2017. január 1. vasárnap

jan. 1
13:33
Győzött a harcsa (MaHu)
Több mint ötezren szavaztak a Magyar Haltani Társaság honlapján októberben elindított közönségszavazáson, amelynek tétje az Év hala cím elnyerése volt. A korábbi évekhez hasonlóan most is három őshonos jelölt közül lehetett választani. A szavazatok közel felével (48%) a harcsa lett a versenyben az első, megelőzve a paducot (37%) és a harmadik helyezett halványfoltú küllőt (16%).

2017. január 2. hétfő

jan. 2
9:27
Amikor a szovjetek pályára állították a Nap első mesterséges bolygóját (Múlt-kor)
58 éve, 1959. január 2-án bocsátották fel a Szovjetunióban, a bajkonuri űrrepülőtérről a holdkutató szondasorozat első darabját, a Luna-1-et.
jan. 2
10:30
Több mint 200 éves rákdiagnózist erősítettek meg brit orvosok (Múlt-kor)
Több mint 200 éves rákdiagnózist erősítettek meg brit orvosok - számolt be róla a BBC hírportálja. A sebész, aki 1776-ban lett III. György király orvosa, egyike volt azoknak, akiknek köszönhetően a gyógyítás a kés forgatásától a tudomány felé indult el.
jan. 2
10:32
Amikor havi 200 pengő fixszel még „könnyen vicceltek” (Múlt-kor)
Kilencven éve, 1927. január 1-jén vezették be Magyarországon a pengőt, amely törvényes fizetőeszközként 1946-ig volt forgalomban. A pengő bevezetésekor az első világháború után megroppant magyar gazdaság konszolidálását alapozta meg.
jan. 2
11:33
Nem először lett Hollywoodból Hollyweed (Múlt-kor)
2016 szilveszterének éjjelén Los Angeles leghíresebb városrészének, Hollywoodnak ikonikus jelképét egy magányos elkövető rongálta meg, mégpedig úgy, hogy a két „O” betűt két „E”-re írta át. Az így létrejövő Hollyweed felirat (a weed angolul a marihuánát is jelenti) nem először jelent meg a hollywoodi dombok felett.
jan. 2
13:03
Vigyázat! - Ravasz csalók húznak le az OTP Bank nevével visszaélve (Népszava)
A pénzintézet 67. születésnapjára hivatkozva "nyereményjátékot hirdetve" jutnak bizalmas adatokhoz.
jan. 2
13:39
A budapesti Divatcsarnok nyitása napján a Terézvárosi templomig nyúlt a vásárlók sora (Múlt-kor)
Hatvan éve, 1957. január 2-án nyílt meg a Divatcsarnok Budapesten, az egykori Párisi Nagy Áruház épületében. A nyitás napján a vásárlók sora a Terézvárosi templomig nyúlt, a szerencsés első vásárlót megajándékozták.
jan. 2
14:12
Elhunyt Andai György újságíró (Népszava)
Hosszan tartó, súlyos betegség után, 69 éves korában halt meg.
jan. 2
14:42
Az elhurcolt völgységi németek harmada sohasem tért haza a szovjet munkatáborokból (Múlt-kor)
Kiállítással, koszorúzással, könyvbemutatóval emlékezik a völgységi németek elhurcolására a Bonyhádi Német Önkormányzat szerdán, a málenkij robot kezdetének 72. évfordulóján. Az emlékezők a Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium falán 1995-ben elhelyezett emléktáblát koszorúzzák meg.
jan. 2
15:45
CT-be kerültek a világ legrégibb múmiái (Múlt-kor)
Képalkotó berendezéssel vizsgáltak meg egy Santiago de Chile-i klinikán tizenöt múmiát, hogy rekonstruálják az arcukat. Az úgynevezett Chinchorro-múmiákat tartják a világ legrégibb múmiáinak.

