2012. január 1. vasárnap

jan. 1
6:24
Gázai diákok zöld iskolamodellje (168 Óra Online)
A durbani klímakonferencián mutatták be az UNRWA (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East) ENSz-szervezet megrendelésére készült „Green School” programot. A szervezet már jó ideje foglalkozik alacsony áru és technológiájú iskolaépületek megvalósításának segítésével.
jan. 1
15:15
"Talán nem ártana keresni egy másik bolygót, ahol tovább élhetünk" (Infostart)
2012 decemberében várhatóan nem lesz világvége, de pénzt és energiát kellene fordítani arra, hogy kivédjük az űrből érkező veszélyeket. Szükség esetén akár egy másik bolygót is kereshetnénk, hogy tovább éljen az emberiség - mondta az InfoRádiónak Almár Iván űrkutató-csillagász, a Válság és Apokalipszis című könyv egyik szerzője.
jan. 1
15:45
Távhő: a finnek ezért kedvelik (168 Óra Online)
Hazánkban a távhőszolgáltatás helyzete már régóta egy vitatott témakör. Ezért az Energetikai Szakkollégium felkérte Orbán Tibort, a FŐTÁV Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettesét, hogy beszéljen a hazai távhőszolgáltatás jelenéről, jövőjéről. Erről bővebben az alábbi cikkben olvashat. www.eszk.org
jan. 1
17:15
Bulgária új DVB-T vesenyt ír ki - 2012-01-01 16:40:44 (sat.hu)
Bulgária megerősítette, hogy egy újabb földi digitális sugárzásra vonatkozó versenyt ír ki, hogy megelőzze a jogi lépéseket és az Európai Bizottság fenyegető, súlyos büntetését.
jan. 1
20:42
Minden ötödik magyar előfizető okostelefont használ (168 Óra Online)
Már minden ötödik magyar előfizető okostelefont használ, a legtudatosabban a huszon-, és harmincévesek, akik ki is próbálják a legújabb applikációkat és technológiákat, a felhasználók többsége igénybe vesz valamilyen clouding, felhő alapú technológiát is, bár ezzel kevesen vannak tisztában.

2012. január 2. hétfő

jan. 2
5:51
Rekord mélységbe törnek a kínaiak (Infostart)
Rekord mélységbe, hétezer méterre akar ereszkedni 2012-ben legénységgel a fedélzetén a kínai Csiaolung elnevezésű szonda, amely idén már 5188 méterre jutott.
jan. 2
8:15
Nézze meg a „Bakony sárkányát” (168 Óra Online)
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Lendület programjának nyertes kutatója, Ősi Attila tizenegy évvel ezelőtt bukkant az iharkúti lelőhelyre. A nagyközönség a Természettudományi Múzeum november 18-ától látható, "Eltűnt világ – a dinoszauruszok kora Magyarországon" című kiállításán találkozhat először a bakonyi őshüllőkkel. A tárlat átfogó képet ad Európa e kiemelkedő dinoszaurusz-leletanyagáról –…
jan. 2
9:33
Vallási hagyományokról mesélnek az antik álarcok (Múlt-kor)
Két antik álarc került elő a törökországi Eskisehir tartományban, az ókori Dorylaeum (Dorilaion) nekropoliszának feltárása közben.
jan. 2
10:36
A tengerben végezte Tudjman mellszobra (Múlt-kor)
A tengerbe dobták ismeretlen tettesek Franjo Tudjman néhai horvát államfő bronzból készült mellszobrát a dalmáciai Tribunje városában - jelentette vasárnap a horvát sajtó.
jan. 2
10:38
Rimbaud jávai kalandjai (Múlt-kor)
Az irodalomtörténet egyik rejtélyének számít az, hogy mit csinált Arthur Rimbaud (1854-1891), a mozgalmas életű francia költő Jáva szigetén, amikor megszökött a holland hadseregből. Jamie James amerikai író és kritikus könyvet írt erről a kalandról (Rimbaud in Java: The Lost Voyage), már a címben jelezve, hogy az utazásnak nyoma veszett.
jan. 2
11:39
A szovjet állambiztonság emberei Magyarországon (Múlt-kor)
Folytatódik az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára által 2011 februárjában indított előadássorozat: január 12-én Titkos tanácsadók - A szovjet állambiztonság emberei Magyarországon címen hallhatnak előadást az érdeklődők.
jan. 2
13:45
Római várost tárnak fel Erdélyben (Múlt-kor)
Gazdag római várost tárnak fel Erdélyben, Hunyad-megyében, Várhely (Sarmizegetusa) közelében.
jan. 2
14:48
A tűzhasználat formálta Afrikát (Múlt-kor)
Dél-afrikai kutatók olyan számítógépes modellt dolgoztak ki, amely segített megfejteni, miként formálta az emberi tűzhasználat az afrikai tájat - számolt be a BBC.
jan. 2
14:50
Fókuszban Mindszenty (Múlt-kor)
Mindszenty József hercegprímás születésének 120. évfordulója alkalmából országos rendezvénysorozatot hirdet az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) és a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) ezt a párt és ifjúsági szervezetének képviselői jelentették be közös sajtótájékoztatójukon hétfőn.
jan. 2
15:51
Mentőakció a Láng Gépgyárból (Múlt-kor)
Technikatörténetünk értékei várnak megóvásra a felrobbantásra váró épületben - írja az iho.hu
jan. 2
16:30
Az emberi fajt is fenyegeti az irtás (168 Óra Online)
Az ENSZ a FAO Erdészeti Fórumának (UNFF) kezdeményezésére a 2011-es évet az Erdők Évének nyilvánította. Idén világszerte a "zöld bolygó" védelmének és a fenntartható fejlődés összehangolásának lehetőségeit mérlegelték.
jan. 2
16:54
Elhunyt az izraeli hadi énekesnő (Múlt-kor)
Nyolcvanhat esztendős korában elhunyt Jaffa Jarkoni izraeli énekesnő, aki éveken át szórakoztatta előadásaival a harcoló katonákat, ám élete vége felé mégis az izraeli hadsereg egyik legfőbb kritikusává lett.

