2012. április 1. vasárnap

ápr. 1
5:36
A Szaturnusz holdjain: átrepült a gejzírek között és 'kóstolgatta' őket (168 Óra Online)
A Szaturnusz három holdjáról készített elhaladtában felvételeket a Cassini-űrszonda, amely ismét lencsevégre kapta az Enceladus jeges gejzírjeit - olvasható a BBC hírei között.
ápr. 1
11:39
A hét cuki-híre (168 Óra Online)
A sünök francia védelmezői nem olyan régen még azon háborodtak fel, hogy Párizs XVIII. kerületében a kedves mozgású tüskés kisállatokat néhány suhanc futball-labdának használta - manapság azonban nagyobb veszély miatt fújnak riadót. A város északi részén, a Porte de la Chapelle közelében egy vasúti töltés területén élő sünkolónia közelében fog felépülni a Chapelle International nevű hatalmas, 6,3…

2012. április 3. kedd

ápr. 3
7:39
Mit igyunk fogszuvasodás ellen? (168 Óra Online)
A nem reggeliző gyerekek fogai lényegesen rosszabbak, reggeliző társaiknál, főleg akkor, ha utóbbiak sok tejterméket fogyasztanak - mutatta ki egy amerikai vizsgálat.
ápr. 3
13:42
Egy magyar találmány, amire az egész világ felfigyelt (168 Óra Online)
Magyar találmány segíti az állatvér diagnosztikát, a Diagon Kft. készülékével elsőként tevék vérét tesztelték a dubai szakvásáron.
ápr. 3
21:06
Elhunyt Kopp Mária orvos, pszichológus (Infostart)
Életének 71. évében elhunyt Kopp Mária orvos, pszichológus, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének tudományos igazgatóhelyettese - tudatta az intézmény.

2012. április 4. szerda

ápr. 4
5:39
Vörös lidérceket fotóztak (168 Óra Online)
Még alig tudnak valamit a furcsa, igen rövid ideig tartó légköri jelenségekről, amelyek viharfelhők felett villannak fel az éjszakai égen.
ápr. 4
6:00
"Nem egyetlen ok miatt süllyedt el a Titanic" (Infostart)
A fizika és a matematika segítségével kísérte meg kideríteni Richard Corfield brit tudós és író, hogy valójában mi okozhatta az elsüllyeszthetetlennek tartott luxusgőzös, a Titanic végzetét; vizsgálódásairól a Physics World áprilisi számában jelent meg tanulmány.
ápr. 4
14:27
Elismerték: sokkal kevésbé halálos (168 Óra Online)
Amerikai kormánykutatók azután értettek egyet Ron Fouchier tanulmányával, miután tisztázta: levegőben terjedve nem okoz halálos fertőzést.
ápr. 4
18:12
Okozhatnak-e rákot a fém csípőimplantátumok? (Infostart)
Nem támasztják alá egyértelmű bizonyítékok arra, hogy a fémből készült csípőimplantátumok növelik a rák kialakulásának a kockázatát - derült ki a British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóirat internetes oldalán közzétett tanulmányból.
ápr. 4
18:51
A kínzással szerzett információ nem mindig megbízható (168 Óra Online)
Nemcsak morálisan, hanem tudományos szempontból is támadja a kínzásnak minősíthető vallatási eljárásokat egy új amerikai tanulmány.
ápr. 4
21:48
Oxford halad a korral (Infostart)
Elkészítette első interaktív tankönyvét az Oxford Egyetem Internet Intézete. Az e-tankönyv mindenki számára ingyenes lesz. A prototípus hozzájárul az oktatási eszközök forradalmasításához - idézte a BBC a tankönyvön dolgozó Viktor Mayer-Schonberger professzort.

