2012. január 1. vasárnap

jan. 1
6:39
Barroso válasza Orbánnak: Brüsszel megerősítette aggodalmait (168 Óra Online)
Az Európai Bizottság elnöke választ adott az Orbán Viktor magyar miniszterelnöktől kapott levélre, és abban úgy vélekedett, hogy a felmerült kérdésekben itt az ideje az építő szellemű hozzáállásnak. Brüsszel megerősítette aggodalmait a magyar hatóságoknak.
jan. 1
8:06
Kaviárraktár hullaházban (Infostart)
Hullaházban bukkantak titkos kaviárraktárra Szentpétervárott.
jan. 1
8:42
Nagy erejű földrengés Japánban - sérültek és szökőár nélkül (HVG)
Nagy erejű földrengés rázta meg Japán délkeleti partvidékét az új év első napján, de szökőárat nem okozott.
jan. 1
8:44
"Mindhalálig Kim Dzsong Un mellett" - indul az év Észak-Koreában (HVG)
Az észak-koreai tömegtájékoztatási - az állami hírügynökség és a vezető lapok - közös újévi vezércikkben szólították fel az ország lakosságát és a hadsereget, hogy mintegy élőpajzsként védelmezzék mindhalálig az ország új vezetőjét, Kim Dzsong Unt.
jan. 1
9:18
Hanyagság és korrupció okozta a vonatbalesetet (Kitekintő)
Elkészült a júliusi kínai vonatbaleset okait feltáró jelentés. Félszáznál több tisztviselő felelősségét állapították meg.
jan. 1
9:36
Vér és örömünnep, busás pénzek és éhezés (Kitekintő)
Mozgalmas évet zárt az afrikai kontinens, volt itt vér és örömünnep, busás pénzek és éhezés – jöjjön, tekintsen vissza velünk!
jan. 1
10:33
Ég a torony! Hadd égjen, szilveszter van... (168 Óra Online)
Tűz ütött ki a melbourne-i Szépművészeti Központ tornyába az újévi tűzijáték idején, de a városi hatóságok úgy döntöttek, hogy nem szakítják félbe a látványos pirotechnikai bemutatót, hogy ne rontsák el a szilveszterezők jókedvét..
jan. 1
10:48
Ünnep a Fülöp-szigeteken - 500 sérülttel (HVG)
Közel ötszáz ember sérült meg a Fülöp-szigeteken szilveszter éjszakáján a petárdázásban és lövöldözésekben a vigadalom veszélyeire figyelmeztető kormányzati kampány ellenére.
jan. 1
10:48
Nagy erejű földrengés rázta meg Japánt (Infostart)
Nagy erejű földrengés rázta meg Japán délkeleti partvidékét az újév első napján, de szökőárat nem okozott.
jan. 1
11:06
Visszafogottan búcsúztatták az óévet Európában és Ázsiában (Infostart)
Inkább a visszafogottság, mintsem az önfeledt vigalom jellemezte az óévbúcsúztatót Európa és Ázsia országaiban.
jan. 1
12:00
Irán rakétakísérletet hajtott végre (HVG)
Irán közepes hatótávolságú föld-levegő rakétát indított sikeresen vasárnap a Hormuzi-szoros közelében tartott tengeri hadgyakorlat keretében - közölte az IRNA hírügynökség jelentése szerint a hadgyakorlat egyik szóvivője.
jan. 1
12:36
A célegyenesben bukott el a kormány (Kitekintő)
Összefoglalónkból megtudhatják, miért nem kapott európai uniós tagjelölti státuszt Szerbia, mi történt 2011-ben a szerb-koszovói határon és hogyan alakultak Magyarország kapcsolatai déli szomszédunkkal
jan. 1
12:39
A New York Times beszólt a magyar nagykövetnek (168 Óra Online)
Folytatódik a New York Times szerzői és a magyar kormány vitája: a múlt hét végén Szapáry György washingtoni nagykövet reagált olvasói levelében azokra a Fideszt ért vádakra, amelyeket Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász tett közzé blogján.
jan. 1
12:54
"Az ifjúság nevelése a jövő záloga" (Infostart)
A fiatalságnak az alapvető értékekre és erényekre való nevelése kulcsfontosságú a reményteljes jövő biztosítása érdekében - hangsúlyozta vasárnap újévi misén elhangzott beszédében a pápa.
