2008. november 1. szombat

nov. 1
9:48
Megrajzolt versek (Startlap)
Gyermekverses és -dalos rajzfilmsorozat készített a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és az Egyszervolt.hu gyermekportál, az egyes részekhez nagy sikerű költők, zeneszerzők műveit használták fel az alkotók. A verseket, dalokat a gyerekportál...
nov. 1
14:18
Változó játékok (Startlap)
...és ekkor előkerült a fényképezőgép, becsenve egy új világot a hagyományos, vallásos zárt világba. Jakab Magda tárlata.
nov. 1
16:24
Búcsúzik Bálint Ágnestől az MTV (Startlap)
Bálint Ágnestól, a neves meseírótól, dramaturgtól november 1-jén, szombaton délután búcsúzik a Magyar Televízió. A Mazsola és Tádé édesanyja című, november 1-én, 16:15-től látható összeállításban a meseíró 75., illetve...
nov. 1
21:30
Egy kukkoló képei (Startlap)
Andy Warhol könnyen ráveszi arra az embert, hogy fotózni kezdjen. Módszere egyszerű: megmutatja, hogy a világ elbűvölő, és erre a trükkre még a halála után is képes. Jelenleg épp Londonban bolondítja a közönséget a Hayward Gallery szürke falai között.
nov. 1
23:18
Nicolas Cage Magyarországon forgat (Startlap)
Nicolas Cage a Boszorkány évada című film több jelenetét is Magyarországon forgatja. Egyelőre csupán egyetlen éjszakát töltött el családjával az egyik budapesti luxusszállodában. A munka Ausztriában kezdődik, két hétig Innsbruck...

2008. november 2. vasárnap

nov. 2
8:12
Nemzetközi Operaverseny és Fesztivál - magyar esélyesekkel (Infostart)
Operaelőadások öt ország együttműködésével, köztük Alföldi Róbert New York-ban méltatott rendezése is látható az Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval című esemény keretében november 2. és 17. között, a Szegedi Nemzeti Színházban. Az előadások között több magyarországi ősbemutató is szerepel, a verseny döntőjébe pedig két magyar operaénekes is bejutott.
nov. 2
8:14
Elhunyt William Wharton (Infostart)
Az Egyesült Államokban 82 éves korában elhunyt William Wharton amerikai író, festő, a Madárka című regény szerzője.
nov. 2
9:30
Elhunyt William Wharton, a Madárka írója (Spa Trend Online)
Nyolcvankét éves korában elhunyt William Wharton amerikai író, festő, a Birdy (Madárka) című regény szerzője.
nov. 2
22:42
A Megasztárban a szlogen a legjobb... (Spa Trend Online)
Nekem a legjobban a műsort kísérő szlogen tetszik: Légy része a legendának! Olyan magabiztosságra vall, ami ritka madár errefelé. Nem is annyira nevetséges és nagyképű, ha töretlen optimizmusnak vesszük. A TV2 hinni akarja, hogy legendás esemény a negyedik alkalommal meghirdetett tehetségkutató műsora, a Megasztár.

2008. november 3. hétfő

nov. 3
8:46
Ridley Scott újra sci-fit forgat (Startlap)
Ridley Scott 26 év után újra a jövő felé fordul. A Nyolcadik utas: a Halál és a Szárnyas fejvadász rendezője Joe Haldeman amerikai író regényét adaptálja filmre. Scott a velencei filmfesztiválon még csak arról beszélt, hogy gondolkodik...
nov. 3
10:51
Lengyel tragédia: hazugság, hamisítás (Spa Trend Online)
A Terror Háza frissen megnyílt kiállítása olyan, mintha egy állami költségen kinyomtatott, képekkel és forrásokkal bőven illusztrált, komoly nemzeti önreprezentatív kiadványt felnagyítanánk és többtucatnyi tablóra vetítenénk. Ugyanakkor komoly történelemórát tart a látogatónak magyar és angol nyelven. A lengyel történelem kezdeteitől indítva rajzolja fel Katynt és utóéletét.
nov. 3
13:39
Tovább látogatható a fáraókori kiállítás a Szépművészeti Múzeumban (Infostart)
Egy hónappal meghosszabbították a Reneszánsz a fáraók Egyiptomában című tárlatot a Szépművészeti Múzeumban, így a kiállítás december 7-ig látható a fővárosban.
nov. 3
16:21
Parányi történetek (Spa Trend Online)
Díjnyertes muslicaportré, vérsejt az élő lárvában, pollenek egy pitypang bibéjén, szőrszál a szőrtelenítő habban, megnyúlt nylonzacskó polarizációs képe - ilyen és ehhez hasonlatos felvételek szerepelnek Márkus Róbert kutatóbiológus Parányi történetek című fotókiállításán, amely hétfőtől november 30-ig látható a Magyar Tudományos Akadémia aulájában.
nov. 3
17:51
Két koncerttel ünnepel Magyarországon a Jethro Tull (Infostart)
Negyvenéves jubileumi turnéja keretében ismét Magyarországra látogat a rocktörténelem egyik legeredetibb hangzású zenekara, a Jethro Tull. Ian Anderson és társai hétfő este Debrecenben, kedden pedig a Budapest Körcsarnokban adnak koncertet.
nov. 3
20:33
Középiskolásoknak szánt előadássorozat az Akadémián (Spa Trend Online)
A korábbi évek gyakorlatához hasonlóan Diákok az Akadémián címmel az idén is megrendezik a középiskolásoknak szánt előadássorozatot.
nov. 3
22:21
Megvédték írótársai Kunderát (Startlap)
Nyilatkozatban lépett fel több neves író a besúgással vádolt Milan Kundera mellett: lejáratási kampány folyik a világhírű cseh író ellen – írják. A közlemény aláírói közt van az irodalmi Nobel-díjas Gabriel García Márquez...
nov. 3
22:57
Színpadkép a talpunk alól (Startlap)
Metropolis című sorozatában a spanyol származású Joan Villaplana Európa különböző metróállomásain elkapott, hosszú évek során összegyűjtött csoportképeit alakítja a várakozás pillanatainak egy földalatti színpadon lejátszódó jeleneteivé.

