2017. augusztus 1. kedd

aug. 1
5:06
Ilyen még nem történt a Tejútrendszerrel (Infostart)
Első alkalommal számolta ki a Tejútrendszerben lévő teljes fényenergia eloszlását egy nemzetközi kutatócsoport, ezzel betekintést nyertek a galaxis felépítésébe és új információkat szereztek arról, hogyan alakulnak ki csillagok olyan spirális galaxisban, mint amelynek a Föld is része.
aug. 1
6:36
Újabb erős földrengés rázta meg Kréta térségét (MaHu)
A Richter-skála szerinti 5,2 erejű földmozgást az egész térségben érezni lehetett.
aug. 1
8:51
Készüljünk fel, mert az idei nyár legforróbb hete következik (Hírstart)
Az előttünk álló héten igen meleg, száraz időben lesz részünk, frissítő záporok, zivatarok csak kevés helyen fordulnak elő. Az időjárási frontok csak súrolják, sőt északon el is kerülik hazánkat, így a hét végéig a meleg fokozódására kell számítani. Bár a száraz időjárás kedvez a talajelőkészítési és egyéb mezőgazdasági munkáknak, ezek tervezésénél
aug. 1
9:06
A szövetségesek is cserben hagyták a varsói felkelés résztvevőit (Múlt-kor)
Előbb vagy utóbb, de mindenki megtudja az igazságot arról a maroknyi gonosztevőről, akik a varsói kalandot kieszelték, (...). Sok embert dobtak csaknem fegyvertelenül a német ágyúk, harckocsik és repülőgépek tüzébe - írta Sztálin Churchillnek és Rooseveltnek 1944. augusztus 22-én.
aug. 1
9:18
Magyarország 27-szer elférne a Csendes-óceánon felfedezett szemétszigeten (MaHu)
Más hasonló óceáni szemétszigetektől eltérően ez elsősorban nem nagyobb szemétdarabokból áll, hanem apró, gyakran mikroszkopikus méretű darabkákat tartalmaz.
aug. 1
9:51
Megírják, hogy állunk a NAV színe előtt (Népszava)
A hivatal mintegy egymillió adózót értesít tartozásról vagy túlfizetésről.
aug. 1
10:03
Egyre több a bizonyíték arra, hogy az élet a fizika elkerülhetetlen következménye (24.hu)
A hipotézis Darwin elméletének legfontosabb kiegészítésévé válhat.
aug. 1
10:05
Maga a pokol érkezik Magyarországra (24.hu)
A héten szó szerint megérezzük a Szahara leheletét, 100 éve nem érzékelt meleg jön.
aug. 1
10:09
Nem véletlenül emlegették Brandy Nagyiként Anna brit királynőt (Múlt-kor)
Háromszázhárom éve, 1714. augusztus 1-jén halt meg Anna királynő, az utolsó Stuart és az első brit uralkodó. Uralkodására esett az angol történelem két fontos mozzanata: Nagy-Britannia létrejötte és a brit világhatalmi állást megalapozó spanyol örökösödési háború.
aug. 1
10:57
Vizes vb: az elbűvölő világbajnok, aki még hátrafelé is úszik – videó (Hírstart)
Az orosz szépség, Julija Jefimova négy érmet szerzett a budapesti vizes világbajnokságon, és 200 méter mellen a dobogó tetejére állhatott. A 25 éves úszó az NSO Tv kamerája előtt beszélt magyarországi élményeiről, a szerinte a média által felfújt orosz–amerikai ellentétről és Hosszú Katinkáról is, akivel Dave Salo irányítása alatt több mint egy éve
aug. 1
11:03
Julia Jefimova világbajnok úszónő edzést tartott magyar gyerekeknek (Hírstart)
Julia Jefimova orosz világbajnok úszónő a budapesti vizes világbajnokságot követően ifjú magyar tehetségeknek tartott mesteredzést a BVSC uszodájában
aug. 1
11:09
Úgy tűnik, a Biblia igen pontosan írta le a babilóniaiak pusztítását (24.hu)
Újabb leletek támasztják alá, hogy a babilóniaiak valóban felgyújtották Dávid városát.
