2011. január 4. kedd

jan. 4
5:24
Irán megmutatta atomenergetikai létesítményeit (HVG)
Irán Kína, Oroszország, az Európai Unió és a Teheránnal szövetséges arab államok, valamint a fejlődő országok képviselőit látta vendégül azért, hogy keressék fel nukleáris létesítményeit.
jan. 4
5:42
Nem tetszik Amerikának, hogy őrizetbe vették Borisz Nyemcovot (HVG)
Az amerikai külügyminisztérium szóvivője közölte: az Egyesült Államok "sajnálja", hogy az orosz hatóságok ellenzéki tüntetőket vettek őrizetbe az elmúlt napokban Moszkvában és Szentpéterváron.
jan. 4
6:00
Hillary Clinton egyik híve csalt a kampányadományokkal (HVG)
Hillary Clinton jelenlegi amerikai külügyminiszter egyik híve beismerte a bíróságon, hogy csalt a 2008-as amerikai elnökválasztás kampányában a Clinton számára gyűjtött adományokat illetően. Így akarta megtéveszteni a szövetségi választási bizottságot.
jan. 4
6:00
Tiltakoznak az egyiptomi keresztények (Népszava)
Miután szilveszter éjjelén 21 ember halt meg egy alexandriai kopt keresztény templom elleni iszlamista merényletben, a koptok dühe zavargásokban tört ki. Az egyiptomi keresztények nagyobb védelmet követelnek a kormánytól.A zavargások olyan erővel törtek ki, hogy megrengették Hoszni Mubarak elnök évtizedek óta tartó merev rendszerét.
jan. 4
6:02
Oprah Winfrey nagy álma (Népszava)
Oprah Winfrey, az amerikai talkshow nagyasszonya új utakat keres. Három éves tervezés után megvalósulni látszik a tévésztár nagy álma, év elején beindult új tévécsatornája, az Oprah Winfrey Network (OWN). Minden idők egyik legsikeresebb amerikai televíziós műsorvezetője negyedszázad után idén májusban befejezi saját beszélgetős műsorát, amelyet a világ 140 országában vetítenek.
jan. 4
6:54
Pokolgépes támadás rengette meg Kabult (HVG)
Pokolgép robbant kedd reggel Kabul belvárosában, megsebesítve két civilt és egy rendőrt - közölték a hatóságok.
jan. 4
6:54
Leállították a vizsgálatot a Telekom-vezér ügyében (Infostart)
Leállította a vizsgálatot a bonni főügyészség René Obermann, a Deutsche Telekom vezérigazgatója feltételezett magyarországi és macedóniai vesztegetési ügyében, mert nem találta megalapozottnak a gyanút.
jan. 4
6:56
Őrizetbe vettek két brit feltételezett fegyverkereskedőt Izraelben (Infostart)
Jeruzsálemben őrizetbe vették a brit konzulátus két helyi munkatársát az izraeli hatóságok. A külügyi hivatal szóvivője szerint a két szerelő ellen illegális fegyverkereskedelem ügyében indítanak nyomozást, de az információt Izrael még nem erősítette meg.
jan. 4
7:12
Már hárman haltak meg az ausztrál áradásokban (Infostart)
Ausztráliában folytatják az emberek kimentését az árvíz sújtotta északkeleti területekről. A szombat óta tartó áradásokban eddig hárman haltak meg.
jan. 4
7:12
Michel Jackson megölte magát - várhatóan ezt állítják orvosa ügyvédei (Népszava)
Michael Jackson volt orvosának ügyvédei azzal fognak érvelni a tárgyalás előtti keddi meghallgatáson, hogy a néhai popsztár megölte magát - közölték hétfőn a jogászok, Los Angelesben. Az ügyészség tavaly februárban emelt vádat Dr. Conrad Murray ellen gondatlanságból elkövetett emberölés miatt.
jan. 4
7:14
Iráni meghívás a nukleáris létesítményekbe (Infostart)
Irán meghívta Oroszország, Kína, az Európai Unió és a Teheránnal szövetséges arab államok, valamint a fejlődő országok képviselőit, hogy keressék fel nukleáris létesítményeit.
jan. 4
7:16
A belgrádi kormány készen áll a párbeszéd folytatására Koszovóval (Infostart)
A belgrádi kormány készen áll a párbeszéd folytatására Koszovóval és nem törekszik arra, hogy visszaállítsa az 1999 előtti politikai helyzetet a volt tartományban.
