2010. január 21. csütörtök

jan. 21
6:36
5 ok, amiért a tudósok imádják a Google-t (nyest.hu)
Ha azt hisszük, hogy csak a kíváncsi hétköznapi ember guglizik nap mint nap, nagyot tévedünk: a Discover Magazine szerint a tudósok odavannak a keresőért. Legyen az paleontológus vagy űrkutató, mindegyikük napi rendszerességgel böngészi a webet és fedez fel újdonságokat a Google segítségével – állítja a cikk.
jan. 21
8:09
Kozmikus macskamancs (csillagászat.hu)
A Tejútrendszerünk centrumának irányában elhelyezkedõ komplexszerkezetû gáz- és porköd nagytömegû csillagok bölcsõje, ránézésrepedig leginkább egy macska mancsára emlékeztet.
jan. 21
8:33
Filmre veszik, hogy hozza világra utódját a feketemedve (orientpress)
A biológusok filmet készítenek arról, hogyan születik meg a feketemedve kölyke. Lynn Rogers Minnesota erdejében állítja fel kameráját, hogy lefilmezze Lilyt, a medvét, amint világra hozza első kölykét, adja hírül a Guardian. Ahhoz képest, hogy Lily az erdő sűrűjében él, az esemény igen nagy nyilvánosságot kap. Lynn Rogers, a Wildlife Research Institute munkatársa webkamerával várakozik a…
jan. 21
8:35
Számoló majmok - hogy működik a főemlősök matematikai gondolkodása? (orientpress)
Egy új tanulmány szerint a majmok meg tudják tanulni, és gyorsan alkalmazzák az elvont matematikai alapelveket. Már eddig is bizonyították kutatások, hogy a majmok és a madarak képesek számolni, de a magasabb matematikai szabályok rugalmas használata, hangsúlyozzák a szerzők, 'a belső szerkesztés legmagasabb fokát igénylik', melyről általában azt gondolják, hogy kizárólag csak az emberekre…
jan. 21
9:12
Hat új magyar nevû kisbolygó: Arany és Jókai is az égre került (csillagászat.hu)
Újabb hat magyar felfedezésû kisbolygó nevét fogadta el a Nemzetközi Csillagászati Unió.
jan. 21
9:36
Megtalálták az első német-római császárné maradványait (Múlt-kor)
Több mint egy évezreddel azután, hogy angliai Edith (Edith of England, Eadgyth) elhagyta szülőföldjét, hogy nőül menjen I. Ottó német-római császárhoz, a tudósok reményei szerint sikerült megtalálni földi maradványait.
jan. 21
9:38
Andalúziában keresik a régészek Atlantiszt (Múlt-kor)
A spanyol régészek Andalúziában keresik - az egyesek szerint - az Atlantisz-történetek alapjául szolgáló tartesszoszi királyság egykori fővárosát, amely egy hatalmas szökőárban pusztulhatott el.
jan. 21
9:45
Filmet forgatnak a kristálybarlangban (orientpress)
Geológusok szerint különlegesen gazdag a 2000-ben feltárt mexikói kristálybarlang: földalatti terem a valaha talált legnagyobb természetes kristályok némelyikét rejti, olyan szelenit szerkezeteket, amelyek több mint tíz méter hosszúságúra nőnek. Iain Stewart professzor, aki a BBC számára forgat filmet, meglátogatta a földalatti nevezetességet, számol be a BBC News.
jan. 21
10:03
Az evolúció útja - lábtól kézig (orientpress)
Az emberi kezek evolúciója a lábunkban történt evolúciós változások mellékhatása volt, állítják a kutatók. Lehetséges, hogy megoldották a rejtélyt, hogy az emberi kéz hogyan vált elég ügyessé ahhoz, hogy kőeszközöket készítsen és használjon.
jan. 21
10:16
Rákmegelőző csodaszer, miért nem gyártják? (168 Óra Online)
Egy Magyarországon szabadalmaztatott biotechnológiai eljárással a védőburkától megszabadított len teljes értékű élelmiszer-alapanyaggá vált, amellyel forradalmasítható az élelmiszeripar. Így sok súlyos betegség megelőzhető – állítja a kutatással és gyártással foglalkozó cég tulajdonosa. Az OÉTI szakembere szerint az élelmiszer-összetevők élettani hatása számos tényezőtől függ.