2008. november 4. kedd

nov. 4
4:39
Negyven éve cenzúrázzák a szexet (Startlap)
Negyven éve még többórás telefonvita témája volt, maradhat-e női mellek szóbeli említése a Nem félünk a farkasról című filmben. Végül maradt, megalakult viszont a filmeket korhatár-karikával valláserkölcsi alapon ellátó kíméletlen rendszer.
nov. 4
5:51
Romlik és fogyatkozik a Föld (Spa Trend Online)
Napjainkban súlyos kérdéseket vet fel a növekvő népesség igényeinek kielégítése és a természeti erőforrások korlátozott volta – hangsúlyozta Németh Tamás akadémikus, az MTA főtitkára hétfőn, a magyar tudomány ünnepének nyitórendezvényén.
nov. 4
6:09
A Szombat esti láz lepipálja a Megasztárt (Spa Trend Online)
Bár a TV2 is büszke lehet a Mega­sztár hét végi nézettségének adataira, az RTL Klub táncshow-jának új sorozata, a Szombat esti láz jobbnak bizonyult az AGB Nielsen felmérése szerint a szombati nap főműsoridejében.
nov. 4
10:21
Regény ezer SMS-ből (Startlap)
Magyarországon naponta több millió rövid szöveges üzenetet engedünk útjára. Hannu Luntialanak körülbelül ezer SMS is elég volt, hogy összeállítsa Az utolsó üzenetek című regényét. De vajon az új forma el tud cipelni egy átlagos történetet?
nov. 4
14:33
Európai politikusok Obama mellett (Spa Trend Online)
A többnyire kötelező diplomáciai óvatoskodást sutba dobva, európai kormányzati politikusok nyíltan állást foglaltak kedden Barack Obama demokrata párti amerikai elnökjelölt mellett.
nov. 4
14:51
600 reklám a reklámzabálok éjszakáján (Spa Trend Online)
Idén sem fognak éhezni a reklámzabálók: a nemzetközi reklámipar legfrissebb 600 remeke jut el Magyarországra november 29-én a Reklámzabálók Éjszakája francia ötletgazdája Jean-Marie Boursicot válogatása révén.
nov. 4
14:51
A fideszes zsidótól a Tienanmen térig (Startlap)
A Verzió filmfesztiválon olyan hazai és nemzetközi alkotásokat láthatunk évről-évre, amelyek szociális-, társadalmi- és emberi jogi kérdéseket járnak körül. Mit érdemes tudni a leselkedő portásról és a terrorista anyákról?
nov. 4
17:15
A fotóművész keresztapává vált (Infostart)
Az eltűnő paraszti kultúrák több mint négy évtizednyi fotódokumentumait tartalmazza Korniss Péter fotóművész Kötődések című új albuma. Az album magyarországi felvételek mellett a Felvidéken, Erdélyben, Moldvában és a Vajdaságban készült fotográfiákat is tartalmaz.

