2010. január 1. péntek

jan. 1
5:45
Fogantatás nélküli szex, bármi áron! (168 Óra Online)
Az ősi népek a gyermek születése és a közösülés közötti összefüggésről nem tudtak, így a gyermekáldást bálványok, istenek akaratának tulajdonították.
jan. 1
14:33
Migrén: lappangó veszélyek (168 Óra Online)
A bostoni Harward Medical School tudósainak legújabb cikke arra hívja a figyelmet, hogy jobban oda kell figyelni a migrén késői szövődményeire is.
jan. 1
15:39
Rendkívüli jelenség az égen (168 Óra Online)
Az év utolsó napjára is tartogatott számunkra meglepetést az esti égbolt. A Föld egyetlen égi kísérője, a Hold merült bele a Földünk árnyékába és így egy részleges fogyatkozást hoz létre. Sajnos a felhős égbolt miatt csak kevesek élvezhették az égi tüneményt.
jan. 1
18:24
Genetikailag kimutatható, ki lesz kövér (168 Óra Online)
Kutatók szerint genetikailag kimutatható, hogy ki lesz kövér, így pedig már kidolgozható az ellenszer is. Megfelelő mozgással ugyanis a gének hatását időben korrigálni lehet.

2010. január 2. szombat

jan. 2
15:48
Földönkívüliek potyogtak az égből (168 Óra Online)
Egyesek azt állítják, hogy 1947 júliusában egy azonosítatlan repülő tárgy lezuhant az USA, Új-Mexikó államának délnyugati részén található Roswell városában. A maradványokat a területet művelő farmer találta meg, majd jelentette a fennforgást a seriffnek, az meg a Roswell mellett működő légibázisnak.

2010. január 3. vasárnap

jan. 3
17:51
Franciaország újinfluenza vakcinát ad el (Infostart)
Több millió adag új influenza elleni oltóanyag eladását tervezi a francia kormány, miután túl soknak bizonyult a korábban megrendelt mennyiség.
jan. 3
18:45
A jövő (rövid és középtávon egyaránt) nagyon, nagyon bizonytalan (168 Óra Online)
Immanuel Wallerstein amerikai szociológus, tudománytörténész és világrendszer-elemző. Legutóbb kiadott előrejelzése szerint korántsem vagyunk túl a gazdasági válságon, sőt. A híres szociológus azt jósolta, hogy az Egyesült Államok világuralmi szerepe meginog a következő években. Elemzése szerint az ember tovább pusztítja majd a környezetét. A baloldal szerte a világon defenzívába szorul.
jan. 3
19:39
A ráknak már a diagnózisa is ölhet (Infostart)
Azok a férfiak, akikkel közlik, hogy prosztatarákjuk van, nemcsak gyakrabban követnek el öngyilkosságot, hanem megnő annak az esélye is, hogy korábban halnak meg szívbetegségben. Svéd kutatók vizsgálatának elgondolkoztató eredményeit a PLoS Medicine közölte.

2010. január 4. hétfő

jan. 4
9:45
Megmérték az evolúció sebességét (Infostart)
Fejlődésbiológusoknak először sikerült megmérniük az evolúció sebességét. A Science című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint német kutatók megállapították, hogy az örökítőanyag minden egyes építőeleme átlagosan 143 millió generációnként mutálódik, ami gyors tempónak számít.
jan. 4
13:39
Harmincezer éves európai ember DNS-ét elemezték (Infostart)
Harmincezer éves európai férfi maradványaiból kivont DNS-t sikerült elemeznie egy német-orosz kutatócsoportnak, amelynek újonnan kifejlesztett módszerét a Current Biology című szakfolyóiratban ismertetik - idézi a BBC hírportálja.
jan. 4
19:39
Skizofrén egereket tenyésztettek (Infostart)
Amerikai kutatók géntechnológiai módszerek segítségével skizofrén egereket tenyésztettek ki.

