2010. január 1. péntek

jan. 1
0:48
Slamo - Álmodtam egy világot magamnak (Zene)
Tehetsége, kreativitása már az úgynevezett „Bakancsos Eddában” megmutatkozott. Dalai alapjaiban határozták meg a miskolci rockcsapat stílusát, máig a koncertek kihagyhatatlan darabjai. Bár későbbiekben a NO zenekarral is letette névjegyét, a kezdeti sikereket már nem tudta megismételni. A törékeny lelkületű művészember, aki a zeneszerzésen kívül elképesztő beleérzéssel és technikával kezeli a…
jan. 1
6:30
"Sarkvidéki' hidegben tűzijátékozott 350 ezer brit (Népszava)
A szokatlanul fagyos nagy-britanniai téllel dacolva százezrek köszöntötték Londonban és más brit nagyvárosokban - az időeltolódás miatt a kontinenstől egy órával lemaradva - az újévet, amelytől mindenki az utóbbi fél évszázad legsúlyosabb brit recessziójának végét várja.
jan. 1
8:18
Ezek a rettenetes animációk jelentenek igazi veszélyt a gyerekek gondolkodására, nem a Thomas, a gőzmozdony... (Népszava)
Nemrégiben nagy port vert fel, hogy egy tengerentúli kutató (bizonyos Shauna Wilton) szerint a Thomas, a gőzmozdony egy konzervatív, autoriter világkép képviselője, amelyben a nők szerepe másodlagos, a kis vonatok egyéni kezdeményezése pedig háttérbe szorul. Gyakorló szülőként, a kedves sorozat jó ismerőjeként mondhatom: a Kövér Ellenőr kormányozta mozdonysziget valóban nem tündérvilág, az egyéni…
jan. 1
9:12
Meglepő krimi a bemondótól (Népszava)
Az ifjú író harmadik kötetével jelentkezett. Ezúttal krimit írt. Egy idős asszony halála és a szobájából eltűnt értékes festmény sorsa áll a középpontban. A kérdés az, hogy gyilkosság történt-e és hogy a két esemény között van-e összefüggés.
jan. 1
9:30
Az alig 27 éves rendező baleset áldozata lett - első és egyben utolsó filmjét azonban most megnézheti ön is (Népszava)
Nincs kizárva, hogy ha nem jön közbe egy 113 kilométerrel száguldó Porsche, akkor a California Dreamin’ című filmmel remekmű születik, s a román újhullám e 2006-os darabja az új kelet-európai filmművészet egyik gyöngyszeme lesz. De közbejött egy Porsche, és az alig 27 éves román filmrendező, Cristian Nemescu belehalt a karambolba, mielőtt befejezte volna első nagyjátékfilmje utómunkálatait. Így…
jan. 1
9:48
Bejött a Magna Cum Laude merész vállalkozása - fotókkal (Zene)
Disznótorossal és pálinkával indult a MCL koncert a Pecsában. [Dátum: 2010.01.02. 12:23]
jan. 1
10:39
46679 km, Kanchanaburi (tinylittlebigthing)
Ugyan rengeteg ellenállhatatlan ajánlat volt a piacon, mi mégis úgy gondoltuk, hogy az Erawan vízesés meglátogatását sokkal kevesebből is ki lehet hozni, mint amennyiért egy ilyen utat reklámoznak. Főleg, hogy a hirdetett kirándulások általában magukban foglaltak még ezeregy dolgot, ami minket annyira azért nem érdekelt, hogy pénzt adjunk érte. Az egyik ilyen dolog a Hellfire, vagyis Pokol tüze…
jan. 1
11:24
Pápai üzenet: ha békére törekszel, védd a teremtett világot (orientpress)
Az új év kezdetén szeretnék szívből békét kívánni minden keresztény közösségnek, a nemzetek vezetőinek és minden jóakaratú embernek az egész világon - írja üzenetében Benedek pápa.