2008. november 5. szerda

nov. 5
5:52
Lenin Debrecenben forog a sírjában (Spa Trend Online)
A debreceni Modemben december 14-ig látható két kiállítás, az egyik a Hogyan tovább, Oroszország? című, mely a hetvenes években indult, a rendszert kíméletlen gúnnyal illető szoc-art törekvéseket reprezentálja. A meztelen igazság – a Blue Noses cenzúrázatlanul pedig ennek a stílusnak a mai továbbélését mutatja. De aki még a hétvégéig ellátogat a Modembe, láthatja azt is, ami ellen fenti művészek…
nov. 5
7:57
Hollywood leporolja a régi klasszikusokat (Startlap)
A nagy amerikai stúdiók a biztos értékekre alapoznak. Will Smith, Keira Knightley és Russell Crowe három olyan film új változatában játszik, amely korábban nagy kasszasiker volt. Will Smith újra eljátssza korábbi szerepét, amelyet a Legenda...
nov. 5
10:21
Ian Anderson: A mai zenészek nem mernek kalandozni (Infostart)
Új lemezek készítése helyett az élőzenélésre kíván koncentrálni Ian Anderson, a Jethro Tull együttes frontembere, aki szerint a rockzene fejlődése megtorpant a 80-as évek végén. A 40 éves zenekar Budapesten járt.
nov. 5
12:45
Az irodalom tiszteletbeli doktora szerelmes Skóciába (Spa Trend Online)
Elkészült az Albannach Egyesület első, saját kiadású kötete; a "Szerelmem, Skócia! – Magyar karcolatok a szoknyás férfiak földjéről" című kiadvány. A verses és novellás kötetet egy baráti hangulatú találkozó keretében mutatják be a budapesti Kaledónia Skót Pubban november 15-én, szombaton.
nov. 5
12:47
Vámos vs. Böszörményi (Spa Trend Online)
Böszörményi Gyula író lesz a vendége a következő Vámos klubnak, amit november 6-án, csütörtökön este hétkor tartanak a nyugati téri Alexandra könyvesházban.
nov. 5
13:04
Little Cow, Malacka és a Tahó (Startlap)
A Kistehén nemzetközi átlényegülést és nagyszabású amerikai turnét követően, a Malacka és a Tahó rövid szünet után hallható ismét a Gödörben.
nov. 5
13:39
Palya Bea lemeze az európai világzenei listán (Spa Trend Online)
Palya Bea legutóbbi lemezét, az Adieu les complexes című korongot Európa húsz legjobb világzenei albuma közé sorolta novemberi listáján a World Music Charts Europe.
nov. 5
13:57
Fotóhónap 2008 (Startlap)
Ma indul a Fotóhónap idei rendezvénysorozata, amelynek keretében országszerte több mint 50 különböző fotókiállítás nyílik novemberben
nov. 5
14:33
Elkészült a rasztás rapper Obama himnuszával (Startlap)
A Black Eyed Peas együttes egyik tagja, a rapper Will.i.am egy új számmal és egy hozzá tartozó videoklippel örökíti meg Barack Obama választási győzelmét - írja a BBC News internetes oldala. A zenész az amerikai elnökválasztás éjszakáján...
nov. 5
16:21
"A filmek az én gyermekeim" (Infostart)
Nyakó Júlia, Franco Nero és Egyed Attila főszereplésével november 6-án mutatják be a magyar mozik Almási Tamás rendező Márió, a varázsló című filmjét. A film bemutatója alkalmából az InfoRádiónak Franco Nero nyilatkozott.
nov. 5
19:57
Meghalt a Jurassic Park szerzője (Startlap)
Hatvanhat évesen Los Angelesben elhunyt Michael Crichton amerikai író, forgatókönyvíró és filmrendező, olyan megfilmesített sikerkönyvek szerzője, mint Az Androméda-törzs vagy a Jurassic Park. A honlapjára feltett gyászjelentés szerint...
nov. 5
20:33
Tán még műsor is kerekedett volna belőle... (Kritika) (Spa Trend Online)
A kereskedelmi adók válogatott ostobaságokkal készülnek a hideg, esős, sötét őszi estékre. Sztárokkal, Afrikával, őserdővel kényeztetik a nem sokára otthon didergő népet. Szegény királyi tévé, hogy tud versenyezni a fejre esett sztárokkal? Bizonyára nem a Szulák és más című műsorral hódít el nézőket a gagyipaicon. De nem azért, mert túl igényes volna a produkciója.
nov. 5
21:09
Emléktábla Sulyok Máriának (Spa Trend Online)
Születésének századik évfordulóján emléktáblát avattak Sulyok Mária színésznő tiszteletére. A Kossuth-díjas, kiváló és érdemes művész emlékét egykori lakóháza, a XIII. kerületi Hollán Ernő utca 10. szám alatti épület falán őrzi majd tábla szerdától.
nov. 5
21:27
Szánalamasan gyenge film a Márió a varázsló (Spa Trend Online)
Lehetne ragozni, hogy nagyon rossz film, vagy bűn rossz film, de a lényeg nem változik. Almási Tamás harminc év kihagyás után asztalra tett második játékfilmjéről nehéz elhinni, hogy a magyar dokumentumfilm-műfaj mestere, súlyos valóságfeltáró művek alkotója, a való élet és kortárs emberi sorsok érzékeny és becsaphatatlan vallatója adta ki a kezéből.

