2012. január 1. vasárnap

jan. 1
6:39
Barroso válasza Orbánnak: Brüsszel megerősítette aggodalmait (168 Óra Online)
Az Európai Bizottság elnöke választ adott az Orbán Viktor magyar miniszterelnöktől kapott levélre, és abban úgy vélekedett, hogy a felmerült kérdésekben itt az ideje az építő szellemű hozzáállásnak. Brüsszel megerősítette aggodalmait a magyar hatóságoknak.
jan. 1
8:06
Kaviárraktár hullaházban (Infostart)
Hullaházban bukkantak titkos kaviárraktárra Szentpétervárott.
jan. 1
9:18
Hanyagság és korrupció okozta a vonatbalesetet (Kitekintő)
Elkészült a júliusi kínai vonatbaleset okait feltáró jelentés. Félszáznál több tisztviselő felelősségét állapították meg.
jan. 1
9:36
Vér és örömünnep, busás pénzek és éhezés (Kitekintő)
Mozgalmas évet zárt az afrikai kontinens, volt itt vér és örömünnep, busás pénzek és éhezés – jöjjön, tekintsen vissza velünk!
jan. 1
9:39
Nagy erejű földrengés rázta meg Japánt (Metropol)
Nagy erejű földrengés rázta meg Japán délkeleti partvidékét az új év első napján, de szökőárat nem okozott.
jan. 1
9:57
Mostantól Dánia az EU soros elnöke (Metropol)
Vasárnaptól Dánia vette át Lengyelországtól fél évre az Európai Unió soros elnöki tisztét, amelyet immár hetedszer tölt be.
jan. 1
10:33
Ég a torony! Hadd égjen, szilveszter van... (168 Óra Online)
Tűz ütött ki a melbourne-i Szépművészeti Központ tornyába az újévi tűzijáték idején, de a városi hatóságok úgy döntöttek, hogy nem szakítják félbe a látványos pirotechnikai bemutatót, hogy ne rontsák el a szilveszterezők jókedvét..
jan. 1
10:48
Nagy erejű földrengés rázta meg Japánt (Infostart)
Nagy erejű földrengés rázta meg Japán délkeleti partvidékét az újév első napján, de szökőárat nem okozott.
jan. 1
11:06
Visszafogottan búcsúztatták az óévet Európában és Ázsiában (Infostart)
Inkább a visszafogottság, mintsem az önfeledt vigalom jellemezte az óévbúcsúztatót Európa és Ázsia országaiban.
jan. 1
12:36
A célegyenesben bukott el a kormány (Kitekintő)
Összefoglalónkból megtudhatják, miért nem kapott európai uniós tagjelölti státuszt Szerbia, mi történt 2011-ben a szerb-koszovói határon és hogyan alakultak Magyarország kapcsolatai déli szomszédunkkal
jan. 1
12:39
A New York Times beszólt a magyar nagykövetnek (168 Óra Online)
Folytatódik a New York Times szerzői és a magyar kormány vitája: a múlt hét végén Szapáry György washingtoni nagykövet reagált olvasói levelében azokra a Fideszt ért vádakra, amelyeket Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász tett közzé blogján.
jan. 1
12:54
"Az ifjúság nevelése a jövő záloga" (Infostart)
A fiatalságnak az alapvető értékekre és erényekre való nevelése kulcsfontosságú a reményteljes jövő biztosítása érdekében - hangsúlyozta vasárnap újévi misén elhangzott beszédében a pápa.
jan. 1
13:33
A pápa szerint az ifjúság nevelése a jövő záloga (Metropol)
A fiatalságnak az alapvető értékekre és erényekre való nevelése kulcsfontosságú a reményteljes jövő biztosítása érdekében - hangsúlyozta vasárnap újévi misén elhangzott beszédében a pápa.
jan. 1
14:06
Szükségállapotot hirdetett az elnök Nigériában (Kitekintő)
A karácsonyi merényleteket és a válaszul tett „langyos” intézkedéseket követően az elnök bekeményített. Lezárják a határokat.
