2011. január 1. szombat

jan. 1
0:00
Nap idézete: boldog újévet! (Kitekintő)
A Kitekintő szerkesztősége
jan. 1
8:24
Kettős állampolgárság egyszerűsített honosítással (Kripto Akadémia)
Január 1-jétől kell alkalmazni az egyszerűsített honosítási eljárást, aminek segítségével a határon túli kettős állampolgárságot szerezniük. Az országgyűlés májusban fogadta el azt a törvénymódosítást, amely szerint akár három hónap alatt magyar állampolgárságot kaphat a kérelmező.
jan. 1
8:42
Magyarország hat hónapra átvette az uniós elnökséget (Kripto Akadémia)
"Európa mi vagyunk" címmel a budapesti Millenárison rendezett mulatsággal Magyarország éjfélkor átvette az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét Belgiumtól, és ezzel lezárja a spanyol-belga-magyar elnökségi trió munkáját. A hivatalos átadás-átvétel ugyanakkor csak január 6-án lesz Brüsszel és Budapest között, és az Európai Bizottság és a magyar kormány először január 7-én tart közös…
jan. 1
9:18
Halálra verték az újságírót (Kitekintő)
Halálra vertek egy kínai újságírót Hszincsiangban, kollégái szerint a munkája miatt, városi hivatalnokok állhatnak az eset mögött.
jan. 1
9:54
Kormányellenes tüntetés volt a fővárosban szilveszter napján (168 Óra Online)
Moszkvában és Szentpéterváron több százan tüntettek a kormány ellen péntek este néhány órával az újév beköszönte előtt.
jan. 1
9:56
Vérfürdő szilveszter éjjel: bomba robbant az újévi mise után (168 Óra Online)
Újabb jelentések szerint 21 ember halt meg abban az autóbombás merényletben, amelyet szombatra virradó éjjel az észak-egyiptomi Alexandria egyik kopt keresztény templománál hajtottak végre. További nyolc sebesültről tudnak.
jan. 1
10:12
Az észak-koreai agresszió éve (Kitekintő)
Egymással farkasszemet néző koreaiak, kiújuló szigetviták és a mindenhová elérő kínai kéz - Kelet-Ázsia 2010-ben.
jan. 1
10:12
Bomba robbant egy alexandriai templomnál (Kripto Akadémia)
Legkevesebb hét ember életét vesztette és 24-en megsebesültek szombat éjszaka, amikor gépkocsiba rejtett pokolgép robbant az egyiptomi kopt keresztények központjának számító Alexandria egyik templománál. A Sidi Bechr kerületben álló al-Kiddissine templomnál akkor robbant a bomba, amikor a hívők az újévi istentiszteletet követően, nem sokkal éjfél után elhagyták az épületet.
jan. 1
11:06
Szlovákiában beköszönt a megszorítások éve (Kitekintő)
2011 Szlovákiában ismét a megszorítások évének ígérkezik. A szlovák kormány 1,75 milliárd euró mértékű kiadáscsökkentő és bevételnövelő csomagot fogadott el, melyből 770 millió eurót a lakosság közvetlenül, saját pénztárcáján is megérez.
jan. 1
11:24
Milliók ünnepelték az utcákon a szilvesztert (Kripto Akadémia)
Világszerte milliók ünnepelték az utcákon az újév beköszöntét. A legnagyobb bulik sorát az ausztráliai Sydney nyitotta, ahol másfél millió ember nézte végig a tűzijátékot. Európában hagyományosan Londonban, Berlinben és Párizsban volt a legnagyobb tömeg az utcákon, de a tengerentúlon, New Yorkban és Rióban is milliókat vonzott a közterekre a szilveszter. A jókedvet azonban több helyen visszafogták…
jan. 1
12:36
Kommentárok a magyar uniós elnökségről (Infostart)
Budapesti keltezésű, elemző tudósításokban számolt be az AFP francia és dpa német hírügynökség arról, hogy szombattól fél éven keresztül Magyarország tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztét. A hírügynökségek kiemelték, hogy a 27 tagállamot tömörítő Európai Unió rendkívül nehéz kihívások előtt áll, ugyanakkor tudósítottak arról is: Magyarország olyan időszakban vette át az elnökségi…
jan. 1
12:36
Szilveszteri robbantások Afrikában - 25 halott (Kripto Akadémia)
Huszonegyre emelkedett az egyiptomi Alexandria egyik kopt templománál elkövetett, éjfél utáni merénylet halálos áldozatainak száma - közölte Ussama Abdel Moneim, a kairói belügyminisztérium egyik illetékese az AFP-vel, hozzátéve, hogy nyolc embert kezelnek kórházban sérülései miatt. Az első jelentések hét halálos áldozatról és 24 sebesültről szóltak.
