2012. május 1. kedd

máj. 1
5:57
A szakemberek tehetetlenül állnak a pusztító jelenség előtt (168 Óra Online)
Már nemcsak delfinek, de pelikánok is pusztulnak Peru partjainál, szakemberek még mindig nem találták meg az állatok tömeges halálozásának okát. 
máj. 1
12:00
Titokzatos emberek: akik nem kérnek a világból (168 Óra Online)
A Földön körülbelül száz olyan törzs él, amelynek tagjai nem kérnek a külvilágból, és az esőerdő mélyén húzzák meg magukat. Van köztük olyan, amelyik 55 ezer év alatt alig került kapcsolatba másokkal, és van köztük olyan is, amelyik majdnem kipusztult, amikor találkozott néhány jóindulatú kívülállóval.

2012. május 2. szerda

máj. 2
8:21
Elefánthúst és velőscsontot ettek (168 Óra Online)
Elefántok húsát ették és csontjaikból velőt szopogattak azok az emberek, akik a középső kőkorszak (127 ezer-40 ezer éve) idején a Manzanares folyó közelében, a mai Madrid környékén éltek - olvasható a ScienceDaily.com című online tudományos magazinban.
máj. 2
14:24
Életet menthet: ezt tegyük darázscsípés esetén (168 Óra Online)
Mit érdemes tenni, ha a kirándulás örömét rovarcsípés, esetleg többszörös darázscsípés rontja el, és milyen veszélyekkel járhat a rovarméreg allergia? Allergológus szakemberek ismertették a kockázatokat és teendőket az MTI-hez eljuttatott közleményükben, hangsúlyozva, hogy a rovarméreg allergia ellen adrenalin beadása szükséges.
máj. 2
18:36
A nagytestű növényevő dinoaszuruszok mindenképpen kihaltak volna? (Infostart)
A nagytestű növényevő dinoszaurusz fajok némelyike már jóval a 65 millió évvel ezelőtti végzetes aszteroida-becsapódás előtt hanyatlásnak indult - állítják amerikai és német paleontológusok, akik kutatásaik eredményét a Nature Communications legújabb számában ismertetik.

2012. május 3. csütörtök

máj. 3
11:51
Helyreállítják a 700 éves magyar kolostort (168 Óra Online)
Hamarosan elkezdődhet a bükkszentléleki pálos kolostor feltárása: az omlásveszélyes templom helyreállításával egy időben az újonnan talált falak bemutatására is sor kerülhet – írja a műemlékem.hu magazin.
máj. 3
19:12
Öröklődik a családon belüli erőszak? (Infostart)
A családon belüli erőszak örökletes - legalábbis a patkányoknál, állapították meg svájci kutatók.

2012. május 4. péntek

máj. 4
5:57
Érdemes figyelni a holdtöltét (Infostart)
Az idei év legfényesebb és legnagyobb holdtöltéje lesz szombaton.
máj. 4
9:18
Kevesebb só, kevesebb katasztrófa (168 Óra Online)
Csökkenne a magas vérnyomással küzdő betegek és az agyi katasztrófák száma a dubaji Szív Világkongresszuson részt vevő tudósok szerint, ha az élelmiszeripar nem sózná meg annyira az ételeket.
máj. 4
10:57
Fordítva éreznek a balkezesek (168 Óra Online)
A felfedezés akár a mentális betegségek kezelésének újragondolását is eredményezheti.
máj. 4
11:21
Magyarországon építik fel Európa legnagyobb kapacitású adatközpontját (Infostart)
"Magyarország egyik legkiemelkedőbb, XXI. századi projektjét jelentjük ma be" - mondta Németh Lászlóné, nemzeti fejlesztési miniszter a Budapesten létesítendő, Európa legnagyobb adatátviteli kapacitással rendelkező adatközpontja, a CERN@WIGNER projekt bemutató sajtótájékoztatóján.