jan. 1
13:42
A Cimbaliband új lemezzel és miniturnéval indítja az új évet (Zene)
2010 januárjában három állomásos Békés-megyei turnéra indul a hazai világzene egyik zászlóshajója, a Cimbaliband zenekar. [Dátum: 2010.01.01. 13:30]
jan. 1
13:44
Dizájnt váltott a népszerű oldal - sokan csak tátották a szájukat! (Zene)
A juj.hu körülbelül két és fél évvel ezelőtt indult, profilja az úgynevezett alternatív bulvár. [Dátum: 2010.01.01. 13:37]
jan. 1
14:51
"Füvek népe " diákfotó-, rajz- és videó pályázat (Napvilág)
A Bodzavár Oktatási Nevelési Alapítvány ismét meghirdeti diákfotó, rajz, videó pályázatát. Pályázni a Kárpát-medence erdőinek, rétjeinek és vizeinek élővilágát bemutató fényképekkel, rajzokkal, videó felvételekkel lehet 2010. február 19-ig. A pályázatra bármely hazai, illetve határon túli általános és középiskola tanulója jelentkezhet.
jan. 1
15:54
Éjjeliőr lehet a ludas a Degas kép ellopásában (MaHu)
Egy múzeumi éjjeliőrt gyanúsít a francia rendőrség azzal, hogy ő lopta el csütörtökre virradóra Edgar Degas egy Marseille-ben kiállított festményét - közölték pénteken az illetékesek.
jan. 1
15:54
Író lesz Hugh Grant? (Napvilág)
Hugh Grant arról álmodozik, hogy elhagyja Hollywoodot és inkább kiadja könyvét, legalábbis ezt nyilatkozta a negyvenkilenc éves színész egy interjú során Berlinben. Mindig azt mondogattam magamnak: "készítek pár kedves filmet, keresek némi pénzt, és végül megírom a regényem."
jan. 1
16:30
Szex, drogok és rock'n'roll az elmúlt 100 év szilveszteri partijain (MaHu)
A mulatni vágyók minden évben különösen szívesen keresnek fel bizonyos városokat, hogy az óévet búcsúztassák. Közülük sokan minden pénzt megfizetnek - és megfizettek -, hogy azokon a helyeken szilveszterezzenek, ahol várhatóan "a világ legnagyobb partijára" számíthattak.
jan. 1
18:00
Ellopott Degas-kép: elengedték a gyanúsítottat (HVG)
Egy múzeumi éjjeliőrt gyanúsított a francia rendőrség azzal, hogy köze volt Edgar Degas egy Marseille-ben kiállított festményének csütörtökre virradóra történt ellopásához, de péntek délután vádemelés nélkül szabadon engedték - közölték az illetékesek.
jan. 1
18:00
Január 25-ig megtekinthető Kovács Tamás László kiállítása (Napvilág)
1927-ben Brancusi Űrbéli madár című szobráról nem akarták elhinni az amerikai vámosok, hogy művészeti alkotásról van szó, szerintük a művész egy nagydarab nyersfémet próbált csak behozni az országban. Gondolhatták, mert a szobor a végletegik leegyszerűsített volt. Alighanem ugyanezek a vámosok hasonló dolgot mondtak volna Kovács Tamás László egy-egy szobráról is.
jan. 1
18:36
Elengedték a Degas kép ellopásával vádolt éjjeliőrt (MaHu)
Egy múzeumi éjjeliőrt gyanúsított a francia rendőrség azzal, hogy köze volt Edgar Degas egy Marseille-ben kiállított festményének csütörtökre virradóra történt ellopásához, de péntek délután vádemelés nélkül szabadon engedték - közölték az illetékesek.
jan. 1
19:03
Stratovarius koncert a PeCsában (Napvilág)
Amit pár éve még elképzelhetetlennek tartottunk, most mégis megtörtént! A Stratovarius legénysége újra összeállt, lemezt készítettek, ráadásul turnéra is indulnak, és - 4 év után újra - január 26-án Budapesten, a Petőfi Csarnok színpadán is megtekinthetjük őket.

2010. január 2. szombat

jan. 2
0:30
Újévi koncert a Sportarénában - Mága Zoltán több ezer ember előtt varázsolt (Zene)
A Papp László Budapest Sportarénában rendezték meg Mága újévi koncertjét. A nagysikerű, új esztendőt köszöntő rendezvényen a hegedűművész kimagasló színvonalon, káprázatos látványvilággal újra több mint tízezres tömeg előtt mutatta be különleges repertoárját. [Dátum: 2010.01.03. 13:43]
jan. 2
2:18
Sergi Belbel: Toszkána (szinhaz.hu)
A  Neptun Brigád egy újabb kortárs spanyol színművet - Sergi Belbel Toszkána című szürreális komédiáját mutatja be a MU Színház Kávézójában, január 3-án.