2017. január 3. kedd

jan. 3
9:36
Páratlan felfedezés oldhatja meg a Biblia egyik legnagyobb rejtélyét (Múlt-kor)
Rendkívüli dél-izraeli felfedezés deríthet fényt a Biblia egyik legnagyobb rejtélyére, az Ószövetség talán leghírhedtebb népe, a filiszteusok eredetére. Az ősi Askelón, az egyik legfontosabb filiszteus város falain kívül feltárt nagy temetőhöz hasonlót a régióban korábban még nem találtak.
jan. 3
9:54
Ismét tűzvész pusztít Chilében (MaHu)
Nagy tűz ütött ki helyi idő szerint hétfőn este a chilei Valparaísóban, legalább száz házat pusztítva el. A helyi hatóságok azt közölték, mintegy 400 embert kellett a környékről evakuálni.
jan. 3
10:39
Túl „polgárinak” találták a lapját, évekig nem jelenhettek meg versei Nemes Nagy Ágnesnek (Múlt-kor)
Kilencvenöt éve, 1922. január 3-án született Budapesten Nemes Nagy Ágnes költő, műfordító, esszéista. Költészetében szigorúan tartotta magát a racionalizmushoz, de a látszólagos szenvtelenség, távolságtartás, hűvös józanság és csillogó intellektus mögött kimondhatatlan szenvedély parázslott.
jan. 3
10:39
Négy másodperc, amitől megindul a nyálelválasztásod (BerryBlog)
Van egy olyan megérzésem a 2017-es évet illetően, hogy idén meglehetősen sokat fogunk foglalkozni a soron következő QWERTY-s BlackBerryvel, amit ha minden jól megy részleteiben már a hét második felében megismerhet majd a nagyközönség. Kezdődik ugyanis Las Vegasban a CES, ahol a BlackBerry újdonsült partnere, a TCL leránthatja a leplet arról a készülékről, melyet eddig csak Mercury kódnéven…
jan. 3
11:42
Részt vett a somme-i vérfürdőben Tolkien, A Gyűrűk Ura írója (Múlt-kor)
Százhuszonöt éve, 1892. január 3-án született J. R. R. Tolkien angol nyelv- és irodalomtörténész, A Gyűrűk Ura című regénytrilógia írója. Történeteit, így Zsákos Bilbó, a félénk hobbit meséjét, először gyermekeinek olvasta fel, s mivel sikert aratott velük, 1930-tól lejegyezte azokat.
jan. 3
14:30
A vadalmát választották a 2017-es Év fájává (MaHu)
Az egykoron gyümölcséért és faanyagáért egyaránt közkedvelt vadalma lett a 2017-es Év fája az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) online szavazásán.
jan. 3
14:51
Mi köze a titokzatos esernyős embernek Kennedy meggyilkolásához? (Múlt-kor)
John Fitzerald Kennedy meggyilkolását követően azonnal megindultak a találgatások a merénylő kilétét illetően, és bár szinte bizonyos, hogy Lee Harvey Oswald lőtte le JFK-t, vannak, akik szerint a napsütésben rejtélyes módon esernyővel megjelenő férfi állhat a merénylet hátterében.
jan. 3
15:57
Zsiráfborjú született a budapesti állatkertben (MaHu)
Az egészséges zsiráfborjú az év első napján látta meg a napvilágot.
jan. 3
18:00
Történelmi nap: 25 éve végezték el az első magyarországi szívátültetést (Múlt-kor)
Történelmi napnak nevezte a huszonöt évvel ezelőtti első magyarországi szívátültetést Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese, az egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója kedden Budapesten.
jan. 3
19:45
Így lepi el a szmog Pekinget (MaHu)
Gyorsított felvétel mutatja be, hogyan lepi el a fojtó füstköd a Kínai Népköztársaság fővárosát.

