2010. április 1. csütörtök

ápr. 1
8:48
Nők nélkül nem lenne sör sem (Múlt-kor)
A nők érdeme a sörgyártás, és vállalkozó kedvük nélkül sosem fedezték volna fel az alkoholos italt - véli egy brit kutatónő.
ápr. 1
8:50
Hirtelen pusztulhattak ki az utolsó mamutok (Múlt-kor)
A gyapjas mamutok utolsó ismert csoportja, amely a Jeges-tengeri Vrangel-szigeten élt, négyezer éve pusztult el, kihalása gyors volt.
ápr. 1
9:51
Vita a hunok hagyatékáról (Múlt-kor)
A Belső-Ázsiában élő mongolok mindegyike magáénak vallja az egykori hun világbirodalom örökségét. A versenyben élen járt a Kínához tartozó Belső-Mongólia, és talán ezt irigyelték meg a Burjátiában élők.
ápr. 1
9:53
Magas férfi lehetett Nagy Károly (Múlt-kor)
Nagy Károly valóban nagy volt, magassága megközelítette a két métert - erre a megállapításra jutottak svájci, német és ausztrál kutatók az egykori frank király bal sípcsontján végzett mérések alapján.
ápr. 1
10:18
Szinkrontolmács a nappaliban - 2010-04-01 09:48:56 (sat.hu)
Idegen nyelv ismerete nélkül is tökéletesen érthetővé válik szinte minden idegen nyelvű TV adás, egy új alkalmazásnak köszönhetően.
ápr. 1
11:03
Sürgõs hibajavítást bocsát ki a Microsoft az Internet Explorer biztonsági résére (transindex.ro)
A Microsoft szoftveróriás sürgõs javítócsomagot bo ...
ápr. 1
11:05
Rosszindulatú szoftverrel támadtak meg vietnami internetezõket (transindex.ro)
Rosszindulatú szoftverrel támadtak meg világszerte ...
ápr. 1
11:30
Ősi nyelvek és a web (nyest.hu)
Háromszáz millió fős piac: a hindi a világ három legnagyobb számban beszélt nyelve között van, nem csoda hát, ha fontos a webfejlesztés terén.
ápr. 1
11:57
Nem kell útlevél a magyar várba (Múlt-kor)
A somoskői vár akár a jelképe lehetne a magyar épített emlékek Trianon utáni sorsának: a település szélétől alig néhány méterre van, mégis évtizedeken át szögesdrót zárta el. Két ország peremén magasodik.
ápr. 1
12:21
Legalább már útlevél nem kell a magyar várba (168 Óra Online)
A somoskői vár akár a jelképe lehetne a magyar épített emlékek Trianon utáni sorsának: a település szélétől alig néhány méterre van, mégis évtizedeken át szögesdrót zárta el. Két ország peremén magasodik – talán ezért még a régészeti kutatása sem történt meg – írja a
ápr. 1
13:00
Kakasviadaloktól az ókori celebekig (Múlt-kor)
Megdöbbentően szellemes és vicces útikönyvvel jelentkezett Philip Matyszak: az ókori bédekkerrel könnyen és egyszerűen tanulhatjuk meg és fogadhatjuk be a klasszikus kor mindennapjait.
ápr. 1
13:02
Kína a műkincspiacon is előretör (Múlt-kor)
Kína a műkincspiacon is előretör: az ázsiai ország vevői uralják az árveréseket, a nagy aukciósházak pedig sorra nyitják ázsiai irodáikat, hogy kiszolgálják az érdeklődést.
ápr. 1
14:03
Ankara megbékélésre törekszik Svédországgal (Múlt-kor)
Törökország lezárná konfliktusát Svédországgal, amelyet az váltott ki, hogy a stockholmi parlament népirtásnak minősítette örmények lemészárlását az oszmán birodalomban az első világháború idején.
ápr. 1
15:06
Megbüntették Prágát a Károly-híd felújítása miatt (Múlt-kor)
Komoly pénzbírságot szabott ki Prága városára a regionális hatóság a Károly-híd felújítási munkálatai során keletkezett károk miatt.
ápr. 1
16:18
Elkészült a világ legnagyobb napelemes hajója (transindex.ro)
Vízre bocsátották az észak-németországi Kielben a ...
ápr. 1
17:12
A szerbek bocsánatot kértek Srebrenicáért (Múlt-kor)
A szerb parlament szerda hajnalban határozatban ítélte el a srebrenicai mészárlást. A szűk többséggel elfogadott határozatban a képviselők együttérzésüket és bocsánatkérésüket tolmácsolták az áldozatok családjának.
ápr. 1
17:14
Újra látható a Feszty-körkép (Múlt-kor)
A portalanítás és a terepasztal felújítása, átalakítása után végre újra látható Feszty Árpád A magyarok bejövetele című monumentális alkotása az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.
