2010. január 3. vasárnap

jan. 3
17:51
Franciaország újinfluenza vakcinát ad el (Infostart)
Több millió adag új influenza elleni oltóanyag eladását tervezi a francia kormány, miután túl soknak bizonyult a korábban megrendelt mennyiség.
jan. 3
19:39
A ráknak már a diagnózisa is ölhet (Infostart)
Azok a férfiak, akikkel közlik, hogy prosztatarákjuk van, nemcsak gyakrabban követnek el öngyilkosságot, hanem megnő annak az esélye is, hogy korábban halnak meg szívbetegségben. Svéd kutatók vizsgálatának elgondolkoztató eredményeit a PLoS Medicine közölte.

2010. január 4. hétfő

jan. 4
9:45
Megmérték az evolúció sebességét (Infostart)
Fejlődésbiológusoknak először sikerült megmérniük az evolúció sebességét. A Science című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint német kutatók megállapították, hogy az örökítőanyag minden egyes építőeleme átlagosan 143 millió generációnként mutálódik, ami gyors tempónak számít.
jan. 4
13:39
Harmincezer éves európai ember DNS-ét elemezték (Infostart)
Harmincezer éves európai férfi maradványaiból kivont DNS-t sikerült elemeznie egy német-orosz kutatócsoportnak, amelynek újonnan kifejlesztett módszerét a Current Biology című szakfolyóiratban ismertetik - idézi a BBC hírportálja.
jan. 4
19:39
Skizofrén egereket tenyésztettek (Infostart)
Amerikai kutatók géntechnológiai módszerek segítségével skizofrén egereket tenyésztettek ki.

2010. január 5. kedd

jan. 5
5:24
Nem kellett haladnia Noé bárkájának (Infostart)
Egy Közel-Keleten talált és ősi babiloni nyelven írt agyagtábla szerint a bibliai Noé bárkája valójában egy hatalmas, kör alakú nádtutaj volt - írja The Guardian. Bár már több tucat olyan antik táblát találtak, amelyek a pusztító özönvíz történetét mesélik el, ez az első olyan lelet, amely a bárka alakját is pontosan leírja.
jan. 5
11:24
A tavaszi gyermekek veszélyeztetettebbek (Infostart)
Nagyobb esélyük van a sclerosis multiplex kialakulására a későbbi életük során azoknak a gyermekeknek, akik áprilisban születnek.

2010. január 6. szerda

jan. 6
9:00
Az ágyban kiderül: a nők tényleg egy másik bolygóról jöttek (Infostart)
Fektessen egy férfit egy ágyba egy olyan nővel, akit vonzónak talál. Meglesz az eredmény, a férfi azonnal megkívánja a nőt. Fordítva azonban nem ilyen egyértelmű a kísérlet kimenetele: a nők ebből a szempontból sokkal kiszámíthatatlanabbak.
jan. 6
21:36
Enyhe esetben nem érdemes antidepresszánst szedni (Infostart)
Az enyhe vagy közepes depresszióval élő embereknél alig van haszna az antidepresszánsoknak - közölték kedden amerikai kutatók a Journal of the American Medical Association (JAMA) című szaklapban. A tanulmányban hat korábbi vizsgálat adatait összegezték, amelyek 718 emberre terjedtek ki.

2010. január 7. csütörtök

jan. 7
5:42
Az évtized tíz legfontosabb felfedezése (Infostart)
2010 első napjai a visszatekintés jegyében telnek: a Discovery News, amely 2008 óta a tudományos világ vezető hírszolgáltatója, az elmúlt 10 év legjelentősebb tudományos híreit rangsorolja.
jan. 7
19:12
Mobiltelefon-sugárzással az Alzheimer-kór ellen (Infostart)
A mobiltelefonok sugárzása egy amerikai laboratóriumban egereken végzett kísérlet során megakadályozta az Alzheimer-kór kifejlődését, a már beteg rágcsálóknál pedig visszafordította az agyi elváltozásokat. Erről a meglepő eredményről számoltak be a dél-floridai Tampa egyetemének orvosai a Journal of Alzheimer Disease című szakfolyóiratban.
jan. 7
20:06
A látszólag egyszerű rákfajta is több altípusra osztható (Infostart)
Minél többet vizsgálják, annál bonyolultabbnak tűnik a rák háttere. Brit kutatók több új génmutációt találtak, amelyek kapcsolatban vannak a veserákkal - közölték a Nature tudományos magazinban szerdán megjelent tanulmányukban.

