2012. január 1. vasárnap

jan. 1
6:24
Gázai diákok zöld iskolamodellje (168 Óra Online)
A durbani klímakonferencián mutatták be az UNRWA (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East) ENSz-szervezet megrendelésére készült „Green School” programot. A szervezet már jó ideje foglalkozik alacsony áru és technológiájú iskolaépületek megvalósításának segítésével.
jan. 1
15:15
"Talán nem ártana keresni egy másik bolygót, ahol tovább élhetünk" (Infostart)
2012 decemberében várhatóan nem lesz világvége, de pénzt és energiát kellene fordítani arra, hogy kivédjük az űrből érkező veszélyeket. Szükség esetén akár egy másik bolygót is kereshetnénk, hogy tovább éljen az emberiség - mondta az InfoRádiónak Almár Iván űrkutató-csillagász, a Válság és Apokalipszis című könyv egyik szerzője.
jan. 1
15:45
Távhő: a finnek ezért kedvelik (168 Óra Online)
Hazánkban a távhőszolgáltatás helyzete már régóta egy vitatott témakör. Ezért az Energetikai Szakkollégium felkérte Orbán Tibort, a FŐTÁV Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettesét, hogy beszéljen a hazai távhőszolgáltatás jelenéről, jövőjéről. Erről bővebben az alábbi cikkben olvashat. www.eszk.org
jan. 1
20:42
Minden ötödik magyar előfizető okostelefont használ (168 Óra Online)
Már minden ötödik magyar előfizető okostelefont használ, a legtudatosabban a huszon-, és harmincévesek, akik ki is próbálják a legújabb applikációkat és technológiákat, a felhasználók többsége igénybe vesz valamilyen clouding, felhő alapú technológiát is, bár ezzel kevesen vannak tisztában.

2012. január 2. hétfő

jan. 2
5:51
Rekord mélységbe törnek a kínaiak (Infostart)
Rekord mélységbe, hétezer méterre akar ereszkedni 2012-ben legénységgel a fedélzetén a kínai Csiaolung elnevezésű szonda, amely idén már 5188 méterre jutott.
jan. 2
8:15
Nézze meg a „Bakony sárkányát” (168 Óra Online)
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Lendület programjának nyertes kutatója, Ősi Attila tizenegy évvel ezelőtt bukkant az iharkúti lelőhelyre. A nagyközönség a Természettudományi Múzeum november 18-ától látható, "Eltűnt világ – a dinoszauruszok kora Magyarországon" című kiállításán találkozhat először a bakonyi őshüllőkkel. A tárlat átfogó képet ad Európa e kiemelkedő dinoszaurusz-leletanyagáról –…
jan. 2
16:30
Az emberi fajt is fenyegeti az irtás (168 Óra Online)
Az ENSZ a FAO Erdészeti Fórumának (UNFF) kezdeményezésére a 2011-es évet az Erdők Évének nyilvánította. Idén világszerte a "zöld bolygó" védelmének és a fenntartható fejlődés összehangolásának lehetőségeit mérlegelték.

2012. január 3. kedd

jan. 3
7:21
Merevedési problémák, korai magömlés: okok és megoldások (168 Óra Online)
Sok férfi fordul szakemberhez azzal, hogy „nem megy neki a szex”. Mert nincs erekciója, korai a magömlése, nem érez szexuális vágyat a partnere iránt…
jan. 3
20:00
Anarchiába hajló állapotok (168 Óra Online)
Folytatjuk a Kis magyar várhatározót – a középkori várak virágzásával, egészen az ágyúk elterjedéséig. Buzás Gergely régész-művészettörténész, a Magyar Nemzeti Múzeum Visegrádi Mátyás Király Múzeuma igazgatója és Kovács Olivér, a műemlékem.hu szerkesztője írása.
jan. 3
20:27
Megfejtették a zebrahal titkát (Infostart)
Német kutatóknak első ízben sikerült kimutatniuk, hogy miért tudja újranöveszteni uszonyát a parányi zebrahal - ezzel egy csaknem három évtizede fennálló rejtélyt sikerült megfejteniük.
jan. 3
20:45
Húsz év alatt 206 szívátültetést hajtottak végre Magyarországon (Infostart)
Ma volt 20 éve, hogy Magyarországon elvégezték az első szívátültetést a Semmelweis Egyetemen. Azóta összesen 206 szívtranszplantáció volt az országban, ezek közül a városmajori klinikán 190, ebből kettő a múlt héten.
jan. 3
21:39
Hogyan lehet fájdalommentes az injekció? (Infostart)
Selyemfehérjéből olyan mikrotűrendszert hoztak létre amerikai kutatók, amely fájdalom nélkül juttatja a gyógyszereket a bőr alá - számolt be róla a Scientific American című ismeretterjesztő portál.