2008. november 6. csütörtök

nov. 6
9:09
A fiataloknak szól a rövidített Carmen (Infostart)
Egyrészes, rövidített formában mutatják be a Thália Színházban Bizet legismertebb darabját. A CarmenCET célja, hogy a fiatalokkal megszerettesse az opera műfaját - mondta a darab rendezője, Telihay Péter.
nov. 6
11:00
National Geographic és az IBM Genográfiai Program (Spa Trend Online)
A Millenárison tegnap bemutatott National Geographic és az IBM Genográfiai Program című kiállítás izgalmas utazásra hív a genetika világába. A Genográfiai Program 2005-ben indult útjára, megpróbálja feltérképezni az emberi faj vándorlásának történetéről szóló új ismereteket.
nov. 6
15:12
Tájképek halott emberekről - Egy szimbolista látomás (Startlap)
Ferdinand Hodler megfestette haldokló szeretőjének haláltusáját. Kiállítása még egy bő hónapig látogatható.
nov. 6
16:39
Világháborús drámák a mozikban (Infostart)
A II. világháború alatt játszódó két angol dráma is szerepel az eheti filmpremierek között. A csíkos pizsamás fiú a koncentrációs tábor két oldalán élő két gyerek barátságát dolgozza fel, A szerelem határai pedig Dylan Thomas walesi költő szerelmi bonyodalmaiba enged betekintést.
nov. 6
19:57
Nézegessen képeket Rákosi idejéből! (Infostart)
A visegrádi országok fiatal fotográfusainak tárlata, a Magyar Távirati Iroda archívumának sosem látott képei a Rákosi-korszakból és a Magyar Fotóművészek Szövetsége szenior alkotóinak kiállítása látható november 6-tól 30-ig a VAM Design Centerben.
nov. 6
19:59
Arany Oroszlán-díjas rendező a Puskinban (Infostart)
Tizenegy új olasz filmet mutat be a Közép-Európai Olasz Filmfesztivál keretében csütörtöktől tíz napon át a Puskin Mozi. A fesztivál filmjeit több alkotó is elkíséri. Az esemény díszvendége Pupi Avati Arany Oroszlán-díjas filmrendező, akinek munkáiból retrospektív vetítést rendeznek az Uránia Filmszínházban.
nov. 6
20:18
Egy más Mónika állt a kamerák előtt... (Spa Trend Online)
Nem mondhatnám, hogy a Mónika show rendszeres nézője volnék, vagy kedevenceim között tartanám számon a műsorvezetőt. Az efféle műsorokat egyenesen károsnak tartom, hiszen szervező eleme nem más, mint a mások nyomorán való szórakozás. Ami még akkor is arcpirító, ha a szereplők - ma már - azért a bizonyos 15 perces "világhírért", vagy néhány ezer forintért teregetik ki a családi szennyest. Vagy…
nov. 6
23:00
Felújították a turulokat – galéria (Startlap)
Csillognak a turulok.

2008. november 7. péntek

nov. 7
20:36
Arctalan csatorna (Spa Trend Online)
Indulásakor azt reméltem új színt hoz majd a Comedy Central csatorna a magyar televíziózásba, ám úgy tűnik nem sikerül friss műsorral megtölteni a műsoridőt. Hiszen a Sipmpson család, vagy a South Park, Reno 911 már bejárt számos más csatornát. Csak azt reméljük, hogy a Rém rendes család régi kaladjaival nem kísérlenek meg szórakoztatni bennünket. Nem beszélve a műsorperceket vélhetően ingyért…

2008. november 8. szombat

nov. 8
8:00
Minden idők legnagyobb mexikói fegyverfogása (Spa Trend Online)
A mexikói hadsereg minden idők legnagyobb fegyverkészletét kobozta el kábítószer-csempészektől a Texas amerikai szövetségi állam határán fekvő Reynosában - jelentette be szombaton a mexikói hadsereg.
nov. 8
9:48
Budapesten koncertezik a New Model Army (Spa Trend Online)
A zenében lehengerlő energiájú posztpunk, gótikus rock gitárhangzás, a szövegekben politikai témákkal foglalkozó, a munkásosztály szemszögéből íródott himnuszok - ez a New Model Army, az idén már 52 éves kultikus angol "forradalmár", Justin Sullivan zenekara. A korábbi másfél évtizedben tett budapesti fesztiválfellépések után a New Model Army november 14-én újra koncertet ad a fővárosban, ezúttal…

Keresés