2012. június 1. péntek

jún. 1
6:12
Athén reménykedhet? (Kripto Akadémia)
Egyre több görög felmérés mutatja azt, hogy a június 17-i parlamenti választáson szűk többséget szereznek a trojkával, az Európai Unióval, az Európai Központi Bankkal és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött hitelmegállapodást nem elutasító erők. Bár a felmérések egymástól gyakran eltérő eredményeket hoznak, a trend egyértelmű: fokozatosan nő a konzervatív Új Demokrácia (ND) népszerűsége. A…
jún. 1
6:14
Templomok, antik épületek dőltek romba (Kripto Akadémia)
Súlyos károk keletkeztek templomokban és antik épületekben a keddi újabb észak-olaszországi földrengések során. A kárfelmérés ugyan lassan halad, de az már biztos, hogy a rengés sújtotta régióban, Emilia Romagna tartományban több száz templom rongálódott meg.
jún. 1
6:16
Ban Ki Mun: büntetést a tetteseknek! (Kripto Akadémia)
A múlt pénteki, 106 ember halálát okozó hulai mészárlást végrehajtó fegyveresek szigorú megbüntetését követelte Ban Ki Mun. Az ENSZ-főtitkár Isztambulban kijelentette: a világszervezet megfigyelői azért tartózkodnak az országban, hogy kivizsgálják a fegyveresek túlkapásait.
jún. 1
6:18
Célfotó dönthet Franciaországban (Kripto Akadémia)
Fej-fej mellett halad a két nagy francia párt, a szocialisták és a konzervatív UMP a júniusi kétfordulós, 10-én és 17-én megrendezendő francia parlamenti választás előtt.
jún. 1
6:27
Budapestre látogat a szlovák külügyminiszter (Kitekintő)
Magyarországon tesz hivatalos látogatást pénteken Miroslav Lajčák külügyminiszter. Fő célja megerősíteni, hogy Szlovákiának érdeke a konstruktív jószomszédi viszony.
jún. 1
6:42
Az írek többsége támogatta a fiskális paktumot (Infostart)
Előzetes eredmények szerint az íreknek mintegy hatvan százaléka támogatta a népszavazáson az Európai Unió fiskális paktumát. A híradások szerint a részvételi arány a csütörtöki népszavazáson ötven százalék körül alakult.
jún. 1
7:03
A válság ellenére is drágák a pozsonyi lakások (Kitekintő)
Az Európai Unió statisztikai adatai szerint Szlovákia lakosságának mintegy negyven százaléka túlzsúfolt lakásban él.
jún. 1
7:18
Herman Van Rompuy óva inti Ukrajnát (Infostart)
Az Európai Tanács elnöke szerint Brüsszel akkor írja alá a társulási megállapodást Ukrajnával, ha meggyőződik arról, hogy Kijev tiszteletben tartja a jogállamiságot.
jún. 1
7:21
Átlagban egy százalékkal gyengébbek a magyar érettségizők szlovákból (Kitekintő)
Szlovákiában az érettségizők idén joban teljesítettek az írásbeli vizsgán szlovák és idegen nyelvből, mint  matematikából.
jún. 1
7:42
Utasszállító hajó ütközött teherszállítóval (Metropol)
Tizenegy ember meghalt, amikor egy folyami utasszállító hajó uszállyal ütközött, és felborult a közép-kínai Hunan tartományban, ugyanakkor 14 embert sikerült kimenteni - jelentette a kínai média pénteken.
jún. 1
7:42
Putyin első külföldi útja Minszkbe vezetett (Kripto Akadémia)
Minszkbe vezetett csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz államfő megválasztása utáni első külföldi útja, amit nagyra értékelt fehérorosz kollégája, s a két ország előtt álló "nagy jövőről" beszélt.
jún. 1
7:44
Nemzeti ünnep a gyémántévforduló (Metropol)
A szigetország II. Erzsébet hatvan éve tartó uralkodását ünnepli június 2-án. A hétvégét négynaposra bővítették ezen a héten Nagy-Britanniában: milliók vesznek majd részt a partik sorozatán, amelyek az uralkodó gyémántjubileumáról emlékeznek meg.
