2012. augusztus 1. szerda

aug. 1
5:33
Új növényevő dinoszauruszfaj további csontjait azonosították a Bakonyban (Infostart)
Új növényevő dinoszauruszfaj további csontjait sikerült azonosítania az MTA-ELTE Lendület Dinoszaurusz Kutatócsoportnak a hagyományos nyári iharkúti ásatáson - közölte Ősi Attila paleontológus.
aug. 1
9:24
Egyen sok sajtot a várandós asszony (168 Óra Online)
A kutatók nem tudnak pontos magyarázatot adni a megfigyelésre és további vizsgálatokat terveznek. Terhesség idején a táplálkozás alapvetően befolyásolja a baba fejlődését és különböző későbbi tulajdonságait is. Egy új japán vizsgálat tanúsága szerint a gyermekkori fogszuvasodás elleni küzdelem szempontjából is fontos szempont a helyes táplálkozás.
aug. 1
13:57
Nem várt forrásokból is elindulhat egy influenza-világjárvány (Adó1százalék)
Amerikai kutatók új influenzavírus-törzset azonosítottak borjúfókákban (Phoca vitulina), amely potenciálisan hatással lehet más állatok és az ember egészségére is - számolt be róla a BBC hírportálja.
aug. 1
14:21
Kiderült, mitől döglik a merevlemez (168 Óra Online)
A merevlemezek esetén a legtöbb kárt a villámcsapások másodlagos hatásai és a vízkárok okozzák.
aug. 1
17:15
A vesetumor elleni vakcina hatékony volt a klinikai vizsgálatok során (Adó1százalék)
Hatékonynak bizonyult két klinikai vizsgálat során a vesetumor ellen immunválaszt ösztönző vakcina, amelyet a Tübingeni Egyetem tudósai fejlesztettek ki; a kutatás eredményeit a Nature Medicine legújabb számában ismertetik a német tudósok.
aug. 1
19:57
Hatékonynak tűnik a vesetumor elleni vakcina (Infostart)
Hatékonynak bizonyult két klinikai vizsgálat során a vesetumor ellen immunválaszt ösztönző vakcina, amelyet a Tübingeni Egyetem tudósai fejlesztettek ki; a kutatás eredményeit a Nature Medicine legújabb számában ismertetik a német tudósok.

2012. augusztus 2. csütörtök

aug. 2
5:45
Az Alcatraz foglyul ejti a napot (168 Óra Online)
A kaliforniai Alcatraz, a világ egykor legszigorúbb börtöne különleges fogoly fogadására készül. A ma múzeumként működő intézmény, amely 1963-ban ürítette ki végleg celláit, most a nap energiáját zárja be, vélhetően életfogytiglanra. ()
aug. 2
10:51
Rekordidő alatt jutott el egy Progressz teherűrhajó a Nemzetközi Űrállomásra (Infostart)
Rekordidő, az eddig szokásos közel két nap helyett alig hat óra alatt jutott el egy ember nélküli orosz Progressz teherűrhajó a kazahsztáni Bajkonur űrközpontból a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) - közölte csütörtökön a Roszkoszmosz orosz űrhajózási hivatal és a NASA amerikai űrkutatási ügynökség.
aug. 2
17:51
A flörtölés erőt sugall (168 Óra Online)
Régóta a női "fegyvertár" részeként tekint a társadalom a női vonzerőre, most pedig egy tudományos kutatás is igazolta, hogy akik élnek vele, sikeresebbek tárgyalásaikon.
aug. 2
20:03
Van remény a veszettség ellen is (Infostart)
A veszettséggel szembeni valamiféle természetes ellenálló képesség eseteit fedezték fel Peruban az Amazonas vidékén élő népesség néhány tagjánál amerikai kutatók, akik tanulmányukat az American Journal of Tropical Medicine and Hygiene legújabb számában tették közzé.