ápr. 1
17:16
Ókori érmék a makedón uralkodókról (Múlt-kor)
Kéttucatnyi ókori érme került elő Macedónia dél-nyugati részén: a pénzek Nagy Sándor apját, II. Fülöpöt ábrázolják más korabeli makedón uralkodóval egyetemben.
ápr. 1
17:18
Egyre olcsóbb a mobiltelefonos zeneletöltés (transindex.ro)
Olcsóbbá vált a mobiltelefonos zeneletöltés Németo ...
ápr. 1
18:15
Gigantikus áradás miatt vált Európa a fagy áldozatává (Múlt-kor)
Brit kutatók szerint egy gigantikus áradás miatt vált Európa a fagy áldozatává tizenháromezer évvel ezelőtt.
ápr. 1
18:17
Fényűző fejedelmi porcelánkiállítás Drezdában (Múlt-kor)
A barokk korszak fényűzését idéző díszletek között látható ismét Erős Ágost egykori szász választófejedelem páratlan porcelángyűjteménye mától a drezdai Zwingerben.
ápr. 1
19:18
Reneszánsz élménybirtok nyílt Bikalon (Múlt-kor)
Közel négyéves előkészítés után megnyílt Magyarország első tematikus élményparkja az észak-baranyai 800 lelkes Bikalon.
ápr. 1
19:20
A Louvre volt 2009-ben a világ leglátogatottabb múzeuma (Múlt-kor)
A világ leglátogatottabb múzeuma a párizsi Louvre, a legnagyobb érdeklődést vonzó kiállítás azonban tavaly egy japán tárlat volt.
ápr. 1
21:09
Stroke: szomorú tények (168 Óra Online)
Hazánkban évente 42 ezren kerülnek kórházba stroke miatt… évente 14 ezren halnak meg a betegség következtében… A túlélő betegek 48%-a féloldali bénulásban szenved…

2010. április 2. péntek

ápr. 2
6:24
Bebizonyították: a szavak képesek fizikai fájdalmat előidézni (nyest.hu)
„Most egy apró szúrást fog érezni” – halljuk gyakran doktorok szájából. És – legalábbis a Jénai Egyetem kutatói ezt állítják – már érezzük is a szúrást, mielőtt a tű voltaképpen „akcióba lendül”. Vagyis pusztán a szavak hatására aktiválódik agyunkban a fájdalomérzetért felelős terület.
ápr. 2
6:45
Elindult a Szojuz TMA-18 űrhajó (Infostart)
Elindult a Szojuz TMA-18 űrhajó két orosz és egy amerikai űrhajóssal a fedélzetén a Nemzetközi Űrállomásra a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről pénteken hajnalban.
ápr. 2
7:03
Rejtélyes ókori ólomkoporsót tártak fel Róma közelében (MaHu)
Amerikai régészek Róma közelében egy ókori város feltárása közben 1700 éves majd fél tonna súlyú ólomkoporsót találtak.
ápr. 2
7:21
Egy halott csillag porfelhõi (csillagászat.hu)
A NASA Chandra röntgenobszervatóriumának és Spitzer infravörösûrtávcsövének felvételei alapján elõállított kompozit kép felfedi egyhalott csillag kozmikus környezetére gyakorolt hatását.
ápr. 2
8:15
Elindult a Szojuz TMA-18 űrhajó (MaHu)
Elindult a Szojuz TMA-18 űrhajó két orosz és egy amerikai űrhajóssal a fedélzetén a Nemzetközi Űrállomásra a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről pénteken, közép-európai idő szerint 6.04-kor.
ápr. 2
8:48
Meglett a különös égiháború okozója (MaHu)
Cseh és szlovák csillagászok megtalálták a február 28-án robbant meteor darabjait.
ápr. 2
8:48
Kiderítették a kutatók a skizofrénia okát (Infostart)
Egy genetikai mutáció következtében megszakad a kommunikáció az agy két területe között, melyek a memóriáért felelősek, ez lehet az alapvető oka a skizofréniának - vélik amerikai kutatók, akik tanulmányukat a Nature tudományos magazin csütörtökön megjelent számában tették közzé.
ápr. 2
8:57
Ausztrál őslakos koponyáját keresi Vilmos herceg (Múlt-kor)
Vilmos hercegtől kapnak segítséget az ausztrál őslakosok, hogy megtalálják a britekkel szembeni ellenállás híres alakjának, egy bennszülött harcosnak több mint 200 éve Angliába küldött koponyáját.
ápr. 2
8:59
Egyetemista bukkant rá Haiti függetlenségi nyilatkozatára (Múlt-kor)
Az amerikai Duke Egyetem egyik hallgatója Londonban bukkant rá a közelmúltban súlyos földrengés sújtotta Haiti függetlenségi nyilatkozatának egyetlen még fennmaradt nyomdai példányára.
