2008. augusztus 1. péntek

aug. 1
6:24
Megválasztották az új kormányfőt Haitin (Kripto Akadémia)
Megszerezte a szükséges többséget csütörtökön a haiti törvényhozás felsőházában az ország új kormányfője; a szavazás véget vetett a karibi országban a három hónappal ezelőtti éhséglázadás után kialakult belpolitikai patthelyzetnek.
aug. 1
6:36
Nyolcan meghaltak egy amerikai repülőbalesetben (Infostart)
Az egyesült államokbeli Minnesotában leszállás közben a földnek csapódott egy kisrepülő; a balesetben nyolc ember meghalt.
aug. 1
7:00
Ehud Olmertet negyedszer is kihallgatja az izraeli rendőrség (Kripto Akadémia)
Ehud Olmert izraeli kormányfőt negyedszer is kihallgatja a rendőrség pénteken vesztegetési és csalási ügyek kapcsán.
aug. 1
7:48
"Karadzic személyesen valószínűleg senkit nem végzett ki" (Infostart)
Nem emelt kifogást a vádemelés ellen a háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzic a hágai Nemzetközi Törvényszéken tartott első meghallgatásán. A Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa az InfoRádióban azt mondta: a volt boszniai szerb elnököt akár életfogytig tartó börtönbüntetésre is ítélhetik.
aug. 1
8:30
A békefenntartók egyelőre Nyugat-Szudánban maradnak (Kripto Akadémia)
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egy évvel meghosszabbította csütörtökön az ENSZ és az Afrikai Unió égisze alatt a nyugat-szudáni Dárfúr tartományban működő közös békefenntartó alakulat (UNAMID) mandátumát.
aug. 1
8:32
A venezuelai elnök államosítana egy spanyol tulajdonban lévő bankot (Kripto Akadémia)
Hugo Chávez venezuelai elnök bejelentette csütörtökön, hogy államosítani kíván egy spanyol tulajdonban lévő venezuelai pénzintézetet.
aug. 1
8:42
Eltitkolt szennyezés az Aranyoson (hvg.hu)
Július 16-án súlyos környezeti szennyezés történt az Erdélyi Aranyos folyón, erről azonban a román környezetvédelmi hatóságok a nyilvánosságot nem tájékoztatták, valamint a katasztrófáról még a román hírügynökségek sem számoltak be - írja a Népszabadság.
aug. 1
8:44
Újra szavazhatnak az írek a lisszaboni szerződésről (hvg.hu)
Az ír kormány a lisszaboni szerződés elfogadásáról egy újabb, második népszavazás kiírását vette fontolóra - írja a Magyar Hírlap. 2009 őszén tartanák meg, ha az íreknek engedményeket adnak európai parlamenti képviselőik számát, az abortusz, az adózás, valamint a katonai semlegesség.
aug. 1
8:48
Gázrobbanás egy törökországi kollégiumban (Kripto Akadémia)
Kollégiumban robbant egy gázpalack Törökország középső részén péntek hajnalban, hat diák meghalt.
aug. 1
9:00
Összeomlott egy török kollégium, legalább 16 halott (hvg.hu)
Legalább tizenhat diáklány vesztette életét, 27 pedig megsebesült egy bentlakásos lányiskolában történt robbanásban pénteken hajnalban Törökország déli részén - közölte Besir Atalay belügyminiszter.
aug. 1
9:06
Leng Sary ismét kórházban (Kripto Akadémia)
Ismét kórházba szállították pénteken Phnompenben Ieng Saryt, a vörös khmer rezsim egykori külügyminiszterét, akit népirtásért és emberiesség elleni bűntettekért állítottak az ENSZ égisze alatt létrehozott nemzetközi bíróság elé.
aug. 1
9:24
A háborús bűnökkel vádolt egykori boszniai szerb elnök nem kifogásolta a vádemelést (Kripto Akadémia)
Megjelent a hágai Nemzetközi Törvényszéken csütörtökön tartott első meghallgatásán a háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzsics volt boszniai szerb elnök, aki egyelőre nem emelt kifogást a vádemelés ellen, ám megerősítette, hogy önmaga kívánja ellátni védelmét. Karadzsics a legkiemelkedőbb személyiség a háborús bűnök miatt őrizetbe vett balkáni vezetők közül azóta, hogy Belgrád kiadta Hágának…
aug. 1
9:36
Lezserségre buzdítanak az ENSZ főhadiszállásán (Infostart)
Az Egyesült Nemzetek Szervezetének New York-i munkatársait arra buzdítják, hogy öltözzenek lezserebben. Az ok: spórolás céljából az épületekben visszafogják a légkondicionálást.