jan. 1
12:54
Robbantás Alexandriában (Metropol)
Hoszni Mubabarak elnök a terrorizmussal szembeni egységes fellépésre szólította fel Egyiptom muzulmán és keresztény lakosságát, válaszul arra, hogy szombatra virradó éjjel 21 ember halálát okozta egy autóbombás merénylet az észak-egyiptomi Alexandria egyik kopt keresztény templománál
jan. 1
13:12
Gazdasági önrendelkezéstől az autonómiáig (Kitekintő)
Ma már kitartó, erélyes, meg nem alkuvó, közép- és hosszú távú tervekre alapozott politizálással kívánják elérni az autonómiát. Katalónia élenjáró.
jan. 1
13:12
Önálló szakma lett Romániában a jövendőmondás (Kripto Akadémia)
Mostantól legálisan dolgozhatnak a látnokok és asztrológusok Romániában, ahol január elsejétől hivatalos szakmaként ismerik el a jövendőmondást. A bukaresti kormány december utolsó hetében fogadta el az erről szóló jogszabályt.
jan. 1
13:30
Orbán célja sikerre vinni az Európa 2020 stratégiát (Infostart)
Mindenki erős Európát szeretne, és ennek szellemében az Európai Unió Tanácsának soros magyar elnöksége mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy az Európa 2020 stratégia sikeresen megvalósuljon - jelentette ki Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a Tanács honlapján szombaton megjelent exkluzív interjúban.
jan. 1
13:48
Hullámvasúton az új kormány (Kitekintő)
2010 második fele Nagy-Britanniában megszorításokat, diáktüntetéseket, hercegi eljegyzést, és az ellenzéknek új vezetőt hozott.
jan. 1
14:24
Alákérdeztek Orbánnak: hallgatott az őt ért európai kritikákról (168 Óra Online)
Mindenki erős Európát szeretne, és ennek szellemében az Európai Unió Tanácsának soros magyar elnöksége mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy az Európa 2020 stratégia sikeresen megvalósuljon – jelentette ki Orbán Viktor a Tanács honlapján szombaton megjelent exkluzív interjúban.
jan. 1
14:24
Akasztással kezdték az évet Iránban (Kripto Akadémia)
Négy, emberrablással és gyilkossággal vádolt elítéltet akasztottak fel Iránban az újév első napján - jelentette szombaton az IRNA hivatalos iráni hírügynökség. A négy férfit Szisztán-Beludzsisztán tartomány fővárosa, Záhedán egyik börtönében végezték ki. A vád szerint a csoport embereket rabolt el, és váltságdíjat követelt családjaiktól a szabadon bocsátásukért. Három túszt és egy rendőrt azonban…
jan. 1
15:18
Öngyilkos merénylet egy alexandriai kopt keresztény templom ellen (Infostart)
Robbanás ölt meg legalább 17 hívőt szombatra virradó éjjel az észak-egyiptomi Alexandria egyik kopt keresztény temploma előtt; a belügyminisztérium közleménye szerint a támadást egy külföldről támogatott öngyilkos merénylő hajtotta végre.
jan. 1
15:18
Könnygázba halt bele egy demonstráló nő Ciszjordániában (Kripto Akadémia)
Meghalt egy palesztin nő péntek éjszaka, amikor egy ciszjordániai tüntetésen belélegezte az izraeli rendfenntartók által kilőtt könnygázt - közölték szombaton palesztin orvosok. A 36 éves Jawaher Abu Rahma Bilin faluban vett részt egy rendszeresen megrendezett, az izraeli telepbővítések elleni felvonuláson. Az izraeli hadsereg szerint a demonstráción mintegy 250 erőszakos tüntető vett részt, ezért…
jan. 1
15:36
A pápa újévi üzenete (Metropol)
A világ vallási vezetőinek találkozóját kezdeményezte hagyományos újévi istentiszteletén, szombaton XVI. Benedek pápa.
jan. 1
15:54
Die Presse: Orbán megszállott hatalmi ember (168 Óra Online)
Orbán Viktor traumái címmel közölt elemzést szombati számában az Európai Unió elnökségét átvevő Magyarországról a Die Presse című osztrák napilap. Egyetlen politikus sem formálta olyan mértékben az elmúlt húsz évben a magyar politikát, mint Orbán Viktor, akár ékesszóló ellenzéki politikusként, akár dörzsölt politikai taktikusként a kormány élén. Az álmos vidéki településen, Alcsútdobozon felnőtt…
jan. 1
16:12
Orbán: az unió soros magyar elnöksége mindent megtesz a sikerért (Kripto Akadémia)
Az unió soros magyar elnöksége mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy az Európa 2020 stratégia sikeresen megvalósuljon - mondta Orbán Viktor abban az exkluzív interjúban, amely az Európai Unió Tanácsának honlapján jelent meg az újév első napján. A szombati interjúban a magyar miniszterelnök két területre hívja fel a figyelmet: egy átfogó európai romastratégia szükségességére, valamint arra,…
jan. 1
16:30
Orbán Viktor traumái címmel közölt írást a Die Presse (Metropol)
Orbán Viktor traumái címmel közölt elemzést szombati számában az Európai Unió elnökségét átvevő Magyarországról a Die Presse című osztrák napilap. Egyetlen politikus sem formálta olyan mértékben az elmúlt húsz évben a magyar politikát, mint Orbán Viktor, akár ékesszóló ellenzéki politikusként, akár dörzsölt politikai taktikusként a kormány élén.