ápr. 2
9:33
Többségben is kisebbségben: a berber nyelvek (nyest.hu)
Csak lassan javul a berberek helyzete Marokkóban és Algériában, ahol hagyományosan inkább a hivatalos arab nyelvet részesítik előnyben.
ápr. 2
10:00
Digitalizálják New York történetét (Múlt-kor)
Digitalizálják a New York-i Városi Múzeum képanyagát: a projekt során több mint 350 ezer nyomat és fénykép lesz hamarosan bárki számára elérhető és kutatható az interneten.
ápr. 2
10:02
Új információ Raoul Wallenberg sorsáról (Múlt-kor)
Egy eddig nem ismert információ arra utal, hogy Raoul Wallenberg svéd diplomata, aki magyar zsidók ezreit mentette meg a II. világháború idején, még életben volt, miután szovjet források azt jelentettek: meghalt egy moszkvai börtönben.
ápr. 2
10:06
Ötvenmillió forint az eMagyar Pontokra és az eRégió Hálózatra (transindex.ro)
Az eMagyar és eRégió Hálózat mûködésének támogatás ...
ápr. 2
11:03
A náciktól sem rettent vissza a cionizmus ikonikus alakja (Múlt-kor)
Emberként nacionalistaellenes vagyok, de mint zsidó, támogatom a cionisták erőfeszítéseit - ezek a szavak jelezték Einsteinnek a mozgalom felé tett kezdeti bátortalan lépéseit.
ápr. 2
11:05
Nem tetszik a virtuális lepel az egyháznak (Múlt-kor)
A jövő hónapban kiállításra kerülő torinói lepel kapcsán sajtóvita kezdődött Olaszországban: az egyháznak ugyanis nem tetszik, hogy a látogatók háromdimenziós szemüveggel is megnézhetik az ereklye virtuális mását.
ápr. 2
12:06
Rejtélyes ókori ólomkoporsót tártak fel Róma közelében (Múlt-kor)
Amerikai régészek Róma közelében egy ókori város feltárása közben 1700 éves majd fél tonna súlyú ólomkoporsót találtak.
ápr. 2
12:12
Változtatott külsején a YouTube (transindex.ro)
Átalakította külalakját a Google birtokában lévõ Y ...
ápr. 2
12:42
Itt a kezem, nem disznóláb – szólásaink eredetéről ismét (nyest.hu)
Miért éppen sült galambra vár a tétlenül várakozó ember? És miért olyan kellemetlen a fejmosás, hogy a szidás, korholás kifejezőjévé válhatott? S hogy kerül a disznóláb a kézfogásba? Testrészeinkkel kapcsolatos szólásokat vizsgáló cikkünk elárulja.
ápr. 2
13:09
Megújul a pápai Esterházy-kastély (Múlt-kor)
Pápa önkormányzata 1,6 milliárd forint uniós támogatást kap a kiemelt projektként kezelt Esterházy-kastély felújítására, a kormány szerdai döntése alapján - jelentette be Pál Béla, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke.
ápr. 2
13:45
Skócia régi írott nyelve: a pikt (nyest.hu)
Úgy tűnik, a piktek, Skócia hajdani lakosai saját írott nyelvvel rendelkeztek. A ránk maradt feliratok jeleiről kiderült: valójában írást rejtenek.
ápr. 2
14:18
Az IsoHunt is bajba került (transindex.ro)
Bírói döntés született arról, hogy az IsoHunt torr ...
ápr. 2
14:20
Beleépül a Google Chrome-ba a Flash (transindex.ro)
Beépítik a Google böngészõjébe, a Chrome-ba az Ado ...
ápr. 2
14:22
Online kézbesít a finn posta (transindex.ro)
E-mailben továbbítja a hagyományos leveleket a fin ...
ápr. 2
15:06
Szegeden megkezdődhet a lézer-kutatóközpont előkészítése (Infostart)
Szegeden egymilliárd forintos uniós támogatással kezdődhet el a lézer-kutatóközpont létrehozásának előkészítése. A szegedi, prágai és bukaresti helyszínnel létrejövő kutatóközpont egyike az Európai Unió 44 tudományos nagyberuházásának.
ápr. 2
16:18
Mozart, Napóleon és Einstein kéziratai Párizsban (Múlt-kor)
Napóleon és Victor Hugo levelei, Einstein számításai és Mozart partitúrái is láthatók április közepétől a neves emberek kéziratait őrző múzeumban Párizsban.
ápr. 2
16:20
Laktózérzékenyek voltak a kőkorszaki skandinávok (Múlt-kor)
Tejcukor-érzékenységben szenvedtek a vadászó-gyűjtögető közösségek, amelyek négyezer évvel ezelőtt népesítették be Skandinávia déli részét.

Keresés