2011. január 1. szombat

jan. 1
0:00
Nap idézete: boldog újévet! (Kitekintő)
A Kitekintő szerkesztősége
jan. 1
8:24
Kettős állampolgárság egyszerűsített honosítással (Népszava)
Január 1-jétől kell alkalmazni az egyszerűsített honosítási eljárást, aminek segítségével a határon túli kettős állampolgárságot szerezniük. Az országgyűlés májusban fogadta el azt a törvénymódosítást, amely szerint akár három hónap alatt magyar állampolgárságot kaphat a kérelmező.
jan. 1
8:42
Magyarország hat hónapra átvette az uniós elnökséget (Népszava)
"Európa mi vagyunk" címmel a budapesti Millenárison rendezett mulatsággal Magyarország éjfélkor átvette az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét Belgiumtól, és ezzel lezárja a spanyol-belga-magyar elnökségi trió munkáját. A hivatalos átadás-átvétel ugyanakkor csak január 6-án lesz Brüsszel és Budapest között, és az Európai Bizottság és a magyar kormány először január 7-én tart közös…
jan. 1
9:18
Pilóta nélküli gépek gyilkoltak Pakisztánban (MaHu)
Legalább 14 feltételezett lázadóval végzett két egymást követő amerikai rakétatámadás szombaton Pakisztán északnyugati részén, az afgán határ közelében - közölték a pakisztáni hírszerzés tisztségviselői.
jan. 1
9:18
Halálra verték az újságírót (Kitekintő)
Halálra vertek egy kínai újságírót Hszincsiangban, kollégái szerint a munkája miatt, városi hivatalnokok állhatnak az eset mögött.
jan. 1
9:54
Kormányellenes tüntetés volt a fővárosban szilveszter napján (168 Óra Online)
Moszkvában és Szentpéterváron több százan tüntettek a kormány ellen péntek este néhány órával az újév beköszönte előtt.
jan. 1
9:56
Vérfürdő szilveszter éjjel: bomba robbant az újévi mise után (168 Óra Online)
Újabb jelentések szerint 21 ember halt meg abban az autóbombás merényletben, amelyet szombatra virradó éjjel az észak-egyiptomi Alexandria egyik kopt keresztény templománál hajtottak végre. További nyolc sebesültről tudnak.
jan. 1
10:12
Amerikai drónok felkelőkkel végeztek Pakisztánban (HVG)
Legalább 14 feltételezett lázadóval végzett két egymást követő amerikai rakétatámadás szombaton Pakisztán északnyugati részén, az afgán határ közelében - közölték a pakisztáni hírszerzés tisztségviselői.
jan. 1
10:12
Dél-Koreában tilos elkotyogni az asszonynak a titkosügynöki-fizetést (MaHu)
Egy titkosügynöknek a fizetése is titkos, még a felesége sem tudhatja, hogy mennyi - így döntött a dél-koreai legfelsőbb bíróság.
jan. 1
10:12
Az észak-koreai agresszió éve (Kitekintő)
Egymással farkasszemet néző koreaiak, kiújuló szigetviták és a mindenhová elérő kínai kéz - Kelet-Ázsia 2010-ben.
jan. 1
10:12
Bomba robbant egy alexandriai templomnál (Népszava)
Legkevesebb hét ember életét vesztette és 24-en megsebesültek szombat éjszaka, amikor gépkocsiba rejtett pokolgép robbant az egyiptomi kopt keresztények központjának számító Alexandria egyik templománál. A Sidi Bechr kerületben álló al-Kiddissine templomnál akkor robbant a bomba, amikor a hívők az újévi istentiszteletet követően, nem sokkal éjfél után elhagyták az épületet.
jan. 1
11:06
Szlovákiában beköszönt a megszorítások éve (Kitekintő)
2011 Szlovákiában ismét a megszorítások évének ígérkezik. A szlovák kormány 1,75 milliárd euró mértékű kiadáscsökkentő és bevételnövelő csomagot fogadott el, melyből 770 millió eurót a lakosság közvetlenül, saját pénztárcáján is megérez.
jan. 1
11:24
Milliók ünnepelték az utcákon a szilvesztert (Népszava)
Világszerte milliók ünnepelték az utcákon az újév beköszöntét. A legnagyobb bulik sorát az ausztráliai Sydney nyitotta, ahol másfél millió ember nézte végig a tűzijátékot. Európában hagyományosan Londonban, Berlinben és Párizsban volt a legnagyobb tömeg az utcákon, de a tengerentúlon, New Yorkban és Rióban is milliókat vonzott a közterekre a szilveszter. A jókedvet azonban több helyen visszafogták…
jan. 1
12:18
A hideg ellenére Párizsban az utcán ünnepelték az újévet (HVG)
Dacolva a nagy hideggel mintegy 350 ezres tömeg hömpölygött végig Párizs híres-nevezetes sugárútján, a Champs-Elysées-én szombaton, a 2011-es év hajnalán.
