2012. május 2. szerda

máj. 2
18:36
A nagytestű növényevő dinoaszuruszok mindenképpen kihaltak volna? (Infostart)
A nagytestű növényevő dinoszaurusz fajok némelyike már jóval a 65 millió évvel ezelőtti végzetes aszteroida-becsapódás előtt hanyatlásnak indult - állítják amerikai és német paleontológusok, akik kutatásaik eredményét a Nature Communications legújabb számában ismertetik.

2012. május 3. csütörtök

máj. 3
19:12
Öröklődik a családon belüli erőszak? (Infostart)
A családon belüli erőszak örökletes - legalábbis a patkányoknál, állapították meg svájci kutatók.

2012. május 4. péntek

máj. 4
5:57
Érdemes figyelni a holdtöltét (Infostart)
Az idei év legfényesebb és legnagyobb holdtöltéje lesz szombaton.
máj. 4
11:21
Magyarországon építik fel Európa legnagyobb kapacitású adatközpontját (Infostart)
"Magyarország egyik legkiemelkedőbb, XXI. századi projektjét jelentjük ma be" - mondta Németh Lászlóné, nemzeti fejlesztési miniszter a Budapesten létesítendő, Európa legnagyobb adatátviteli kapacitással rendelkező adatközpontja, a CERN@WIGNER projekt bemutató sajtótájékoztatóján.

2012. május 5. szombat

máj. 5
21:48
Mitől lesz szőke egy sötét bőrű ember? (Infostart)
A sötét bőrű melanéz emberek szőke fürtjeinek genetikai alapja nem európai eredetű - állapították meg amerikai kutatók a Salamon-szigeteken élő emberek DNS-ének elemzésével, egyszersmind arra a következtetésre jutva, hogy a szőke haj kétszer fejlődött ki az emberi evolúcióban.

2012. május 8. kedd

máj. 8
20:09
Így melegítették fel a dinoszauruszok a Föld éghajlatát (Infostart)
Az óriásira nőtt növényevő dinoszauruszok bélgáza felmelegítette a Föld éghajlatát tudósok szerint, az őslények szervezetéből legalább olyan mennyiségű metán került a légkörbe, mint amennyi manapság az emberi tevékenységnek és a természetes kibocsátásnak köszönhető. Brit tudósok a Current Biology című tudományos folyóiratban írtak kutatásuk eredményeiről.

2012. május 9. szerda

máj. 9
6:03
Kiderült, miben különböznek a többi embertől a pszichopaták (Infostart)
Gyilkosság és erőszak miatt börtönbüntetésüket töltő elítéltek agyának letapogatásos vizsgálatakor minden eddiginél meggyőzőbb bizonyítékot találtak brit kutatók arra, hogy a pszichopaták agyi szerkezete eltér a normálistól.
máj. 9
21:57
Jobbak az amerikaiak tudományos ismeretei, mint az európaiaké (Infostart)
Hadilábon állnak a spanyolok a tudományos ismeretekkel: egy tizenegy országra kiterjedő felmérésben az utolsó hely jutott az ibériai országnak, ahol a megkérdezettek közel fele egyetlen ismert tudós nevét sem tudta felidézni.

2012. május 10. csütörtök

máj. 10
19:15
Egyszerű teszt leleplezi az agyi erek rejtett hibáját (Infostart)
Egyszerű számösszekötő teszt segíthet idősebb férfiaknál annak előrejelzésében, hogy mekkora lesz náluk a halálozás kockázata első szélütésük után - számolt be svéd kutatók megállapításáról a BBC hírportálja. A tesztet még egészségesen végeztetik el a páciensekkel
máj. 10
19:51
Így védhetőek ki a kemoterápia káros hatásai (Infostart)
Védőpajzzsal ellátott, génmódosított őssejteket használhatnak hamarosan arra, hogy megvédjék a daganatos betegek szervezetét a kemoterápia káros hatásaitól; az amerikai klinikai próba kezdeti eredményei biztatóak.

2012. május 11. péntek

máj. 11
5:45
Hogyan segíti a tűsarkú cipő a tudományt? (Infostart)
Az emelt talpú, tűsarkú cipőkben járó nők akaratukon kívül is hozzájárultak a tudományos fejlődéshez azáltal, hogy megmutatták a kutatóknak, miként lehet a járáshoz jobban alkalmazkodó műlábat tervezni - derült ki egy most közzétett tanulmányból.
máj. 11
6:03
Minden hatodik rákbetegség megelőzhető vagy kezelhető lenne (Infostart)
Minden hatodik rákos megbetegedést olyan fertőzés okoz, amely nagyrészt elkerülhető vagy kezelhető lehetne.

2012. május 14. hétfő

máj. 14
6:09
A gleccserek sokféle módon olvadnak (Infostart)
A világon található gleccsereknek még a számáról is igen eltérőek az elképzelések, 200 ezertől 300 ezerig terjed becsült számuk, és a róluk szóló tanulmányokból az is kitűnik, mennyire nehéz általános jellemzőiket kimutatni. A két legutóbbi munka egyike a Nature, a másik a Science tudományos folyóiratban jelent meg és jól érzékelteti, mennyire különbözőek lehetnek ezek a fagyott víztömegek.
máj. 14
21:45
Megnyugodhatnak a férfiak (Infostart)
Tyúkgének vizsgálatával cáfolta egy nemzetközi kutatócsapat azt a korábbi feltételezést, hogy egyes nemmel összefüggő kromoszómák, így a férfiak Y-kromoszómája eltűnőben van.

