2009. január 1. csütörtök

jan. 1
6:36
A szlovák koronát felváltotta az euró (Kripto Akadémia)
Szlovákia január elsejével csatlakozott az euróövezethez, éjféltől az ország hivatalos fizetőeszköze az euró. Az eddigi fizetőeszközzel, a koronával január 16-ig lehet fizetni, de a visszajáró összeget euróban kapják az emberek.
jan. 1
7:12
Csehország átvette az EU soros elnöki tisztét (Kripto Akadémia)
A francia elnök szerda késő este telefonon kívánt sok sikert a cseh kormányfőnek abból az alkalomból, hogy Prága éjféltől átvette Párizstól az Európai Unió soros elnöki tisztét.
jan. 1
8:06
Berlusconi, a tréfás diplomáciai aknarakó (Kripto Akadémia)
Silvio Berlusconi humorával már az egész világot "elkápráztatta". A Képes Újság e héten utcára kerülő száma vaskosabb tréfái segítségével rajzolja meg az olasz miniszterelnök portréját. E helyen ebből csak néhány tollvonást idézünk fel.
jan. 1
9:18
Az amerikai elnökválasztástól a pekingi olimpiáig - külpolitika 2008 (Infostart)
Az elmúlt év első felének nagy külpolitikai kérdése volt, hogy kik ismerik el a februárban függetlenné vált Koszovót, illetve az, hogy a kudarcos írországi népszavazás után merre megy tovább az Európai Unió. Közben az Egyesült Államokban befejeződött az elnökjelöltségért folytatott ádáz harc, az olimpiára készülődő Kínának pedig lázongó szerzetesekkel és egy pusztító földrengéssel is meg kellett…
jan. 1
9:24
Ukrajna gáz nélkül köszönti az újévet (Startlap)
Gáz nélkül maradhat Ukrajna, miután a Gazprom teljesen elzárta a gázcsapot Ukrajnának. Oroszország ugyanakkor megnövelte az Európába szállított gáz mennyiségét.
jan. 1
9:36
Magánéleti botrányok és válság - 2008 Franciaországban (Infostart)
Franciaországban 2008 Nicolas Sarkozy-ről, az uniós soros elnökségről, XVI. Benedek pápa látogatásáról és természetesen a gazdasági világválságról szólt. Az év összefoglalója Franciaországból.
jan. 1
10:12
Vidám londoni történetek a jókedvű évkezdethez (Infostart)
Az angol lapokban mindennap akad néhány könnyű fajsúlyú jelentés, ami néhány percre jótékonyan elterelheti figyelmünket a világpolitika komor híreiről. Londoni tudósítónk két ilyen történetet olvasott, amit megtoldotta egy harmadikkal.
jan. 1
10:18
Így szilveszterezett a világ (Startlap)
Az idei óévbúcsúztató ünnepségek között a legőrültebb parádétól a legkomorabb gyászig mindent megtalálunk.
jan. 1
10:48
Moszkva teljesen elzárta a csapokat (Infostart)
A Gazprom teljes egészében lezárta a gázszállítást Ukrajnának - jelentette be maga az orosz cég.
jan. 1
11:06
Eshet az okos mobilok és notebookok ára (Napi)
jan. 1
11:06
Malajzia fokozza küzdelmét a kalózok ellen (Kitekintő)
A Malaka-szorosban is komoly veszélyt jelentenek a kalózok.
jan. 1
11:30
Tűzijáték a Gázai övezetben - másképp (Startlap)
Az izraeli hadsereg újabb csapásokat hajtott végre csütörtök hajnalban a Gázai övezetben. Már a parlamentet is bombázták.
jan. 1
11:42
Kuba-Usa: egymás nyakába borulnak? (Kitekintő)
Több, mint 40 évvel az első embargó bevezetése után az Egyesült Államok végre enyhítheti a szankciókat Kubával szemben. Obama legalábbis ezt ígéri.
