2008. december 29. hétfő

dec. 29
6:18
Kínos történet kíséri nyugdíjba George Busht (Infostart)
George Bush az egyik legnépszerűtlenebb elnökként távozik hivatalából januárban, és jó esély van rá, hogy megítélése később tovább romlik. Hamarosan elkezdődik a CBS televízió korábbi munkatársa által kezdeményezett per, amelyben az elnök számára kínos ügyet vesznek elő.
dec. 29
6:21
Az izraeli légierő csapást mért a gázai Iszlám Egyetemre (Kripto Akadémia)
Az izraeli légierő vasárnap csapást mért a gázai Iszlám Egyetemre, a Hamász radikális mozgalom egyik fontos kulturális jelképére - közölte a palesztin szervezet.
dec. 29
6:36
Újabb csapást mért Izrael Gázára - a külügy nem javasolja az utazást (Infostart)
Az izraeli légierő hétfőre virradóan újabb több tucatnyi légicsapást mért a Gázai övezetre, és hét palesztin halálát okozta, köztük hat gyerekét - közölték palesztin kórházi források. A palesztin szervezet, amely azzal fenyegetőzik, hogy izraeli kormánytagokat öl meg annak megtorlásául, hogy a zsidó állam hadserege második napja támadja a Gázai övezetet.
dec. 29
7:33
Az Ötök ügyében fellebbez Kuba (Kitekintő)
Az USA-ban raboskodó öt kubai számára az újév ígéretes változásokat hozhat, ügyüket a Legfelsőbb Bíróság januárban fogja újratárgyalni.
dec. 29
7:51
Izrael újabb légicsapásokat mért a Gázai övezetre (Kripto Akadémia)
Az izraeli légierő hétfőre virradóan újabb több tucatnyi légicsapást mért a Gázai övezetre, és hét palesztin halálát okozta, köztük hat gyerekét - közölték palesztin kórházi források.
dec. 29
8:45
Arab felháborodás Gáza miatt (Kitekintő)
Amr Moussa tolmácsolta az arab világ véleményét az gázai összecsapásokkal kapcsolatban.
dec. 29
9:03
Erdélyi körkép (Kitekintő)
dec. 29
9:03
Lemondott az ideiglenes szomáliai államfő (Kripto Akadémia)
Benyújtotta a parlamentnek lemondását hétfőn Szomália ideiglenes államfője.
dec. 29
9:21
Merkel is elsüllyedhet a mentőövvel (Kitekintő)
A német kormány második mentőcsomagjával kapcsolatban egyre többen adnak hangot elégedetlenségüknek - immár a CDU/CSU soraiból is.
dec. 29
10:12
Bozótvágó késekkel kaszabolták le a híveket (Infostart)
Negyvenöt civil életét oltották ki ismeretlen tettesek egy kelet-kongói templomban karácsony másnapján, feltehetően ugandai lázadók voltak a támadók - közölte hétfőn az ugandai hadsereg.
dec. 29
10:15
Göncz: Minden jót Szlovákiának! (Kitekintő)
Göncz Kinga magyar külügyminiszter minden jót kívánt Szlovákiának az új évre.
dec. 29
10:15
Mészárlás egy kongói templomban (Metropol)
Negyvenöt civil életét oltották ki ismeretlen tettesek.
dec. 29
10:15
Véres mészárlás egy kongói templomban (Kripto Akadémia)
Negyvenöt civil életét oltották ki ismeretlen tettesek egy kelet-kongói templomban karácsony másnapján, feltehetően ugandai lázadók voltak a támadók - közölte hétfőn az ugandai hadsereg.
dec. 29
10:48
A brit kormány naponként veszít el egy számítógépet (Infostart)
Mindennap eltűnik egy, a brit kormány tulajdonában lévő és titkos adatokat is tartalmazó számítógép - vallották be miniszterek Londonban.
dec. 29
11:09
Irán egy lépésre az atombombától: 2008 a Közel-Keleten (Kitekintő)
Valóra válhat a béke, kitörhet a háború, stabilizálódik a helyzet, erősödnek a szélsőséges szervezetek - akár egy hullámvasút, olyan volt az Iszlám világ története az elmúlt évszázadokban és olyan 2008-ban is.
