2012. január 1. vasárnap

jan. 1
6:24
Gázai diákok zöld iskolamodellje (168 Óra Online)
A durbani klímakonferencián mutatták be az UNRWA (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East) ENSz-szervezet megrendelésére készült „Green School” programot. A szervezet már jó ideje foglalkozik alacsony áru és technológiájú iskolaépületek megvalósításának segítésével.
jan. 1
8:57
Hold körüli pályára a GRAIL-szondapáros egyike (MaHu)
Hold körüli pályára áll szombat éjszaka a GRAIL amerikai űrszonda-ikrek egyike - közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.
jan. 1
9:33
Hétezer méterre merészkedik a kutatószonda (MaHu)
Rekord mélységbe, hétezer méterre akar ereszkedni 2012-ben legénységgel a fedélzetén a kínai Csiaolung (Jiaolong) elnevezésű szonda, amely idén már 5188 méterre jutott.
jan. 1
10:27
Hold körüli pályán a GRAIL-szondapáros egyike (MaHu)
Hold körüli pályára áll szombat éjszaka a GRAIL amerikai űrszonda-ikrek egyike - közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.
jan. 1
15:15
"Talán nem ártana keresni egy másik bolygót, ahol tovább élhetünk" (Infostart)
2012 decemberében várhatóan nem lesz világvége, de pénzt és energiát kellene fordítani arra, hogy kivédjük az űrből érkező veszélyeket. Szükség esetén akár egy másik bolygót is kereshetnénk, hogy tovább éljen az emberiség - mondta az InfoRádiónak Almár Iván űrkutató-csillagász, a Válság és Apokalipszis című könyv egyik szerzője.
jan. 1
15:45
Távhő: a finnek ezért kedvelik (168 Óra Online)
Hazánkban a távhőszolgáltatás helyzete már régóta egy vitatott témakör. Ezért az Energetikai Szakkollégium felkérte Orbán Tibort, a FŐTÁV Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettesét, hogy beszéljen a hazai távhőszolgáltatás jelenéről, jövőjéről. Erről bővebben az alábbi cikkben olvashat. www.eszk.org
jan. 1
17:15
Bulgária új DVB-T vesenyt ír ki - 2012-01-01 16:40:44 (sat.hu)
Bulgária megerősítette, hogy egy újabb földi digitális sugárzásra vonatkozó versenyt ír ki, hogy megelőzze a jogi lépéseket és az Európai Bizottság fenyegető, súlyos büntetését.
jan. 1
20:42
Minden ötödik magyar előfizető okostelefont használ (168 Óra Online)
Már minden ötödik magyar előfizető okostelefont használ, a legtudatosabban a huszon-, és harmincévesek, akik ki is próbálják a legújabb applikációkat és technológiákat, a felhasználók többsége igénybe vesz valamilyen clouding, felhő alapú technológiát is, bár ezzel kevesen vannak tisztában.

2012. január 2. hétfő

jan. 2
5:51
Rekord mélységbe törnek a kínaiak (Infostart)
Rekord mélységbe, hétezer méterre akar ereszkedni 2012-ben legénységgel a fedélzetén a kínai Csiaolung elnevezésű szonda, amely idén már 5188 méterre jutott.
jan. 2
8:15
Űrrandi a Hold körül: csatlakozott a GRAIL-tesó (MaHu)
Hold körüli pályára állt vasárnap éjszaka a GRAIL amerikai űrszondapáros második tagja is - közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.
jan. 2
8:15
Nézze meg a „Bakony sárkányát” (168 Óra Online)
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Lendület programjának nyertes kutatója, Ősi Attila tizenegy évvel ezelőtt bukkant az iharkúti lelőhelyre. A nagyközönség a Természettudományi Múzeum november 18-ától látható, "Eltűnt világ – a dinoszauruszok kora Magyarországon" című kiállításán találkozhat először a bakonyi őshüllőkkel. A tárlat átfogó képet ad Európa e kiemelkedő dinoszaurusz-leletanyagáról –…
jan. 2
9:33
Vallási hagyományokról mesélnek az antik álarcok (Múlt-kor)
Két antik álarc került elő a törökországi Eskisehir tartományban, az ókori Dorylaeum (Dorilaion) nekropoliszának feltárása közben.
