2017. március 14. kedd

márc. 14
1:39
Március 15 - Átadták a Jedlik Ányos-díjakat (MaHu)
A Jedlik Ányos-díjjal elismert kutatók, fejlesztők és feltalálók tudásukkal, munkájukkal és elkötelezettségükkel jelentős szerepet vállalnak Magyarország gazdasági előrejutásában.
márc. 14
6:12
Így fagy meg kívülről befelé egy vízcsepp (24.hu)
A kísérletet egy igen látványos videón csodálhatjuk meg.
márc. 14
6:42
Hatalmas bálnacsoportot láttak Dél-Afrika partjainál (24.hu)
A kutatók egyelőre nem értik, miért verődött össze ilyen sok hosszúszárnyú bálna.
márc. 14
7:12
Egyetlen csillag sem kering ilyen közel egy fekete lyukhoz (24.hu)
Az égitest óránként kétszer is megkerülheti a kozmikus “lefolyót”.
márc. 14
8:15
Elveszett holdszondát találtak meg a NASA új radartechnikájával (csillagászat.hu)
A NASA új radartechnikájával sikeresen detektáltak két Hold körül keringő űrszondát, a jelenleg is aktív LRO-t, és egy indiai egységet, amellyel még 2009-ben szakadt meg a kapcsolat. A Föld körül keringő törmelékdarabokat – legyenek azok természetes vagy mesterséges eredetűek –
márc. 14
9:00
A regényíró csodagyerek, aki nyomtalanul tűnt el 25 éves korában (Múlt-kor)
Barbara Newhall Follett 12 évesen adta ki első regényét, a Ház ablakok nélkült, amelyet a már említett erdő csodálata ihlette. A többek között csodagyermeknek is nevezett amerikai írónő igen kevés alkotását ismerjük manapság, aminek az egyik oka az, hogy a lány 25 éves korában nyom nélkül eltűnt.
márc. 14
10:03
Magyarul is megjelent Catherine Horel francia történész Horthyról írt könyve (Múlt-kor)
Horthy Miklós magyar történelemben játszott szerepe meghatározó, de ellentmondásos: volt olyan pillanat, amikor megmentette az országot, de volt olyan is, amikor a bukáshoz járult hozzá - mondta Catherine Horel francia történész a kormányzóról szóló napokban magyarul megjelent könyve kapcsán.
márc. 14
10:33
Repülő autók: a Ford elnöke szerint a legtöbb sofőr az aszfalton se nagyon boldogul (MaHu)
A nagy Henry Ford dédunokája szerint nem lenne hülyeség repülő autókat építeni, csak nem szabad az emberek kezébe adni a (bot)kormányt.
márc. 14
12:09
Gorsiumban is látható lesz a Pompeji-kiállítás (Múlt-kor)
Elkezdték építeni azt a nagyszabású kiállítást a táci Gorsium látogatóközpontjában, amely Pompeji - Élet és halál a Vezúv árnyékában címmel a város katasztrófáját mutatja majd be március végén. A székesfehérvári Szent István Király Múzeum ezzel párhuzamosan nyitja meg Tácon állandó tárlatát.
márc. 14
12:11
Elegük lett a helyieknek a Krasznahorkai vár felújításának elhúzódása miatt (Múlt-kor)
Az öt éve leégett Krasznahorkai vár felújítási folyamatában mutatkozó késedelmek miatt forgalomlassító tiltakozást tartottak pénteken Krasznahorkaváralján helyiek és civilek.
márc. 14
12:39
Kék láva folyt Hawaiin - Videó! (MaHu)
Gyönyörű felvételeket készíthettek, akik a megfelelő időpontban jártak a Kilauea vulkán közelében.
márc. 14
13:12
Első alkalommal látható Magyarországon a Kossuth Lajosról 1852-ben készült fénykép (Múlt-kor)
Első alkalommal mutatja be március 15. alkalmából a Magyar Nemzeti Múzeum a Kossuth Lajosról 1852-ben készült dagerrotípiát. A szabadságharc vezetőjét közelről és csaknem teljesen szemből ábrázoló felvétel segítségével a látogatók szinte egyenesen Kossuth szemébe nézhetnek.
márc. 14
14:15
Szülővárosában állítanak szobrot Karl Marxnak (Múlt-kor)
Hatalmas szobrot emelnek Karl Marx német filozófusnak, a kommunizmus egyik szellemi atyjának 2018-ban szülővárosában, a németországi Trierben születése 200. évfordulója alkalmából.
márc. 14
15:18
A cár lemondása csak az első lépés volt az orosz átalakulás útján (Múlt-kor)
1917. március 12-én (az Oroszországban akkor használt Julián-naptár szerint február 27-én) a hetek óta tartó sztrájkokat és tüntetéseket követően az orosz parlament, a Duma átvette a kormányzást II. Miklós cártól, ugyanezen a napon megalakult az alulról szerveződő tanácsokat tömörítő Pétervári Szovjet.
márc. 14
15:36
Ekkor jár táncot este a Hold a Jupiterrel (24.hu)
Érdemes az ég felé fordítani ma a tekintetünket, hogy csodát lássunk, és nem is kell hozzá sokáig fent maradni.
márc. 14
16:24
Ezekkel a gyári tokokkal óvhatod a KEYone-odat (BerryBlog)
Olybá tűnik, mintha hónapok teltek volna el a KEYone február végi barcelonai bemutatója óta, és ahogy egyre közelebb kerülünk a bolti premierhez, úgy újabb és újabb kínzó kérdésekre kapunk választ az idei év talán legkülöncebb okostelefonjával kapcsolatban. Számomra a hivatalos specifikációk megismerése után az egyik legfontosabb kérdés az volt, milyen gyári tartozékokkal jön majd a KEYone,…
márc. 14
17:24
Így változtatta meg egy véletlenül elsült fegyver az orvostudomány menetét (Múlt-kor)
A Michiganben található Mackinac-sziget, amely a 19. század elején szőrmekereskedelmi központnak számított, manapság a turisták közkedvelt célpontja. A szigeten található egyik épület egy olyan kísérletnek volt a helyszíne, amely megváltoztatta az orvostudományt.
márc. 14
17:26
Ruhateregetést ábrázoló freskókkal díszített, ezeréves kínai sírra bukkantak (Múlt-kor)
Közel ezer esztendős, kör alakú, gyönyörű színes freskókkal kidíszített sírt fedeztek fel a kutatók a kelet-kínai Datong városában. A Liao-dinasztiához tartozó sír bejáratát téglafal zárja le, így a régészek az eléggé romos állapotú, bár szintén téglából kirakott tetőn keresztül jutottak be az ősi temetkezési helyre.
márc. 14
19:48
Ütköző galaxisok (csillagászat.hu)
A Csáp-galaxisok (NGC 4038, 4039) 45 millió fényévnyi távolságukkal a hozzánk legközelebb eső kölcsönható galaxispáros. Nevüket a rovarok csápjára hasonlítható megjelenésükről kapták. Éder Iván, Namíbia Minden tömeggel rendelkező testnek van gravitációs tere. Minél nagyobb a tömege, annál nagyobb a gravitációja.

Keresés