2012. május 1. kedd

máj. 1
6:18
Nyolc óra munka, nyolc óra pihenés... (Kripto Akadémia)
Már a 18. században felmerült, hogy meg kell ünnepelni a munkások vívmányait, azt, hogy sikerült elérniük: egy nap nem kell 12-13 órát dolgozniuk, hanem - ahogy azt követelték - nyolcat. Azért éppen május elsejére esik az ünnep, mert 1856-an Ausztráliában épp e napon vonultak az utcára a munkások, s követelték munkaidejük csökkentését. Sajnos manapság gyakran anarchisták vegyülnek a felvonulók…
máj. 1
6:48
Közel kétszáz embernek veszett nyoma (168 Óra Online)
A katasztrófát szenvedett kompon 350-en utaztak.
máj. 1
6:54
Bomba implantátumoktól tartanak az amerikai és uniós hatóságok (Kripto Akadémia)
A terroristák testébe rejtett robbanószerkezetektől, bomba implantátumoktól tartanak a légi járatokon az amerikai és uniós hatóságok az ABC News hétfői jelentése szerint.
máj. 1
7:06
Ellenpuccsot szerveztek Maliban a megbuktatott elnök hívei (Metropol)
Ellenpuccsot szerveztek hétfőn Maliban a megbuktatott elnök hívei, de a márciusban hatalomra került junta szóvivője szerint a hadsereg ellenőrzi a helyzetet Bamakóban, az ország fővárosában.
máj. 1
7:08
Ismét Kubában kezelik a venezuelai elnököt (Metropol)
Hugo Chávez venezuelai elnök ismét Kubába utazik tumorja kezelésére, s Havannába indulása előtt hétfőn "csodatételért" fohászkodott, hogy teljesen gyógyultan térjen vissza munkájához.
máj. 1
7:10
Lezuhant egy kolumbiai katonai helikopter (Metropol)
Kolumbia északi partvidékén hétfőn este lezuhant a légierő egy helikoptere. A szerencsétlenséget senki sem élte túl, a gép fedélzetén tartózkodó 13 ember életét vesztette.
máj. 1
7:39
Egyre égetőbb a vízhiány Katarban (Kitekintő)
Szárazság, városodás és növekvő populáció - mind a vízfogyasztás terhére. Ha nem találnak hosszú távú megoldást, súlyos problémákkal nézhet szembe az ország.
máj. 1
7:41
Bojkottálnák a németek a foci EB-t (Kitekintő)
A Der Spiegel szerint a német kormány addig bojkottálja a júniusban kezdődő foci EB ukrán részét, ameddig szabadon nem engdik Julija Timosenkót.
máj. 1
8:51
A legsúlyosabb diplomáciai vita 1979 óta (Kitekintő)
Megfigyelők szerint ez az egyik legsúlyosabb diplomáciai vita a régió két hatalma között 1979 óta, a tüntetések hatására Szaúd-Arábia visszahívta egyiptomi nagykövetét.
máj. 1
9:12
Eltévedt a mentő – a beteg meghalt (168 Óra Online)
A lengyel ügyészség vizsgálatot indított annak az esetnek a kapcsán, amelynek során központi számukra jelentették egy férfi rosszullétét, a mentő el is indult, de csak egy órával a bejelentés után érkezett a helyszínre – addigra a beteg meghalt. Kiderült, az ügyeletes telefonközpontos rossz helyre irányította a kollégákat, azok egy azonos nevű, ám 150 km-re levő faluba mentek először.
máj. 1
9:30
A kompszerencsétlenség túlélőit keresik (Metropol)
Nagy erőkkel folytatódott a kutatás kedden az északkelet-indiai Brahmaputra folyón előző nap bekövetkezett súlyos, valószínűleg 100-nál több halálos áldozatot követelő kompszerencsétlenség esetleges túlélői után.
máj. 1
9:32
Medvegyev a szakszervezetekkel vonul május elsején (Metropol)
Először vesz részt orosz államfő a szakszervezetek május elsejei felvonulásán, Moszkva központjában.
máj. 1
9:33
Május elseje - Moszkvában Medvegyev a szakszervezetekkel együtt vonul fel (Kripto Akadémia)
Először vesz részt orosz államfő a szakszervezetek május elsejei felvonulásán, Moszkva központjában.