jan. 1
12:36
Hírügynökségi kommentárok a magyar uniós elnökségről (HVG)
Budapesti keltezésű, elemző tudósításokban számolt be az AFP francia és dpa német hírügynökség arról, hogy szombattól fél éven keresztül Magyarország tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztét. Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette: mindenki erős Európát szeretne, és ennek szellemében az Európai Unió Tanácsának soros magyar elnöksége mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy az Európa…
jan. 1
12:36
Kommentárok a magyar uniós elnökségről (Infostart)
Budapesti keltezésű, elemző tudósításokban számolt be az AFP francia és dpa német hírügynökség arról, hogy szombattól fél éven keresztül Magyarország tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztét. A hírügynökségek kiemelték, hogy a 27 tagállamot tömörítő Európai Unió rendkívül nehéz kihívások előtt áll, ugyanakkor tudósítottak arról is: Magyarország olyan időszakban vette át az elnökségi…
jan. 1
12:36
Szilveszteri robbantások Afrikában - 25 halott (Népszava)
Huszonegyre emelkedett az egyiptomi Alexandria egyik kopt templománál elkövetett, éjfél utáni merénylet halálos áldozatainak száma - közölte Ussama Abdel Moneim, a kairói belügyminisztérium egyik illetékese az AFP-vel, hozzátéve, hogy nyolc embert kezelnek kórházban sérülései miatt. Az első jelentések hét halálos áldozatról és 24 sebesültről szóltak.
jan. 1
13:12
Robbantás Alexandriában (HVG)
Az egészségügyi tárca legfrissebb közlése szerint további 70-en sebesültek meg a robbanásban, amely testrészeket csonkolt, autókat gyújtott fel és ablakokat zúzott be. A korábbi hírek legkevesebb 21 halálos áldozatról szóltak. A merénylet nyomán feldühödött keresztények tüntettek és tűztek össze a kivezényelt rendőrökkel a helyszínen szombat délelőtt.
jan. 1
13:12
Gazdasági önrendelkezéstől az autonómiáig (Kitekintő)
Ma már kitartó, erélyes, meg nem alkuvó, közép- és hosszú távú tervekre alapozott politizálással kívánják elérni az autonómiát. Katalónia élenjáró.
jan. 1
13:12
Önálló szakma lett Romániában a jövendőmondás (Népszava)
Mostantól legálisan dolgozhatnak a látnokok és asztrológusok Romániában, ahol január elsejétől hivatalos szakmaként ismerik el a jövendőmondást. A bukaresti kormány december utolsó hetében fogadta el az erről szóló jogszabályt.
jan. 1
13:30
Phenjan az ellenségeskedések beszüntetését ajánlotta Szöulnak (HVG)
Észak-Korea az újév alkalmából kezdeményezte Dél-Koreánál, hogy 2011 az enyhülés jegyében teljen el a Koreai-félszigeten.
jan. 1
13:30
Orbán célja sikerre vinni az Európa 2020 stratégiát (Infostart)
Mindenki erős Európát szeretne, és ennek szellemében az Európai Unió Tanácsának soros magyar elnöksége mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy az Európa 2020 stratégia sikeresen megvalósuljon - jelentette ki Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a Tanács honlapján szombaton megjelent exkluzív interjúban.
jan. 1
13:30
21 ember halt meg az alexandriai templomrobbantásban! (MaHu)
Feldühödött keresztények tüntettek és tűztek össze a kivezényelt rendőrökkel szombat délelőtt az észak-egyiptomi Alexandriában, ahol az éjjel robbantásos merényletet hajtottak végre a város egyik kopt keresztény temploma ellen, 21 ember halálát okozva.
jan. 1
13:48
Hullámvasúton az új kormány (Kitekintő)
2010 második fele Nagy-Britanniában megszorításokat, diáktüntetéseket, hercegi eljegyzést, és az ellenzéknek új vezetőt hozott.
jan. 1
14:06
A világ vallási vezetőinek találkozóját kezdeményezte a pápa (HVG)
Hagyományos újévi istentiszteletén, szombaton XVI. Benedek pápa a világ vallási vezetőinek találkozóját kezdeményezte. A Szent Péter Bazilikában tartott szentmisén a katolikus egyház vezetője elmondta, hogy a különleges csúcstalálkozót októberben Assisiben, a ferences rend alapítójának, Assisi Szent Ferencnek a szülőhelyén rendezik. Annak célja a világ békéjének előmozdítása.
