2009. január 1. csütörtök

jan. 1
6:36
A szlovák koronát felváltotta az euró (Kripto Akadémia)
Szlovákia január elsejével csatlakozott az euróövezethez, éjféltől az ország hivatalos fizetőeszköze az euró. Az eddigi fizetőeszközzel, a koronával január 16-ig lehet fizetni, de a visszajáró összeget euróban kapják az emberek.
jan. 1
7:12
Csehország átvette az EU soros elnöki tisztét (Kripto Akadémia)
A francia elnök szerda késő este telefonon kívánt sok sikert a cseh kormányfőnek abból az alkalomból, hogy Prága éjféltől átvette Párizstól az Európai Unió soros elnöki tisztét.
jan. 1
8:06
Berlusconi, a tréfás diplomáciai aknarakó (Kripto Akadémia)
Silvio Berlusconi humorával már az egész világot "elkápráztatta". A Képes Újság e héten utcára kerülő száma vaskosabb tréfái segítségével rajzolja meg az olasz miniszterelnök portréját. E helyen ebből csak néhány tollvonást idézünk fel.
jan. 1
9:18
Az amerikai elnökválasztástól a pekingi olimpiáig - külpolitika 2008 (Infostart)
Az elmúlt év első felének nagy külpolitikai kérdése volt, hogy kik ismerik el a februárban függetlenné vált Koszovót, illetve az, hogy a kudarcos írországi népszavazás után merre megy tovább az Európai Unió. Közben az Egyesült Államokban befejeződött az elnökjelöltségért folytatott ádáz harc, az olimpiára készülődő Kínának pedig lázongó szerzetesekkel és egy pusztító földrengéssel is meg kellett…
jan. 1
9:36
Magánéleti botrányok és válság - 2008 Franciaországban (Infostart)
Franciaországban 2008 Nicolas Sarkozy-ről, az uniós soros elnökségről, XVI. Benedek pápa látogatásáról és természetesen a gazdasági világválságról szólt. Az év összefoglalója Franciaországból.
jan. 1
10:12
Vidám londoni történetek a jókedvű évkezdethez (Infostart)
Az angol lapokban mindennap akad néhány könnyű fajsúlyú jelentés, ami néhány percre jótékonyan elterelheti figyelmünket a világpolitika komor híreiről. Londoni tudósítónk két ilyen történetet olvasott, amit megtoldotta egy harmadikkal.
jan. 1
10:48
Moszkva teljesen elzárta a csapokat (Infostart)
A Gazprom teljes egészében lezárta a gázszállítást Ukrajnának - jelentette be maga az orosz cég.
jan. 1
12:00
Összecsapásokkal kezdődött az újév (Infostart)
Görögországban újév hajnalán is összecsaptak a diákok a rendőrökkel. A hatóságok közlése szerint a tüntetők az északi Thesszalonikiben és a fővárosban, Athénban is házilag készített gyújtószerkezeteket helyeztek el bankfiókoknál és nagyáruházak kirakatainál.
jan. 1
12:00
Halottak és sebesültek Bangkokban (Metropol)
Legkevesebb 59 ember halt meg szerda éjszaka egy bangkoki éjszakai bárban keletkezett tűzben.
jan. 1
12:54
Január 1. a világbéke napja (Infostart)
XVI. Benedek pápa azt kérte embertársaitól csütörtökön, hogy "ne kerekedjék felül 2009-ben a világban az erőszak és a gyűlölet", s kifejezte azt az óhaját, hogy "a béke áldása szálljon a Szentföldre és az egész emberiségre".
jan. 1
13:12
Mintegy 16100 forintról 30100 forintra emelkedik a minimálbér Oroszországban (Kripto Akadémia)
Dmitrij Medvegyev orosz elnök újévi üdvözletében az állam segítségét ígérte az állampolgároknak a gazdasági nehézségek áthidalásában. Mint mondta, a most lezárult évben a nép és a hatalom sikeresen átvészelte az országot sújtó drámai eseményeket, és "békét, szeretetet és a kívánságok teljesülését" kívánt mindenkinek.
jan. 1
13:14
"Az izraeli és a palesztin népesség nagy többsége békében akar élni" (Kripto Akadémia)
XVI. Benedek pápa azt kérte embertársaitól csütörtökön, hogy "ne kerekedjék felül 2009-ben a világban az erőszak és a gyűlölet", s kifejezte azt az óhaját, hogy "a béke áldása szálljon a Szentföldre és az egész emberiségre".