máj. 1
10:39
Szembesítési napot tart a marosvásárhelyi EMNP (Kitekintő)
Május 3-án, csütörtökön a városban három helyszínen várják a lakosságot, hogy „közösen szembesítsék a régi politikát és a régi politikusokat be nem tartott ígéreteikkel”.
máj. 1
11:00
Csak a csoda segíthet már az elnökön (168 Óra Online)
A tumorját Kubában kezeltető venezuelai elnök gyógyultan szeretne visszatérni munkájához.
máj. 1
12:45
Édler: magyar tüntetések, ha az új kormány hozzápiszkál a MOGYÉ-hoz (Kitekintő)
Az utcai tüntetések lehetőségét is kilátásba helyezte az RMDSZ Kovászna megyei parlamenti képviselője, Édler András arra az esetre, ha az új kormány változtatna a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) státusán.
máj. 1
13:06
Sarkozy szerint túl sok a külföldi Franciaországban (Metropol)
Az újraválasztásáért küzdő Nicolas Sarkozy francia elnök a május elsejei felvonulás előtt nyilatkozva arra panaszkodott, hogy túl sok a külföldi Franciaországban.
máj. 1
13:06
Minden eddiginél veszélyesebb támadásoktól tartanak (168 Óra Online)
Merényletektől tartanak az amerikai hatóságok Oszama bin Laden likvidálásának egyéves évfordulóján.
máj. 1
14:12
Le Pen egyik jelöltet sem támogatja az elnökválasztás második fordulójában (Infostart)
Sem Nicolas Sarkozy konzervatív államfőt, sem szocialista kihívóját, Francois Hollande-ot nem támogatja a francia elnökválasztás május 6-i második fordulójában a szélsőjobboldali Marine Le Pen.
máj. 1
14:36
A magyar kormány megdöbbentő elfogultságról beszél (168 Óra Online)
Megalapozatlan és elfogult a Freedom House jelentése - közölte Kovács Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kormányzati kommunikációért felelős államtitkára az MTI-vel.
máj. 1
14:51
Magyarverés, vagy a szocialisták halála (Kitekintő)
Kampányhajrá és esélylatolgatás; valóban Hollande lesz a befutó az elnökválasztás második fordulójában?
máj. 1
14:53
Megcsappant a két legerősebb szerb párt népszerűsége (Kitekintő)
A választásokat megelőző negatív kampánynak köszönhetően csökken a két legerősebb párt, a Demokrata Párt (DS) és a Szerb Haladó Párt (SNS) támogatottsága.
máj. 1
14:57
Május 1. - a cseh szociáldemokraták újra előre hozott választásokat követelnek (Kripto Akadémia)
Az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) minden alkalmat kihasznál annak érdekében, hogy távozásra bírja a Petr Necas vezette jobbközép kormányt és elérje az előre hozott parlamenti választások kiírását.
máj. 1
15:15
Londoni elemzők: Görögország eurótagsága a választások után sem garantált (Kripto Akadémia)
A közelgő görögországi választások után valószínűleg olyan kormány kerül hatalomra, amely támogatja a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val kidolgozott második pénzügyi-költségvetési mentőprogramot, ez sem lenne azonban garancia arra, hogy Görögország hosszú távon az euróövezet tagja marad - vélekedtek keddi előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.
máj. 1
15:42
A megszorítások ellen tüntettek Athénben, gyűlések Isztambulban, Tokióban és Manilában (Infostart)
Május 1-je, a munka ünnepe alkalmából Görögországban ezrek tiltakoztak a költségvetési kiadások megnyirbálása ellen, alig öt nappal a választások előtt, amelyeken a szavazók várhatóan megbüntetik vezetőiket a megszorításokért.
máj. 1
15:45
Bahrein, az arab világ kulturális központja? (Kitekintő)
2012-ben az Arab Kultúra Fővárosa, az UNESCO-val együttműködve pedig megalapítja az Arab Regionális Világörökségi Központot. Rejtett kincsek a szigetországban.
máj. 1
15:48
Az államfő és a kormányfő csatlakozott a szakszervezetekhez (168 Óra Online)
Először vettek részt a hatalom legfelsőbb képviselői az orosz szakszervezetek május 1-jei moszkvai felvonulásán.