jan. 1
12:00
Brutálerős üzemanyag gyomnövényből (Napi)
jan. 1
12:00
Összecsapásokkal kezdődött az újév (Infostart)
Görögországban újév hajnalán is összecsaptak a diákok a rendőrökkel. A hatóságok közlése szerint a tüntetők az északi Thesszalonikiben és a fővárosban, Athénban is házilag készített gyújtószerkezeteket helyeztek el bankfiókoknál és nagyáruházak kirakatainál.
jan. 1
12:00
Halottak és sebesültek Bangkokban (Metropol)
Legkevesebb 59 ember halt meg szerda éjszaka egy bangkoki éjszakai bárban keletkezett tűzben.
jan. 1
12:02
Porsche Audi-motorral (Napi)
jan. 1
12:54
Január 1. a világbéke napja (Infostart)
XVI. Benedek pápa azt kérte embertársaitól csütörtökön, hogy "ne kerekedjék felül 2009-ben a világban az erőszak és a gyűlölet", s kifejezte azt az óhaját, hogy "a béke áldása szálljon a Szentföldre és az egész emberiségre".
jan. 1
13:12
Kukan: „Magyarország a partnerünk és nem az ellenségünk” (Kitekintő)
A Dzurinda-kormány volt külügyminisztere szerint a jelenlegi kormány nagyon sokat rontott a magyar-szlovák viszonyon.
jan. 1
13:12
Mintegy 16100 forintról 30100 forintra emelkedik a minimálbér Oroszországban (Kripto Akadémia)
Dmitrij Medvegyev orosz elnök újévi üdvözletében az állam segítségét ígérte az állampolgároknak a gazdasági nehézségek áthidalásában. Mint mondta, a most lezárult évben a nép és a hatalom sikeresen átvészelte az országot sújtó drámai eseményeket, és "békét, szeretetet és a kívánságok teljesülését" kívánt mindenkinek.
jan. 1
13:14
"Az izraeli és a palesztin népesség nagy többsége békében akar élni" (Kripto Akadémia)
XVI. Benedek pápa azt kérte embertársaitól csütörtökön, hogy "ne kerekedjék felül 2009-ben a világban az erőszak és a gyűlölet", s kifejezte azt az óhaját, hogy "a béke áldása szálljon a Szentföldre és az egész emberiségre".
jan. 1
13:48
Mínusz 32 fokban szilvesztereztek (Infostart)
Világszerte százezrek köszöntötték a nagyvárosok utcáin az újévet. A New York-i Times Square-en a tömeg hangosan számlálta az új esztendőtől elválasztó másodperceket, amint az új évre való áttérést jelképező fénylő kristálygömb a helyi hagyománynak megfelelően pontban éjfélkor leereszkedett a magasból.
jan. 1
13:48
Elzárták a gázcsapot (Kitekintő)
Ma reggel helyi idő szerint 10 órakor elzárták az Ukrajnát kiszolgáló gázszállítást. Oroszország mérlegen!
jan. 1
14:06
Az izraeliek többsége támogatja a légicsapásokat (Infostart)
Egy felmérés szerint az izraeliek többsége támogatja a Gázai övezeti Hamász-célpontok elleni légitámadások folytatását.
jan. 1
14:06
Mintegy négy és fél száz autót gyújtottak fel Franciaországban (Kripto Akadémia)
Mintegy négy és fél száz autót gyújtottak fel randalírozók az újév napjára virradó éjszakán Franciaországban, s a hatóságok 288 embert vettek őrizetbe.
jan. 1
14:12
Francia divat: félezer autó lángokban (Startlap)
Mintegy négy és fél száz autót gyújtottak fel randalírozók az újév napjára virradó éjszakán Franciaországban, s a hatóságok 288 embert vettek őrizetbe. A lángba borított gépkocsik száma (445) 19,62 százalékkal nagyobb a rendőrség...
jan. 1
14:24
Autókat gyújtogattak a vandálok (Infostart)
Franciaországban több mint négyszáz autót gyújtottak fel az újév napjára virradó éjszakán; a hatóságok 288 embert vettek őrizetbe. A belügyminisztérium közlése szerint kisebb összetűzések is voltak a vandálok és a biztonsági erők között; az incidensekben négy rendőr könnyebben megsérült.
