2008. augusztus 1. péntek

aug. 1
10:12
Közszolgálati adón folytatódik a népszerű tévéműsor (Infostart)
Hiába szerették a nézők, és hiába dicsérték a kritikusok is, a Beugró című műsort tavasszal törölte a TV2 a műsorstruktúrájából. A rajongók internetes petícióoldalon "követelték" a műsor újraindítását, de a kereskedelmi csatornát ez sem hatotta meg. Az InfoRádió értesülése szerint a Magyar Televízióban "nézőbarát" időpontban folytatódik a Beugró.
aug. 1
12:18
Műgyűjtők éjszakája Budapesten - videó (hvg.hu)
A hőség és az eső ellenére több százan érdeklődtek a 9. Műgyűjtők éjszakája programjai iránt csütörtökön a budapesti Falk Miska utcában és környékén; az antik tárgyak szerelmesei kedvükre vásárolhatnak, ezenkívül 21 galéria kiállításai, előadásai és tárlatvezetések várják a műkedvelőket. Tekintse meg videóriportunkat!
aug. 1
16:54
Elhunyt Seprődi Kiss Attila (Spa Trend Online)
Hatvanhét éves korában pénteken elhunyt Seprődi Kiss Attila színész, televíziós és színházi rendező.
aug. 1
17:06
Elhunyt Seprődi Kiss Attila (hvg.hu)
Hatvanhét éves korában pénteken elhunyt Seprődi Kiss Attila színész, televíziós és színházi rendező - tudatta Czegő Zoltán költő, az erdélyi származású rendező gyermekkori barátja.
aug. 1
19:36
"Többen zavarba jöttünk" (Spa Trend Online)
Sokat hallottunk már arról, hogy miként állnak át majd a televíziók a digitális sugárzásra, de most amikor az m2 például augusztus elsejétől már meg is tette ezt a lépést, többen zavarba jöttünk. Vajon kell-e nekünk valamit tenni, hogy tudjuk is fogni a digitális adásokat. A napokban az én kábelszolgáltatóm bizonyos berendezésket ki is cserélt a lakásban, mondván ennyi az egész, de a szolgáltató…
aug. 1
21:18
Új lemezt ad ki és turnéra indul a legendás rockegyüttes (Infostart)
Új albumot ad ki és 18 hónapos világkörüli turnéra indul a legendás ausztrál hard rock banda, az AC/DC. A turné állomásait még nem hozták nyilvánosságra, így nem tudhatjuk, Magyarországon is föllépnek-e. Az együttes nyolc éve nem adott ki lemezt és nem turnézott.

2008. augusztus 2. szombat

aug. 2
11:24
Kőtáblák okoztak magyar-lengyel feszültséget (hvg.hu)
Żukrowski Kőtáblák címmel, 1966-ban megjelent magyar tárgyú regénye megrökönyödést okozott a budapesti vezetésben: a szerző az 56-os felkelés kitörését jogosnak nevezte, ”mert a megnyomorított magyaroknak nem volt veszítenivalójuk.” Kádárék tiltakoztak, Komócsint bízták meg az ügy „rendezésével”. Varsó a regényt nem tiltotta be de a kommunista párt napilapja bírálta a könyv eszmei gyengeségeit. A…

