2012. január 31. kedd

jan. 31
6:00
Napokon belül megszülethet a megállapodás Görögország és magánhitelezői között (Infostart)
Még a héten megszülethet a megállapodás Görögország és magánhitelezői között, továbbá az Athént segítő új pénzügyi támogatási programról is vezető európai uniós tisztviselők hétfő esti brüsszeli közlése szerint.
jan. 31
6:03
Korruptnak tartják Dzurinda pártját (Kripto Akadémia)
A Mikulás Dzurinda vezette Szlovák Demokratikus és Keresztény Unióhoz (SDKÚ) köti a korrupciós ügyeket a szlovákok legnagyobb része. A Focus felmérése szerint minden harmadik ember így vélekedik - írja a bumm.sk információs portálja. Noha szlovákiai magyar vonalon főként a Híd érintett a Gorilla-dossziéban, a Bugár Béla-vezette pártot nem tartják korruptnak a választók.
jan. 31
6:05
Sarkozy utolsó esélye (Kripto Akadémia)
Bár hivatalosan továbbra sem jelentette be Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök, hogy indulni kíván az áprilisban és májusban megrendezendő államfőválasztáson, vasárnap esti televíziós fellépésével lényegében megkezdte a választási kampányt. Programját ismertette, amely népszerű és népszerűtlen elemeket egyaránt tartalmaz.
jan. 31
6:07
Furcsa véletlenek a Kreml árnyékában (Kripto Akadémia)
Molotov koktéllal támadtak ismeretlen tettesek a Jabloko ellenzéki párt egyik hetilapjának szerkesztőségére. Személyi sérülés nem történt.
jan. 31
6:09
Romneynak áll a zászló Floridában (Kripto Akadémia)
Ma járulnak az urnákhoz a republikánus szavazók Floridában, hogy véleményt nyilvánítsanak, kit látnának szívesen Barack Obama kihívójaként. Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó jelentős előnyre tett szert Newt Gingrich volt képviselőházi elnökkel szemben. Bár négyen küzdenek még, kettejük között dőlhet el a verseny, hacsak fel nem tűnik egy önjelölt "nagyágyú" az utolsó pillanatban.
jan. 31
6:36
Clinton: Az ENSZ BT-nek "cselekednie kell" a szíriai erőszakkal szemben (Infostart)
Az ENSZ Biztonsági Tanácsának "cselekednie kell" annak érdekében, hogy véget vessen Bassár el-Aszad szíriai elnöknek a tüntetők ellen elkövetett "erőszakos és kegyetlen támadásainak" - hangsúlyozta hétfőn Washingtonban Hillary Clinton amerikai külügyminiszter.
jan. 31
7:12
Leállították a byroni atomerőmű egyik reaktorát (Infostart)
Leállt az Illinois állambeli Byron atomerőmű egyik reaktora a külső áramforrás kimaradása miatt hétfő délután, s ezért az erőmű külső, nem radioaktív köréből kiengedték a gőzt a nyomás csökkentése érdekében - közölte az üzemeltető, az Exelon Nuclear.
jan. 31
7:51
Megtámadják Szíriát? (Kripto Akadémia)
Arra sürgette az Egyesült Nemzetek Szervezetét az Európai Unió hétfőn, hogy "tegye meg a szükséges intézkedéseket" a szíriai elnyomás megfékezésének érdekében.
jan. 31
7:53
Élvezd az életet füstmentesen (Kripto Akadémia)
Szerbiában a felmérések szerint a felnőtt lakosság körében a férfiak 38,1 százaléka, a nőknek pedig majd 30 százaléka rendszeresen dohányzik. A tendencia csökkenő, de még így is riasztó a dohányosok száma - olvasható a belgrádi média híreiben annak kapcsán, hogy január 31-ét, azaz keddet országosan füstmentes nappá nyilvánították Szerbiában.
jan. 31
8:27
Liftfogság egy nagyáruházban: a személyzetnek nem volt joga megnyomni a gombot (Kripto Akadémia)
Egy és negyedórán át raboskodott unokájával egy nagyáruház liftjében egy nő Nagy-Britanniában, mert a személyzetnek nem volt joga megnyomni egy gombot.
jan. 31
8:45
Új szerződést várnak az EU-tól (Metropol)
Két új európai uniós szerződést véglegesítettek, továbbá a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést ösztönözni hivatott konkrét intézkedésekről döntöttek hétfői brüsszeli találkozójukon az EU-tagországok állam- és kormányfői.
jan. 31
9:03
Világsiker a füves papucs (Kripto Akadémia)
Nem várt világsikere van a gyeppapucsnak, egy olyan lábbelinek, amely műfűvel szolgál "talpalávalóul".
jan. 31
9:05
Clinton: az ENSZ BT-nek "cselekednie kell" a szíriai erőszakkal szemben (Kripto Akadémia)
Az ENSZ Biztonsági Tanácsának "cselekednie kell" annak érdekében, hogy véget vessen Bassár el-Aszad szíriai elnöknek a tüntetők ellen elkövetett "erőszakos és kegyetlen támadásainak" - hangsúlyozta hétfőn Washingtonban Hillary Clinton amerikai külügyminiszter.
jan. 31
10:48
Szerdán dönt a szlovák kormány Malina Hedvig ügyében (Infostart)
A szlovák kormány szerdai ülésén dönt arról a határozatról, amelynek alapján a kabinet sajnálatát fejezi ki a Malina Hedvig-ügy miatt - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap kedden.
