2010. január 1. péntek

jan. 1
5:45
Fogantatás nélküli szex, bármi áron! (168 Óra Online)
Az ősi népek a gyermek születése és a közösülés közötti összefüggésről nem tudtak, így a gyermekáldást bálványok, istenek akaratának tulajdonították.
jan. 1
14:33
Migrén: lappangó veszélyek (168 Óra Online)
A bostoni Harward Medical School tudósainak legújabb cikke arra hívja a figyelmet, hogy jobban oda kell figyelni a migrén késői szövődményeire is.
jan. 1
15:39
Rendkívüli jelenség az égen (168 Óra Online)
Az év utolsó napjára is tartogatott számunkra meglepetést az esti égbolt. A Föld egyetlen égi kísérője, a Hold merült bele a Földünk árnyékába és így egy részleges fogyatkozást hoz létre. Sajnos a felhős égbolt miatt csak kevesek élvezhették az égi tüneményt.
jan. 1
17:09
A Közép-Kelet hackerei ellen harcolnak - 2010-01-01 16:08:24 (sat.hu)
A Humax és az Irdeto bejelentette, hogy piacra dobja első HD set-top-boxát a közép-keleti régió számára. A Humax HD doboza a tartalmakkal való visszaéléseket szeretné visszaszorítani.
jan. 1
18:24
Genetikailag kimutatható, ki lesz kövér (168 Óra Online)
Kutatók szerint genetikailag kimutatható, hogy ki lesz kövér, így pedig már kidolgozható az ellenszer is. Megfelelő mozgással ugyanis a gének hatását időben korrigálni lehet.

2010. január 2. szombat

jan. 2
12:18
A sivatagi homok körberepüli a Földet? (MaHu)
Régóta ismert, hogy a Szaharából származó homokszemek képesek átrepülni az Atlanti-óceánt, azonban kiderült, hogy az ázsiai sivatagokból származó por is eléri Amerikát.
jan. 2
15:48
Földönkívüliek potyogtak az égből (168 Óra Online)
Egyesek azt állítják, hogy 1947 júliusában egy azonosítatlan repülő tárgy lezuhant az USA, Új-Mexikó államának délnyugati részén található Roswell városában. A maradványokat a területet művelő farmer találta meg, majd jelentette a fennforgást a seriffnek, az meg a Roswell mellett működő légibázisnak.
jan. 2
16:12
Amit a mozivászon 2009-ben elbírt (Múlt-kor)
2009-ben is több történelmi, és történelmi hátterű alkotás jutott el hozzánk, amelyek a legtöbb esetben azonban csak eszközül használták a historikus közeget. Összeállításunkban ezek közül tízet mutatunk be.

