2010. április 1. csütörtök

ápr. 1
12:21
Legalább már útlevél nem kell a magyar várba (168 Óra Online)
A somoskői vár akár a jelképe lehetne a magyar épített emlékek Trianon utáni sorsának: a település szélétől alig néhány méterre van, mégis évtizedeken át szögesdrót zárta el. Két ország peremén magasodik – talán ezért még a régészeti kutatása sem történt meg – írja a
ápr. 1
21:09
Stroke: szomorú tények (168 Óra Online)
Hazánkban évente 42 ezren kerülnek kórházba stroke miatt… évente 14 ezren halnak meg a betegség következtében… A túlélő betegek 48%-a féloldali bénulásban szenved…

2010. április 2. péntek

ápr. 2
6:45
Elindult a Szojuz TMA-18 űrhajó (Infostart)
Elindult a Szojuz TMA-18 űrhajó két orosz és egy amerikai űrhajóssal a fedélzetén a Nemzetközi Űrállomásra a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről pénteken hajnalban.
ápr. 2
8:48
Kiderítették a kutatók a skizofrénia okát (Infostart)
Egy genetikai mutáció következtében megszakad a kommunikáció az agy két területe között, melyek a memóriáért felelősek, ez lehet az alapvető oka a skizofréniának - vélik amerikai kutatók, akik tanulmányukat a Nature tudományos magazin csütörtökön megjelent számában tették közzé.
ápr. 2
15:06
Szegeden megkezdődhet a lézer-kutatóközpont előkészítése (Infostart)
Szegeden egymilliárd forintos uniós támogatással kezdődhet el a lézer-kutatóközpont létrehozásának előkészítése. A szegedi, prágai és bukaresti helyszínnel létrejövő kutatóközpont egyike az Európai Unió 44 tudományos nagyberuházásának.
ápr. 2
20:27
Megfejtették a fekete halál rejtélyét (Infostart)
Jóval csapadékosabbak voltak a nyarak a középkorban, mint manapság és ezzel nagyban hozzájárultak a 14. századi európai pestisjárvány pusztításához - derítették ki svájci és német szakemberek, akik több évszázados faépületek gerendáinak és öreg tölgyek évgyűrűinek a vizsgálatával állapították meg, hogy a középkor egyes időszakaiban sokkal több csapadék hullott nyaranta, mint manapság.
ápr. 2
20:45
Nem véletlenül kapta a nevét a legendás uralkodó (Infostart)
Nagy Károly valóban nagy volt, magassága megközelítette a két métert - erre a megállapításra jutottak svájci, német és ausztrál kutatók az egykori frank király bal sípcsontján végzett mérések alapján.

2010. április 3. szombat

ápr. 3
7:48
Gigantikus mélytengeri dögevőre bukkantak (+fotó) (168 Óra Online)
Közel kétkilós lehet a többnyire két kilométeres mélységben élő Bathynomus giganteus, aminek most megtalálták egy példányát, amint egy hajó oldalába kapaszkodott.
ápr. 3
18:39
Menetrendszerűen érkezik az áprilisi meteorraj (Infostart)
"Menetrendszerűen" megérkezik az áprilisi meteorraj, a legrégebben ismert Lyridák, amelynek maximuma április 22-én hajnalban lesz megfigyelhető.

2010. április 4. vasárnap

ápr. 4
7:27
„Bepöccentek” – Törölnék a térképről Spanyolországot (168 Óra Online)
A rendkívül magas kalózkodási arányszám miatt a Hollywoodi stúdiók a spanyol DVD-piacról történő kivonulás lehetőségét fontolgatják. A Sony képviselője szerint az illegális letöltési szokások elterjedtsége miatt az otthoni szórakoztatásra kiterjedő üzletág már nem életképes az országban.
ápr. 4
7:51
Indulásra kész a Discovery (Infostart)
Megadta az indítási engedélyt a földi irányítás a Discoverynek, így az amerikai űrrepülőgép helyi idő szerint holnap reggel elindulhat a Nemzetközi Űrállomásra - közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.
ápr. 4
12:03
Vízkeresés űrtechnológiával a Földön (Infostart)
Tudósok szerint a Marson jeget találó technológiával földi vízkészletek is felkutathatók. Az ENSZ Alexandriában tartott vízügyi konferenciáján az amerikai űrkutatási hivatal képviselője azt mondta: a berendezések segítségével megelőzhetők a konfliktusok a többi között a Közel-Kelet és Észak-Afrika kiszáradó térségeiben.
ápr. 4
15:42
Ford T-modell – Ki emlékszik a zseniális magyar tervezőre? (168 Óra Online)
A legendás T-modell magyar tervezőjének egyedülálló emléke található Makón egy épület falán: igaz, tán nem sokáig, hiszen megállíthatatlanul pusztulnak az egykori Ford márkakereskedés falképei – írja a műemlékem.hu.