2008. augusztus 3. vasárnap

aug. 3
9:07
Swingfesztivál a Müpában (Spa Trend Online)
A Művészetek Palotája idén negyedik alkalommal rendezi meg a New Orleans Swingfesztivált. A koncertsorozat a rangos amerikai és európai fellépőknek köszönhetően a régió egyik legfontosabb zenei eseményévé nőtte ki magát.
aug. 3
9:42
Andocsi Művészeti Napok (Spa Trend Online)
Művészeti napokat rendeznek a Somogy megyei Andocson augusztus 8-a és 10-e között; az érdeklődő közönséget kézcirkusz, színházi- és táncelőadások mellett koncertek, Paprika Jancsi csúzlizdája és kézműves tevékenységek is szórakoztatják.
aug. 3
10:48
Magyarul énekelt Placido Domingo (Infostart)
Pécsett hatalmas sikert aratott Plácido Domingo; a spanyol tenor világhírű művészekkel lépett színpadra az Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódó koncerten.
aug. 3
12:24
Minden könyv fenn lesz az interneten (Spa Trend Online)
A világ csaknem minden eddig írt és ezután alkotott könyve elérhető lesz mindenki számára egy egyszerű ráklikkeléssel. A virtuális könyvtárban, amelyet a Google ki akar építeni, már egymillió, negyven nyelven írt kötet áll rendelkezésre a könyvkeresőn keresztül. Mintegy 100 országban digitalizálták ezeket.
aug. 3
12:36
Rövidebb, de tartalmasabb lesz a Sziget Fesztivál (Infostart)
Idén öt napra rövidült a Sziget Fesztivál, azonban a másfél hét múlva kezdődő rendezvény előtti két napban is lesznek koncertek. Augusztus 11-én például a Magyar Dal napja lesz a Hajógyári szigeten. A fesztivál főszervezője az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: ebben az esztendőben az előző évek hét napi költségvetésénél is többet költenek a fellépő művészekre.
aug. 3
13:36
1849-es huszárok csatáztak Szőregen (Spa Trend Online)
Újra csata dúlt Szőregen vasárnap délelőtt, ahogy 1849 augusztusában: a IX. Nemzetközi Huszár és Hagyományőrző Találkozó öt országból érkezett több mint kétszáz hagyományőrző katonája elevenítette fel a szabadságharc egyik ütközetének eseményeit.
aug. 3
15:24
Kilencnapos európai melegfesztivál (Spa Trend Online)
Félmillióan voltak jelen a Svédországban tartott európai melegfesztivál, az EuroPride fénypontján, a szombati stockholmi melegfelvonuláson és rekordot döntött a résztvevő hajók száma az idei amszterdami meleg vízikarneválon is, amelyen első ízben támogatása jeleként képviseltette magát a holland kormány is. Mindkét eseményt sok meztelenség és kihívó öltözködés jellemezte.
aug. 3
18:06
Mindent a szoknyás férfiak földjéről (Spa Trend Online)
Albannach-Klub néven tematikus, beszélgetős, pogácsamajszolós és teakortyolós esteket indít szeptembertől az Albannach Skót Kulturális Egyesület - olvasható a skocia.hu weboldalon. Az összejöveteleknek az Angyalföldi Gyermek- és Ifjúsági Ház ad majd otthont, közvetlenül a hagyományos skót táncház előtt, minden hónap első szombatján.
aug. 3
19:12
Ötvenezren Kapolcson (Infostart)
Mintegy 50 ezer látogató vett részt a Kapolcsi Bűvészeti Napok 600 programján.
aug. 3
23:30
Elhunyt Alekszandr Szolzsenyicin orosz író (Spa Trend Online)
Életének kilencvenedik évében vasárnap este Moszkvában elhunyt Alekszandr Szolzsenyicin világhírű orosz író.

