2012. augusztus 1. szerda

aug. 1
5:33
Új növényevő dinoszauruszfaj további csontjait azonosították a Bakonyban (Infostart)
Új növényevő dinoszauruszfaj további csontjait sikerült azonosítania az MTA-ELTE Lendület Dinoszaurusz Kutatócsoportnak a hagyományos nyári iharkúti ásatáson - közölte Ősi Attila paleontológus.
aug. 1
13:57
Nem várt forrásokból is elindulhat egy influenza-világjárvány (Adó1százalék)
Amerikai kutatók új influenzavírus-törzset azonosítottak borjúfókákban (Phoca vitulina), amely potenciálisan hatással lehet más állatok és az ember egészségére is - számolt be róla a BBC hírportálja.
aug. 1
17:15
A vesetumor elleni vakcina hatékony volt a klinikai vizsgálatok során (Adó1százalék)
Hatékonynak bizonyult két klinikai vizsgálat során a vesetumor ellen immunválaszt ösztönző vakcina, amelyet a Tübingeni Egyetem tudósai fejlesztettek ki; a kutatás eredményeit a Nature Medicine legújabb számában ismertetik a német tudósok.
aug. 1
19:57
Hatékonynak tűnik a vesetumor elleni vakcina (Infostart)
Hatékonynak bizonyult két klinikai vizsgálat során a vesetumor ellen immunválaszt ösztönző vakcina, amelyet a Tübingeni Egyetem tudósai fejlesztettek ki; a kutatás eredményeit a Nature Medicine legújabb számában ismertetik a német tudósok.

2012. augusztus 2. csütörtök

aug. 2
10:51
Rekordidő alatt jutott el egy Progressz teherűrhajó a Nemzetközi Űrállomásra (Infostart)
Rekordidő, az eddig szokásos közel két nap helyett alig hat óra alatt jutott el egy ember nélküli orosz Progressz teherűrhajó a kazahsztáni Bajkonur űrközpontból a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) - közölte csütörtökön a Roszkoszmosz orosz űrhajózási hivatal és a NASA amerikai űrkutatási ügynökség.
aug. 2
20:03
Van remény a veszettség ellen is (Infostart)
A veszettséggel szembeni valamiféle természetes ellenálló képesség eseteit fedezték fel Peruban az Amazonas vidékén élő népesség néhány tagjánál amerikai kutatók, akik tanulmányukat az American Journal of Tropical Medicine and Hygiene legújabb számában tették közzé.

2012. augusztus 3. péntek

aug. 3
14:18
Magyar tudósokat ismertek el a növényi molekuláris biológia legjelentősebb díjával (Infostart)
Kondorosi Éva, az MTA levelező tagja, valamint férje, a tavaly elhunyt Kondorosi Ádám akadémikus kapta megosztva az International Society for Molecular Plant-Microbe Interactions (Növényi-mikrobiális Molekuláris Kölcsönhatás Nemzetközi Társasága/ IS-MPMI) nemzetközi díját.
aug. 3
20:00
"Erényövvel" védekeznek a nősténypókok (Infostart)
A nősténypókok egyfajta "erényövvel" tartják távol a nemkívánatos partnereket - derítette ki egy nemzetközi kutatócsoport, amely a PLoS ONE folyóiratban tette közzé tanulmányát.

2012. augusztus 4. szombat

aug. 4
8:18
Fűszerként alkalmazhatták a maják a csokoládét (Infostart)
Fűszerként is alkalmazhatták a maják a csokoládét, erről tanúskodnak a 2500 éves tányértöredékek, amelyeket Mexikóban, a Yucatán-félszigeten tártak fel.
aug. 4
12:27
A dohányzástól a csontok is gyengülnek (Adó1százalék)
A szakorvosok csaknem két évtizede fölhívták a figyelmet arra, hogy az erős dohányosok között gyakoribb a csonttörés és erősebb a csontritkulás, mint a nemdohányzók körében. Amerikai kutatók most kiderítették, miként megy végbe ez a folyamat, és egerekkel végzett kísérlettel is megerősítették a megfigyelést.

2012. augusztus 5. vasárnap

aug. 5
14:51
Új erek a zsírszövetből kiszívott őssejtekből (Adó1százalék)
Amerikai kutatók forradalmian új technikája lehetővé teheti olyan ér kialakítását a beteg saját szövetéből, amely alkalmas lehet beteg érszakasz helyettesítésére koszorúér-szűkület esetén.