jan. 2
10:12
Top 5 app, amire idén számítunk (BerryBlog)
Nagyjából egy éve Magyarország is csatlakozott az App World országokhoz, ami bizonyos szempontból óriási előrelépést jelentett sok BlackBerry-tulajdnak: végre itthon elérhetővé váltak olyan, hasznos alkalmazások a RIM okostelefonjaihoz, melyekhez korábban csak nehezen lehetett hozzájutni. De azért még nincs itt a tejjel-mézzel folyó Kánaán, vannak még olyan alkalmazások, melyekre hiába vártunk…
jan. 2
10:36
A tengerben végezte Tudjman mellszobra (Múlt-kor)
A tengerbe dobták ismeretlen tettesek Franjo Tudjman néhai horvát államfő bronzból készült mellszobrát a dalmáciai Tribunje városában - jelentette vasárnap a horvát sajtó.
jan. 2
10:38
Rimbaud jávai kalandjai (Múlt-kor)
Az irodalomtörténet egyik rejtélyének számít az, hogy mit csinált Arthur Rimbaud (1854-1891), a mozgalmas életű francia költő Jáva szigetén, amikor megszökött a holland hadseregből. Jamie James amerikai író és kritikus könyvet írt erről a kalandról (Rimbaud in Java: The Lost Voyage), már a címben jelezve, hogy az utazásnak nyoma veszett.
jan. 2
10:39
Nobel-díjas grafénlovagokat kardlapoztak meg (MaHu)
Lovagi rangra emelte a brit királynő Andre Geimet és Konstantin Novoselovot, akik 2010-ben közösen kapták meg a fizikai Nobel-díjat úttörő grafénkutatásaik miatt.
jan. 2
11:39
A szovjet állambiztonság emberei Magyarországon (Múlt-kor)
Folytatódik az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára által 2011 februárjában indított előadássorozat: január 12-én Titkos tanácsadók - A szovjet állambiztonság emberei Magyarországon címen hallhatnak előadást az érdeklődők.
jan. 2
12:06
Tessék jelentkezni: asszisztenst keres Stephen Hawking (MaHu)
Stephen Hawking brit asztrofizikus asszisztenst keres, aki segítene kifejleszteni és fenntartani egy olyan elektronikus beszélőrendszert, amely lehetővé tenné, hogy a világegyetemről vallott elképzelését megossza az emberekkel.
jan. 2
13:45
Római várost tárnak fel Erdélyben (Múlt-kor)
Gazdag római várost tárnak fel Erdélyben, Hunyad-megyében, Várhely (Sarmizegetusa) közelében.
jan. 2
14:48
A tűzhasználat formálta Afrikát (Múlt-kor)
Dél-afrikai kutatók olyan számítógépes modellt dolgoztak ki, amely segített megfejteni, miként formálta az emberi tűzhasználat az afrikai tájat - számolt be a BBC.
jan. 2
14:50
Fókuszban Mindszenty (Múlt-kor)
Mindszenty József hercegprímás születésének 120. évfordulója alkalmából országos rendezvénysorozatot hirdet az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) és a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) ezt a párt és ifjúsági szervezetének képviselői jelentették be közös sajtótájékoztatójukon hétfőn.
jan. 2
15:51
Mentőakció a Láng Gépgyárból (Múlt-kor)
Technikatörténetünk értékei várnak megóvásra a felrobbantásra váró épületben - írja az iho.hu
jan. 2
16:18
A köztársaság nem is olyan rövid története (nyest.hu)
Magyarország államformája köztársaság. De mi az, hogy köztársaság? Mit jelent eredetileg? Mióta használjuk? Hogyan nevezik más nyelveken ugyanezt az államformát?
jan. 2
16:30
Az emberi fajt is fenyegeti az irtás (168 Óra Online)
Az ENSZ a FAO Erdészeti Fórumának (UNFF) kezdeményezésére a 2011-es évet az Erdők Évének nyilvánította. Idén világszerte a "zöld bolygó" védelmének és a fenntartható fejlődés összehangolásának lehetőségeit mérlegelték.
jan. 2
16:54
Elhunyt az izraeli hadi énekesnő (Múlt-kor)
Nyolcvanhat esztendős korában elhunyt Jaffa Jarkoni izraeli énekesnő, aki éveken át szórakoztatta előadásaival a harcoló katonákat, ám élete vége felé mégis az izraeli hadsereg egyik legfőbb kritikusává lett.