2008. augusztus 4. hétfő

aug. 4
0:18
Meghalt Alekszandr Szolzsenyicin (Infostart)
Életének 90. évében az este Moszkvában elhunyt Alekszandr Szolzsenyicin világhírű orosz író. Halálhírét fia közölte. Beszámolója szerint édesapja otthonában, szívelégtelenség következtében halt meg.
aug. 4
5:12
A magyar kulturális élet hagyományos pénztelenségéről árulkodott Kapolcs (Spa Trend Online)
Nem volt jogalapjuk idén Művészetek Völgyének nevezni a rendezvényt – számolt be lapunknak Márta István igazgató a tegnap bezárt kapolcsi fesztivál eseményeiről –, hiszen nem a korábbi évek sokszínűsége fogadta a látogatókat. A fesztivál csendesebbre, családiasabbra sikerült, az esték pedig a régi kapolcsi napok hangulatát idézték. A szervezők reménykednek, hogy jövőre sikerül méltóan megünnepelni…
aug. 4
6:36
Elhunyt a Nobel-díjas Alekszandr Szolzsenyicin (hvg.hu)
Életének kilencvenedik évében vasárnap este Moszkvában elhunyt Alekszandr Szolzsenyicin világhírű orosz író.
aug. 4
7:48
Szolzsenyicin példája: Hogyan tudja az ember túlélni az embertelenséget (Infostart)
89 éves korában elhunyt a gulagos büntetőtáborokról szóló megrázó könyveiről ismert Alekszandr Szolzsenyicin orosz író. A régóta betegeskedő Nobel-díjas író halálát szívelégtelenség okozta.
aug. 4
12:18
Ágyúval folyóra: Hancock Veszprémben (hvg.hu)
A Veszprémi Ünnepi Játékok kínálatában idén már nem először jelentek meg a jazz-Parnasszus csúcsán helyet foglaló előadók. Ezúttal Herbie Hancock zenekara és a Take 6 vokálegyüttes jött a dunántúli városba. A Gramofon kritikusa a Hancock-koncerten járt.
aug. 4
12:54
Viharok a mesterképzés körül (hvg.hu)
Jócskán megtépázta néhány patinás nagy egyetem nimbuszát az akkreditációs testület, amikor a tavasszal egyre-másra dobta vissza a mesterképzés indítására beadott pályázataikat.
aug. 4
13:48
M.Nagy: ellentmondásos Szolzsenyicin megítélése (hvg.hu)
Ellentmondásos a vasárnap elhunyt világhírű orosz író, Alekszandr Szolzsenyicin életművének esztétikai és politikai megítélése - nyilatkozta M. Nagy Miklós, az Európa Kiadó Szolzsenyicin-köteteinek szerkesztője, fordító, az orosz irodalom szakértője hétfőn.
aug. 4
15:00
Túl szubjektív objektív (hvg.hu)
Fotói pornográf jellegük dacára komoly művészi értéket képviselnek - ismerte el, nem kis közéleti viharok után, mára a szakma Robert Mapplethorpe-ról, a Szépművészeti Múzeum kiállításának egyik címadójáról.
aug. 4
16:12
Ötven éve érintetlen náci bunkereket rejtett a tengerpart (hvg.hu)
A dán tengerpartot ostromló heves viharok olyan hullámokat vertek fel, amely egy részen elmosta a homokot, s így láthatóvá vált három, a második világháború óta érintetlen német bunker.
aug. 4
16:30
Büntető eljárás indul a Jud Süss budapesti vetítése miatt (hvg.hu)
Büntetőjogi eljárást kezdeményezett a Jud Süss című náci propagandafilm budapesti vetítése miatt az illetékes német alapítvány.
aug. 4
17:42
Paul Anka: kanyargós életút (hvg.hu)
A 67 éves énekes-zongorista hat koncertből álló turnéjának negyedik állomása augusztus 5-én Budapest, ahova Anka a lengyelországi Sopotból érkezik. Koncertsorozata 8-án folytatódik a finnországi Tamperében.
aug. 4
20:06
Morgan Freeman súlyosan megsérült egy balesetben (hvg.hu)
Morgan Freeman Oscar-díjas színész súlyosan megsérült egy Mississippi államban történt közlekedési balesetben.
aug. 4
22:48
Mégsem épül filmstúdió Pécsett? (hvg.hu)
Kevés az esély rá, hogy megépül a Sas Tamás nevével fémjelzett Greenhill Filmstúdió a volt mecseki szénosztályozónál Pécsett, mivel a területre egy másik befektető foglalót tett le a közelmúltban - mondta a vagyonkezelő Pécs Holding Zrt. vezérigazgatója, akit az Index internetes hírportál cikke kapcsán keresett meg az MTI hétfőn.