2012. augusztus 6. hétfő

aug. 6
6:03
Új erek a zsírszövetből kiszívott őssejtekből (Infostart)
Amerikai kutatók forradalmian új technikája lehetővé teheti olyan ér kialakítását a beteg saját szövetéből, amely alkalmas lehet beteg érszakasz helyettesítésére koszorúér-szűkület esetén.
aug. 6
8:24
Leszállt a Marsra a Kíváncsiság - az első képek (Infostart)
Sikeresen leszállt a Mars felszínére hétfőn a Curiosity (Kíváncsiság) Mars-járó - jelentette be az amerikai űrhivatal.
aug. 6
10:57
Augusztus a hullócsillagok hónapja (Adó1százalék)
Az előrejelzések szerint augusztus 12-én hajnalban érkezik a Perseidák néven ismert meteorraj, amely valójában a 109P/Switft-Tuttle üstökösből kiszakadt, jelenleg is a Nap körüli pályán keringő törmelékfelhő - olvasható a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján (http://www.mcse.hu/eszlelesi_ajanlat/201208_kalendariumhtml).
aug. 6
19:12
A híres dokumentumfilmesről neveztek el egy pókfajt (Infostart)
Alig egy milliméteres az újonnan felfedezett ausztrál pókfaj, amelyet az ismert brit kutatóról és televíziós személyiségről, David Attenborough-ról neveztek el.
aug. 6
20:24
Francia és amerikai tudósoké a Poincaré-díj 2012-ben (Infostart)
Két francia és két amerikai tudósnak ítélték oda hétfőn az Henri Poincaré matematikus nevét viselő díjat, amelyet a matematikai fizika terén elért eredményekért kaphatnak meg háromévente a területen dolgozó kutatók.

2012. augusztus 7. kedd

aug. 7
6:36
Nem sikerült Föld körüli pályára állítani két műholdat az orosz hordozórakétával (Infostart)
Nem sikerült Föld körüli pályára állítani két műholdat az orosz Proton-M típusú hordozórakétával - közölte az orosz űrkutatási hivatal, a Roszkoszmosz.
aug. 7
19:09
Hogyan küld SMS-t a birka? (Infostart)
Hamarosan SMS-ben figyelmeztethetik a birkák pásztorukat a farkasveszélyre egy svájci találmánynak köszönhetően.

2012. augusztus 8. szerda

aug. 8
21:57
Logikusan gondolkodik a jákópapagáj (Infostart)
A jákópapagáj valószínűleg hasonlóan fogja fel az ok-okozati összefüggéseket, mint egy hároméves gyermek, képes ugyanis kizárásos alapon dönteni: amennyiben tudja, hogy két doboz közül az egyikben van eleség, döntéshozatalához elég, ha az üres dobozt rázzák meg - mutatták ki német és osztrák kutatók.

2012. augusztus 9. csütörtök

aug. 9
6:03
Csupa talány az azték sír (Infostart)
Szokatlan azték temetkezést tártak fel Mexikóvárosban, a kettős templompiramisban (Templo Mayor): a sírban egy fiatal nő földi maradványai körül 1789 emberi csontból emelt "halmok" sorakoztak.

2012. augusztus 10. péntek

aug. 10
5:54
A korai ember nem volt magányos (Infostart)
A modern ember közvetlen őse nem volt magányos, a legújabb leletek fényében a Homo nemzetség legalább két másik fajával élhetett "társbérletben" Afrikában - hangsúlyozzák kenyai és német tudósok tanulmányukban, amely a Nature legújabb számában látott napvilágot.
aug. 10
19:24
Kövérség-paradoxonra figyeltek fel a cukorbetegeknél (Infostart)
Az elhízás és a diabétesz nem feltétlenül jelent kettős átkot, ahogyan azt hinnénk, a cukorbetegséggel diagnosztizált túlsúlyos és kövér emberek ugyanis tovább élnek, mint karcsúbb társaik.

2012. augusztus 12. vasárnap

aug. 12
11:33
Magyarország bűnbakjai (Infostart)
A bűnbakképzés mechanizmusát, mozgatórugóit vizsgálja magyar és európai történelmi példákon keresztül a Bűnbakok az európai és a magyar történelemben című négynapos történészkonferencia, amely pénteken kezdődik Zánkán.

