2012. január 30. hétfő

jan. 30
5:09
Magyarország barát nélkül maradt (Kripto Akadémia)
Túlzás lenne azt állítani, hogy Orbán Viktor szívesen látott vendég lenne Európában, amiként az az állítás sem felelne meg a valóságnak, hogy egymás kezébe adják a kilincset a vezető külföldi politikusok Budapesten. Ráadásul a magyar kormányfővel való találkozó nem mindig hoz szerencsét: Hoszni Mubarak már nemhogy nem egyiptomi elnök, halálbüntetés fenyegeti, Silvio Berlusconi pedig már bukott…
jan. 30
5:27
Jó tanács: ma kerülje Belgiumot (168 Óra Online)
Általános sztrájkot tartanak Belgiumban hétfőn, az európai uniós csúcstalálkozó napján.
jan. 30
6:03
Újabb áldozatot találtak (Kripto Akadémia)
Tizenhétre emelkedett a január 13-án zátonyra futott Costa Concordia olasz óceánjáró azonosított áldozatainak a száma - egy 25 éves perui pincérnő holttestét találták meg a búvárok szombaton. Hivatalosan még 16 embert keres az olasz polgári védelem. A hajótöröttek fejenként több mint tizennégyezer eurós kártérítésre számíthatnak.
jan. 30
6:05
Új botrány Pozsonyban (Kripto Akadémia)
Szlovákiában a márciusi előrehozott parlamenti választások közeledtével gyűrűznek a politikai-gazdasági botrányok. A Gorilla-ügy mellé pénteken egy újabb társult: a Sasanka.
jan. 30
6:07
Damaszkusz lecsapott a lázadó erőkre (Kripto Akadémia)
A szíriai kormányhadsereg offenzívát indított Damaszkusz ellenzéki kézen lévő elővárosainak visszafoglalására, a fővárostól keletre és északra fekvő területeket tankokkal támadták a BBC tudósítása szerint. Legalább 29 ember veszítette életét a hét végén. A harcok azt követően robbantak ki, hogy az Arab Liga szombaton felfüggesztette megfigyelői misszióját.
jan. 30
6:09
Athén magára maradhat (Kripto Akadémia)
Egyre drámaibb Görögország helyzete. A következő segélycsomag valójában nem is 130, hanem 145 milliárd euró lesz - értesült a Der Spiegel. Németországban egyre nagyobb az ellenállás Athén további megsegítésével szemben. A héten megszülethet a megegyezés a görög adósság elengedéséről.
jan. 30
6:18
Elfogadhatják a fiskális paktum szövegét (Infostart)
Véglegesíthetik a fiskális paktum szövegét az uniós állam- és kormányfők hétfői brüsszeli informális csúcstalálkozójukon.
jan. 30
8:06
Vége: elítélhetik a volt miniszterelnököt (Kitekintő)
Silvio Berlusconit eddig egyetlen ellene indított eljárásban sem sikerült elítélni. Felmerül kérdés, hogy fordulhat-e a kocka a Mills-ügyben?
jan. 30
8:24
Visszatérhetnek az amerikai katonák a Fülöp-szigetekre? (Kitekintő)
Az új ázsiai stratégiának megfelelően a Fülöp-szigetekkel is szorosabbra fűzi kapcsolatait Washington. A virágzó katonai együttműködés aggasztja Pekinget.
jan. 30
8:42
Kiszabadult a norvég ENSZ-alkalmazott (Kitekintő)
Közel két hét után szabadult a norvég férfi, arról azonban nincs információ, hogy miként sikerült megegyezni az őt fogva tartó törzzsel.
jan. 30
9:00
Szinte teljesen megáll az élet Belgiumban (Infostart)
Belgiumban általános sztrájkot tartanak az új kormány takarékossági programja miatt. Késő estig egyetlen vonat sem közlekedik, és fennakadások lehetnek a tömegközlekedésben, valamint a nemzetközi repülőtér forgalmában.
jan. 30
9:00
Burka vagy motoros sisak? (Kitekintő)
Valószínűleg a Franciaország ötletén felbuzdulva már Hollandiában is a burka betiltását fontolgatják. Utóbbi ország az egyik legtoleránsabb Európában. Három pont.