dec. 29
11:09
Továbbra is tombol a zimbabwei kolerajárvány (Kripto Akadémia)
Több mint 1500 ember meghalt augusztus óta a Zimbabwében tomboló kolerajárványban - közölte hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO).
dec. 29
11:24
Mikulás-tilalom ellen tüntettek Boszniában (Infostart)
Boszniában az állami óvodákból és napközikből kitiltották a Télapót, azzal az indokkal, hogy az kommunista "találmány", és idegen az iszlám vallási hagyományoktól. Szarajevóban és más nagyobb boszniai városokban az ott élő szerbek és horvátok vasárnap tüntetéseket tartottak a Mikulás érdekében.
dec. 29
11:45
Remegő lábakon az ecuadori gazdaság (Kitekintő)
Az Ecuadori Nemzeti Bank december 22-én közzétett adatai szerint tartalékai egy hónap leforgása alatt mintegy 1,2 milliárd dollár veszteséget szenvedtek. A rendkívül drasztikus zuhanásnak várhatóan nemcsak gazdasági hatásai lesznek, hanem továbbgyűrűzik a politikai életbe is.
dec. 29
12:21
Békés ünnep Szíriában (Kitekintő)
A szír elnök váratlan lépéssel fejezte ki országa vallási toleranciáját karácsony ünnepén.
dec. 29
13:12
Tüntetők akadályozzák a parlament munkáját (Infostart)
Három héttel a bangkoki repülőtéri blokád feloldása után folytatódnak a tüntetések Thaiföldön. A fővárosban tüntetők ezrei lepték el a parlament épületéhez vezető utat, ezzel gátolva, hogy az új kormányfő ismertesse programját.
dec. 29
13:15
Csáky szerint a problémák előre vannak programozva (Kitekintő)
Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártja elnöke volt a TA3 hírtelevízió vasárnapi adásának vendége.
dec. 29
13:30
Meg vannak számlálva a szlovák korona napjai (Infostart)
Szlovákiában javában folynak az előkészületek az euró bevezetésére. A szlovák korona az utolsó napjait éli.
dec. 29
13:48
Mennyit ért az izraeli-palesztin béke? (Infostart)
Alapjaiban kérdőjelezi meg a kiújult harc az izraeli-palesztin békefolyamat eddigi eredményeit - mondta az InfoRádió által megkérdezett Közel-Kelet szakértő. Gazdik Gyula egyetemi tanár szerint egyelőre nem reális sem egy közeli megállapodás, sem egy harmadik intifáda, azaz egy Izrael elleni újabb palesztin felkelés.
dec. 29
13:51
Spanyol állampolgárság a latin-amerikaiaknak? (Kitekintő)
A spanyol törvényhozás kárpótolni igyekszik a Franco-diktatúra politikai üldözöttjeinek leszármazottait: több százezer latin-amerikai kaphatja vissza jog szerinti állampolgárságát.
dec. 29
14:09
Befejeződtek a bangladesi parlamenti választások (Kripto Akadémia)
Rendben befejeződtek hétfőn a bangladesi parlamenti választások, a szavazóhelyiségeket hivatalosan helyi idő szerint délután 4 órakor (közép-európai szerint délelőtt 11 órakor) bezárták, noha a zárás után még sorban állókat engedték voksolni.
dec. 29
14:45
Koštunica pártja a vajdasági alaptörvény ellen (Kitekintő)
Vojislav Koštunica feladatának tartja, hogy minden erejével harcoljon Vajdaság statútuma ellen, hogy az soha ne lépjen életbe.
dec. 29
15:00
Hatalmas a cégek nyeresége, mégis emelik az áram árát (Infostart)
Az áramszolgáltatók újévre beharangozott további áremelése komoly felháborodást váltott ki Németországban. Az ellenzéki Zöldpárt pedig úgy adott hangot nemtetszésének, hogy felkérte a Saar-vidéki műszaki egyetemet, készítsen tanulmányt az áramszolgáltató cégek nyereségéről - ez a gazdasági válság ellenére elmúlt években csaknem elérte a 100 milliárd eurót.
