2010. december 1. szerda

dec. 1
5:30
Sikeres első lépés a memória javítására (Infostart)
Sikeresen teszteltek kísérleti egereken egy génterápiás technikát, amelynek végső célja, hogy az Alzheimer-kórral kapcsolatos memóriagondokon enyhítsen.
dec. 1
5:51
A Google fordíthatja Európa szabadalmait (nyest.hu)
Továbbra se halad előre Európa háromnyelvű szabadalmaztatási reformja Olaszország és Spanyolország ellenállása miatt, de két új elképzelés is elősegítheti egy kompromisszumos megoldás megtalálását.
dec. 1
6:39
Az utolsó vacsora, ahogy még sohasem láthattuk (168 Óra Online)
Multimediális kiállításon mutatja be Leonardo Az utolsó vacsora című remekművének részleteit egy most nyílt kiállítás a Milánó melletti Vigevanóban: a tárlaton a festmény alapanyagait, eszközeit, színeit, technikáit, témáit és szereplőit egyaránt alaposan tanulmányozni lehet.
dec. 1
8:15
Lengyel lehetett Kolumbusz (Múlt-kor)
Az Amerikát felfedező genovai hajós lengyel származású volt - derül ki egy nemrég megjelent könyvből.
dec. 1
9:18
Turisták veszélyeztetik kis Petrát (Múlt-kor)
Nem lélegezhetnek fel a jordániai kis Petra falfestményeinek állagát megóvó szakemberek. Miután egy három éves program keretében sikerült megvédeniük az i.sz. 1. századi műkincseket, újabb kihívással nézhetnek szembe a hatóságok: a turisták hömpölygő áradatával.
dec. 1
9:24
A HIV-fertőzés kezelhető (168 Óra Online)
A HIV-fertőzés kombinált antiretrovirális kezelésével (több gyógyszer együttadása) a korábban rettegett halálos kór kezelhető betegséggé szelídült.
dec. 1
10:21
Hollandia egy náci háborús bűnös kiadását kérte Berlintől (Múlt-kor)
Hollandia európai elfogatóparancsot adott ki egy Németországban élő, 88 éves egykori náci kollaboráns ellen.
dec. 1
11:24
Titokzatos hajóroncs egy stockholmi hotel közelében (Múlt-kor)
A szakemberek egy 1600-as évekből származó hajó maradványait azonosították, amelyet a környéken dolgozó munkások egy stockholmi hotel renoválása során találtak meg – jelentette be a svéd Tengerészeti Múzeum.
dec. 1
11:26
Kassához kötődő neves személyiségekről nyílt kiállítás (Múlt-kor)
Hét olyan neves személyiség életét bemutató tárlat nyílt kedden a kassai Löffler Múzeumban, akiknek tevékenysége szorosan összeforrott a felvidéki nagyvárossal.
dec. 1
11:42
Négy klónja is van Dollynak, a klónozott báránynak (transindex.ro)
A világhírûvé vált példányon túl további négy klón ...
dec. 1
12:09
Fura állatok? A restnök, a szaladár és a tevepárduc (nyest.hu)
Restnök, szaladár, ugrány és ahány állat csak az állatkertben van: a nyelvújítás korában mindnek új nevet akartak adni. A cikk „a boncolt humorványok közül fejti ki a piros világosságot”, vagyis a nyelvújítás korának vicces teremtményeit gyűjti csokorba.
dec. 1
12:27
Választások Magyarországon (Múlt-kor)
Bemutatták az 1920 és 2010 közötti magyarországi parlamenti és az 1867 és 2010 közötti budapesti önkormányzati választásokról szóló könyveket kedden Budapesten.
dec. 1
13:30
Új vezető felügyelheti a Stasi-aktákat (Múlt-kor)
A német kormány azt javasolja a parlamentnek, hogy Roland Jahnt nevezze ki az egykori keletnémet állambiztonsági szervezet (Stasi) irattárát gondozó hivatal új vezetőjévé.