jan. 1
13:15
Külföldi lapok: veszélyben a magyar demokrácia (Népszava)
A Der Tagesspiegel című német liberális lap az új alkotmányról közölt rövid beszámolót hétvégi számában, vasárnap a dpa német hírügynökség az ellenzéki Német Szociáldemokrata Párt (SPD) külpolitikai szakértőjével közölt interjút a jogszabályról, míg Szapáry György washingtoni magyar nagykövetnek a The New York Timesban közölt levelére válaszolt Kim Lane Scheppele professzor az amerikai…
jan. 1
13:30
A tengerbe dobták a volt horvát elnök szobrát (HVG)
A tengerbe dobták ismeretlen tettesek Franjo Tudjman néhai horvát államfő bronzból készült mellszobrát a dalmáciai Tribunje városában - jelentette vasárnap a horvát sajtó.
jan. 1
13:48
Tragikus szilveszter Olaszországban - halottak is vannak (HVG)
Két halálos áldozata van a szilveszteri dáridózásnak Olaszországban, s csaknem hatszázan sérültek meg - közölte vasárnap az olasz sajtó.
jan. 1
14:06
Szükségállapotot hirdetett az elnök Nigériában (Kitekintő)
A karácsonyi merényleteket és a válaszul tett „langyos” intézkedéseket követően az elnök bekeményített. Lezárják a határokat.
jan. 1
14:27
"A kormánynak kedvez a BBC" a brit Munkáspárt szerint (Népszava)
"Politikailag kiegyensúlyozatlannak" és a kormánypártok felé hajlónak minősítette a BBC hírműsorait az ellenzéki brit Munkáspárt.
jan. 1
14:45
Gasparovic: nehéz év vár Szlovákiára (Népszava)
Szlovákiára nem vár könnyű év, de meg lehet birkózni a helyzettel, ha a politikusok nem hárítanak át minden gondot az állampolgárokra - hangsúlyozta Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnök vasárnapi újévi beszédében.
jan. 1
15:03
Klaus: romlik a társadalmi légkör Csehországban (Népszava)
Csehországban megromlott a társadalmi légkör és mélyül az egyes társadalmi rétegek közti bizalmatlanság - jelentette ki Václav Klaus cseh köztársasági elnök vasárnapi újévi beszédében.
jan. 1
15:21
Ha a fülkeforradalmárok rossz helyre teszik az ikszet... (168 Óra Online)
Természetesen mindig tévedés volt azt hinni, hogy a „politikus iszlám” – napi szóhasználatban: az iszlamizmus – egyenlő az Al-Káida terrorjával. Az iszlamizmus fölemelkedőben van az „arab tavasz” országaiban, de az Al-Káida sehol. A képviselői sem. Csakhogy ahhoz nem föltétlenül kell robbantani, embert irtani, a nyugati civilizáció elpusztítására fölesküdni, hogy valaki az iszlám üdvtanát kínálja…
jan. 1
15:36
Boldog új évet kívánt - lecsukták (HVG)
A szaúdi fővárosban letartóztattak egy külföldi férfit, aki "Boldog újévet 2012" feliratú léggömbökkel a kezében vonult végig éjszaka egy utcán.
jan. 1
15:54
Börtönben a volt miniszterelnök (Kitekintő)
Miután a Legfelsőbb Bíróság visszautasította Julija Timosenko fellebbezését, az ex-miniszterelnöknő büntetése hivatalosan is életbe lépett, és Timosenkót pénteken átszállították abba a börtönbe, ahol a következő éveit töltheti.
jan. 1
16:12
Irán kipróbálta nukleáris fűtőelemeit (HVG)
Irán sikeresen kipróbálta nukleáris erőművekben felhasználható saját gyártmányú fűtőelemeit - közölte vasárnap az iráni állami televízió.
jan. 1
17:06
Fontos csatát vesztett az al-Shabab – vagy nem? (Kitekintő)
Egymásnak ellentmondó riportok számolnak be a kiemelkedő jelentőségű Beledweyne városért folytatott harc eredményéről. Hivatalos források szerint a terrorista szervezetet etiópiai és kenyai csapatok kiűzték a szomáliai településről.