aug. 1
11:12
42 ezer éves elefántcsontgyöngyökre bukkantak németországi barlangokban (Múlt-kor)
Mintegy 42 ezer éves, elefántcsontból készült gyöngyöket találtak a régészek a Sváb-Alb-hegységnek az UNESCO világörökségi listájára frissen felkerült barlangjaiban. A szervezet hat ilyen lelőhelyet vett fel július 9-én a világörökségek listájára.
aug. 1
11:39
Űrtechnológiák hasznosítására nyertek támogatást magyarországi projektek (hirado.hu)
Az Európai Űrügynökség (ESA) 65 ezer euró vissza nem térítendő támogatást ítélt oda a szervezet magyarországi technológiai transzfer irodájának első pályázatán a nyerteseknek, a vállalkozások a támogatást technológia-átadással kapcsolatos költségek fedezésére fordíthatják.
aug. 1
12:03
Űrtechnológiák hasznosítására nyertek támogatást magyarországi projektek (Hírstart)
Az Európai Űrügynökség (ESA) 65 ezer euró vissza nem térítendő támogatást ítélt oda a szervezet magyarországi technológiai transzfer irodájának első pályázatán a nyerteseknek, a vállalkozások a támogatást technológia-átadással kapcsolatos költségek fedezésére fordíthatják.
aug. 1
12:15
Hatalmas szobrot tártak fel Angkorban (Múlt-kor)
Óriási szobrot tártak fel Ázsia legnagyobb vallási épületkomplexuma, a kambodzsai Angkorvat ásatásán kambodzsai régészek, akik egy 8-9 évszázaddal ezelőtti kórház nyomait tanulmányozták.
aug. 1
12:33
Augusztus 8-tól kapható a limitált kiadású fekete KEYone (BerryBlog)
Tegnap írtam róla, hogy küszöbön a BlackBerry KEYone egy új kiadásának megjelenése Indiában, ma délelőtt pedig annak rendje s módja szerint le is rántották a leplet Újdelhiben a fekete színű limitált változatról, ami konkrétan így néz ki: Az eseményen kiderült, hogy nagyjából minden előzetesen terjengő pletyka igaz volt a készülékről, azaz az Optiemus által gyártott KEYone az eredeti változathoz…
aug. 1
12:48
Megállíthatatlan a Föld további felmelegedése (24.hu)
Ez persze nem jelenti azt, hogy nem is érdemes küzdeni az éghajlatváltozás ellen.
aug. 1
13:06
Szó szerint űrtechnológia segít ezentúl a magyar rendőröknek (Infostart)
Rajtuk kívül egy hazai 5G technológiai fejlesztés is nyert az Európai Űrügynökség pályázatán.
aug. 1
13:18
Nem a nyilvánosságnak szánt videófelvételeket tehetnek közzé Diana életéről (Múlt-kor)
Diana videós vallomásainak közzétételére készül a Channel 4 brit televízió a néhai walesi hercegnő halálának közelgő 20. évfordulója alkalmából. A döntést azonban sokan bírálják, köztük a brit trónörökös egykori nejének fivére is.
aug. 1
14:21
Mi volt annyira elviselhetetlen a 17. századi Angliában, hogy százezrek keltek útra az Újvilágba? (Múlt-kor)
Vajon mi vihette rá a 17. században az angolokat arra, hogy otthonukat hátrahagyva az Újvilágba vezető, rendkívüli kockázatokkal járó transzatlanti utazásra vállalkozzanak, amely heteket vett igénybe, de akár az életükbe is kerülhetett, és azt sem tudhatták, mi várja őket új hazájukban?
aug. 1
15:18
Elhunyt Beck Mihály kémikus, az MTA rendes tagja (MaHu)
A hétfőn elhunyt tudós több mint 250 tudományos publikáció és számos ismeretterjesztő írás szerzője vagy társszerzője volt, emellett 23 szabadalom fűződött a nevéhez. Életművét az MTA tavaly Akadémiai Aranyéremmel ismerte el.
aug. 1
15:18
Meghalt Beck Mihály (Infostart)
Életének 88. évében elhunyt Beck Mihály akadémikus, a komplex vegyületek kémiájának nemzetközi hírű szakértője - közölte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA).
