2012. január 21. szombat

jan. 21
5:09
Káosz Afganisztánban (Kripto Akadémia)
A francia hadsereg tegnap minden képzési és harci támogatási műveletét felfüggeszte miután egy afgán katona négy francia társát megölte. Franciaország a csapatkivonást is felgyorsíthatja - jelentette be Nicolas Sarkozy államfő. Egy NATO helikopter is lezuhant, hat szövetséges katona vesztette életét.
jan. 21
5:45
Román tavasz kezdődött? (Kripto Akadémia)
A hét napja tartó romániai kormányellenes demonstrációkra próbált rátelepedni tegnap a liberális-szociáldemokrata ellenzéki pártszövetség, kevés sikerrel. Mind a Facebook tüntetők, mind a diákok távol tartották magukat a bukaresti pártrendezvénytől. Sepsiszentszörgyön százak vonultak utcára.
jan. 21
5:47
Liberalizálja a gazdaságot az új olasz kormány (Kripto Akadémia)
A súlyos adósságcsapdába került olasz gazdaságot élénkítő intézkedéseket tett közzé Mario Monti kormánya. Szakértők szerint a tervezett és szükséges reformok komoly hatással lesznek Olaszország életére miután Silvio Berlusconi kormánya elodázta a reformokat.
jan. 21
5:49
Csapdában a Fatah (Kripto Akadémia)
Miközben jordán közvetítéssel folynak a közvetlen palesztin-izraeli béketárgyalások újraindításának előkészületei, az izraeli hadsereg terrorizmus gyanújával őrizetbe vett két palesztin parlamenti képviselőt. A Hamász a tárgyalások azonnali megszakítását kéri a Fatahtól. Mahmúd Abbász csapdába került.
jan. 21
6:03
Leállították a Costa Concordia mentését (Kripto Akadémia)
Elsüllyedhet a múlt pénteken zátonyra futott Costa Concordia luxushajó a viharos időjárás következtében - a kutatási és mentési munkálatokat is leállították. A környezetvédők figyelmezetnek: a hajótestben levő üzemanyag környezeti katasztrófát is okozhat. Már csupán egy nőt keresnek a hajótörött magyarok közül.
jan. 21
6:18
Ez történt a héten - két percben (Kitekintő)
Jerzy Buzek, Martin Schulz, Orbán Viktor és a dán miniszterelnök: ők voltak a hét legfontosabb szereplői Strasbourgban.
jan. 21
7:30
Honlap indult a felesleges bürokrácia ellen (Kitekintő)
Dmitrij Medvegyev orosz államfő kezdeményezésére pénteken megkezdte működését az a weboldal, amelyre az értelmetlen és káros bürokratikus ügyintézésről várnak bejelentéseket.
jan. 21
8:06
Kamatemeléssel indíthatják az évet Simorék (Kitekintő)
Kedden, január 24-én ül össze a jegybank idén először, a piaci konszenzus szerint 50 bázisponttal 7,50%-ra emelkedhet az irányadó ráta, ami áttételesen hasonló mozgásokat indukálhat a hazai hitelkamatokban is.
jan. 21
8:24
Politikai döntés kell a kettős állampolgárságról (Kitekintő)
Kizárólag politikai döntés oldhatja meg a kettős állampolgársággal kapcsolatos szlovák–magyar vitát, véli Balogh Csaba.
jan. 21
8:27
Éles vita az internetes kalózkodásról (Kripto Akadémia)
Határozatlan időre felfüggesztette a kongresszus az internetes kalózkodás elleni törvénytervezetek, a SOPA és a PIPA kidolgozását az amerikai kongresszus, miután online szolgáltatók ezrei és a felhasználók milliói tiltakoztak ellenük.
jan. 21
9:18
Holnap fog eldőlni az ország jövője (Kitekintő)
Horvátország vasárnap dönt az uniós tagságról. A politikai elit java elkötelezett az integráció iránt, most viszont a választópolgárok vehetik kezükbe a délszláv állam sorsát.