2012. augusztus 3. péntek

aug. 3
8:09
Egy épület megoldja az összes gondot (168 Óra Online)
Hajléktalanoknak is otthont adó, hulladékfeldolgozó felhőkarcolót tervezett egy brazil építészcsapat. A különleges épületet Sao Paulóba álmodták meg.
aug. 3
10:21
Spermapumpálás, öncsonkítás, erényöv - a kemény természet (168 Óra Online)
A nősténypókok egyfajta "erényövvel" tartják távol a nemkívánatos partnereket - derítette ki egy nemzetközi kutatócsoport, amely a PLoS ONE folyóiratban tette közzé tanulmányát.
aug. 3
13:39
Féljünk-e a méhektől, darazsaktól? (168 Óra Online)
A nyáron és kora ősszel visszatérő kérdés, rendszerint tragédiával végződő esetek kapcsán kerül a figyelem középpontjába. A következőkben dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológus főorvosának segítségével összefoglaljuk a méh-és darázscsípéssel kapcsolatos tudnivalókat.
aug. 3
14:18
Magyar tudósokat ismertek el a növényi molekuláris biológia legjelentősebb díjával (Infostart)
Kondorosi Éva, az MTA levelező tagja, valamint férje, a tavaly elhunyt Kondorosi Ádám akadémikus kapta megosztva az International Society for Molecular Plant-Microbe Interactions (Növényi-mikrobiális Molekuláris Kölcsönhatás Nemzetközi Társasága/ IS-MPMI) nemzetközi díját.
aug. 3
20:00
"Erényövvel" védekeznek a nősténypókok (Infostart)
A nősténypókok egyfajta "erényövvel" tartják távol a nemkívánatos partnereket - derítette ki egy nemzetközi kutatócsoport, amely a PLoS ONE folyóiratban tette közzé tanulmányát.

2012. augusztus 4. szombat

aug. 4
7:15
Valóságos hullócsillag-eső várható (168 Óra Online)
Augusztus 12-én hajnalban érdemes lesz az eget fürkészni: ekkorra esik ugyanis az egyik legismertebb és legnagyobb számú hullócsillagot produkáló meteorraj, a Perseidák maximuma. A raj akár száz meteort is adhat óránként.
aug. 4
8:18
Fűszerként alkalmazhatták a maják a csokoládét (Infostart)
Fűszerként is alkalmazhatták a maják a csokoládét, erről tanúskodnak a 2500 éves tányértöredékek, amelyeket Mexikóban, a Yucatán-félszigeten tártak fel.
aug. 4
9:27
Elképesztő tervvel állt elő egy milliárdos (168 Óra Online)
Clive Palmer állítólag már felvette a kapcsolatot a Dolly bárányt előállító kutatókkal.
aug. 4
12:27
A dohányzástól a csontok is gyengülnek (Adó1százalék)
A szakorvosok csaknem két évtizede fölhívták a figyelmet arra, hogy az erős dohányosok között gyakoribb a csonttörés és erősebb a csontritkulás, mint a nemdohányzók körében. Amerikai kutatók most kiderítették, miként megy végbe ez a folyamat, és egerekkel végzett kísérlettel is megerősítették a megfigyelést.
aug. 4
16:03
A bibliai szeplő létezésére utaló bizonyítékot találtak (168 Óra Online)
Az oroszlánnal viaskodó férfit ábrázoló pecsétnyomó Izraelben került elő.
aug. 4
19:54
Óriási szerencsénk van: a valóság eltér az elképzelésektől (168 Óra Online)
A tudósok szerint a grönlandi jégtakaró "rohamokban" vékonyodik, majd a folyamat megáll, hogy évek múlva ismét "nekilóduljon".

2012. augusztus 5. vasárnap

aug. 5
14:51
Új erek a zsírszövetből kiszívott őssejtekből (Adó1százalék)
Amerikai kutatók forradalmian új technikája lehetővé teheti olyan ér kialakítását a beteg saját szövetéből, amely alkalmas lehet beteg érszakasz helyettesítésére koszorúér-szűkület esetén.
aug. 5
16:15
Őssejtekből erek - itt az új módszer (168 Óra Online)
Amerikai kutatók forradalmian új technikája lehetővé teheti olyan ér kialakítását a beteg saját szövetéből, amely alkalmas lehet beteg érszakasz helyettesítésére koszorúér-szűkület esetén.