2012. január 4. szerda

jan. 4
19:12
Bizarr ökoszisztéma az Antarktisz közelében (Infostart)
Az Antarktiszhoz közel bizarr ökoszisztémát találtak a kutatók a tenger mélyén: a talajt jeti rákok tömege borította, ezen kívül feltehetően egy új polipfajt is sikerült lefényképezni egy távirányítású tengeralattjáróval.
jan. 4
19:48
Jobb altatásban végezni a béltükrözést (Infostart)
Mind a betegnek, mind az orvosnak kényelmesebb a vastagbéltükrözés, ha azt altatásban végzik - állapították meg a Semmelweis Orvostudományi Egyetem kutatói.

2012. január 5. csütörtök

jan. 5
7:45
Nemsokára a fejünkre esik az űrszonda (168 Óra Online)
Várhatóan január 15-én csapódnak be a Phobosz-Grunt orosz űrszondának a légkörben el nem égett darabjai – közölte a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján Alekszej Zolotuhin, az orosz légvédelmi csapatok szóvivője. A roncsok becsapódásának végleges időpontja külső tényezők hatására változhat. Az orosz űrfelderítő központ folyamatosan követi az űreszköz pályájának paramétereit.
jan. 5
12:42
Az űrből jött: ezen a tudósok is meglepődtek (168 Óra Online)
Szokatlan szerkezű kristályt azonosítottak az orosz Korjak-hegységben. Ilyen kristálytípus a korábbi feltételezések szerint csak laboratóriumban állítható elő, azonban meglepő módon kiderült, hogy a természetben is előfordul. Az anyag azonban nem a Földön keletkezett, hanem a világűrből hullott bolygónkra.
jan. 5
19:09
Így válnak zombivá a méhek (Infostart)
Amerikai kutatók olyan élősködő légykártevőt fedeztek fel, amely a kaptár elhagyására készteti a házi méheket, amelyek elveszítik tájékozódó képességüket, majd elpusztulnak. Ezt a problémát első ízben a San Franciscó-i Egyetem egyetemi városában figyelték meg.
jan. 5
19:51
Kísérletek az emberi csecsemőhöz hasonlatosan működő állattal (168 Óra Online)
A kutyák amellett, hogy gyakran megtanulják bizonyos szavak jelentését, felismerik gazdáik kommunikációs szándékát is - mutatták ki új, műszeres vizsgálattal a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézetének és az Eötvös Loránd Tudomány Egyetem (ELTE) Etológia Tanszékének kutatói, akiknek tanulmánya csütörtökön jelent meg a Current Biology című…

2012. január 6. péntek

jan. 6
8:30
Megalkották a világ leghatékonyabb szélturbináját (168 Óra Online)
Az ausztrál RESA (Renewable Energy Solutions Australia Holdings Ltd) cég állítása szerint megalkották a világ egyik legcsendesebb és leghatékonyabb szélturbináját. A hatásosan Eco Whispernek (Ökosuttogás) nevezett szélgenerátor 30 további kisebb turbinát működtet. ()
jan. 6
14:00
Veszélyes zónában épül a japán ökováros - 2014 a cél (168 Óra Online)
Tokiótól 50 km-re, Kanagawa körzetében 2014 márciusra készen áll a beköltözésre egy 19 hektáron elterülő zöld város, kb. ezer lakással. A Panasonic és nyolc más nagyvállalat kutatói készítették a tervet Fujisawa Smart Town-hoz egy olyan nagy nemzeti program keretében, amelynek célja 2018-ig, 1990-hez viszonyítva 70 %-kal csökkenteni a C02 kibocsátást. ()
jan. 6
20:03
Lehet, hogy Magyarországra zuhan 200 kiló orosz űrszemét (168 Óra Online)
A Fobosz-Grunt orosz műholdból legfeljebb 200 kilónyi hullik vissza a Földre január 10-e és 20-a között, több mint valószínű, hogy 15-én - közölte pénteken az orosz űrkutatási hivatal, a Roszkoszmosz sajtószolgálata. A számítások szerint nem lehet kizárni, hogy az űrszemét Magyarországot találja el.

