2009. január 23. péntek

jan. 23
5:48
Gránátot lőttek a laktanyára (168 Óra Online)
Gránáttámadás érte csütörtök este a Koszovói Biztonsági Erő (KSF) kaszárnyáját a volt szerbiai tartomány nyugati részén - közölte a rendőrség.
jan. 23
5:50
Ide ne menjen nyaralni, ha jót akar! (168 Óra Online)
Emberrablás áldozata lett csütörtökön négy európai turista Nigerben, nem messze az északnyugat-afrikai ország Malival közös határától - közölte a Mali északi részén fekvő Gao tartomány kormányzója.
jan. 23
6:06
Lezárták a temetőt - politikai okokból (Infostart)
Húsz éve lezárták egy csehszlovák falu temetőjét, a település fölött még egy helikopter is körözött. Így próbálta megakadályozni a hatalom, hogy az önmagát 40 éve tiltakozásul felgyújtó cseh diák sírjánál is demonstráljanak az ellenzékiek. 1969 januárjában Budapesten is felgyújtotta magát a Nemzeti Múzeumnál egy fiatal magyar diák.
jan. 23
6:06
Megbírságolták, aztán átment rajta egy kamion (168 Óra Online)
A férfi áthajtott a tiloson, de jóval több büntetést kapott annál, mint amit megérdemelt volna - írta az Ananova brit hírügynökség
jan. 23
7:00
Fidel Castro: "a munkának akkor is folytatódnia kell, ha meghalok" (Infostart)
Fidel Castro kubai vezető azt írta csütörtökön megjelent cikkében, hogy a kormányzati munkának akkor is folytatódnia kell, ha súlyos beteg lesz, netán meghal.
jan. 23
7:00
A XXI. század varázsszava: BRIC (Kitekintő)
Hétfőn kínai és brazil miniszterek bejelentették, hogy a két ország a jövőben közösen próbál választ találni a globális pénzügyi válságra. Az EU is igyekszik gyümölcsöző partnerséget kialakítani a világ leggyorsabban fejlődő gazdaságaival.
jan. 23
7:18
Obama nem ellenzi az abortuszt (168 Óra Online)
Az újdonsült amerikai elnök megerősítette, hogy - elődjével ellentétben - nem ellenzi a művi terhességmegszakítást.
jan. 23
7:36
Gázvita: Európa levonja a következtetéseket (Kitekintő)
Az orosz-ukrán gázvita 18 tagállamban okozott kisebb-nagyobb ellátási problémákat ezen a télen. Az eset „erős figyelmeztetés” volt Európa számára, hogy lépnie kell az energiabiztonság ügyében, hangsúlyozta az Európai Bizottság.
jan. 23
7:54
"Obama nem jelent változást George Bushhoz képest" (Infostart)
A Hamász palesztin mozgalom szerint nem jelent változást az Egyesült Államok közel-keleti politikájában, hogy Barack Obama váltotta George Busht a Fehér Házban, az új elnök ugyanazt a hibás politikát fogja folytatni, amelyet elődje.
jan. 23
8:12
Prága ellenáll a külső nyomásnak (Kitekintő)
A Lisszaboni Szerződés cseh ratifikációja egy „belső demokratikus eljárás”, és a folyamat felgyorsítására irányuló külső nyomásgyakorlás nem segít a helyzeten – hangsúlyozta az EP-ban az Unió soros elnökségét ellátó Csehország miniszterelnök-helyettese.
jan. 23
8:30
Szén-dioxid mérése az űrből (Kitekintő)
A japánok útjára indítják IBUKI-t, az üvegházhatású gázokat mérő műholdat, hogy megismerhessük a klímaváltozás okait.
jan. 23
8:48
Kivégzik a hetediket is még januárban (168 Óra Online)
Kivégeztek két, gyilkosság miatt elítélt férfit helyi idő szerint csütörtök este az Egyesült Államokban - tudatta az MTI.
jan. 23
8:50
A csecsemő dobta fel drogdíler apját (168 Óra Online)
11 hónapos gyerek juttatta rendőrkézre az apját Kanadában, bár nem szándékosan, hanem azzal, hogy véletlenül benyomta atyja mobiltelefonján a segélykérő gombot - írta az MTI.