jan. 1
18:21
Lengyelországban is új jogszabályok léptek életbe januárban (Népszava)
Lengyelországban is új jogszabályok léptek életbe újén napján, egyebek közt módosították a térített gyógyszerek listáját és a tömegrendezvényekre vonatkozó rendelkezéseket, illetve engedményeket adtak az illegális bevándorlók meghatározott köre számára az országban való tartózkodásuk törvényesítéséhez.
jan. 1
18:36
Nem baj, ha hangosak a turisták, csak fizessenek (Infostart)
A szlovákiai Magas Tátrában megkezdődött az úgynevezett aranyhét, amikor a szállodákat és a sípályákat az orosz turisták ezrei lepik el.
jan. 1
19:12
Február 4-én lesz a következő tüntetés (Kitekintő)
Nincs vége a Putyin-ellenes tüntetéseknek: az ellenzékiek újra összefognak, hogy a választási csalások ellen tiltakozzanak.
jan. 1
19:15
Először jelent meg a nyilvánosság előtt betegsége óta Fülöp herceg (Népszava)
Az idős herceget mellkasi fájdalmak miatt a királyi család Londontól északkeletre fekvő téli rezidenciájáról, Sandringham kastélyából vitték karácsony előestéjén a királyi légierő helikopterével az onnan száz kilométerre lévő, Cambridgeshire megyei Papworth kórházába, Nagy-Britannia első számú kardiológiai központjába, ahol szívkoszorúér-elzáródást diagnosztizáltak.

2012. január 2. hétfő

jan. 2
5:24
Szilveszterkor harmincan haltak meg Hondurasban (HVG)
Tavaly 99-en, idén legalább harmincan haltak meg az óév búcsúztatása közben Hondurasban.
jan. 2
6:03
Nehéz szerepben a brit munkáspárti vezér (Népszava)
Keresi a hangját az ellenzékbe szorult brit Munkáspárt. Az évet sikeresen zárta David Cameron, a tory kormányfő, annak ellenére, hogy a december EU-csúcs után válság robbant ki a konzervatív-liberális demokrata koalíción belül. A Munkáspárt új vezérének, Ed Milibandnek viszont még nem sikerült meggyőzni a baloldali párthíveket, hogy nem inkább a bátyját, Tony Blair egykori külügyminiszterét, David…
jan. 2
6:05
Megcélozták a szenátusi többséget a republikánusok (Népszava)
Mitt Romney volt massachusetts-i kormányzó áll az élen az amerikai republikánus elnökjelöltségért folyó versenyben két nappal az első megmérettetés, az iowai caucus előtt.
jan. 2
6:07
Új szankciók Teherán ellen (Népszava)
Egy nappal azután, hogy az Egyesült Államok új szankciókat léptetett életbe Irán ellen, Teheránban bejelentették, hogy az iráni nukleáris ipar immár képes saját nukleáris fűtőelemeket előállítani. Az iráni haditengerészet az év végén is folytatta hadgyakorlatát a Perzsa-öbölben, tegnap közepes hatótávolságú, radarkerülő rakétát teszteltek. Teherán mindeközben a hathatalmi tárgyalások felújítására…
jan. 2
6:18
Akció a Wall Streeten: több tucat Occupy-tagot vettek őrizetbe (HVG)
Őrizetbe vette a rendőrség az amerikai Occupy mozgalom 68 tagját, mert szilveszter éjjelén a tüntetők ledöntötték a Wall Street-i tőzsdéhez közeli Zucotti Parkot körülvevő úttorlaszokat - közölték a hatóságok helyi idő szerint vasárnap.
jan. 2
6:21
Szilveszterkor harmincan haltak meg Hondurasban (168 Óra Online)
Legalább harminc ember vesztette életét Hondurasban az óévet búcsúztató ünnepségeken - közölte vasárnap a közbiztonsági minisztérium.
jan. 2
6:36
Őrizetben az Occupy több tucat tagja New Yorkban (Infostart)
New Yorkban őrizetbe vették az Occupy mozgalom 68 tagját, mert szilveszter éjjelén ledöntötték a Wall Street-i tőzsdéhez közeli Zucotti Parkot körülvevő úttorlaszokat.
jan. 2
6:54
Szöul minden provokációra kemény választ adna (HVG)
Ri Mjong Bak dél-koreai elnök hétfőn országa nevében készségét fejezte ki arra, hogy tárgyalásokat folytassanak a rivális Észak-Korea atomprogramjának leszereléséről, de figyelmeztetett, hogy Szöul minden provokatív lépésre kemény választ ad. Ri Mjong Bak a dél-koreai lakossághoz intézett, hétfőn sugárzott tévébeszédében fejtette ki ezzel kapcsolatban álláspontját.