jan. 30
9:36
A Híd egyensúlyra törekszik (Kitekintő)
A Híd választási programját az a dilemma jellemzi, hogy miként ne riasszák el a magyar választók, miközben igyekeznek megnyerni a szlovákot.
jan. 30
9:54
Kétmillió fiatalt juttatnának munkához (Infostart)
Mi tegyenek az EU-vezetők az európai fiatalok között kirívóan magas munkanélküliség ellen? - erről is tárgyalnak hétfőn az Uniós vezetők csúcstalálkozójukon. A téma a felkerült a Davosi Világgazdasági Fórum napirendjére is.
jan. 30
9:54
Bugár ismét a Gorilláról beszélt (Kitekintő)
Ismét megszólalt a Gorilla-botránnyal kapcsolatban Bugár Béla. A politikus a dokumentumok hátteréről és valóságtartalmáról, valamint az esetleges koalíciókötést illető lehetőségekről is beszélt. "Nem tudom megmondani, hogy vajon az egész dokumentum valós-e, biztos vannak benne dolgok, amik igen.
jan. 30
10:12
Ennyi volt: kitörhet a forradalom az országban (Kitekintő)
A legfelsőbb bíróság ítélete szerint az alkotmány tiltása ellenére Abdoulaye Wade harmadszor is indulhat az elnöki címért. A döntést követő zavargások a félelmek szerint a nyugalom végét is jelenthetik a híresen demokratikus Szenegálban.
jan. 30
10:48
Kína tagadja az atomerőmű-balesetet (Kitekintő)
Japán lapértesülés szerint Peking titkolja, hogy tavaly ősszel baleset történt az egyik reaktorában. Peking cáfol.
jan. 30
11:06
Hepatitisz B-vel próbálták azonosítani Bin Ladent (Kitekintő)
Egy, a CIA-nak dolgozó pakisztáni orvos segítségével akartak DNS-mintákat szerezni Oszama bin Laden családtagjairól.
jan. 30
11:09
Lehallgaták autójában a cseh közlekedési minisztert (Metropol)
Lehallgatókészülék volt elhelyezve Pavel Dobes cseh közlekedési miniszter szolgálati gépkocsijában. A Mladá Fronta Dnes című napilap hétfői információi szerint a szerkezetet az autó őszi műszaki ellenőrzése során fedezték fel.
jan. 30
11:09
Összecsapások voltak kínai és szudáni alakulatok között (Kripto Akadémia)
Huszonkilenc kínai állampolgárt ejtettek fogságba Szudán és Dél-Szudán határán fegyveresek - jelentette a kínai média a hétvégén, majd hétfőn a szudáni SUNA hírügynökség arról számolt be, hogy a hadsereg 14 kínait kiszabadított.
jan. 30
11:11
Lehallgatókészülék volt egy miniszter szolgálati gépkocsijában (Kripto Akadémia)
Lehallgatókészülék volt elhelyezve Pavel Dobes cseh közlekedési miniszter szolgálati gépkocsijában.
jan. 30
11:24
Miercurea Ciucból nem lesz Csíkszereda (Kitekintő)
Nem szerveznek népszavazást Csíkszeredában a város hivatalos nevének megváltoztatásáról, a helyi tanács ugyanis nem támogatja a tervet.
jan. 30
11:42
Kereszténydemokraták: Új alkotmány kell! (Kitekintő)
A pozsonyi parlament elnöke, Pavol Hrušovský (KDH - Kereszténydemokrata Mozgalom) szerint megérett az idő egy új alkotmányra, nem csak a jelenlegi módosítására.
jan. 30
11:45
Schilling: nacionalista pályán a kultúra (Metropol)
A magyar színházi életről közölt egyoldalas körképet hétvégi számában a Le Monde című napilap. A mértékadó francia liberális újság külön interjút közölt Schilling Árpáddal, amelyben a "Franciaországban legismertebb magyar rendező" a kulturális életben tapasztalható apátiáról beszélt.
jan. 30
11:45
Általános sztrájk bénította meg Belgium életét (Kripto Akadémia)
Általános sztrájk bénította meg Belgium életét hétfőn, az európai uniós csúcstalálkozó napján.
jan. 30
12:00
Egyházellenes plakátok Újvidéken (Kitekintő)
Újvidéken egyházellenes tartalmú plakátok jelentek meg, amelyek tiltakoznak az egyház kivételezett helyzete miatt.