jan. 23
9:07
Magyarország kettős csapdában (Kitekintő)
A 2009-es befektetési lehetőségeket értékelték az Equilor Befektetési Zrt. szakértői annak fényében, hogy minden bizonnyal 300 Ft közelében mozgó euró árfolyamra kell berendezkedniük huzamosabb ideig a befektetőknek és a lakosságnak.
jan. 23
9:25
Rosszabbodik a világ biztonsága az idei évben (Kripto Akadémia)
A globális gazdasági válság miatt nőhet a biztonsági kockázat egyes országokban, hiszen a gazdasági nehézségek politikai feszültségeket eredményeznek. Ezt állapította meg a Control Risks nevű brit biztonsági szervezet 2009-es előrejelzésében. Bár a cég elsősorban a befektetési kockázat oldaláról vizsgálja a biztonsági helyzetet, s a politikai hátteret nem vizsgálja, tény, hogy az elmúlt héten több…
jan. 23
9:43
Szószékről támadják a csángó oktatást (Kitekintő)
A nyolc éve működő csángóföldi magyar oktatást folyamatosan érik támadások. Legújabban Szitáson lángolt fel az ellenpropaganda.
jan. 23
10:00
GYORSHÍR - Lelőttek egy embert egy norvégiai iskola előtt (Kripto Akadémia)
Lelőttek egy embert, egy másikat pedig megsebesítettek pénteken az észak-norvégiai Tromso város egyik iskolaépülete előtt - közölte a rendőrség. Az orosz hírügynökség úgy tudja, hogy a másik meglőtt ember is meghalt.
jan. 23
10:18
Amerikai kézbe kerülne az ukrán gázvezeték rendszer? (Kitekintő)
Az orosz Izvesztija napilapban megjelent cikk szerint Ukrajna amerikai tulajdonba tervezi adni a gázszállítási rendszerét.
jan. 23
10:36
Patkányürülék a szendvicsben? (Infostart)
A szokatlan hideg miatt a házakba húzódnak be Nagy-Britanniában a patkányok - amelyekből negyvenmillió él országszerte. Tavaly bőséges volt a búzatermés, és a gabona egy részét nem tudták hová tenni a gazdák - így előfordulhat, hogy a britek patkányszőrre, patkányürülékre bukkannak a pékárukban.
jan. 23
10:36
Göncz László a magyarországi szlovének védelmében (Kitekintő)
A Határon Túli Szlovénok Bizottsága aggódik a Rába-vidéki szlovének helyzete miatt, mert a Magyar Köztársaság csökkentette pénzügyi támogatását.
jan. 23
10:36
Rács mögött a kelet-kongói tuszi lázadók vezérét (Metropol)
Elfogták Laurent Nkunda kongói tuszi lázadóvezért Ruandában. Nkundát csütörtök este a ruandai és a kongói hadsereg közös akciójában kerítették kézre, jelentette be a kongói hadsereg pénteken reggeli közleményében, hozzáfűzve, hogy a volt tábornok rövid ellenállás után menekülni próbált.
jan. 23
10:54
Sokk: a haldokló Jett fotójával zsarolták Travoltát! (168 Óra Online)
A gyászoló színész volt a célpontja annak a zsarolási kísérletnek, amelynek során a sztár haldokló fiáról, Jett-ről készült fotóval próbáltak pénzt kicsalni a családtól.
jan. 23
10:56
Melamin után hamis pénzt találtak a tejesdobozokban (168 Óra Online)
Tizenkétmillió forintnyi hamis pénzt talált a kínai rendőrség a dél-kínai Hunan tartományban egy távolsági autóbuszon tartott rutinellenőrzés során. A több mint 4000 darab százjüanos bankjegyet tartalmazó tejesdobozra azért figyeltek fel, mert látszott rajta, hogy a csomagolást korábban már megbonthatták - adta hírül az MTI.
jan. 23
11:12
A hazai és nemzetközi energia szektor sajtószemléje - 2009. január 23. (Kitekintő)
Az energia szektor magyar és angol nyelvű sajtójának szemléje.
jan. 23
11:30
A hirtelen jött áradás miatt kiöntött a Garam (Infostart)
Szlovákiában egyre komolyabb gondokat okoz több kisebb folyó áradása. A Garam már több helyen kilépett a medréből.
jan. 23
11:30
Timosenko: Ukrajnát nem fenyegeti az államcsőd veszélye (Kitekintő)
Julija Timosenko ukrán kormányfő kijelentette, hogy Ukrajnában jelenleg nem áll fenn az államcsőd és a szociális válság lehetősége. Timosenko az 1+1 tévécsatornának adott exkluzív interjút.
