2017. március 1. szerda

márc. 1
5:51
15 galaxis épp összeütközött egy szomszédos galaxissal (MaHu)
Jóval gyakoribb a kozmikus kannibalizmus, mint azt eddig hitték.
márc. 1
6:45
Kihalt főemlősfajt azonosítottak amerikai kutatók (MaHu)
Bár a paleontológusok már egy évszázada kutatják a térséget, jelentősebb leletekre, kihalt főemlősök maradványara eddig nem igazán bukkantak.
márc. 1
8:51
Földöntúli transz, karibi szolgáló és a kivégzett pap – boszorkányhisztéria Salemben (Múlt-kor)
Elizabeth meggörnyedt és elvágódott, majd elvékonyodó hangon sikoltozni kezdett. Samuel Parris tiszteletes falfehér arccal, tehetetlenül szemlélte földöntúli transzba eső lányát.
márc. 1
10:57
Ha magas vagy, köszönd a neandervölgyinek (Múlt-kor)
A 28 ezer évvel ezelőtt kihalt neandervölgyi génjei mind a mai napig hatással vannak életünkre, ugyanis számos emberi jellemzőt befolyásolnak, a legújabb kutatás szerint nagyban meghatározzák magasságunkat, sőt még a skizofréniára és a lupus nevű immunbetegségre való hajlamunkat is.
márc. 1
10:59
Nagy-Britannia legrégibb vaskori aranykincsét találták meg kincsvadászok (Múlt-kor)
Körülbelül 2500 éves vaskori aranykincset találhattak meg fémdetektoros kincsvadászok egy staffordshire-i mezőn. A BBC beszámolója szerint a két férfi négy arany ékszert: három nyakláncot és egy karkötőt talált közvetlenül a földfelszín alatt Leekfrith község területén.
márc. 1
11:15
Befutottak az első képek a belépőszintű BlackBerryről (BerryBlog)
Noha a KEYone lázban tartja a rajongók nagy részét, és az érdeklődés a média részéről is ígéretesen erős, szép lassan lehullhat a lepel egy másik BlackBerryről is, amit egy olyan országban kezdenek árulni, ahol a KEYone nagyjából a megfizethetetlen kategóriába tartozik. Volt már itt a blogon szó többször is az indonéz PT BB Merah Putih által gyártott olcsó BlackBerryről, nos úgy tűnik, hogy ennek…
márc. 1
12:00
Korábban ismeretlen főemlősfaj maradványait fedezték fel Indiában (Múlt-kor)
Fosszíliavadászok egy ősi főemlősfaj állkapocscsontjának maradványaira bukkantak Indiában, a primitív főemlős a madagaszkári makik rokona, és távoli kapcsolatban áll a majmokkal, az emberszabású majmokkal és az emberrel.
márc. 1
12:02
Emléktúra indul a 200 éve született Arany János tiszteletére (Múlt-kor)
Az egy éven át tartó Arany-út program érinti a költő szülővárosát, Nagyszalontát, Debrecent, ahol a diákéveit töltötte, Nagykőröst, ahol tanárként dolgozott, illetve Budapestet, ahol a Magyar Tudományos Akadémia titkára volt.
márc. 1
15:09
Miért kerül ma hamuból kereszt a katolikusok homlokára? (Múlt-kor)
Hamvazószerda, a farsang és a húsvét közötti választónap, a keresztény vallásban a húsvét előtti nagyböjt kezdete, az idén március 1-re esik. Hamvazószerdát böjtfogó szerdának, szárazszerdának vagy aszalószerdának is nevezik.
márc. 1
16:12
Mi járhatott egy 18. századi zombori ördögűző fejében? (Múlt-kor)
Egy 18. századi zombori ördögűző ferences szerzetes mentalitását feltáró kötetet jelentetett meg a Balassi Kiadó. A könyv szerzője, Bárth Dániel elmondta: mikrotörténeti munkájában nem végleges és megnyugtató válaszokat keresett, hanem sokkal inkább nyugtalanító kérdéseket igyekezett felvetni.
márc. 1
16:30
Pánikra semmi ok, elég erős a KEYone processzora (BerryBlog)
Amikor a BlackBerry KEYone-t bejelentették, és nyilvánosságra kerültek a mobil műszaki adatai, a technofil okostelefon-felhasználók körében a legtöbbet emlegetett kritika az volt, hogy a készülék "csak" egy Qualcomm Snapdragon 625-ös processzort kapott, ami kétségtelenül nem a leggyorsabb Qualcomm lapka, ám ettől még távolról sem kell attól tartani, hogy a KEYone bármilyen napi feladat során…
márc. 1
16:33
UFO száguldott át egy tasmaniai kisváros felett (videó) (MaHu)
Egyesek szerint megszállásra készülő idegen űrhajó volt, mások tűzgolyónak tartják.
márc. 1
16:42
Oldalról fotózták le a távoli galaxist (24.hu)
Viszonylag ritkán láthatunk ilyen jó szögből egy galaxist.
márc. 1
17:12
Vaskori aranyékszereket talált két amatőr régész (24.hu)
A tárgyakat feltehetőleg karkötőként, vagy nyakdíszként viselték több mint 2 000 évvel ezelőtt.
márc. 1
18:18
Hogyan készítették a palacsintát a középkori Angliában? (Múlt-kor)
A palacsinta már a középkorban is kedvelt finomságnak számított, nem csoda, hogy Angliában a böjti időszak előtti húshagyókedden még egyszer utoljára rendesen belakmároztak belőle minden évben. Egy 13. századi receptben azonban egészen meglepő dolgokkal is találkozhatunk.
márc. 1
18:30
Elképesztő drónvideó: így tört ki az Etna (24.hu)
Nyolc hónapnyi szünet után feléledt az Európa legmagasabb és legaktívabb vulkánja. Csodálatos képsorok!
márc. 1
19:48
Lehetett élet a Marson, egy ősöreg baktérium a bizonyíték (24.hu)
Fantasztikus leletet találtak Kanadában, ami akár a marsi élet közvetett bizonyítéka is lehet.