máj. 1
16:00
A magyar nagykövet a kormányzóval együtt utazik az emberrablás helyszínére (Infostart)
Megbeszélést folytatott kedden Damaszkuszban a szíriai magyar nagykövet Samir al Sejkkel, Der iz Zor kormányzójával, akivel abban állapodtak meg, hogy együtt utaznak abba a térségbe, ahol a két magyar állampolgárt elrabolták - közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.
máj. 1
16:06
Tüntetések több nagyvárosban (Metropol)
Május 1-je, a munka ünnepe alkalmából Görögországban ezrek tiltakoztak a költségvetési kiadások megnyírbálása ellen, alig öt nappal a választások előtt, amelyeken a szavazók várhatóan megbüntetik vezetőiket a megszorításokért.
máj. 1
16:57
Meg kell találni a módját, hogy az RMDSZ támogassa az új kormányt (Kitekintő)
Varujan Vosganian a Nemzeti Liberális Párt (PNL) alelnöke szerint a Szociálliberális Unióban (USL) nem merült fel, hogy bevonják az RMDSZ-t a kormányba, de úgy értékelte, ha nem lesznek a kormány tagjai, meg kell találni a módját, hogy támogassák a Ponta kabinetet.
máj. 1
17:36
Ismét bíróság elé áll a volt IMF-vezér (Metropol)
Elutasította Dominique Strauss-Kahnnak a diplomáciai mentességre való hivatkozását az illetékes New York-i bíró, aki úgy határozott, hogy a szexuális támadással vádolt volt IMF-vezérigazgatónak polgári perben ismét bíróság elé kell állnia - közölte kedden bírósági iratokra hivatkozva a New York Post.
máj. 1
18:12
Csődöt jelentett a nyolcas ikrek anyja (Metropol)
Az összesen 14 gyermekét egyedül nevelő anya hétfőn kérte a fizetésképtelenség megállapítását egy kaliforniai bíróságtól. A bíróságon benyújtott iratok szerint immár egymillió dollár adóssága van.
máj. 1
19:03
Sulík marad az SaS elnöke (Kitekintő)
A Szabadság és Szolidaritás (SaS) közgyűlése vasárnap bizalmat szavazott Richard Sulík pártelnöknek, így továbbra is ő marad a liberálisok elnöke.
máj. 1
19:27
Ismét bíróság elé állítják a volt IMF-vezért (Kripto Akadémia)
Elutasította Dominique Strauss-Kahnnak a diplomáciai mentességre való hivatkozását az illetékes New York-i bíró, aki úgy határozott, hogy a szexuális támadással vádolt volt IMF-vezérigazgatónak polgári perben ismét bíróság elé kell állnia - közölte kedden bírósági iratokra hivatkozva a New York Post.
máj. 1
20:00
Fel akartak robbantani egy hidat Clevelandban (Metropol)
Őrizetbe vettek öt személyt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy Cleveland közelében fel akartak robbantani egy hidat. Az öt gyanúsított anarchistának vallotta magát.
máj. 1
20:18
Sárközy az ország szolgálatára szólított fel (168 Óra Online)
A vörös zászló letételére és Franciaország szolgálatára kérte kedden az újraválasztásáért küzdő Nicolas Sarkozy francia elnök a szakszervezeteket.
máj. 1
20:36
A kötelező minimálbér bevezetéséért tüntettek Németországban (Metropol)
Németországban több mint 400 ezren vettek részt a szakszervezetek május elsejei felvonulásain, amelyeken mindenekelőtt a kötelező legkisebb munkabér jogintézményének bevezetését követelték.
máj. 1
20:39
Május 1. - Németországban a kötelező minimálbér bevezetéséért tüntettek (Kripto Akadémia)
Németországban több mint 400 ezren vettek részt a szakszervezetek május elsejei felvonulásain, amelyeken mindenekelőtt a kötelező legkisebb munkabér jogintézményének bevezetését követelték.
máj. 1
20:54
Az észt elnök sem megy Ukrajnába (Metropol)
Egyre több közép-európai államfő mondja le a május közepére tervezett, ukrajnai csúcstalálkozón való részvételét: kedden az észt elnök jelentette be távolmaradását.
máj. 1
21:06
Emberbe épített bomba lesz a legrettegettebb fegyver? (Infostart)
A terroristák testébe rejtett robbanószerkezetektől, bomba implantátumoktól tartanak a légi járatokon az amerikai és uniós hatóságok.
máj. 1
21:51
Közzétette minisztereinek névsorát Victor Ponta román kormányfőjelölt (Kripto Akadémia)
Közzétette kedden minisztereinek névsorát Victor Ponta, a kormányalakítással megbízott román miniszterelnök-jelölt: a 21 tagú kabinetben a szociálliberális szövetség (USL) politikusai és szakértők - 17 tárcavezető és öt tárca nélküli miniszter - vállalnak posztot.