2010. április 5. hétfő

ápr. 5
9:03
Nem kapható itthon a rák elleni csodaszer (Infostart)
Európa-szerte elérhető egy olyan gyógyszer, amely visszafordíthatatlan műtéti eljárások nélkül tudja csökkenteni a prosztatarák kialakulásáért felelős tesztoszteronszintet. Magyarországon azonban évtizedek óta nem került új terápiás lehetőség az OEP által támogatott listára - mondta az InfoRádiónak Buzogány István urológus főorvos.
ápr. 5
13:09
Fegyverviselés: hajrá! (168 Óra Online)
Nő a fegyverviselés támogatottsága Amerikában - A Pew Research Center kutatása szerint az amerikaiak megosztottan vélekednek arról, hogy az állam és a helyi önkormányzatok számára engedélyezhető-e, hogy a kézifegyverek birtoklását és vásárlását korlátozó jogszabályokat hozzanak. A Legfelsőbb Bíróságnak néhány hónapon belül döntenie kell egy 28 éves Chicagói törvény alkotmányosságáról, amely tiltja…
ápr. 5
14:09
Női rekord a világűrben (Infostart)
Felbocsátották a Discovery amerikai űrsiklót a floridai Cape Canaveral melletti Kennedy űrállomásról helyi idő szerint hétfőn hajnalban, közép-európai idő szerint délben.

2010. április 6. kedd

ápr. 6
18:18
Tavasszal kiújuló gyomorfekély (168 Óra Online)
Tavasszal sok érintett tapasztalja, hogy kiújuló gyomorfekélye sok kellemetlenség és fájdalom forrása.
ápr. 6
19:09
Miért nevetnek a hiénák? (Infostart)
Amikor a hiénák "nevetnek", kutatók szerint rengeteg mindent elárulnak magukról: a kiadott hangok alapján a fajtársak értesülnek a másik koráról, helyzetéről és valószínűleg a rangsorban elfoglalt helyéről is.
ápr. 6
19:45
A hominidák és az ember közötti hiányzó láncszemet fedezték fel (Infostart)
A hominidák (emberfélék) és az ember közötti hiányzó láncszemet találták meg Dél-Afrikában, ahol egy barlangban kétmillió éves gyermekcsontvázat fedeztek fel.
ápr. 6
20:03
A rákkockázatot is csökkenti az új csodaszer (Infostart)
Egy prosztatanagyobbodás elleni szer a dülmirigyrák kialakulásának kockázatát is csökkenti - állapította meg egy tanulmány.

2010. április 7. szerda

ápr. 7
7:42
A multivitamin tabletták növelik a mellrák kialakulásának kockázatát? (Infostart)
Talán éppen azzal növelik a mellrák kockázatát a nők, hogy naponta szednek multivitaminokat, pont azért, hogy elkerüljék a betegségeket - olvasható a tanulmányokban. A kutatók szerint majdnem 20 százalékkal nő a tumor kialakulásának veszélye azoknál a középkorúaknál és az idősebb nőknél, akik rendszeresen szednek ilyen készítményeket.
ápr. 7
8:18
Kínai hackerek loptak indiai titkos információkat (Infostart)
Indiai nemzetbiztonsági információkat, a dalai láma irodájának elektronikus leveleit és más titkos digitális dokumentumokat loptak kínai hackerek - derült ki egy kanadai jelentésből.
ápr. 7
9:48
Üvegházhatású nevetőgázt bocsát ki a kiolvadó fagyott talaj (Infostart)
Fagyott talaj kiolvadása során szén-dioxid és metán mellett a harmadik legfontosabb üvegházhatású gáz, a nevetőgázként is ismert dinitrogén-oxid is a légkörbe kerül - mutatták ki tudósok.
ápr. 7
10:42
Meghibásodott a Discovery, mielőtt a Nemzetközi Űrállomásra érkezett (Infostart)
A Discovery amerikai űrrepülőgép megérkezett szerdán a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) - jelentette be az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).
ápr. 7
16:42
Jól repült a napelemes gép (Infostart)
Sikeres próbarepülést hajtott végre Bertrand Piccard svájci léghajós napelemmel működő repülőgépe; a szerkezettel a tervek szerint 2012-ben körberepülik a Földet.
ápr. 7
17:18
Holnap egy kisbolygó halad el a Föld közelében (Infostart)
Holnap éjfélkor egy 22 méter átmérőjű kisbolygó halad el a Föld közelében. Az aszteroida 359 ezer kilométerre közelíti meg a bolygót; ez a Föld-Hold távolság kilenctizede, így az amerikai űrkutatási hivatal szakemberei szerint az objektum nem jelent veszélyt.