jan. 2
6:12
Lerágott csont és új hús az óévbúcsúztató tévéműsorokban - Az m1-en jól mondták a magukét (Népszava)
Talán észre sem vennénk, ha szilveszteri tréfaként a média koboldjai az idei tévéprogramok helyett a tavalyi vagy tavaly előtti tévéprogramokat csempészték volna a képernyőnkre az év utolsó éjszakáján. Ugyanaz a szisztéma, egyszer használatos kabaréjelenetek sokadszori hasznosítása, a celeblista lerágott csontjainak ezeregyedik lerágása. Egyetlen kivétel volt: az m1 stand up-vetélkedője.
jan. 2
10:30
A Nobel-díjas kínai író, Kao Hszing-csien 70 éves (MaHu)
Január 4-én ünnepli hetvenedik születésnapját Kao Hszing-csien (Gao Xingjian) Nobel-díjas kínai próza- és drámaíró, festő.
jan. 2
10:48
46908 km, Hua Hin (tinylittlebigthing)
Reggel, immár teljes harci díszben megint a buszállomás felé tartottunk, bár meg sem fordult a fejünkben, hogy gyalog menjünk. Először egy oldalkocsis motor akart elvinni negyvenért, aztán biciklis riksák harmincért, de nyilván ebből kettő kellett volna. Végül egy pickuppal mentünk negyvenért. Én nem értem, hogy mi határozza meg az árat, csak a távolság? Azért ha két ember és két nagy, illetve két…
jan. 2
11:51
A letaglózó baltás manager és a metrós gyilkos évtizede (Napvilág)
Folytatódik a 2000-es évek első évtizedének legjobb filmterméseit feldolgozó lista, az előzményekben bemutattuk az általunk legjobban kedvelt 30 film utolsó harmadát, a folytatásban kevesebb a szerelem, több a misztérium és a gyomorforgató naturalizmus, íme a második harmad!
jan. 2
12:00
Az opera buffa mestere, Pergolesi 300 éve született (MaHu)
Háromszáz éve, 1710. január 4-én született Giovanni Battista Pergolesi, az opera buffa műfajának egyik megteremtője. A mindössze 26 évet élt zeneszerző leghíresebb alkotása Az úrhatnám szolgáló című opera, illetve a Stabat Mater című egyházi darab.
jan. 2
12:54
Kiknek a szavai határozták meg az előző évtizedet? (Napvilág)
Melyek voltak a huszonegyedik század első évtizedének legnépszerűbb, legmeghatározóbb könyvei? Az emberek a varázslókról, a szerelemről, a vérről, gyilkosságról és rejtélyekről olvastak a legszívesebben, de az sem mindegy, hogy mit. Íme az évtized tíz leginkább maradandó műve.
jan. 2
13:57
Elkészült A törött nádszál díszlete - Miniinterjú Csanádi Judittal (Napvilág)
Elkészült Márton László történelmi drámatrilógiájának harmadik része, A törött nádszál díszlete. Az egri Gárdonyi Géza Színáz 2010. január 8-án bemutatásra kerülő darabja kapcsán Csanádi Judit, a darab World Stage Designe-díjas díszlettervezője beszél az előadásról.
jan. 2
17:42
50 éve halt meg Albert Camus (MaHu)
Ötven éve, 1960. január 4-én halt meg Albert Camus Nobel-díjas francia író, az egzisztencializmus egyik legismertebb képviselője.
jan. 2
17:54
Funktasztikus: "Köszönöm szépen, amit kaptam" (Zene)
Idén is megrendezték az Offline Music Fesztivált, amelynek keretein belül a hiphop.hu kiosztotta a legjobb rappereknek járó díjakat. Az előadókat a közönség szavazta be kategóriánként egy top ötös listába, ezt követően egy 51 tagú zsűri döntött arról, hogy ki kapja a szakmai elismerést. [Dátum: 2010.01.02. 17:53]

2010. január 3. vasárnap

jan. 3
4:24
Exkluzív info a tragédiáról! Leégett a magyar zenekar próbaterme - Durva fotókkal! (Zene)
Bekövetkezett az, ami minden munkáját szerető, és lelkiismeretesen végző embernek a réme: infrastruktúrája, munkaeszközei szinte teljes egészében megsemmisültek. A tragédia december második felében érte a kettős tribute bandet; a zenekar próbaterme, illetve felszerelése a lángok martalékává vált. [Dátum: 2010.01.17. 10:04]
jan. 3
6:12
A rendőrség és a református egyház közös kiállítást nyit (Népszava)
A fiatalokat és a családokat érintő problémákra hívja fel a figyelmet a rendőrség és a református egyház közös tárlata, amely Kontrasztkiállítás címmel január 11-től látogatható Kisvárdán - közölte a Tiszántúli Református Egyházkerület hivatala az MTI-vel.