2012. január 7. szombat

jan. 7
11:24
Átprogramozták az egyébként békés állatokat (168 Óra Online)
Szuperharcos hangyákat lehet létrehozni, ha "átprogramozzák" az egyébként békés rovarokat fejlődésük korai szakaszában - idézte egy nemzetközi kutatócsoport megállapítását a LiveScience című ismeretterjesztő portál.
jan. 7
14:09
Az Android 4 legyen Veled! (168 Óra Online)
Magyarországon is kapható a Google és a Samsung közös gyereke, a Galaxy Nexus, az első olyan androidos okostelefon, amelyre a vadonatúj Ice Cream Sandwich operációs rendszer került fel! A Nexus legnagyobb erősségei közül az arcfelismerős biztonsági funkciót és a Super Amoled kijelzőjének 1280*720-as álomfelbontását érdemes kiemelni.
jan. 7
21:39
Csikis állatok segítségével kutatják a nevetés evolúcióját (Infostart)
Különös állatkísérletek segítségével kutatják a nevetés fejlődését brit tudósok: azt vizsgálják, milyen hangokat adnak ki csiklandozás közben az állatok. A kutatáshoz az internetet is használják, a YouTube-on ugyanis számos "nevető" állatról találni videót.

2012. január 8. vasárnap

jan. 8
8:09
Így alkalmazkodnak a cápák az éghajlatváltozáshoz (Infostart)
Első ízben találtak a világon hibrid cápákat az ausztráliai vizekben. Tudósok szerint ez annak lehetséges jele, hogy a ragadozók alkalmazkodnak az éghajlatváltozáshoz.
jan. 8
14:21
Immunrendszer: milyen az ideális testedzés? (168 Óra Online)
A túlzott testedzés károsítja az immunrendszert és védtelenebbé tesz a megfázás vagy az influenza ellen, a rendszeres, élénk tempójú gyaloglás viszont erősíti a védettséget.
jan. 8
17:03
Bioüzemanyag tesztelése a hajózásban (168 Óra Online)
Az amerikai haditengerészet együttműködik a dán Maersk hajógyárral az algákból előállított bioüzemanyag konténerhajókon történő tesztelésében.
jan. 8
18:57
Az afrikai esőerdők jobban alkalmazkodnak az éghajlatváltozáshoz (Infostart)
Az afrikai trópusi erdők úgy tűnik, jobban alkalmazkodnak a jövőbeni éghajlatváltozáshoz, mint az Amazonas, vagy más vidékek esőerdei - jelentette ki egy nemzetközi tudományos konferencia résztvevői.

2012. január 9. hétfő

jan. 9
12:51
Így gyilkoltak a régi magyarok (168 Óra Online)
Nincs még egy technikai újítás, amely az elmúlt ezer évben annyira mélyrehatóan megváltoztatta volna a hadviselést mint a tűzfegyver – igaz, az ágyú csak az egyik eleme volt a korszakváltásnak. Buzás Gergely és Kovács Olivér sorozatának befejező része a műemlékem.hu magazinból.

2012. január 10. kedd

jan. 10
5:54
Itt a népszámlálás eredménye (168 Óra Online)
Megszámlálták és összeírták a londoni állatkert valamennyi lakóját, nem maradhattak ki még a pókok sem.
jan. 10
14:42
Ausztriába űzi Orbánék törvénye az egyetemistákat (168 Óra Online)
Szakemberek szerint többen mennek majd külföldre tanulni azután, hogy nem minden szakon, nem mindenkinek lesz ingyenes az első diploma megszerzése.
jan. 10
19:39
Feltalálták a kenhető napfestéket (168 Óra Online)
A falakra és a kocsik karosszériájára kenhető napelem már valósággá vált az indianai Notre Dame egyetem kutatóinak jóvoltából. A „napfesték” olyan félvezető nanorészecskék segítségével termel villamos energiát, amelyek ebben a kenhető anyagban ugyanazt a funkciót töltik be, mint a szilícium a hagyományos napelemben. ()

2012. január 11. szerda

jan. 11
13:48
Brit tudósok! Brit tudósok! (168 Óra Online)
Testük túlmelegedése miatt halhattak ki a neandervölgyi ősemberek - vélekednek brit tudósok.
jan. 11
14:54
Felsőoktatási intézmények felvételi tájékoztatója és nyílt napjai (168 Óra Online)
A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) tájékoztatásul közli több felsőoktatási intézményi nyílt napjának dátumát. Ezzel szeretnének segíteni a leendő hallgatók helyzetét a jelentkezésig hátra lévő időben is.
jan. 11
20:30
Megsínylik a klímaváltozást a pillangók és a madarak (Infostart)
Nehezen tartanak lépést a klímaváltozással a pillangók és a madarak.