2010. április 8. csütörtök

ápr. 8
7:09
Milliárdos bukta – a robot-nagykövet tehetetlen (168 Óra Online)
Egy frissen megjelent minisztériumi becslés szerint a japán képregény- és rajzfilmalkotók közel 2,4 milliárd dollárt veszítenek évente csak a kínai hamisítóknak köszönhetően. A jelentés szerint mind a kormány, mind az iparág képviselői kevés figyelmet szenteltek a jogérvényesítésnek az ország határain kívül.
ápr. 8
12:06
Legendás magyar múmia – agyát, belső szerveit eltávolították (168 Óra Online)
Amikor 1906-ban örök nyugalomra helyezték II. Rákóczi Ferenc és bujdosótársai földi maradványit a kassai Szent Erzsébet-székesegyházban, még senki sem gondolta, hogy másfél évtized múlva már nem Magyarországon lesz a város – írja a
ápr. 8
15:39
Új rektor a Debreceni Egyetemen (Infostart)
Fábián István vegyészprofesszor lesz július 1-től a Debreceni Egyetem (DE) új rektora; a tudományegyetemi karok eddigi elnökét 90 százalékos szavazati aránnyal választotta meg csütörtöki ülésén a DE szenátusa.
ápr. 8
19:51
Ír sziámi ikreket választottak szét Londonban (Infostart)
Sikeresen szétválasztották egy írországi sziámi ikerpárt egy londoni klinikán.
ápr. 8
21:57
Tesztoszteron tapasz - segítség a cukorbetegeknek és libidójuknak egyaránt (Infostart)
A tesztoszteron szót hallva sokan a testépítők műizmaira gondolnak. Rossz híre is az innen fakadó túlzásokból ered. A kutatók ellenben a cukorbetegség kezelésének egyik lehetséges lépésével azonosítják.

2010. április 9. péntek

ápr. 9
6:45
Űrrekord: négy bátor nő történelmet írt! (168 Óra Online)
Április 5-én újabb négy bátor nő került be a rekordok könyvébe azzal, hogy soha eddig még ennyi női űrhajós nem tartózkodott egyszerre, egy időben a világűrben – írta az .
ápr. 9
21:36
Virágból olcsóbban nyerhető ki inzulin (Infostart)
Amikor japán gyógyszerkutatók bejelentették, hogy sikerült virágokból olcsón inzulint előállítaniuk, a kanadaiak úgyszólván azonnal reagáltak: ők már termelik is a hormont, méghozzá prérivirágból.

2010. április 10. szombat

ápr. 10
8:42
Tudományos szenzáció közelében az emberiség (Infostart)
Dél-afrikai tudósok úgy vélik, az emberfélék és az ember közötti hiányzó láncszemet fedezték fel a Malapa mészkőbarlangban talált mintegy kétmillió éves csontvázban. Az InfoRádió által megkérdezett antropológus szerint csak a későbbi kutatások dönthetik el, hogy valóban hiányzó láncszemről, vagy csupán az emberré válás során kialakult oldalág képviselőjéről van szó.
ápr. 10
9:36
Kísért a Columbia űrrepülőgép katasztrófája (Infostart)
Egy adatátviteli antenna üzemzavara miatt egy nappal meghosszabbította a Discovery űrrepülőgép küldetését az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.
ápr. 10
10:48
A hosszú farkú jeti folyvást nyöszörög a rabságban (Infostart)
Rejtélyes állatra találtak Közép-Kína egyik erdős vidékén, amelyet "keleti jetinek" neveztek el. A furcsa teremtést jelenleg tudósok vizsgálják.
ápr. 10
10:48
Csaknem minden gleccser kisebb lett Ausztriában egy év alatt (168 Óra Online)
Az osztrák gleccserek csaknem kilencven százaléka összezsugorodott 2009-ben, van amelyik 46 méterrel lett kisebb - közölte pénteken az Ausztriai Alpesi Társaság (ÖAV).
ápr. 10
17:57
Döbbenet! Így gyilkol a nagyváros! (168 Óra Online)
A halálozások 15 százaléka a rossz környezeti hatások, például a zaj okozta alváshiány, illetve a levegőszennyezettség miatt következik be - hangzott el az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Magyarországi Irodájának pénteki tájékoztatóján, amelyet az Egészségügyi Világnap alkalmából tartottak.