2017. január 4. szerda

jan. 4
8:42
Egyszerre két nővel is élt együtt a 20. század egyik legnagyobb fizikusa, Erwin Schrödinger (Múlt-kor)
Ötvenhat éve, 1961. január 4-én halt meg Bécsben Erwin Schrödinger Nobel-díjas osztrák fizikus, az atomelmélet újrafogalmazója, a kvantummechanika egyik atyja, a hullámmechanika megteremtője, az anyaghullámok terjedését leíró egyenlet kidolgozója, a kvantumbiológia egyik megalapozója.
jan. 4
9:45
Kezdetben egy pár csizmáért lehetett megtekinteni Picasso Guernicáját (Múlt-kor)
Idén három spanyol múzeum is kiállítást szentel Pablo Picassónak abból az alkalomból, hogy 80 évvel ezelőtt, 1937-ben alkotta meg egyik legjelentősebb művét, a Guernica című festményt, amely azóta a háborús borzalmak egyetemes szimbólumává vált.
jan. 4
10:48
Kísértetek lakják a 17. századi királyi palotát a svéd királyné szerint (Múlt-kor)
Szilvia svéd királyné azt állítja, hogy kísértetek lakják a stockholmi királyi kastélyt. XVI. Károly Gusztáv király 73 éves felesége a svéd köztévé új dokumentumfilmjében beszél erről, mely a királyi család 1600-as években alapított rezidenciáját mutatja be.
jan. 4
10:48
Újabb négy másodperc, amitől megindul a nyálelválasztásod (BerryBlog)
Lassan olyanok lesznek a TCL amerikai főnöke által kiadott villám-teaserek a Mercuryról, mint valami folytatásos filmsorozat, vagy mozi, aminek a végén majd egyszercsak összeáll a kép (vagy nem) egy kerek egésszé, és az ember teljesen megbabonázva kapcsolja ki a tévét, vagy megy ki a moziból. Ma újabb négymásodperces videorészlet került ki a Twitterre a BlackBerry és a TCL kooprodukciójában…
jan. 4
11:15
A Wikileaks alapítója az oroszok védelmére kelt (Népszava)
"Nem oroszok hackelték meg amerikai demokrata politikusok elektronikus levelezését."
jan. 4
11:51
Csecsemők csontjait is feltörték az észak-európai neandervölgyiek, hogy a velőhöz jussanak (Múlt-kor)
Az öreg kontinens északi részén élő neandervölgyiek között is felbukkant a kannibalizmus, vélik a régészek, akik a belgiumi Goyet-barlangban tavaly júliusban feltárt csontok tüzetesebb átvizsgálása után jutottak erre (a korábbi sejtéseket megerősítő) következtetésre.
jan. 4
12:54
2060-ra jósolta a világvégét Isaac Newton (Múlt-kor)
Háromszázhetvennégy éve, 1643. január 4-én (az Angliában akkoriban még érvényben lévő Juliaus-naptár szerint 1642. december 25-én) született Isaac Newton angol fizikus, matematikus, csillagász, az emberiség történetének egyik legnagyobb géniusza.
jan. 4
13:27
A terror árnyékában dolgozik a fiatal magyar régész (MaHu)
Irakban, annak is kurdok által lakott részén vesz részt ásatáson és helyi szakemberek képzésében a fiatal magyar régész, Pabeschitz Virág.
jan. 4
14:00
A megszökött csempészállatok populációi jelentik az új reményt (MaHu)
Az illegális kereskedelemből származó, elszökött vagy szabadon engedett állatok a természetben másodlagos populációkat alkotva hosszú távon a túlélést jelenthetik a kihalástól fenyegetett fajok számára.
jan. 4
14:15
Megkezdték a "névsorolvasást" a Londoni Állatkertben (MaHu)
Megkezdte lakóinak szokásos évi összeszámolását a Londoni Állatkert, amelynek gondozói finom csemegékkel indultak útnak kedden, hogy előcsalogassák a több mint 700 fajnak otthont adó intézmény összes lakóját.
jan. 4
15:00
Honnan ismerheted fel híres festők képeit? (Múlt-kor)
A művészettörténet legnagyobb alakjainak képeit a szakértők azonnal felismerik stílusjegyeikről, ám bizonyos támpontok alapján a laikusok is könnyedén megállapíthatják, kinek a műveiről van szó. Tudja például, hogy ki festett Putyin-fejű alakokat?
jan. 4
16:03
Az iraki Moszul mellett vesz rész ásatáson egy magyar régész (Múlt-kor)
Irak kurdok által lakott részén vesz részt ásatáson és helyi szakemberek képzésében a fiatal magyar régész, Pabeschitz Virág - hangzott el az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.

