2009. január 1. csütörtök

jan. 1
9:18
Az amerikai elnökválasztástól a pekingi olimpiáig - külpolitika 2008 (Infostart)
Az elmúlt év első felének nagy külpolitikai kérdése volt, hogy kik ismerik el a februárban függetlenné vált Koszovót, illetve az, hogy a kudarcos írországi népszavazás után merre megy tovább az Európai Unió. Közben az Egyesült Államokban befejeződött az elnökjelöltségért folytatott ádáz harc, az olimpiára készülődő Kínának pedig lázongó szerzetesekkel és egy pusztító földrengéssel is meg kellett…
jan. 1
9:24
Ukrajna gáz nélkül köszönti az újévet (Startlap)
Gáz nélkül maradhat Ukrajna, miután a Gazprom teljesen elzárta a gázcsapot Ukrajnának. Oroszország ugyanakkor megnövelte az Európába szállított gáz mennyiségét.
jan. 1
9:36
Magánéleti botrányok és válság - 2008 Franciaországban (Infostart)
Franciaországban 2008 Nicolas Sarkozy-ről, az uniós soros elnökségről, XVI. Benedek pápa látogatásáról és természetesen a gazdasági világválságról szólt. Az év összefoglalója Franciaországból.
jan. 1
10:12
Vidám londoni történetek a jókedvű évkezdethez (Infostart)
Az angol lapokban mindennap akad néhány könnyű fajsúlyú jelentés, ami néhány percre jótékonyan elterelheti figyelmünket a világpolitika komor híreiről. Londoni tudósítónk két ilyen történetet olvasott, amit megtoldotta egy harmadikkal.
jan. 1
10:18
Így szilveszterezett a világ (Startlap)
Az idei óévbúcsúztató ünnepségek között a legőrültebb parádétól a legkomorabb gyászig mindent megtalálunk.
jan. 1
10:48
Moszkva teljesen elzárta a csapokat (Infostart)
A Gazprom teljes egészében lezárta a gázszállítást Ukrajnának - jelentette be maga az orosz cég.
jan. 1
11:06
Eshet az okos mobilok és notebookok ára (Napi)
jan. 1
11:06
Malajzia fokozza küzdelmét a kalózok ellen (Kitekintő)
A Malaka-szorosban is komoly veszélyt jelentenek a kalózok.
jan. 1
11:30
Tűzijáték a Gázai övezetben - másképp (Startlap)
Az izraeli hadsereg újabb csapásokat hajtott végre csütörtök hajnalban a Gázai övezetben. Már a parlamentet is bombázták.
jan. 1
11:42
Kuba-Usa: egymás nyakába borulnak? (Kitekintő)
Több, mint 40 évvel az első embargó bevezetése után az Egyesült Államok végre enyhítheti a szankciókat Kubával szemben. Obama legalábbis ezt ígéri.
jan. 1
12:00
Brutálerős üzemanyag gyomnövényből (Napi)
jan. 1
12:00
Összecsapásokkal kezdődött az újév (Infostart)
Görögországban újév hajnalán is összecsaptak a diákok a rendőrökkel. A hatóságok közlése szerint a tüntetők az északi Thesszalonikiben és a fővárosban, Athénban is házilag készített gyújtószerkezeteket helyeztek el bankfiókoknál és nagyáruházak kirakatainál.
jan. 1
12:00
Halottak és sebesültek Bangkokban (Metropol)
Legkevesebb 59 ember halt meg szerda éjszaka egy bangkoki éjszakai bárban keletkezett tűzben.
jan. 1
12:02
Porsche Audi-motorral (Napi)
jan. 1
12:54
Január 1. a világbéke napja (Infostart)
XVI. Benedek pápa azt kérte embertársaitól csütörtökön, hogy "ne kerekedjék felül 2009-ben a világban az erőszak és a gyűlölet", s kifejezte azt az óhaját, hogy "a béke áldása szálljon a Szentföldre és az egész emberiségre".
jan. 1
13:12
Kukan: „Magyarország a partnerünk és nem az ellenségünk” (Kitekintő)
A Dzurinda-kormány volt külügyminisztere szerint a jelenlegi kormány nagyon sokat rontott a magyar-szlovák viszonyon.
jan. 1
13:48
Mínusz 32 fokban szilvesztereztek (Infostart)
Világszerte százezrek köszöntötték a nagyvárosok utcáin az újévet. A New York-i Times Square-en a tömeg hangosan számlálta az új esztendőtől elválasztó másodperceket, amint az új évre való áttérést jelképező fénylő kristálygömb a helyi hagyománynak megfelelően pontban éjfélkor leereszkedett a magasból.
jan. 1
13:48
Elzárták a gázcsapot (Kitekintő)
Ma reggel helyi idő szerint 10 órakor elzárták az Ukrajnát kiszolgáló gázszállítást. Oroszország mérlegen!
jan. 1
14:06
Az izraeliek többsége támogatja a légicsapásokat (Infostart)
Egy felmérés szerint az izraeliek többsége támogatja a Gázai övezeti Hamász-célpontok elleni légitámadások folytatását.