jan. 4
7:18
Szöulban tárgyal Washington észak-koreai különmegbízottja (Infostart)
Szöulban tárgyal Washington észak-koreai különmegbízottja. Stephen Bosworth holnap Pekingben, csütörtökön pedig Tokióban tart konzultációkat a Koreai-félszigeten kialakult helyzetről.
jan. 4
7:30
Egy gyilkos örökli áldozata teljes vagyonát (HVG)
A körülmények különös összejátszása nyomán egy gyilkos örökli áldozata teljes vagyonát - 431 ezer dollárt - az Egyesült Államokban.
jan. 4
8:06
Bődületesen nagy az ország adóssága (Kitekintő)
Több mint 3200 milliárd dollár adósságot halmozott fel az amerikai kormány az előző két évben. Ez összességében nagyobb, mint amennyi az első száz kongresszus ideje alatt összegyűlt.
jan. 4
8:24
Felújítják Prágában a Masaryk pályaudvart (Infostart)
Prágában felújítják a cseh főváros történelmi és kulturális örökségének számító Masaryk pályaudvart.
jan. 4
8:24
Kiürítettek egy német személyvonatot egy gyanúsnak vélt utas miatt (Népszava)
Átkutatta a holland rendőrség speciális osztaga a Frankfurtból Amszterdamban tartó vonatot kedden reggel. A rendőrök bomba után kutattak a szerelvényen. Előtte leszállították, és buszokkal elvitték a több száz utast, valamint kiürítették a környéken lévő házakat is.
jan. 4
8:42
Foggal-körömmel a kettős állampolgárság ellen (Kitekintő)
Új év kezdetén a szlovák politikai elit és a hozzá csapódó szlovákiai magyar megélhetési oligarchák is egy régi témával huzakodnak elő. Foggal-körömmel ellenzik és helytelenítik a kettős állampolgárság ügyét, a magyar állampolgárság felvételét.
jan. 4
9:00
Egyszerűsített honosítás: Erdélyben tömegek igénylik (Kitekintő)
Kolozsváron csak április végére, Csíkszeredában pedig mindössze júniusra tudnak időpontot adni az új érdeklődőknek. Szlovákiában mérsékelt az érdeklődés a magyar állampolgárság iránt.
jan. 4
9:00
Saját fizetésén kezdte a megszorításokat New York állam új kormányzója (Népszava)
Öt százalékkal csökkentette évi 179 ezer dolláros fizetését hétfőn New York állam új kormányzója, Andrew Cuomo. A pénzügyi válságtól fenyegetett amerikai állam politikai vezetője azt is bejelentette, hogy kemény megszorítások várhatóak a kilencmilliárd dolláros költségvetési hiány lefaragása érdekében.
jan. 4
9:18
Tolakodnak a befektetők a Facebookért (Napi)
jan. 4
9:18
New York állam új vezetője csökkentette saját fizetését (HVG)
New York állam új kormányzója, Andrew Cuomo közölte: öt százalékkal csökkentette évi 179 ezer dolláros fizetését. A pénzügyi válságtól fenyegetett amerikai állam politikai vezetője azt is bejelentette, hogy kemény megszorítások várhatók a kilencmilliárd dolláros költségvetési hiány lefaragása érdekében.
jan. 4
9:36
Gábor Zsazsa még elkerülheti az amputálást (HVG)
Intravénás antibiotikumos kezelés alkalmazásával próbálják meg elkerülni az orvosok, hogy amputálni kelljen Gábor Zsazsa filmdíva lábának egy részét.
jan. 4
9:36
Videóval! Árvíz: Kígyók és krokodilok fenyegetik az ausztrálokat (MaHu)
Tovább folytatták a lakosság kimentését az árvíz sújtotta, a külvilágtól csaknem teljesen elvágott északkelet-ausztráliai Rockhampton hatóságai kedden, s egyúttal a kígyók és krokodilok jelentette veszélyre figyelmeztették a helyieket.
jan. 4
9:36
Mérföldkő az orosz-kínai kőolajvezeték (Kitekintő)
Oroszország, Európa és a világ legnagyobb olajexportőre immár január 1-től vezetéken szállítja Kínába a fosszilis energiahordozót. A gázvezetékek még messze vannak, de Európa kellemetlen versenybe került.
jan. 4
9:54
Magyarország ősember, a sajtószabadság pedig megcibált asszonya (HVG)
A müncheni székhelyű Süddeutsche Zeitung karikatúrát közölt hétfőn Magyarországról. A rajzoló Wolfgang Horsch-t az EU-elnökség és a médiatörvény ihlette meg.