jan. 1
13:48
Mínusz 32 fokban szilvesztereztek (Infostart)
Világszerte százezrek köszöntötték a nagyvárosok utcáin az újévet. A New York-i Times Square-en a tömeg hangosan számlálta az új esztendőtől elválasztó másodperceket, amint az új évre való áttérést jelképező fénylő kristálygömb a helyi hagyománynak megfelelően pontban éjfélkor leereszkedett a magasból.
jan. 1
14:06
Az izraeliek többsége támogatja a légicsapásokat (Infostart)
Egy felmérés szerint az izraeliek többsége támogatja a Gázai övezeti Hamász-célpontok elleni légitámadások folytatását.
jan. 1
14:06
Mintegy négy és fél száz autót gyújtottak fel Franciaországban (Kripto Akadémia)
Mintegy négy és fél száz autót gyújtottak fel randalírozók az újév napjára virradó éjszakán Franciaországban, s a hatóságok 288 embert vettek őrizetbe.
jan. 1
14:24
Autókat gyújtogattak a vandálok (Infostart)
Franciaországban több mint négyszáz autót gyújtottak fel az újév napjára virradó éjszakán; a hatóságok 288 embert vettek őrizetbe. A belügyminisztérium közlése szerint kisebb összetűzések is voltak a vandálok és a biztonsági erők között; az incidensekben négy rendőr könnyebben megsérült.
jan. 1
14:42
A csehek missziót szerveznek a közel-keletre (Kripto Akadémia)
Az Európai Unió soros elnökségét betöltő Csehország diplomáciai missziót szervez az integrációs szervezet nevében, hogy közvetíteni próbáljon a közel-keleti konfliktusban.
jan. 1
15:00
Négyszáz halott, több ezer sérült Gázában (Infostart)
Négyszázra emelkedett a szombat óta tartó izraeli légicsapások halottainak száma a Gázai övezetben. Palesztin források szerint az áldozatok jelentős része civil, a sebesültek száma csaknem kétezer.
jan. 1
15:18
Tárgyalna a Hamasz, de csak a saját feltételei szerint (Kripto Akadémia)
A Gázai övezetet uraló iszlamista szélsőséges Hamász szervezet bejelentette csütörtökön, hogy "feltételekkel elfogadja" az Európai Unió által megfogalmazott tűzszüneti javaslatot.
jan. 1
15:54
Elhunyt Helen Suzman (Kripto Akadémia)
Kilencvenegy éves korában elhunyt Helen Suzman dél-afrikai politikus, aki hosszú időn át az egyedüli fehér parlamenti képviselőként harcolt a fekete lakosság faji elkülönítésén alapuló apartheid rendszer ellen
jan. 1
16:12
Ápolónőnek öltőzve akart gyereket rabolni (Metropol)
A nő óvadék ellenében volt szabadlábon.
jan. 1
16:12
Rakétacsapás végzett a Hamász vezetővel (Kripto Akadémia)
Ma reggel az izraeli légierő támadásában életét vesztette Nizar Rayyan, a gázai övezetet uraló Hamasz egyik katonai és lelki vezetője, a támadásban másik 6 ember is életét vesztette, a vezető 4 felesége és két gyereke voltak az áldozatok, valamint 30 ember megsérült. Ezalatt az izraeli hadsereg továbbra is a gázai övezet határán gyülekezik
jan. 1
16:14
A Hamász szerint csak álközlemény volt a tűzszüneti javaslat elfogadása (Metropol)
A Gázai övezetet uraló iszlamista palesztin Hamász szervezet bejelentette csütörtökön, hogy "feltételekkel elfogadja" az Európai Unió által megfogalmazott tűzszüneti javaslatot. Izrael kiengedi a Gázai övezetből a külföldieket. A Hamász meghirdette a "harag napját" péntekre Ciszjordániában. Összefoglaló.
jan. 1
16:30
Az amerikaiak átadták a "zöld zónát" (Kripto Akadémia)
Egy amerikai-iraki szerződés értelmében csütörtökön az amerikai hadsereg átadta, a bagdadi biztonsági zónának, azaz "zöld zónának" az irányítását az irakiaknak It található egyéb épületek mellett az amerikai hadsereg iraki központja is.
jan. 1
16:48
Támadások a Nobel-díjas ellen (Kripto Akadémia)
Tüntetők támadtak rá Shirin Ebadi-ra, akit 2003-ban béke nobel díjjal tüntettek ki amiért évek óta védelmezi az emberi jogokat világszerte. A tüntetés azt követően történt, hogy hétfőn kormány ügynökök bezáratták Ebadi ügyvédi irodáját és lefoglaltak számos számitógépet valamint iratot.