2010. január 8. péntek

jan. 8
7:30
Ugyanolyan jók matematikából a lányok, mint a fiúk (Infostart)
Ugyanolyan tehetségesek matematikából a lányok, mint a fiúk - derült ki egy amerikai tanulmányból.
jan. 8
9:00
Tűzhányók boríthatják a Naprendszerünkön kívül felfedezett első szilárd bolygó felszínét (Infostart)
A Naprendszerünkön kívül tavaly ősszel felfedezett első szilárd bolygót extrém hőmérsékleti ingadozás jellemzi, ám a legújabb kutatások szerint még a korábbi feltételezéseknél is rémesebb körülmények uralkodhatnak a felszínén, amelyet tűzhányók borítanak.
jan. 8
9:36
Televíziókba építik a Skype-ot (Infostart)
Az interneten keresztül ingyenes hang- és videobeszélgetést lehetővé tévő Skype-telefon hamarosan televíziókészülékekbe beépítve is elérhető lesz.
jan. 8
20:54
Hogyan találnak párt, ha mindegyik egyforma? (Infostart)
Adott hat szúnyogfaj, amelyek egyedei pontosan ugyanúgy néznek ki: vajon hogyan találják meg egymást a nemek egy fajon belül? Egy új kutatás eredménye szerint annak alapján választják ki partnerüket, hogy tökéletes harmóniában tudnak-e velük énekelni.

2010. január 9. szombat

jan. 9
8:15
Nem állt meg 30 ezer éve az emberi evolúció (Infostart)
Egy harmincezer éve élt gyerek fogazata új megvilágításba helyezi az emberi evolúciót - vélik a Bristoli Egyetem kutatói, akik vizsgálataikról az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS (Proceedings of the National Academy of Science) legújabb számában számoltak be.
jan. 9
19:18
A hormonokon múlik, tud-e szoptatni a kismama (Infostart)
Megkönnyebbülhetnek azok az anyák, akik úgy érzik, nem képesek szoptatni babájukat. Egyrészt nincs okuk arra, hogy magukat hibáztassák, ugyanis egy norvég kutatás szerint a méhen belüli tesztoszteronszint lehet a ludas ebben. Másrészt úgy tűnik, nem jár számottevő egészségügyi előnyökkel, ha valakit szoptatnak.
jan. 9
19:36
Tovább kutatnak Trójában (Infostart)
Idén is folytatják az ásatásokat a régészek Trójában. A Törökország területén fekvő egykori antik város délkeleti részén 2008 nyarán fedeztek fel egy késő bronzkori védelmi árokhoz vezető átjárót. Folytatták ennek feltárását, és a talált csontvázak alapján a közelben temetkezési hely után kutattak.

2010. január 11. hétfő

jan. 11
19:57
Nem voltak félkegyelműek a Neander-völgyiek (Infostart)
Festették magukat a Neander-völgyi emberek - legalábbis erre enged következtetni, hogy régészek festékmaradványokat tartalmazó kagylókat találtak egykori lakóhelyükön. A kutatók szerint a felfedezés azt bizonyítja, hogy a faj egyedei képesek voltak az elvont gondolkodásra.
jan. 11
20:15
Újabb tévhit dőlt meg: nem rabszolgák építették a piramisokat (Infostart)
Szabad emberek, és nem rabszolgák építhették az egyiptomi piramisokat - ezt a nézetet támasztja alá az a lelet is, amely nemrég került elő Gízában, ókori sírokból.
jan. 11
20:51
Miért fokozza a fény a migrénes fejfájást? (Infostart)
Az amerikai Harvard Egyetem kutatóinak sikerült kideríteniük, hogy miért fokozza a fény a migrénes fájdalmat. A tudósok kutatásaikról a Nature Neuroscience című szaklapban számoltak be.
jan. 11
21:09
Tucatnyi gén szabályozza a szívritmust (Infostart)
Azonosították azt a tucatnyi gént, amelyek segítenek mérsékelni a szívműködés sebességét. A felfedezés idővel lehetővé teszi hatékonyabb szívgyógyszerek előállítását.

2010. január 12. kedd

jan. 12
19:15
A lombikbébik hajlamosabbak az elhízásra és a cukorbetegségre (Infostart)
Nagyobb eséllyel alakul ki cukorbetegség vagy elhízás a későbbiekben azoknál a csecsemőknél, akik nem természetes módon, hanem egy laboratóriumban fogantak, ezeknek a gyermekeknek az örökítő anyaga ugyanis eltér a többiekétől.
jan. 12
20:09
A koleszterincsökkentők kisebbítik a szívroham kockázatát (Infostart)
Minél több beteget kell arra ösztönözni, hogy folyamatosan szedje a koleszterincsökkentőket, mert ezáltal jelentősen leszorítható a szívinfarktus és agyi érkatasztrófa (stroke) kockázata - vélik brit kutatók.
jan. 12
20:27
Egy kisebb aszteroida közelíti meg a Földet szerdán (Infostart)
A Föld-Hold távolság harmada, azaz mindössze 130 ezer kilométeres magasságban halad el szerdán a Föld felett egy kisebb, 11-24 méter átmérőjű aszteroida.