jan. 30
12:03
Szesztilalmat vezettek be egy ausztrál kisvárosban (Kripto Akadémia)
Szesztilalmat vezettek be egy ausztráliai kisvárosban, miután rájöttek, hogy a településen gyakran előforduló öngyilkosságok hátterében a legtöbb esetben az alkoholizmus játszott szerepet: az intézkedés sikeresnek bizonyult.
jan. 30
12:18
Kiváló évet produkált a megújuló energia (Kitekintő)
2011-ben közel kétszeresére emelkedett a megújuló energiaforrásokhoz köthető beruházások összege az előző évhez képest, a vízenergia pedig elvesztette korábbi vezető helyét a szektoron belül.
jan. 30
12:21
Földrengés Peruban (Metropol)
Mintegy hatvan ember sérült meg könnyebben hétfőre virradóra Peru középső, tengerparti részén egy 6,2-es erejű földrengésben.
jan. 30
12:36
Nem mindenki elégedett a költségvetési fegyelemről szóló szerződés tervezetével (Infostart)
A lengyel miniszterelnök és az Európai Parlament elnöke sem támogatja jelenlegi formájában a költségvetési fegyelem fokozásáról szóló európai uniós szerződés tervezetét. Donald Tusk és Martin Schulz erről Brüsszelben, az uniós tagországok állam- és kormányfőinek mai csúcstalálkozója előtt beszélt.
jan. 30
12:54
Sikeres a szlovák állampolgár-kivitel... (Kitekintő)
A leggyakrabban az újdonsült cseh állampolgárok vesztették el a szlovák állampolgárságukat.
jan. 30
13:12
Több támogatásra lenne szüksége Athénnak (Infostart)
Nagy kérdés, mi lesz a sorsa az informális EU-csúcson annak a német javaslatnak, amely "gyámság" alá helyezné Görögországot. A görögök és az Európai Bizottság is elutasítja az elképzelést.
jan. 30
13:12
Elitiskolát alapított a milliomos médiasztár (Kitekintő)
Miközben Oprah Winfrey, a világszerte elismert médiasztár Dél-Afrikában alapított magániskolájában végzett az első évfolyam, sok állami intézmény a létfenntartásért küzd.
jan. 30
13:30
Szlovákia: mocskos kampány várható (Kitekintő)
A Pravda napilap interjút készített Milan Žitný biztonságpolitikai elemzővel, aki azt állítja, soha, Mečiar idejében sem volt olyan éles a választási kampány, mint jelenleg.
jan. 30
13:48
Tizenkét halálos áldozata van a fagynak Lengyelországban (Kitekintő)
Tizenketten fagytak meg Lengyelországban a csütörtök óta tartó szibériai hidegben, a rendőrség és a városőrségek külön járőrökkel ellenőrzik a hajléktalanok tartózkodási helyét, míg a szociális gondozók az idősebb gondozottaknak segítenek.
jan. 30
14:06
Tizenkét halálos áldozata van a fagynak Lengyelországban (Infostart)
Tizenketten fagytak meg Lengyelországban a csütörtök óta tartó szibériai hidegben, a rendőrség és a városőrségek külön járőrökkel ellenőrzik a hajléktalanok tartózkodási helyét, míg a szociális gondozók az idősebb gondozottaknak segítenek.
jan. 30
14:24
Monti optimistán készül a brüsszeli csúcsra (Kitekintő)
Mario Monti olasz kormányfő az Angela Merkellel és Nicolas Sarkozyvel tartott megbeszéléssel kezdi brüsszeli programját. Az olasz sajtó szerint az európai állam- és kormányfők csúcstalálkozója is Monti agendáját követi.
jan. 30
14:42
Románia: hatra nőtt a fagy áldozatainak száma (Kitekintő)
Hatra nőtt Romániában a fagy áldozatainak száma, miután újabb négy ember vesztette életét, a hatóságok pedig péntekig érvényes hidegriadót adtak ki.
jan. 30
15:18
Albán kollégájával tárgyalt Pintér Sándor (Kitekintő)
A tanúvédelmi programról és a szervezett bűnözés elleni fellépésről tárgyalt albán kollégájával a belügyminiszter hétfőn Budapesten.
