2008. október 1. szerda

okt. 1
6:03
Ferenc-napi búcsú: komédia, gyerek ARC, operettfesztivál és Mozart (Infostart)
Idén is lesz Ferenc napi búcsú október harmadika és ötödike között a Bakáts téren és környékén. Esténként fellép Marót Viki és a Nova Kultúr zenekar, valamint Charlie és a Lucky Boys zenekar. A búcsú kísérőrendezvénye lesz a Gyerek ARC kiállítás és az Utcaszínházak Fesztiválja is, ahol vásári komédiákat láthat a közönség.
okt. 1
7:51
Jubileumi nemzetközi hárfafesztivál Gödöllőn (Infostart)
Október 3-a és 12-e között tizedik alkalommal kerül sor a Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztiválra, amelyen magyar, francia és cseh művészek is fellépnek. Október 8-án a Régi Zeneakadémián hárfára írt jazz műveket is hallgathatnak az érdeklődők.
okt. 1
12:03
Brüsszelben népszerűsítik Pécs városát (Spa Trend Online)
Két napon át Brüsszelben népszerűsítik Pécs városát, amely 2010-ben Európa egyik kulturális fővárosa lesz - közölte a kezdeményező, Harangozó Gábor szocialista európai parlamenti képviselő szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.
okt. 1
13:15
Sebestyén Márta is énekel Peter Gabriel új albumán (Infostart)
Sebestyén Márta egy dala is szerepel Peter Gabriel angol zeneszerző legújabb, Big Blue Ball című albumán. A Rivers - Folyók című szám 12 évvel a rögzítése után jelent most meg. Az InfoRádió a közös munkáról és a dal születésének körülményeiről kérdezte a népdalénekesnőt.
okt. 1
15:57
Családi sportünnep a Papp László Sportarénában (Spa Trend Online)
Hagyományt szeretnének teremteni az október 19-i Arénapból a szervezők - hangzott el a szerdai tájékoztatón, amelyen olimpiai bajnokok részvételével ismertették a Sportaréna 5. születésnapja alkalmából szervezett egész napos szórakoztató esemény programját.
okt. 1
18:57
Egyiptomi régészeti expedíciót szervez a Szépművészeti Múzeum (Infostart)
Történetileg jelentős, ám erősen veszélyeztetett egyiptomi lelőhely régészeti kutatására vállalkozik a Szépművészeti Múzeum által szervezett nemzetközi kutatócsoport. Az októberben induló 8 fős expedíció a Kairótól délre, a Fajjum-oázis bejáratánál elterülő kiterjedt rommező archeológiai, geodéziai, és magnetometriai vizsgálatát tűzte ki célul.
okt. 1
20:45
Kino mozi a Szinbád helyén (Spa Trend Online)
Filmvetítések és képzőművészeti projektek mellett a Krétakör és a TÁP Színház produkcióival várja a nézőket ősszel a korábbi Szindbád mozi helyén szeptemberben megnyílt Kino. A jövőben összművészeti központként működő mozi további színházi programokat is tervez, többek között Mundruczó Kornél részvételével - tájékoztatta az MTI-t szerdán, a Made in China című darab bemutatójának napján Ságodi…