jún. 1
7:54
A takarékosságpártiak vezetnek Görögországban (Infostart)
A takarékossági intézkedéseket pártoló görög konzervatívok nagyobb támogatottságot élveznek, mint az azt ellenző baloldaliak egy pénteken, két és fél héttel a görögországi parlamenti választások előtt, közzétett felmérés szerint.
jún. 1
7:57
Kemény harcra készül az új köztársasági elnök (Kitekintő)
A választási harcnak vége Szerbiában, a kampányfegyverek elhallgattak. A kormányalakítás körüli bizonytalanság tovább tart, de legalább már van új elnöke az országnak. Kérdések és várakozások az államfővel kapcsolatban.
jún. 1
8:15
Fico stadionokat ígért a hokisoknak (Kitekintő)
Robert Fico kormányfő a mai nap folyamán hivatalosan is megköszönte a jó szereplést a jégkorong világbajnokságon a szlovák hokisoknak. Új stadionok építését is megígérte.
jún. 1
9:09
Az EP is ragaszkodik a vasúti csomag felülvizsgálatához (Kitekintő)
Elfogadta az Európai Parlament közlekedési szakbizottsága az első vasúti csomag felülvizsgálatáról szóló jelentést, amelyben nagyobb hatósági függetlenséget, diszkriminációmentes pályahasználatot és európai piacfelügyelet létrehozását sürgeti.
jún. 1
9:27
Szlovákia: Mindent visz a kisebbségi biztos (Kitekintő)
Hivatala lesz, és ellenőrizni fogja a kisebbségi nyelvhasználati törvény betartását.
jún. 1
10:21
Nemzeti összetartozás napja - Színes programok várják az ünneplőket (Kitekintő)
Parlamenti nyílt nap, határon túli kézműves vásár, kóstoló a Kárpát-medence gasztronómiai kincseiből, táncház és irodalmi beszélgetések - többi között ezek a programok várják az ünneplőket vasárnap és hétfőn a nemzeti összetartozás napja alkalmából.
jún. 1
10:24
Fico elutasítja a kohéziós támogatások csökkentését (Metropol)
A kohéziós támogatások esetleges csökkentési szándékával szembeni egyértelmű fellépés mellett foglalt állást Robert Fico pénteken a Kohézió barátai bukaresti találkozójára való elutazása előtt - adta hírül a szlovák miniszterelnök kijelentésére hivatkozva a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.
jún. 1
10:57
A külkereskedelem lehet a növekedés forrása (Kitekintő)
Jóváhagyta a Tanács a Kolumbiával és Peruval kötendő uniós szabadkereskedelmi megállapodás szövegét, így megnyílt az út annak aláírása előtt.
jún. 1
11:00
Obama sajnálja a „lengyel haláltábor” kifejezést (Metropol)
Barack Obama amerikai elnök sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy egyik beszédében tévesen "lengyel haláltábor" kifejezést használt a náci megsemmisítő tábor helyett - olvasható a lengyel közszolgálati rádió hírportálján.
jún. 1
11:18
Obama sajnálja a "bakit" (Kripto Akadémia)
Barack Obama amerikai elnök sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy egyik beszédében tévesen "lengyel haláltábor" kifejezést használt a náci megsemmisítő tábor helyett - olvasható a lengyel közszolgálati rádió hírportálján.
jún. 1
11:33
Eltűntetnék Szlovákiából az Esterházy-szobrokat (Kitekintő)
Milan Ftáčnik, Pozsony polgármestere tarthatatlannak ítéli, hogy a fasiszta szlovák állam politikusainak mellszobrai még mindig állnak.
jún. 1
11:35
Hatalmas gazdagság rejtőzik a mélyben (Kitekintő)
India miniszterelnökének mianmari látogatása során rekordmennyiségű megállapodás született a két szomszédos ország vezetői között, és találkozott az ellenzék vezetőjével, Ang Szan Szú Kjival is.