2010. január 13. szerda

jan. 13
8:27
Minél kevesebbet ücsörög, annál egészségesebb lesz (Infostart)
Minden egyes, naponta tévézéssel töltött óra kimutathatóan hozzájárul a szívkatasztrófa kockázatának növekedéséhez.
jan. 13
8:45
A Föld-Hold távolság hatszorosát teszi meg élete során a sarki csér (Infostart)
A sarki csér élete folyamán akkora távolságot repül át, mintha háromszor oda-vissza megtenné a Föld-Hold utat - mutatták ki tudósok.

2010. január 14. csütörtök

jan. 14
11:57
Bárkit azonnal megölhet a kokain (Infostart)
Nem igaz, hogy a kokain biztonságos partidrog: a kábítószer használata a hirtelen elhalálozások három százalékánál szerepet játszik - figyelmeztetnek szakértők.
jan. 14
17:57
Megnyugodhatnak a férfiak: nem halnak ki ötvenezer év múlva (Infostart)
Egy amerikai kutatócsoport arra a megállapításra jutott, hogy a férfiak Y kromoszómája jobban különbözik a csimpánzétól, mint az emberi örökítő anyag többi része. A kutatók első ízben hasonlították össze a két faj kromoszómáinak "férfispecifikus" részét (MSY).
jan. 14
18:33
Nem is olyan veszélyes a radioaktív sugárzás? (Infostart)
Túlzásnak tartja a radioaktív sugárzás veszélyéről vallott általános vélekedést egy oxfordi professzor. Wade Allison fizikus szerint az atomsugárzás egészséget károsító hatása nem olyan nagy, mint azt korábban gondolták.

2010. január 15. péntek

jan. 15
20:09
Nem a légzés volt a kopoltyú elsődleges célja (Infostart)
Kanadai biológusok kísérleti eredményeik alapján úgy vélik, hogy az evolúció során a kopoltyúk elsősorban a vegyi anyagok testen belüli szabályozására jöttek létre, és csak ezt követően vették át a légzés szerepét a bőrtől.

2010. január 16. szombat

jan. 16
16:12
Háromszáz éve elsüllyedt hadihajót találtak német régészek (Infostart)
Egy 295 éve elsüllyedt svéd hadihajó roncsait találták meg német régészek a Kieli-öbölben.

2010. január 19. kedd

jan. 19
16:03
Újra megvizsgáljk a Himalája gleccsereiről szóló jelentést (Infostart)
Az ENSZ által felkért, klímakutatókból álló szakértői testület bejelentette, hogy felülvizsgálja azt a korábbi jelentést, amely szerint 2035-re teljesen eltűnhetnek a Himalája gleccserei, és amelyet élesen bírált az indiai kormány.
jan. 19
16:57
Meghaladta az 500 milliót az EU lakossága (Infostart)
Meghaladta a félmilliárdot az Európai Unió lakossága: 2010. január 1-jén a 27 tagországban összesen 501,26 millióan éltek - közölte kedden a francia statisztikai hivatal (INSEE).

2010. január 20. szerda

jan. 20
12:03
Agykutatók nemzetközi kongresszusa Pécsett (Infostart)
Pécs ad otthont az idegtudományok művelői egyik legrangosabb idei konferenciájának, a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) IBRO International Workshop 2010 címmel csütörtöktől szombatig zajló tanácskozásnak.
jan. 20
19:06
Helyi nőkkel házasodtak a Közel-Keletről érkezettek (Infostart)
Az európai férfiak többsége az első közel-keleti földművelők leszármazottja, akik tízezer éve érkeztek a kontinensre, míg a nők felmenői a helyi vadászó-gyűjtögető közösségekben keresendők - derült ki egy nagyszabású genetikai kutatásból. A vizsgálat eredményei a PloS Biology legújabb számában láttak napvilágot.