aug. 1
16:06
A Monarchia is okozta Nagy-Britannia mohácsát (24.hu)
A legértelmetlenebb háború legértelmetlenebb csatája katonák tízezreit véreztette ki és fullasztotta talajvizes tölcsérekbe.
aug. 1
16:08
Brutális inflációt állított meg a forint (24.hu)
Nem sokon múlt, hogy ma forinttal, és nem tallérral vagy máriással fizetünk.
aug. 1
19:03
Ha ilyen tempóban pusztítjuk a Földet, hamarosan új bolygó után nézhetünk (168 Óra Online)
Idén az eddigi legkorábbi dátumra, augusztus 2-ára esik a túlfogyasztás napja.
aug. 1
19:12
Óriási szobrot tártak fel az angkori ásatáson kambodzsai régészek (MaHu)
A szobrot a felszín alatt nagyjából 40 centiméterre találták, majd Sziemreap tartomány múzeumában állítják ki, ebben a régióban terül el Angkor is.
aug. 1
19:14
Elképesztő, mire jöttek rá a Tejútrendszerben (MaHu)
A csillagok fénye irányítja a Tejútrendszerben az Univerzum legnagyobb energiájú fotonjainak, a gamma-sugaraknak a termelődését.
aug. 1
20:06
Csökken a férfiak spermaszáma - Kell aggódni? (Infostart)
Felére csökkent a férfiak spermiumszáma az elmúlt évtizedekben - állapította meg a jeruzsálemi Héber Egyetem összefoglaló tanulmánya. Kopa Zsolt, a Magyar Andrológiai Társaság elnöke, a Semmelweis Egyetem docense az InfoRádióban elmondta, 1973 és 2011 között 52.4 százalékkal lett kevesebb az egy milliliterre jutó spermiumszám. A teljes beszélgetés
aug. 1
21:30
Meglepő lábnyomokat találtak Kínában (Infostart)
Százmillió éves dinoszaurusz-lábnyomokra bukkantak helyi paleontológusok a délkelet-kínai Csöcsiang tartományban.
aug. 1
21:54
Ez volt a legforróbb július (Infostart)
A feljegyzések kezdete óta a legforróbb júliust regisztrálták az ausztrál télben az ötödik kontinens északi részén, ahol számos térségben 3-4,5 Celsius-fokkal volt magasabb az átlaghőmérséklet - közölte kedden a nemzeti meteorológiai szolgálat.
aug. 1
23:45
Akcióba lendült a NASA egy közelgő aszteroida miatt (Hírstart)
Akár 6800 kilométerre is megközelítheti a Földet egy felénk tartó aszteroida. Az égitest nem csapódik be, ennek ellenére a NASA nagy erővel készül az eseményre, hiszen először próbálhatja ki nemrég kiépített aszteroidafigyelő rendszerét.

2017. augusztus 2. szerda

aug. 2
8:00
Úgy élünk, mintha 1,7 Földünk lenne (MaHu)
Idén az eddigi legkorábbi dátumra, augusztus 2-ára esik a túlfogyasztás napja, vagyis az emberiség alig több mint hét hónap alatt elhasználta a Föld egy évre elegendő erőforrásait.
aug. 2
9:15
Így készült Szálkán a magyar csapat a 2017-es csillagászati diákolimpiára (csillagászat.hu)
Szekszárdtól néhány kilométerre, dombok között bújik meg a hazai turizmus által is egyre felkapottabb kis falu, Szálka. Itt rendeztük meg idei nyári diákolimpiai felkészítő táborunkat.
aug. 2
9:36
Fél európányi szemétsziget úszik a Csendes-óceánon (Infostart)
Óriási szemétszigetet fedeztek fel a Csendes-óceán déli részén, a kiterjedése akkora, hogy Magyarország 27-szer elférne rajta. A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy 2050-re több lehet a szemét az óceánokban, mint a hal.
aug. 2
10:15
Ősi szoborra bukkantak Kambodzsa híres templomkomplexumánál (24.hu)
A szobor egy 12-13. századi angkori kórház közelében került elő.