aug. 1
9:36
Stasi-bár nyílt Berlinben (hvg.hu)
A berlini fal összeomlása nyomán csaknem két évtizede megszűnt német kommunista állam rettegett titkosrendőrsége, a Stasi hajdani épülete közelében az intézmény emlékét idéző lokált nyitott két német férfi Zur Firma (A céghez) néven - ugyanis az egykori NDK lakói ezen a néven emlegették a saját állampolgárai után kémkedő titkosszolgálatot.
aug. 1
9:38
A világ legrosszabb légitársaságai (hvg.hu)
Lehet bármilyen olcsó egy repülőjegy, bizonyos légi fuvarozó vállalatokat érdemesebb elkerülni, vagy ha már megvettük a jegyünket, legalább tudjuk, mire számítsunk. Nemzetközi lista következik a legmegbízhatatlanabb társaságokról.
aug. 1
9:54
Enyhül az olimpiai netcenzúra (Infostart)
Kína feloldotta több internetes honlap elérhetőségének tilalmát, de sok címet továbbra sem lehet elérni a világhálón az ötkarikás játékok médiaközpontjában.
aug. 1
10:00
Lemondott a japán kormány (Kripto Akadémia)
Lemondott pénteken nagyarányú átalakítása miatt a japán kormány. Fukuda Jaszuo 2007 szeptembere óta kormányozta a szigetországot 17 fős kabinetjével, amelyből 15 minisztert még előde, Abe Sindzo nevezett ki.
aug. 1
10:12
Dobrev Klára is irigyelheti Sarkozy feleségét? (hvg.hu)
Az új francia first lady tagadhatatlanul nagy hatással van a magazinokra, egymás után jelennek meg a volt modellel foglalkozó írások. Karl Lagerfeld szerint Bruni mindenek felett áll.
aug. 1
10:14
Öngyilkos lett az antraxtámadások gyanújába került kutató (hvg.hu)
Valószínűleg öngyilkosságot követett el az amerikai bioterror-ellenes központ egyik vezető kutatója, aki ellen az igazságügyi minisztérium büntetőjogi feljelentésre készült a 2001 őszén szétküldött, antraxot tartalmazó postai küldemények miatt - jelentette pénteki számában a Los Angeles Times.
aug. 1
10:30
Felforgatja kormányát a japán miniszterelnök (Infostart)
Lemondott a japán kormány. Fukuda Jaszuo 2007 szeptembere óta kormányozta a szigetországot 17 fős kabinetjével, amelyből 15 minisztert még elődje, Abe Sindzo nevezett ki.
aug. 1
10:30
Lemondott a japán kormány (hvg.hu)
Lemondott pénteken nagyarányú átalakítása miatt a japán kormány. Fukuda Jaszuo 2007 szeptembere óta kormányozta a szigetországot 17 fős kabinetjével, amelyből 15 minisztert még előde, Abe Sindzo nevezett ki.
aug. 1
10:32
Vezető Fatah-politikusokat vettek őrizetbe a Hamasz emberei (hvg.hu)
A Hamász iszlamista palesztin szervezet biztonsági erői őrizetbe vették a rivális Fatah mozgalom vezető képviselőit pénteken a Gázai övezetben.
aug. 1
10:36
Megtudta, hogy nyomoznak az ügyében és öngyilkos lett (Kripto Akadémia)
Valószínűleg öngyilkosságot követett el az amerikai bioterror-ellenes központ egyik vezető kutatója, aki ellen az igazságügyi minisztérium büntetőjogi feljelentésre készült a 2001 őszén szétküldött, antraxot tartalmazó postai küldemények miatt - jelentette pénteki számában a Los Angeles Times.
aug. 1
10:54
Hamász és Fatah rivalizálás: egymást támadják (Kripto Akadémia)
A Hamász iszlamista palesztin szervezet biztonsági erői őrizetbe vették a rivális Fatah mozgalom vezető képviselőit pénteken a Gázai övezetben.
aug. 1
11:12
Nagy pompával megkoronázták Tonga új királyát (Kripto Akadémia)
Fényes ünnepség keretében, külföldi vendégek jelenlétében megkoronázták pénteken V. George Tupout, Tonga új királyát.