jan. 23
11:48
Újabb gyilkosság történt egy iskolánál (168 Óra Online)
Lelőttek egy embert, egy másikat pedig súlyosan megsebesítettek péntek reggel az észak-norvégiai Tromso város egyik iskolaépülete előtti parkolóban - közölte a rendőrség, illetve az NRK televízió honlapján.
jan. 23
11:48
GYORSHÍR - Öt halott egy belgiumi bölcsödében történt késelésben (Kripto Akadémia)
Három gyerek és két felnőtt veszítette életét egy nyugat-belgiumi bölcsödében lezajlott késes támadásban pénteken - jelentette a helyi sajtó. A támadás a Brüsszeltől nyugatra fekvő Dendermonde városban történt. Hivatalos forrásból még nem erősítették meg a történteket.
jan. 23
12:24
Horror: levágott fejet találtak az egyházi ünnepen (168 Óra Online)
Az ortodox hagyománynak megfelelő vízkereszti fürdőzéshez vágtak léket munkások a befagyott folyón az oroszországi Szaratovban, amikor egy levágott fejet találtak a vízben - írta az MTI orosz források alapján.
jan. 23
12:42
Miroslav Lajcák lesz az új szlovák külügyminiszter (Infostart)
Miroslav Lajcák, a nemzetközi közösség boszniai főmegbízottja, karrierdiplomata lesz az új szlovák külügyminiszter - közölte pénteken hivatalosan a szlovák kormány sajtóosztálya.
jan. 23
12:42
Bezöldül Arábia? (Kitekintő)
A fekete aranyból befolyt hatalmas tőke egy részét az olajmonarchiák arra kívánják fordítani, hogy a kőolajtartalékok kiürülése után is ők legyenek a világ vezető energiatermelői. Amerika és Európa máris hátrányban.
jan. 23
13:00
Felmentették a Bronz-katona védelmezőit (Kitekintő)
Egy észt kerületi bíróság kimondta négy orosz aktivista ártatlanságát, akik a 2007-es tallinni zavargások megszervezésének fő gyanúsítottjai voltak.Oroszország üdvözli, Észtország nem érti a bíróság döntését.
jan. 23
13:18
Külföldi autót vesznek állami segítséggel a németek (Infostart)
A német kormány második gazdaságélénkítő segélycsomagja keretében másfél milliárd eurót ütemezett be a 9 évnél régebbi, következésképpen erősen környezetszennyező gépkocsik forgalomból történő kivonására, illetve a gépkocsi ipar közvetett támogatására. Noha a téma még a koalíción belül is számos vitához vezetett, az autótulajdonosok részéről megnyilvánuló érdeklődés felül múlja a várakozásokat.
jan. 23
13:36
Miroslav Lajcák lesz az új szlovák külügyminiszter (Kitekintő)
Miroslav Lajcák, a nemzetközi közösség boszniai főmegbízottja, karrierdiplomata lesz az új szlovák külügyminiszter.
jan. 23
13:36
Szörnyeteg: besétált a bölcsődébe és leszúrta a csöppségeket (168 Óra Online)
Legalább két gyerek és egy felnőtt veszítette életét egy nyugat-belgiumi bölcsődében történt késes támadásban pénteken - derül ki friss közlésekből. Korábbi médiahírek öt halottról szóltak.
jan. 23
13:54
Kökény: a WHO missziót küld a Gázai övezetbe (Kripto Akadémia)
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) haladéktalanul tényfeltáró missziót küld a Gázai övezetbe, hogy feltérképezze az ottani egészségügyi rendszer működőképességének gondjait, megvizsgálja a sebesültek ellátásának feltételeit, illetve azt, hogy milyen segítségre van szükség a térségben - tudatta pénteken telefonon az MTI-t Kökény Mihály, a WHO végrehajtó tanácsának tagja.
jan. 23
13:56
London akár a Nemzetközi Valutaalap segítségére is szorulhat (Kripto Akadémia)
Három évtizede nem tapasztalt mélységű recesszióban van Nagy-Britannia - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - a pénteken közölt hivatalos adatok szerint. A súlyos helyzetben politikai vita kezdődött arról az ellenzéki kijelentésről, hogy London akár a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítségére is szorulhat.