jan. 3
6:12
Gyászol Fenyő Miklós és a Hungária: elment Klein László - az alapító basszusgitáros (Zene)
Sovány, hosszú, szemüveges alakja gyakorta tűnt fel a budapesti Nagykörúton, a hatvanas-hetvenes években. Fenyő Miklós mellett a Hungária alapítójaként pengette a basszusgitárt, de megjárta a rhythm and blues iskolát is, Radics Béla Alligátor zenekarában. [Dátum: 2010.01.03. 07:40]
jan. 3
8:00
Ezerszer pergett 2009-ben magyar mozgókép a világ valamelyik vetítővásznán (Népszava)
A számok tükrében körülbelül olyan sikeres volt idén külföldi szereplésein a magyar film, mint tavaly. Feltűnő különbség azonban, hogy idén inkább a rövidfilmek futottak sikerrel a nemzetközi fesztiválokon, szemben a játékfilmek tavalyi nemzetközi teljesítményével. Idén a tavalyinál héttel több, azaz 77 országban vetítettek magyar produkciót, de a múlt évi 1100 alkalommal szemben 2009-ben ezerszer…
jan. 3
10:57
Rémes karácsony (Napvilág)
Az elmúlt karácsonyok szelleme nem éppen barátságos, a Grincs fogja magát és ellopja a fa alól Kifalva összes ajándékát, beköszönt a félelem és rettegés Karácsonyvárosba. A cukormáz nélküli karácsonyi filmek után itt vannak azok a karácsonyi mesék, amiket nem gyerekeknek szokás felolvasni elalvás előtt.
jan. 3
10:57
47231 km, Úton (tinylittlebigthing)
Reggel kinyargaltunk az állomásra, és ahogy ígérte a fickó, válogatni lehetett a jegyek között. Az esti vonatra vettünk jegyet, hálókocsiba, mivel az út legalább tizenkét óra Hat Yaiba. A jegyek birtokában aztán visszamentünk a szállodába és kijelentkeztük, a cuccokat a recepción hagyva. Sokmindent nem lehet Hua Hinben csinálni, így kimentünk a strandra, bár a fürdést elnapoltuk zuhanyzó…
jan. 3
13:03
Degas képtelen története: hol vannak A kóristák? (Napvilág)
2009. december 31-én a kulturális élet egyik vezető híre az volt, hogy Marseille-ben ellopták Edgar Degas egy 30 millió euróra becsült festményét a Cantini múzeumból. A kóristák című képet a párizsi Musée d #039;Orsay adta kölcsön, de nem biztos, hogy visszakerül hozzá. Csütörtökön egy szolgálatban lévő éjjeliőrt gyanúsítottak a lopással, de pénteken vádemelés nélkül elengedték a gyanúsítottat.
jan. 3
13:30
Egymillió látogatót vár Pécs 2010-ben (Infostart)
Egymillió látogató érkezése várható Pécsre 2010-ben - jelentette ki a Pécs2010 Menedzsmentközpont ügyvezető igazgatója az MTI-nek annak kapcsán, hogy napokon belül hivatalosan is kezdetét veszi az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program a baranyai megyeszékelyen.
jan. 3
13:30
Elhunyt Mura Péter karnagy (MaHu)
Életének 86 esztendejében, december 28-án elhunyt Mura Péter nemzetközileg elismert karmester - értesült az MTI.
