2017. március 16. csütörtök

márc. 16
7:21
Pusztító téli vihar: halottak Amerikában és Kanadában (MaHu)
Az Egyesült Államok keleti partvidékén pusztító téli viharnak eddig öt halálos áldozata van, és Kanadában is több ember életét vesztette a zord időjárásban.
márc. 16
8:33
Új mesterséges hold első felvételei a Napról (csillagászat.hu)
A GOES-16/GOES-R új amerikai időjárási és napmegfigyelő mesterséges hold elkészítette első felvételeit a Napról, ezzel pedig jelentősen kibővültek az űridőjárás kutatását lehetővé tevő közvetlen mérési adatok forrásai. Az amerikai Nemzeti Óceánográfiai és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) új mesterséges holdjának, a GOES
márc. 16
8:48
Veszélyeztetett orángutánok kerültek vissza a vadonba (MaHu)
Egy fajmentő program keretében 17 súlyosan veszélyeztetett orángutánt vittek vissza a vadonba az elmúlt hónapban Indonéziában.
márc. 16
8:50
Megtalálhatták a Föld legöregebb növényeit (MaHu)
A kövületek vörös algákra hasonlítanak és az India középső részén lévő Sitrakut nevű üledékes, foszfátban gazdag lelőhelyen találtak rájuk.
márc. 16
9:18
400 ezer éves koponyatöredékre bukkantak Portugáliában (Múlt-kor)
Egy nagyjából 400 ezer éves emberi koponyatöredéket fedeztek fel Portugália középső részén: a szakemberek szerint ez a valaha talált legrégebbi emberi maradvány az Ibériai-félszigeten fekvő országban. A kutatók folytatják a munkálatokat a barlangban.
márc. 16
10:21
II. Ramszesz feltételezett szobrának torzója is előkerült Kairóban (Múlt-kor)
A fej és néhány más töredék után a vélhetően II. Ramszeszt ábrázoló monumentális szobor torzóját is megtalálták egy kairói ásatáson. A felső törzs három tonnás darabját hétfőn emelték ki egy vízzel teli gödörből egy ásatáson az egyiptomi főváros Mataríja nevű szegénynegyedében.
márc. 16
11:24
A Kádár-kormány eleinte az izraeli kapcsolattal próbálta legitimálni magát a Nyugat felé (Múlt-kor)
Történészkonferencián elemezték az 1956-os forradalom sajátosságait és közel-keleti összefüggéseit a tel-avivi egyetemen. Magyarics Tamás elsősorban a nyugati és az amerikai be nem avatkozás okait elemezte, Rafael Vágó pedig elsősorban izraeli szemszögből vizsgálta az eseményeket.
márc. 16
11:42
A Bicskei Csillagvizsgáló – 2017 (csillagászat.hu)
Mind a város, mind a hazai műemlékvédelem szégyene az 1847-ben emelt, idén 170 éves  Bicskei Csillagvizsgáló; az alapító, Nagy Károly (1797–1868) csillagász testvérének emlékére épített ún. Mauzóleum; valamint a már csak romjaiban létező Hegyikastély több évtizedes állapota. Tudom, vannak a
márc. 16
11:48
Szlávokat vetkőztető magyarok (nyest.hu)
A magyar–szláv kapcsolatok hajnalán etelközi őseink kedvükre garázdálkodtak jámbor és együgyű szláv szomszédaik földjén. A kezdeti rablóportyák után szívélyes baráti viszony alakult ki a magyar királyok és a Rusz fejedelmei között: olykor háborúztak, olykor pedig királylányokat ajándékoztak egymásnak.
márc. 16
12:27
Áruba bocsátják IV. Károly hálószobájának bútorait (Múlt-kor)
Mintegy 125 ezer euróért (3,9 millió forintért) bocsátják áruba IV. Károly, az utolsó osztrák császár és magyar király hálószobájának bútorait - tette közzé a willhaben.at elnevezésű osztrák online piactér. A hirdetésben olvasható, hogy a bútorok eredetiségét dokumentum is igazolja.
márc. 16
13:30
Szokatlan, piramis formájú sírhelyre bukkantak Kínában (Múlt-kor)
A Sárga-folyó déli partján, a közép-kínai Csengcsou városában igen különleges, piramis alakú temetkezési helyet fedeztek fel a helyi kutatók, akik egy nagyobb lakóövezet építése előtti régészeti feltárást végezték.
márc. 16
13:48
Kéken izzott a tenger Tasmania partjainál (24.hu)
A jelenségre természetesen van tudományos magyarázat.
márc. 16
14:54
Rejtélyes égitest kering 178 fényévre tőlünk (24.hu)
A különös objektum közelében egyetlen bolygó vagy csillag sem található. A szakértők egyelőre nem tudják, milyen típusú égitesttel van dolguk.
márc. 16
16:39
A náci szuperfegyverek nyomában (Múlt-kor)
A második világháborúban Németország hatalmas anyagi és emberi erőforrások mozgósításával elképesztő szuperfegyvereken dolgozott, köztük az űrből lecsapó halálsugáron. És bár nem sikerült létrehozni, fejlesztéseikkel nagy lépéseket tettek az űrkutatás irányába.
márc. 16
16:42
USA nagyságú homokvihar tombolt a Marson (24.hu)
A kutatók egyelőre nem tudják, mi határozza meg a helyi viharok méretét.
márc. 16
17:42
Olasz kém szerezte meg, és hentesbolt falán is lógott az Újvilágról készült egyik első térkép (Múlt-kor)
1502-ben, amikor európaiak tömegei találgatták kíváncsian, hogy mi lehet az Atlanti-óceán túloldalán, az ismeretlen területről készült innovatív térképek az intrika és a hatalom eszközeivé váltak. Ebben a helyzetben egy olasz kém szert tett egy olyan felbecsülhetetlen értékű portugál térképre.
márc. 16
19:00
Egész olcsón megúszhatja a NASA Trump megszorításait (24.hu)
Igaz, így is csökken majd a hivatal költségvetése, egyes missziókat pedig teljesen törölhetnek.
márc. 16
19:18
Ilyet még nem láttak a kutatók: eltűntek, majd egész máshol bukkantak fel az elektronok (24.hu)
Úgy tűnik, nem mérési hiba vagy a szerencse okozta az elektronugrást. A jelenség valóban létezik.

Keresés