2012. április 5. csütörtök

ápr. 5
6:06
Kiderült a hegyi oltárok titka (Infostart)
Emberáldozatokra szolgáló, ezerötszáz éves mocsika oltárt tártak fel Peruban, az északi Libertad tartományban.
ápr. 5
13:33
Katyerina (168 Óra Online)
Szántja az idő a homlokbarázdákat. Mögöttük új emlékek, hangok törlik a régieket. BOKOR LÁSZLÓNAK egyik gyermekkori élménye dacol az idővel, függetlenül attól, hogy ma már nem szól az ének április negyedikéről.
ápr. 5
21:06
Miben különbözünk a vadászgörénytől? (Infostart)
Az emberek szervezete olyan természetes fájdalomcsillapítókat termel testmozgás, hosszú távú futás közben, amelyeket a vadászgörényé például nem: a vegyület megjelenése amerikai kutatók szerint ahhoz köthető, hogy az evolúció a "futó" fajoknál az élet továbbviteléhez szükséges viselkedést jutalmazza.
ápr. 5
22:00
Könnyebb lesz szaporítani a pandákat (Infostart)
A pandáknál nemcsak a pandanőstényekre, hanem a hímekre is jellemző az éves ivari ciklus - derítették ki amerikai és kínai kutatók. A felismerés jelentősen növelheti a jövőben a tenyésztési sikereket.

2012. április 6. péntek

ápr. 6
13:12
Hamis a baba (168 Óra Online)
Hamis az az antik márványszobor, amelyet egy hete foglalt le a görög rendőrség két férfitól, és amelynek értékét első látásra 12 millió euróra becsülték.
ápr. 6
15:57
Terjed a veszélyes parazita (168 Óra Online)
Újabb bizonyítékokat ismertettek kutatók a The Lancet című orvosi folyóiratban a rezisztens malária parazita törzsek terjedésére Thaiföld és Burma határán.
ápr. 6
19:15
Fiatal mamutot találtak Heves megyében (168 Óra Online)
Egy fiatal mamut csontvázának mintegy 20 százaléka került elő a Heves megyei Feldebrő határában - tájékoztatta pénteken az MTI-t az ásatást vezető paleontológus.
ápr. 6
19:33
Forradalmian új módszer a szívroham kezelésében (Infostart)
Alapvetően megváltoztathatja a szívroham kezelését egy új oldat, amelyet injekcióval katéteren keresztül lehet a szíve juttatni.
ápr. 6
21:57
Mamutcsontokra bukkantak Heves megyében (Infostart)
Egy fiatal mamut csontvázának mintegy 20 százaléka került elő a Heves megyei Feldebrő határában - közölte az ásatást vezető paleontológus.

2012. április 7. szombat

ápr. 7
6:12
Titokzatos lény sokkolta a helyieket (168 Óra Online)
Titokzatos tengeri lény partra vetett teteme sokkolta a helyieket a napokban Dél-Karolinában.
ápr. 7
9:30
Gigantikus tollas dinoszauruszt fedeztek fel (168 Óra Online)
Az újonnan felfedezett faj a legnagyobb tollas állat volt, amely valaha élt a Földön. Másfél tonnás pelyhes csibére emlékeztetett.
ápr. 7
18:51
Nagy vízi erőművek: felbecsülhetetlen károkat okoznak (168 Óra Online)
Szerte a világon épülnek az óriási vízi erőművek. Hivatalosan azért, hogy növeljék a lakosság árammal való ellátását és támogassák az illető ország gazdasági növekedését. A valóságban azonban a nagy nemzetközi beruházók jutnak így nagy üzletekhez – vonta le a következtetést a Föld Barátai nevű ökológiai civil szervezet a jelentésében, amelyet a Marseille-ben megtartott Víz Világa fórumán…
ápr. 7
21:12
Hogy függ össze a cukorbetegség és a Parkinson-kór? (Infostart)
A cukorbetegséggel élő embereknél némiképp nagyobb a kockázata a Parkinson-kór kialakulásának - állapították meg a Diabetes Care című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerzői.

2012. április 8. vasárnap

ápr. 8
11:21
Az Anonymous lelőtte a brit belügyminisztérium honlapját (168 Óra Online)
Megbénította vasárnap hajnalra a brit belügyminisztérium internetes honlapját az Anonymous nemzetközi hackercsoport.
ápr. 8
22:18
92 éves a legidősebb aktív lengyel mentőorvos (168 Óra Online)
92 éves a legidősebb szakmailag aktív lengyel mentőorvos, aki a helyi hatóságok szerint valószínűleg európai szinten is a legidősebb ezen e területen.

2012. április 9. hétfő

ápr. 9
9:18
Új módszerrel mérik a csontritkulást (168 Óra Online)
Lézersugár használatával pontosabban megállapítható a csontritkulás mértéke a finn tudományos akadémia kutatócsoportja szerint.
ápr. 9
12:36
Szendrő: kilátó épül a lőportorony helyén (168 Óra Online)
Borsod megye egyik legjelentősebb vára-erődítménye volt a 16-17. században, ám 1707-ben lerombolták. A szendrői Felsővár kutatása még mindig szolgálhatna meglepetésekkel – írja a műemlékem.hu magazin.