dec. 1
14:33
Egyre több látogató a német múzeumokban (Múlt-kor)
Csaknem 107 millióan látogatták meg 2009-ben a németországi múzeumokat - két százalékkal többen, mint egy évvel korábban.
dec. 1
14:35
Emlékmű az érsekújvári bombázások áldozatainak (Múlt-kor)
Emlékművet állítanának Érsekújvárban annak a négyezer áldozatnak, akik a II. világháború bombázásai idején haltak meg. A támogató íveket eddig kétezren írták alá az Új Szó című pozsonyi napilap szerint.
dec. 1
14:37
Tamási Judit a KÖH új elnöke (Múlt-kor)
Az eddigi megbízott elnököt, Tamási Juditot nevezte ki szerdán a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnökévé Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter - tájékoztatott a KÖH.
dec. 1
15:36
Milliók a brit királyi karkötőért (Múlt-kor)
Magas áron, 4,5 millió fontért (1,5 milliárd forintnak megfelelő összegért) kelt el a VIII. Eduárd királlyal viszonyt kezdő Wallis Simpson gyémántból és onyxból készült Cartier-karkötője egy londoni aukción.
dec. 1
16:39
Mégis a haditengerészet állományában marad az Auróra (Múlt-kor)
Az Auróra páncélos cirkáló a korábbi hírekkel ellentétben mégis a haditengerészet állományában marad, a flotta biztosítja fenntartását, javítását, a műszaki kiszolgálást, mindössze a haditengerészek hagyják el a hajót, s helyüket civil személyzet veszi át.
dec. 1
16:41
Feltárták Magyarország legnagyobb régészeti lelőhelyét (Múlt-kor)
Az ország legnagyobb területű régészeti lelőhelyét tárták fel Nyíregyháza orosi városrészének határában.
dec. 1
16:43
Eladó Lee Harvey Oswald koporsója (Múlt-kor)
Kalapács alá került Lee Harvey Oswaldnak - John F. Kennedy amerikai elnök feltételezett gyilkosának - első koporsója.
dec. 1
17:42
Megújult a legendás színházi díszlettervező háza (Múlt-kor)
Varga Mátyás, a legendás színházi díszlettervező, grafikus, iparművész születésének századik évfordulójára, december 1-jére megújult a szegedi Varga Mátyás-ház, a Móra Ferenc Múzeum színháztörténeti kiállítóhelye.
dec. 1
17:44
Esőzések okozhatják Pompeji végső vesztét (Múlt-kor)
Kedden egy, szerdán pedig újabb két ókori fal dőlt le Pompejiben a heves esőzések miatt. A 79-ben elpusztult városban egy hónappal korábban már összeomlott egy ismert műemlék a Gladiátorok Háza.
dec. 1
18:21
Lelassult az amazóniai őserdők irtása (MaHu)
Az amazóniai őserdők kiirtásának mértéke a 22 évvel ezelőtti szintre csökkent - közölte a brazil kormány szerdán.
dec. 1
18:45
Fotóárveréssel segítik a Magyar Fotográfiai Múzeumot (Múlt-kor)
A Magyar Fotóművészek Szövetségének tagjai által felajánlott kortárs felvételekből rendeznek árverést december 8-án a Magyar Fotográfiai Múzeum megsegítésére.
dec. 1
18:47
Az elmúlt 110 év legunalmasabb napja (Múlt-kor)
A világ legunalmasabb napja 1954. április 11. volt az utóbbi 110 évet tekintve - legalábbis egy brit informatikus számításai szerint.
dec. 1
19:51
Szimatot kaptak: az anya étrendje is alakítja az utód szaglását (MaHu)
A gyermek szaglórendszerét fizikailag is alakíthatja, hogy az anya mit eszik és iszik terhessége alatt - ismertetette szerdán amerikai kutatók egérkísérletekre alapozott megállapítását a The Daily Telegraph brit napilap online kiadása (http://www.telegraph.co.uk).
