2009. január 1. csütörtök

jan. 1
6:36
A szlovák koronát felváltotta az euró (Népszava)
Szlovákia január elsejével csatlakozott az euróövezethez, éjféltől az ország hivatalos fizetőeszköze az euró. Az eddigi fizetőeszközzel, a koronával január 16-ig lehet fizetni, de a visszajáró összeget euróban kapják az emberek.
jan. 1
7:12
Csehország átvette az EU soros elnöki tisztét (Népszava)
A francia elnök szerda késő este telefonon kívánt sok sikert a cseh kormányfőnek abból az alkalomból, hogy Prága éjféltől átvette Párizstól az Európai Unió soros elnöki tisztét.
jan. 1
8:06
Berlusconi, a tréfás diplomáciai aknarakó (Népszava)
Silvio Berlusconi humorával már az egész világot "elkápráztatta". A Képes Újság e héten utcára kerülő száma vaskosabb tréfái segítségével rajzolja meg az olasz miniszterelnök portréját. E helyen ebből csak néhány tollvonást idézünk fel.
jan. 1
9:18
Lejárt az orosz-ukrán szerződés, elzárják a gázcsapot? (HVG)
A Gazprom orosz cég szóvivője bejelentette csütörtökön, hogy moszkvai idő szerint 10 órakor, azaz közép-európai idő szerint nyolc órakor, lejárt az orosz-ukrán gázszállítási szerződés, amelynek keretében a Gazprom az ukrán Naftohaz cégnek szállít.
jan. 1
9:18
Az amerikai elnökválasztástól a pekingi olimpiáig - külpolitika 2008 (Infostart)
Az elmúlt év első felének nagy külpolitikai kérdése volt, hogy kik ismerik el a februárban függetlenné vált Koszovót, illetve az, hogy a kudarcos írországi népszavazás után merre megy tovább az Európai Unió. Közben az Egyesült Államokban befejeződött az elnökjelöltségért folytatott ádáz harc, az olimpiára készülődő Kínának pedig lázongó szerzetesekkel és egy pusztító földrengéssel is meg kellett…
jan. 1
9:20
Szalonikiben égtek az áruházak (HVG)
Diákok csaptak össze rendőrökkel újév hajnalán az észak-görögországi Szalonikiben - jelentették rendőrségi források.
jan. 1
9:22
Permanens forradalom: évforduló Kubában (HVG)
Fél évszázada kezdődött, és vezetői szerint azóta is tart a forradalom Kubában, ahol a várakozásokkal ellentétben megtorpanni látszanak a reformok.
jan. 1
9:24
Ukrajna gáz nélkül köszönti az újévet (Startlap)
Gáz nélkül maradhat Ukrajna, miután a Gazprom teljesen elzárta a gázcsapot Ukrajnának. Oroszország ugyanakkor megnövelte az Európába szállított gáz mennyiségét.
jan. 1
9:24
Bármikor megkezdődhet az izraeli behatolás Gázába (HVG)
Az izraeli hadsereg újabb csapásokat hajtott végre csütörtök hajnalban a Gázai övezetben. Ber Sheva izraeli várost a Hamász Katyusa rakétákkal támadta. "Készen állunk a harcra"- jelentette be az izraeli hadsereg egyik magasrangú tisztje.
jan. 1
9:36
A Gazprom leállította a gázszállítást Ukrajnába (HVG)
A Gazprom orosz cég utasítást adott arra, hogy állítsák le a gázszállítást Ukrajnába - jelentette csütörtökön az orosz televízió.
jan. 1
9:36
Magánéleti botrányok és válság - 2008 Franciaországban (Infostart)
Franciaországban 2008 Nicolas Sarkozy-ről, az uniós soros elnökségről, XVI. Benedek pápa látogatásáról és természetesen a gazdasági világválságról szólt. Az év összefoglalója Franciaországból.
jan. 1
9:38
Negyedére csökkent az orosz gázszállítás Ukrajnába (HVG)
Oroszország negyedére csökkentette csütörtökön reggel 10.00-kor az Ukrajnának szállított gáz mennyiségét, mivel a 2008-ra szóló szerződés ebben az időpontban lejárt és nem sikerült megállapodni az új feltételekről.