2008. október 2. csütörtök

okt. 2
6:03
Újra összeáll a V’Moto-Rock (Spa Trend Online)
Húsz év után összeáll a szakma és a rajongók által egyaránt szuper- groupnak tartott V’Moto-Rock. A négyes fogat – Demjén Ferenc, Menyhárt János, Lerch István és Herpai Sándor – az Arénában ad búcsúkoncertet december 30-án. A szuperkoncert kapcsán a V’Moto-Rock énekes-basszusgitáros-zeneszerzőjével, Demjén Rózsival beszélgettünk.
okt. 2
11:45
Romanap Szekszárdon (Spa Trend Online)
Országos romanapot tartanak szombaton Szekszárdon, pénzhiány miatt azonban az idei rendezvényen több hagyományos program elmarad - közölte a Tolna megyei nemzeti és etnikai kisebbségi területi koordinátor csütörtökön sajtótájékoztatón.
okt. 2
12:57
Indul a Design Hét 2008 (Spa Trend Online)
Pénteken kezdődik a tíz nap alatt a főváros több tucat helyszínén több mint 50 rendezvényt, kiállítást, divatbemutatót kínáló Design Hét programsorozata. Az október 3. és 12. között rendezendő fesztivál témája idén a párbeszéd, ennek jegyében a szervezők az eddiginél több, fiatalokhoz szóló rendezvényt illesztettek a programba.
okt. 2
14:27
Aranyból mintázták meg Kate Moss-t (Spa Trend Online)
Kate Moss 50 kilogrammnyi színaranyból készült szobrát a British Museum legújabb időszaki kiállításán csodálhatják meg a topmodell rajongói.
okt. 2
15:00
Gyilkosból lett "A nyomozó" - A filmszemle közönségdíjas alkotása a mozikban (Infostart)
A héten mutatják be a mozik Gigor Attila elsőfilmes rendező nemzetközileg is elismert krimijét, A nyomozót.
okt. 2
16:30
Kezdődik a Hangfoglalás - ingyenes koncertek és zenei kiállítás Budapesten (Infostart)
Ingyenes klubkoncertekkel és hangszervásárral népszerűsíti az élőzenét a Hangfoglalás programsorozat október 3. és 5. között, Budapest több pontján.
okt. 2
20:09
Elhunyt Téri Tibor koreográfus (Spa Trend Online)
Életének 95. évében csütörtökön elhunyt Téri Tibor táncos, koreográfus, a Magyar Táncművészek Szövetségének első főtitkára.
okt. 2
22:33
Az ember étvágya elmegy lassan, ha a két rivális csatorna vacsorázós műsorait nézi (Spa Trend Online)
Az ember étvágya elmegy lassan, ha a két rivális csatorna vacsorázós műsorait nézi. Egyrészt, mert már rég nem a főzés és az evés öröméről, közösségi értékéről szólnak, hanem a bulvár-kellemkedésről, illetve bulvár-kellemetlenkedésről. Túl előkészített lett, spontaneitásuk fogytán növekedett a produkció számba menő, s nyilván pontosan előkészített mutatványosság, ami vagy bejön, vagy nem. Persze…

2008. október 3. péntek

okt. 3
11:24
Csatlakozzon Ön is a vasárnapi Budapest Maratonhoz (Spa Trend Online)
Vasárnap 23. alkalommal rendezik meg Plus Budapest Nemzetközi Maratont és Futófesztivál, mely a klasszikus táv országos bajnoksága is lesz egyben. A győztesek 150 ezer forintot kapnak, míg a magyar csúcsért egymillió forint jár.
okt. 3
13:30
Csökkent a Budapesti Őszi Fesztivál költségvetése (Spa Trend Online)
Az egy hét múlva kezdődő Budapesti Őszi Fesztivál (BŐF) tíz napja alatt huszonötféle produkció várja a közönséget; nemzetközileg jegyzett együttesek is érkeznek Magyarországra, bár a rendezvénysorozat idei költségvetése 35 millió forinttal szűkebb a tavalyinál és csak az utolsó pillanatokban dőlt el, mekkora keretből gazdálkodhatnak a szervezők.
okt. 3
15:00
Törőcsik Mari lesz a Los Angeles-i magyar filmfesztivál díszvendége (Spa Trend Online)
Törőcsik Mari lesz az október közepén kezdődő 8. Los Angeles-i magyar filmfesztivál ünnepélyes megnyitójának díszvendége; a nyolc napig tartó vetítéssorozaton 31 filmet tekinthet meg a Sunset Boulevard közönsége.
okt. 3
15:30
Utcaszínházi produkciókkal bővül a Budapesti Őszi Fesztivál (Infostart)
Utcaszínházi produkciókkal bővül idén a magyar és külföldi kortárs művészetet bemutató, október 10. és 19. között megrendezendő Budapesti Őszi Fesztivál.
okt. 3
16:30
Hamarosan 60 éves a NATO (Spa Trend Online)
Gerlinde Niehus, a NATO kiadványszerkesztési és kiállítási osztályának vezetője és Bali József, a Honvédelmi Minisztérium védelmi szakállamtitkára nyitotta meg péntek délben a Hadtörténeti Intézet és Múzeum márványtermében azt az interaktív, multimédiás kiállítást, amelynek célja, hogy a látogatók többet tudjanak meg a hamarosan 60. születésnapját ünneplő katonai szövetségről. A megnyitón jelen…
okt. 3
17:42
Göncz: Magyarország nemcsak katonákkal, de civil programokkal is jelen van Afganisztánban (Spa Trend Online)
Nagyobb erőfeszítéseket kell tennie az afgán kormánynak azért, hogy sikeresek legyenek a katonai és civil programok Afganisztánban - mondta Göncz Kinga külügyminiszter pénteken Budapesten.
okt. 3
22:48
Országos Kamarazenekari Fesztivál kezdődött Kőszegen (Spa Trend Online)
Országos Kamarazenekari Fesztivál kezdődött pénteken Kőszegen, a háromnapos rendezvénysorozat keretében tíz kamarazenekar ad koncertet a Jurisics Gimnázium dísztermében és a kőszegi vár lovagtermében - tájékoztatta az MTI-t Pócza Zoltán, a Jurisics Művelődési Központ és Várszínház igazgatója.