jan. 1
16:30
Felrobbantották a Sztálin-szobrot Ukrajnában (Kripto Akadémia)
Szombatra virradó éjjel felrobbantották Joszif Sztálin szobrát a dél-kelet ukrajnai Zaporizzsjában. A helyi kommunista párt szerint terrorcselekmény történt az alig fél éve felállított szobor ellen.
jan. 1
17:06
Slota: Radičová kifejezetten szerelmes volt a magyar miniszterelnökbe (Kripto Akadémia)
Szlovákiával szembeni árulásnak tartja Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke a kettős állampolgárság kérvényezését, és a szlovák kormánykoalíció politikusainak igyekezetét is, hogy a magyar honosítása törvényre adott szlovák "választörvényből" töröljék, hogy automatikusan elveszti szlovák állampolgárságát, aki idegen ország állampolgárságáért folyamodik. A politikus ezt a SITA szlovák…
jan. 1
17:24
Tíz embert tapostak agyon egy újévi mulatságon (Kripto Akadémia)
Tíz ember életét vesztette a Dél-afrikai Köztársaságban, amikor egy bárban tartott újévi ünnepségen eltiporta őket a pánikba esett tömeg. Az SAFM rádió szerint verekedés tört ki, és a közelből menekülni próbálók a táncparkett felé tódultak.
jan. 1
17:42
Mit hoz 2011 a kárpát-medencei magyarságnak? (Kitekintő)
Egy eseménydús 2010-es esztendő után egy legalább ugyanennyire tömött 2011-re számíthat a Kárpát-medence. Milyen jóslatokat engednek meg az elmúlt év eseményei?
jan. 1
17:42
Börtönlázadás Nagy-Britanniában (Kripto Akadémia)
Több mint 140 kommandóst vezényeltek a dél-angliai Ford fogházba, miután a rabok gyújtogatni kezdtek szombaton. A zavargás azután robbant ki, hogy a személyzet ellenőrizni akarta a rabokat, hogy fogyasztottak-e alkoholt.
jan. 1
18:18
Budapestre érkezik az Európai Unió vezetése (Infostart)
Jövő héten Budapestre látogat az Európai Bizottság, hogy hivatalosan egyeztessen a most kezdődött félév teendőiről a szombaton hivatalba lépett soros elnök, Magyarország kormányával.
jan. 1
18:18
Tüntetés Moszkvában és Szentpéterváron (Metropol)
Moszkvában és Szentpéterváron több százan tüntettek a kormány ellen péntek este néhány órával az újév beköszönte előtt. A rendőrség a fővárosban 68, Szentpéterváron pedig 50 embert vett őrizetbe, köztük Borisz Nyemcov volt miniszterelnök-helyettest, jelenleg a liberális ellenzék egyik vezéralakját.
jan. 1
18:18
Három halottja van a Tu-134-es balesetének Oroszországban (Kripto Akadémia)
Három ember meghalt, amikor kigyulladt egy Tu-134-es tipusú gép az észak-oroszországi Turgutban szombaton. A gép felszálláshoz készült, amikor lángba borult.
jan. 1
18:20
Orosz utasszállító repülő balesete (Metropol)
Felrobbant egy orosz utasszállító repülő egyik motorja szombaton egy szibériai repülőtéren. A gép utasai közül hárman meghaltak, 43-an megsérültek - közölte a mentőszolgálat szóvivője.
jan. 1
18:36
Zavargások Egyiptomban a hajnali robbantás miatt (Metropol)
Robbanás ölt meg legalább 17 hívőt szombatra virradó éjjel az észak-egyiptomi Alexandria egyik kopt keresztény temploma előtt; a belügyminisztérium közleménye szerint a támadást egy külföldről támogatott öngyilkos merénylő hajtotta végre.
jan. 1
18:36
Médiahatóság: Ice T nem Kossuth Lajos! (Kripto Akadémia)
A médiahatóság eljárása a Tilos Rádió és Ice T ügyében nem a szankciókról, hanem a törvények betartásáról szól - állítja szombat este kiadott közleményében a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. A dokumentum egyben arra hívja fel a hatóság levele ellen az interneten fellépő kommentelők figyelmét, hogy ne keverjék össze az amerikai rappert Kossuth Lajossal, "a sajtószabadság igazi hősével".