2017. március 2. csütörtök

márc. 2
9:00
Kínától a Jeges-tengerig – az Osztrák-Magyar Monarchia öt különös vállalkozása (Múlt-kor)
Az Osztrák-Magyar Monarchia katonái és tengerészei fél évszázad alatt bejárták a világot. Voltak, akik a kínai bokszerekkel hadakoztak, mások Bosznia hegyei közt vadásztak gerillákra. Ünnepelték a karácsonyt Betlehemben és északon, egy véletlenül felfedezett lakatlan szigeten a jegesmedvék között.
márc. 2
10:03
Az utolsó pillanatokban találta meg Howard Carter Tutanhamon sírját (Múlt-kor)
Hetvennyolc éve, 1939. március 2-án elhunyt Howard Carter: ő találta meg az egyiptológia eddigi leggazdagabb és leghíresebb leletét, Tutanhamon fáraó sírját.  sajtó kitüntető figyelme sztárt csinált a régészből, aki felolvasásokat tartott, maga is műgyűjtő lett.
márc. 2
11:06
A magyar nyelv máig utolérhetetlen mestere – 200 éve született Arany János (Múlt-kor)
Kétszáz éve, 1817. március 2-án született Nagyszalontán (ma Salonta, Románia) Arany János, a 19. század magyar költészetének központi alakja, a magyar nyelv máig utolérhetetlen mestere. A jubileum alkalmából március 2-án kezdődik az Arany János emlékév.
márc. 2
11:08
Így szólt a lovagi tornák 8 szabálya a középkori Kasztíliában (Múlt-kor)
1330-ban XI. Alfonz, Kasztília és León királya életre hívta a Pólyarendet, amely egy sor olyan szabályt fektetett írásba, amely a lovagrend tagjai számára a megfelelő viselkedést, valamint a lovagi szabályokhoz illeszkedő harcmodort fejtette ki. Az egyik fejezete külön a lovagi tornák alapvető reguláival foglalkozott.
márc. 2
14:12
Homokdűnék és portölcsérek - westernbe illő a táj a Marson (24.hu)
Viszonylag ritkán sikerül ilyen látványos felvételeket készíteni a marsi szél erejéről.
márc. 2
14:16
A Fudzsi lefestését tervezték az amerikaiak a II. világháború végén (Múlt-kor)
A második világháború utolsó hónapjaiban az Egyesült Államok Egyesített Hírszerzési Központjának csendes-óceáni részlege (JICPOA) elhatározta egy új, Dana Johnston ezredes vezette, pszichológiai hadviselési feladattal megbízott alakulat felállítását.
márc. 2
16:21
17,3 milliárd forintnyi összegért kelt el egy Klimt-festmény (Múlt-kor)
Elkelt Gustav Klimt Bauerngarten (Falusi kert) című festménye a Sotheby’s londoni árverésén, új tulajdonosa 48 millió fontot (17,3 milliárd forintot) fizetett az 1907-ben készült alkotásért. Az este során összesen 177,02 millió fontos (63,6 milliárd forintos) bevételre tett szert a Sotheby’s.
márc. 2
17:18
Lenyűgöző videón a tomboló Etna (24.hu)
Soha sem nyugodott le teljesen Szicília tűzhányója.
márc. 2
18:45
Új távolságadatok rajzolhatják át a HRD legfelső részét (csillagászat.hu)
A Gaia űrszonda mérései alapján a fényes kék változók prototípusának tekinthető AG Car távolsága csak harmada az eddig feltételezettnek, ez pedig megkérdőjelezheti a csillagtípussal kapcsolatos eddigi elképzeléseket is. Az ún. fényes kék változók (Luminous Blue Variables, LBVs), illetve az esetükben
márc. 2
18:54
Le kell kapcsolni a testünket a csillagutazásért (24.hu)
Minden, amit tudni szeretne arról, hogy lehetne esélyünk eljutni a csillagokra.
márc. 2
19:48
Csillagok bölcsője (csillagászat.hu)
Az NGC 1333 jelzésű reflexiós köd igazi csillaggyár a Perseus csillagképben, ahol jelenleg is születnek csillagok. Bagi László, Ágasvár, Öcsöd Legújabb fotómon a Perseus csillagkép egyik halvány ködösségét örökítettem meg. Az NGC 1333 egy nagyobb csillagkeletkezési régióban található reflexiós-köd. Kékes