jan. 1
15:21
Ha a fülkeforradalmárok rossz helyre teszik az ikszet... (168 Óra Online)
Természetesen mindig tévedés volt azt hinni, hogy a „politikus iszlám” – napi szóhasználatban: az iszlamizmus – egyenlő az Al-Káida terrorjával. Az iszlamizmus fölemelkedőben van az „arab tavasz” országaiban, de az Al-Káida sehol. A képviselői sem. Csakhogy ahhoz nem föltétlenül kell robbantani, embert irtani, a nyugati civilizáció elpusztítására fölesküdni, hogy valaki az iszlám üdvtanát kínálja…
jan. 1
15:54
Börtönben a volt miniszterelnök (Kitekintő)
Miután a Legfelsőbb Bíróság visszautasította Julija Timosenko fellebbezését, az ex-miniszterelnöknő büntetése hivatalosan is életbe lépett, és Timosenkót pénteken átszállították abba a börtönbe, ahol a következő éveit töltheti.
jan. 1
17:06
Fontos csatát vesztett az al-Shabab – vagy nem? (Kitekintő)
Egymásnak ellentmondó riportok számolnak be a kiemelkedő jelentőségű Beledweyne városért folytatott harc eredményéről. Hivatalos források szerint a terrorista szervezetet etiópiai és kenyai csapatok kiűzték a szomáliai településről.
jan. 1
17:09
Az MSZP a demokratikus erők összefogását sürgeti (Metropol)
Az MSZP szerint 2012 minden eddiginél rosszabb éve lesz a magyaroknak, ezért a párt minden támogatást megad azoknak a demokratáknak, akiknek "nem tetszik a rendszer" - hangzott el a szocialista párt vasárnapi sajtótájékoztatóján.
jan. 1
17:11
Irán szerint hatástalan az új amerikai szankció (Metropol)
Az iráni államfő szerint az iráni központi bank "szembeszáll az ellenség nyomásával", az iráni kereskedelmi kamara elnöke szerint pedig az Irán ellen meghirdetett új amerikai szankció "igazolhatatlan" és hatástalan.
jan. 1
18:36
Nem baj, ha hangosak a turisták, csak fizessenek (Infostart)
A szlovákiai Magas Tátrában megkezdődött az úgynevezett aranyhét, amikor a szállodákat és a sípályákat az orosz turisták ezrei lepik el.
jan. 1
19:12
Február 4-én lesz a következő tüntetés (Kitekintő)
Nincs vége a Putyin-ellenes tüntetéseknek: az ellenzékiek újra összefognak, hogy a választási csalások ellen tiltakozzanak.
jan. 1
20:09
Dánia, a "konszenzus specialistája" az EU soros elnöke (Metropol)
Vasárnap Dánia átvette az Európai Unió soros elnökségét Lengyelországtól fél évre. Dánia nem tagja az euróövezetnek, sőt, a belépés hosszabb távon sem áll szándékában, éppen ezért fő feladatának tartja az együttműködés és a közös megegyezés támogatását mind a 27 EU-tagország között.

2012. január 2. hétfő

jan. 2
1:33
Ötszáz ember bontotta az úttorlaszokat New Yorkban (Metropol)
Őrizetbe vette a rendőrség az amerikai Occupy mozgalom 68 tagját, mert szilveszter éjjelén a tüntetők ledöntötték a Wall Street-i tőzsdéhez közeli Zucotti Parkot körülvevő úttorlaszokat - közölték a hatóságok helyi idő szerint vasárnap.
jan. 2
6:21
Szilveszterkor harmincan haltak meg Hondurasban (168 Óra Online)
Legalább harminc ember vesztette életét Hondurasban az óévet búcsúztató ünnepségeken - közölte vasárnap a közbiztonsági minisztérium.
jan. 2
6:36
Őrizetben az Occupy több tucat tagja New Yorkban (Infostart)
New Yorkban őrizetbe vették az Occupy mozgalom 68 tagját, mert szilveszter éjjelén ledöntötték a Wall Street-i tőzsdéhez közeli Zucotti Parkot körülvevő úttorlaszokat.
jan. 2
8:06
Megúsztuk a nagy euróválságot? (Kitekintő)
A német pénzügyminiszter szerint 2012 nehéz év lesz, de bízik a válság megoldásában.
jan. 2
8:24
Mégsem lesz óriási euróválság? (Kitekintő)
A német pénzügyminiszter szerint 2012 nehéz év lesz, de bízik a válság megoldásában.