jan. 1
19:48
Az iraki hadsereg átvette a bagdadi zöld zóna ellenőrzését (Metropol)
Átadták a biztonsági ellenőrzést az iraki hadseregnek az amerikai csapatok a szigorúan őrzött bagdadi zöld zónában az új év első napján, az iraki-amerikai megállapodás értelmében.
jan. 1
20:42
Az izraeliek többsége a Gázai övezet elleni légi hadjárat folytatását akarja (Metropol)
Az izraeliek többsége a Gázai övezeti Hamász-célpontok elleni légi hadjárat folytatását akarja egy friss felmérés eredménye szerint, amelyet a Háárec című napilap ismertetett csütörtöki számában.

2009. január 2. péntek

jan. 2
6:36
A péntek a "harag napja" (Infostart)
A Hamász felszólította a ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi palesztinokat, hogy pénteken tömegtüntetésekkel tiltakozzanak a Gázai övezet elleni izraeli offenzíva miatt, amelyet a "harag napjának" nyilvánított.
jan. 2
6:36
A "harag napja" Ciszjordániában (Kripto Akadémia)
A Hamász felszólította a ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi palesztinokat, hogy pénteken tömegtüntetésekkel tiltakozzanak a Gázai övezet elleni izraeli offenzíva miatt, amelyet a "harag napjának" nyilvánított.
jan. 2
6:38
Gondolták volna? A forradalom 50. évfordulóját ünneplik Kubaában (Kripto Akadémia)
A szigetország délkeleti végében lévő Santiago de Cubában csütörtökön kezdetét vette a kubai forradalom 50. évfordulójának a megünneplése.
jan. 2
7:30
A Srí Lanka-i kormányerők bevették a tamilok fővárosát (Kripto Akadémia)
A Srí Lanka-i kormányerők bevették a lázadó tamil szakadárok fővárosát a szigetország északi részén.
jan. 2
7:48
Nehéz félév előtt áll a cseh uniós elnökség (Infostart)
Magyarország első uniós biztosa szerint a franciák az elmúlt félévben bebizonyították, hogy a soros uniós elnökségnek igenis nagy befolyása van az események alakulásában. Balázs Péter elmondta: a gazdaság, az energia és a külkapcsolatok állnak a most kezdődött cseh elnökség programjának középpontjában.
jan. 2
8:42
Három felkelő halt meg egy amerikai rakétacsapásban (Kripto Akadémia)
Legkevesebb három külföldi felkelő veszítette életét egy feltételezett amerikai légicsapásban pénteken Pakisztán északnyugati törzsi területén - közölték pakisztáni biztonsági források.
jan. 2
9:18
Elmérgesedett helyzet! Oroszország megfenyegtte Ukrajnát (Kripto Akadémia)
Ukrajna 2009-ben piaci áron fogja kapni a gázt, mivel nem fogadta el a felajánlott kedvezményes 250 dolláros árat - fenyegetőzött Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója a Vesztyi orosz hírtelevízió csütörtök esti műsorában, az alkudozás legújabb fejleményeként.
jan. 2
9:20
"Szlovákiai ezzel teljesítette az Unióval szembeni kötelezettségvállalását" (Kripto Akadémia)
Leállították szerdán a szlovákiai Jaslovské Bohunicében lévő V1-es atomerőmű második energiablokkját.
jan. 2
10:12
Amerikai légicsapás Pakisztánban - több halott (Infostart)
Legkevesebb három, egyes források szerint négy külföldi harcos veszítette életét egy feltételezett amerikai légicsapásban pénteken Pakisztán északnyugati törzsi területén - közölték pakisztáni biztonsági források.
jan. 2
10:12
A forradalom 50. évfordulóját ünneplik Kubában (Metropol)
A szigetország délkeleti végében lévő Santiago de Cubában csütörtökön kezdetét vette a kubai forradalom 50. évfordulójának a megünneplése.
jan. 2
10:48
A 2008-as év külpolitikai krónikája - 2. rész (Infostart)
A 2008-as év - és főleg annak második fele - bővelkedett váratlan és gyakran drámai fordulatokban. A háborús bűnökkel vádolt volt boszniai szerb elnökre egy buszon csapott le a rendőrség, rövid háborút vívott Grúzia és Oroszország, a thai miniszterelnöknek egy tévés főzőshow miatt kellett lemondania, az Egyesült Államokban pedig megválasztották az ország történetének első színes bőrű elnökét. S…
jan. 2
11:06
Az ISAF első idei halottja egy brit katona (Kripto Akadémia)
Robbantásos merényletben életét vesztette Afganisztán déli részén egy brit katona újév napján - jelentette be pénteken a brit védelmi minisztérium. Az idei évben ő a NATO irányítása alatt álló nemzetközi biztonsági erők (ISAF) első halottja.