jan. 1
14:12
Francia divat: félezer autó lángokban (Startlap)
Mintegy négy és fél száz autót gyújtottak fel randalírozók az újév napjára virradó éjszakán Franciaországban, s a hatóságok 288 embert vettek őrizetbe. A lángba borított gépkocsik száma (445) 19,62 százalékkal nagyobb a rendőrség...
jan. 1
14:24
Autókat gyújtogattak a vandálok (Infostart)
Franciaországban több mint négyszáz autót gyújtottak fel az újév napjára virradó éjszakán; a hatóságok 288 embert vettek őrizetbe. A belügyminisztérium közlése szerint kisebb összetűzések is voltak a vandálok és a biztonsági erők között; az incidensekben négy rendőr könnyebben megsérült.
jan. 1
14:30
Izraeli légi csapás végzett egy Hamász-vezetővel (Startlap)
Izraeli légi csapás érte csütörtökön az iszlamista palesztin Hamász szervezet egy magas rangú vezetőjének gázai házát. A nagy erejű robbanás végzett a szóban forgó Hamász-vezetővel, Nizár Rajjánnal. Rajján többször is jelezte...
jan. 1
14:42
Növekvő aktivitást mutatnak az öngyilkos terroristák Afganisztánban (Kitekintő)
A hírszerzés hatékonyabb munkájának és az ellenőrző pontok növekvő számának köszönhetően 2006 óta ugyan csökkent az öngyilkos merénylők által elkövetett támadások száma, technikailag azonban sokkal kifinomultabbá, ezáltal kevésbé kivédhetőkké váltak a merényletek.
jan. 1
14:48
Idén se maradt el a szilveszter (Startlap)
Bebarangoltuk a nagyvilágot, hogy megnézzük: merre hogyan köszöntötték 2009-et.
jan. 1
15:00
Négyszáz halott, több ezer sérült Gázában (Infostart)
Négyszázra emelkedett a szombat óta tartó izraeli légicsapások halottainak száma a Gázai övezetben. Palesztin források szerint az áldozatok jelentős része civil, a sebesültek száma csaknem kétezer.
jan. 1
15:06
Kalóztámadással kezdődött az újév (Startlap)
Kalózok kerítettek hatalmukba egy egyiptomi teherhajót csütörtökön Szomália partjai közelében - közölte egy külügyminisztériumi illetékes. A tengeri rablók elfoglalták a Blue Start és a 28 fős egyiptomi személyzettel a fedélzeten...
jan. 1
15:36
Soha nem látott népességnövekedés Spanyolországban (Kitekintő)
Tíz új spanyol állampolgárból megközelítőleg nyolc Spanyolországon kívül született, ami egyben azt is jelenti, hogy a bevándorlók lélekszáma túllépte az ötmilliót.
jan. 1
16:12
A Munkáspárt elveszíti a szigetet? (Kitekintő)
A balszerencsés évkezdést a botrányok, a gazdasági világválság, az adóreformok és a választási kudarcok még tovább súlyosbították. Talán kijelenhető, hogy ez az év nem a Munkáspárté volt.
jan. 1
16:12
Ápolónőnek öltőzve akart gyereket rabolni (Metropol)
A nő óvadék ellenében volt szabadlábon.
jan. 1
16:14
A Hamász szerint csak álközlemény volt a tűzszüneti javaslat elfogadása (Metropol)
A Gázai övezetet uraló iszlamista palesztin Hamász szervezet bejelentette csütörtökön, hogy "feltételekkel elfogadja" az Európai Unió által megfogalmazott tűzszüneti javaslatot. Izrael kiengedi a Gázai övezetből a külföldieket. A Hamász meghirdette a "harag napját" péntekre Ciszjordániában. Összefoglaló.
jan. 1
16:36
Büszke a szlovák elnök (Startlap)
Ivan Gasparovic szerint Szlovákia jó évet zárt, kinyílt a világ felé és volt bátorsága a változtatásokra, illetve azok következményeinek a kijavítására is. A szlovák államfő büszke arra, hogy bár Szlovákia kis ország, nem veti alá...
jan. 1
16:54
A radarszerződésen múlhat a cseh kormány sorsa (Startlap)
Václav Havel volt cseh államfő szerint a cseh-amerikai radarszerződés olyan nagy horderejű dolog, hogy a róla való parlamenti szavazást a cseh kormánynak bizalmi szavazással kellene összekötnie. Ha a parlament nem fogadná el a radarszerződést,...
jan. 1
17:24
Gyengén muzsikáló muzsikák (Napi)
jan. 1
18:24
Az iraki hadsereg ellenőrzi a bagdadi zöld zónát (Startlap)
Átadták a biztonsági ellenőrzést az iraki hadseregnek az amerikai csapatok a szigorúan őrzött bagdadi zöld zónában az új év első napján, az iraki-amerikai megállapodás értelmében. A Szaddám Huszein-rendszer megdöntése és a külföldi...