jan. 2
8:26
Az USA felfegyverzi közel-keleti szövetségeseit (Kitekintő)
Egy Iránnal szembeni masszív védelmi rendszer kiépítése céljából, nagyértékű fegyverszállítási szerződés kötött az USA Szaúd-Arábiával és az Arab Emírségekkel.
jan. 2
8:42
Nagyobb az esélye az euróövezet szétesésének, mint Vilmos válásának (Kitekintő)
vagyis kisebb nyereményígérettel - kínálják játékra a londoni fogadóirodák azt, hogy 2012-ben az euróövezet legalábbis részlegesen felbomlik, mint azt, hogy Vilmos herceg elválik feleségétől, Barack Obama amerikai elnök pedig bizton számíthat újjáválasztására, ha helyesnek bizonyulnak az erre jelenleg érvényes oddsok.
jan. 2
9:00
Virágot Orbán Viktornak (Kitekintő)
Amikor a tavalyi Orbán-látogatás során Matovič képviselő szívecskés táblákkal közölte a magyar miniszterelnökkel, hogy szereti a magyarokat, Magyarország ne vigye el őket és ne féltse őket, akkor még csak a farizeust láttuk benne. Azt a (keleti végeken egyáltalán nem ritka) skizoid megnyilvánulást, amelyet az emlékek közé szántunk vagy huszonkét évvel ezelőtt.
jan. 2
9:21
Dél-Korea kész a párbeszédre (Metropol)
Ri Mjong Bak dél-koreai elnök hétfőn országa nevében készségét fejezte ki arra, hogy tárgyalásokat folytassanak a rivális Észak-Korea atomprogramjának leszereléséről, de figyelmeztetett, hogy Szöul minden provokatív lépésre kemény választ ad.
jan. 2
9:36
Magyar államcsődtől tartanak Svájcban (Kitekintő)
A svájci UBS bank összeállította az idei évre vonatkozó extrém forgatókönyveit, melyen a magyar államcsőd mellett többek között helyett kapott az euró szárnyalása és az Unió megszűnése is.
jan. 2
9:54
Nehéz év előtt áll Szlovákia (Kitekintő)
Ivan Gašparovič nem kertelt, elismerte, hogy hibát hibára halmoztak sok esetben, mégis lát kiutat.
jan. 2
10:12
Óriási tüntetések jönnek, megbénulhat az ország (Kitekintő)
Hiába mondott le az elnök, még nem hagyta el az országot. A tüntetők továbbra sem adják fel, sőt, már a fegyveres erők tagjai és kormányalkalmazottak is demonstrációkba kezdtek.
jan. 2
10:48
Megdrágulnak a gyógyszerek a lengyeleknél (Kitekintő)
Lengyelországban is új jogszabályok léptek életbe újén napján, egyebek közt módosították a térített gyógyszerek listáját és a tömegrendezvényekre vonatkozó rendelkezéseket, illetve engedményeket adtak az illegális bevándorlók meghatározott köre számára az országban való tartózkodásuk törvényesítéséhez.
jan. 2
11:06
Tízezren mártóztak meg a fagyos Északi-tengerben (Kitekintő)
Körülbelül tízezer ember vett részt a hagyományos újévi fürdőzésen a jeges vízű Északi-tengerben Scheveningen fürdőhelyen vasárnap.
jan. 2
11:24
Durva külföldi kritikákat kapott az új magyar alkotmány (Kitekintő)
A Der Tagesspiegel című német liberális lap az új alkotmányról közölt rövid beszámolót hétvégi számában, vasárnap a dpa német hírügynökség az ellenzéki Német Szociáldemokrata Párt (SPD) külpolitikai szakértőjével közölt interjút a jogszabályról, míg  Szapáry György washingtoni magyar nagykövetnek a The New York Timesban közölt levelére válaszolt Kim Lane Scheppele professzor az amerikai…
jan. 2
11:42
Nem tetszett a piacnak a magyar jegybanktörvény (Kitekintő)
Pénteken a várakozásoknak megfelelően megszavazták a magyar parlamenti képviselők az MNB-törvény módosítását. Ennek megfelelően a jelenleg héttagú grémium létszáma maximum kilenc főre emelkedhet, a két új tag közül az egyik alelnök lesz, ezzel tovább növekedik a kormányzati befolyás a monetáris tanácsban.