jan. 1
14:24
Alákérdeztek Orbánnak: hallgatott az őt ért európai kritikákról (168 Óra Online)
Mindenki erős Európát szeretne, és ennek szellemében az Európai Unió Tanácsának soros magyar elnöksége mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy az Európa 2020 stratégia sikeresen megvalósuljon – jelentette ki Orbán Viktor a Tanács honlapján szombaton megjelent exkluzív interjúban.
jan. 1
14:24
Akasztással kezdték az évet Iránban (Népszava)
Négy, emberrablással és gyilkossággal vádolt elítéltet akasztottak fel Iránban az újév első napján - jelentette szombaton az IRNA hivatalos iráni hírügynökség. A négy férfit Szisztán-Beludzsisztán tartomány fővárosa, Záhedán egyik börtönében végezték ki. A vád szerint a csoport embereket rabolt el, és váltságdíjat követelt családjaiktól a szabadon bocsátásukért. Három túszt és egy rendőrt azonban…
jan. 1
14:42
Robbantás egy nigériai laktanyában (HVG)
Pokolgép robbant péntek este Nigéria fővárosának, Abujának egyik laktanyájában, a merényletnek halálos áldozatai is vannak, számukról azonban különböző források eltérő adatokat közöltek.
jan. 1
15:00
Magyar állampolgárságért folyamodik január elején az MKP elnöke (HVG)
Magyar állampolgárságért folyamodik január elején Berényi József, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke. „Azt gondolom, hogy az egyetlen szlovákiai magyar párt elnökeként ez kutyakötelességem” - jelentette ki Berényi abban az interjúban, amelyet szombaton közölt a pozsonyi SITA hírügynökség. Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke szerint a magyar állampolgárság kérelmezése a…
jan. 1
15:18
Öngyilkos merénylet egy alexandriai kopt keresztény templom ellen (Infostart)
Robbanás ölt meg legalább 17 hívőt szombatra virradó éjjel az észak-egyiptomi Alexandria egyik kopt keresztény temploma előtt; a belügyminisztérium közleménye szerint a támadást egy külföldről támogatott öngyilkos merénylő hajtotta végre.
jan. 1
15:18
Slota idiótázik, magyar állampolgárságot kér az MKP elnöke (MaHu)
Magyar állampolgárságért folyamodik január elején Berényi József, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke.
jan. 1
15:18
Könnygázba halt bele egy demonstráló nő Ciszjordániában (Népszava)
Meghalt egy palesztin nő péntek éjszaka, amikor egy ciszjordániai tüntetésen belélegezte az izraeli rendfenntartók által kilőtt könnygázt - közölték szombaton palesztin orvosok. A 36 éves Jawaher Abu Rahma Bilin faluban vett részt egy rendszeresen megrendezett, az izraeli telepbővítések elleni felvonuláson. Az izraeli hadsereg szerint a demonstráción mintegy 250 erőszakos tüntető vett részt, ezért…
jan. 1
15:36
Osztrák lap cikke a magyar politikáról és Orbán Viktorról (HVG)
Orbán Viktor traumái címmel közölt elemzést szombati számában az Európai Unió elnökségét átvevő Magyarországról a Die Presse című osztrák napilap.
jan. 1
15:54
Die Presse: Orbán megszállott hatalmi ember (168 Óra Online)
Orbán Viktor traumái címmel közölt elemzést szombati számában az Európai Unió elnökségét átvevő Magyarországról a Die Presse című osztrák napilap. Egyetlen politikus sem formálta olyan mértékben az elmúlt húsz évben a magyar politikát, mint Orbán Viktor, akár ékesszóló ellenzéki politikusként, akár dörzsölt politikai taktikusként a kormány élén. Az álmos vidéki településen, Alcsútdobozon felnőtt…
jan. 1
16:12
Nem szereti a kapitalizmust, visszabombázta magát a börtönbe (HVG)
Visszavágyott a börtönbe Csehországban egy férfi, mert nem tetszik neki a kapitalizmus.
jan. 1
16:12
Orbán: az unió soros magyar elnöksége mindent megtesz a sikerért (Népszava)
Az unió soros magyar elnöksége mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy az Európa 2020 stratégia sikeresen megvalósuljon - mondta Orbán Viktor abban az exkluzív interjúban, amely az Európai Unió Tanácsának honlapján jelent meg az újév első napján. A szombati interjúban a magyar miniszterelnök két területre hívja fel a figyelmet: egy átfogó európai romastratégia szükségességére, valamint arra,…
jan. 1
16:30
The Times: Orbán a térség legkíméletlenebb politikai vezetője (HVG)
A magyar EU-elnöki időszak kezdete kapcsán hazai és külföldi bírálatokról közölt terjedelmes írást szombaton a londoni The Times, amely a cikkhez fűzött, Orbán Viktorról összeállított külön portréjában a térség „legkíméletlenebb” politikai irányítójának nevezi a magyar miniszterelnököt.