jan. 2
11:24
Izrael folytatta a Gázai övezet bombázását (Kripto Akadémia)
Az izraeli hadsereg pénteken már hetedik napja folytatta a Gázai övezet elleni légi csapásokat, megölve két palesztint és többeket megsebesítve, miközben palesztin szélsőségesek rakétákat lőttek ki Askelón izraeli kikötővárosra, könnyebben megsebesítve két izraelit.
jan. 2
12:00
Sikerült elkapni egy kalózhajót! (Kripto Akadémia)
Meghiúsított egy kalóztámadást egy francia hadihajó az Ádeni-öbölben, nyolc szomáliai kalózt őrizetbe vettek - közölte pénteken a francia hadsereg.
jan. 2
12:02
Miért nem érdekli a briteket a válság? (Kripto Akadémia)
Hiába értékelődött le erősen a font sterling a gazdasági recesszió hatására, egy közvélemény-kutatás szerint a britek még így is ellenzik az euró bevezetését.
jan. 2
12:18
Negyvenezren vettek rész Brüsszelben a taizéi találkozón (Kripto Akadémia)
Mintegy 40 ezer vallásos fiatal vett részt Brüsszelben a pénteken záruló, ötnapos ökumenikus taizéi találkozón.
jan. 2
13:12
A válság ellenére csúcson a foglalkoztatás Németországban (Kripto Akadémia)
Németországban tavaly rekord magasságba szökött a foglalkoztatottak száma: az év egészében 40,35 millióan voltak állásban, amire a német újraegyesítés, 1990 óta nem volt példa.
jan. 2
13:14
Újabb fejlemények az orosz-ukrán gázvitában (Kripto Akadémia)
Viktor Juscsenko ukrán elnök levelet küldött nyolc nyugati és európai uniós ország, köztük Magyarország vezetőinek és az Európai Bizottság elnökének, kifejtve az orosz-ukrán gázvitában képviselt ukrán álláspontot. Egyben az illetékes ukrán miniszter vezetésével konzultációk céljából, Julija Timosenko miniszterelnökkel egyeztetve, küldöttséget menesztett több EU-tagországba.
jan. 2
13:30
Megkezdte csapatainak kivonását Szomáliából az etióp hadsereg (Kripto Akadémia)
Megkezdte csapatainak kivonását Szomáliából a kormányerők oldalán harcoló etióp hadsereg - jelentette be pénteken az etióp kormányfő szóvivője.
jan. 2
13:48
A kínaiak komolyan gondolják! Kitiltják környezetszennyező járműveket Pekingből (Kripto Akadémia)
Végleg kitiltják Pekingből a súlyosan környezetszennyező járműveket január 1-jétől, bár csak három havi türelmi idő után, áprilistól kezdik majd kiszabni a 100 jüan (2800 forint) bírságot a tiltott övezetben "tetten ért" úgynevezett sárgamatricás gépkocsikra. Az intézkedés révén a pekingi járműpark egytizede válik törvényen kívülivé a kínai fővárosban.
jan. 2
14:06
Súlyos síbalesetet szenvedett Ausztriában a thüringiai kormányfő (Kripto Akadémia)
Súlyos síbalesetet szenvedett Ausztriában Dieter Althaus, a németországi Thüringia szövetségi tartomány miniszterelnöke: az 50 éves politikust az ausztriai Pongau (Salzburg tartomány) egyik kórházának intenzív osztályán ápolják.
jan. 2
14:24
A szlovák-magyar viszony romlását még a Dzurinda-kormány okozta? (Kripto Akadémia)
Ján Kubis távozó külügyminiszter Szlovákia Magyarországhoz fűződő kapcsolatainak romlását nem tartja a pozsonyi diplomácia kudarcának.
jan. 2
14:42
Kómában a thüringiai miniszterelnök (Infostart)
Súlyos síbalesetet szenvedett Ausztriában Dieter Althaus, a németországi Thüringia szövetségi tartomány miniszterelnöke, az 50 éves politikust az ausztriai Pongau egyik kórházának intenzív osztályán ápolják.

Keresés