2012. április 10. kedd

ápr. 10
19:45
Gyors módszer az Alzheimer-kór diagnosztizálására (Infostart)
Az amerikai gyógyszerügyi hivatal, az FDA engedélyezte azt a diagnosztikus tesztet, amely először segít kimutatni az Alzheimer-kórral összefüggő agyi fehérjeplakkokat.

2012. április 11. szerda

ápr. 11
21:12
Példátlan lelet: 42 ezer éves mamutkölyköt állítottak ki (168 Óra Online)
Feltételezések szerint a mamutkölyök 42 ezer évvel ezelőtt pusztult el 1 hónapos korában.

2012. április 12. csütörtök

ápr. 12
5:39
"Paleontológiai eldorádót" fedeztek fel Lengyelországban (Infostart)
148 millió éves tengeri és szárazföldi fosszíliákat találtak a Varsótól délre fekvő Opoczno mészkőbányájában - olvasható a lengyel geológiai intézet (PIG) honlapján.
ápr. 12
10:57
Egy még soha nem látott szerkezetet tártak fel (168 Óra Online)
Számos récefaj tollának a csillogása a tollsugarak nanoszerkezetének köszönhető: egy vékony keratinréteg alatt lépsejtszerű, pigmenthólyagokból álló rács tükrözi vissza a fény egy részét - fedezték fel amerikai kutatók.
ápr. 12
12:36
Meg kell húzni a vészharangot - a felhők miatt (168 Óra Online)
A felhők egyre alacsonyabban szállnak. Nem nagyon, de ahhoz eléggé, hogy meg kelljen húzni a vészharangot. Az új-zélandi Auckland egyeteme publikált erről egy tanulmányt a Geophysical Research Letters-ben. Az adatokat, amelyre alapoznak a Nasa műholdján elhelyezett Misr spektroradiométer szolgáltatta tíz éven keresztül. ()

2012. április 13. péntek

ápr. 13
6:06
Sose derül ki, mi vezérli haza a galambokat? (Infostart)
Robotot küldött a tudomány a világűr mélyébe, felfedte élőlények genomját, azt azonban még mindig nem tudják a kutatók, hogy mi vezérli haza a galambot. A bécsi Molekuláris Patológiai Intézet kutatói most megcáfolták azt a korábbi állítást, hogy a madarak bravúrja csőrük vasban gazdag idegsejtjeinek köszönhető, melyek érzékenyek a Föld mágneses terére.
ápr. 13
6:12
Elképesztő felfedezés: ilyet még soha nem láttak a Napon (168 Óra Online)
Korábban soha nem látott alakzatokat fedeztek fel a Nap légkörében. Az oszlopok formájában felfelé nyúló alakzatok óriási anyagáramlási cellák lehetnek. Eredetük egyelőre ismeretlen, de feltehetőleg befolyásolják a napszelet, és így végső soron a földi környezetre is hatással lehetnek.
ápr. 13
9:30
Költözzünk hordóba (168 Óra Online)
A londoni Birds Portchmouth Russum Architects csapata által épített Downley House egy régi ház mellé, és egyben annak romjaiból épített menedék. Az angliai Hampshire-ben, South Downs dombjai közt fekszik az épület, mely olyan helyi alapanyagokból épült, mint például a tölgyfa és a kőzet. A tulajdonosok borszakértők, és a nemes ital, valamint a hordó iránti szeretetük könnyedén tetten érhető a…
ápr. 13
14:27
Nincs kapcsolat a legfontosabb földfigyelő műholddal (168 Óra Online)
Megszakadt a kapcsolat az Envisat nevű műholddal, amely kulcsfontosságú adatokat sugároz a Föld környezeti állapotáról, légköri és felszíni jellemzőiről.
ápr. 13
19:24
Eddig nem közölt visszaemlékezések a Titanic tragédiáról (168 Óra Online)
Eddig soha nem közölt visszaemlékezéseket is tartalmaz a Titanic tragédiájának 100. évfordulójára megjelent, A Titanic árnyékában – egy magyar orvos élete című könyv. Az elsüllyedt luxusgőzös túlélőit mentő Carpathia magyar orvosa Lengyel Árpád volt. Unokája, dr. Reich Márta dokumentumokkal és gazdagon megrajzolt környezetrajzzal meséli el a világhíressé vált nagyapa sikereit és tragédiáit.
ápr. 13
22:00
Honnan lehet tudni, hány éves a zsiráf? (Infostart)
A hím zsiráfok kora meghatározható a szőrszínük alapján - derült ki több mint három évtized adatainak elemzéséből. A Zambiában élő Thornicroft zsiráfok kutatása alátámasztotta, hogy a barna foltok a korral sötétednek.

