2012. április 3. kedd

ápr. 3
21:06
Elhunyt Kopp Mária orvos, pszichológus (Infostart)
Életének 71. évében elhunyt Kopp Mária orvos, pszichológus, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének tudományos igazgatóhelyettese - tudatta az intézmény.

2012. április 4. szerda

ápr. 4
6:00
"Nem egyetlen ok miatt süllyedt el a Titanic" (Infostart)
A fizika és a matematika segítségével kísérte meg kideríteni Richard Corfield brit tudós és író, hogy valójában mi okozhatta az elsüllyeszthetetlennek tartott luxusgőzös, a Titanic végzetét; vizsgálódásairól a Physics World áprilisi számában jelent meg tanulmány.
ápr. 4
18:12
Okozhatnak-e rákot a fém csípőimplantátumok? (Infostart)
Nem támasztják alá egyértelmű bizonyítékok arra, hogy a fémből készült csípőimplantátumok növelik a rák kialakulásának a kockázatát - derült ki a British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóirat internetes oldalán közzétett tanulmányból.
ápr. 4
21:48
Oxford halad a korral (Infostart)
Elkészítette első interaktív tankönyvét az Oxford Egyetem Internet Intézete. Az e-tankönyv mindenki számára ingyenes lesz. A prototípus hozzájárul az oktatási eszközök forradalmasításához - idézte a BBC a tankönyvön dolgozó Viktor Mayer-Schonberger professzort.

2012. április 5. csütörtök

ápr. 5
6:06
Kiderült a hegyi oltárok titka (Infostart)
Emberáldozatokra szolgáló, ezerötszáz éves mocsika oltárt tártak fel Peruban, az északi Libertad tartományban.
ápr. 5
21:06
Miben különbözünk a vadászgörénytől? (Infostart)
Az emberek szervezete olyan természetes fájdalomcsillapítókat termel testmozgás, hosszú távú futás közben, amelyeket a vadászgörényé például nem: a vegyület megjelenése amerikai kutatók szerint ahhoz köthető, hogy az evolúció a "futó" fajoknál az élet továbbviteléhez szükséges viselkedést jutalmazza.
ápr. 5
22:00
Könnyebb lesz szaporítani a pandákat (Infostart)
A pandáknál nemcsak a pandanőstényekre, hanem a hímekre is jellemző az éves ivari ciklus - derítették ki amerikai és kínai kutatók. A felismerés jelentősen növelheti a jövőben a tenyésztési sikereket.

2012. április 6. péntek

ápr. 6
19:33
Forradalmian új módszer a szívroham kezelésében (Infostart)
Alapvetően megváltoztathatja a szívroham kezelését egy új oldat, amelyet injekcióval katéteren keresztül lehet a szíve juttatni.
ápr. 6
21:57
Mamutcsontokra bukkantak Heves megyében (Infostart)
Egy fiatal mamut csontvázának mintegy 20 százaléka került elő a Heves megyei Feldebrő határában - közölte az ásatást vezető paleontológus.

2012. április 7. szombat

ápr. 7
21:12
Hogy függ össze a cukorbetegség és a Parkinson-kór? (Infostart)
A cukorbetegséggel élő embereknél némiképp nagyobb a kockázata a Parkinson-kór kialakulásának - állapították meg a Diabetes Care című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerzői.

2012. április 10. kedd

ápr. 10
19:45
Gyors módszer az Alzheimer-kór diagnosztizálására (Infostart)
Az amerikai gyógyszerügyi hivatal, az FDA engedélyezte azt a diagnosztikus tesztet, amely először segít kimutatni az Alzheimer-kórral összefüggő agyi fehérjeplakkokat.

2012. április 12. csütörtök

ápr. 12
5:39
"Paleontológiai eldorádót" fedeztek fel Lengyelországban (Infostart)
148 millió éves tengeri és szárazföldi fosszíliákat találtak a Varsótól délre fekvő Opoczno mészkőbányájában - olvasható a lengyel geológiai intézet (PIG) honlapján.

2012. április 13. péntek

ápr. 13
6:06
Sose derül ki, mi vezérli haza a galambokat? (Infostart)
Robotot küldött a tudomány a világűr mélyébe, felfedte élőlények genomját, azt azonban még mindig nem tudják a kutatók, hogy mi vezérli haza a galambot. A bécsi Molekuláris Patológiai Intézet kutatói most megcáfolták azt a korábbi állítást, hogy a madarak bravúrja csőrük vasban gazdag idegsejtjeinek köszönhető, melyek érzékenyek a Föld mágneses terére.
ápr. 13
22:00
Honnan lehet tudni, hány éves a zsiráf? (Infostart)
A hím zsiráfok kora meghatározható a szőrszínük alapján - derült ki több mint három évtized adatainak elemzéséből. A Zambiában élő Thornicroft zsiráfok kutatása alátámasztotta, hogy a barna foltok a korral sötétednek.

2012. április 17. kedd

ápr. 17
21:54
Egyedülálló jelenség a tengeri féreg (Infostart)
Szén-monoxiddal és kén-hidrogénnel táplálkozik egy száj, bélrendszer és végbélnyílás nélküli kis tengeri féreg az olaszországi Elba sziget partjainál.