jan. 3
13:42
Nyugodj békében Lehotka Gábor! (Zene)
Lehotka Gábor Liszt-díjas orgonaművész, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nyugalmazott tanszakvezető tanárának temetése 2010. január 7-én, 15 órakor lesz Vácott, az Alsóvárosi temetőben. Az egyetem nevében Pálúr János orgonaművész, egyetemi docens mond búcsúbeszédet. [Dátum: 2010.01.03. 13:23]
jan. 3
14:00
"Fantasztikus volt..." - így látták olvasóink a Mága Zoltán újévi koncertet (Zene)
Több olvasónk írta meg honlapunk fórumában véleményét Mága Zoltán újévi koncertjéről. A hegedűművész immáron hagyományosnak nevezhető eseményéről, a kisebb bakiktól eltekintve szinte mindenki elismerően nyilatkozott. [Dátum: 2010.01.06. 18:00]
jan. 3
14:06
Gaz csábító áldozata lesz két özvegyasszony (Napvilág)
A bohózatok amerikai mestere, Joe Bologna egy előkelő magánegyetemen szerzett művészettörténetből diplomát, mielőtt tengerészgyalogosnak állt. Ezután csábította el a Broadway, ahol csaknem tucatnyi darabját mutatták be. A legtöbbjét feleségével, az író-színésznő Reneé Taylorral maga játszotta.
jan. 3
15:12
Modernebb lesz a Heti Hetes? Hajós András megtalálta a megoldást? (Zene)
Hajós elmondta, hogy ez nem akar valami nagy újítás lenni. [Dátum: 2010.01.03. 15:08]
jan. 3
16:12
Ligeti György zeneszerző - A klikkeken kívüli kozmopolita 3. rész (Napvilág)
Kritikusok szerint Bartók után a legfontosabb magyar zeneszerző, nevét mégis ritkán hallani csak... idehaza. Számtalan rangos külföldi elismerés után megkapta ugyan a Kossuth díjat, a magyar koncerttermek jórészt nem nőttek még fel a zenéjéhez. Írt már muzsikát száz metronómra, sőt, kocsidudákra is, mégsem volt elég modern a modern zenei körök számára.
jan. 3
16:30
Elhunyt Mura Péter (orientpress)
December 28-án, életének 86. évében elhunyt Mura Péter, nemzetközileg elismert karmester.
jan. 3
16:30
Megtalálták az Antarktiszra elsőként eljutott repülőgép maradványait (MaHu)
Egy, a repülés hőskorából származó, közel 100 éve jégbe fagyott repülőgép maradványait találták meg ausztrál kutatók Újév napján az Antarktiszon.
jan. 3
17:24
Lezárult a ferencesek jubileumi éve (orientpress)
Vízkereszt és a három királyok liturgikus ünnepének előestéjén, január 2-án zárult a ferences regula pápai jóváhagyásának 800. évfordulója alkalmából meghirdettetett jubileumi év a Ferences Mária Misszionárius Nővérek Hermina úti rendházában. A magyarországi nyolcszáz fős ferences lelkiséghez tartozó szerzetesi család és Szent Ferenc tisztelői zsúfolásig megtöltötték a tágas templomot - közölte…
jan. 3
22:42
Meglepő nyilatkozat! A Megasztárosnak jót tett a szakítás (Zene)
Király Viktor mindössze fél évig volt együtt volt barátnőjével, Laurával. Viktor testvére szerint a szakítás egyáltalán nem rázta meg a testvérét, sőt, inkább jót tett neki az egész. [Dátum: 2010.01.03. 22:31]

2010. január 4. hétfő

jan. 4
4:06
Egy évvel a Nagy Buli után, újra képernyőn a V’Moto-Rock (Zene)
Az egyik kereskedelmi televíziós csatorna, csaknem egy évvel a nagysikerű, arénás V’Moto-Rock megméretés után, részleteket sugárzott a koncertből. [Dátum: 2010.01.04. 10:48]
jan. 4
5:18
Győzike ezt is megélte (Zene)
Ma már szinte semmi sem biztos vele kapcsolatban. Csak egy dolog tuti, ma van a szülinapja.   [Dátum: 2010.01.04. 05:00]
jan. 4
5:54
Pécs 2010 - A projekt ügyvezetője, Ruzsa Csaba szerint készen állnak az egy éves fesztiválra (Népszava)
A Magyar Televízió is közvetíti Pécsről az Európa Kulturális Főváros (EKF) program január 10-i nyitóünnepségét. A város kulturális történelmét napjainkig felelevenítő showműsor feledtetheti, hogy grandiózus EKF-projekt rázós évek, hangos cirkuszok és személycserék után fordult célegyenesbe. Ruzsa Csaba, az EKF Menedzsmentközpont ügyvezetője szerint a város készen áll, és mindent elértek, amit 2009…

Keresés