2010. december 1. szerda

dec. 1
5:30
Sikeres első lépés a memória javítására (Infostart)
Sikeresen teszteltek kísérleti egereken egy génterápiás technikát, amelynek végső célja, hogy az Alzheimer-kórral kapcsolatos memóriagondokon enyhítsen.
dec. 1
6:39
Az utolsó vacsora, ahogy még sohasem láthattuk (168 Óra Online)
Multimediális kiállításon mutatja be Leonardo Az utolsó vacsora című remekművének részleteit egy most nyílt kiállítás a Milánó melletti Vigevanóban: a tárlaton a festmény alapanyagait, eszközeit, színeit, technikáit, témáit és szereplőit egyaránt alaposan tanulmányozni lehet.
dec. 1
9:24
A HIV-fertőzés kezelhető (168 Óra Online)
A HIV-fertőzés kombinált antiretrovirális kezelésével (több gyógyszer együttadása) a korábban rettegett halálos kór kezelhető betegséggé szelídült.
dec. 1
20:24
A vese kezelése a szívet is védi (168 Óra Online)
Ha a súlyos veseműködési zavarban szenvedő betegeket a szokásos, heti háromszor végzett hemodialízis helyett hat alkalommal viszik kezelésre, szívük állapota mérhetően javul.

2010. december 2. csütörtök

dec. 2
7:57
Meglepő bejelentést tett a UNICEF (168 Óra Online)
HIV-fertőzés mentes generáció születhet akár öt éven belül, ha sikerül világszerte biztosítani a HIV-megelőzéshez és kezeléséhez való hozzáférést - állították kedden az ENSZ illetékesei. Az UNICEF jelentése szerint nők és gyermekek milliói - különösen a szegény országokban - a nemük, társadalmi, gazdasági helyzetük, esetleg lakóhelyük vagy műveltségük miatt egyszerűen kiesnek a HIV (emberi…
dec. 2
9:00
Jurij Manyin kapta a Bolyai-díjat (Infostart)
Jurij Manyin orosz származású, Németországban élő matematikus kapta idén a Magyar Tudományos Akadémia egyetlen nemzetközi elismerését, a Bolyai János Matematikai Díjat. A kitüntetést ötévente ítélik oda az elmúlt tizenöt évben írt legjobb matematikai monográfia szerzőjének.
dec. 2
14:33
Csillagász az új exobolygó légköréről: "Nagy áttörés, amit elértünk" (168 Óra Online)
Egy szerdán közzétett tanulmány szerint először sikerült csillagászoknak elemezni egy Földszerű bolygó légkörét. A GJ 1214b jelű planéta 42 fényév távolságra van, és átmérője a Föld két és félszerese.
dec. 2
20:06
Miért rossz a sok koleszterin? (Infostart)
Sok koleszterint tartalmazó étrenden élő patkányok olyan jellegű emlékezetzavart és idegrendszeri eltéréseket mutattak, mint az Alzheimer-kór - derült ki osztrák kutatók tanulmányából, amelyet a Molecular and Cellular Neuroscience szaklapban tettek közzé.
dec. 2
21:09
Új életet talált a NASA (168 Óra Online)
A csütörtök délután napvilágot látott pletykáknak megfelelően megdöbbentő bejelentést tettek az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA) munkatársai, akik új létformát fedeztek fel – méghozzá itt a Földön, Kaliforniában, a mérgező vizéről ismert Mono-tóban.
dec. 2
21:54
Kiderült, hogy mennyi csillag van az égen - több, mint gondolták (Infostart)
Háromszor több csillag ragyog az égen, mint korábban gondolták - állítja a Nature tudományos szaklapban megjelent friss tanulmány, amely szerint a jelenlegi számítások 3 billiószor 100 milliárdra teszik az univerzumban található csillagok számát.