jan. 1
19:18
Magyarországnak szánt gázzal is fűt Ukrajna (Startlap)
A magyar szállításokat is érintheti, hogy Ukrajna megcsapolja az Európának szánt gázszállítmányt. Az ukránok napi 21 millió köbmétert vesznek el, mert az oroszok elzárták a gázcsapot. A fagy tartós, mi pedig sok gázt használunk. Osztottunk-szoroztunk: másfél-két hónapra elegendőek a gázkészleteink, ha nagy baj van.
jan. 1
19:48
Az iraki hadsereg átvette a bagdadi zöld zóna ellenőrzését (Metropol)
Átadták a biztonsági ellenőrzést az iraki hadseregnek az amerikai csapatok a szigorúan őrzött bagdadi zöld zónában az új év első napján, az iraki-amerikai megállapodás értelmében.
jan. 1
19:54
Magyarok segítenek a gázai harcok sebesültjeinek (Startlap)
Megérkezett Kairóba a Baptista Szeretetszolgálat orvoscsoportja, amely a gázai harcok sérültjeinek nyújt segítséget; a térségben ez az első ilyen külföldi orvoscsoport. Kairóban a Nasszer egészségügyi központban egy egész emeletet...
jan. 1
20:42
Az izraeliek többsége a Gázai övezet elleni légi hadjárat folytatását akarja (Metropol)
Az izraeliek többsége a Gázai övezeti Hamász-célpontok elleni légi hadjárat folytatását akarja egy friss felmérés eredménye szerint, amelyet a Háárec című napilap ismertetett csütörtöki számában.
jan. 1
22:18
Legyen péntek a harag napja (Startlap)
A Hamász felszólította a ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi palesztinokat, hogy pénteken tömegtüntetésekkel tiltakozzanak a Gázai övezet elleni izraeli offenzíva miatt, amelyet a "harag napjának" nyilvánított. Információs honlapján...
jan. 1
22:36
220.000 halott egy év alatt (Startlap)
750 komolyabb katasztrófa volt az elmúlt évben, ami 200 milliárd dolláros kárt okozott. A szakértők szerint a természeti csapások tekintetében 2008 negatív rekordot döntött.
jan. 1
23:48
Gázát elhagyhatják a külföldiek (Startlap)
Izrael lehetővé teszi a Gázai övezetben élő mintegy 400 embernek, hogy pénteken elhagyja a palesztin területet - közölte egy helybeli illetékes egy humanitárius szervezetre hivatkozva, amely az izraeli féltől kapott erre vonatkozó tájékoztatást. Izraelben...

2009. január 2. péntek

jan. 2
6:36
A péntek a "harag napja" (Infostart)
A Hamász felszólította a ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi palesztinokat, hogy pénteken tömegtüntetésekkel tiltakozzanak a Gázai övezet elleni izraeli offenzíva miatt, amelyet a "harag napjának" nyilvánított.
jan. 2
7:48
Nehéz félév előtt áll a cseh uniós elnökség (Infostart)
Magyarország első uniós biztosa szerint a franciák az elmúlt félévben bebizonyították, hogy a soros uniós elnökségnek igenis nagy befolyása van az események alakulásában. Balázs Péter elmondta: a gazdaság, az energia és a külkapcsolatok állnak a most kezdődött cseh elnökség programjának középpontjában.
jan. 2
8:24
A mumbai merénylettel vádolt szervezet elismerte a részvételt? (Kitekintő)
A Wall Street Journal pakisztáni nem hivatalos forrásból úgy értesült, hogy a Laskar-i-Taiba egyik őrizetbe vett tagja elismerte a csoport részvételét a mumbai támadásban. Pakisztán tagad.
jan. 2
8:48
220 000 halott egy év alatt (Startlap)
750 komolyabb katasztrófa volt az elmúlt évben, ami 200 milliárd dolláros kárt okozott. A szakértők szerint a természeti csapások tekintetében 2008 negatív rekordot döntött.
jan. 2
8:50
A Hamász nagyon megharagudott (Startlap)
A Hamász felszólította a ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi palesztinokat, hogy pénteken tömegtüntetésekkel tiltakozzanak a Gázai övezet elleni izraeli offenzíva miatt. A radikális szervezet egyúttal a harag napjává nyilvánította a mait.
jan. 2
8:52
Kamionnyi tojás borította be az autópályát (Startlap)
Fagyott rántotta borított el egy autósztrádát Michigan államban, miután egy tojásszállító kamion balesetet szenvedett. Mint arról a közlekedési hatóságok beszámoltak, a teherautó vezetője vélhetően elaludt a volánnál, ezért a biztonsági...
jan. 2
9:00
Körülmetéléssel a nők szépségéért? (Kitekintő)
Egy ma is élő egyiptomi hiedelem szerint a nők körümetélése fokozza termékenységüket és szépségüket. A hagyományok azonban nem beszélnek a fájdalomról és azokról, akik belehaltak a sokszor utcai borbélyok által végzett műtétekbe.
jan. 2
9:54
Obama segítségét kéri az acélipar (Napi)
jan. 2
9:54
XVI. Benedek pápa Csehországba látogat (Kitekintő)
A Szentatya szeptemberre tervezett látogatása előremozdíthatja a holtpontra jutott cseh-vatikáni alapszerződés ügyét

Keresés