jan. 21
9:54
A tyúkok miatt is büntethet Brüsszel (Infostart)
Kötelezettségszegési eljárást indít az Európai Bizottság tizennégy uniós tagállam, köztük Franciaország és Magyarország ellen, mert nem bánnak kellően jól a tójótyúkjaikkal. Egy még 1999-ben elfogadott uniós jogszabály előírja ugyanis, hogy 2012. január 1-jétől minden tyúk számára legalább 750 négyzetcentiméteres, fészekkel vagy ülőkével ellátott területet kell biztosítani.
jan. 21
10:30
Kemény félév vár a dánokra (Kitekintő)
A héten debütált a dán soros elnökség az Európai Parlament ülésén. A dán miniszterelnök most arról beszél, mire készülnek a következő hat hónapban.
jan. 21
10:48
Rosszul teljesített az orosz piac (Kitekintő)
Megjelentette előzetes 2011-es eredményeit a Krka, a szlovén gyógyszergyártó.
jan. 21
11:06
Clinton: Iránnak komolyságot és őszinteséget kell tanúsítania (Infostart)
Iránnak komolyságot és őszinteséget kell tanúsítania azokban a kijelentéseiben, amelyekben azt bizonygatja, hogy vitatott atomprogramjáról újrakezdené a tárgyalásokat - közölte Hillary Clinton amerikai külügyminiszter Washingtonban szombaton német kollégájával, Guido Westerwelle tartott közös sajtótájékoztatóján.
jan. 21
11:09
A franciák gyorsabban vonhatják ki katonáikat Afganisztánból (Metropol)
Kabulba látogatott Gérard Longuet védelmi miniszter szombaton, egy nappal azután, hogy Franciaország bejelentette afganisztáni katonai műveleinek felfüggesztését.
jan. 21
11:24
Erdélyben az RMDSZ a legnépszerűbb (Kitekintő)
Az erdélyi magyar biztos szavazók több mint kétharmada a Romániai Magyar Demokrata Szövetségre (RMDSZ) szavazna, ha a következő vasárnapon kerülne sor a választásokra - derül ki egy felmérésből.
jan. 21
11:42
Chuck Norris dönti el, ki legyen a republikánusok elnökjelöltje? (Infostart)
Szoros állás alakult Mitt Romney és Newt Gingrich között a szombaton Dél-Karolina államban megtartandó republikánus előválasztás küszöbén, amikor az is kiderült, hogy hivatalosan mégsem Romney, hanem Rick Santorum nyerte az első, iowai megmérettetést.
jan. 21
12:03
Késes rablók garázdálkodnak brit földön (Kripto Akadémia)
Naponta átlagosan 42 késsel elkövetett rablást él meg a brit lakosság, erőszakos bűnesetből pedig tavaly összesen 2,2 millió volt a szigetországban.
jan. 21
12:18
Jó lesz felkészülni: óriási áramszünet jöhet (Kitekintő)
Szerbia energiaellátásának 70 százaléka került veszélybe az obrenovaci Nikola Tesla Hőerőművek (Termoelektrane „Nikola Tesla”, TENT) munkásainak sztrájkja miatt.
jan. 21
12:20
Mocskos kampányra számíthatunk (Kitekintő)
A SITA hírügynökség szakértői vegyesen értékelték a választási kampány idei menetét. A fő témát a Gorilla-ügyirat adja, kemény szóváltások várhatóak, személyesen csak kevés választóhoz lehet eljutni.
jan. 21
12:57
ÁNTSZ: több európai országban gyorsult az influenza terjedése (Kripto Akadémia)
Az előző héthez képest Európában megduplázódott azon országok száma, amelyekben felgyorsult az influenza terjedése - számolt be az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Facebook-oldalán.
jan. 21
13:15
Kijevi hetilap az ukrán-magyar államközi kapcsolatok vitás kérdéseiről (Kripto Akadémia)
A kárpátaljai magyarság politikai törekvéseivel és ennek fényében az ukrán-magyar viszonnyal foglalkozó írást közölt szombaton megjelent számában a Zerkalo Nyegyeli című ukrán hetilap.
jan. 21
13:30
Ismét elővehetik a médiatörvényt (Kitekintő)
További együttműködési készségéről biztosította Martonyi János külügyminiszter Thorbjorn Jaglandot, az Európa Tanács főtitkárát abban a válaszlevélben, amelyet pénteken küldött a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartásán őrködő strasbourgi székhelyű szervezet tisztségviselőjének.