dec. 1
20:24
A vese kezelése a szívet is védi (168 Óra Online)
Ha a súlyos veseműködési zavarban szenvedő betegeket a szokásos, heti háromszor végzett hemodialízis helyett hat alkalommal viszik kezelésre, szívük állapota mérhetően javul.
dec. 1
20:51
MinDig TV: új csatornák a kínálatban - 2010-12-01 16:36:00 (sat.hu)
Karácsonyi lázban ég az Antenna Hungária, így MinDig TV-s akciókról és két új csatorna indításáról számolt be december elsején a sajtó képviselőinek. A földi digitális lakossági lefedettség pedig decemberben eléri a 95%-ot.

2010. december 2. csütörtök

dec. 2
7:57
Meglepő bejelentést tett a UNICEF (168 Óra Online)
HIV-fertőzés mentes generáció születhet akár öt éven belül, ha sikerül világszerte biztosítani a HIV-megelőzéshez és kezeléséhez való hozzáférést - állították kedden az ENSZ illetékesei. Az UNICEF jelentése szerint nők és gyermekek milliói - különösen a szegény országokban - a nemük, társadalmi, gazdasági helyzetük, esetleg lakóhelyük vagy műveltségük miatt egyszerűen kiesnek a HIV (emberi…
dec. 2
8:06
Elõször sikerült elemezni egy szuperföld légkörét (csillagászat.hu)
Egy nemzetközi kutatócsoport az ESO VLT távcsõrendszer egyikspektrográfjának adatai alapján megerõsítette, hogy a GJ 1214bkatalógusjelû szuperföld légköre nagy valószínûséggel fõként gõzformájában jelen lévõ vízbõl áll.
dec. 2
8:24
Interneten az amerikai légerő múzeuma (Múlt-kor)
Az Amerikai Légierő őrültjei mostantól akár nappalijukból is ellátogathatnak Kennedy elnöki repülőgépére az Amerikai Légierő Múzeumában - a világháló segítségével.
dec. 2
8:26
Elhunyt a neutronbomba feltalálója (Múlt-kor)
Elhunyt a neutronbomba atyja, jelentette a The Wall Street Journal. Sam Cohen nyolcvankilenc évesen, vasárnap halt meg Los Angelesben.
dec. 2
8:42
Rekordeladásokat produkál a Kinect (transindex.ro)
A Microsoft mozgásérzékelõ kontrollerjébõl, ...
dec. 2
9:00
Jurij Manyin kapta a Bolyai-díjat (Infostart)
Jurij Manyin orosz származású, Németországban élő matematikus kapta idén a Magyar Tudományos Akadémia egyetlen nemzetközi elismerését, a Bolyai János Matematikai Díjat. A kitüntetést ötévente ítélik oda az elmúlt tizenöt évben írt legjobb matematikai monográfia szerzőjének.
dec. 2
9:09
Intõ jel a Vénusztól a Föld számára (csillagászat.hu)
Számítógépes szimulációval sikerült modellezni a kén-dioxid egyébkéntnem várt megjelenését a Vénusz légkörének felsõ rétegeiben. A jelenségóvatosságra intheti a földi atmoszféra jövendõ geomérnökeit is.
dec. 2
9:27
A Flickr képei alapján rekonstruálták a Colosseumot (Múlt-kor)
Képmegosztó oldalak segítségével készült el a Colosseum háromdimenziós modellje.
dec. 2
9:29
Kép és krónika: médiatörténelem a könyvtárban (Múlt-kor)
Médiatörténeti előadások, pódiumbeszélgetés és kiállítás várják a látogatókat 2010. december 3-án, 10 órától a Központi Szabó Ervin Könyvtár Fogadótermében.
dec. 2
9:45
Olcsó okostelefont dob piacra az Acer (transindex.ro)
Bár az Acer már régebben közölte, hogy okos ...