2012. augusztus 13. hétfő

aug. 13
9:45
Fotómegosztó portálon fedeztek fel egy új rovarfajt (Adó1százalék)
Amikor a malajziai Hok Ping Guek feltette néhány szépen sikerült képét a Flickr fotómegosztó portálra, nem sejtette, hogy lázba hozza a biológusokat, mivel a fényképen látható rovar eddig még nem ismert fajhoz tartozik.
aug. 13
17:33
Levágott kézfejek egy ősi egyiptomi palotában (Adó1százalék)
Tizenhat levágott jobb kézfejet tártak fel egy ősi egyiptomi palotában osztrák régészek, akik a Nílus deltájában, a hükszoszok egykori fővárosában, Avariszban végeznek ásatásokat.
aug. 13
19:18
Genetikai magyarázatot találtak a depresszió agyzsugorító hatására (Infostart)
A klinikai depresszióban szenvedő emberek agyának egyes területei kisebbek és sűrűségük is kisebb, mint az egészséges kontrollszemélyeké: amerikai kutatók a Nature Medicine című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányukban ennek genetikai okait vizsgálták.

2012. augusztus 14. kedd

aug. 14
15:09
Magyar agykutatók tanulmánya a Science-ben (Adó1százalék)
Magyar kutatóknak állatkísérletekben sikerült koponyán kívül elvégzett elektromos ingerléssel megállítani az epilepsziás rohamok egy bizonyos típusát, eredményüket az egyik legrangosabb tudományos folyóirat, az amerikai Science magazin augusztus 10-i számában ismertették.

2012. augusztus 15. szerda

aug. 15
5:48
Nem keveredett egymással a modern és a neandervölgyi ember (Infostart)
A modern és a neandervölgyi ember génállományának bizonyos fokú egyezése sokkal inkább egy közös ősre, nem pedig a két faj keveredésére vezethető vissza - állapította meg egy brit tanulmány.
aug. 15
18:24
Megakadályozható a heroinfüggés (Infostart)
Ausztrál és amerikai kutatók szerdai bejelentése szerint megakadályozható a herointól és a morfiumtól való függés; az eredmény alapvető áttörést jelenthet a függőségek kezelésében és a fájdalomcsillapításban.

2012. augusztus 16. csütörtök

aug. 16
7:21
Arany nanorészecskék formáját is kódolhatja a DNS-lánc (Adó1százalék)
Attól függően alakul ki kristálynövesztés közben a gyógyászatban és elektronikában egyre elterjedtebben használt arany nanorészecskék alakja, hogy az "aranymaghoz" kapcsolt DNS-láncban milyen az aminosavak sorrendje - mutatták meg kísérletükben amerikai kutatók.

2012. augusztus 17. péntek

aug. 17
5:57
Rekordszinten a grönlandi jégolvadás (Infostart)
Rekordgyorsasággal olvad a jég Grönlandon.

2012. augusztus 18. szombat

aug. 18
10:03
A becsültnél jóval nagyobb az északi-sarkvidéki nyári jégolvadás (Adó1százalék)
A becslésekhez képest mintegy 50 százalékkal nagyobb az északi-sarkvidéki nyári tengeri jégolvadás mértéke, és az előzetes mérések alapján a jégrengetegnek nem csupán a kiterjedése, de a vastagsága is jelentősen csökken.
aug. 18
12:09
Dráma: a magyar nőknél nincs kövérebb Európában (Adó1százalék)
800 ezer- 1 millió alkoholista, a magyar nők vannak leginkább elhízva Európában, évi 20 ezere emberrel végez a cigaretta - kis magyar egészségügyi körkép.

2012. augusztus 21. kedd

aug. 21
7:39
Szikladarabot azonosított a Curiosity (Infostart)
A Curiosity marsjáró francia fejlesztésű kamerájával azonosította az első ökölnagyságú követ, és a kísérlet ígéretesnek látszik - közölte az amerikai űrkutatási hivatal.
aug. 21
7:39
Íme, a világ legbrutálisabb állatfaja: évi 2 millió embert gyilkol meg (Adó1százalék)
A Madagaszkártól keletre az Indiai-óceánon található, Franciaországhoz tartozó Réunion szigete körül történt, júliusban egy esetben emberhalállal végző cápatámadások nyomán a francia és a nemzetközi médiában számtalan riasztó cikk jelent meg a gyilkos tengeri ragadozóról. A párizsi Le Figaro azonban figyelmeztet: a média hatására téves kép alakul ki, a cápa messze nem a legöldöklőbb állat, sőt!
aug. 21
7:57
A tojás ugyanúgy taccsra vágja az érrendszert, mint a cigi (Adó1százalék)
Az erek meszesedése, az érfalak rugalmatlanná válása 40 év felett lineárisan nő, de rendszeres dohányzás és - a koleszterinben igen gazdag - tojássárgája fogyasztása mellett a növekedés exponenciális, azaz jóval erőteljesebb.
aug. 21
10:40
Aki elhízik, az gyorsabban butul (Adó1százalék)
Az elhízás és egyes anyagcsere-rendellenességek gyorsíthatják a szellemi leépülést, állítják francia és brit kutatók a Neurology című szakfolyóirat legfrissebb számában közzétett tanulmányukban.
aug. 21
16:15
Új Mars-missziót tervez a NASA (Infostart)
Újabb Mars-misszió indítását jelentette be hétfőn az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA két héttel a Curiosity marsjáró vörös bolygón történt landolása után. Az Insight (betekintés) nevű misszió 2016-ban indul, célja a Mars belsejének feltérképezése lesz.