jan. 21
10:39
Egy kötetben Aquincum ékszerei (Múlt-kor)
Az Aquincumi Múzeum a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódva, 2010. január 22-én mutatja be R. Facsády Annamária: Aquincumi ékszerek (Jewellery in Aquincum) című könyvét.
jan. 21
11:15
Gangesz- Mennyire tisztít a szent folyó? (MaHu)
Ahogy a Gangesz tovább folytatja útját lefelé, egyre nagyobb az ellentmondás a tisztaságát övező vallási felfogás és vizének valós állapota között.
jan. 21
11:21
Ijesztő erkölcsök! A 6-14 éves gyerekek harmada rendszeresen... (168 Óra Online)
Egy nemrég közzétett felmérés eredményei szerint a 6-14 éves brit gyerekek közel harmada néz illegális hozzáférésen keresztül különböző televíziós sorozatokat. A kutatás szerzői a szülők felelőtlenségét okolják a jelenségért – olvasható a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület hírlevelében.
jan. 21
11:42
Ma sem feledjük Európa fagyos lelkiismeretét (Múlt-kor)
Hatvan éve, 1950. január 21-én halt meg Londonban George Arthur Orwell angol író, kritikus, újságíró, az Állatfarm és az 1984 című híres regények szerzője.
jan. 21
12:45
A tengeri emlősök még mindig veszélyben vannak (orientpress)
A cetfélék csaknem egy negyede fenyegetett állat, és tíz százalékuk (kilenc faj) szerepel az IUCN 'veszélyeztetett' vagy 'kritikusan veszélyeztetett' listáján, mely a fenyegetettség legmagasabb kategóriája. Néhány nagyobb bálnafaj magához tért, amióta szabályozták a bálnavadászatot, de a cetfélék többsége - a tengeri emlősök bálnákból és delfinekből álló rendje - hanyatlik, néhányukra valószínűleg…
jan. 21
12:45
Frankofób verset írtak a középkori propagandisták (Múlt-kor)
Lusta, arrogáns gyávák seregét látták a britek a középkorban a franciákban - derül ki egy angolra csak nemrég lefordított 12. századi költeményből, amely a két nemzet közti ellenségeskedés hőskorába kalauzol.
jan. 21
12:54
Gyorstalpaló kínai: mit jelentenek a leggyakoribb írásjelek? (nyest.hu)
Kínai éttermek, boltok feliratai, importált áruk leírásai: lépten-nyomon látunk kínai írásjeleket, mégis egzotikus a számunkra. Nem csoda, ha kíváncsivá válunk, mit jelentenek. Nekem ez kínai – nem véletlenül mondjuk ezt az érthetetlen kifejezésekre. Valóban ennyire nehéz megtanulni a kínai nyelvet és a kínai írást?
jan. 21
13:21
Arany és Jókai is az égre került (Infostart)
Újabb hat magyar felfedezésű kisbolygó nevét fogadta el a Nemzetközi Csillagászati Unió, aminek eredményeként Arany és Jókai is az égre került.
jan. 21
13:21
Nõ a kínai kormányzati portálok elleni hackertámadások száma (transindex.ro)
Megugrott a kínai kormányhivatalok elleni hackertá ...
jan. 21
13:48
Anekdoták a Lánchíd történetéről (Múlt-kor)
Eredeti hídalkatrészek, makett, tervrajzok, vázlatok és korabeli geodéziai műszerek is láthatók a Hídtörténetek - Lánchíd címmel szombaton nyíló kiállításon a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban Budapesten.
jan. 21
14:39
Sokk! Patkányürülék és fűrészpor van a cigiben! (168 Óra Online)
Figyelmeztetést tettek közzé a brit hatóságok, miszerint a feketepiacon kapható hamis cigaretták nagy eséllyel patkányürüléket és fűrészport tartalmazhatnak. A szakértők kérik a lakosságot, hogy kerüljék a hamis dohányáru megvásárlását – olvasható a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület hírlevelében.