jan. 2
11:45
Szilveszteri randalírozás a a Wall Streeten – Kordont bontottak (168 Óra Online)
Őrizetbe vette a rendőrség az amerikai Occupy mozgalom 68 tagját, mert szilveszter éjjelén a tüntetők ledöntötték a Wall Street-i tőzsdéhez közeli Zucotti Parkot körülvevő úttorlaszokat.
jan. 2
12:00
Egyre bizalmatlanabbak a csehek (Kitekintő)
Csehországban megromlott a társadalmi légkör és mélyül az egyes társadalmi rétegek közti bizalmatlanság - jelentette ki Václav Klaus cseh köztársasági elnök vasárnapi újévi beszédében.
jan. 2
12:18
Sztrájkolnak a görög orvosok és patikusok (Infostart)
Görögországban hétfőn megkezdődött az újévi "sztrájkszezon": az orvosok és gyógyszerészek szüntették be a munkát, hogy így tiltakozzanak a kormány egészségügyi reformlépései ellen.
jan. 2
12:36
Pozitívan értékelik elnökségüket a lengyelek (Kitekintő)
Pozitívan értékelte a fél éves soros EU-elnökséget a lengyel elnök és a kormány, míg az ellenzék kritikus állásponton van, de méltányolja a miniszteri szintű találkozók hozzáértő előkészítését.
jan. 2
12:39
Bulvárlapot fenyegetett meg a német államfő (Metropol)
A német államfő megfenyegette az ország legnagyobb példányszámú napilapját - írta hétfőn a Süddeutsche Zeitung, amely szerint Christian Wulff büntetőjogi eljárást helyezett kilátásba egy reá nézve kedvezőtlen cikk megjelenésének esetére a Bild főszerkesztőjénél.
jan. 2
12:54
Moldvai csángók élete a Duna-palotában (Kitekintő)
A moldvai csángók életét bemutató kiállítás nyílik a Duna-palotában, a rendezvényt előadások és táncház színesíti.
jan. 2
13:12
Nagy bajba kerülhet az ország, ha így folytatja a kormány (Kitekintő)
Albánia gazdasága a szakértelem és a hazai tőke hiánya miatt teljesen a külföldi befektetésekre utalt, ami felértékeli az EU-tagság perspektíváját is. Az elmúlt év zavaros politikai viszonyai azonban nem kedveztek ezeknek a céloknak.
jan. 2
13:30
Antik álarcok egy török temetőben (Kitekintő)
Két antik álarc került elő a törökországi Eskisehir tartományban, az ókori Dorylaeum (Dorilaion) nekropoliszának feltárása közben.
jan. 2
13:48
Elérte a Déli-sarkot két ausztrál férfi (Infostart)
Két ausztrál sarkjáró elérte a Déli-sarkot szilveszter napján.
jan. 2
14:06
Keresztényeket fenyeget egy iszlamista terrorszervezet (Infostart)
Megfenyegette a Nigéria északi részén élő keresztényeket és távozásra szólította fel őket hétfőn a Boko Haram nevű iszlamista csoport, az Al-Kaida egyik afrikai hajtása.
jan. 2
14:06
"Biológiai" fegyver a számítógépes támadások ellen (Kitekintő)
Japán szakemberek olyan számítógépes vírust fejlesztettek ki, amely képes visszakeresni egy hackertámadás helyét és a rosszindulatú programot hatástalanítja - számolt be a Jomiuri Sinbun című a napilap vasárnap.
jan. 2
14:24
"Magyarországon veszélyben a demokrácia" - Így látnak minket külföldön (Infostart)
A Financial Times Deutschland című német üzleti lap a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló új törvényről és az új alkotmányról írt hétfői számában. A The Times tekintélyes konzervatív brit napilap jegyzetben foglalkozik az új alaptörvénnyel, amely az alapvető szabadságjogok "rendkívüli mértékű sérelmét" jelenti. A Kurier osztrák vállalatok és EP-képviselők Magyarországgal kapcsolatos aggodalmairól…

Keresés