jan. 2
17:33
Olcsóbb lesz a BIS a T-Mobile-nál (BerryBlog)
Na azért annyira ne örüljetek, annyi történik majd ugyanis február 1-től, hogy a T-Mobile szépen visszakorrigálja az áfaemelés utáni BIS árait a tavalyi szintre. A szolgáltató honlapján található szerződési feltételek változásait közzétevő dokumentáció szerint az alábbi árak változnak, a lentebb feltüntetett mértékben: BIS mobilnet-csomag mellé: 1115 forintról 1110 forintra csökken, BIS belépési…
jan. 2
20:45
Sok bagolyfióka kelt ki Baranyában (MaHu)
A természetvédők által kihelyezett ládák negyedét foglalták csak el gyöngy- és macskabaglyok Baranyában, a költés mégis átlagon felüli lett.

2012. január 3. kedd

jan. 3
0:03
2012 madara az egerészölyv (MaHu)
Mivel az egerészölyvet választotta a lakosság a 2012-es év madarának, ezért a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) idén e ragadozó madár védelmével foglalkozik kiemelten.
jan. 3
5:57
Mi köze az alkotmánynak a kormányhoz? (nyest.hu)
Sok dolog úgy születik meg, hogy darabokból rakjuk össze, a részeket egyesítjük, toldozzuk-foldozzuk, míg az elemekből valami egészet nem sikerül alkotnunk. De mi köze van az alkotás folyamatának az alkotmányhoz? Honnan ered ez a különös szavunk?
jan. 3
6:21
Felderítő műholdat épít Törökország (MaHu)
Megvalósítási fázisába ért az a megállapodás, amelyet Törökország írt alá francia és olasz vállalatokkal egy katonai célú felderítő műhold megépítéséről és 2013-as felbocsátásáról.
jan. 3
7:21
Merevedési problémák, korai magömlés: okok és megoldások (168 Óra Online)
Sok férfi fordul szakemberhez azzal, hogy „nem megy neki a szex”. Mert nincs erekciója, korai a magömlése, nem érez szexuális vágyat a partnere iránt…
jan. 3
8:12
Gázfelhõt cserkészett be a központi fekete lyuk (csillagászat.hu)
Új megfigyelések során kiderült, hogy egy néhány földtömegû gázfelhõ halad a Tejútrendszer centruma felé, melyet valószínûleg teljesen be fog kebelezni az ott található fekete lyuk.
jan. 3
8:39
Ismeretlen civilizáció Közép-Amerikából (Múlt-kor)
Ezeréves aranyak és drágakövek kerültek elő különböző közép-amerikai sírokból a napokban. A civilizációt a gazdagon temetkező helyi vezetőkről nevezték el.
jan. 3
9:42
Kiújulhat a viszály a Falkland-szigetek miatt (Múlt-kor)
Argentína ismét megerősítette területi igényét a partjaitól néhány száz kilométerre fekvő, brit ellenőrzésű Falkland-szigetekre és felszólította Londont, hogy kezdjenek tárgyalásokat a terület hovatartozásáról.
jan. 3
10:45
Rekordlátogató a Louvre-ban (Múlt-kor)
Rekordszámú, 8,8 millió látogató kereste fel tavaly a Louvre-t - jelentette be hétfőn a párizsi múzeum.
jan. 3
11:12
Mi menthet meg az elhülyüléstől? (nyest.hu)
Kevésbé valószínű, hogy memóriaproblémákkal küzdjön az, aki kettőnél több idegen nyelvet beszél – mutatta ki nemrégiben egy kutatócsoport.
jan. 3
11:24
Erre meg árat emelt a T-Mobile (BerryBlog)
Tegnap írtuk, hogy a T-Mobile BIS ára február 1-től csökken, igen csekély mértékben, ma a készülékárakkal kapcsolatban van egy jó és egy rossz hírünk, kezdjük talán a rosszal: A T-Mobile a jelek szerint január 2-től több BlackBerry akciós árát növelte, így 1 és 2 év hűséggel egyaránt ötezer forinttal drágult a 8520, tízezerrel kerül többe a 9360 és a 9780, és tizenötezerrel kell többet fizetni a…
jan. 3
11:48
Frankenstein a Vatikánban (Múlt-kor)
Az 1931-ben készült fekete-fehér Frankenstein című klasszikus horrorfilm egy filmkockája került elő a vatikáni könyvtárból.