jan. 1
9:54
Szlovákia már euróval fizet (HVG)
Északi szomszédunk január elsejével csatlakozott az euróövezethez, éjféltől az ország hivatalos fizetőeszköze az euró. Koronával január 16-ig lehet fizetni, de a visszajáró összeget euróban kapják az emberek. Nálunk egyelőre arról lehet szó, hogy az ország idén teljesíti az euró előszobájának tekintett ERM 2 árfolyamrendszerbe való belépés feltételeit.
jan. 1
10:12
Vidám londoni történetek a jókedvű évkezdethez (Infostart)
Az angol lapokban mindennap akad néhány könnyű fajsúlyú jelentés, ami néhány percre jótékonyan elterelheti figyelmünket a világpolitika komor híreiről. Londoni tudósítónk két ilyen történetet olvasott, amit megtoldotta egy harmadikkal.
jan. 1
10:18
Így szilveszterezett a világ (Startlap)
Az idei óévbúcsúztató ünnepségek között a legőrültebb parádétól a legkomorabb gyászig mindent megtalálunk.
jan. 1
10:48
A Gazprom Európába folyamatosan szállít (HVG)
A Gazprom teljesen elzárta a gázcsapot Ukrajnának, egyben megnövelte az Európába Ukrajnán keresztül vezetéken szállított gáz mennyiségét - jelentette be a Gazprom csütörtökön. Közben az EU tárgyalásokra szólítja fel az orosz és ukrán felet, s figyelmeztet a tranzitra vonatkozó kötelezettségekre.
jan. 1
10:48
Moszkva teljesen elzárta a csapokat (Infostart)
A Gazprom teljes egészében lezárta a gázszállítást Ukrajnának - jelentette be maga az orosz cég.
jan. 1
10:50
Magyarország egyelőre megkapja az orosz gázt (HVG)
Szerződés szerint érkezik a földgáz Magyarországra, egyelőre fennakadás nincs a gázszállításban - közölte a Földgázszállító Zrt szóvivője csütörtökön délelőtt.
jan. 1
11:06
Eshet az okos mobilok és notebookok ára (Napi)
jan. 1
11:06
Malajzia fokozza küzdelmét a kalózok ellen (Kitekintő)
A Malaka-szorosban is komoly veszélyt jelentenek a kalózok.
jan. 1
11:30
Tűzijáték a Gázai övezetben - másképp (Startlap)
Az izraeli hadsereg újabb csapásokat hajtott végre csütörtök hajnalban a Gázai övezetben. Már a parlamentet is bombázták.
jan. 1
11:42
Kuba-Usa: egymás nyakába borulnak? (Kitekintő)
Több, mint 40 évvel az első embargó bevezetése után az Egyesült Államok végre enyhítheti a szankciókat Kubával szemben. Obama legalábbis ezt ígéri.
jan. 1
12:00
Brutálerős üzemanyag gyomnövényből (Napi)
jan. 1
12:00
Raúl Castro: nem buktunk meg, de nehéz a helyzet (HVG)
Raúl Castro kubai elnök szerint a fivére, Fidel által 50 évvel ezelőtt elindított kommunista forradalom nem bukott meg, ahogyan azt az Egyesült Államok állítja, de kétségtelen, hogy nehéz idők várnak a kubaiakra.
jan. 1
12:00
Összecsapásokkal kezdődött az újév (Infostart)
Görögországban újév hajnalán is összecsaptak a diákok a rendőrökkel. A hatóságok közlése szerint a tüntetők az északi Thesszalonikiben és a fővárosban, Athénban is házilag készített gyújtószerkezeteket helyeztek el bankfiókoknál és nagyáruházak kirakatainál.
jan. 1
12:02
Porsche Audi-motorral (Napi)
jan. 1
12:36
A Hamász izraeli katonai támaszpontot lőtt rakétákkal (HVG)
A Hamász - saját bejelentése szerint - rakétatámadást intézett csütörtökön egy Beér-Seva térségében fekvő izraeli katonai támaszpont ellen.