2010. január 3. vasárnap

jan. 3
8:51
A hét csillagászati képe - A holdbéli Duna és Tisza nyomában (csillagászat.hu)
A holdbéli Prinz-rianások kísértetiesen hasonlítanak Duna és a Tisza magyarországi szakaszára.
jan. 3
10:06
kérdés egy teszt kapcsán - 2010-01-02 17:57:43 (sat.hu)
képtartalom....
jan. 3
10:08
Csúcsragadozók nyomában - készülékteszt - 2010-01-03 09:32:32 (sat.hu)
Kipróbáltam az Optibox Panthera-t és Optibox Alligator-t
jan. 3
11:06
Rákellenes szérumon dolgozott a sci-fi nagy öregje (Múlt-kor)
Kilencven éve, 1920. január 2-án született Isaac Asimov orosz származású amerikai író és biokémikus, a tudományos-fantasztikus és a tudományos ismeretterjesztő irodalom egyik legkiválóbb képviselője.
jan. 3
13:15
Megszületett az első Full HD 3D TV - 2010-01-03 12:25:17 (sat.hu)
Az egyik tajvani vállalat bejelentette, hogy megalkotta az első Full HD 3D képernyőt, egy 65 colos LCD TV részeként.
jan. 3
14:15
Könyvként jelenik meg Günter Grass Stasi-aktája (Múlt-kor)
Könyvként jelenteti meg Günter Grass Stasi-aktáját egy berlini kiadó márciusában.
jan. 3
15:12
Másodpercenként harmincat ver szárnyaival a robotkolibri (MaHu)
A világ első robotkolibriját fejlesztette ki a japán Liu Hirosi és kutatócsapata a Tokióhoz közeli Csiba Egyetemen.
jan. 3
16:21
Új igazgató dirigál a bécsi Collegium Hungaricumban (Múlt-kor)
Elsősorban Pécset, Európa Kulturális Fővárosát kívánja bemutatni Bécsben és Ausztria-szerte Méhes Márton, aki 2010. január 1-től igazgatja a bécsi Collegium Hungaricumot (CH).
jan. 3
17:24
Májusban temetik újra Kopernikuszt (Múlt-kor)
Nikolausz Kopernikusz földi maradványainak ünnepélyes újratemetésére 2010. május 22-én kerül sor az észak-kelet-lengyelországi fromborki (frauenburgi) székesegyházban - jelentette be az egyházmegye szóvivője.
jan. 3
17:51
Franciaország újinfluenza vakcinát ad el (Infostart)
Több millió adag új influenza elleni oltóanyag eladását tervezi a francia kormány, miután túl soknak bizonyult a korábban megrendelt mennyiség.
jan. 3
18:45
A jövő (rövid és középtávon egyaránt) nagyon, nagyon bizonytalan (168 Óra Online)
Immanuel Wallerstein amerikai szociológus, tudománytörténész és világrendszer-elemző. Legutóbb kiadott előrejelzése szerint korántsem vagyunk túl a gazdasági válságon, sőt. A híres szociológus azt jósolta, hogy az Egyesült Államok világuralmi szerepe meginog a következő években. Elemzése szerint az ember tovább pusztítja majd a környezetét. A baloldal szerte a világon defenzívába szorul.
jan. 3
19:31
Fia szerint tanácsadói vezették félre Ceausescut (Múlt-kor)
Tanácsadói félrevezették Nicolae Ceausescut, aki még a bukását megelőző néhány órában is azt hitte, hogy honfitársai rajonganak érte - a román diktátor egyetlen élő gyermeke így jellemezte a helyzetet két évtizeddel a házaspár kivégzése után.
jan. 3
19:39
A ráknak már a diagnózisa is ölhet (Infostart)
Azok a férfiak, akikkel közlik, hogy prosztatarákjuk van, nemcsak gyakrabban követnek el öngyilkosságot, hanem megnő annak az esélye is, hogy korábban halnak meg szívbetegségben. Svéd kutatók vizsgálatának elgondolkoztató eredményeit a PLoS Medicine közölte.
jan. 3
20:33
Repülőmatuzsálemet találtak az Antarktiszon (Múlt-kor)
Egy, a repülés hőskorából származó, közel 100 éve jégbe fagyott repülőgép maradványait találták meg ausztrál kutatók Újév napján az Antarktiszon.