2008. október 4. szombat

okt. 4
6:00
Százmilliós kikiáltási ár a csúcs az aukción (Spa Trend Online)
A legnagyobb szenzáció kétségkívül az, hogy Bortnyik Sándor 1921-ben Bécsben festett, Lámpagyújtó című, monumentális méretű avantgárd festménye több mint nyolc évtizedes lappangás után előkerült, s az eddigi legmagasabb hazai kikiáltási áron, 100 millióért kerül kalapács alá október 17-én, a Vígszínházban rendezett Kieselbach-aukción. (Csak hasonlításul: a mesternek e korszakából való, de nem…

2008. október 5. vasárnap

okt. 5
7:42
Egyházzenei fesztivál: körkép Oxfordtól Moszkváig (Infostart)
Az oxfordi New College kórusa lesz a legjelentősebb vendége a tizedik Magyarok Nagyasszonya Nemzetközi Egyházzenei Fesztiválnak, amelyet október 5-től, vasárnaptól rendeznek 13-ig, hétfőig. Ortodoxia, komolyzene, népzene - a Nyugat és a Kelet, a szent és a profán találkozásának tere a rendezvény, amely öt évvel ezelőtt még a másfélezer éves vatikáni kórust is vendégül látta.
okt. 5
17:42
Meghalt Nick Reynolds (Spa Trend Online)
Elhunyt Nick Reynolsd, a Tom Dooley című dallal világhírűvé vált amerikai folkegyüttes, a Kingston Trio alapító tagja. Halálát légzőszervi megbetegedés okozta, ezt fia jelentette be a hétvégén a kaliforniai San Diegóban.
okt. 5
19:48
"Le is esett az állunk rendesen" (Spa Trend Online)
Ritka alkalom, hogy az ember magyar szót hall a Mezzo nevű zenecsatornán. Most szombaton ilyen ritka alkalom volt, le is esett az állunk rendesen, de azután boldogan helyre jöttünk. Egy dokumentumfilmet közvetítésébe csöppentünk ugyanis, alighanem az elejére, mert legnagyobb megelégedettségünkre egy egész órás műsort láttunk Művészetek Palotája, Budapest címmel.
okt. 5
21:36
Szabó Magda emlékszoba és -szalon Debrecenben (Spa Trend Online)
A tavaly novemberben elhunyt Szabó Magda Kossuth-díjas író emléke előtt tisztelegtek születésének 91. évfordulóján, vasárnap Debrecenben: egykori iskolájában, a Dóczyban felavatták emlékszobáját, az Aranybika szállóban megnyitották Turcsányi Béla festőművész róla festett portréiból összeállított kiállítását, azt a szobát pedig, ahol debreceni tartózkodásai idején többször lakott, Szabó Magda…