2017. január 5. csütörtök

jan. 5
5:42
Elutasítás fogadta de Maiziere javaslatait (Népszava)
jan. 5
5:44
Női belügyminisztere lett Romániának (Népszava)
jan. 5
5:46
Több százan haltak meg repülőgép-szerencsétlenségben (Népszava)
Az áldozatok száma ellenére a polgári repülés továbbra is a legbiztonságosabb.
jan. 5
8:48
Miért gondolta úgy Newton, hogy Noé vízözönét egy üstökös okozta? (Múlt-kor)
A felvilágosodás előestéjén, a 17. században a tudósok és gondolkodók gyakran a fizikát hívták segítségül, hogy megmagyarázzák a Bibliában leírt számos csodát. Noé özönvíztörténetét Isaac Newton tudóstársa egy üstökös segítségével magyarázta meg.
jan. 5
9:51
Hihetetlenül népszerű a Mein Kampf kritikai kiadása (Múlt-kor)
Minden várakozást felülmúlt az érdeklődés az egy éve kritikai jegyzetekkel ellátva kiadott Mein Kampf iránt: a Hitler által írt, de már tudományos magyarázatokkal kiegészített náci politikai manifesztum 85 ezer példányban kelt el.
jan. 5
10:54
Elhunyt a nácik és a kommunisták által is üldözött cseh kármelita apáca (Múlt-kor)
Kilencvenöt éves korában elhunyt Krakkóban Anna Magdalena Schwarzová cseh kármelita szerzetes, vallási aktivista és a náci és a kommunista rendszer politikai foglya - közölte szerdán a lengyel sajtó. A nővért szombaton helyezik örök nyugalomra Krakkóban.
jan. 5
10:54
Megmutatta magát 2017 legérdekesebb okostelefonja (BerryBlog)
Kissé kurtán-furcsán sült el tegnap a TCL műhelyében készülő első nyomógombos BlackBerry bemutatója Las Vegasban a CES-en, hiszen nagy csinnadratta helyett gyakorlatilag annyi történt, hogy néhány kiválasztott megfogdoshatta az állítólag nem is létező Mercury kódnevet viselő QWERTY-s BlackBerryt és eltölthetett vele néhány kellemes percet (ó, hogy szakadna rájuk az ég!!!). Azért ez is több a…
jan. 5
11:57
Korát meghazudtoló lendülettel dolgozott a német újjászületés atyja (Múlt-kor)
141 éve, 1876. január 5-én született Konrad Adenauer, a Német Szövetségi Köztársaság első kancellárja, a német újjászületés atyja.
jan. 5
13:00
Arab telivéreket ábrázoló sziklarajzokra leltek Kínában (Múlt-kor)
Kínai és német régészek szerint arab telivéreket ábrázolnak azok a kétezer éves sziklarajzok, amelyeket az észak-kínai belső-mongóliai autonóm régió Jinsan-hegységében fedeztek fel.
jan. 5
13:33
Egyáltalán nem lassult a globális felmelegedés (MaHu)
A NOAA kutatói szerint az óceáni hőmérséklet változását rendszeresen alábecsülik a főbb globális klímamodellek.
jan. 5
14:03
75 éve a csúrogi mészárlással kezdődtek a délvidéki „hideg napok” (Múlt-kor)
A hetvenöt évvel ezelőtti csúrogi magyar razzia áldozataira emlékeztek szerdán a településen, ahol a történészek szerint 900-1300 ártatlan szerb és zsidó esett áldozatául a mészárlásnak. A magyar razzia 1942. január 4-én kezdődött Csúrogon.
jan. 5
15:06
Nézegess képeket az új QWERTY-s BlackBerryről! (BerryBlog)
Még a nevét sem tudni, sőt, még az sem biztos, hogy pont így fog kinézni, mint a lenti képeken, mindenesetre a soron következő nyomógombos BlackBerry már javában készül a TCL-nél. Az előző posztban az első tapicskolós videókat láthattátok, most pedig következzék egy képgaléria a legjobban sikerült fotókból, az Androidcentral jóvoltából! Via Androidcentral.
jan. 5
16:09
Arckrémével tisztította az ősi Nimrúd kincseit Agatha Christie (Múlt-kor)
Agatha Christie az 1950-es években csatlakozott második férjéhez az ősi asszír városban, az Iszlám Állam által nemrég lerombolt Nimrúdban folyó ásatásokon. A krimiíró nemcsak egyszerű látogatóként vett részt a feltáráson, tevékenyen is részt vállalt a feladatokból.
jan. 5
16:24
Rejtélyes rádiókitörést észleltek - és most tényleg megvan a forrás helye! (MaHu)
A mindmáig egyetlen ismert ismétlődő gyors rádiókitörés helyének közvetlen azonosításával közelebb kerülhetünk napjaink egyik nagy csillagászati rejtélyének megoldásához.

2017. január 6. péntek

jan. 6
8:57
Kutyahúslevestől a kobraraguig – újabb 7 diktátor kedvenc étele (Múlt-kor)
Tudta, hogy Idi Amin olykor napi 40 narancsot nyomott be, mert szentül hitte, hogy úgy hat rá, mint a Viagra? És azt, hogy Vlagyimir Putyin nagyapja főzött Sztálinnak? Vajon miért várt Kim Dzsongil férfiasságot a kutyahúslevestől? Mely vezető számára kellett egyesével kiválogatni a rizsszemeket?
jan. 6
10:00
Sisiről szóló részleggel bővül a bécsi Madame Tussaud panoptikum (Múlt-kor)
Erzsébet osztrák császárnéról és magyar királynéról, Sisiről szóló részleggel bővül februárban a bécsi Madame Tussaud panoptikum. A kor technikai vívmányaival szerettük volna bemutatni Sisi igazi arcát - mondta Arabella Kruschinski, a Madame Tussaud múzeum üzletvezetője.
jan. 6
11:03
Gyermekeiről is vallott Diana hercegnő elárverezett bizalmas leveleiben (Múlt-kor)
Az előzetesen néhány száz fontra becsült ár sokszorosáért, több ezer fontért kelt el egy csütörtöki angliai árverésen a néhai Diana hercegnő féltucatnyi bizalmas levele. Az aukcióra bocsátott hat Diana-levél összesen 15 100 fontért (több mint 5,5 millió forintért) kelt el.
jan. 6
11:05
Miről szól vízkereszt ünnepe? (Múlt-kor)
A nyugati kereszténységben január 6. vízkereszt, avagy a háromkirályok, másképpen a napkeleti bölcsek ünnepe, a katolikus egyház egyik legfontosabb ünnepe. Az ünnepi népszokások közé tartozott mások mellett a csillagozás vagy háromkirályjárás hagyománya is.

Keresés