2010. december 21. kedd

dec. 21
7:12
A húsevő dinaszaurusz vega volt? (Infostart)
Vegetáriánusnak bizonyulhat Ausztrália legnagyobb húsevő dinoszaurusza, legalábbis ezt állítják a Queenslandi Egyetem kutatói, akik az őshüllő nyomait elemezték a Lark Quarry lelőhelyen.
dec. 21
7:15
Világelsők a magyar kutatók (168 Óra Online)
Az egy cikkre jutó hadronfizikai hivatkozások listáján világelsők a magyar kutatók - ez a fő megállapítása annak a hadron ütköztetőkkel kapcsolatos scientometriai elemzésnek, amelyet a Thomson Reuters hírügynökség közölt. Az összeállítás szerint az egy cikkre jutó hivatkozások listáján Magyarország Izraelt, Horvátországot, Dániát, Romániát, valamint Tajvant megelőzve végzett az élen.
dec. 21
7:21
Meleg hasadékok a Szaturnusz pöfékelõ jeges holdján (csillagászat.hu)
Elkészült az eddigi legrészletesebb hõtérkép a gigantikus gejzírjeirõl ismert Enceladus déli pólusvidékérõl.
dec. 21
7:48
Brit búvárrégészek tárják fel az elsüllyedt ógörög várost (Infostart)
Brit búvárrégészek tárják fel az elsüllyedt ógörög várost, az 5500 éves Pavlopetrit a Lakóniai-öbölben, a feltárásokról a BBC dokumentumfilmet készít.
dec. 21
8:21
A koszorúerek vizsgálata infravörös fénnyel (Infostart)
A koszorúerek belső felszinét minden korábbi módszernél szemléletesebben mutatja infravörös fény segítségével az optikai koherens tomográfia. Az Európai Kardiológus Társaság Klinikai Tanácsa elektronikus közleményben tájékoztatta tagjait az új diagnosztikai módszer jelentőségéről.
dec. 21
8:24
Mendelssohn a téli napfordulóra időzítette híres nyitánya befejezését (Múlt-kor)
Egy skót író új elmélettel állt elő Mendelssohn egyik híres nyitánya és az azt inspiráló skóciai hely közötti viszonyt illetően.
dec. 21
8:26
Egy pécsi cukrászda nyomában (Múlt-kor)
Márfi Attila, a Baranya Megyei Levéltár főlevéltárosa egyik kedvenc témájából írt kismonográfiát: a nevezetes pécsi Caflisch cukrászda történetéből.
dec. 21
9:21
Késik a Google TV (transindex.ro)
A Google erdetileg a január elején kezdõdõ ...
dec. 21
9:23
"Baby boom" a fiatal Univerzumban (transindex.ro)
Születõfélben lévõ masszív galaxisok sokaságát fe ...
dec. 21
9:25
Csillagos tájképek time lapse-ben (transindex.ro)
Magyarországi tájakon fotózott asztrotájképeket egy csillagász, rövidfilmjében az égbolt változásait követhetjük nyomon.[videó]
dec. 21
9:27
A történelemmel egyidős a gyerekkatonaság (Múlt-kor)
A gyerekkatonák alkalmazása nem modern kori találmány, fiatalkorúakat ugyanis már évszázadok óta bevetnek a különböző fegyveres konfliktusokban. Gyerekkatona körkép Dávidtól a Hitlerjugendig.
dec. 21
9:33
Brit búvárrégészek tárják fel az elsüllyedt várost (MaHu)
Brit búvárrégészek tárják fel az elsüllyedt ógörög várost, az 5500 éves Pavlopetrit a Lakóniai-öbölben, a feltárásokról a BBC dokumentumfilmet készít.
dec. 21
10:30
Gigászi hangfalnak épültek a maja templomok (Múlt-kor)
Évszázadokkal ezelőtt az amerikai őslakosok egyes épületeket giga-hangosbeszélőknek használták, amelyekkel egyszerre nyűgözték le és tévesztették meg az embereket – állítják régészek.
dec. 21
11:33
Középkori szerencsejáték Angliából (Múlt-kor)
Egy angliai barlangot a középkorban illegális szerencsejátékok helyszínéül használhatták - derült ki egy helyszínen talált ábrázolás kapcsán.
dec. 21
12:36
Három évvel elhalasztották a digitális átállást - 2010-12-21 12:02:57 (sat.hu)
A digitális átállást egyetlen módosítással elhalasztották három évvel. - írja az index.hu. A digitális átállás eredetileg kitűzött céldátuma nem tartható egy kormánypárti törvényjavaslat-módosítás szerint. - íjra a hwsw.hu.
dec. 21
12:36
Az aztékoktól ered a mikulásvirág (Múlt-kor)
Mexikó őshonos lakossága sok mindent felfedezett, ami megkönnyíti és megédesíti az életet. Ilyen többek közt a díszítésre használt mikulásvirág, más néven karácsonyi csillag is.
dec. 21
12:38
Túlélte a nyelvcsonttörést a bronzkori férfi (Múlt-kor)
Egy spanyolországi bronzkori erőd feltárása közben a Granadai Egyetem régészek egy olyan férfi maradványait tárták fel, aki hihetetlen szerencsével túlélte a nyelvcsonttörést.
dec. 21
13:39
Búvárrégészek tárják fel az elsüllyedt ógörög várost (Múlt-kor)
Brit búvárrégészek tárják fel az elsüllyedt ógörög várost, az 5500 éves Pavlopetrit a Lakóniai-öbölben, a feltárásokról a BBC dokumentumfilmet készít.
dec. 21
14:42
Irodalmi meglepetés: regény Pasolini édesanyjától (Múlt-kor)
Irodalmi meglepetésnek számít Olaszországban, hogy családregény jelent meg Pier Paolo Pasolini filmrendező édesanyjának tollából. Susanna Colussi műve harminc évig feküdt egy fiókban.
dec. 21
14:44
Nácik által ellopott festményeket koboztak el New Yorkban (Múlt-kor)
Két, a második világháborúban a nácik által Lengyelországban elrabolt festményt azonosított és vett rendőri őrizetbe az amerikai államügyészség.
dec. 21
15:45
Félezer szovjet és orosz filmet nézhetünk a neten (Múlt-kor)
A Moszfilm stúdió több mint 500 szovjet és orosz filmet, köztük számos remekművet tett elérhetővé honlapján: az alkotások ingyenesen vagy csekély díj fejében megtekinthetők.
dec. 21
16:42
Infravörös fénnyel vizsgálják a koszorúereket (transindex.ro)
A koszorúerek belsõ felszinét minden korábbi módsz ...
dec. 21
16:44
Holdunk, mint óriástávcsõ (transindex.ro)
A neutrínók töltés nélküli, roppant csekély tömegg ...
dec. 21
16:48
Forgalomban a szemüveg nélküli 3D - 2010-12-21 16:41:16 (sat.hu)
Holnap, december 22-én kerül forgalomba a Toshiba szemüveg nélkül élvezhető 3D-s képernyője, mely úttörőnek számít a területen.

Keresés