jan. 1
19:48
The Times: Orbán a térség legkíméletlenebb politikusa (Kripto Akadémia)
Magyarországgal, a magyar uniós elnökséggel és a magyar miniszterelnökkel foglalkozik szombaton megjelent, terjedelmes írásában a The Times. A Londonban megjelenő, mértékadó politikai lap "a térség legkíméletlenebb politikusának nevezi Orbán Viktort, és külön foglalkozik a médiatörvénnyel, illetve annak bel- és külföldi bírálóival.
jan. 1
20:24
Az euró mellett érvelt évértékelőjében a német kancellár (Kripto Akadémia)
Az euró fontosságára hívta fel a figyelmet Angela Merkel német kancellár pénteki évértékelő beszédében, utalva arra, hogy a németek egyre kevésbé lelkesek a közös európai valuta iránt, miután Írországot és Görögországot is ki kellett segíteni az adósságválságból.
jan. 1
20:42
Felesküdött Dilma Rousseff, Brazília első női elnöke (Metropol)
Szombaton letettette a hivatali esküt Brazília történelmének első női elnöke, Dilma Rousseff.

2011. január 2. vasárnap

jan. 2
7:48
Vadászgépeket riadóztattak egy utasszállító miatt Washingtonban (Infostart)
Washingtonban rövid időre ki kellett üríteni a kongresszust, mert egy utasszállító engedély nélkül berepült az amerikai főváros feletti tiltott légtérbe.
jan. 2
8:42
Kellemetlen helyzetbe került a köztársasági elnök (Kitekintő)
Az év második felére igencsak felgyorsultak az események Franciaországban. Küzdelem bel- és külföldön, tiltakozások, népszerűségvesztés és kormányátalakítás.
jan. 2
8:42
Hatalmas apparátus kutat a családirtás tettesei után (168 Óra Online)
Eulau kelet-németországi település, Halle közelében. A tömeges mészárlás áldozataira egy kavicsbánya megművelésénél bukkantak. Négy sír került elő, azokba 13 halottat temettek: nőket, férfiakat, gyerekeket, Valamennyi tetemen súlyos testi sérülések, főleg baltacsapások nyomai. Kik lehetettek a tettesek?
jan. 2
9:00
Izrael légicsapással válaszolt a támadásra (Metropol)
Izrael a Gázai övezetre mért légicsapásokkal torolta meg rakéták indítását, két célpontot is támadott, két ember megsebesült, jelentették be a palesztin mentőszolgálat illetékesei.
jan. 2
9:02
Hétéves gyerek a H1N1 legújabb áldozata (Metropol)
Svédországban is újra megjelent a H1N1 influenzavírus, a fertőzöttek közül Helsingborgban meghalt egy hétéves gyermek, jelentették be a svéd egészségügyi hatóságok. A hivatalos statisztika szerint a gyermek volt a H1N1 vírus első halálos áldozata ezen a télen.
jan. 2
9:18
Lemondatták a köztársasági elnököt (Kitekintő)
Váratlanul jól sült el a Pravda szilveszteri tréfája - a napilapnál viccből megírták, hogy Ivan Gašparovič államfő a távozását fontolgatja, a cseh hírügynökség viszont komolyan vette a hírt, melyet aztán több hírportál is átvett.
jan. 2
10:12
Egészségesebb igazságszolgáltatásra lenne szükség (Kitekintő)
Politikai hovatartozástól függetlenül mindenkinek az igazságszolgáltatás egészségessebbé tételére kellene törekednie Ivan Gašparovič szerint. Az államfő ezt újévi beszédében hangsúlyozta.
jan. 2
10:12
Világbékét - összehívta a világ vallási vezetőit a pápa (168 Óra Online)
Hagyományos újévi istentiszteletén, szombaton XVI. Benedek pápa a világ vallási vezetőinek találkozóját kezdeményezte.
jan. 2
10:12
Már halottja is van az ausztrál áradásoknak (Kripto Akadémia)
Bejelentették, hogy már halottja is van az ausztrál áradásoknak - közölték vasárnap helyi illetékesek. Egy eltűntként nyilvántartott asszony holttestét ugyanis megtalálták a mentőalakulatok.
jan. 2
10:48
Változott a GYES is (Kitekintő)
Szlovákiában januártól a szülők nagy részének havi 190,1 euró gyermekgondozási segély (gyes) jár.
jan. 2
11:06
Hatodszorra is házasodna a 110 éves malajziai férfi (Kripto Akadémia)
Készen áll egy újabb házasságra egy 110 éves, malajziai férfi, miután egy 82 éves asszony jelentkezett az aggastyán felhívására és jelezte: hozzámenne az öregemberhez - számolt be a helyi sajtó vasárnap.

Keresés