2010. január 5. kedd

jan. 5
5:24
Nem kellett haladnia Noé bárkájának (Infostart)
Egy Közel-Keleten talált és ősi babiloni nyelven írt agyagtábla szerint a bibliai Noé bárkája valójában egy hatalmas, kör alakú nádtutaj volt - írja The Guardian. Bár már több tucat olyan antik táblát találtak, amelyek a pusztító özönvíz történetét mesélik el, ez az első olyan lelet, amely a bárka alakját is pontosan leírja.
jan. 5
7:00
A szexi vámpírfiú csak hátul kullog az 1,6 milliójával... (168 Óra Online)
Ismét összeállította a legtöbbet letöltött tévésorozatok TOP 10-es listáját a TorrentFreak. Megállapításaik szerint a lista élén álló Hősök egyes epizódjait többen töltötték le illegálisan, mint ahány nézőt a sorozat az Egyesült Államokban egy-egy héten a tévé elé ültetett….
jan. 5
10:51
Máris forró titkokra bukkant az új szupertávcső! (168 Óra Online)
Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) lenyűgöző "bolygóvadász" teleszkópja két rejtélyes objektumra bukkant, amelyek túl forróak ahhoz, hogy bolygók legyenek, ahhoz viszont túl kicsik, hogy csillagok legyenek – írta az AP.
jan. 5
11:24
A tavaszi gyermekek veszélyeztetettebbek (Infostart)
Nagyobb esélyük van a sclerosis multiplex kialakulására a későbbi életük során azoknak a gyermekeknek, akik áprilisban születnek.
jan. 5
15:48
Kiszivárgott Peter Jackson új filmje (168 Óra Online)
Hetekkel az amerikai országos bemutató előtt kiszivárgott az internetre Peter Jackson új filmje, a Komfortos mennyország. Az alkotás máris vezeti a BitTorrent heti letöltési listáját – írja a ZeroPaid.

2010. január 6. szerda

jan. 6
9:00
Az ágyban kiderül: a nők tényleg egy másik bolygóról jöttek (Infostart)
Fektessen egy férfit egy ágyba egy olyan nővel, akit vonzónak talál. Meglesz az eredmény, a férfi azonnal megkívánja a nőt. Fordítva azonban nem ilyen egyértelmű a kísérlet kimenetele: a nők ebből a szempontból sokkal kiszámíthatatlanabbak.
jan. 6
16:00
Tiger Woods videói veszélyesek! (168 Óra Online)
Az amerikai Sunbelt Software kutatócsoportja, a SunbeltLabs 2010 januárjában is megjelentette toplistáját a 2009 decembere során legfertőzőbb kémprogramokról és számítógépes vírusokról. A listát a Sunbelt szakemberei a VIPRE Antivirus+Antispysware vírusirtót használó és a Sunbelt ThreatNet™ káros alkalmazásokat regisztráló hálózatában résztvevő felhasználók automatikus visszajelzései alapján…
jan. 6
21:36
Enyhe esetben nem érdemes antidepresszánst szedni (Infostart)
Az enyhe vagy közepes depresszióval élő embereknél alig van haszna az antidepresszánsoknak - közölték kedden amerikai kutatók a Journal of the American Medical Association (JAMA) című szaklapban. A tanulmányban hat korábbi vizsgálat adatait összegezték, amelyek 718 emberre terjedtek ki.

2010. január 7. csütörtök

jan. 7
5:42
Az évtized tíz legfontosabb felfedezése (Infostart)
2010 első napjai a visszatekintés jegyében telnek: a Discovery News, amely 2008 óta a tudományos világ vezető hírszolgáltatója, az elmúlt 10 év legjelentősebb tudományos híreit rangsorolja.
jan. 7
9:03
Megtalálták a világ legokosabb kutyáját (168 Óra Online)
A legokosabb kutya nem hivatalos világbajnoki címe Betsy-é, az Ausztriában élő Border-collie-é. A BBC szerdai tudósítása szerint a nyolc éves szuka több mint 340 szót képes felismerni, illetve azok alapján cselekedni. A kutatók szerint Betsy "tudása" vetekszik a főemlős majmok képességeivel.
jan. 7
19:12
Mobiltelefon-sugárzással az Alzheimer-kór ellen (Infostart)
A mobiltelefonok sugárzása egy amerikai laboratóriumban egereken végzett kísérlet során megakadályozta az Alzheimer-kór kifejlődését, a már beteg rágcsálóknál pedig visszafordította az agyi elváltozásokat. Erről a meglepő eredményről számoltak be a dél-floridai Tampa egyetemének orvosai a Journal of Alzheimer Disease című szakfolyóiratban.
jan. 7
20:06
A látszólag egyszerű rákfajta is több altípusra osztható (Infostart)
Minél többet vizsgálják, annál bonyolultabbnak tűnik a rák háttere. Brit kutatók több új génmutációt találtak, amelyek kapcsolatban vannak a veserákkal - közölték a Nature tudományos magazinban szerdán megjelent tanulmányukban.
jan. 7
21:09
A passzív dohányzás is rendkívül veszélyes (168 Óra Online)
A dohányzás visszaszorítását és a passzív dohányzás káros hatásainak megakadályozását célzó kampányok dacára, az aktuális dohányzási arányszámok világszerte növekednek. Holott a passzív dohányzás jónéhány fiziológiai rendszert – elsősorban természetesen a légzőrendszert – bolygatja meg, és hosszútávú hatásként erőteljesen roncsolja is.