jún. 1
11:37
A tátrai tigris végnapjai (Kitekintő)
Egyre több olyan elemzés lát napvilágot a szlovák gazdaságról, amely azt bizonyítja, hogy az egykor oly büszke tátrai tigrist, amely az első Fico-kormány elhibázott gazdaságpolitikai intézkedései miatt került kómaközeli állapotba, a jobboldali Radičová-kabinet tiszavirág-életű kormányzása alatt sem sikerült újraéleszteni, az idén hatalomra került második Fico-kormánytól pedig már csak a…
jún. 1
11:54
Alig változott a munkanélküliség az euróövezetben (Metropol)
Áprilisban 11 százalékot tett ki a munkanélküliség az euróövezetben a márciusi 10,9 százalékot követően - tette közzé az Európai Unió statisztikai hivatala pénteken.
jún. 1
12:27
A menekültek ujjlenyomatához is hozzáférnének a tagállamok (Kitekintő)
A menekültügyi ujjlenyomat-adatbázist (EURODAC) is bevonná az EU a szervezett bűnözés elleni harcba – derül ki abból a jogszabályi javaslatból, amelyet szerdai ülésén fogadott el az Európai Bizottság.
jún. 1
12:48
SPD-politikus az Orbán-kormány félidős mérlegéről (Kripto Akadémia)
Nem minden magyarországi problémáért az Orbán-kormány felelős, a kabinet félidős mérlege azonban így is ijesztő - véli a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) parlamenti frakciójának Európa-politikai szóvivője.
jún. 1
13:03
Nem lesz gond az ír népszavazással (Kitekintő)
Az előzetes eredmények szerint az írek mintegy 60%-a támogatta a népszavazáson az Európai Unió fiskális paktumát. A részvételi arány 50% körül alakult. A hivatalos végeredmény a mai napon várható.
jún. 1
13:21
Megváltoztatja nevét a szlovák külügy (Kitekintő)
Szeptembertől megváltozik a szlovák külügyminisztérium neve. A tárcát ezentúl a kormány döntése értelmében hivatalosan Külügyek és európai ügyek minisztériumának hívják majd.
jún. 1
14:15
Kiderült a piszkos titok: így verte át a kormány az embereket (Kitekintő)
Egy titkos dokumentum szerint a macedón politikusok már 2005-ben megoldhatták volna a 20 éve húzódó macedón-görög névvitát. Az állami vagy az egyéni érdek a fontosabb? Forró macedón nyár elé nézünk.
jún. 1
14:17
Nőtt az érdeklődés a határon túli programok iránt (Kitekintő)
Az idén húsz százalékkal nőtt az érdeklődés a Határtalanul! tanulmányi kirándulási program iránt, a legkedveltebb úti cél továbbra is Erdély - közölte a Bethlen Gábor Alapkezelő az MTI-vel.
jún. 1
14:36
Török buszbaleset: még két magyar van kórházban (Metropol)
Még ketten vannak kórházban a törökországi buszbaleset magyar sérültjei közül, további hat embert pedig kiengedtek péntek délelőtt a magyarokat szállító turistabusz csütörtöki, törökországi balesetében könnyebben megsérült utasok közül.
jún. 1
14:54
Európa közel jár "a tűzjelző megszólaltatásához" (Metropol)
Most már közel lehet a pillanat, amikor az euróövezeti vezetőknek "be kell törniük a tűzriasztót védő üveget", és jól teszik, ha elolvassák a tűz esetére kidolgozott útmutatót, mivel a görögországi fejlemények nyomán piaci pánik söpörhet végig Spanyolországon, Olaszországon és az euróövezet egészén, veszélyzónává változtatva Európát - írta pénteken megjelent cikkében a Világbank elnöke.
jún. 1
15:09
A vártnál jobban lassul a kínai gazdasági növekedés (Kitekintő)
Újabb gyenge makrogazdasági adattal állt elő Kína. A kínai beszerzési menedzserindex májusban 50,4 pontra esett, ami a leggyengébb adat ebben az évben.
jún. 1
15:27
Berényi József: Elutasítjuk a jogfosztást (Kitekintő)
A szlovákiai magyarság hatékonyabb érdekképviselete érdekében tárgyalóasztalhoz ültek a Magyar Koalíció Pártja és a Most-Híd vegyespárt képviselői. Berényi József MKP-elnök a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában nyilatkozott a Most-Híd párttal folytatott tárgyalásról.
jún. 1
15:30
Szerbekkel csaptak össze a KFOR katonái Észak-Koszovóban (Kripto Akadémia)
Helyi szerbekkel csaptak össze a KFOR katonái pénteken Észak-Koszovóban annak kapcsán, hogy a nemzetközi erő fegyveresei tavaly emelt barikádokat távolítottak el Rudare térségében.