jan. 4
9:54
Visszatérhet Hollywoodba a Terminátor (Kitekintő)
A filmbeli Terminátor folyton azt mondogatta, hogy visszatér. Arnold Schwarzeneggernek, Terminátor alakítójának, Kaliforniai kormányzójának tegnap járt le a mandátuma.
jan. 4
9:56
New York Times: a médiatörvénynek "nem lenne helye egy demokratikus Európában" (HVG)
Uniós elnökségének első munkanapján újabb kritika érte Magyarországot, a médiatörvény után most a nagy külföldi befektetők elleni diszkrimináció miatt – írja a New York Times, amely éles hangú szerkesztőségi véleményében is bírálja az Orbán-kormányt.
jan. 4
10:12
Mérges kígyók és krokodilok az ausztrál városokban (Népszava)
Az Ausztrália északkeleti részét sújtó példátlan kiterjedésű árvíz miatt mérges kígyók és bordás krokodilok tömegei jelentek meg a településeken, így Brisbane városában is - közölték kedden a szövetségi állam, Queensland hatóságai. Az árvíz Rockhampton városát sújtja leginkább, ahol tízezrek próbálnak menedéket találni vagy menekülni.
jan. 4
10:30
Videó: ki vette le a cenzúratáblát a brüsszeli pisilő kisfiúról? (HVG)
Egy középkorú férfi távolította el a „censored”, azaz cenzúrázva feliratú táblát a magyar EU-elnökség indulásának alkalmából huszárruhába öltöztetett híres brüsszeli pisilő kisfiú, a Manneken Pis kardjáról - számolt be esti híradójában a TV Brussel helyi tévécsatorna.
jan. 4
10:30
Halálos áradások a Fülöp-szigeteken (Infostart)
A Fülöp-szigeteken tizenkettőre emelkedett a december vége óta tartó árvizek áldozatainak száma.
jan. 4
10:30
Íme, a legnagyobb legek (Kitekintő)
A Kitekintő hagyományaihoz híven idén is összeállította a 2010-es év „legjeinek" listáját. Szubjektív válogatásunkban megismerheti az embereket, akik megleptek minket az elmúlt évben, és azokat a világpolitikai eseményeket, amelyek előre- vagy éppen hátramozdították a nemzetközi közösséget.
jan. 4
10:32
Már több mint 4 millió munkanélküli van Spanyolországban (HVG)
Spanyolországban kissé csökkent a munkanélküliség decemberben, de a súlyos pénzügyi gondokkal küszködő ország 40 millió lakosából így is több mint 4 milliónak nincsen állása.
jan. 4
10:48
Saját gyilkosát fényképezte le a manilai politikus (+fotó) (HVG)
A Fülöp-szigeteki rendőrség közölte: őrizetbe vették egy manilai politikus gyilkosát, akit az áldozat véletlenül lefényképezett, mielőtt a halálos lövések eldördültek. A megdöbbentő fotót, amelyen a háttérben látszik a pisztolyát felemelő gyilkos, az egyik legnagyobb fülöp-szigeteki napilap címoldalán közölte.
jan. 4
10:48
Fokozott készültség Egyiptomban (Infostart)
Egyiptomban fokozott készültségbe helyezték a biztonsági erőket a közelgő kopt karácsony előtt. Az intézkedést azután hozták, hogy szilveszter éjjel 21 hívő halt meg az egyik alexandriai kopt keresztény templomnál történt merényletben.
jan. 4
10:48
Teljesítette a japán színész Föld körüli maratonját (Népszava)
Több mint kétévi, Föld körüli hajózás és futás után visszaérkezett hazájába egy japán színész, aki 2008 végén azzal a céllal vágott neki az útnak, támogassa Tokió pályázatát a 2016-os olimpia megrendezésére. Amikor kedden partot ért, a 61 éves Hazama Kanpej kijelentette:"A Föld valóban gömbölyű."
jan. 4
11:06
Új Szó: Budapesten valaki nagyon eltaktikázta az egészet (HVG)
Budapest öngólja címmel közöl kommentárt Magyarország EU-elnökségéről az Új Szó című szlovákiai magyar napilap kedden.
jan. 4
11:06
30 méteres alagutat ástak a bankhoz a bűnözők (MaHu)
Bűnözők egy 30 méter hosszú alagutat ásva törtek be az egyik argentin bank páncéltermébe, ahonnan 140 széf tartalmával távoztak.
jan. 4
11:06
Romák vigyáznak a rendre (Kitekintő)
Véget ért, és a vártnál is jobb eredményeket hozott a roma polgárőr projekt a Lévai járás északnyugati részén található községben. Az akcióra szánt pénz elfogyott, de a közel kétezer lakosú Garamkovácsiban folytatni akarják az elkezdett munkát.