2012. május 5. szombat

máj. 5
7:51
UFÓT láttak Budapest felett - videó (168 Óra Online)
Április 23-án egy születésnapi bulin videózták le a szakadó esőben az azonosítatlan repülő tárgyat Budapest felett.
máj. 5
13:54
Szuperhold lesz hajnalban, különleges jelenségekkel (168 Óra Online)
Vasárnap a Hold látszó mérete mintegy 14 százalékkal lesz nagyobb, és 30%-kal fényesebbnek látjuk az átlagosnál. Három bolygót is megfigyelhetünk.
máj. 5
19:57
Titkos jelentés került elő Hitlerről (168 Óra Online)
Adolf Hitlernél messiáskomplexus fejlődött ki a 2. világháború végéhez közeledve - írta egy most előkerült jelentés szerzője a háborús brit hírszerzésnek.
máj. 5
21:48
Mitől lesz szőke egy sötét bőrű ember? (Infostart)
A sötét bőrű melanéz emberek szőke fürtjeinek genetikai alapja nem európai eredetű - állapították meg amerikai kutatók a Salamon-szigeteken élő emberek DNS-ének elemzésével, egyszersmind arra a következtetésre jutva, hogy a szőke haj kétszer fejlődött ki az emberi evolúcióban.

2012. május 7. hétfő

máj. 7
15:57
Egyre kevesebb a spermium - miért? (168 Óra Online)
Máig nem sikerült tisztázni, hogy pontosan mi áll az emberi nemzőképesség – elsősorban a hímivarsejtek száma – legalább fél évszázada tartó csökkenésének hátterében.
máj. 7
22:00
Két és fél millió cukorbeteg kerül veszélybe (168 Óra Online)
A Lengyel Diabetológusok Társasága az állampolgári jogok biztosához fordult, akit arra kérnek, a gyógyszertámogatásról szóló törvényt terjessze az Alkotmánybíróság elé, tekintettel arra, hogy annak értelmében a hosszú hatású inzulin Lengyelországban nem élvez állami támogatást.

2012. május 8. kedd

máj. 8
7:21
Ki is száradhat a Balaton (168 Óra Online)
A Balaton alacsony vízállása nem rendkívüli jelenség, hiszen az elmúlt 150 évben a természet már többször is produkált ilyen helyzetet.
máj. 8
10:39
Ebben a magyarok világelsők (168 Óra Online)
A Szentágothai-év tiszteletére "Egy idegsejt képességeinek határai az agykéregben" címmel Tamás Gábor neurobiológus, az MTA doktora tartott előadást a Magyar Tudományos Akadémia 183. közgyűlésén. Tamás Gábor az Akadémiai Díj egyik idei kitüntetettje, Szentágothai János neves agykutató szellemi örököse.
máj. 8
12:51
Veszélyes lehet az energiaital (168 Óra Online)
Emeli a vérnyomást, fölgyorsítja a szívműködést, szívritmus- és alvászavarokat okoz a nagy hatóanyag tartalmú energiaitalok fogyasztása - mutatták ki vizsgálatukban lengyel kutatók.
máj. 8
20:00
Amikor megfordult a szél (168 Óra Online)
1942-ben végre átpártolt a hadiszerencse a szövetségesek oldalára. Három birodalom vágott vissza a Harmadiknak. BOKOR LÁSZLÓ írása.
máj. 8
20:09
Így melegítették fel a dinoszauruszok a Föld éghajlatát (Infostart)
Az óriásira nőtt növényevő dinoszauruszok bélgáza felmelegítette a Föld éghajlatát tudósok szerint, az őslények szervezetéből legalább olyan mennyiségű metán került a légkörbe, mint amennyi manapság az emberi tevékenységnek és a természetes kibocsátásnak köszönhető. Brit tudósok a Current Biology című tudományos folyóiratban írtak kutatásuk eredményeiről.

2012. május 9. szerda

máj. 9
6:03
Kiderült, miben különböznek a többi embertől a pszichopaták (Infostart)
Gyilkosság és erőszak miatt börtönbüntetésüket töltő elítéltek agyának letapogatásos vizsgálatakor minden eddiginél meggyőzőbb bizonyítékot találtak brit kutatók arra, hogy a pszichopaták agyi szerkezete eltér a normálistól.
máj. 9
8:39
Óriási napkitörésektől tartanak a csillagászok (168 Óra Online)
Az utóbbi évek egyik legnagyobb napfoltcsoportja a csillagászok szerint óriás napkitöréseket produkálhat a következő napokban.
máj. 9
15:15
A szuperholdat ilyennek csak kevesen látták - fotó (168 Óra Online)
Nemcsak a Földön tartózkodókat nyűgözte le hétvégén az úgynevezett szuperhold.
máj. 9
19:06
A sarkvidéki jégmozgást vizsgálja a NASA (168 Óra Online)
A NASA kutató repülőgépe negyedik éve vizsgálja az Északi-sarkvidéket, hogy kiértékelje a gyorsan változó régió jegének állapotát.
máj. 9
21:57
Jobbak az amerikaiak tudományos ismeretei, mint az európaiaké (Infostart)
Hadilábon állnak a spanyolok a tudományos ismeretekkel: egy tizenegy országra kiterjedő felmérésben az utolsó hely jutott az ibériai országnak, ahol a megkérdezettek közel fele egyetlen ismert tudós nevét sem tudta felidézni.