aug. 1
11:42
Rakétatámadással fenyeget a nicaraguai elnök (hvg.hu)
Szovjet gyártmányú rakéták bevetésével fenyegette meg Kolumbiát Daniel Ortega nicaraguai elnök pénteken.
aug. 1
11:44
Kína több honlap tilalmát feloldotta, de "objektív" tudósítást vár (hvg.hu)
Kína feloldotta több internetes honlap elérhetőségének tilalmát, mégsem lehet elérni sok oldalt az ötkarikás játékok médiaközpontjában. Hu Csin-tao kínai államfő ugyanakkor azt kérte külföldi újságíróktól, hogy "ne politizálják át" a játékokat, és reményét fejezte ki, hogy a tudósítások "objektívek lesznek".
aug. 1
11:48
Bányarobbanás Kínában: 14 halott (Kripto Akadémia)
Legalább 14-en meghaltak pénteken a Kína közepső részén fekvő Honan tartományban bekövetkezett bányarobbanásban.
aug. 1
11:50
Rakétatámadással fenyegette meg Kolumbiát a nicaraguai elnök (Kripto Akadémia)
Szovjet gyártmányú rakéták bevetésével fenyegette meg Kolumbiát Daniel Ortega nicaraguai elnök pénteken.
aug. 1
12:00
Peking: doppingolt az éremesélyes olasz tőröző (hvg.hu)
Pozitív eredményt hozott a doppingtesztje az olasz vívók egyik legnagyobb pekingi éremvárományosának, Andrea Baldininek.
aug. 1
12:02
Továbbra sem kutathat a csaló klónozó (hvg.hu)
A dél-koreai hatóságok elutasították a letiltott klónozó kutató, Hvang Vu Szuk kérését, hogy folytathassa emberi őssejtekkel zajló kísérleteit. Érvelésükben az illetékesek etikai problémákra hivatkoznak, mert hamis eredmények közzétételével a kutató botrányt keltett a nemzetközi tudományos életben.
aug. 1
12:06
Washington legkésőbb november 15-ig megszünteti a vízumkényszert a csehek számára (Kripto Akadémia)
Washington legkésőbb november 15-ig megszünteti a vízumkényszert az Egyesült Államokba utazó cseh állampolgárok számára - közölte pénteken a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap.
aug. 1
12:18
"Tudnod kell, hogy hárman lesztek a vonalban" (Infostart)
Eldobható mobiltelefonokat kell használniuk Kínában a brit olimpiai küldöttség tagjainak, mivel a szigetországban attól tartanak, hogy a kínai hatóságok megpróbálják majd lehallgatni a küldötteket.
aug. 1
12:36
Lefújták a Lufthansa-sztrájkot, de további járatokat törölnek (Infostart)
Megállapodtak a Lufthansa és a munkavállalók megbízottai, így véget ért a hétfőn kezdődött légiforgalmi sztrájk. Az egyezség szerint két lépcsőben 7,4 százalékkal emelik az alkalmazottak fizetését. Zökkenőmentes forgalomra ugyanakkor csak hétfőtől lehet számítani.
aug. 1
13:12
Karadzsics turistacsalogató nevezetesség lett (hvg.hu)
A Bolondokháza nevű belgrádi kocsma egyik asztalán napok ót áll egy pohár macedón vörösbor, amelyet áhítatosan bámulnak meg a betérők, hiszen a Hágának kiadott Radovan Karadzsics kedvenc itala volt.
aug. 1
13:36
Moszkvai bíróság: Nyevzlin bűnös! (Kripto Akadémia)
Bérgyilkosságok és gyilkossági kísérletek megszervezésében találta bűnösnek pénteken egy moszkvai bíróság Leonyid Nyevzlint, a felszámolt Yukos (Jukosz) olajipari óriáscég egyik volt főrészvényesét.
aug. 1
14:06
Pusztító tűzvész Antalyában (hvg.hu)
Török tűzoltók repülőgépek és helikopterek támogatásával próbálják feltartóztatni a lángokat, amelyek nem kevesebb mint 4 ezer hektárnyi erdő megsemmisítésével fenyegetnek Antalya tartományban, a földközi-tengeri turistaparadicsomban.