jan. 1
14:30
Izraeli légi csapás végzett egy Hamász-vezetővel (Startlap)
Izraeli légi csapás érte csütörtökön az iszlamista palesztin Hamász szervezet egy magas rangú vezetőjének gázai házát. A nagy erejű robbanás végzett a szóban forgó Hamász-vezetővel, Nizár Rajjánnal. Rajján többször is jelezte...
jan. 1
14:42
Növekvő aktivitást mutatnak az öngyilkos terroristák Afganisztánban (Kitekintő)
A hírszerzés hatékonyabb munkájának és az ellenőrző pontok növekvő számának köszönhetően 2006 óta ugyan csökkent az öngyilkos merénylők által elkövetett támadások száma, technikailag azonban sokkal kifinomultabbá, ezáltal kevésbé kivédhetőkké váltak a merényletek.
jan. 1
14:42
A csehek missziót szerveznek a közel-keletre (Kripto Akadémia)
Az Európai Unió soros elnökségét betöltő Csehország diplomáciai missziót szervez az integrációs szervezet nevében, hogy közvetíteni próbáljon a közel-keleti konfliktusban.
jan. 1
14:48
Idén se maradt el a szilveszter (Startlap)
Bebarangoltuk a nagyvilágot, hogy megnézzük: merre hogyan köszöntötték 2009-et.
jan. 1
15:00
Négyszáz halott, több ezer sérült Gázában (Infostart)
Négyszázra emelkedett a szombat óta tartó izraeli légicsapások halottainak száma a Gázai övezetben. Palesztin források szerint az áldozatok jelentős része civil, a sebesültek száma csaknem kétezer.
jan. 1
15:06
Kalóztámadással kezdődött az újév (Startlap)
Kalózok kerítettek hatalmukba egy egyiptomi teherhajót csütörtökön Szomália partjai közelében - közölte egy külügyminisztériumi illetékes. A tengeri rablók elfoglalták a Blue Start és a 28 fős egyiptomi személyzettel a fedélzeten...
jan. 1
15:18
Tárgyalna a Hamasz, de csak a saját feltételei szerint (Kripto Akadémia)
A Gázai övezetet uraló iszlamista szélsőséges Hamász szervezet bejelentette csütörtökön, hogy "feltételekkel elfogadja" az Európai Unió által megfogalmazott tűzszüneti javaslatot.
jan. 1
15:36
Soha nem látott népességnövekedés Spanyolországban (Kitekintő)
Tíz új spanyol állampolgárból megközelítőleg nyolc Spanyolországon kívül született, ami egyben azt is jelenti, hogy a bevándorlók lélekszáma túllépte az ötmilliót.
jan. 1
15:54
Elhunyt Helen Suzman (Kripto Akadémia)
Kilencvenegy éves korában elhunyt Helen Suzman dél-afrikai politikus, aki hosszú időn át az egyedüli fehér parlamenti képviselőként harcolt a fekete lakosság faji elkülönítésén alapuló apartheid rendszer ellen
jan. 1
16:12
A Munkáspárt elveszíti a szigetet? (Kitekintő)
A balszerencsés évkezdést a botrányok, a gazdasági világválság, az adóreformok és a választási kudarcok még tovább súlyosbították. Talán kijelenhető, hogy ez az év nem a Munkáspárté volt.
jan. 1
16:12
Ápolónőnek öltőzve akart gyereket rabolni (Metropol)
A nő óvadék ellenében volt szabadlábon.
jan. 1
16:12
Rakétacsapás végzett a Hamász vezetővel (Kripto Akadémia)
Ma reggel az izraeli légierő támadásában életét vesztette Nizar Rayyan, a gázai övezetet uraló Hamasz egyik katonai és lelki vezetője, a támadásban másik 6 ember is életét vesztette, a vezető 4 felesége és két gyereke voltak az áldozatok, valamint 30 ember megsérült. Ezalatt az izraeli hadsereg továbbra is a gázai övezet határán gyülekezik
jan. 1
16:14
A Hamász szerint csak álközlemény volt a tűzszüneti javaslat elfogadása (Metropol)
A Gázai övezetet uraló iszlamista palesztin Hamász szervezet bejelentette csütörtökön, hogy "feltételekkel elfogadja" az Európai Unió által megfogalmazott tűzszüneti javaslatot. Izrael kiengedi a Gázai övezetből a külföldieket. A Hamász meghirdette a "harag napját" péntekre Ciszjordániában. Összefoglaló.