2017. március 3. péntek

márc. 3
9:09
Fényűzés és önpusztítás – örökre magányos maradt a Hyppolitot alakító Csortos Gyula (Múlt-kor)
Százharmincnégy éve, 1883. március 3-án, Munkácson született Csortos Gyula, a két világháború közötti korszak egyik legkedveltebb magyar színésze, a máig nézők tömegeit vonzó Hyppolit, a lakáj főszereplője. Jellegzetes hanghordozása, drámai ereje, érdes humora minden szerepét élettel telítette.
márc. 3
10:12
Soha annyi nőt és fiatalkorút nem végeztek ki hazánkban, mint az 56-os megtorlások idején (Múlt-kor)
Forradalom, szabadságharc és megtorlás címmel tartottak tudományos tanácskozást az 1956-os forradalomról a bécsi magyar nagykövetségen csütörtökön. Az eseményen több neves kutató is felszólalt, akik a forradalom és szabadságharc kevésbé ismert aspektusaira is rávilágítottak.
márc. 3
10:30
Lelepleződött az első dual SIM-es BlackBerry, az Aurora (BerryBlog)
Minden különösebb hajcihő nélkül ma élessé vált a BlackBerry indonéz licencpartnere, a BB Merah Putih első termékoldala, ezzel egyben hivatalossá vált a BlackBerry Aurora, az első, helyi piac számára készült, helyben gyártott BlackBerry. A készülék, melyről az első kiszivárgott képek pont pár napja jelentek meg, az indonéz felvevőpiac lehetőségeinek megfelelően - legalábbis számunkra -…
márc. 3
11:15
Magyar fejlesztésnek köszönhetően barangolhatjuk be az ókori Pannóniát (Múlt-kor)
A Történelmi Animációs Egyesület és a Hyperion Kft legújabb fejlesztésének segítségével a 3. századi Római Birodalomba, pontosabban Pannóniába utazhatunk, ahol egy interaktív kalandban vehetünk részt. Az oktató, ismeretterjesztő „játékban” mi magunk barangolhatjuk végig egy római város sikátorait.
márc. 3
11:17
Nők a fronton – megjelent a Múlt-kor tavaszi száma (Múlt-kor)
Hogyan lett főnővér az olasz fronton Andrássy Ilona? Miként vetette be az amerikai hadsereg a német származású filmcsillagot, Marlene Dietrichet a második világháborúban? Mit keresett II. Erzsébet brit királynő a seregben, ahol autószerelőnek is kiképezték?
márc. 3
11:42
Jégbe öltözött a Kaszpi-tenger (24.hu)
A téli tengerről a NASA egyik földfigyelő műholdja készített felvételt.
márc. 3
13:21
Kisebb vagyont fizettek a penészmintáért, amelyből a penicillin származott (Múlt-kor)
A szerda esti licit győztesének nevét nem hozta nyilvánosságra a Bonhams aukciósház, amely 11 875 fontért (4,2 millió forintért) értékesítette a kiszáradt, majdnem 90 éves penészmintát, amelyből Alexander Fleming kivonta a penicillint.
márc. 3
15:27
„Soha ennyi szülő nem vitte magával a gyermekeit a sírba” – hat pusztító pestisjárvány (Múlt-kor)
Kevés fertőző betegség okozott akkora pánikot és pusztítást a történelem során, mint a hosszú évszázadokon át időről időre lecsapó bubópestis. Az alábbiakban a történelem számos nagy pestisjárványa közül hat hírhedt esetről olvashatnak.
márc. 3
15:29
A mezítlábasságtól az erdélyi magyar hímzett csizmáig – megelevenedik a lábbelik története (Múlt-kor)
A lábbelik kulturális sokszínűségét tekinti át hat kontinens és több mint ezer év cipőin, szandáljain, saruin, getáin és mokaszinjain át a Néprajzi Múzeum vasárnap nyíló, Bocskor, csizma, paduka című kiállítása.
márc. 3
16:00
Magyar startup spórolhat az orvostudománynak (24.hu)
A HubScience elnevezésű szoftver kitalálói megalkották a tudományos szakirodalom áttekintésének és a publikációk feldolgozásának leghatékonyabb eszközét.
márc. 3
16:09
Genetikai hibák okozhatták a gyapjas mamutok kihalását (MaHu)
Megvizsgálták a kihalt állatok ősi DNS-ét.
márc. 3
17:18
Megtalálták a rák ellenszerét – állítják az oroszok (24.hu)
A Nemzetközi Űrállomáson kísérleteztek ki a fehérjét, ami egereknél és patkányoknál bevált. Három-négy év múlva embereket is gyógyíthat.
márc. 3
18:24
Sokkal forróbb a földköpeny, mint eddig hittük (24.hu)
A burok tulajdonságainak felmérése a vulkánok és a földrengések megértése miatt is fontos.
márc. 3
20:39
Vincent van Gogh ellátott a Jupiterig? (MaHu)
A Csillagos éj című műalkotás nagyban hasonlít a NASA által újonnan bemutatott felvételekhez, ami az óriásbolygóról készült.