2012. április 18. szerda

ápr. 18
19:48
Mi lett a dinoszauruszok végzete? (Infostart)
Kis tojások, apró újszülöttek, hatalmas szülők: valószínűleg a felnőtt és a fiatal állatok közti hatalmas méretkülönbség okozta a dinoszauruszok kihalását.

2012. április 19. csütörtök

ápr. 19
6:00
Egy kapszula, és iható a nehézfémmel mérgezett víz (Infostart)
Amerikai kutatók elállítottak egy különleges kapszulát, amely képes kivonni a veszélyes nehézfémeket a szennyezett vízből, tejből, gyümölcsléből vagy más folyadékból.
ápr. 19
6:36
Földrengéseket okoz az olajkitermelés? (Infostart)
Látványosan megnövekedett az utóbbi években a földrengések száma az Egyesült Államok középső részén működő olyan olaj- és gázkutak környékén, amelyek a talajba ürítik a szennyvizüket - figyelmeztetnek a kutatók, akik szerint ez az eljárás a geológiai törések elmozdulásának veszélyével fenyeget.
ápr. 19
21:54
Így lesz kezelhető a kopaszság? (Infostart)
Japán kutatóknak sikerült szőrt növeszteniük kopasz egereken őssejtekből létrehozott szőrtüszők beültetésével - jelentették be szerdán a Tokiói Egyetem kutatói.

2012. április 20. péntek

ápr. 20
21:54
Félmillió évvel ezelőtt már létezett a tbc? (Infostart)
Lehetséges, hogy az eddig feltételezettnél sokkal korábban, már félmillió éve megbetegedtek emberek tuberkulózisban, ma a világ egyik leggyakoribb fertőzőbetegségében, legalábbis erre következtetnek német tudósok egy törökországi koponyalelet alapján.

2012. április 21. szombat

ápr. 21
19:48
Különleges módszerrel vizsgálják a hegymászók szívét (Infostart)
világ legmagasabb, 8848 méteres hegyén, a Mount Everesten (Csomolungmán) vizsgálja amerikai tudósok egy csoportja a hegymászók szívét, hogy így tudjon meg többet a szervezet kardiovaszkuláris rendszerének rendkívüli magasságon való működéséről, és fejlessze ennek révén a szív- és a tüdőbetegek kezelését.

2012. április 22. vasárnap

ápr. 22
9:18
Megtalálták az okosság genetikai hátterét (Infostart)
Genetikai háttere is van az agyméretnek és az okosságnak - egy kétszáz kutatóból álló nemzetközi konzorcium az eddigi legnagyobb agytanulmányban olyan géneket tárt fel, amelyek a nagyobb agymérethez és intelligenciához köthetők.

2012. április 23. hétfő

ápr. 23
21:57
Új rendszert dolgoztak ki a CERN-ben (Infostart)
Olyan új rendszert dolgoztak ki a CERN-nel együttműködve a Granadai Egyetem kutatói, amely lehetővé teszi, hogy nanoszekundumos pontossággal ellenőrizzék a részecskékkel folytatott kísérleteket - jelentette a be az egyetem.

2012. április 24. kedd

ápr. 24
6:03
Az emlékezés mesterei a hollók (Infostart)
A hollók az emlékezés mesterei: három év elteltével is képesek megkülönböztetni barátaikat ellenségeiktől - állapították meg osztrák kutatók.

2012. április 25. szerda

ápr. 25
7:48
Május 7-re tűzték a Dragon magánűrhajó indítását (Infostart)
Május 7-re tűzték ki a Dragon amerikai magánűrhajó újabb indítási időpontját, miután a Nemzetközi Űrállomás felé indítandó űreszköz fellövését többször is elhalasztották az elmúlt hónapokban.
ápr. 25
12:18
Gyorsabban öregszik a bántalmazott gyerekek DNS-e (Infostart)
Genetikai állományukban évekkel idősebbek lehetnek kronológiai életkoruknál az erőszakot elszenvedett gyerekek - derült ki amerikai kutatók elemzéséből.
ápr. 25
21:00
Ismerjük a forrást, ahonnan a vírusok elindultak (Infostart)
Több tucat új vírusfajra bukkantak denevéreket tanulmányozó kutatók: a vírusok egy olyan családba tartoznak, amelynek ismert tagjai emberi betegségeket, például kanyarót, vagy mumpszot okoznak.

2012. április 26. csütörtök

ápr. 26
21:33
Csökkentette az autizmus tüneteit egy új szer (Infostart)
Egérkísérletekben csökkentette az autizmusra jellemző tüneteket egy új szer, amelyből az állapot kezelését szolgáló gyógyszer válhat a későbbiekben.

2012. április 30. hétfő

ápr. 30
12:57
Így pótolhatók hatékonyan az idegsejtek (Infostart)
A fogbél (pulpa) őssejtjei biztonságosabbak és hatékonyabban alkalmazhatók idegsejtek pótlására, mint a máshonnan nyert őssejtek, a jelenleg "in vivo" (élő szervezetben) a Semmelweis Egyetem (SE) Fogorvostudományi Karán Varga Gábor, az Orálbiológiai Tanszék vezetője irányításával folyó kísérletek pedig azt mutatják, hogy alkalmasak lehetnek gerincsérülések gyógyítására.

Keresés