aug. 1
14:24
Űrbéli tükrökkel a globális felmelegedés ellen (hvg.hu)
Úgy hangzik, mint egy sci-fi egyik jelenete, azonban az űrbe telepített tükrökkel és a levegőbe permetezett tengervízzel lassítható lenne a globális felmelegedés.
aug. 1
14:24
Ki lehet játszani a kínai netkorlátozást, de törvényellenes (Infostart)
Bár most még több internetes oldalt nem lehet elérni a pekingi olimpiai faluból, a legfrissebb hírek szerint a kínai hatóság ki fogja kapcsolni azt a tűzfalat, ami gátolja a korlátlan nethasználatot. Ha mégsem így lenne, egy kis fölkészüléssel ki lehet játszani az intézkedést - igaz, ez törvényellenes.
aug. 1
14:30
Csalódott szerbek az unió reakciói miatt (Kripto Akadémia)
Szerbiában politikusok és a közvéleményt formáló újságok is nyugtalanítónak tartják azt, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT), s az Európai Unió sokkal visszafogottabban reagált Radovan Karadzic kiadására, mint Belgrád remélte.
aug. 1
14:42
A gépeknek lelkük van, emberekből nem is kell több? (hvg.hu)
Riasztó jövőképpel fenyeget a tavalyi év egyik legsikeresebb japán animéje, a Vexille: Japánban 2077-ben már nincsenek élő emberek, csak emberként viselkedő kiborgok. Ha ránézünk a japán kereskedelmi minisztérium, a METI terveire, megállapítható: a rémkép akár még igazzá is válhat.
aug. 1
15:00
Délután eldőlhet, meg tud-e egyezni a két romániai magyar párt (Infostart)
A sokadik végső határidő lejárta után sem tudni, sikerül-e megegyezniük a romániai magyar pártoknak az őszi parlamenti választásokon való közös részvételről.
aug. 1
15:00
Üzembe állt a legnagyobb brit hullámturbina (hvg.hu)
Az Atlanti-óceán hullámaiból száz kilowatt villamos energiát termelő turbinát állítottak üzembe a skóciai Islay-szigeten.
aug. 1
15:18
Hétmillió koronát adott Meciar pártjának egy nyugdíjas (hvg.hu)
Hétmillió korona adományt juttatott egy 82 éves nyugdíjas a Vladimír Meciar vezette szlovák kormányerőnek, a Néppárt-HZDS-nek - derült ki a szlovákiai pártok 2007-es gazdálkodásáról számot adó parlamenti jelentésből.
aug. 1
15:20
Kisváros méretű jégtömb szakadt le az Északi-sarkról (hvg.hu)
Az Északi-sark legnagyobb jégtáblájáról, a 443 négyzetkilométeres kanadai Ward Huntról két hatalmas jégtömb vált le, amelyek most a tengerben sodródnak - jelentette a Der Standard című bécsi lap.
aug. 1
16:30
Százezer óvszert osztottak szét az olimpiai faluban (hvg.hu)
A "Biztonságos játékok - küzdelem az AIDS ellen" elnevezésű kampány jegyében százezer óvszert osztottak szét a pekingi olimpiai faluban.
aug. 1
16:48
Négy NATO-katonával végzett egy pokolgép (hvg.hu)
A NATO négy katonájával és egy civillel végzett egy pokolgép Afganisztán keleti részében pénteken - jelentették be Kabulban.
aug. 1
16:48
Tombol a tűzvész Antalyánál, repülőgépek is segítenek az oltásban (Infostart)
Török tűzoltók repülőgépek és helikopterek támogatásával próbálják feltartóztatni a lángokat, amelyek nem kevesebb mint 4 ezer hektár erdő megsemmisítésével fenyegetnek Antalya tartományban, a földközi-tengeri turistaparadicsomban. A turisták által látogatott területeket azonban nem veszélyeztetik a lángok.
aug. 1
17:06
Nincs megállapodás, külön indulnak a romániai magyar pártok (Infostart)
Megegyezés nélkül zárult le a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Magyar Polgári Párt arról folyó egyeztetés-sorozata, hogy közösen állítsanak jelölteket az őszi parlamenti választásokon.
aug. 1
17:24
Ellenőrzi az indiai nukleáris létesítményeket a NAÜ (hvg.hu)
A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) tervet fogadott el India nukleáris létesítményeinek ellenőrzésére, ami után megnyílhat az út a dél-ázsiai ország előtt polgári célú atomtechnológia beszerzésére a világpiacon.

Keresés