2017. március 4. szombat

márc. 4
8:21
Nyolcvan évvel ezelőtti események szemtanúit keresi a Trianon Múzeum (MaHu)
Az 1938 és 1941 közötti országgyarapítások, azaz az első világháború után Magyarországtól elcsatolt területek visszavételének ma is élő szemtanúit keresi most induló projektje során a várpalotai Trianon Múzeum.
márc. 4
10:03
Harcterek hírei (Népszava)
Az osztrák-magyar vezérkar hivatalos jelentése a keleti-, dél-keleti és az olasz frontról
márc. 4
14:03
Új ásványt fedeztek fel Rudabányán (MaHu)
A világban ismert mintegy ötezer ásványból mindössze kilenc olyan van ezzel az újjal együtt, amelyet a mai Magyarország területén fedeztek fel.
márc. 4
15:18
Szenzáció: új ásványt találtak Magyarországon (24.hu)
Egy amatőr kutató bukkant rá Rudabányán, a felfedezés szakmai szenzációnak számít – Rudabányaitnak nevezték el.
márc. 4
15:30
Nem hiszed el, melyik szín hiányzik az eprek fotójáról (24.hu)
Lenyűgöző magyarázata van, miért látunk bele egy képbe olyan színeket, amik nincsenek is ott.
márc. 4
22:57
Könyv a Szovjetunióba elhurcolt dunakanyariakról (MaHu)
Élni muszáj címmel könyv és DVD jelenik meg szombaton a Szovjetunióba elhurcolt dunakanyariak visszaemlékezéseiből.

2017. március 5. vasárnap

márc. 5
19:03
Intsen búcsút a Maldív-szigeteknek (MaHu)
A tengerszint emelkedése súlyos következményekkel járhat a turistaparadicsomra nézve.

2017. március 6. hétfő

márc. 6
9:36
Folyamatosan viaskodott a külvilággal és saját magával Michelangelo (Múlt-kor)
Ötszáznegyvenkét éve, 1475. március 6-án a toscanai Capresében született Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni, aki a festészetben, a szobrászatban, az építészetben, sőt a költészetben is kimagaslót alkotott.

Keresés