2008. augusztus 5. kedd

aug. 5
11:33
Megkezdődött Szolzsenyicin búcsúztatása (Infostart)
Moszkvában megkezdődött Alekszandr Szolzsenyicin búcsúztatása az Orosz Tudományos Akadémia épületében; az életének 90. évében, vasárnap elhunyt Nobel-díjas orosz író ravatala előtt bárki leróhatja kegyeletét.
aug. 5
12:45
Kínából lopta da Vinci a helikoptert? (hvg.hu)
Leonardo da Vinci gépeket ábrázoló rajzai meglepően hasonlítanak korabeli kínai ábrázolásokra és feltehetőleg onnan is erednek, állítja Gavin Menzies amatőr brit történész új könyvében. Mindezen megállapítások azonban csak fikciók, vélik a Reuters hírügynökség által megkérdezett történészek és szakértők.
aug. 5
15:09
Nyíregyházi Vidor Fesztivál - rendszerint már az első nap elkelnek a jegyek (Spa Trend Online)
Pénteken kezdődik a jegyek értékesítése a nyíregyházi Vidor Fesztivál színházi előadásaira; a már véglegesített versenyprogram szerint augusztus 29. és szeptember 6. között hét nagyszínpadi, valamint 14 kamaraszínpadi előadást láthatnak a nézők, illetve a zsűri tagjai a szabolcsi megyeszékhelyen.
aug. 5
15:27
Lelki terror a határon: letartóztatás, elkobzás, jogsértés (hvg.hu)
Az ausztrál News Digital Media cikkét követően röppent fel az újabb rémhír: az elkövetkező hónapokban az ausztrál határon átvizsgálhatóak lesznek az utazók MP3-lejátszói és laptopjai, az azokon talált zenefájlok miatt pedig az egyes törvénysértőket pénzbírság és börtönbüntetés és sújthatja. Többek között.
aug. 5
16:03
Tiszadobi Zongorafesztivál (Spa Trend Online)
A reneszánsztól a 20. századig időben nagy távolságokat fog át a 11. Tiszadobi Zongorafesztivál műsora. A pénteken kezdődő, négynapos koncertsorozaton a hagyományoknak megfelelően egy ifjú tehetséget is bemutatnak a közönségnek.
aug. 5
16:57
Országosan körözik az ellopott képeket (hvg.hu)
A rendőrség mellett a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal is közreműködik a jászberényi Jász Múzeum raktárából ellopott képek felkutatásában; az alkotások ismertségük miatt nehezen értékesíthetők a műgyűjtők és -kereskedők körében - mondta el közgyűjtemény igazgatója.