2010. április 11. vasárnap

ápr. 11
11:03
Megkezdték második űrsétájukat a Discovery asztronautái (Infostart)
Megkezdték második űrsétájukat a Discovery amerikai űrrepülőgép asztronautái. Az űrhajósok folytatják a Nemzetközi Űrállomás hűtőrendszerének javítását. Az ammóniumtartály cseréjét már az első, pénteki űrsétán elkezdték, de a befejezéséhez még egy sétára lesz szükség.
ápr. 11
12:06
Vége a letöltésnek! Odacsap az új törvény (168 Óra Online)
A brit parlament alsóháza harmadik olvasatban megszavazta az ország digitális gazdaságának élénkítését célzó törvénycsomagot. A kalózkodás elleni intézkedéseket is tartalmazó Digital Economy Bill törvényi erőre emelkedéséhez még a Lordok Házának formális jóváhagyása is szükséges.
ápr. 11
12:33
A szavak valóban fájnak (Infostart)
Az agy fájdalomközpontját ugyanúgy stimulálják a fájdalommal kapcsolatos szavak, mint a valós fizikai sérülések - állapították meg német kutatók.
ápr. 11
16:09
Megjósolható, kit fenyeget a tüdőrák (Infostart)
Olyan géncsoportot azonosítottak amerikai kutatók, amely különösen aktív a tüdőrákos pácienseknél még egészséges szöveteikben is, így megjósolható lehet e gének tesztelésével, hogy a dohányzók közül kiket fenyeget inkább a tüdőrák kialakulása. A Science Translational Medicine című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerzői megállapították azt is, hogy egy természetes étrend-kiegészítő…
ápr. 11
19:45
Bablevessel parancsolja a kisasszonyt, vagy csak úgy? (168 Óra Online)
Jó orvos, jó muzsikus, poliglott emigráns volt, a legkülönlegesebb mégis tán, hogy lefordította a Micimackót latinra. Ilyenre nem volt példa az egyetemes történelemben.

2010. április 12. hétfő

ápr. 12
14:33
Szent János apostol feminin volt vagy csak nő? (168 Óra Online)
Nem csillapodnak a hullámok tudományos körökben sem Leonardo Da Vinci Utolsó Vacsorájának rejtélyes figurája körül azóta, hogy Dan Brown best-sellerében nem kevesebbet sugall, minthogy az, akit eddig Szent János apostolnak hitt a hittudomány és a művészettörténet, nem más, mint Mária Magdolna. A festményen közvetlenül Jézus jobbján látható alak minimum nőiesnek tűnik. Lehet, hogy nemcsak nőies,…
ápr. 12
19:30
Kockázatos terméketlenségnél alkalmazni a mellrákszert (Infostart)
Tízből három nő szed terméketlensége kezelésére letrozol hatóanyagú mellrákgyógyszert, holott az növelheti a magzat egészségügyi kockázatát - figyelmeztettek amerikai kutatók.
ápr. 12
19:48
Szakértők: a vírusokkal való küzdelem folytatódik (Infostart)
A fertőző betegségek szakértői felhívták a figyelmet a pandémiás influenza- és más vírussal szembeni éberség fenntartásának fontosságára a hét végén, egyúttal hangsúlyozták a megelőzés szükségességét is.

2010. április 13. kedd

ápr. 13
5:42
Megfejtették a krónikus betegség titkát (Infostart)
Húsz, a krónikus vesebetegség hátterében álló gént azonosított egy nemzetközi kutatócsoport. A betegség okainak feltárása forradalmasíthatja a kezelést -hangsúlyozták a kutatók a Nature Genetics című szakfolyóirat legutóbbi számában megjelent tanulmányt.
ápr. 13
8:09
Kiderült: a szavak valóban fájnak (168 Óra Online)
Az agy fájdalomközpontját ugyanúgy stimulálják a fájdalommal kapcsolatos szavak, mint a valós fizikai sérülések - állapították meg német kutatók.
ápr. 13
8:57
A pénz jobb a fejfájásra, mint az aszpirin (Infostart)
Egy köteg pénz gyűrögetése, tapogatása ugyanúgy enyhítheti a fejfájást, mint a fájdalomcsillapítók, bizonyítja egy új kutatás eredménye.
ápr. 13
10:21
Kéményszerű képződmények a tengerben - videó (168 Óra Online)
Öt kilométeres mélységben fekvő tengeralatti vulkáni hasadékokat filmeztek le a Karib-tengeren. Ilyen mélységben fekvő vulkáni hasadékokat eddig még nem tanulmányoztak.

Keresés