jan. 1
16:30
Az amerikaiak átadták a "zöld zónát" (Kripto Akadémia)
Egy amerikai-iraki szerződés értelmében csütörtökön az amerikai hadsereg átadta, a bagdadi biztonsági zónának, azaz "zöld zónának" az irányítását az irakiaknak It található egyéb épületek mellett az amerikai hadsereg iraki központja is.
jan. 1
16:36
Büszke a szlovák elnök (Startlap)
Ivan Gasparovic szerint Szlovákia jó évet zárt, kinyílt a világ felé és volt bátorsága a változtatásokra, illetve azok következményeinek a kijavítására is. A szlovák államfő büszke arra, hogy bár Szlovákia kis ország, nem veti alá...
jan. 1
16:48
Támadások a Nobel-díjas ellen (Kripto Akadémia)
Tüntetők támadtak rá Shirin Ebadi-ra, akit 2003-ban béke nobel díjjal tüntettek ki amiért évek óta védelmezi az emberi jogokat világszerte. A tüntetés azt követően történt, hogy hétfőn kormány ügynökök bezáratták Ebadi ügyvédi irodáját és lefoglaltak számos számitógépet valamint iratot.
jan. 1
16:54
A radarszerződésen múlhat a cseh kormány sorsa (Startlap)
Václav Havel volt cseh államfő szerint a cseh-amerikai radarszerződés olyan nagy horderejű dolog, hogy a róla való parlamenti szavazást a cseh kormánynak bizalmi szavazással kellene összekötnie. Ha a parlament nem fogadná el a radarszerződést,...
jan. 1
17:24
Gyengén muzsikáló muzsikák (Napi)
jan. 1
18:24
Az iraki hadsereg ellenőrzi a bagdadi zöld zónát (Startlap)
Átadták a biztonsági ellenőrzést az iraki hadseregnek az amerikai csapatok a szigorúan őrzött bagdadi zöld zónában az új év első napján, az iraki-amerikai megállapodás értelmében. A Szaddám Huszein-rendszer megdöntése és a külföldi...
jan. 1
19:18
Magyarországnak szánt gázzal is fűt Ukrajna (Startlap)
A magyar szállításokat is érintheti, hogy Ukrajna megcsapolja az Európának szánt gázszállítmányt. Az ukránok napi 21 millió köbmétert vesznek el, mert az oroszok elzárták a gázcsapot. A fagy tartós, mi pedig sok gázt használunk. Osztottunk-szoroztunk: másfél-két hónapra elegendőek a gázkészleteink, ha nagy baj van.
jan. 1
19:48
Az iraki hadsereg átvette a bagdadi zöld zóna ellenőrzését (Metropol)
Átadták a biztonsági ellenőrzést az iraki hadseregnek az amerikai csapatok a szigorúan őrzött bagdadi zöld zónában az új év első napján, az iraki-amerikai megállapodás értelmében.
jan. 1
19:54
Magyarok segítenek a gázai harcok sebesültjeinek (Startlap)
Megérkezett Kairóba a Baptista Szeretetszolgálat orvoscsoportja, amely a gázai harcok sérültjeinek nyújt segítséget; a térségben ez az első ilyen külföldi orvoscsoport. Kairóban a Nasszer egészségügyi központban egy egész emeletet...
jan. 1
20:42
Az izraeliek többsége a Gázai övezet elleni légi hadjárat folytatását akarja (Metropol)
Az izraeliek többsége a Gázai övezeti Hamász-célpontok elleni légi hadjárat folytatását akarja egy friss felmérés eredménye szerint, amelyet a Háárec című napilap ismertetett csütörtöki számában.

Keresés