2010. december 3. péntek

dec. 3
6:09
Minden ismert földi élet egyik alapvető építőkövét egy másik elem helyettesítheti (Infostart)
Arzénból táplálkozó baktériumot azonosítottak a kaliforniai Mono sós tó üledékes rétegében amerikai kutatók, akik szerint a baktérium a foszfor helyett építi be többek között fehérjesejtjeibe, valamint örökítőanyagába a mérgező nehézfémet.
dec. 3
9:48
Arzénnal táplálkoznak a földönkívüliek? (168 Óra Online)
Arzénból táplálkozó baktériumot azonosítottak a kaliforniai Mono sós tó üledékes rétegében amerikai kutatók, akik szerint a baktérium a foszfor helyett építi be többek között fehérjesejtjeibe, valamint örökítőanyagába a mérgező nehézfémet.
dec. 3
20:12
Az agyunk tartósítja a fájdalmat (Infostart)
Egérkísérletekben egy olyan agyi enzimre bukkantak kanadai és dél-koreai kutatók, amely tartósítja az idegsérülések utáni fájdalomérzetet. A Science tudományos magazin pénteki számában ismertetett tanulmány szerzői azt remélik, hogy eredményüket a krónikus fájdalommal élő emberek kezelésére szolgáló új típusú gyógyszerek kidolgozására is használhatják.
dec. 3
22:18
A tudományos szenzáció közelebb vihet a Földön kívüli élethez (Infostart)
Lendületet adhat a célirányos kutatásoknak az arzént hasznosító, az eddig ismert földi élettől alapvetően eltérő baktériumok felfedezése, de a földön kívüli élet keresését csak hosszabb távon segítheti - mondta az InfoRádiónak Kereszturi Ákos bolygókutató. A Collegium Budapest és a Magyar Csillagászati Egyesület munkatársa szerint a felfedezés nagyon fontos eredmény, azonban itt is akadnak még…

2010. december 4. szombat

dec. 4
0:06
Az óceánok savasodása az élelmiszerbiztonságot fenyegeti (168 Óra Online)
65 millió éve a legnagyobb változás zajlik a tengerek és óceánok vizeiben: az éghajlatváltozás számlájára írt savasodás az ENSZ szerint fenyegeti a halászatot - írja az MTI.
dec. 4
5:03
Ez a most felfedezett baktérium valami alapvetően új (168 Óra Online)
Bejelentették csütörtökön az amerikai űrkutatási hivatal által támogatott kutatók, hogy olyan baktériumot találtak egy kaliforniai tóban, amely alapjaiban változtatja meg eddigi tudásunkat a földi életről. A bejelentés szerint a mérgező vízéről ismert Mono-tóban talált baktérium vizsgálata megállapította, hogy az organizmus arzént felhasználva növekszik, és szaporodik.

2010. december 5. vasárnap

dec. 5
10:12
Visszatért a Földre a szupertitkos „űrbálna” (168 Óra Online)
Visszatért a földre az amerikai légierő X-37B jelű pilóta nélküli űrrepülőgépe, amelyet április végén juttattak fel a világűrbe ismeretlen céllal.
dec. 5
13:09
Kész a GPS orosz megfelelője (Infostart)
Sikeresen Föld körüli pályára állították az orosz Glonassz navigációs rendszer újabb három műholdját. A polgári és katonai célra egyaránt használható műholdakat Proton-M típusú hordozórakétával bocsátották fel a kazahsztáni Bajkonur űrközpontból.
dec. 5
18:27
Botrányos üdvözletet küldött: Hitler–Sztálin-hibrid karácsonyra (168 Óra Online)
Immár a harmadik, az NDK-ból származó egykori ellenálló kerül a német állambiztonsági levéltár élére. Roland Jahn már a hetvenes évektől következetesen fellépett a kelet-német rendszer ellen, amely bebörtönözte, majd kitoloncolta.
dec. 5
20:15
Az influenza oltás hatásos, csak nem bízunk benne (Infostart)
A H1N1 influenza világjárvány szerencsére nem volt olyan súlyos kimenetelű, mint attól az elején sokan tartottak, de jól mutatta, mennyire vagyunk fölkészültek - vagy fölkészületlenek - az esetleges, súlyos járványra. Az amerikai tapasztalatokat a New England Journal of Medicine szerkesztőségi cikke közölte.