aug. 2
10:18
Magyar fizikusokkal közösen fogalmazta meg világhírű levelét Einstein (Múlt-kor)
1939. augusztus 2-án írta alá Albert Einstein azt levelet, amelyet az Egyesült Államokban dolgozó magyar fizikusokkal, Wigner Jenővel, Teller Edével és Szilárd Leóval közösen fogalmazott meg, és amely felhívta Roosevelt elnök figyelmét arra, hogy Németország hamarosan képes lehet nukleáris fegyver előállítására.
aug. 2
10:24
24 óra alatt kétszer rengett a föld Székelyföld határában (MaHu)
Két mérsékelt erejű földrengés rázta meg a Székelyfölddel határos Vrancea megye térségét az elmúlt 24 órában.
aug. 2
10:51
A teknősöket védték - nem vitték haza a turistákat (hirado.hu)
"Meghosszabbították" a nyaralását több mint száz turistának a görög Zakynthos szigeten, miután a műszaki hiba miatt kiállított gépet az ott élő teknősök védelmében hozott ún. "kijárási tilalom" okán nem tudta pótolni az EasyJet légitársaság.
aug. 2
11:21
Elképesztő leletre bukkantak francia régészek (24.hu)
Páratlan leletek maradtak fenn a romvárosban, amit folyamatos tűzvészek után hagytak el a lakói.
aug. 2
12:27
A NASA olyan szakértőt keres, aki megvédi a Földet az idegenektől (24.hu)
Természetesen nem fejlett, civilizációkat elpusztító lényekről, hanem űreszközökön utazó mikroszkopikus szennyeződésekről van szó.
aug. 2
13:27
Állampolgárságuktól is megfosztotta a magyarokat és a németeket a leghírhedtebb Benes-dekrétum (Múlt-kor)
Hetvenkét éve, 1945. augusztus 2-án jelent meg Csehszlovákiában az Edvard Benes államfő által kibocsátott 33. számú alkotmányrendelet a német és magyar nemzetiségű személyek állampolgárságának rendezéséről.
aug. 2
14:06
Megújuló energiaforrással előállított por lehet a jövő tápláléka (24.hu)
A szakértők szerint nagyjából 10 évre van szükség a technológia tökéletesítéséhez.
aug. 2
14:18
Szupercuki párducikrek születtek Nyíregyházán (MaHu)
A ritka perzsa párducból alig 1000-1200 él a világon.
aug. 2
14:39
Mengele vitte a cigány gyerekeket a gázkamrához (24.hu)
A birkenaui cigány tábor felszámolásakor 3000 romát vittek a gázkamrába – kellett a hely a magyar zsidóknak.
aug. 2
14:48
Csodát tehet egy haszonállat az AIDS elleni vakcina fejlesztésében (Infostart)
Már most elég sokat köszönhetünk ezeknek a haszonállatoknak.
aug. 2
15:33
500 éves városfalra bukkantak Antwerpenben a villamoshálózat bővítésekor (Múlt-kor)
Egy hat méter magas városfalra bukkantak régészek az antwerpeni villamoshálózat bővítésekor. A szakemberek az elmúlt két héten az 500 éve épült monumentális városfal feltárásán dolgoztak. A lelőhely nagy részét befedik, hogy érintetlen maradjon, mielőtt megkezdik az új út építését fölötte.
aug. 2
15:33
Egyelőre nem dőlt meg az áramfogyasztási rekord (Hírstart)
Továbbra sem dőlt meg az országos áramfogyasztási rekord, de ha tartós lesz a hőség, akkor a csúcsterhelés megközelítheti a júniusi szintet  - közölte szerdán a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. az MTI megkeresésére.
aug. 2
15:35
Le kell töltenie büntetését az egyik utolsó élő auschwitzi lágerőrnek (Múlt-kor)
Egészségileg alkalmas rá, ezért le kell tölteni négyéves szabadságvesztését a 96 éves Oskar Gröningnek, az egykori auschwitz-birkenaui náci haláltábor egyik utolsó élő őrének, akit magyar zsidók százezreinek legyilkolásában ítéltek bűnrészesnek - közölte a hannoveri ügyészség szerdán médiahírek szerint.
aug. 2
15:48
Négyezer éves bronztőrt talált sütögetés közben egy felvidéki fiú (MaHu)
Több tízezer eurós jutalom ütheti a markát.

Keresés