jan. 1
12:54
Január 1. a világbéke napja (Infostart)
XVI. Benedek pápa azt kérte embertársaitól csütörtökön, hogy "ne kerekedjék felül 2009-ben a világban az erőszak és a gyűlölet", s kifejezte azt az óhaját, hogy "a béke áldása szálljon a Szentföldre és az egész emberiségre".
jan. 1
13:12
Kukan: „Magyarország a partnerünk és nem az ellenségünk” (Kitekintő)
A Dzurinda-kormány volt külügyminisztere szerint a jelenlegi kormány nagyon sokat rontott a magyar-szlovák viszonyon.
jan. 1
13:12
Mintegy 16100 forintról 30100 forintra emelkedik a minimálbér Oroszországban (Népszava)
Dmitrij Medvegyev orosz elnök újévi üdvözletében az állam segítségét ígérte az állampolgároknak a gazdasági nehézségek áthidalásában. Mint mondta, a most lezárult évben a nép és a hatalom sikeresen átvészelte az országot sújtó drámai eseményeket, és "békét, szeretetet és a kívánságok teljesülését" kívánt mindenkinek.
jan. 1
13:14
"Az izraeli és a palesztin népesség nagy többsége békében akar élni" (Népszava)
XVI. Benedek pápa azt kérte embertársaitól csütörtökön, hogy "ne kerekedjék felül 2009-ben a világban az erőszak és a gyűlölet", s kifejezte azt az óhaját, hogy "a béke áldása szálljon a Szentföldre és az egész emberiségre".
jan. 1
13:30
Közel ötszáz autót gyújtottak fel Franciaországban (HVG)
Mintegy négy és fél száz autót gyújtottak fel randalírozók az újév napjára virradó éjszakán Franciaországban, s a hatóságok 288 embert vettek őrizetbe.
jan. 1
13:48
Mínusz 32 fokban szilvesztereztek (Infostart)
Világszerte százezrek köszöntötték a nagyvárosok utcáin az újévet. A New York-i Times Square-en a tömeg hangosan számlálta az új esztendőtől elválasztó másodperceket, amint az új évre való áttérést jelképező fénylő kristálygömb a helyi hagyománynak megfelelően pontban éjfélkor leereszkedett a magasból.
jan. 1
13:48
Elzárták a gázcsapot (Kitekintő)
Ma reggel helyi idő szerint 10 órakor elzárták az Ukrajnát kiszolgáló gázszállítást. Oroszország mérlegen!
jan. 1
14:06
Az izraeliek többsége támogatja a légicsapásokat (Infostart)
Egy felmérés szerint az izraeliek többsége támogatja a Gázai övezeti Hamász-célpontok elleni légitámadások folytatását.
jan. 1
14:06
Mintegy négy és fél száz autót gyújtottak fel Franciaországban (Népszava)
Mintegy négy és fél száz autót gyújtottak fel randalírozók az újév napjára virradó éjszakán Franciaországban, s a hatóságok 288 embert vettek őrizetbe.
jan. 1
14:12
Francia divat: félezer autó lángokban (Startlap)
Mintegy négy és fél száz autót gyújtottak fel randalírozók az újév napjára virradó éjszakán Franciaországban, s a hatóságok 288 embert vettek őrizetbe. A lángba borított gépkocsik száma (445) 19,62 százalékkal nagyobb a rendőrség...
jan. 1
14:24
Autókat gyújtogattak a vandálok (Infostart)
Franciaországban több mint négyszáz autót gyújtottak fel az újév napjára virradó éjszakán; a hatóságok 288 embert vettek őrizetbe. A belügyminisztérium közlése szerint kisebb összetűzések is voltak a vandálok és a biztonsági erők között; az incidensekben négy rendőr könnyebben megsérült.