2012. május 2. szerda

máj. 2
5:57
Átalakulóban az európai szakszervezetek (Kripto Akadémia)
Az utóbbi két évtized megviselte a szakszervezeti mozgalmakat. Közép-Európában a magánszektor megerősödésével igen sokan léptek ki az érdekvédelmi szervezetekből a kilencvenes évek közepétől, míg Nyugat-Európában a gazdasági válság és az ipar jelentőségének csökkenése viselte meg a szakszervezeteket. Olaszországban nőtt ugyan a taglétszám, de sok a nyugdíjas tagok között. Ezért több helyütt új…
máj. 2
6:15
Merkel lépett Timosenkoért (Kripto Akadémia)
Egyre többen csatlakoznak ahhoz a német kezdeményezéshez, hogy a vezető politikusok maradjanak távol az öt hét múlva kezdődő labdarúgó Európa bajnokság ukrajnai mérkőzéseitől, tiltakozásképpen a börtönbüntetésre ítélt, éhségsztrájkoló Julija Timosenko ügyben elkövetett durva jogsértések miatt. Kijev hidegháborúról beszél. Lengyelország is szeretné , ha semmi sem árnyékolná be a közös rendezésű…
máj. 2
6:17
Szíriai emberrablás: a magyar nagykövet a helyszínre tart (Kripto Akadémia)
Megbeszélést folytatott a szíriai magyar nagykövet Samir al Sejkkel, De iz Zor kormányzójával Damaszkuszban, és abban állapodtak meg, hogy együtt utaznak holnap abba térségbe, ahol a két magyar állampolgárt elrabolták - tájékoztatott lapunkhoz is eljutott közleményében a Miniszterelnökség.
máj. 2
6:19
Világszerte tüntettek a munka ünnepén (Kripto Akadémia)
A legnehezebb gazdasági helyzetben lévő európai országokban a hagyományos május elseji felvonulásokat a sorozatos megszorítások elleni tiltakozó megmozdulásokká alakították a szakszervezetek. Ezrek vonultak utcára Görögországban, Spanyolországban, Portugáliában, Olaszországban, de a sokkal jobb helyzetben lévő Franciaországban is.
máj. 2
6:21
Egyik jelölt sem nyerte el Marine le Pen szívét (Kripto Akadémia)
Sem bizalmat, sem mandátumot nem ad a két elnökjelöltnek a vasárnapi francia elnökválasztás második fordulóján a szélsőjobboldali Marine Le Pen. Ezt a május elseji ünnepségen jelentette be a politikus, és híveit is arra kérte, ne támogassák voksaikkal sem Nicolas Sarkozyt, sem Francois Hollande-t.
máj. 2
7:00
Közzétette minisztereinek névsorát a román kormányfőjelölt (Infostart)
Közzétette minisztereinek névsorát Victor Ponta, a kormányalakítással megbízott román miniszterelnök-jelölt: a 21 tagú kabinetben a szociálliberális szövetség (USL) politikusai és szakértők - 17 tárcavezető és öt tárca nélküli miniszter - vállalnak posztot.
máj. 2
7:57
Itt a döntés: újabb nagyvállalatot államosít a kormány (Kitekintő)
Evo Morales bolíviai elnök egy ünnepi beszédében bejelentette a spanyol áramszolgáltató helyi vállalatának államosítását.
máj. 2
8:00
Robbanás Kabulban Obama villámlátogatása után (Metropol)
Nagy erejű pokolgép robbant az afgán főváros központi részében, alig néhány órával azután, hogy Barack Obama amerikai elnök váratlan villámlátogatása után - amelynek során stratégiai partnersége megállapodást írt alá Hamid Karzai afgán államfővel - elrepült Kabulból, a bagrami támaszpontról.
máj. 2
8:33
Az al-Kaida elengedte jemeni foglyait (Kitekintő)
Elengedték az al-Kaida túszainak többségét, azonban azzal fenyegetőznek, hogy amíg követeléseik nem teljesülnek, minden héten kivégeznek tíz katonát.

Keresés