2008. augusztus 6. szerda

aug. 6
5:51
A nyári színházak idei slágere (Spa Trend Online)
Shakespeare darabja, a Szentivánéji álom a nyári színházak idei slágerének tűnik. Több helyszínen több feldolgozást is műsorra tűztek. Közös bennük a kísérletezési kedv, és hogy radikálisan hozzányúlnak dramaturgiailag a Shakespeare-műhöz. A Budapesti Operettszínház egyenesen egy új műfajt ígér. A produkciót a világ első wordlmusicaljeként hirdetik. Az eredményt látva azonban az embernek az az…
aug. 6
6:09
Országos zarándoklat Pannonhalmán (Spa Trend Online)
Országos zarándoklatot tartanak augusztus 20-án a Pannonhalmi Főapátságban. A zarándokok és a bencés főapátságot felkereső vendégek bibliaírás részesei lehetnek - mondta az apátsági tárlatvezető iroda vezetője.
aug. 6
7:39
Én és a kis öcsém (Spa Trend Online)
A napokban a Körúti Színház több előadással vendégeskedik a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Elsőként ma este, nyolckor Eisemann Mihály Én és a kis öcsém című darabját játsszák.
aug. 6
8:51
Szerelmes dalt írt volt feleségéhez Paul McCartney (Infostart)
Gyöngéd szavakkal szól volt feleségéhez új dalában Paul McCartney. A zenész 2006-os válása óta hallgatásba burkolózott Heather Millsszel kapcsolatban. A szám egy elektronikus zenei guru, Nitin Sawhney októberi lemezén jelenik meg.
aug. 6
9:45
Nem hajlandó beszélni Ledger haláláról Mary-Kate Olsen (Infostart)
Jogásza utasítására kétszer is elhárította Mary-Kate Olsen, hogy megossza a nyomozókkal, amit jó barátja, a januárban túladagolásban elhunyt ausztrál színész, Heath Ledger haláláról tud. A színésznőt annak idején hamarabb hívták, mint a mentőket, és testőrei az orvosokkal egy időben értek a helyszínre.
aug. 6
10:03
Konzervétel verseny (Spa Trend Online)
Tarhonyafesztivált rendeznek szombaton Szeged-Tápén: több mint kéttucat háromfős csapat verseng, hogy melyikük tud finomabb és tetszetősebb étket főzni az ősi magyar "konzervételből".
aug. 6
10:39
A sötét lovag 400 millió dolláros rekordja (hvg.hu)
A sötét lovag című Batman-mozi 18 nap alatt lépte át a 400 millió dolláros (61 milliárd forint), észak-amerikai jegybevételekből származó álomhatárt, amivel újabb rekordot döntött a piacon.
aug. 6
11:15
Kurázsi papa (Spa Trend Online)
Különleges helyszínen, a Szentendrei-szigeten található volt úttörőtáborban mutatja be Kurázsi papa című utcaszínházi projektjét pénteken a Krétakör és a francia Le Phun társulat együttműködésben a Szentendrei Teátrummal. A műfaji határokat feszegető, helyspecifikus előadás előtt a nézőket hajón szállítják át a szigetre - tájékoztatta az MTI-t Gáspár Máté.
aug. 6
11:33
Óriás muszlim fátyol Párizs szívében (hvg.hu)
Gigantikus muszlim fejkendő lett a híres múzeum, a Louvre új szárnya a városközpontban. Az építészeti remekművet mindenki csak Fátyolként ismeri, alkotói szerint valóban gigantikus muszlim fejkendő lesz Párizs szívében. A szárnyat teljes egészében az iszlám művészetnek szentelik majd.
aug. 6
11:33
Alkotóművészek a sportsikerekért (Spa Trend Online)
Alkotóművészek a sportsikerekért címmel nyílik kiállítás és aukció ma, 15 órakor a Magyar Sportmúzeum Sport Agóra kiállítóépületében (Budapest XIV., Ifjúság útja).
aug. 6
13:03
Ezen a napon született Szemere Vera (Spa Trend Online)
Nyolcvanöt éve született Szemere Vera színművésznő, érdemes művész. 1939–42 között végezte el a Színművészeti Főiskolát. 1942–44-ig a Madách Színház, majd 1945–49-ig a Művész Színház tagja volt. 1950-ben szerződött az Ifjúsági Színházhoz (később Petőfi Színház).
aug. 6
13:57
Művészetrajzás: Andocstól a Szigetig (hvg.hu)
Kapolcs bezárt, de itt van Andocs, Nagyharsány és Zemplén; azaz művészeti napok Somogyországban és Tokaj környékén. Elektro underground Ozorán. Sissy a piszi: kastélynapok Gödöllőn. Szlovákiai magyar művészek Budapesten. Cudar idők: betyártalálkozó Zircen. És persze: augusztus 11-én startol a Sziget, ahol jelen lesz a HVG és a hvg.hu is. Programajánló ínyenceknek a hvg.hu-tól!
aug. 6
13:57
Beindult a sikerspirál: ismét az ABBA a slágerlisták élén (Infostart)
Az 1992-ben, az ABBA feloszlása után tíz évvel megjelent válogatáslemez vezeti az aktuális brit eladási listákat. A Gold - Greatest Hits című albumból világszerte 26 millió példányt adtak el eddig, így Nagy-Britanniában ez a negyedik legsikeresebb lemez. Így például a Coldplay-t is megelőzi a listákon a '70-es évek sztárzenekara. Mindez nagyobbrészt a mozikban futó ABBA-filmnek köszönhető, de a…
aug. 6
14:15
Kiállítás kísérleti filmekből (Spa Trend Online)
"Hozott szalonnával egérirtást vállal doktor Varsányiné" címmel kísérleti filmekből álló kiállítás nyílik csütörtökön a fővárosi Tűzraktérben, amely ideiglenesen egy átalakítás előtt álló, VI. kerületi iskolaépületben működik - közölte Iványi-Bitter Brigitta, a kiállítás egyik kurátora az MTI-vel.

Keresés