jan. 3
11:50
Műtrágya fenyegeti Belgrád várát (Múlt-kor)
Már nemcsak a szénégetés, hanem a trágya is veszélyezteti a belgrádi várat: az erődítmény falainak romlása és a bástyákon megjelenő fekete kéreg egyértelműen a kertészek által a közeli növényágyásoknál használt kálium-nitrát magas arányának számlájára írható.
jan. 3
12:21
Húsz éve cseréltek elsőképp szívet Magyarországon (MaHu)
Éppen húsz évvel ezelőtt, 1992. január 3-án végezték el Magyarországon az első szívátültetést, a budapesti Semmelweis Egyetem városmajori klinikáján. Merkely Béla, a klinika elnöke kedden sajtótájékoztatón elmondta, hogy az elmúlt húsz évben összesen 206 szívtranszplantáció volt az országban, ezek közül a városmajori klinikán 190, ebből kettő a múlt héten.
jan. 3
12:51
Viking nyomokat keresnek a sherwoodi erdőben (Múlt-kor)
Minden zugát átfésülik a Robin Hood garázdálkodásairól ismert sherwoodi (Nottinghamshire) erdőnek, miután egy helyi, viking emlékek után kutató történelmi egyesület 50 ezer fontot kapott a feladatra.
jan. 3
13:51
Húsz éve cseréltek először szívet Magyarországon (MaHu)
Éppen húsz évvel ezelőtt, 1992. január 3-án végezték el Magyarországon az első szívátültetést, a budapesti Semmelweis Egyetem városmajori klinikáján. Merkely Béla, a klinika elnöke kedden sajtótájékoztatón elmondta, hogy az elmúlt húsz évben összesen 206 szívtranszplantáció volt az országban, ezek közül a városmajori klinikán 190, ebből kettő a múlt héten.
jan. 3
13:53
A falra lehet kenni: elektromosságot csinál a csodafesték (MaHu)
Titán-dioxidot és félvezető kadmium nanokristályokat tartalmaz az a festék, amely képes elektromossággá alakítani a napfényt.
jan. 3
13:54
Itáliai kiállítások 2012-ben (Múlt-kor)
A gazdasági válság ellenére gazdagnak ígérkezik a 2012-es olaszországi kiállításprogram, amelyben klasszikusok és újdonságok egyaránt szerepelnek, Tintorettótól az amerikai avantgárdig.
jan. 3
14:57
Gasparovic megint történészkedett (Múlt-kor)
Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnök szerint bár bizonyos területeken zavartalan Szlovákia és Magyarország együttműködése, mégis hazudnánk magunknak, ha azt állítanánk, hogy nincs a felek között semmilyen probléma.
jan. 3
15:27
Egy hét, és kezdődik a CES! - 2012-01-03 15:20:25 (sat.hu)
Hamarosan megkezdődik minden év egyik legjobban várt elektronikai kiállítása, a CES. Lássuk, mire számíthat a szakma és az érdeklődő az idén!
jan. 3
16:00
Rogyadozik a Colosseum (Múlt-kor)
Újabb faldarab hullott le a római Colosseumról – jelentette az olasz főváros tűzoltósága. Az amfiteátrum igazgatója igyekszik elbagatellizálni az ügyet.
jan. 3
17:03
Így működött a román állambiztonság (Múlt-kor)
A politikai rendőrség a kommunista párt nyers elnyomó eszközeként működött. Megszervezése szovjet minta és irányítás mellett történt. A rendőrségi erőszak és beavatkozás a mindennapi élet részévé, sőt jellemzőjévé vál - olvashatjuk a betekinto.hu oldalon
jan. 3
17:42
Új elnöke lehet a RIM-nek (BerryBlog)
A RIM sok szempontból speciális cég az IT-szektorban mind termékportfólióját, mind struktúráját tekintve - utóbbiba beleértve a vezetést is. A cégnek két társelnök-vezérigazgatója van, Mike Lazaridis és Jim Balsillie, ők ketten alapították 1984-ben a társaságot, és azóta minden operatív döntésben a legfelsőbb szinten képviseltetik magukat. Nem titok, hogy a részvényesek és befektetők szerint az…
jan. 3
20:00
Anarchiába hajló állapotok (168 Óra Online)
Folytatjuk a Kis magyar várhatározót – a középkori várak virágzásával, egészen az ágyúk elterjedéséig. Buzás Gergely régész-művészettörténész, a Magyar Nemzeti Múzeum Visegrádi Mátyás Király Múzeuma igazgatója és Kovács Olivér, a műemlékem.hu szerkesztője írása.

Keresés