2008. október 6. hétfő

okt. 6
11:09
Biblia olvasó maraton kezdődött Olaszországban (Spa Trend Online)
A Teremtés könyve első fejezetének felolvasásával hét napon és hat éjszakán át tartó Biblia-olvasó maraton kezdődött a RAI olasz közszolgálati tévécsatornán.
okt. 6
14:09
Elhunyt Marton László (Spa Trend Online)
Életének 83. évében, hosszú szenvedés után elhunyt Marton László szobrászművész, akinek száznál is több köztéri alkotása található országszerte - tájékoztatta a művész özvegye hétfőn az MTI-t.
okt. 6
14:45
Mundruczó filmje Ázsia legnagyobb seregszemléjén (Spa Trend Online)
Moldoványi Ferenc Another Planet - Másik bolygó és Mundruczó Kornél Delta című filmjei képviselik Magyarországot a 13. pusani filmfesztiválon, Ázsia legnagyobb nemzetközi seregszemléjén.
okt. 6
15:12
Elhunyt Marton László szobrászművész (Infostart)
Életének 83. évében, hosszú szenvedés után elhunyt Marton László szobrászművész, akinek száznál is több köztéri alkotása található országszerte.
okt. 6
18:48
Milliókat érő "lappangó" festmények kerülnek kalapács alá (Infostart)
Czóbel Béla, Gulácsy Lajos és Tihanyi Lajos eddig ismeretlen vagy lappangó festményei is kalapács alá kerülnek a Virág Judit Galéria és Aukciósház október 19-i árverésén. A festmények különlegességét jól jelzi, hogy együttes kikiáltási áruk 88 millió forint.
okt. 6
21:57
Budapestre jön a Depeche Mode (Spa Trend Online)
Budapesten, a Puskás Ferenc Stadionban mutatja be új lemezét 2009. június 23-án a Depeche Mode együttes - tájékoztatta a koncert szervezője, a Live Nation Hungary az MTI-t hétfőn.

2008. október 7. kedd

okt. 7
6:03
Vágó István: Jó társaság, remekül érzem magam benne! (Spa Trend Online)
A fényképezőgép objektívje az emberiség történelmének egyik legszemtelenebb találmánya. Míg az emberi tekintet jótékony gyengesége retusálja honfitársaink hibáit – a lencse nem kegyelmez: pimasz módon élesít a ráncokra, a gyengeségekre, az esendőségre. A kegyetlen szépséggyilkost pedig egyes-egyedül a fényképész képes fegyelmezni.
okt. 7
13:42
Spielberg India felé veszi az irányt (Infostart)
A világ legjobban fizetett rendezője a világ egyik legnagyobb filmvállalatát hagyta ott, és Hollywood helyett India felé vette az irányt.
okt. 7
15:21
Elhunyt Paavo Haavikko (Spa Trend Online)
Életének 77. évében, hosszú betegség után elhunyt Paavo Haavikko finn költő, dráma- és prózaíró
okt. 7
15:48
Kik és miért lázadtak 1968-ban? (Infostart)
"1968 a magyar filmművészet tükrében" címmel indít vetítséssorozatot keddenként fél hattól az Akku kulturális központ. A vetítések után az érdeklődők beszélgetésen is részt vehetnek az egykori alkotókkal.
okt. 7
19:15
Ezt csúnyán elszúrta a TV2 (Spa Trend Online)
Mindig érdemes a TV2 Mokka című reggeli alapvetését nézni. Sokat tanulhat belőle az ember. Például legutóbb Horváth József, a legújabb megfigyelési ügyben hírbe hozott UD Zrt. elnöke volt a vendég. Ebben a botrányban már mindenki mindenkit feljelentett, a búr a búr a búrkalappal. Ez a Horváth úr, aki az Orbán-kormány alatt magas beosztású titokszolga volt, magának Demeter Ervinnek a beosztottja…

