2009. január 23. péntek

jan. 23
5:48
Gránátot lőttek a laktanyára (168 Óra Online)
Gránáttámadás érte csütörtök este a Koszovói Biztonsági Erő (KSF) kaszárnyáját a volt szerbiai tartomány nyugati részén - közölte a rendőrség.
jan. 23
5:50
Ide ne menjen nyaralni, ha jót akar! (168 Óra Online)
Emberrablás áldozata lett csütörtökön négy európai turista Nigerben, nem messze az északnyugat-afrikai ország Malival közös határától - közölte a Mali északi részén fekvő Gao tartomány kormányzója.
jan. 23
6:06
Lezárták a temetőt - politikai okokból (Infostart)
Húsz éve lezárták egy csehszlovák falu temetőjét, a település fölött még egy helikopter is körözött. Így próbálta megakadályozni a hatalom, hogy az önmagát 40 éve tiltakozásul felgyújtó cseh diák sírjánál is demonstráljanak az ellenzékiek. 1969 januárjában Budapesten is felgyújtotta magát a Nemzeti Múzeumnál egy fiatal magyar diák.
jan. 23
6:06
Megbírságolták, aztán átment rajta egy kamion (168 Óra Online)
A férfi áthajtott a tiloson, de jóval több büntetést kapott annál, mint amit megérdemelt volna - írta az Ananova brit hírügynökség
jan. 23
7:00
Fidel Castro: "a munkának akkor is folytatódnia kell, ha meghalok" (Infostart)
Fidel Castro kubai vezető azt írta csütörtökön megjelent cikkében, hogy a kormányzati munkának akkor is folytatódnia kell, ha súlyos beteg lesz, netán meghal.
jan. 23
7:00
A XXI. század varázsszava: BRIC (Kitekintő)
Hétfőn kínai és brazil miniszterek bejelentették, hogy a két ország a jövőben közösen próbál választ találni a globális pénzügyi válságra. Az EU is igyekszik gyümölcsöző partnerséget kialakítani a világ leggyorsabban fejlődő gazdaságaival.
jan. 23
7:00
Gyilkosokat végeztek ki az Egyesült Államokban (Startlap)
Kivégeztek két, gyilkosság miatt elítélt férfit helyi idő szerint csütörtök este az Egyesült Államokban. Texas államban egy 53 éves férfinak adtak be méreginjekciót. Azért ítélték el, mert 2000-ben kirabolta, és megfojtotta a mostohaanyját. ...
jan. 23
7:18
Obama nem ellenzi az abortuszt (168 Óra Online)
Az újdonsült amerikai elnök megerősítette, hogy - elődjével ellentétben - nem ellenzi a művi terhességmegszakítást.
jan. 23
7:36
Gázvita: Európa levonja a következtetéseket (Kitekintő)
Az orosz-ukrán gázvita 18 tagállamban okozott kisebb-nagyobb ellátási problémákat ezen a télen. Az eset „erős figyelmeztetés” volt Európa számára, hogy lépnie kell az energiabiztonság ügyében, hangsúlyozta az Európai Bizottság.
jan. 23
7:54
"Obama nem jelent változást George Bushhoz képest" (Infostart)
A Hamász palesztin mozgalom szerint nem jelent változást az Egyesült Államok közel-keleti politikájában, hogy Barack Obama váltotta George Busht a Fehér Házban, az új elnök ugyanazt a hibás politikát fogja folytatni, amelyet elődje.
jan. 23
8:12
Prága ellenáll a külső nyomásnak (Kitekintő)
A Lisszaboni Szerződés cseh ratifikációja egy „belső demokratikus eljárás”, és a folyamat felgyorsítására irányuló külső nyomásgyakorlás nem segít a helyzeten – hangsúlyozta az EP-ban az Unió soros elnökségét ellátó Csehország miniszterelnök-helyettese.
jan. 23
8:30
A pénz a téma a pesti Nabucco-konferencián (HVG)
A Nabucco-gázvezeték előfinanszírozásának megteremtése a budapesti Nabucco-konferencia egyik fő célja - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.
jan. 23
8:30
Segítségre szorulhat a Fiat is (Napi)
jan. 23
8:30
Szén-dioxid mérése az űrből (Kitekintő)
A japánok útjára indítják IBUKI-t, az üvegházhatású gázokat mérő műholdat, hogy megismerhessük a klímaváltozás okait.
jan. 23
8:31
Európai turistákat raboltak el egy afrikai országban (Startlap)
Emberrablás áldozata lett négy európai turista Nigerben, nem messze az északnyugat-afrikai ország Malival közös határától. Egy német nőt, egy brit férfit és egy svájci házaspárt raboltak el, a tettesek feltehetően tuareg lázadók. ...
jan. 23
8:32
Minden harmadik brit vedel (HVG)
A brit felnőttek több mint harmada rendszeresen túllépi a kormány által ajánlott alkoholfogyasztás mennyiségét - derült ki egy hivatalos jelentésből.