2012. augusztus 22. szerda

aug. 22
6:00
Hogyan védhetjük meg a korallzátonyokat? (Infostart)
Hatalmas napernyők védhetik meg a különösen veszélyeztetett korallzátonyokat a jövőben kutatók szerint.
aug. 22
11:06
Túlköltekezünk a Föld természeti erőforrásaiból (Infostart)
Az idén ma van az ökológiai túllövés napja: az emberiség mára felhasználta az egész évi erőforrásokat, amelyeket a Föld fenntartható módon képes előállítani - derült ki a Global Footprint Network nemzetközi szervezet kutatásaiból.
aug. 22
20:03
Elhízást okozhat a korai antibiotikum (Infostart)
Elhízott gyerekek lehetnek azokból a csecsemőkből, akik 5 hónapos koruknál korábban kapnak antibiotikumot - állapították meg amerikai kutatók.

2012. augusztus 24. péntek

aug. 24
7:57
122 ezer milliárdot ér a romantikus vastorony (Adó1százalék)
Az Eiffel-toronyt találták Európa legértékesebb műemlékének egy olasz tanulmány készítői: az "öreg hölgy" számításaik szerint 435 milliárd eurót ér.

2012. augusztus 25. szombat

aug. 25
9:33
Szupertermékenység okozhatja az ismétlődő vetélést (Infostart)
Brit és holland kutatók szerint a méh "szupertermékenysége" okozhatja egyes nőknél az ismétlődő vetéléseket - számolt be róla a BBC hírportálja.
aug. 25
9:51
Megállapodott a Vatikán és az Apple a pápa tanításainak digitális kiadásáról (Infostart)
A Szentszék és az Apple elektronikai vállalat megállapodást kötött arról, hogy elérhetővé teszik a pápa tanításait digitális formában táblagépen és okostelefonon.

2012. augusztus 26. vasárnap

aug. 26
11:00
Amerika legszerényebb hőse (Infostart)
A szombaton elhunyt Neil Amstrongot amerikai hősnek nevezte Barack Obama elnök, de valójában az egész világ hőse volt - mert elsőként ő lépett a Holdra. A korábbi tesztpilóta a híres Apollo-11 misszió után visszavonult és egyetemi oktatóként dolgozott. Szvetnik Endre összefoglalója.
aug. 26
20:27
Megfejtették Nofretiti titkát (Infostart)
Nem csupán az uralkodó szép hitvese, hanem befolyásos politikus is volt egy új tanulmány szerint Nofretiti, a 3500 éve élt egyiptomi királynő, akinek világhírű mellszobrát 100 éve találták meg német régészek.
aug. 26
22:39
Cigány dinoszauruszt fedeztek fel (Adó1százalék)
Egy 75 millió éve élt új dinoszaurusz fajt fedeztek fel francia paleontológusok a dél-franciaországi Velaux térségében. A titanoszauruszok családjába tartozó, 10-12 méter hosszú állatnak hengerformájú fogai voltak, és növényekkel táplálkozott.

2012. augusztus 27. hétfő

aug. 27
7:12
Cigány dinoszaurusz: új fajt fedeztek fel Franciaországban (Infostart)
Egy 75 millió éve élt új dinoszaurusz fajt fedeztek fel francia paleontológusok a dél-franciaországi Velaux térségében.
aug. 27
12:09
Aranyba öntött szkíta fejedelem száll meg a Király utcában (Adó1százalék)
Az Issyk kurgán szkíta aranyembere, a Berel-i kurgán lovait, a Tuekta kurgán griffjét, és Chilikti kurgán szarvasi látogatják meg magyar "testvérleleteiket" - a Vam Design Center a szkíta nagyurak udvarát idézi életre.
aug. 27
12:27
Ezt egye, ha könnyedén akarja átvészelni a kánikulát (Adó1százalék)
Az Amerikai Kémiai Társaság szakértői szerint az uborkás szendvics lehet a legjobb étel hőségben, mert hatékonyan szabályozza a test hőmérsékletét. Egy csésze tea vagy egy pohár sör pedig még tovább emelheti eredményességét.

Keresés