2012. május 10. csütörtök

máj. 10
11:03
Rossz hír a megújuló energiákkal kapcsolatban (168 Óra Online)
Egy, a közelmúltban napvilágot látott jelentés megpróbálja kikezdeni a kopernikuszi körforgás meghatározó koncepcióit a megújuló energiákról, illetve általában a fenntarthatóságról. Talán nem éppen olyan üzenet, melyet a környezetvédők szívesen hallanak, de akkor is igen komolyan kell vennünk, máskülönben felléphet az a helyzet, hogy jó szándékaink olyan célokat szolgálnak, melyek nem oldják meg a…
máj. 10
16:33
Nem elegendő az IP-cím a jogsértők azonosításához (168 Óra Online)
Egy amerikai bírósági ítélet szerint a számítógépes IP-cím önmagában kevés ahhoz, hogy egy online szerzői jogi jogsértéssel gyanúsított személy azonosítható legyen. A bíró szerint a vezeték nélküli hálózatok jelentős aránya mellett nem lehet egyértelműen azt állítani, hogy az IP-címhez tartozó előfizető követte el a jogsértést.
máj. 10
19:15
Egyszerű teszt leleplezi az agyi erek rejtett hibáját (Infostart)
Egyszerű számösszekötő teszt segíthet idősebb férfiaknál annak előrejelzésében, hogy mekkora lesz náluk a halálozás kockázata első szélütésük után - számolt be svéd kutatók megállapításáról a BBC hírportálja. A tesztet még egészségesen végeztetik el a páciensekkel
máj. 10
19:51
Így védhetőek ki a kemoterápia káros hatásai (Infostart)
Védőpajzzsal ellátott, génmódosított őssejteket használhatnak hamarosan arra, hogy megvédjék a daganatos betegek szervezetét a kemoterápia káros hatásaitól; az amerikai klinikai próba kezdeti eredményei biztatóak.

2012. május 11. péntek

máj. 11
5:45
Hogyan segíti a tűsarkú cipő a tudományt? (Infostart)
Az emelt talpú, tűsarkú cipőkben járó nők akaratukon kívül is hozzájárultak a tudományos fejlődéshez azáltal, hogy megmutatták a kutatóknak, miként lehet a járáshoz jobban alkalmazkodó műlábat tervezni - derült ki egy most közzétett tanulmányból.
máj. 11
6:03
Minden hatodik rákbetegség megelőzhető vagy kezelhető lenne (Infostart)
Minden hatodik rákos megbetegedést olyan fertőzés okoz, amely nagyrészt elkerülhető vagy kezelhető lehetne.
máj. 11
11:15
Interjú egy világhírű magyar pszichiáterrel (168 Óra Online)
Feldmár András a buta és műveletlen emberek miatt félti a nyugati demokráciákat - a Kultography interjúja a világhírű pszichiáterrel, a legújabb könyve kapcsán.
máj. 11
14:00
Minden, amit a porckopásról tudni érdemes (168 Óra Online)
40 év felett sokan ismerik a térdfájdalom érzését. A szinte népbetegségnek számító porckopás okairól, megelőzésének és kezelésének lehetőségeiről dr. Dobos Márta, az holisztikus szemléletű ortopéd orvosa beszélt.

2012. május 12. szombat

máj. 12
7:36
Oroszlánmajmok születtek Szegeden (168 Óra Online)
Arany oroszlánmajmok születtek a Szegedi Vadasparkban.
máj. 12
16:57
Hollande: Kevesebb atom, több megújuló energia (168 Óra Online)
François Hollande megválasztott francia elnök ígéretei között szerepel az ország nukleáris kvótájának 75%-ról 50%-ra való csökkentése 2025-ig, valamint az is, hogy Franciaországot a tengeri energia vezető európai hatalmává teszi. ()

2012. május 13. vasárnap

máj. 13
8:54
Mégsem világvégét jósoltak a maják 2012-re (168 Óra Online)
Egyedülálló, eddig ismeretlen falfestmények és számítások kerültek elő egy ősi maja város most feltárt termében. A falakon lévő naptár 7000 évre előre számítja ki a különböző csillagászati eseményeket, és a 9. században készülhetett.
máj. 13
13:51
Titokzatos lebegő lényt filmeztek le - videó (168 Óra Online)
Különleges lebegő lényről készült felvétel került fel nemrég az egyik videomegosztó oldalra.
máj. 13
21:00
Félelmetes: tavak tűnnek el órák alatt (168 Óra Online)
Néhány óra alatt úgy eltűnik a hatalmas Cachet-2-tó a chilei Patagóniában, mintha a föld nyelte volna el.