jan. 21
13:33
Közvéleményformálók a becsületes Oroszországért (168 Óra Online)
Oroszországban nagy médiafigyelem mellett megalakult a Választói Liga, a nyilatkozata szerint „az első lépés egy olyan társadalmi szervezet létrehozásában, amely becsületes választásokért és becsületes országért küzd. ” Az alapítók közismert értelmiségiek (például , , akiknek a könyvei háromszázezres példányszámban jelennek meg), többen részt vettek a törvényhozási választások meghamisítása miatti…
jan. 21
13:48
A hitelért cserébe még az egykulcsos adót is feladná a kormány (Kitekintő)
Nem lát egyetlen tényezőt sem, ami blokkolhatná a tárgyalások megkezdését az IMF-fel és az Európai Unióval a magyar hitelkérelemről – közölte az Olli Rehn-nel tartott informális egyeztetést követően Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter, aki természetesnek nevezte, hogy az egykulcsos adó is része a tárgyalási folyamatnak.
jan. 21
14:24
Égető szükség van a magyarok összefogására Tőkés szerint (Kitekintő)
A Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács (KMAT) azonnali összehívását kezdeményezte Tőkés László, a testület elnöke, aki szerint elérkezett az idő arra, hogy új lendületet adjanak az autonómia-küzdelmeknek az európai állampolgári kezdeményezés révén.
jan. 21
14:42
A Muzulmán Testvériség a képviselői helyek közel felét szerezte meg Egyiptomban (Infostart)
A legnagyobb iszlamista párt a képviselői helyek 47 százalékát szerezte meg az egyiptomi parlamenti választásokon a szombaton közzétett hivatalos adatok szerint.
jan. 21
15:18
Nagyon fog fájni: ez vár ránk is, ha jön az IMF (Kitekintő)
Miről szól a politika: pénzről és gazdasági mutatókról, vagy a változásokról, amelyeket a kisemberek tapasztalnak meg a bőrükön nap mint nap?
jan. 21
15:20
Ismét a kötelező szabad vasárnapért küzdenek a kereszténydemokraták (Kitekintő)
A vasárnap mindenki számára legyen munkaszüneti nap – ezt akarja elérni a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) a március 10-i előrehozott választások után.
jan. 21
15:39
Oroszországban is politikai változtatásokat sürget az Európa Tanács (Kripto Akadémia)
Oroszországban komoly és tartós politikai változásokra van szükség - vélekedett az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése küldöttségének vezetője szombaton Moszkvában.
jan. 21
16:12
Újságírókra támadtak a tüntetésen (Kitekintő)
Pénteken is folytatódtak Bukarestben és Románia számos településén a Traian Băsescu államfő és a kormány elleni tüntetések.
jan. 21
16:15
Feloszlatott a horvát rendőrség egy EU-ellenes tüntetést (Metropol)
Összetűzött szombaton a horvát rendőrség nacionalista tüntetőkkel, akik megpróbálták eltávolítani a Zágráb főterén felállított európai uniós zászlót, egy nappal a horvát EU-csatlakozásról rendezendő népszavazás előtt. A megmozdulást feloszlatták, többen megsérültek, három embert előállítottak.
jan. 21
16:17
Tarolt a Muzulmán Testvériség az egyiptimo választáson (Metropol)
A legnagyobb iszlamista párt a képviselői helyek 47 százalékát szerezte meg az egyiptomi parlamenti választásokon a szombaton közzétett hivatalos adatok szerint.
jan. 21
16:19
Előválasztás Dél-Karolinában (Metropol)
A szavazók négy versenyben maradt aspiráns közül választhatják ki, hogy kit támogatnak a párt hivatalos elnökjelölti tisztségének elnyeréséért folytatott küzdelemben.
jan. 21
16:48
Ettől a tervtől végleg elszállhatnak a benzinárak (Kitekintő)
Olajembargóval és az iráni bankrendszer meggyengítésével büntetheti az Európai Unió hétfőn a perzsa államot. Az uniós külügyminiszterek a hétfői ülésükön valószínűleg újabb szankciókat hoznak Irán ellen, közben viszont arról gondolkodnak a tagországok, hogy hogyan kompenzálják az embargó miatt olajhiányt elszenvedő tagállamokat, leginkább Görögországot.