jan. 23
8:34
Reagen több tévézőt érdekelt, mint Obama (HVG)
Az Egyesült Államok első afroamerikai elnökének egy dologban nem sikerült történelmet írnia keddi beiktatásán: Ronald Reagan hivatalba lépésére több tévénéző volt kíváncsi, mint az övére.
jan. 23
8:48
Inog az LCD-tévék királyának trónja (Napi)
jan. 23
8:48
Nem ellenzi az abortuszt - erősítette meg Obama (HVG)
Az újdonsült amerikai elnök megerősítette, hogy - elődjével ellentétben - nem ellenzi a művi terhességmegszakítást.
jan. 23
8:48
Kivégzik a hetediket is még januárban (168 Óra Online)
Kivégeztek két, gyilkosság miatt elítélt férfit helyi idő szerint csütörtök este az Egyesült Államokban - tudatta az MTI.
jan. 23
8:50
A csecsemő dobta fel drogdíler apját (168 Óra Online)
11 hónapos gyerek juttatta rendőrkézre az apját Kanadában, bár nem szándékosan, hanem azzal, hogy véletlenül benyomta atyja mobiltelefonján a segélykérő gombot - írta az MTI.
jan. 23
9:06
Fidel Castro: "jól vagyok" (HVG)
Fidel Castro kubai vezető azt írta helyi idő szerint csütörtökön megjelent cikkében, hogy a kormányzati munkának akkor is folytatódnia kell, ha súlyos beteg lesz, netán meghal.
jan. 23
9:07
Magyarország kettős csapdában (Kitekintő)
A 2009-es befektetési lehetőségeket értékelték az Equilor Befektetési Zrt. szakértői annak fényében, hogy minden bizonnyal 300 Ft közelében mozgó euró árfolyamra kell berendezkedniük huzamosabb ideig a befektetőknek és a lakosságnak.
jan. 23
9:25
Rosszabbodik a világ biztonsága az idei évben (Népszava)
A globális gazdasági válság miatt nőhet a biztonsági kockázat egyes országokban, hiszen a gazdasági nehézségek politikai feszültségeket eredményeznek. Ezt állapította meg a Control Risks nevű brit biztonsági szervezet 2009-es előrejelzésében. Bár a cég elsősorban a befektetési kockázat oldaláról vizsgálja a biztonsági helyzetet, s a politikai hátteret nem vizsgálja, tény, hogy az elmúlt héten több…
jan. 23
9:43
Szószékről támadják a csángó oktatást (Kitekintő)
A nyolc éve működő csángóföldi magyar oktatást folyamatosan érik támadások. Legújabban Szitáson lángolt fel az ellenpropaganda.
jan. 23
10:00
Az afgán elnök üdvözli Guantánamo bezárását (HVG)
A guantánamói amerikai börtöntábor bezárása nemzetközi támogatást adhat a terrorizmus elleni küzdelemhez - jelentette ki Hamid Karzai afgán elnök, miközben üdvözölte az új amerikai kormányzat döntését.
jan. 23
10:00
GYORSHÍR - Lelőttek egy embert egy norvégiai iskola előtt (Népszava)
Lelőttek egy embert, egy másikat pedig megsebesítettek pénteken az észak-norvégiai Tromso város egyik iskolaépülete előtt - közölte a rendőrség. Az orosz hírügynökség úgy tudja, hogy a másik meglőtt ember is meghalt.
jan. 23
10:01
Két embert lelőttek egy norvég iskola előtt (Startlap)
Lelőttek egy embert, egy másikat pedig megsebesítettek az észak-norvégiai Tromso város egyik iskolaépülete előtt - közölte a rendőrség. Az eset a Slettaelva iskola előtt történt fél nyolc órakor, még a tanítás kezdete előtt. A...
jan. 23
10:18
Peugeot Punto, Fiat 207-es (Napi)
jan. 23
10:18
Amerikai kézbe kerülne az ukrán gázvezeték rendszer? (Kitekintő)
Az orosz Izvesztija napilapban megjelent cikk szerint Ukrajna amerikai tulajdonba tervezi adni a gázszállítási rendszerét.
jan. 23
10:19
Gazdasági válság: a román kormány optimista (Startlap)
A román kormány 2 százalékos államháztartási hiányra számít az idén a GDP-hez viszonyítva, mondta Románia új bécsi nagykövete, Silvia Davidoiu az APA hírügynökségnek. Az Európai Bizottság hétfőn 7,5 százalékos GDP-arányos...
jan. 23
10:36
A londoni dialektus rontja az álláskeresők esélyeit (HVG)
A scouse, vagyis a Liverpoolban és környékén beszélt angol a legkevésbé hasznos, ha valaki éppen munkát keres, de a Londonban használatos nyelvjárások sem túlzottan előnyösek állásinterjú esetén - ez derült ki egy új felméréséből.
jan. 23
10:36
Patkányürülék a szendvicsben? (Infostart)
A szokatlan hideg miatt a házakba húzódnak be Nagy-Britanniában a patkányok - amelyekből negyvenmillió él országszerte. Tavaly bőséges volt a búzatermés, és a gabona egy részét nem tudták hová tenni a gazdák - így előfordulhat, hogy a britek patkányszőrre, patkányürülékre bukkannak a pékárukban.