2012. január 3. kedd

jan. 3
7:21
Merevedési problémák, korai magömlés: okok és megoldások (168 Óra Online)
Sok férfi fordul szakemberhez azzal, hogy „nem megy neki a szex”. Mert nincs erekciója, korai a magömlése, nem érez szexuális vágyat a partnere iránt…
jan. 3
8:39
Ismeretlen civilizáció Közép-Amerikából (Múlt-kor)
Ezeréves aranyak és drágakövek kerültek elő különböző közép-amerikai sírokból a napokban. A civilizációt a gazdagon temetkező helyi vezetőkről nevezték el.
jan. 3
9:42
Kiújulhat a viszály a Falkland-szigetek miatt (Múlt-kor)
Argentína ismét megerősítette területi igényét a partjaitól néhány száz kilométerre fekvő, brit ellenőrzésű Falkland-szigetekre és felszólította Londont, hogy kezdjenek tárgyalásokat a terület hovatartozásáról.
jan. 3
10:45
Rekordlátogató a Louvre-ban (Múlt-kor)
Rekordszámú, 8,8 millió látogató kereste fel tavaly a Louvre-t - jelentette be hétfőn a párizsi múzeum.
jan. 3
11:48
Frankenstein a Vatikánban (Múlt-kor)
Az 1931-ben készült fekete-fehér Frankenstein című klasszikus horrorfilm egy filmkockája került elő a vatikáni könyvtárból.
jan. 3
11:50
Műtrágya fenyegeti Belgrád várát (Múlt-kor)
Már nemcsak a szénégetés, hanem a trágya is veszélyezteti a belgrádi várat: az erődítmény falainak romlása és a bástyákon megjelenő fekete kéreg egyértelműen a kertészek által a közeli növényágyásoknál használt kálium-nitrát magas arányának számlájára írható.
jan. 3
12:51
Viking nyomokat keresnek a sherwoodi erdőben (Múlt-kor)
Minden zugát átfésülik a Robin Hood garázdálkodásairól ismert sherwoodi (Nottinghamshire) erdőnek, miután egy helyi, viking emlékek után kutató történelmi egyesület 50 ezer fontot kapott a feladatra.
jan. 3
13:54
Itáliai kiállítások 2012-ben (Múlt-kor)
A gazdasági válság ellenére gazdagnak ígérkezik a 2012-es olaszországi kiállításprogram, amelyben klasszikusok és újdonságok egyaránt szerepelnek, Tintorettótól az amerikai avantgárdig.
jan. 3
14:57
Gasparovic megint történészkedett (Múlt-kor)
Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnök szerint bár bizonyos területeken zavartalan Szlovákia és Magyarország együttműködése, mégis hazudnánk magunknak, ha azt állítanánk, hogy nincs a felek között semmilyen probléma.
jan. 3
15:27
Egy hét, és kezdődik a CES! - 2012-01-03 15:20:25 (sat.hu)
Hamarosan megkezdődik minden év egyik legjobban várt elektronikai kiállítása, a CES. Lássuk, mire számíthat a szakma és az érdeklődő az idén!
jan. 3
16:00
Rogyadozik a Colosseum (Múlt-kor)
Újabb faldarab hullott le a római Colosseumról – jelentette az olasz főváros tűzoltósága. Az amfiteátrum igazgatója igyekszik elbagatellizálni az ügyet.
jan. 3
17:03
Így működött a román állambiztonság (Múlt-kor)
A politikai rendőrség a kommunista párt nyers elnyomó eszközeként működött. Megszervezése szovjet minta és irányítás mellett történt. A rendőrségi erőszak és beavatkozás a mindennapi élet részévé, sőt jellemzőjévé vál - olvashatjuk a betekinto.hu oldalon
jan. 3
20:00
Anarchiába hajló állapotok (168 Óra Online)
Folytatjuk a Kis magyar várhatározót – a középkori várak virágzásával, egészen az ágyúk elterjedéséig. Buzás Gergely régész-művészettörténész, a Magyar Nemzeti Múzeum Visegrádi Mátyás Király Múzeuma igazgatója és Kovács Olivér, a műemlékem.hu szerkesztője írása.
jan. 3
20:27
Megfejtették a zebrahal titkát (Infostart)
Német kutatóknak első ízben sikerült kimutatniuk, hogy miért tudja újranöveszteni uszonyát a parányi zebrahal - ezzel egy csaknem három évtizede fennálló rejtélyt sikerült megfejteniük.
jan. 3
20:45
Húsz év alatt 206 szívátültetést hajtottak végre Magyarországon (Infostart)
Ma volt 20 éve, hogy Magyarországon elvégezték az első szívátültetést a Semmelweis Egyetemen. Azóta összesen 206 szívtranszplantáció volt az országban, ezek közül a városmajori klinikán 190, ebből kettő a múlt héten.
jan. 3
21:39
Hogyan lehet fájdalommentes az injekció? (Infostart)
Selyemfehérjéből olyan mikrotűrendszert hoztak létre amerikai kutatók, amely fájdalom nélkül juttatja a gyógyszereket a bőr alá - számolt be róla a Scientific American című ismeretterjesztő portál.