2012. május 15. kedd

máj. 15
19:21
Különleges baktériumot fedeztek fel (Infostart)
Új fotoszintetizáló baktériumot fedeztek fel francia és amerikai kutatók, amely szervezetén belül hoz létre karbonát ásványokat.

2012. május 18. péntek

máj. 18
19:57
Ennyi emlős pusztulhat ki a klímaváltozás miatt (Infostart)
A fokozódó felmelegedés következtében számos emlős élőhelye túl gyorsan helyeződik át ahhoz, hogy az érintett fajok lépést tarthassanak az ütemmel: tíz százalékuk számára ez egyet jelent a pusztulással, egyes területeken akár az emlősök 39 százaléka is odaveszhet egy amerikai tanulmány szerint.
máj. 18
21:45
Kész a mellrák genetikai térképe (Infostart)
A Cambridge-i Sanger Intézet kutatóinak vezetésével feltérképezték a mellrák teljes genetikai hátterét, és létrehoztak egy katalógust, amely tartalmazza az emlősejtekben az idők során felhalmozódó mutációkat. Az eredmény reményeket kelt arra, hogy a betegséget korábban azonosíthatják és hatékonyabban kezelhetik a jövőben.

2012. május 19. szombat

máj. 19
11:51
Nem tudták elindítani az első magánűrhajót (Infostart)
Műszaki okok miatt megszakították szombaton a floridai Cape Canaveral állomáson a történelem első magánűrhajójának felbocsátását.

2012. május 22. kedd

máj. 22
5:51
Megfejtették Marco Polo bibliájának titkát (Infostart)
A tudomány segített megfejteni egy Marco Polo korából származó biblia titkát. Kiderült, hogy borjúhártyából készült a közel nyolcszáz éves könyv.
máj. 22
18:27
Abel-díj: Szemerédi Endre forradalmasította a diszkrét matematikát (Infostart)
Szemerédi Endre eredeti és újszerű megoldásaival forradalmasította a diszkrét matematikát - hangsúlyozta Ragni Piene professzor, a nemzetközi Abel-díjbizottság elnöke kedden az Oslói Egyetemen rendezett ünnepségen, amelyen a magyar matematikus átvette az Abel-díjat.

2012. május 25. péntek

máj. 25
6:27
Útnak indult a napelemes repülő (Infostart)
Megkezdte 2000 kilométeres útját Svájcból Marokkó felé Bertrand Piccard svájci kalandkereső Solar Impulse nevű napelemes repülője.

2012. május 27. vasárnap

máj. 27
8:51
Kőkori sírkamrát találtak Walesben (Infostart)
A Bristoli Egyetem régészei exhumálják és megvizsgálják azokat az emberi csontokat, amelyeket Walesben, Pembrokeshire-grófság nyugati részén a Trefael-menhir alatti sírkamrában találtak.
máj. 27
21:06
Csökkent a mocsarak területe (Infostart)
Másfél évtized alatt hat százalékkal csökkent a világon a nedves területek - mocsarak, lagúnák, ingoványok - területe.

2012. május 28. hétfő

máj. 28
9:03
A közvilágítás is hatással van a biológiai sokféleségre (Infostart)
A közvilágításnak sötét oldala is van: nemcsak a rovarok egyéni viselkedését, de az éjjeli és nappali életmódú populációik összetételét is jelentősen megváltoztatja - derül ki egy tanulmányból, amely az ökoszisztémákra gyakorolt potenciális hatásokat vizsgálta.
máj. 28
18:21
Ritka matematikai kéziratot találtak (Infostart)
A portugál matematikus, Francesco de Mello (1490-1536) elveszettnek hitt kéziratát találták meg a stralsundi városi archívumban. A berlini városi könyvtár kéziratszakértői az 1521-ben Párizsban keletkezett, gazdagon díszített kéziratot egyértelműen de Mellónak tulajdonították.

2012. május 29. kedd

máj. 29
20:27
Új módszer a csontritkulás megállapítására (Infostart)
Új módszert javasolnak a csontritkulás megállapítására az amerikai űrkutatási ügynökség, a NASA kutatói, akik vizeletből mutatnák ki a csontból odakerült kalciumizotópokat.

2012. május 30. szerda

máj. 30
19:15
Érintés hatására nő a női arc hőmérséklete (Infostart)
A rövid és látszólag jelentés nélküli érintésekre az arcbőr hőmérsékletének emelkedésével reagálnak a nők.

2012. május 31. csütörtök

máj. 31
18:39
Visszatért a Földre a Dragon (Infostart)
Visszatért a Földre a Dragon: az első magánűrhajó ejtőernyős fékezéssel a Csendes-óceánba csobbant csütörtökön 17 óra 42 perckor a mexikói partok magasságában - jelentette be a NASA.

Keresés