jan. 23
10:36
Göncz László a magyarországi szlovének védelmében (Kitekintő)
A Határon Túli Szlovénok Bizottsága aggódik a Rába-vidéki szlovének helyzete miatt, mert a Magyar Köztársaság csökkentette pénzügyi támogatását.
jan. 23
10:54
Kettős gyilkosság az iskola előtt Norvégiában (HVG)
Két halálos áldozatot követelő lövöldözés volt reggel az észak-norvégiai Tromso város egyik iskolaépülete előtti parkolóban - közölte a rendőrség.
jan. 23
10:54
Sokk: a haldokló Jett fotójával zsarolták Travoltát! (168 Óra Online)
A gyászoló színész volt a célpontja annak a zsarolási kísérletnek, amelynek során a sztár haldokló fiáról, Jett-ről készült fotóval próbáltak pénzt kicsalni a családtól.
jan. 23
10:56
Melamin után hamis pénzt találtak a tejesdobozokban (168 Óra Online)
Tizenkétmillió forintnyi hamis pénzt talált a kínai rendőrség a dél-kínai Hunan tartományban egy távolsági autóbuszon tartott rutinellenőrzés során. A több mint 4000 darab százjüanos bankjegyet tartalmazó tejesdobozra azért figyeltek fel, mert látszott rajta, hogy a csomagolást korábban már megbonthatták - adta hírül az MTI.
jan. 23
11:12
Gyenge, lassú, de az év autója (Napi)
jan. 23
11:12
A hazai és nemzetközi energia szektor sajtószemléje - 2009. január 23. (Kitekintő)
Az energia szektor magyar és angol nyelvű sajtójának szemléje.
jan. 23
11:30
A hirtelen jött áradás miatt kiöntött a Garam (Infostart)
Szlovákiában egyre komolyabb gondokat okoz több kisebb folyó áradása. A Garam már több helyen kilépett a medréből.
jan. 23
11:30
Timosenko: Ukrajnát nem fenyegeti az államcsőd veszélye (Kitekintő)
Julija Timosenko ukrán kormányfő kijelentette, hogy Ukrajnában jelenleg nem áll fenn az államcsőd és a szociális válság lehetősége. Timosenko az 1+1 tévécsatornának adott exkluzív interjút.
jan. 23
11:48
Újabb gyilkosság történt egy iskolánál (168 Óra Online)
Lelőttek egy embert, egy másikat pedig súlyosan megsebesítettek péntek reggel az észak-norvégiai Tromso város egyik iskolaépülete előtti parkolóban - közölte a rendőrség, illetve az NRK televízió honlapján.
jan. 23
11:48
GYORSHÍR - Öt halott egy belgiumi bölcsödében történt késelésben (Népszava)
Három gyerek és két felnőtt veszítette életét egy nyugat-belgiumi bölcsödében lezajlott késes támadásban pénteken - jelentette a helyi sajtó. A támadás a Brüsszeltől nyugatra fekvő Dendermonde városban történt. Hivatalos forrásból még nem erősítették meg a történteket.
jan. 23
11:48
Recesszióban Nagy-Britannia gazdasága is (Startlap)
Nagy-Britannia hazai összterméke a tavalyi utolsó negyedévben 1,5 százalékkal csökkent, és 1,8 százalékkal kisebb volt, mint egy évvel korábban, jelentették a brit statisztikai hivatalban előzetes becslésként. A tavalyi harmadik negyedben...
jan. 23
11:50
Késes mészárlás egy belgiumi bölcsődében (Startlap)
Három gyerek és két felnőtt veszítette életét egy nyugat-belgiumi bölcsödében történt késes támadásban - jelentette a helyi média. Az ámokfutásnak állítólag több sebesültje is van. Egy orvos közlése szerint egyelőre három haláleset...
jan. 23
12:24
Orosz sajtó - veszélyes üzem (HVG)
Határozott és összehangolt intézkedések megtételére sürgette a moszkvai vezetést az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-képviselője az orosz újságírók biztonságának és testi épségének szavatolása érdekében.
jan. 23
12:24
Szlovákiában is leépít a Volkswagen (Napi)
jan. 23
12:24
Horror: levágott fejet találtak az egyházi ünnepen (168 Óra Online)
Az ortodox hagyománynak megfelelő vízkereszti fürdőzéshez vágtak léket munkások a befagyott folyón az oroszországi Szaratovban, amikor egy levágott fejet találtak a vízben - írta az MTI orosz források alapján.
jan. 23
12:26
Késelés a bölcsődében: két gyerek, egy felnőtt halott Belgiumban (HVG)
Legalább két gyerek és egy felnőtt veszítette életét egy nyugat-belgiumi bölcsődében történt késes támadásban pénteken - derül ki friss közlésekből.
jan. 23
12:42
Gasparovic ringbe száll (HVG)
Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnök Pozsonyban bejelentette, hogy márciusban újra megpályázza az államfői tisztséget.

Keresés