2012. augusztus 6. hétfő

aug. 6
6:03
Új erek a zsírszövetből kiszívott őssejtekből (Infostart)
Amerikai kutatók forradalmian új technikája lehetővé teheti olyan ér kialakítását a beteg saját szövetéből, amely alkalmas lehet beteg érszakasz helyettesítésére koszorúér-szűkület esetén.
aug. 6
7:36
Óriási siker: Magyar kutatókat díjaztak Japánban (168 Óra Online)
Kondorosi Éva az MTA levelező tagja, valamint férje, a tavaly elhunyt Kondorosi Ádám kapta megosztva az International Society – Molecular Plant-Microbe Interactions (Molekuláris Növény-Mikroba Kölcsönhatás Nemzetközi Társaság, IS-MPMI) nemzetközi kitüntetését.
aug. 6
7:38
Leszállt a Marson a Curiosity (168 Óra Online)
A NASA új marsjárója, a Curiosity közép-európai idő szerint reggel 7 óra 31 perckor érte el a vörös bolygó felszínét.
aug. 6
8:24
Leszállt a Marsra a Kíváncsiság - az első képek (Infostart)
Sikeresen leszállt a Mars felszínére hétfőn a Curiosity (Kíváncsiság) Mars-járó - jelentette be az amerikai űrhivatal.
aug. 6
10:57
Augusztus a hullócsillagok hónapja (Adó1százalék)
Az előrejelzések szerint augusztus 12-én hajnalban érkezik a Perseidák néven ismert meteorraj, amely valójában a 109P/Switft-Tuttle üstökösből kiszakadt, jelenleg is a Nap körüli pályán keringő törmelékfelhő - olvasható a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján (http://www.mcse.hu/eszlelesi_ajanlat/201208_kalendariumhtml).
aug. 6
14:12
Ezrével pusztulnak a halak a szörnyű hőség miatt (168 Óra Online)
Ezrével pusztulnak el a halak az Egyesült Államok közép-nyugati részén az elmúlt egy hónap alatt számtalan korábbi hőségrekordot megdöntő kánikulában.
aug. 6
19:12
A híres dokumentumfilmesről neveztek el egy pókfajt (Infostart)
Alig egy milliméteres az újonnan felfedezett ausztrál pókfaj, amelyet az ismert brit kutatóról és televíziós személyiségről, David Attenborough-ról neveztek el.
aug. 6
20:24
Francia és amerikai tudósoké a Poincaré-díj 2012-ben (Infostart)
Két francia és két amerikai tudósnak ítélték oda hétfőn az Henri Poincaré matematikus nevét viselő díjat, amelyet a matematikai fizika terén elért eredményekért kaphatnak meg háromévente a területen dolgozó kutatók.

2012. augusztus 7. kedd

aug. 7
6:36
Nem sikerült Föld körüli pályára állítani két műholdat az orosz hordozórakétával (Infostart)
Nem sikerült Föld körüli pályára állítani két műholdat az orosz Proton-M típusú hordozórakétával - közölte az orosz űrkutatási hivatal, a Roszkoszmosz.
aug. 7
10:00
Ezért pusztultak ki a moák (168 Óra Online)
Az új-zélandi óriás röpképtelen madarak, a moák végzetét nem az éghajlatváltozás, hanem az ember okozta - derítették ki ausztrál és új-zélandi paleontológusok, akik vizsgálataik eredményeit a Quaternary Science Reviews című folyóiratban tették közzé.
aug. 7
14:24
Megvan az elbutulás ellenszere (168 Óra Online)
A növekedési hormont felszabadító hormonnal (GHRH) való kezelés javítja a memóriát és a koncentrálást egészséges felnőtteknél és azoknál is, akiknél már jelentkeztek a szellemi hanyatlás első jelei - közölték amerikai kutatók az Archives of Neurology című szakfolyóiratban.
aug. 7
19:09
Hogyan küld SMS-t a birka? (Infostart)
Hamarosan SMS-ben figyelmeztethetik a birkák pásztorukat a farkasveszélyre egy svájci találmánynak köszönhetően.
aug. 7
19:54
Szendrői vár: kész a torony és a bástya (168 Óra Online)
Augusztus 17-én adják át a szendrői várhegyen az egykori lőportorony helyén épült kilátótornyot és a visszafalazott délkeleti bástyát – írja a műemlékem.hu magazin.