2012. január 4. szerda

jan. 4
9:51
500 évvel előzi a Stonehenge-t a kőkori templom (Múlt-kor)
Az Orkney közelében fekvő kőkori templom felfedezése újraírhatja Nagy-Britannia ősi történelmét. A legújabb bizonyítékok szerint a templom több évszázaddal megelőzi a Stonehenge-t.
jan. 4
9:53
Életfogytiglanit kérhetnek a volt török államfőre (Múlt-kor)
Életfogytiglani börtönbüntetést akarnak kérni Kenan Evren volt török államfőre az ügyében eljáró ügyészek, ha befejezik az 1980-as katonai puccs után hatalomra jutott elnök és társai ügyének vizsgálatát - közölte kedden az Anatolia állami hírügynökség.
jan. 4
10:54
Esterházy Eszterházán (Múlt-kor)
A Szépművészeti Múzeum Esterházy Madonnája a fertődi Esterházy-kastélyba látogat: Raffaello alkotását a júniusi Múzeumok éjszakáján állítják ki a kastély helyreállított pazar dísztermében - mondta Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága (MNG) igazgatója az MTI-nek kedden.
jan. 4
11:57
Emberé volt a jeti ujja (Múlt-kor)
A megfeketedett, hajlott, méretes ujjról régóta állították, hogy valamikor egy jetihez tartozhatott. Nemrég azonban kiderült, hogy a Londonban őrzött lelet egy földi halandóé volt.
jan. 4
13:00
Hideg napok (Múlt-kor)
70 éve, 1942. január 4-én kezdődött meg a szerbek és zsidók ellen a magyar fegyveresek által elkövetett újvidéki vérengzés, más néven a hideg napok.
jan. 4
14:03
Buldózerrel és dinamittal rabolják a kínai sírokat (Múlt-kor)
Nagy veszélyben vannak Kína történelmi kincsei az egyre agresszívabb és kifinomultabb módszerekkel dolgozó sírrablók tevékenységének következtében, akik a pótolhatatlan emlékek ellopása közben a területet is pusztítják. A kínai kormány dollármilliókat költ a védelemre.
jan. 4
15:06
Korlátozzák a Colosseum látogatóinak számát (Múlt-kor)
Korlátozni akarja az olasz műemlékvédelmi hatóság a Colosseum látogatóinak számát; azt szeretnék, hogy egyszerre legfeljebb 6 ezren tartózkodhassanak a világhírű ókori amfiteátrumban. A korlátozást a tervek szerint húsvétkor vezetik be.
jan. 4
16:09
Új Botticellit találtak (Múlt-kor)
Sandro Botticelli eredeti művének bizonyult az a festmény, amelyet egy olasz gyűjtő 1990-ben aukción vásárolt. A Szűz Máriát és gyermekét ábrázoló képet Arezzóban állították ki.
jan. 4
16:24
A Samsung visszatérne Japánba - 2012-01-04 15:54:03 (sat.hu)
A Samsung Electronics egy ötéves kihagyást követően a visszatérést tervezgeti a japán piacra.
jan. 4
17:12
Francia forradalomról szóló filmmel nyílik a Berlinale (Múlt-kor)