jan. 30
15:21
Munkahelyteremtés a középpontban az EU-csúcson (Metropol)
Megkezdődött hétfő délután Brüsszelben az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek informális találkozója, amelyen a résztvevők elsősorban a foglalkoztatást és a gazdasági növekedést élénkítő lehetőségeket vitatnak meg, továbbá megállapodásra törekszenek a költségvetési fegyelem fokozását szolgáló új szerződés szövegéről.
jan. 30
15:21
Ciánnal bontják a román hegyeket (168 Óra Online)
Pár hónapon belül eldőlhet Verespatak sorsa - Engedélyt kaphat a Verespatakra tervezett, cianidos technológiát alkalmazó aranybánya beruházója. Magyarország semmit nem tehet, Románia RMDSZ-es környezetvédelmi minisztere viszont akár le is mondhat az ügy miatt.
jan. 30
15:36
Titkosszolgálati módszereket is alkalmaznak a baloldali politikusokkal szemben (Kitekintő)
Németországban a belügyminisztérium korábbi állításával szemben az alkotmányvédelmi hivatal (BfV) nemcsak nyilvános adatok elemzésével kíséri figyelemmel a volt keletnémet állampárt utódszervezetéből alakult Baloldal (Die Linke) tevékenységét, de titkosszolgálati módszereket is alkalmaz, és a korábban becsültnél jóval több parlamenti képviselőt figyel meg.
jan. 30
15:39
Két év börtön a volt kormányfőnek (Metropol)
Két év börtönbüntetésre ítélte első fokon a román legfelső bíróság Adrian Nastase volt román miniszterelnököt abban a korrupciós perben, amely a politikus 2004-es választási kampányának finanszírozásáról szól. Az ítéletet megfellebbezheti a vádlott a legfelső bíróságon.
jan. 30
15:41
Costa Concordia – tradíció vagy egyszeri eset? (Metropol)
Egykori hajóskapitányok szerint szokványos, hogy az óceánjárókról integetnek a szárazföldnek – ez új fénybe helyezheti a Costa Concordia tragédiáját is. Arról, hogy Schettino kapitány mennyire cselekedett meggondolatlanul, két, egymásnak homlokegyenest ellentmondó elmélet létezik.
jan. 30
15:54
Kárpátalján 18 melegedő helyen várják a hajléktalanokat (Kitekintő)
Kárpátalján a hidegre fordult időjárás miatt 18 melegedő helyet létesítettek a rászorulóknak, ahol a forró teán kívül orvosi ellátást, a hajléktalanoknak pedig éjszakai szállást is biztosítanak.
jan. 30
16:15
Putyin: tisztességtelen volt a 90-es évek privatizációja (Metropol)
A kilencvenes évek oroszországi privatizációja nem volt tisztességes, de ha azt felülvizsgálnák, lefékezné a gazdaságot - írja elnökválasztási programjának hétfőn megjelent újabb fejezetében Vlagyimir Putyin.
jan. 30
16:30
Megint jönnek a kommunisták (Kitekintő)
Raúl Castro vezetésével a Kubai Kommunista Párt (PCC) újabb politikai reformokat jelentett be, amelyek a fontolva haladás szellemében fokozatosan teszik nyitottabbá a politikai rendszer egészét.
jan. 30
16:33
Módosították a Gripen-szerződést (Metropol)
Hende Csaba honvédelmi miniszter és Sten Tolgfors svéd védelmi miniszter a Gripen-szerződés módosításáról szóló megállapodást írtak alá hétfőn Stockholmban.
jan. 30
16:48
Kínában "kis sárkányok" tömeges érkezése várható (Kitekintő)
Kínai házaspárok százezrei készülnek arra, hogy 2013. február 10-ig a kígyó évének kezdetéig megérkezzen  a gyermekáldás, a "kis sárkány" a családba.
jan. 30
16:51
Hozzáférhetővé tennék a Mein Kampf-ot a németek (Metropol)
Habár a bajor kormány a múlt héten megakadályozta, hogy egy angol kiadó részleteket adjon ki Adolf Hitler Mein Kampf című könyvéből, egyre kevesebb német ellenzi az írás szélesebb körben való hozzáférhetővé tételét - írta internetes oldalán hétfőn a The Washington Post című amerikai napilap.

Keresés