2010. január 8. péntek

jan. 8
7:30
Ugyanolyan jók matematikából a lányok, mint a fiúk (Infostart)
Ugyanolyan tehetségesek matematikából a lányok, mint a fiúk - derült ki egy amerikai tanulmányból.
jan. 8
9:00
Tűzhányók boríthatják a Naprendszerünkön kívül felfedezett első szilárd bolygó felszínét (Infostart)
A Naprendszerünkön kívül tavaly ősszel felfedezett első szilárd bolygót extrém hőmérsékleti ingadozás jellemzi, ám a legújabb kutatások szerint még a korábbi feltételezéseknél is rémesebb körülmények uralkodhatnak a felszínén, amelyet tűzhányók borítanak.
jan. 8
9:36
Televíziókba építik a Skype-ot (Infostart)
Az interneten keresztül ingyenes hang- és videobeszélgetést lehetővé tévő Skype-telefon hamarosan televíziókészülékekbe beépítve is elérhető lesz.
jan. 8
11:18
Nevetséges! A 300 forintos bírság kevés bűnözőt riaszt el... (168 Óra Online)
Mintegy 300 ezer darab, a közelmúltban lefoglalt kalózlemezt semmisítettek meg a kambodzsai hatóságok a fővárosban, Phnom Penh-ben. A megsemmisítésre kalózkodás elleni figyelemfelhívó akcióként került sor – írta hírlevelében a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület.
jan. 8
19:00
Budweiser, Corona, Carlsberg – mocskos helyeken hamisítják (168 Óra Online)
A hamis sör fogyasztásával járó egészségügyi kockázatra hívták fel a figyelmet a kínai hatóságok, miután a napokban több ismert nyugati sörmárka hamisított verziójára bukkantak Pekingben – olvasható a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület hírlevelében.
jan. 8
20:54
Hogyan találnak párt, ha mindegyik egyforma? (Infostart)
Adott hat szúnyogfaj, amelyek egyedei pontosan ugyanúgy néznek ki: vajon hogyan találják meg egymást a nemek egy fajon belül? Egy új kutatás eredménye szerint annak alapján választják ki partnerüket, hogy tökéletes harmóniában tudnak-e velük énekelni.
jan. 8
21:09
Tovább folyik-e lompos tehetetlenkedésünk 2010-ben? (168 Óra Online)
2010-ben Magyarországon kérdések tömegével kell szembenéznünk. A huszadik század szinte minden fontosabb kérdést nyitva hagyott teljesen, vagy mellébeszélt. Vagy illúziókba ringatta magát.

2010. január 9. szombat

jan. 9
8:15
Nem állt meg 30 ezer éve az emberi evolúció (Infostart)
Egy harmincezer éve élt gyerek fogazata új megvilágításba helyezi az emberi evolúciót - vélik a Bristoli Egyetem kutatói, akik vizsgálataikról az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS (Proceedings of the National Academy of Science) legújabb számában számoltak be.
jan. 9
13:39
Lefotózták a Szaturnusz különös kísérőjét (168 Óra Online)
A Cassini most először készített közeli képeket a Szaturnusz Prometheus nevű holdjáról, amelyet lekerekített formák és feltehetően finom porral borított felszín jellemez – írta az Űrvilág.hu.
jan. 9
19:18
A hormonokon múlik, tud-e szoptatni a kismama (Infostart)
Megkönnyebbülhetnek azok az anyák, akik úgy érzik, nem képesek szoptatni babájukat. Egyrészt nincs okuk arra, hogy magukat hibáztassák, ugyanis egy norvég kutatás szerint a méhen belüli tesztoszteronszint lehet a ludas ebben. Másrészt úgy tűnik, nem jár számottevő egészségügyi előnyökkel, ha valakit szoptatnak.
jan. 9
19:36
Tovább kutatnak Trójában (Infostart)
Idén is folytatják az ásatásokat a régészek Trójában. A Törökország területén fekvő egykori antik város délkeleti részén 2008 nyarán fedeztek fel egy késő bronzkori védelmi árokhoz vezető átjárót. Folytatták ennek feltárását, és a talált csontvázak alapján a közelben temetkezési hely után kutattak.

