2017. március 8. szerda

márc. 8
6:54
Nem szolgálhat tovább a legöregebb repülőgép-anyahajó (MaHu)
Ötven év után véget ért a világ legöregebb repülőgép-anyahajójának szolgálata. A hajót a Brit Haditengerészet megrendelésére állították szolgálatba, bevetették a falklandi háborúban is, majd az indiai hadsereghez került.
márc. 8
8:51
Miért esik március 8-ra a Nemzetközi Nőnap? (Múlt-kor)
A nemzetközi nőnapot 1911-ben ünnepelték meg először, időpontja 1913 óta március 8. A nők jogai és a nemzetközi béke napját 1977-ben tette hivatalos ünneppé az ENSZ-közgyűlés.
márc. 8
9:51
Géneket változtathatnak meg a fejsérülések (MaHu)
16 ilyen génről már kimutatták, hogy az Alzheimer-kór előidézésében szerepet játszik.
márc. 8
9:54
Először adják elő Fanny Mendelssohn műveként a korábban öccsének tulajdonított szonátát (Múlt-kor)
A március 8-i nemzetközi nőnapon adják elő először Fanny Mendelssohn szerzeményeként azt a szonátát, amelyet korábban tévesen híres öccsének, Felix Mendelssohn német zeneszerzőnek tulajdonítottak.
márc. 8
10:57
Különös kegyetlenséggel végezték ki a francia királyok életére törő merénylőket (Múlt-kor)
„Ez nehéz napnak ígérkezik” – mondta a legenda szerint a párizsi Gréve téren felállított vesztőhely felé tartva a XV. Lajos elleni meghiúsult merénylet elkövetője, Robert-François Damiens. A nehéz jelző azonban a legkevésbé sem fedi a gyötrelmeknek azt a fokát, amelyeknek aznap részese volt a „wannabe királygyilkos”.
márc. 8
12:00
Liszt egy elpuhult asszír királyról szóló, befejezetlen operáját mutatják be Angliában (Múlt-kor)
Idén nyáron mutatkozik be a világnak az a Liszt Ferenc-opera, amelynek befejezetlen kézirata egy németországi archívumban porosodott az elmúlt csaknem 170 évben, ám a Cambridge-i Egyetem egyik szakemberének hála immár a nagyközönség is megismerheti.
márc. 8
13:03
Bolhavadászattól műtétig – lenyűgöző képek I. világháborús német lövészárkokból (Múlt-kor)
Borotválkozás a lövészárok rejtekében, vadászat a ruhákba bújt bolhákra, ritka (és hivatalosan tiltott) felvétel egy műtétről, pipázás egy szétbombázott épület romjai között, lövészárokba szorult tank, kutyapihenő a mosatlan ruhakupac tetején, sérült bakák a kórteremben, masírozás egy szétlőtt város utcáin.
márc. 8
14:06
A lázadó rádiós, akit hiába keresett a Gestapo – álhírek a II. világháborúban (Múlt-kor)
Az ellenség megtévesztése és a pszichológiai hadviselés egyidős a háborúk történetével. Az álhírek terjesztésének különösen nagy szerepe volt a második világháború éveiben, amikor mind a szövetségesek, mind a tengelyhatalmak igyekeztek demoralizálni a másik fél katonáit.
márc. 8
16:21
Pilótástul talált rá egy második világháborús Messerschmitt vadászgép roncsaira egy kisfiú Dániában (MaHu)
Fémdetektorral indultak világháborús kincsvadászatra. A helyi hatóságok lezárták a területet további vizsgálatok céljából.
márc. 8
16:54
Ez itt egy Pristimantis attenboroughi (24.hu)
Először neveztek el kétéltűt David Attenborough-ról: az ismert természettudós nevét egy Peruban talált apró béka kapta.
márc. 8
17:33
Ütköző galaxisokban gyakrabban esznek csillagot a fekete lyukak (csillagászat.hu)
Angol kutatók egy kismintás felmérés alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a galaxisok centrumát uraló szupernagy tömegű fekete lyukak kb. százszor gyakrabban szaggatnak szét csillagokat, mint azt eddig gondoltuk. A spirálgalaxisok centrumaiban elhelyezkedő szupernagy tömegű fekete lyukak időről időre befognak
márc. 8
18:09
Már soha többé nem láthatja élőben Málta egyik természeti csodáját (MaHu)
A tengerbe omlott szerdán az Azúr Ablak nevű híres sziklaalakzat, Málta egyik legnépszerűbb természeti látványossága.
márc. 8
20:42
Galaxisszörnyeteg (csillagászat.hu)
A Virgo-galaxishalmaz szívében található az M87 jelzésű óriás elliptikus galaxis, a tavaszi éjszakák egyik érdekes távcsöves célpontja. Szitkay Gábor és Koch Barnabás, Nyúl Mint méhek a kaptárt, úgy döngik körül a gömbhalmazok az M87 elliptikus galaxist. Ezen a felvételen is

Keresés