2008. október 8. szerda

okt. 8
8:18
Vigye vissza vasárnap lejárt könyvét a Szabó Ervin Könyvtárba! (Infostart)
A tinikre koncentrál az Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának Országos Könyvtári Napok alkalmából rendezett programsorozata. Az október 7-től 12-ig tartó rendezvények keretében vetélkedők, koncertek és akciók is várják a családokat.
okt. 8
8:36
"A 21. század tudományának" kiállítása a VAM Design Centerben (Infostart)
Az eddigi legnagyobb design tematikájú kiállítás látható Magyarországon november 2-ig a VAM Design Centerben. A tárlat három, nemzetközi hírű kiállítás anyagából állt össze; ezek közt szerepel egy válogatás olasz designerek kiemelkedő alkotásaiból, fiatal közép-európai tervezők munkái és egy, a design területén az elmúlt száz évben uralkodó trendeket bemutató, történeti kiállítás.
okt. 8
8:45
Az olasz nyelv hete (Spa Trend Online)
Az olasz nyelv a hétköznapokban a fő témája az Olasz nyelv hete a világban című rendezvénysorozatnak; a budapesti Olasz Kultúrintézetben péntektől jövő vasárnapig várják az érdeklődőket előadásokkal, filmvetítéssel, kiállítással és koncerttel.
okt. 8
20:00
A Szépművészeti Múzeum kiállítása a Louvre-ban (Infostart)
Első alkalommal mutatkozik be a párizsi Louvre-ban önálló kiállítással a Szépművészeti Múzeum. A ma megnyitott "Reneszánsz és manierizmus Németalföldön" című tárlatot januárig láthatja a közönség a francia fővárosban.
okt. 8
20:18
Mark Knopfler mindent cáfol a Dire Straitsről (Infostart)
Újra és újra elutasítja a Dire Straits újjáalakításának ötletét annak egykori gitárosa, az azóta sikeres szólókarrierbe kezdett Mark Knopfler. Egykori zenésztársa,John Illsley basszusgitáros szerint csak rajtuk, kettejükön múlna a 15 éve föloszlott, legendás banda feltámasztása. Knopfler azonban nem vágyik újra az akkori világhírre.
okt. 8
21:12
Zenei ízlés: reménytelen női-férfi megosztottság? (Infostart)
Miért tartják "nyálasnak" a férfiak azokat a zenéket, amelyeket a nők kedvelnek? Miért van az, hogy míg régen a metált a fiúk kedvelték, ma már a lányok is szép számmal képviseltetik magukat a metálkoncerteken? Mi a különbség a rendszerező és az átélő agy közt? A Times ezekre a kérdésekre kereste a választ.

2008. október 9. csütörtök

okt. 9
0:21
Nagy Feró: "azt terjesztették, hogy erőszakra buzdítunk"! (Spa Trend Online)
A Nagy Feró nevével egybeforrt Beatrice mítosza a magyar rockzenének. A botrányzenekarként indult banda történetét ellentmondások, bukások, sikerek, stílusváltások jellemzik. Az eredeti hangzású hírhedt csapat idén ünnepli 30. születésnapját. A születésnapi koncerten október 18-án a Petőfi Csarnokban három évtized dalai szólalnak meg a zenekar jelenlegi és régi tagjainak előadásában. Nagy Feróval…
okt. 9
6:12
Homoszexuálisok, transzszexuálisok és a társadalom kitaszítottjai Fassbinder Fesztiválon (Infostart)
A Berlin Alexanderplatz teljes moziváltozatának levetítésével veszi kezdetét a hétvégén az október 19-ig tartó Fassbinder Fesztivál. A Rainer Werner Fassbinder német rendező életmuvéből válogató vetítéssorozatot az Uránia Filmszínházban, a Kinóban és a Cirko-Gejzírben tekinthetik meg az érdeklődők.
okt. 9
13:24
Jean-Marie Gustave Le Cléziónak ítélték oda az irodalmi Nobel-díjat (Infostart)
A francia Jean-Marie Gustave Le Cléziónak ítélték oda csütörtökön az irodalmi Nobel-díjat. A svéd királyi akadémia indoklásában "új kiindulási pontok, költői kalandok, érzéki extázis szerzőjének, az uralkodó civilizáció feletti és alatti emberség kutatójának" nevezte a 68 éves írót, a Terra Amata szerzőjét.
okt. 9
14:00
Felmentették a pécsi EKF-program főigazgatóját (Infostart)
A pécsi közgyűlés felmentette posztjáról Mészáros Andrást, a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa program főigazgatóját csütörtökön.
okt. 9
19:24
Lebilincselő műsor az m1-en (Spa Trend Online)
Ha lenne a legszórakoztatóbb beszélgetőpartnerségnek toplistája, Kepes András az élén tanyázna. Időtlen időkkel ezelőtt már egyik ámulatból estem a másikba, milyen őrületes gazdagságát hordozza magában az emberekről, találkozásokról, helyzetekről megőrzött belső pillanatfelvételeknek. Amelyek persze a pillanatnál jóval mélyebbre is mutattak, alighanem Kepes intellektusa és az emberi sokféleség…

2008. október 10. péntek

okt. 10
9:48
Guns N' Roses: végre megjelenik a 14 éve készülő lemez - videóval (Infostart)
Másfél évtized után megjelenik az igencsak átalakult Guns N'Roses hatodik stúdióalbuma, a Chinese Democracy. A lemez, amelyen még 1994-ben kezdtek el dolgozni a zenészek, november 23-án, vasárnap kerül a boltokba. A róla elkeresztelt turnénak már egy éve vége van.

Keresés