2010. december 6. hétfő

dec. 6
11:30
Maszkos klímaparádé: a molinóra mindenki írhat (168 Óra Online)
A november végén lezajlott cancúni (Mexikó) ENSZ-klímacsúcs folytatásaként a Klíma Klub által 2011. január 19-én, Szentendrén, a REC zéró CO2 emissziójú magyarországi központjában rendezik a III. Magyarországi Klímacsúcsot is.

2010. december 7. kedd

dec. 7
5:33
Mi végzett a Neander-völgyi emberrel? (Infostart)
Német kutatók szerint a Neander-völgyi emberrel az ismétlődő szélsőséges éghajlatváltozások végezhettek.
dec. 7
6:45
Magyar felfedezés: újraírja eddigi ismereteinket (168 Óra Online)
Újraírja az agykéreg szerveződéséről szóló tudásunkat az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet munkatársának tanulmánya, amelyet a Science magazin közölt. Mátyás Ferenc és munkatársai állatkísérletek alapján megállapították, hogy az eddigi ismeretekkel ellentétben nem válik el egymástól élesen az agyi érzékelő és a mozgató funkció, a szenzoros kéreg ugyanis az érzékelés mellett mozgató…
dec. 7
8:57
Szerencsétlen start: az óceánba zuhant az orosz űrrakéta (168 Óra Online)
A GLONASSZ műholdrendszer három új tagja nem érte el a kijelölt pályát, megsemmisült vasárnap.
dec. 7
12:15
Meglepő felfedezés a Titanic roncsai között (168 Óra Online)
Eddig ismeretlen baktériumfaj falja föl a Titanic roncsait egy nemzetközi kutatócsoport vizsgálatai szerint.
dec. 7
17:12
Ingyenes hozzáférés a szuperszámítógéphez (168 Óra Online)
Az Akadémia kutatóhelyei számára is hozzáférhetővé teszi az MTA SZTAKI Celluláris és Érzékelő Hullám Számítógépek Kutatólaboratóriuma annak a CELL típusú, nagy teljesítményű, de a környezetet csak kismértékben terhelő komputernek a használatát, amelyet tavalyi üzembe helyezése óta még csupán a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetben használtak.
dec. 7
19:24
Látványos űrfelvétel a furcsa képződményről (168 Óra Online)
A látványos űrfelvételt a furcsa, már a legelső űrhajósoknak is feltűnt geológiai képződményről az ESA Envisat műholdja készítette.

2010. december 8. szerda

dec. 8
10:48
Megjelent a felsőoktatási intézmények rangsora (168 Óra Online)
December 8-án jelenik meg a Népszabadság TOP Oktatás – Felsőoktatási intézmények rangsora című kiadványa, amely integrált képet nyújt a hazai képzési területekről és a ponthatárokról. A kiadvány gerincét a hazai felsőoktatási intézmények legújabb, objektív rangsora adja, továbbá elemző cikkekkel segítünk eligazodni a tovább tanulóknak és szülőknek a felsőoktatás világában.
dec. 8
13:00
Ahogy a kütyü fejlődik: memóriapiaci előrejelzés, 2011 (168 Óra Online)
A Kingston Technology, egy memóriagyártó vállalat nyilvánosságra hozta a 2011-es évre vonatkozó, memóriapiaccal kapcsolatos előrejelzéseit és várható trendjeit.
dec. 8
18:03
A génjeinktől függ, értünk-e a pénzhez (Infostart)
Egy bizonyos génváltozat lehetővé teszi, hogy az emberek jobb pénzügyi döntéseket hozzanak: aki rendelkezik vele, inkább akkor vállal pénzügyi kockázatot, ha kifizetődik - számoltak be eredményeikről amerikai kutatók.
dec. 8
20:09
Nyelvével láthat a fegyveres bűnöző által megvakított rendőr - videóval (Infostart)
Különleges berendezés segítségével rövidesen visszakaphatja a látását az a rendőr, akit még nyáron vakított meg vadászpuskájával a hatóságok elől menekülő Raoul Moat. A BrainPort nevű készülék egy kamerából és egy különleges szemüvegből áll, amelyeket a nyelvre helyezett érzékelővel láttak el - számolt be a Daily Mail.
dec. 8
20:45
Az egész világot kínozzák a szív- és érrendszeri betegségek (Infostart)
Mai világunkban a legtöbb ember szívinfarktus vagy agyi katasztrófa, tehát szív- és érbetegség következtében hal meg. A világ egyik legnagyobb szívgyógyász kongresszusa, az Amerikai Szív Szövetség idei tudományos találkozójának ez volt a központi témája, amelyről az angol Lancet írt szerkesztőségi közleményt.