jan. 1
16:30
Felrobbantották a Sztálin-szobrot Ukrajnában (Népszava)
Szombatra virradó éjjel felrobbantották Joszif Sztálin szobrát a dél-kelet ukrajnai Zaporizzsjában. A helyi kommunista párt szerint terrorcselekmény történt az alig fél éve felállított szobor ellen.
jan. 1
16:48
Rio 2016 - Szilveszter olimpiai logóval (HVG)
Az újesztendőt köszöntő zenés-táncos-tűzijátékos ünnepség részeként, kevéssel éjfél előtt mutatták be a 2016-os nyári olimpiai játékok hivatalos logóját Rio de Janeiróban.
jan. 1
17:06
Tízen meghaltak egy dél-afrikai szilveszteri partin (HVG)
Tíz fiatal vesztette életét egy dél-afrikai szilveszteri partin, miután egy verekedést követően pánik tört ki szombatra virradó éjszaka - jelentette a helyi média.
jan. 1
17:06
Pánik tört ki egy dél-afrikai szilveszteri partin- halottak (MaHu)
Tíz fiatal meghalt egy dél-afrikai szilveszteri partin, miután egy verekedést követően pánik tört ki szombatra virradó éjszaka - jelentette a helyi média.
jan. 1
17:06
Slota: Radičová kifejezetten szerelmes volt a magyar miniszterelnökbe (Népszava)
Szlovákiával szembeni árulásnak tartja Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke a kettős állampolgárság kérvényezését, és a szlovák kormánykoalíció politikusainak igyekezetét is, hogy a magyar honosítása törvényre adott szlovák "választörvényből" töröljék, hogy automatikusan elveszti szlovák állampolgárságát, aki idegen ország állampolgárságáért folyamodik. A politikus ezt a SITA szlovák…
jan. 1
17:24
Tíz embert tapostak agyon egy újévi mulatságon (Népszava)
Tíz ember életét vesztette a Dél-afrikai Köztársaságban, amikor egy bárban tartott újévi ünnepségen eltiporta őket a pánikba esett tömeg. Az SAFM rádió szerint verekedés tört ki, és a közelből menekülni próbálók a táncparkett felé tódultak.
jan. 1
17:42
Egy titkosügynök fizetése még a neje előtt is titkos (HVG)
Egy titkosügynök felesége szerette volna tudni, mennyit keres a férje, de azt a dél-koreai legfelsőbb bíróság döntése szerint még ő sem tudhatja.
jan. 1
17:42
Mit hoz 2011 a kárpát-medencei magyarságnak? (Kitekintő)
Egy eseménydús 2010-es esztendő után egy legalább ugyanennyire tömött 2011-re számíthat a Kárpát-medence. Milyen jóslatokat engednek meg az elmúlt év eseményei?
jan. 1
17:42
Börtönlázadás Nagy-Britanniában (Népszava)
Több mint 140 kommandóst vezényeltek a dél-angliai Ford fogházba, miután a rabok gyújtogatni kezdtek szombaton. A zavargás azután robbant ki, hogy a személyzet ellenőrizni akarta a rabokat, hogy fogyasztottak-e alkoholt.
jan. 1
18:18
Kubai blogger: itt mindenki fél (HVG)
A 28 éves Claudia Cadelo alternatív blogger Kubában, ahol magánszemély nem fizethet elő az internetre, a nyilvános helyről való netezés ideológiai okokból korlátozott és méregdrága. Csak erős motiváció hajthat valakit, hogy a hatóság állandó fenyegetése ellenére vállalja az alternatív blogger szerepét. Miért is vállalja? – kérdeztük Claudia Cadelot.
jan. 1
18:18
Budapestre érkezik az Európai Unió vezetése (Infostart)
Jövő héten Budapestre látogat az Európai Bizottság, hogy hivatalosan egyeztessen a most kezdődött félév teendőiről a szombaton hivatalba lépett soros elnök, Magyarország kormányával.
jan. 1
18:18
Három halottja van a Tu-134-es balesetének Oroszországban (Népszava)
Három ember meghalt, amikor kigyulladt egy Tu-134-es tipusú gép az észak-oroszországi Turgutban szombaton. A gép felszálláshoz készült, amikor lángba borult.
jan. 1
18:20
Hárman meghaltak egy szibériai repülőgép-balesetben (HVG)
Felrobbant egy orosz utasszállító repülő egyik motorja szombaton egy szibériai repülőtéren, a gép utasai közül hárman meghaltak, 43-an megsérültek - közölte a mentőszolgálat szóvivője.

Keresés