A Les Adieux a la reine című, a francia forradalomról szóló történelmi drámával nyílik meg a februári Berlini Nemzetközi Filmfesztivál.
jan. 4
17:27
Kína növeli űrbéli aktivitását - 2012-01-04 16:35:32 (sat.hu)
A Kínai Nemzeti Űradminisztráció szóvivője űrrandevúkról és missziókról mesélt az ország tervei között. Minden fejlesztés a béke és nemzetközi együttműködés jegyében zajlik majd. Az igazságtartalom megítélése pedig mindenki saját belátásán múlik.
jan. 4
18:15
Oktatási célokat szolgáló portál a V4-ek közös múltjáról (Múlt-kor)
A visegrádi országok elsősorban 20. századi történelmének kölcsönös megismerése és megismertetése, az oktatásba emelése a fő célja a cseh PANT polgári társulásnak, amely ennek érdekében a közelmúltban egy részben magyar nyelven is elérhető portált indított.
jan. 4
19:12
Bizarr ökoszisztéma az Antarktisz közelében (Infostart)
Az Antarktiszhoz közel bizarr ökoszisztémát találtak a kutatók a tenger mélyén: a talajt jeti rákok tömege borította, ezen kívül feltehetően egy új polipfajt is sikerült lefényképezni egy távirányítású tengeralattjáróval.
jan. 4
19:48
Jobb altatásban végezni a béltükrözést (Infostart)
Mind a betegnek, mind az orvosnak kényelmesebb a vastagbéltükrözés, ha azt altatásban végzik - állapították meg a Semmelweis Orvostudományi Egyetem kutatói.

2012. január 5. csütörtök

jan. 5
7:45
Nemsokára a fejünkre esik az űrszonda (168 Óra Online)
Várhatóan január 15-én csapódnak be a Phobosz-Grunt orosz űrszondának a légkörben el nem égett darabjai – közölte a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján Alekszej Zolotuhin, az orosz légvédelmi csapatok szóvivője. A roncsok becsapódásának végleges időpontja külső tényezők hatására változhat. Az orosz űrfelderítő központ folyamatosan követi az űreszköz pályájának paramétereit.
jan. 5
9:15
A szárazság döntötte romba Angkort (Múlt-kor)
A fejlett technológia ellenére Angkor sem térhetett ki a megannyi ősi birodalom vesztét okozó klímaváltozás képében jelentkező végzet elől: szakértők szerint immáron kézzelfogható bizonyíték van arra, hogy a szárazság miatt áldozott le a 12. századi romváros, Angkor csillaga.
jan. 5
10:18
Megújul Békéscsaba történelmi belvárosa (Múlt-kor)
Békéscsabán napokon belül újabb jelentős kivitelezési munkálatok kezdődnek a belváros-rehabilitációs program első ütemének keretében; a város vezetése szerdán írta alá a főtéri utak, közművek és közterületek építési és felújítási munkálatairól szóló szerződést a közbeszerzési eljáráson nyertes konzorciummal.

Keresés