor omnia című előadásával a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház. Mint azt Tarda Orsolya, a tatabányai színház sajtóreferense szerdán az MTI-nek elmondta, a produkció két nemzetközi hírű bolgár rendező, Peter Pashov és Zheni Pashova víziója az ember örök témájáról, a szerelemről.
jan. 6
13:03
Gömböccel megyünk a Sanghaji Világkiállításra (Spa Trend Online)
Kína a korlátlan lehetőségek országa. A helyi tervgazdálkodás nem ismer határokat. A május elsejétől október végéig tartó Sanghaji Világkiállítást is történelmire tervezik. Olyan rendezvény lesz, amilyenre még nem volt példa - ígérik a szervezők. Az eseményen Magyarország külön pavilonnal vesz részt, amely az európai C szektorban, valahol a kínai és az amerikai pavilon között, jó helyen található.…

Keresés