2010. január 11. hétfő

jan. 11
19:57
Nem voltak félkegyelműek a Neander-völgyiek (Infostart)
Festették magukat a Neander-völgyi emberek - legalábbis erre enged következtetni, hogy régészek festékmaradványokat tartalmazó kagylókat találtak egykori lakóhelyükön. A kutatók szerint a felfedezés azt bizonyítja, hogy a faj egyedei képesek voltak az elvont gondolkodásra.
jan. 11
20:15
Újabb tévhit dőlt meg: nem rabszolgák építették a piramisokat (Infostart)
Szabad emberek, és nem rabszolgák építhették az egyiptomi piramisokat - ezt a nézetet támasztja alá az a lelet is, amely nemrég került elő Gízában, ókori sírokból.
jan. 11
20:51
Miért fokozza a fény a migrénes fejfájást? (Infostart)
Az amerikai Harvard Egyetem kutatóinak sikerült kideríteniük, hogy miért fokozza a fény a migrénes fájdalmat. A tudósok kutatásaikról a Nature Neuroscience című szaklapban számoltak be.
jan. 11
21:09
Tucatnyi gén szabályozza a szívritmust (Infostart)
Azonosították azt a tucatnyi gént, amelyek segítenek mérsékelni a szívműködés sebességét. A felfedezés idővel lehetővé teszi hatékonyabb szívgyógyszerek előállítását.
jan. 11
21:39
H1N1: miért történt több haláleset Szegeden? (168 Óra Online)
Az influenzajárvány regionális jellemzőit akarják jobban megismerni, ezért vizsgálódik a tisztiorvosi szolgálat Szegeden és Nagykanizsán.A szegedi klinikai központban és a zalai kórházban több haláleset történt, mint máshol - írja a delmagyar.hu.

2010. január 12. kedd

jan. 12
7:00
Golyóálló védelmet biztosít az orosz hacker-maffia (168 Óra Online)
A legújabb trendek szerint az online kalózszájtok fokozatosan elhagyják az olyan, ez idáig biztonságos működési helynek számító országokat, mint Svédország, és új régiókba települnek át. A folyamat mögött az ún. bulletproof hosting rendszerének fejlődése áll – írta hírlevelében a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület.
jan. 12
19:15
A lombikbébik hajlamosabbak az elhízásra és a cukorbetegségre (Infostart)
Nagyobb eséllyel alakul ki cukorbetegség vagy elhízás a későbbiekben azoknál a csecsemőknél, akik nem természetes módon, hanem egy laboratóriumban fogantak, ezeknek a gyermekeknek az örökítő anyaga ugyanis eltér a többiekétől.
jan. 12
20:09
A koleszterincsökkentők kisebbítik a szívroham kockázatát (Infostart)
Minél több beteget kell arra ösztönözni, hogy folyamatosan szedje a koleszterincsökkentőket, mert ezáltal jelentősen leszorítható a szívinfarktus és agyi érkatasztrófa (stroke) kockázata - vélik brit kutatók.
jan. 12
20:27
Egy kisebb aszteroida közelíti meg a Földet szerdán (Infostart)
A Föld-Hold távolság harmada, azaz mindössze 130 ezer kilométeres magasságban halad el szerdán a Föld felett egy kisebb, 11-24 méter átmérőjű aszteroida.
jan. 12
21:51
Prosztatavédő tökmag és házasélet (168 Óra Online)
A férfiak jelentős részének tudomása van a prosztatája létezéséről, ugyanis számtalan kellemetlen tünet okozója lehet ez a szerv. Amíg jól működik, jelenléte teljesen észrevétlen marad. Fontos tehát, hogy megóvjuk egészségét tudatos életvitellel, intimtornával és akár a táplálkozással is. A prosztatavédő élelmiszerekről, természetes anyagokról dr. Babai László, az Oxygen Medical prevenciós…

2010. január 13. szerda

jan. 13
6:39
Különös tárgy közelíti meg ma a Földet (168 Óra Online)
Az előrejelzés szerint egy ismeretlen objektum közelíti meg holnap a Földet, de a becsapódás nem valószínű – írta a VG Online.
jan. 13
8:27
Minél kevesebbet ücsörög, annál egészségesebb lesz (Infostart)
Minden egyes, naponta tévézéssel töltött óra kimutathatóan hozzájárul a szívkatasztrófa kockázatának növekedéséhez.
jan. 13
8:45
A Föld-Hold távolság hatszorosát teszi meg élete során a sarki csér (Infostart)
A sarki csér élete folyamán akkora távolságot repül át, mintha háromszor oda-vissza megtenné a Föld-Hold utat - mutatták ki tudósok.
jan. 13
8:51
Gigantikus: ismeretlen óriáspókot találtak (Fotó) (168 Óra Online)
Ha kinyújtja lábait, nagyjából 14 centiméter széles az az újonnan felfedezett pókfaj, amelyet az izraeli Haifa-Oranim Egyetem biológusai azonosítottak a szamáriai homokdűnék között. Errefelé ritkán találnak új pókfajokat, főleg ekkora méretben – írta az Origo.
jan. 13
9:24
Gigantikus: ismeretlen óriáspókot találtak (Fotó) (168 Óra Online)
Ha kinyújtja lábait, nagyjából 14 centiméter széles az az újonnan felfedezett pókfaj, amelyet az izraeli Haifa-Oranim Egyetem biológusai azonosítottak a szamáriai homokdűnék között. Errefelé ritkán találnak új pókfajokat, főleg ekkora méretben – írta az Origo.

Keresés