2010. január 21. csütörtök

jan. 21
13:21
Arany és Jókai is az égre került (Infostart)
Újabb hat magyar felfedezésű kisbolygó nevét fogadta el a Nemzetközi Csillagászati Unió, aminek eredményeként Arany és Jókai is az égre került.
jan. 21
20:09
Tengeren át érkeztek az emlősök a szigetre (Infostart)
Madagaszkár csodálatos emlősállatai több tíz millió évvel ezelőtt a viharok és áramlatok által szállított természetes tutajokon érkezhettek, nem pedig földnyelveken keresztül, amint azt egyes tudósok feltételezték - állítják kutatók a Nature tudományos magazin legújabb számában megjelent tanulmányukban.

2010. január 22. péntek

jan. 22
18:27
Nézze meg a Macskamancs-ködöt! (Infostart)
Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) új felvételeket közölt a Macskamancs-ködről (Cat's Paw Nebula), amelyet John Hercshel brit csillagász fedezett fel még 1837-ben. A felvételt a Chilében, a La Silla csúcson üzemelő 2,2 méteres ESO/MPG teleszkóppal készítették speciális szűrők segítségével - olvasható a http://www.scientificblogging.com című tudományos hírportálon.

2010. január 24. vasárnap

jan. 24
16:48
Megint tévedtek az ENSZ klímaszakértői? (Infostart)
Rövid időn belül a második baljós előrejelzéssel kerültek bajba az ENSZ megbízásából dolgozó nemzetközi klímaváltozási szakbizottság kutatói, legalábbis egy vezető vasárnapi brit lap értesülése szerint.

2010. január 26. kedd

jan. 26
11:51
Miért rossz, ha kétkezes a gyerek? (Infostart)
A mindkét kézzel egyformán ügyes gyermekek számára sokkal nagyobb küzdelem az iskolai tananyag elsajátítása, és gyakrabban válnak hiperaktívvá - derül ki egy nemrég végzett kutatásból.
jan. 26
20:15
MTA: a dunakeszi láp múzeális értékű (Infostart)
Nemcsak természetvédelmi, hanem várostörténeti szempontból is muzeális értéknek nevezte állásfoglalásában a Dunakeszi lápot a Magyar Tudományos Akadémia. A tudós testület biológiai tudományok osztályának bizottságai azután foglalkoztak a kérdéssel, hogy decemberben környezetvédők és civilek demonstráltak az Auchan áruház tervezett bővítése ellen, az áruház melletti tőzegtavak megmentéséért.

2010. január 27. szerda

jan. 27
6:57
A NASA tudósai lemondtak a Spirit kiszabadításáról (Infostart)
Lemondtak az amerikai űrkutatási hivatal tudósai a Mars laza homokjában megrekedt robot, a Spirit kiszabadításáról. A szerkezet még tavaly áprilisban akadt el.
jan. 27
9:21
Mi köze a színnek a spermiumhoz? (Infostart)
A legszínpompásabb tollazatú madarak rendelkeznek a legjobb spermiumokkal - derítették ki svájci kutatók, akik vizsgálataikról az Ecology Letters című tudományos folyóiratban számoltak be.
jan. 27
11:09
Harmincévesen már oda a petesejtek 90 százaléka (Infostart)
Harmincéves korára a legtöbb nő petesejtjeinek közel 90 százaléka kiürül a szervezetből, ez is oka annak, hogy az idő előrehaladtával egyre nehezebb a teherbe esés - állapították meg brit kutatók.
jan. 27
11:11
Elhunyt Andrew Lange (Infostart)
Az Egyesült Államokban elhunyt Andrew Lange amerikai fizikus. Az 52 éves tudós az első hírek szerint öngyilkos lett.
jan. 27
19:12
A genetika elárulja, van-e esély túlélni a prosztatarákot (Infostart)
Három genetikai rendellenesség együttes megléte drámaian csökkenti a prosztatarákban szenvedő beteg túlélési esélyeit - derült ki egy brit kutatásból, amelynek eredményeit a British Journal of Cancer című szaklapban publikálták.

2010. január 29. péntek

jan. 29
7:15
Elveszettnek hitt római törvényköny egy részét fedezték fel (Infostart)
Elveszettnek hitt római törvénykönyv, a Codex Gregorianus egy részét fedezték fel a University College London kutatói. A törvényeket Hadrianus császártól egészen Diocletianus uralkodásáig alkották és Kr.u. 300 körül vonták egyetlen kódexbe. A kézirat a feltételezések szerint Konstantinápolyból származik.

2010. január 31. vasárnap

jan. 31
20:15
Már csak űrturisták mennek a Holdra? (Infostart)
Valószínűleg mégsem térnek vissza a Holdra az amerikai űrhajósok: sajtóinformációk szerint Barack Obama elnök a 2011-es költségvetés tervezetében javasolni fogja, hogy töröljék a Holdra szállás tervét.

Keresés