dec. 29
15:02
Jövőre négyszer annyi ember veszítheti el az állását, mint idén (Infostart)
Legkevesebb 600 ezer, de akár egymillió ember veszítheti el az állását az újévben Nagy-Britanniában - figyelmeztetett egy munkaügyi kutatóintézet. Mindez azt jelenti, hogy 20 éve nem látott munkanélküliség köszönt be a szigetországban, amely néhány éve még európai partnereit leckéztette foglalkoztatási kérdésekben.
dec. 29
15:21
Hat méteres kerítésen is átjön a bevándorló (Kitekintő)
A spanyol fennhatóság alatt álló, Afrika északi partján található enklávék állandó feszültséget keltenek Spanyolország és Marokkó között az Európába igyekvő bevándorlók ezrei miatt.
dec. 29
16:15
Letartóztatásban a guatemalai titkosszolgálat ex-főnöke (Kitekintő)
Négy hónapnyi bujkálás után feladta magát a hatóságoknál Carlos Quintanilla, a kormányzati szervek biztonságáért felelős szervezet volt vezetője.
dec. 29
16:51
„Magyar gyermekeket, magyar iskolába!” (Kitekintő)
Nagy Péter, a VIA NOVA Ifjúsági Csoport elnöke, az anyanyelven való tanulás fontosságát hansúlyozza, és bemutatja a szervezet 'Beiratkozási körút' című programját.
dec. 29
17:45
A Hamásznak le kell állítania a rakétatámadásokat (Kripto Akadémia)
A Hamász radikális palesztin mozgalomnak be kell szüntetnie az Izrael elleni rakétatámadásokat, és bele kell egyeznie egy tartós tűzszünetbe a washingtoni Fehér Ház hétfői közlése szerint ahhoz, hogy a most folyó harcok befejeződjenek.
dec. 29
17:47
Háromszáz illegális bevándorló veszett a tengerbe (Kripto Akadémia)
Eltűnt India partjainál több mint háromszáz illegális bevándorló. Félő, hogy belefulladtak a tengerbe, amikor lélekvesztőjükről a partra akartak úszni - közölték hétfőn az indiai hatóságok, amelyek 102 embert megmentettek.
dec. 29
20:09
Világnapok 2009 januárjában (Metropol)
2009 januárjában az alábbi fontosabb világnapokat ünneplik.
dec. 29
20:24
Szárazföldi támadásra készül Izrael? (Infostart)
Háromszáz fölé emelkedett hétfőn, a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista palesztin mozgalom elleni izraeli légitámadás harmadik napján az offenzíva halálos áldozatainak száma. Megfigyelők szerint szárazföldi támadás körvonalazódik.
dec. 29
21:03
Kiengedték az amstetteni rém áldozatait a kórházból (Metropol)
Nyolc hónapig tartó kezelés után elhagyta az Amstetten-Mauer-i idegszanatóriumot Elizabeth Fritzl és hat gyermeke.
dec. 29
21:21
Gáza: a harmadik nap (Kitekintő)
Az izraeli gépek az iszlamista szervezet vezette Belügyminisztérium épületét támadták, folytatva a vasárnap éjjel megkezdett, kormányzati épületek és a Gázai Iszlám Egyetem elleni támadássorozatot.
dec. 29
21:57
Választás a korrupció árnyékában (Kitekintő)
Választásokat tartanak Bangladesben: a konzervatív muszlim országban 1991 óta két nő viaskodik a hatalomért. Bármelyikük győzelme erőszakba torkollhat.
dec. 29
22:51
Könnygázzal oszlattak tüntetést Athénban (Kripto Akadémia)
Könnygáz bevetésével oszlatta föl a görög rendőrség hétfőn Athénban az izraeli nagykövetségnél összegyűlt, a Gázai övezetet sújtó izraeli offenzíva ellen tüntető tömeget.

Keresés