jan. 2
7:30
Tűzpárbajban halt meg egy tucat ember Pakisztánban (HVG)
Négy pakisztáni katona, tizenkét tálib lázadó és egy tálibellenes milicista vesztette életét Pakisztánban két robbanásban, valamint egy tűzpárbajban - közölték a hatóságok. Az incidensek vasárnap történtek.
jan. 2
7:48
Volt amerikai nagykövet: "tisztelem" Orbánt, de már nem értem (HVG)
Reális veszéllyel jár Magyarország nemzetközi elszigetelődése - mondta a Népszabadságnak adott interjújában Mark Palmer, aki 1986 és 1990 között volt az USA budapesti nagykövete.
jan. 2
8:06
Megúsztuk a nagy euróválságot? (Kitekintő)
A német pénzügyminiszter szerint 2012 nehéz év lesz, de bízik a válság megoldásában.
jan. 2
8:24
Újra szent a béke a szaúdiak és líbiaiak között (HVG)
Szaúd-Arábia és Líbia megállapodott arról, hogy helyreállítják a két ország teljes körű diplomáciai kapcsolatait, tekintve, hogy ez utóbbi országot több mint négy évtizeden át vezető Moammer el-Kadhafi már nincs hatalmon.
jan. 2
8:24
Mégsem lesz óriási euróválság? (Kitekintő)
A német pénzügyminiszter szerint 2012 nehéz év lesz, de bízik a válság megoldásában.
jan. 2
8:26
A Twitteren örült egy drogbáró halálának a kolumbiai elnök (HVG)
Végzett a kolumbiai rendőrség a latin-amerikai ország egyik befolyásos drogbárójával, aki több tonna kokaint csempészett Mexikóba - jelentette be a bogotái kormány helyi idő szerint vasárnap.
jan. 2
8:26
Az USA felfegyverzi közel-keleti szövetségeseit (Kitekintő)
Egy Iránnal szembeni masszív védelmi rendszer kiépítése céljából, nagyértékű fegyverszállítási szerződés kötött az USA Szaúd-Arábiával és az Arab Emírségekkel.
jan. 2
8:42
Hamis útlevéllel jutott el a haldokló Kim Dzsongilhez kegyvesztett fia (HVG)
Titokban búcsúzott el apjától Kim Dzsong Il néhai észak-koreai vezető legidősebb fia, Kim Dzsong Nam, aki december végén járt az észak-koreai fővárosban, Phenjanban - írta hétfőn a Jomiuri című japán lap észak-koreai diplomáciai forrásokra hivatkozva.
jan. 2
8:42
Nagyobb az esélye az euróövezet szétesésének, mint Vilmos válásának (Kitekintő)
vagyis kisebb nyereményígérettel - kínálják játékra a londoni fogadóirodák azt, hogy 2012-ben az euróövezet legalábbis részlegesen felbomlik, mint azt, hogy Vilmos herceg elválik feleségétől, Barack Obama amerikai elnök pedig bizton számíthat újjáválasztására, ha helyesnek bizonyulnak az erre jelenleg érvényes oddsok.
jan. 2
9:00
Virágot Orbán Viktornak (Kitekintő)
Amikor a tavalyi Orbán-látogatás során Matovič képviselő szívecskés táblákkal közölte a magyar miniszterelnökkel, hogy szereti a magyarokat, Magyarország ne vigye el őket és ne féltse őket, akkor még csak a farizeust láttuk benne. Azt a (keleti végeken egyáltalán nem ritka) skizoid megnyilvánulást, amelyet az emlékek közé szántunk vagy huszonkét évvel ezelőtt.
jan. 2
9:36
Magyar államcsődtől tartanak Svájcban (Kitekintő)
A svájci UBS bank összeállította az idei évre vonatkozó extrém forgatókönyveit, melyen a magyar államcsőd mellett többek között helyett kapott az euró szárnyalása és az Unió megszűnése is.
jan. 2
9:54
Nehéz év előtt áll Szlovákia (Kitekintő)
Ivan Gašparovič nem kertelt, elismerte, hogy hibát hibára halmoztak sok esetben, mégis lát kiutat.

Keresés