2010. december 9. csütörtök

dec. 9
6:36
Szexre éhesek, de már nem képesek (168 Óra Online)
A 90 év feletti férfiak is érdeklődnek a szex iránt, ám a betegségek és a lehetőség hiánya visszatarthatja őket - közölték ausztrál kutatók.
dec. 9
16:15
Az anya véréből elvégezhető teljes körű magzati genetikai tesztet dolgoztak ki (Infostart)
A várandós anya véréből végezhető el a magzat teljes genetikai szűrése azzal az új eljárással, amelyről hongkongi kutatók számoltak be a Science Translational Medicine című szakfolyóiratban.
dec. 9
19:15
A zajtai plébános 60-70 milliót keres (168 Óra Online)
Zajta az ország egyik legkeletibb temploma, alig nyolc kilométerre a Romániában lévő Szatmárnémetitől. Templomában középkori fülkékre és falkép maradványaira bukkantak a hetekben a szakemberek – számol be a felfedezésről a műemlékem.hu magazinja
dec. 9
19:33
2014-ig nem lesz ilyen égi látványosság (Infostart)
Teljes holdfogyatkozás lesz a téli napfordulókor, december 21-én: az égi jelenség a maga nemében a leglátványosabb lesz egészen 2014-ig - olvasható a Space.com csillagászati hírportálon.

2010. december 10. péntek

dec. 10
11:12
Magyarok a Nobel Múzeumban (168 Óra Online)
Az egy éven át folyó esélylatolgatás, kiválasztás és a kihirdetés izgalmai után pénteken lesz a díjak díjának legfényesebb napja: az egyszerűségében elegáns Nobel-estély és a sziporkázó bankett. Nem csak a világ tudományos életének jeles napja ez, de pirosbetűs zászlós nap a svéd kalendáriumban is. Egyenesben adja a köztévé, s ide is bekapcsolom majd. Előbb azonban a Nobel Múzeumba megyünk,…
dec. 10
16:42
Alzheimer-kór: újabb lehetséges okot fedeztek fel (168 Óra Online)
A verőerek tágulásához szükséges nitrogén-monoxid hiánya alapvető szerepet játszik a súlyos idegrendszeri betegség, az Alzheimer-kór szövettani eltéréseinek kialakulásában - írja az MTI.
dec. 10
20:00
Mi a közös a koszorúér-betegségben és az Alzheimer-kórban? (Infostart)
A verőerek tágulásához szükséges nitrogén-monoxid hiánya alapvető szerepet játszik a súlyos idegrendszeri betegség, az Alzheimer-kór szövettani eltéréseinek kialakulásában. A kardiológia és az ideggyógyászat szempontjából egyformán fontos, új felismerést a Circulation Research közölte.
dec. 10
21:12
Nobel-díj "képzeletbuborékban" (Infostart)
XVI. Károly Gusztáv svéd király pénteken Stockholmban átadta az irodalmi Nobel-díjat Mario Vargas Llosa perui írónak és az őket illető díjakat a tudományos kategóriák kitüntetettjeinek. Méltató beszédében Per Wastberg svéd író "nehezen besorolható szerzőnek" nevezte az irodalmi Nobel-díj kitüntetettjét, a 74 éves Mario Vargas Llosát, aki "a huszadik századi társadalom történetét ragadta meg egy…