2012. április 14. szombat

ápr. 14
9:09
Ezt egye a csúnya betegség elkerüléséhez (168 Óra Online)
A Parkinson-kór súlyos és egyelőre még nem teljesen gyógyítható betegség, egy új vizsgálat azonban azt mutatta, hogy számos színes gyümölcs gyakori fogyasztása igen egészséges a megelőzés szempontjából. Egy angol és egy amerikai kutató közös munkájának eredményeit a legtekintélyesebb ideggyógyászati folyóirat, a Neurology közölte.
ápr. 14
15:12
Nyaralást ért a műemlékkeresés (168 Óra Online)
Lezárult a műemlékem.hu műemlékkereső versenyének negyedik évadja. A győztesek most is egy-egy történelmi épület falai között töltött nyaralás során pihenhetik ki fáradalmaikat.
ápr. 14
18:30
Elektromos autók feltöltése menet közben (168 Óra Online)
A villanyáram felhasználásának új módját jelenti a villanyautók vezeték nélküli feltöltése. A Stanford-i egyetem SCARS kutatócsoportja a mágneses mezőkre alapozva kifejlesztett egy feltöltési rendszert, amely két fém tekercs között vezeték nélkül képes áramot egy bizonyos távolságra eljuttatni. ()

2012. április 16. hétfő

ápr. 16
5:42
Karambolok az űrben: elképesztő megfigyelések (168 Óra Online)
Üstökösök ezrei pusztulnak el mindennap a közeli Formalhaut csillag körül - állapították meg a tudósok a Herschel űrtávcső felvételei alapján.
ápr. 16
12:51
A kutatóknak fogalmuk nincs, mivel magyarázható a fura jelenség (168 Óra Online)
Kutatók szerint az ázsiai Karakorum-hegység néhány gleccsere a globális trendnek ellentmondva egyre vaskosabbá válik.
ápr. 16
16:42
Templomtornyot díszít Aba Sámuel sírjának részlete? (168 Óra Online)
Az abasári templom nyugati bejárata fölött egy faragott kőlap van befalazva a toronyba. Feltűnő helyen, tán épp ezért nehezen észrevehető. Pedig érdemes megszemlélni, hiszen egy római szarkofág részlete – írja az Archeologia.

2012. április 17. kedd

ápr. 17
19:39
Tovább száll a mérgező por az országban (168 Óra Online)
A város polgármestere közleményben tudatta, az iszapkatasztrófát követő kiporzás egyre nagyobb problémát jelent egyes ajkai városrészekben is.
ápr. 17
21:54
Egyedülálló jelenség a tengeri féreg (Infostart)
Szén-monoxiddal és kén-hidrogénnel táplálkozik egy száj, bélrendszer és végbélnyílás nélküli kis tengeri féreg az olaszországi Elba sziget partjainál.

2012. április 18. szerda

ápr. 18
10:30
Hatlábú gyerek született Pakisztánban - videó (168 Óra Online)
Hat lábbal jött világra egy gyermek Pakisztánban egy rendkívül ritka genetikai rendellenesség következtében. Karacsi orvosok azon fáradoznak, hogy megmentsék és normális élethez segítsék a kicsit.
ápr. 18
12:42
Erre figyeljenek a fogyókúrázók (168 Óra Online)
Miközben egyre jobban tudatában vagyunk az üdítőitalok magas cukortartalmának, hajlamosak vagyunk alábecsülni a gyümölcslevek, dzsúzok és turmixok (smoothie) cukortartalmát - állapították meg a Glasgow-i Egyetem kutatói felmérésükben.
ápr. 18
19:48
Mi lett a dinoszauruszok végzete? (Infostart)
Kis tojások, apró újszülöttek, hatalmas szülők: valószínűleg a felnőtt és a fiatal állatok közti hatalmas méretkülönbség okozta a dinoszauruszok kihalását.

Keresés