jan. 21
14:51
Népi kismesterségek országos és regionális kiállítása (Múlt-kor)
Pályázaton, majd országos és regionális kiállításon mérhetik össze tudásukat a tárgyalkotó népművészet képviselői. A rendezők célja az elmúlt öt év legszínvonalasabb népi kézműves alkotásainak reprezentatív bemutatása.
jan. 21
15:12
Hihetetlen, mi mindent ki lehet játszani! (168 Óra Online)
Tanítványai és követői nemrég társaságot alapítottak a tiszteletére. Több mint négy évtizede foglalkozik gyermekpszichodrámával, Franciaországban kidolgozott módszerét több mint háromszáz szakembernek adta át Magyarországon. Úgy érezte, a saját hányattatott életének a tapasztalatait arra kell fordítania, hogy a problémás gyereket saját kreativitása kibontakoztatásával hozzásegítse lelki…
jan. 21
15:27
Az illegális felhasználásokat kiszûrõ internetes programokat fejlesztettek ki (transindex.ro)
Az Agence France Presse (AFP) hírügynökség interne ...
jan. 21
15:29
Egyre többen töltenek le zenéket Ausztriában (transindex.ro)
Jelentõsen nõtt az internetes zeneszolgáltatásból ...
jan. 21
15:54
Még mindig keveset tudunk Szent Mártonról (Múlt-kor)
A Szent Márton-kutatás legújabb eredményeit foglalja össze az a kiadvány, amelyet a Szombathelyi Képtárban Zsámbéki Monika művészettörténész mutatott be.
jan. 21
15:56
Élőben emlékeznek a Civitas Fortissimára (Múlt-kor)
Balassagyarmatról közvetít egész napos műsort a Duna Televízió január 29-én, a csehszlovák csapatok kiűzésének 91. évfordulóján. Portré-, dokumentum- és ismeretterjesztő filmekkel emlékeznek meg a nevezetes évfordulóra.
jan. 21
16:03
Szótárkuriózumok ínyenceknek (nyest.hu)
Kíváncsi a letűnt korok szlengjére? Netán arra, milyen marxista magyarázatokkal látták el az 1949-ben kiadott Idegen szavak szótárát?
jan. 21
16:30
Nem feltétlenül jó a házi zöld energia (transindex.ro)
Nagy-Britannia szén-dioxid-kibocsátásának csökkent ...
jan. 21
17:12
Arany és Jókai is az égre került (MaHu)
Újabb hat magyar felfedezésű kisbolygó nevét fogadta el a Nemzetközi Csillagászati Unió.
jan. 21
20:09
Tengeren át érkeztek az emlősök a szigetre (Infostart)
Madagaszkár csodálatos emlősállatai több tíz millió évvel ezelőtt a viharok és áramlatok által szállított természetes tutajokon érkezhettek, nem pedig földnyelveken keresztül, amint azt egyes tudósok feltételezték - állítják kutatók a Nature tudományos magazin legújabb számában megjelent tanulmányukban.
jan. 21
20:45
Boomerang csatorna Digi előfizetőknek - 2010-01-21 20:00:53 (sat.hu)
A Turner Broadcasting bejelentette, hogy a Boomerang csatorna mostantól elérhető az RCS/RDS (a DigiTV DTH platform üzemeltetője) kábel és DTH rendszerén keresztül Magyarországon, Romániában, a Cseh Köztársaságban, Szlovákiában, Horvátországban, Szerbia-Montenegróban.
jan. 21
20:47
Mégsem eladó a foci VB - 2010-01-21 20:04:17 (sat.hu)
Súlyos vagyoni és nem vagyoni kárt okoz a Magyar Televíziónak, hogy a kurátorok nem engedélyezték a foci vb közvetítési jogának eladását.
jan. 21
22:54
A diagnózis: rák (168 Óra Online)
Magyarországon a tüdőrák a leggyakrabban diagnosztizált rosszindulatú daganat, évente körülbelül nyolcezren betegednek meg, és közel ugyanannyian halnak meg benne. Szomorú tény: a tüdőrákos halálozás tekintetében világelsők vagyunk. Bár a betegség prognózisa általában nem túl jó, az új kezelési módok, így a célzott biológiai terápiák alkalmazásával a tüdőrák bizonyos típusaiban hosszabbodhatnak a…

Keresés