jan. 23
14:12
"Székelyföld fel nem osztható és be nem olvasztható" (Kitekintő)
A térség magyarságát érintő kérdések megvitatására és az autonómia-kérdés rendezésére Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlés összehívását kezdeményezte Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke.
jan. 23
14:12
Ucára vonulnak a melegek (Kripto Akadémia)
A legnagyobb olasz homoszexuális szervezet, az Arcigay arra szólítja fel a melegeket, hogy a Sanremói Dalfesztivál utolsó napján árasszák el a fesztiválváros utcáit, tiltakozásul a Luca meleg volt című dal miatt, amely arról szól, hogy a homoszexualitásból "ki lehet gyógyulni".
jan. 23
14:30
Csődbe jutott a litván nemzeti légitársaság (Kitekintő)
Csődöt jelentett Litvánia nemzeti légitársasága, a FlyLAL. A kormány nem volt hajlandó segítséget nyújtani.
jan. 23
14:48
Iránt böködni: a Mudzsahidek mostantól nem terroristák (168 Óra Online)
Az Európai Unió leveszi a terorista szervezetek listájáról a Népi Mudzsahidek (angolos írásmóddal: Mujahedin Khalk) nevű iráni ellenzéki szervezetet.
jan. 23
15:06
Hivatalos: Gasparovic is ringbe száll (Kitekintő)
Bekövetkezett, ami várható volt: Ivan Gasparovic jelenlegi államfő is indul a március 21-ei szlovák köztársaságielnök-választáson.
jan. 23
15:06
Melegek özönlötték el a várost (168 Óra Online)
A legnagyobb olasz homoszexuális szervezet, az Arcigay arra szólítja fel a melegeket, hogy a Sanremói Dalfesztivál utolsó napján árasszák el a fesztiválváros utcáit, tiltakozásul a Luca meleg volt című dal miatt, amely arról szól, hogy a homoszexualitásból "ki lehet gyógyulni".
jan. 23
15:06
Az izlandiak elzavarták a kormányt (Kripto Akadémia)
Előre hozott parlamenti választásokat tartanak május 9-én Izlandon - jelentette be pénteken Geir Haarde kormányfő a lakosság nyomására, amely a kormány távozását követeli a gazdasági csőd miatt.
jan. 23
15:24
Szlovákia mégsem indítja újra az atomreaktort (Infostart)
Szlovákia mégsem tervezi korábban leállított atomerőmű-blokkjának újraindítását. A lépést a gázválság miatt helyezték kilátásba, de az energiaszállítás helyreállításával már nincs rá szükség. Bulgária ugyanakkor Brüsszeltől kér jóváhagyást korábban leállított reaktorainak beüzemeléséhez.
jan. 23
15:43
Ukrajna és Oroszország a tengeri határokról tárgyaltak (Kitekintő)
Január 21-22-én Kijevben ukrán-orosz konzultációkat tartottak az Azovi- és a Fekete-tengeri határok delimitációjával kapcsolatban. Az ukrán külügyminisztériumot Viktor Kirik képviselte, Moszkvát pedig Alekszandr Holovin külügyminisztériumi megbízott.
jan. 23
15:43
Döbbenetes robotgyereket szültek olasz kutatók (168 Óra Online)
Észak-Olaszország tudományos kutatóintézetei egyikének mélyén különös teremtény kelt életre. iCub (túlzottan emberszabású külseje miatt rossz érzéssel neveznénk „az iCub-nak”) olyan robot, akiről megalkotói azt remélik: egy napon képes lesz ugyanúgy tanulni, mint egy gyermek.
jan. 23
16:18
Aki a lehetetlenre vállalkozik (Kitekintő)
Mindenképp szeretnie kell a kihívásokat és bírnia a kudarcokat annak, aki elvállalja az amerikai elnök közel-keleti megbízottjának a posztját.
jan. 23
16:18
Baszk vezetőket kaptak el Spanyolországban (Metropol)
Baszk szakadár szervezetek nyolc vezető beosztású tagját tartóztatta le a spanyol rendőrség péntek reggel Baszkföld és Navarra régiókban, nagyszabású razziák során.
jan. 23
16:19
200 millió eurós támogatás a francia írott sajtónak (Kripto Akadémia)
A következő három évben a már meglévő állami segítségen túl évente további 200 millió eurós támogatáshoz jut a súlyos gazdasági nehézségekkel küzdő írott sajtó Franciaországban - jelentette be pénteken Nicolas Sarkozy államfő.

Keresés