2010. január 4. hétfő

jan. 4
7:57
Vámpírcsillagok, csillagközi karambolok: így keletkeznek a kék vándorok (csillagászat.hu)
A közelmúltban két kutatócsoport is talált bizonyítékokat arra, hogy az idõs csillaghalmazok rejtélyes kék csillagai többféle módon születhetnek.
jan. 4
8:33
Mit várnak a tudósok a jövőtől? (orientpress)
Talán semmi különös nem várható az elkövetkező tíz esztendőben. Természetesen leszámítva a dízel-kiválasztású baktériumot, lefagyasztott emberi petesejtek őrzését bankokban, az űrturizmust, a fekete lyukak azonosítását, fiatal felnőttek széleskörű sterilizálását, a telepátiát, agyunk szuper számítógépes lemodellezését, az élet eredetének felfedezését, Banglades esetleges eltűnését, és természeten…
jan. 4
8:51
Az arany középút titka (orientpress)
Egy amerikai kutató azt állítja, rájött, mi a titka annak, hogy az aranymetszés látványa örömöt okoz. A professzor szerint, amikor a művész a formákat arányosan ábrázolja, az agy lehetőséget kap a képek gyors értelmezésére. Leonardo da Vinci és Le Corbusier között művészek és építészek hosszú sorára jellemző az aranyarány alkalmazása.
jan. 4
9:09
A befolyásos emberekre gyakran jellemző az 'erkölcsi képmutatás' (orientpress)
A pozícióban lévő emberek gyakran ítélkeznek, de hajlamosak az 'erkölcsi képmutatásra', állítják a tudósok. A szakértők szerint ezek az úgynevezett 'hatalmon lévő' emberek sokszor mondanak másokról kemény bírálatot, miközben maguk is ugyanúgy viselkednek. Professzor Adam Galinsky elmondta: 'Kutatásaink szerint a hatalom és a befolyás súlyos szakadékot okozhat a nyilvános ítéletmondás és a…
jan. 4
9:09
Az interneten terjeszkedne a Magyar Országos Levéltár (Múlt-kor)
A digitalizálás, férőhelybővítés és állományvédelem mellett a Magyar Országos Levéltár (MOL) társadalmi integrációjának növelését tekinti legfontosabb feladatának Reisz T. Csaba.
jan. 4
9:11
Hamarosan életbe léphet az új világörökségi törvény (Múlt-kor)
Várhatóan 2010 közepén léphet életbe a világörökségi törvény, amely megteremti a nyolc magyar világörökségi helyszín védelmével kapcsolatos feladatok ellátásához szükséges anyagi forrásokat.
jan. 4
9:45
143 millió generációnként mutálódunk (MaHu)
Német fejlődésbiológusoknak első ízben sikerült megmérniük az evolúció sebességét.
jan. 4
9:45
Megmérték az evolúció sebességét (Infostart)
Fejlődésbiológusoknak először sikerült megmérniük az evolúció sebességét. A Science című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint német kutatók megállapították, hogy az örökítőanyag minden egyes építőeleme átlagosan 143 millió generációnként mutálódik, ami gyors tempónak számít.
jan. 4
10:12
Thatcher jobban kedvelte a magyar bevándorlókat a vietnamiaknál (Múlt-kor)
Margaret Thatcher szívesebben látta a magyar bevándorlókat, mint a vietnami rezsim elől menekülő csónakos embereket.
jan. 4
11:15
Katasztrófa-turisták várják a Mayon kitörését (orientpress)
Amikor a világ egyik legaktívabb vulkánja kitörésre készül, a nyilvánvaló folyamat miatt tanácsos széles ívben elkerülni. De a Fülöp-szigeteken mégsem így történik: turisták ezrei kockáztatják életüket, hogy közel kerülhessenek a látványos lávaömléshez. A Mayon vulkán, mely csaknem tökéletes kúpjáról híres, már december közepe óta mutat vulkáni tevékenységre utaló jeleket. A hegy lábánál élő…
jan. 4
11:15
Törökország visszaköveteli Szent Miklós csontjait (Múlt-kor)
Törökország vissza fogja kérni Olaszországtól Szent Miklós csontjait, amelyeket a második évezred kezdete óta Bari városának a szentről elnevezett székesegyházában állítottak ki - idézi a kulturális minisztérium szavait a török sajtó.
jan. 4
11:17
Angolszász kincset szeretne a Vatikán (Múlt-kor)
A staffordshire-i kincs a brit földön feltárt angolszász régészeti leletek talán legszebbike, nem meglepő, hogy a Vatikán is igényt tart a páratlan arany- és ezüstkészletre.