jan. 21
17:09
Újabb holttestet találtak a hajótestben (Metropol)
A mentőosztagok újabb holttestet találtak az egy hete az olaszországi Giglio szigeténél hajótörést szenvedett és oldalára borult óceánjáróban. Ezzel tizenkettőre emelkedett a múlt pénteki szerencsétlenség halálos áldozatainak száma.
jan. 21
17:24
Újabb kemény külföldi kritikát kapott az ország (Kitekintő)
Oroszországban komoly és tartós politikai változásokra van szükség - vélekedett az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése küldöttségének vezetője szombaton Moszkvában.
jan. 21
18:03
Svájci lap Orbán "kétes" módszereiről (Metropol)
A svájci Neue Zürcher Zeitung elemzésében párhuzamot vont Lengyelország és Magyarország között. Cyrill Stieger szerint Jaroslaw Kaczynskihoz hasonlóan Orbán Viktor is azt hirdeti, hogy a rendszerváltás csak az ő győzelmével teljesedett ki. Hírünk a világban.
jan. 21
18:21
Gingrich fölényesen vezet Dél-Karolinában (Metropol)
Fölényes, 14 százalékpontos vezetésre tett szert az elmúlt két nap alatt Newt Gingrich republikánus elnökjelölt-aspiráns a dél-karolinai republikánus választók körében a legfőbb riválisával, Mitt Romney-val szemben.
jan. 21
18:21
"Színtiszta provokáció" - Orbán szavai kiverték a biztosítékot (168 Óra Online)
Vezető európai lapok pénteken újabb kommentárokat közöltek az Európai Parlamentben Magyarországról rendezett vitával kapcsolatban. A Bildben megjelent előző napi interjú a német kormány emberi jogi politikáért és humanitárius segítségnyújtásért felelős megbízottja szerint azt a benyomást kelti, mintha nem is az EU érvei, hanem Brüsszel hatalma előtt hajolna meg a kormányfő, holott a demokráciát…
jan. 21
18:36
Újabb csapás érte a médiacézárt (Infostart)
A világ legnagyobb példányszámú bulvárlapja, az angol News of the World belebukott a törvényszegéssé fajuló pletykavadászatba. Mivel lehallgatta közéleti személyiségek, valamint film- és sportsztárok mobiltelefonos magánbeszélgetéseit, a bíróság megszűnésre kényszerítette és kártérítések kifizetését rendelte el. Legújabban harminchét károsult kapott tetemes kártérítést.
jan. 21
18:36
Csúnya ügy: újabb nemzetközi balhéba keveredhet az ország (Kitekintő)
Általános felháborodást váltott ki az a videofelvétel, amelyen indiai határőrök láthatók, amint megkínoznak egy bangladesi tehéncsempészt. Az eset miatt ismét feszültté vált a viszony a két ország között.
jan. 21
18:39
Halottak és sebesültek Nigériában (Metropol)
Legalább 121 ember meghalt Kano észak-nigériai nagyvárosban egy radikális iszlamista szekta összehangolt támadásaiban.
jan. 21
19:12
Megkezdődött az előválasztás Dél-Karolinában (Kitekintő)
Dél-Karolina államban szombaton megkezdődött a Republikánus Párt előválasztása, amelyen a szavazók négy versenyben maradt aspiráns közül választhatják ki, hogy kit támogatnak a párt hivatalos elnökjelölti tisztségének elnyeréséért folytatott küzdelemben.
jan. 21
19:48
Eltörlik az államvasút óriási adósságát (Kitekintő)
A román kormány 4,5 milliárd lejes (több mint egymilliárd eurós) állami adósságot enged el a Román Vasúttársaságnak (CFR SA) – tudta meg a Mediafax hírügynökség egy sürgősségi kormányrendelet tervezetéből.
jan. 21
20:24
Uniós zászlót égettek a magyarokért (Kitekintő)
Több százan vettek részt a Magyarországot támogató szimpátiatüntetésekben szombaton a varsói magyar nagykövetség és más lengyel nagyvárosok külképviseletei előtt. A fővárosban a magyarokat támogató levelet adtak át a magyar külügy képviselőjének, és uniós zászlót égettek.

Keresés