2012. január 12. csütörtök

jan. 12
5:27
Újabb feltételezés a Neander-völgyiek kihalásának okáról (Infostart)
Testük túlmelegedése miatt halhattak ki a Neander-völgyi ősemberek - vélekednek brit tudósok.
jan. 12
6:51
"Felejtsd el Jézust, csillagok haltak meg, hogy itt lehess" (168 Óra Online)
Világegyetem a semmiből, avagy miért van inkább valami, mint semmi címmel tartott Lawrence Krauss asztrofizikus 2009 őszén nagy sikerű előadást, amelyet azóta több mint egymillióan láttak a YouTube-on, és amely most könyv formájában is megjelent.
jan. 12
10:15
Azonosítottak az örökletes hátterű prosztatarákhoz köthető gént (Infostart)
Amerikai kutatók szerdai bejelentése szerint megtalálták az első genetikai mutációt, amely a prosztatarák egyik örökletes formájához köthető: az eredmény reményt nyújthat a betegség korai diagnózisára.
jan. 12
11:48
Rejtélyes meghibásodások az űrben: az oroszok gyanakodnak (168 Óra Online)
Az orosz űrügynökség vezetője szerint a közelmúlt orosz űrkudarcai mögött talán külföldi erők „aknamunkája” állhat.
jan. 12
18:24
Angyalt találtak a harangtorony kupolája alatt (168 Óra Online)
Aranyozott angyalszobrot találtak a Kijev-pecserszki főkolostor, a Lavra harangtornyának restaurálásakor munkások.
jan. 12
21:03
Csak az Antarktisz közepe nem melegszik (Infostart)
Nem emelkedett az átlaghőmérséklet az elmúlt harminc évben a Neumayer III antarktiszi német kutatóállomáson, de ez nem jellemző a globális klímaváltozásra - közölte csütörtökön a bremerhaveni Alfred Wegener Sark- és Tengerkutató Intézet.
jan. 12
21:57
Hány embriót érdemes beültetni a lombikbébi-eljárásnál? (Infostart)
A brit termékenységi kezelések eredményének áttekintése azt mutatja, hogy nem született nagyobb eséllyel gyereke azoknak a nőknek, akiknek három vagy több megtermékenyített embriót ültettek be azokhoz képest, akiknek csak kettőt.

2012. január 13. péntek

jan. 13
8:09
Megvan, hová csapódik a lerobbant orosz űrszonda (168 Óra Online)
Pontosította a Phobos-Grunt űrszonda darabjainak valószínű becsapódási helyét és időpontját a Roszkoszmosz: az orosz űrkutatási hivatal szerint a szonda darabjai vasárnap vagy hétfőn csapódnak be a tengerbe Afrika keleti partvidéke és Madagaszkár között.
jan. 13
16:24
Belvárosi templom: folytatódhat a felújítás (168 Óra Online)
Tavaly a nyugati homlokzat újult meg. A szintén rossz állapotú hossz-homlokzatok és a szentély külső felújítására már készülnek a tervek – írja a műemlékem.hu magazin.
jan. 13
19:15
Űrszemét miatt módosítják a Nemzetközi Űrállomás pályáját (Infostart)
Egy amerikai távközlési műhold roncsai veszélyeztetik a Nemzetközi Űrállomás (ISS) épségét, és ezért módosítják annak pályáját - közölték csütörtökön a houstoni amerikai irányító központban.

2012. január 14. szombat

jan. 14
6:09
Magyarországig ért a mellimplantátum-pánik (168 Óra Online)
Az egészségügyi államtitkárság kiemelte: az eddig külföldön elvégzett biológiai tesztek szerint a PIP implantátumoknak nincs rákkeltő hatása.
jan. 14
8:18
Mitől hemzseg a Tejútrendszer? (Infostart)
Nem a csillagoktól, hanem a bolygóktól hemzseg a Tejútrendszer: az itt található minden csillagnak átlagosan 1,6 saját bolygója van.
jan. 14
8:54
Az új adathordozó eléri az emberi DNS tárolási képességeit (Infostart)
A világ legkisebb mágneses adathordozóját építették meg német és amerikai kutatók. Egy bitnyi adat éppen tizenkét vasatomnyi helyen fér el rajta.
jan. 14
8:54
Magyar felfedezés: megoldás lehet a cukorbetegek átkára (168 Óra Online)
A pécsi egyetemen rájöttek arra, mi okozza az inzulinrezisztenciát az "időskori" cukorbetegeknél.
jan. 14
15:12
Vasárnap kora délután csapódik be a Phobos űrszonda (Infostart)
Vasárnap magyar idő szerint 14 óra 12 perckor éri el a Földet az orosz Phobos-Grunt űrszonda, de a becsapódás helye egyelőre ismeretlen - közölte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője.

Keresés