jan. 1
14:30
Izraeli légi csapás végzett egy Hamász-vezetővel (Startlap)
Izraeli légi csapás érte csütörtökön az iszlamista palesztin Hamász szervezet egy magas rangú vezetőjének gázai házát. A nagy erejű robbanás végzett a szóban forgó Hamász-vezetővel, Nizár Rajjánnal. Rajján többször is jelezte...
jan. 1
14:42
Növekvő aktivitást mutatnak az öngyilkos terroristák Afganisztánban (Kitekintő)
A hírszerzés hatékonyabb munkájának és az ellenőrző pontok növekvő számának köszönhetően 2006 óta ugyan csökkent az öngyilkos merénylők által elkövetett támadások száma, technikailag azonban sokkal kifinomultabbá, ezáltal kevésbé kivédhetőkké váltak a merényletek.
jan. 1
14:42
A csehek missziót szerveznek a közel-keletre (Népszava)
Az Európai Unió soros elnökségét betöltő Csehország diplomáciai missziót szervez az integrációs szervezet nevében, hogy közvetíteni próbáljon a közel-keleti konfliktusban.
jan. 1
14:48
Idén se maradt el a szilveszter (Startlap)
Bebarangoltuk a nagyvilágot, hogy megnézzük: merre hogyan köszöntötték 2009-et.
jan. 1
15:00
Négyszáz halott, több ezer sérült Gázában (Infostart)
Négyszázra emelkedett a szombat óta tartó izraeli légicsapások halottainak száma a Gázai övezetben. Palesztin források szerint az áldozatok jelentős része civil, a sebesültek száma csaknem kétezer.
jan. 1
15:06
Kalóztámadással kezdődött az újév (Startlap)
Kalózok kerítettek hatalmukba egy egyiptomi teherhajót csütörtökön Szomália partjai közelében - közölte egy külügyminisztériumi illetékes. A tengeri rablók elfoglalták a Blue Start és a 28 fős egyiptomi személyzettel a fedélzeten...
jan. 1
15:18
Tárgyalna a Hamasz, de csak a saját feltételei szerint (Népszava)
A Gázai övezetet uraló iszlamista szélsőséges Hamász szervezet bejelentette csütörtökön, hogy "feltételekkel elfogadja" az Európai Unió által megfogalmazott tűzszüneti javaslatot.
jan. 1
15:36
A Hamász cáfolta, hogy elfogadja az EU tűzszüneti javaslatát (HVG)
A Gázai övezetet uraló szélsőséges Hamász cáfolta, hogy elfogadta volna az Európai Unió által megfogalmazott tűzszüneti javaslatot. A jóváhagyásről szóló hírek félreértésen alapultak - mondta a szervezet szóvívője.
jan. 1
15:36
Soha nem látott népességnövekedés Spanyolországban (Kitekintő)
Tíz új spanyol állampolgárból megközelítőleg nyolc Spanyolországon kívül született, ami egyben azt is jelenti, hogy a bevándorlók lélekszáma túllépte az ötmilliót.
jan. 1
15:54
Elhunyt Helen Suzman (Népszava)
Kilencvenegy éves korában elhunyt Helen Suzman dél-afrikai politikus, aki hosszú időn át az egyedüli fehér parlamenti képviselőként harcolt a fekete lakosság faji elkülönítésén alapuló apartheid rendszer ellen
jan. 1
16:12
A Munkáspárt elveszíti a szigetet? (Kitekintő)
A balszerencsés évkezdést a botrányok, a gazdasági világválság, az adóreformok és a választási kudarcok még tovább súlyosbították. Talán kijelenhető, hogy ez az év nem a Munkáspárté volt.
jan. 1
16:12
Rakétacsapás végzett a Hamász vezetővel (Népszava)
Ma reggel az izraeli légierő támadásában életét vesztette Nizar Rayyan, a gázai övezetet uraló Hamasz egyik katonai és lelki vezetője, a támadásban másik 6 ember is életét vesztette, a vezető 4 felesége és két gyereke voltak az áldozatok, valamint 30 ember megsérült. Ezalatt az izraeli hadsereg továbbra is a gázai övezet határán gyülekezik

Keresés