jún. 1
16:06
Munkásokat lőttek agyon a szíriai kormányerők (Metropol)
A szíriai kormányerők végeztek tizenegy — más forrás szerint tizenkét - munkással a közép-szíriai Kuszeir közelében. A munkások hazafelé tartottak a munkából, egy műtrágyaüzemből.
jún. 1
16:24
Bécsben tárgyalt Áder János és Heinz Fischer (Metropol)
A magyar-osztrák kapcsolatokról, európai és magyar belpolitikai kérdésekről is szó esett Áder János köztársasági elnök első külföldi látogatásán pénteken Bécsben, ahol a magyar államfő Heinz Fischer osztrák elnökkel folytatott tárgyalásokat.
jún. 1
16:39
Izraeli gesztus a palesztinok felé (Kitekintő)
Az izraeli kormány csütörtökön visszaszolgáltatott 91 palesztin halottat a palesztin hatóságoknak. A lépést izraeli források gesztusként értékelik a béketárgyalások felújítása érdekében.
jún. 1
16:54
Orbán Viktor az unió kohéziós politikájáról tárgyalt a román államfővel (Infostart)
Orbán Viktor miniszterelnök az uniós kohéziós alapok jövőjéről tárgyalt pénteken Bukarestben Traian Basescu román államfővel - közölte az MTI-vel Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára.
jún. 1
16:57
Nagyon kemény harc vár még az Orbán-kormányra (Kitekintő)
Janukovics, akinek hajdani választási ígéretei között szerepelt egy, az orosz nyelvet és más kisebbségi nyelveket kedvezményező nyelvtörvény elfogadása, nem önszántából késlekedik ígérete betartásával.
jún. 1
17:00
Orbán Viktor a román államfővel tárgyalt (Metropol)
Orbán Viktor miniszterelnök az uniós kohéziós alapok jövőjéről tárgyalt pénteken Bukarestben Traian Basescu román államfővel.
jún. 1
17:12
A jövőben is vizsgálni akarja a törvények alkotmányosságát Áder János (Infostart)
A jövőben is következetesen vizsgálni akarja a törvények alkotmányosságát és formai megfelelőségét a köztársasági elnök. Áder János erről Bécsben beszélt, ahol a magyar-osztrák kapcsolatokról, valamint az európai és magyar belpolitikai kérdésekről tárgyalt Heinz Fischer osztrák szövetségi elnökkel.
jún. 1
17:15
Orbán szerint mégsem kell az IMF hitele (Kitekintő)
Az elmúlt hetek megszólalásaihoz képest populistább hangnemet ütött meg tegnap a miniszterelnök, amikor arról beszélt, hogy nem létszükséglet hazánk számára az EU/IMF-hitelkeret.
jún. 1
17:30
Támogatták az írek a fiskális paktumot (Infostart)
Az írek többsége támogatásáról biztosította az Európai Unió fiskális paktumát - jelentették be pénteken hivatalosan Dublinban.
jún. 1
17:33
Romney bírálja Obama Szíria-politikáját (Kitekintő)
Mitt Romney újabb fogást talált ellenfelén: felelőtlennek és gyávának bélyegezte a be nem avatkozást a szír mészárlás kapcsán.
jún. 1
17:36
Merkel megbeszélései Putyinnal (Metropol)
Németország tovább akarja építeni kapcsolatait Oroszországgal a kremlbeli hatalomváltás után - hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök berlini látogatása alkalmával.
jún. 1
17:36
Romániában öt év börtönre ítéltek egy szenátort (Kripto Akadémia)
Öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélték pénteken Romániában Catalin Voicu szociáldemokrata szenátort, akit befolyással való üzérkedés miatt találtak vétkesnek.
jún. 1
17:54
Sakkpartnereket keresnek a tömeggyilkosnak (Metropol)
Fizetés ellenében alkalmazna sakkjátékosokat a norvégiai Ila szigetének szigorúan ellenőrzött börtöne, hogy a következő években legyen kivel sakkoznia Anders Behring Breivik szélsőjobboldali tömeggyilkosnak.

Keresés