2012. augusztus 8. szerda

aug. 8
6:21
Titokzatos égi jelenség: ezt látnia kell - fotó (168 Óra Online)
Szivárványszínű felhők jelentek meg az égen a napokban Dél-Florida egén.
aug. 8
10:45
Így károsítja a szén-monoxid kis koncentrációban is a szívet (168 Óra Online)
Sikerült azonosítani a folyamatot, amely miatt a szén-monoxid kis koncentrációban is halálhoz vezethet.
aug. 8
13:30
A szemből megállapítható a homoszexualitás (168 Óra Online)
Pupilláink a számunkra vonzó személy láttán kitágulnak.
aug. 8
17:54
Így csökkenthető a cukorbetegség kockázata (168 Óra Online)
Tizennyolc évig több mint 30 ezer férfit figyeltek a tanulmány során.
aug. 8
21:57
Logikusan gondolkodik a jákópapagáj (Infostart)
A jákópapagáj valószínűleg hasonlóan fogja fel az ok-okozati összefüggéseket, mint egy hároméves gyermek, képes ugyanis kizárásos alapon dönteni: amennyiben tudja, hogy két doboz közül az egyikben van eleség, döntéshozatalához elég, ha az üres dobozt rázzák meg - mutatták ki német és osztrák kutatók.
aug. 8
22:51
Meghalt Bernard Lovell (168 Óra Online)
A rádiócsillagászat és a mesterséges holdak rádiókövetésének egyik úttörője 98 éves volt.

2012. augusztus 9. csütörtök

aug. 9
6:00
Vért könnyezik a Szűzanya-szobor – tömeg, rendőrök a helyszínen (168 Óra Online)
Vért könnyezik egy Szűzanya-szobor egy indiai rendházban, a természetfeletti jelenséget először egy cselédlány vette észre – adta hírül a Magyar Kurír az Indiai Katolikus Püspöki Konferencia nyomán.
aug. 9
6:03
Csupa talány az azték sír (Infostart)
Szokatlan azték temetkezést tártak fel Mexikóvárosban, a kettős templompiramisban (Templo Mayor): a sírban egy fiatal nő földi maradványai körül 1789 emberi csontból emelt "halmok" sorakoztak.
aug. 9
10:57
Szívműtétet hajtottak végre Neil Armstrongon (168 Óra Online)
Szívműtéten esett át pár nappal 82. születésnapját követően Neil Armstrong, aki több mint negyven éve elsőként lépett a Holdra.
aug. 9
20:51
Inog a „három csapás” intézménye Franciaországban? (168 Óra Online)
Aurelie Filipetti, a francia kultuszminiszter nemrégiben tett nyilatkozata nagyon negatív, talán végzetes hatással lehet az ország illegális letöltések ellen bevezetett „három csapás” intézményére.

2012. augusztus 10. péntek

aug. 10
5:54
A korai ember nem volt magányos (Infostart)
A modern ember közvetlen őse nem volt magányos, a legújabb leletek fényében a Homo nemzetség legalább két másik fajával élhetett "társbérletben" Afrikában - hangsúlyozzák kenyai és német tudósok tanulmányukban, amely a Nature legújabb számában látott napvilágot.
aug. 10
9:30
Magyar kutatók óriási sikere (168 Óra Online)
Magyar kutatóknak állatkísérletekben sikerült koponyán kívül elvégzett elektromos ingerléssel megállítani az epilepsziás rohamok egy bizonyos típusát, eredményüket az egyik legrangosabb tudományos folyóirat, az amerikai Science magazin augusztus 10-i számában ismertették.
aug. 10
19:24
Kövérség-paradoxonra figyeltek fel a cukorbetegeknél (Infostart)
Az elhízás és a diabétesz nem feltétlenül jelent kettős átkot, ahogyan azt hinnénk, a cukorbetegséggel diagnosztizált túlsúlyos és kövér emberek ugyanis tovább élnek, mint karcsúbb társaik.

2012. augusztus 11. szombat

aug. 11
8:36
Az első színes panorámakép a Marsról (168 Óra Online)
Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) legújabb marsjárója hétfőn érkezett meg a vörös bolygóra. Közel kétéves küldetése során a Curiosity azt fogja vizsgálni, hogy a régióban fennálltak-e az élet kialakulásának feltételei.

Keresés