2010. december 11. szombat

dec. 11
8:39
Magyar siker: "Forradalmi változásoknak vagyunk a tanúi" (168 Óra Online)
Somogyi Péter neurobiológus professzor, az MTA levelező tagja, az Oxfordi Egyetem Anatómiai Neurofarmakológiai Intézetének igazgatója vehette át a 2010-es Sanford L. Palay-díjat San Diegoban. A kétévente kiosztott, tudományos életműért járó elismerést az agy szerkezetének megértésében elért eredményeiért adományozta a magyar akadémikusnak az amerikai Cajal Club és a The Journal of Comparative…
dec. 11
13:03
Izrael a klímaváltozás áldozata (Infostart)
A december eleji izraeli tűzvész megerősíti azokat az előrejelzéseket, amelyek a klímaváltozás mediterrán medencére gyakorolt hatásáról szólnak - fejtette ki Izrael egyik vezető klímaszakértője.
dec. 11
16:21
Bizarr színeket fotózott a műhold (168 Óra Online)
Az Ukrajnában, a Krím-félszigeten található mocsaras vidék bizarr színekben tündököl a nyár eleji űrfelvételen.

2010. december 12. vasárnap

dec. 12
7:33
Így csökkenthető az agyi katasztrófák kockázata (Infostart)
A szélütés minden formája, az agyvérzés, az agyinfarktus vagy az agyembólia leggyakrabban megelőzhető, vagy időpontja jelentősen későbbre tolható. Az Amerikai Szív Szövetség megelőzési irányelveit a legilletékesebb szakfolyóirat, a Stroke ismertette.
dec. 12
8:09
Egyedülálló információk a magyar elitről (Infostart)
A magyar politikai, a gazdasági és a kulturális elitet vizsgálták az MTA Politikatudományi Intézet, valamint Etnikai-nemzeti Kisebbségkutató Intézet munkatársai. A kutatók 2009-ben a társadalom több mint 3500, az elithez tartozónak tekintett tagját kérdezték meg. A frissen, valamint a korábban (1988-93, 1997 és 2001) felvett adatokból nemzetközileg is egyedülálló információmennyiség gyűlt össze.
dec. 12
8:51
Elektromágneses ágyúval kísérleteztek - Sikeresen (168 Óra Online)
Az amerikai haditengerészet sikeres kísérletet hajtott végre pénteken egy elektromágneses ágyúval, amely 200 kilométeres távolságra képes lövedéket kilőni, s ez a lövedék a hangsebesség ötszörösével halad.
dec. 12
18:45
Meglepő fejlemény: Szegény állatok összementek a stressztől (168 Óra Online)
Nemcsak a populációja csökken a végveszélyben lévő indiai bengáli tigriseknek, hanem a vadmacskák fizikailag is egyre kisebbek lesznek – derült ki egy kutatásból. Szakértők szerint a tigrisek komoly súlyveszteségéért a stressz a felelős, amelyet az okoz, hogy a környezeti változások jelentősen átalakították a nagymacskák természetes élőhelyét, az indiai-bangladesi határon elterülő Sunderban…

2010. december 13. hétfő

dec. 13
14:00
Egyre kevesebb a templomjáró (168 Óra Online)
Egy összehasonlító kutatás eredményei szerint a kanadaiak és amerikaiak a közvélemény-kutatások során hajlamosan eltúlozni, milyen gyakran is járnak templomba. Velük szemben az európaiak valamelyest őszintébben nyilatkoznak a vallásgyakorlásuk ezen megnyilvánulásáról.
dec. 13
17:18
"Észveszejtően szuper!" - új magánűrhajót tesztelnek (168 Óra Online)
A Nemzetközi Űrállomásra készül a SpaceX nevű cég, amely a héten sikeresen tesztelte Falcon 9 névre keresztelt rakétáját és az által szállított Dragon űrhajót. A Dragon kétszer kerülte meg a Földet, majd leszállt a Csendes-óceánra. A missziót sikerként könyvelték el, és annak nyomán magáncégeket is bevonhatnak az űrkutatásba.
dec. 13
19:15
Szenzációs felfedezés: cukorbetegeket kezelhetnek átalakított őssejttel (Infostart)
Őssejteket alakított át sikeresen a cukorbetegség kezelésére alkalmas hasnyálmirigysejtekké, illetve a beleket bélelő hártyává két kutatócsoport. Az egyik csoport éretlen ondósejtekből állított elő hasnyálmirigyszövetet, míg a másiknak embrionális őssejtekből kiindulva a beleket alkotó szövet összetett rétegeit sikerült létrehoznia. Mindkét tanulmány az őssejtek felhasználásának új útjait nyitja…

Keresés