2012. május 14. hétfő

máj. 14
6:09
A gleccserek sokféle módon olvadnak (Infostart)
A világon található gleccsereknek még a számáról is igen eltérőek az elképzelések, 200 ezertől 300 ezerig terjed becsült számuk, és a róluk szóló tanulmányokból az is kitűnik, mennyire nehéz általános jellemzőiket kimutatni. A két legutóbbi munka egyike a Nature, a másik a Science tudományos folyóiratban jelent meg és jól érzékelteti, mennyire különbözőek lehetnek ezek a fagyott víztömegek.
máj. 14
20:36
Tudósok élő rákokból készítettek számítógépet (168 Óra Online)
Egy angol és japán tudósokból álló csapat élő rákokból készített számítógépet, és bár mindez inkább tűnhet egy Monty Python-jelenetnek, mint valódi hírnek, ez az eszköz az új generációs ultra hatékony számítógépek egyik első modellje lehet. Az alapkoncepció a biomimikri egyik formája volt, melyre a katonarákok inspirálták a tudósokat, melyek rajba szerveződnek, ha egyedül nem tudnak elvégezni…
máj. 14
21:45
Megnyugodhatnak a férfiak (Infostart)
Tyúkgének vizsgálatával cáfolta egy nemzetközi kutatócsapat azt a korábbi feltételezést, hogy egyes nemmel összefüggő kromoszómák, így a férfiak Y-kromoszómája eltűnőben van.

2012. május 15. kedd

máj. 15
16:24
Dollármilliókért kelt el a magyar molekula (168 Óra Online)
Magyar kutatók és egy magyar feltaláló két évtizedes munkájának eredményeként hamarosan piacra kerülhet egy újfajta gyógyszer a cukorbetegség kezelésére. Ám az ehhez hasonló, nagy fejlesztések kivitelezhetetlenek külföldi segítség nélkül. HERSKOVITS ESZTER írása.
máj. 15
19:21
Különleges baktériumot fedeztek fel (Infostart)
Új fotoszintetizáló baktériumot fedeztek fel francia és amerikai kutatók, amely szervezetén belül hoz létre karbonát ásványokat.

2012. május 16. szerda

máj. 16
8:54
A nők túljártak a törvényalkotók eszén (168 Óra Online)
A nők az ókori Rómában eszes üzletasszonyok voltak, akik mikrohitelek segítségével indították be vállalkozásaikat.
máj. 16
13:51
Rejtélyes tengeri óriást sikerült lefilmezni (168 Óra Online)
Óriásmedúzát filmetek le az Atlanti-óceánban, Nagy-Britannia közelében, a fajt ugyan már a hatvanas években felfedezték, megfigyelései azonban ritkaságszámba mennek.
máj. 16
17:42
Ettől megy fel a vérnyomás (168 Óra Online)
Szervezetünknek alapvető szüksége van a megfelelő D-vitamin ellátásra, hogy épek legyenek a csontjaink. Dán kutatók viszont azt is kimutatták, hogy D-vitamin hiányára a téli hónapokban megemelkedik a vérnyomás, ám ez vitamin pótlással kezelhető.
máj. 16
18:15
Klasszicista korona ezer év történelmén (168 Óra Online)
Szinte teljesen elkészült a szekszárdi vármegyeháza felújítása. Az új tervezői koncepció rendkívül érdekesen tárja fel a terület évezredes történelmét – kár, hogy egyelőre kevesen láthatják.

2012. május 17. csütörtök

máj. 17
7:27
Szenzáció: sikeres volt az élethosszabbítási kísérlet (168 Óra Online)
Az első erős bizonyítékot közölték arra, hogy génterápiával meghosszabbítható az idősebb élőlények egészséges élettartama. Az egerek után most nagyobb emlősök következnek.

Keresés