dec. 2
9:47
Fiatal magyar tudósok víziói a jövõrõl, a jövõnek (transindex.ro)
Építsünk ökoszisztémát. A legegyszerûbb modell: vegyünk füvet, nyulakat és rókákat. Mi történik, ha megölünk néhány nyuszit? Természet a képernyõdön: díjnyertes szoftver 20 éves diákoktól.
dec. 2
9:49
Új mesterséges szívbillentyûelem (transindex.ro)
A szívben lévõ háromhegyû billentyû tágulatának se ...
dec. 2
10:30
Dísztárgyak csontból az őskortól a középkorig (Múlt-kor)
Alice M. Choyke arheozoológus előadásán arra is fény derül majd, hogy a Kárpát-medencében kik, hogyan és miért készítettek ilyen eszközöket.
dec. 2
11:33
Európa történelme az internetre költözik (Múlt-kor)
2010. december 3-án tíz európai kutatóközpont részvételével videokonferencia keretében kerül sor az egész világon ingyenesen hozzáférhető EGO | Europäische Geschichte Online / European History Online bemutatójára.
dec. 2
12:36
A Mediciek titkát rejti Botticelli képe (Múlt-kor)
Botticelli Tavasza gyönyörű, titokzatos kép, és a kritikusok az utóbbi 200 évben ízlésük szerint értelmezni próbálják a virágos réten, a gyümölcsökkel teli fák előtt álló alakokat.
dec. 2
12:38
Címereket és családfákat készíthetünk Nagycenken (Múlt-kor)
Címert szerkeszthetnek, sőt saját családfájukat is elkészíthetik azok a diákok, akik felkeresik a nagycenki Széchenyi István Emlékmúzeumot. Az állandó kiállítást emellett modern információs eszközökkel tették élményszerűbbé a látogatók számára.
dec. 2
13:39
Hallgatás övezi a Tolsztoj-centenáriumot (Múlt-kor)
Az orosz ortodox egyház nem vonta vissza kiközösítését, az állam pedig úgy döntött, figyelmen kívül hagyja a centenáriumot, a hivatalos hallgatás ellenére azonban Lev Tolsztoj halálának 100. évfordulója nem fulladt csöndbe, egyaránt alkalmat adott a méltatásra és a vitára.
dec. 2
14:33
Csillagász az új exobolygó légköréről: "Nagy áttörés, amit elértünk" (168 Óra Online)
Egy szerdán közzétett tanulmány szerint először sikerült csillagászoknak elemezni egy Földszerű bolygó légkörét. A GJ 1214b jelű planéta 42 fényév távolságra van, és átmérője a Föld két és félszerese.
dec. 2
14:42
Rekordmennyiségű fel nem robbant lőszert találtak Csehországban (Múlt-kor)
Rekordmennyiségű, több mint három tonna fel nem robbant második világháborús lőszerre bukkantak biztonsági szakértők a dél-csehországi Cesky Krumlov közelében - jelentette szerda este a prágai televízió.
dec. 2
14:44
Folytatódik az elátkozott görög színház keresése (Múlt-kor)
Olasz régészek annak a 2500 éves görög színháznak a felkutatására indulnak, amelyre közel 90 évvel ezelőtt egy brit kalandornak egyszer már ráment az élete.
dec. 2
15:27
Élet a Földön kívül? Korszakalkotó NASA-bejelentés készül (nyest.hu)
Titokzatos és meglehetősen szűkszavú információ jelent meg a NASA honlapján: korszakalkotó asztrobiológiai felfedezést ígérnek ma estére.
dec. 2
15:45
Eltávolítják Doktor Sándor orvos szobrát Pécsen (Múlt-kor)
Elbontják Doktor Sándor pécsi köztéri szobrát az orvos első világháborút követő közéleti szereplése miatt; a szobor eltávolíttatásáról csütörtöki ülésén határozott a baranyai megyeszékhely közgyűlése, amely arról is döntött, hogy a Nagy Jenő utcában 1978-ban felállított egész alakos bronzszobrot a városi vagyonkezelő Pécs Holding Zrt. telephelyén helyezik el.

Keresés