jan. 4
11:08
Amerikai diplomata: a nagyhatalmak tudtak a koszovói szervkereskedelemről (HVG)
A nyugati nagyhatalmak szinte biztosan tudtak azokról a dolgokról, amelyek az Európa Tanács közelmúltbeli jelentésében szerepelnek a koszovói szervkereskedelemről, mert voltak információik az albán gerillaalakulat, a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) tevékenységéről - állítja egy volt amerikai diplomata, aki az ENSZ képviselője volt Észak-Koszovóban.
jan. 4
11:24
Meghívta Irán a nemzetközi közösség képviselőit atomlétesítményeibe (Népszava)
Az iráni külügyminisztérium bejelentette kedden, hogy meghívja a vele tárgyaló hat hatalom néhány országát és az Európai Unió egyes tagállamait, hogy látogassanak el nukleáris létesítményeibe. A teheráni külügyi szóvivő közlése szerint Irán így akarja bebizonyítani, hogy teljes mértékben együttműködik a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséggel.
jan. 4
11:42
Washington felújítaná a tárgyalásokat Phenjannal (HVG)
Az Egyesült Államok észak-koreai ügyekkel foglalkozó különmegbízottja dél-koreai látogatásra érkezvén azt mondta kedden: reméli, hogy hamarosan felújíthatók a tárgyalások Észak-Koreával atomprogramjáról, és hogy ezek komolyak lesznek.
jan. 4
11:42
Csúcs ez a Putyin! (Infostart)
Vlagyimir Putyin orosz kormányfőről, volt államfőről hegycsúcsot neveztek el Kirgizisztánban.
jan. 4
11:42
Kikerültek a lakat alól a dolgozói részvények (Kitekintő)
A Richter bejelentése szerint 59.473 darab dolgozói részvény zárolása szűnt meg, amelyeket még 2006-2008 folyamán kaptak meg a munkavállalók.
jan. 4
12:00
Véletlenül lefényképezte gyilkosát a lövések előtt (Népszava)
Őrizetbe vették egy manilai politikus gyilkosát, akit az áldozat véletlenül lefényképezett, mielőtt a halálos lövések eldördültek - jelentette be a Fülöp-szigeteki rendőrség kedden. A megdöbbentő fotót, amelyen a háttérben látszik a pisztolyát felemelő gyilkos, az egyik legnagyobb fülöp-szigeteki napilap címoldalán közölte.
jan. 4
12:02
Times, ZDF, FAZ - Elképesztő bírálatok a médiatörvény miatt (Népszava)
"Joggal lehetnek büszkék a magyarok arra, hogy szembeszálltak 1956-ban a szovjet tankokkal, és segítették 1989-ben lebontani a vasfüggönyt, de nem lehetnek büszkék az új médiatörvényre, amely akkor lépett hatályba, amikor Magyarország átvette az EU soros elnökségének tisztét". Így kezdődik a New York Times keddi számának szerkesztőségi cikke.
jan. 4
12:18
Olasz lapok is cikkeznek a magyar EU-elnökségről és a médiatörvényről (HVG)
A magyar uniós elnökségről - érintve a médiatörvény és a válságadó kérdését - cikket közölt a milánói Corriere della Sera és a torinói La Stampa is.
jan. 4
12:18
Dzurinda nem fél a magyarok választójogától (Kitekintő)
A szlovák diplomácia vezetője úgy látja: nincs semmi érdemi ok arra, hogy egy ország állampolgárai részt vegyenek egy másik ország alkotmányos képviselőinek megválasztásában.
jan. 4
12:18
Szlovákiában gyér az érdeklódés a magyar állampolgárság iránt (Népszava)
Hétfőn, az új év első munkanapján megkezdődött az egyszerűsített honosítási kérelmek fogadása Szlovákiában. Pozsonyban nem tolongtak a kettős állampolgárságért, néhányan időpontot kértek, Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke pedig beadta kérvényét - írja az Új Szó szlovákiai magyar napilap.
jan. 4
12:36
Berényi nem tart attól, hogy elveszíti a szlovák állampolgárságot (Infostart)
Magyar állampolgárságot kért Berényi József, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnöke. A politikus azt mondta: nem tart attól, hogy döntése miatt elveszítheti szlovák állampolgárságát, mert a kormánykoalíció korábban közölte, hogy módosítja az állampolgársági törvényt, és a büntetésről szóló részt kiveszik a jogszabályból.

Keresés