jan. 4
11:30
Elfoglalt a szülő, butul a gyerek? (nyest.hu)
Tévé, számítógép - csak épp a szülő nem vesz részt gyermek szabadidejében? A megfelelő beszédelsajátítás forog veszélyben, számol be a Guardian.
jan. 4
12:18
Élet a forradalom előtti Oroszországban (Múlt-kor)
Több mint tízezer, fekete-fehér és színes fotó kerül fel az internetre a forradalom előtti Oroszországról a Runyiversz (runivers.ru) könyvtárportálon.
jan. 4
12:33
Világkörüli úton a ragozással, illetve mi lesz a márkanevek sorsa? (nyest.hu)
A mindennapi nyelvhasználatban lépten-nyomon felmerülhetnek bennünk olyan kérdések, amit szívesen feltennénk – ha lenne kinek. Most van: Kálmán László nyelvész válaszol olvasóink felvetett nyelvi kérdéseire.
jan. 4
13:21
Megtalálták rettegett Cao Cao feltételezett sírját (Múlt-kor)
Kínai régészek megtalálták a machiavellista hatalomgyakorlásáról, de művészetszeretetéről is híres 3. századi legendás hadvezér, Cao Cao feltételezett sírját.
jan. 4
13:24
Másodpercenként harmincat ver szárnyaival a robotkolibri (transindex.ro)
A világ elsõ robotkolibriját fejlesztette ki a jap ...
jan. 4
13:39
Harmincezer éves európai ember DNS-ét elemezték (Infostart)
Harmincezer éves európai férfi maradványaiból kivont DNS-t sikerült elemeznie egy német-orosz kutatócsoportnak, amelynek újonnan kifejlesztett módszerét a Current Biology című szakfolyóiratban ismertetik - idézi a BBC hírportálja.
jan. 4
13:57
A világ legjobb munkája balesettel végződött (orientpress)
Egy potenciálisan halálos medúza csípte meg 'A világ legjobb munkája' címen meghirdetett verseny győztesét pár nappal azelőtt, hogy teljesítette gondnoki munkáját Queensland trópusi szigetén, Ausztráliában. Ben Southall, brit jótékonysági munkás 34,000 versenyzőt előzött meg, hogy megkapja a sóvárgott állást a Nagy Korallzátonyhoz tartozó Hamilton szigeten. Az utolsó hat hónapot felfedező…
jan. 4
14:24
Mit ettek Stonehenge építői? (Múlt-kor)
Újabb expedíció indul Stonehenge kőkorszaki sziklaköréhez, hogy kiderítse, miként és mivel táplálkoztak azok az emberek, akik több mint négyezer éve felépítették, és feltehetően vallási rítusokra használták a rejtélyes építményt.
jan. 4
14:26
Nyilvántartás készül a dél-szlovákiai várakról (Múlt-kor)
Várnyilvántartás készül Dél-Szlovákiában a Felső-Magyarországi Várak Egyesületének közreműködésével - tájékoztatott Agócs Attila, a Füleki Vármúzeum igazgatója, a program szlovákiai koordinátora.
jan. 4
14:27
Feltörték a Kindle másolásvédelmi kódját (transindex.ro)
Egy izraeli hackernek sikerült feltörnie a Kindle ...
jan. 4
14:29
Pert vesztett a Google (transindex.ro)
A [*[link to="http://www.groovle.com/"]*]Groovle.c ...
jan. 4
14:31
Az amerikaiak elvárásainál lassabban fejlõdött a tehnika 2009-ben (transindex.ro)
Az iPod, a géntechnológia és a Twitter ellenére az ...
jan. 4
15:09
Újabb meteoritot találtak kínai kutatók az Antarktiszon (MaHu)
Megtalálta az első déli-sarkvidéki meteoritját Kína 26. antarktiszi expedíciója.
jan. 4
15:27
Fantasztikus trák aranykincsek érkeznek Nagykanizsára (Múlt-kor)
Márciusban állami garanciavállalás mellett érkezik Nagykanizsára az egykori trák királyság utóbbi tíz évben feltárt kincseinek egy része, amely a világon először látható majd Bulgárián kívül - tájékoztatott a tárlat szervezője.
jan. 4
15:30
Letölthetõ az internetrõl a Biblia kínai fordítása (transindex.ro)
Internetre tette a Vatikán a Biblia teljes kínai f ...
jan. 4
16:30
Luxusfürdő szolgálta a gall-római villalakók kényelmét (Múlt-kor)
2008-ban és 2009-ben nagyszabású régészeti feltárásokat végeztek a Vogézekben található Damblain városában. A régészek mintegy 5 hektáros területet kutattak meg, a római korból egy villagazdaság maradványai kerültek napvilágra.

Keresés