jan. 31
11:45
Szíria: a gyász és a harag napja (Metropol)
A legjelentősebb szíriai ellenzéki szervezet, a Szíriai Nemzeti Tanács (SZNT) kedden a gyász és a harag napját hirdette meg, miután a közel-keleti országban az elmúlt napokban jelentősen megemelkedett az erőszakcselekmények száma.
jan. 31
12:00
Kiderült, mi okozta a Fobosz űrszonda kudarcát (Infostart)
A fedélzeti számítógép programhibája okozta a Fobosz-Grunt orosz űrszonda sikertelenségét - állapította meg jelentésében az a bizottság, amelyet a kudarc okainak kivizsgálásával bíztak meg.
jan. 31
12:03
Jogerősen pert nyert Tőkés László (Metropol)
Jogerősen pert nyert Tőkés László európai parlamenti képviselő egy román újság és annak főszerkesztője ellen, aki azt állította róla, hogy a politikus a volt román kommunista titkosszolgálat alkalmazottja volt.
jan. 31
12:39
Másfél hónap börtön fénykardos támadásért (Metropol)
Játékkardos támadásért másfél hónap börtönt kapott egy férfi az Egyesült Államokban. A játékkard típusát tekintve úgynevezett fénykard volt, amely a Csillagok háborúja mozifilmsorozat révén lett közismert, és amely az úgynevezett jedi lovagok hagyományos fegyvere.
jan. 31
13:15
Másfél hónap börtön fénykardos támadásért (Kripto Akadémia)
Játékkardos támadásért másfél hónap börtönt kapott egy férfi az Egyesült Államokban.
jan. 31
14:27
Éleződik a konfliktus Kína és Szudán között (Kripto Akadémia)
Hszie Hang-seng kínai külügyminiszter-helyettes kedden a minisztériumba kérette Szudán pekingi ügyvivőjét, és kemény hangon számon kérte a kínai állampolgárok védelmét, sürgette az elrabolt 29 kínai építőmunkás biztonságos kiszabadítását.
jan. 31
15:39
Kínai munkásokat raboltak el Egyiptomban (Metropol)
Egyiptomi beduinok elraboltak kedden 25 kínai munkást a Sínai-félszigeten, és így akarják kikényszeríteni letartóztatott rokonaik szabadon engedését.
jan. 31
15:57
Milyen a jó állam? (Metropol)
Elindult a www.joallam.kormany.hu oldalon elérhető Jó állam fórum, ahol az állam működésével kapcsolatban fejthetik ki véleményüket az érdeklődők; az első napon ezt csaknem 200-an tették meg.
jan. 31
15:57
Óceánjáró balesete - Végleg leállították az áldozatok keresését a víz alatt (Kripto Akadémia)
Biztonsági okok miatt végleg leállították kutatást a hajótörést szenvedett olasz óceánjáró vízzel elöntött részeiben - közölte az olasz polgári védelem és tűzoltóság kedden.
jan. 31
16:33
Cseh kifogások a pénzügyi unió ellen (Metropol)
Csehországnak három "lényeges" kifogása van a pénzügyi unió mai formája ellen, s ez az oka annak, hogy nem csatlakozott a megállapodáshoz, állítja Petr Necas cseh miniszterelnök. Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter, a koalíciós TOP 09 párt elnöke, illetve Bohuslav Sobotka, az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnöke szerint Necas álláspontja "káros Csehország számára".
jan. 31
17:45
Expressz emberrablás Venezuelában (Metropol)
Venezuelában hét külföldi diplomatát vagy követségi alkalmazottat raboltak el váltságíjat követelő emberrablók. Az El Universal című caracasi lap cikke szerint erre a sorsra jutott a mexikói nagykövet is.
jan. 31
18:03
Megtagadta az osztrák elnök a kitüntetést a kristályéjszaka hasonlat miatt (Kripto Akadémia)
Megtagadta az állami kitüntetést az osztrák államfő kedden egy politikustól, aki a náci zsidóellenes pogromokhoz hasonlította az előző heti bécsi szélsőjobboldal-ellenes tüntetéseket.
jan. 31
18:21
Tőkés folytatná az egyházi átvilágítást és határon túli elszámoltatást akar (Kripto Akadémia)
Az erdélyi magyar történelmi egyházak átvilágításának folytatását, valamint a határon túli magyar gazdasági elszámoltatást szorgalmazza Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke, európai parlamenti képviselő - olvasható az EP-képviselő sajtóirodájának közleményében.
jan. 31
18:57
Putyin mellett tüntetnek Moszkvában (Metropol)
Ellentüntetést szervez Moszkvában szombatra, a Vlagyimir Putyinnal szemben készülő nagy ellenzéki tiltakozás napjára az orosz kormányfő elnökjelöltségét támogató nacionalista pártszövetség.
jan. 31
19:51
Az olasz képviselők után a szenátorok fizetését is csökkentették (Kripto Akadémia)
A római parlament alsóházának hétfői döntését követve a felsőház is bércsökkentést vezetett be, amelyet az olasz sajtó fenntartásokkal kezel.
jan. 31
20:45
RMDSZ: súlyos csapás a magyar kormány csángószövetségről szóló döntése (Kripto Akadémia)
Súlyos csapás a romániai magyarság számára a magyar kormánynak az a döntése, amely szerint megvonják a Moldvai Csángómagyarok Szövetségétől az ottani magyar nyelvű oktatás koordinálásának és vezetésének feladatát - olvasható a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) keddi közleményében.

Keresés