2008. november 2. vasárnap

nov. 2
8:12
Nemzetközi Operaverseny és Fesztivál - magyar esélyesekkel (Infostart)
Operaelőadások öt ország együttműködésével, köztük Alföldi Róbert New York-ban méltatott rendezése is látható az Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval című esemény keretében november 2. és 17. között, a Szegedi Nemzeti Színházban. Az előadások között több magyarországi ősbemutató is szerepel, a verseny döntőjébe pedig két magyar operaénekes is bejutott.
nov. 2
8:14
Elhunyt William Wharton (Infostart)
Az Egyesült Államokban 82 éves korában elhunyt William Wharton amerikai író, festő, a Madárka című regény szerzője.
nov. 2
9:30
Elhunyt William Wharton, a Madárka írója (Spa Trend Online)
Nyolcvankét éves korában elhunyt William Wharton amerikai író, festő, a Birdy (Madárka) című regény szerzője.
nov. 2
22:42
A Megasztárban a szlogen a legjobb... (Spa Trend Online)
Nekem a legjobban a műsort kísérő szlogen tetszik: Légy része a legendának! Olyan magabiztosságra vall, ami ritka madár errefelé. Nem is annyira nevetséges és nagyképű, ha töretlen optimizmusnak vesszük. A TV2 hinni akarja, hogy legendás esemény a negyedik alkalommal meghirdetett tehetségkutató műsora, a Megasztár.

2008. november 3. hétfő

nov. 3
10:51
Lengyel tragédia: hazugság, hamisítás (Spa Trend Online)
A Terror Háza frissen megnyílt kiállítása olyan, mintha egy állami költségen kinyomtatott, képekkel és forrásokkal bőven illusztrált, komoly nemzeti önreprezentatív kiadványt felnagyítanánk és többtucatnyi tablóra vetítenénk. Ugyanakkor komoly történelemórát tart a látogatónak magyar és angol nyelven. A lengyel történelem kezdeteitől indítva rajzolja fel Katynt és utóéletét.
nov. 3
13:39
Tovább látogatható a fáraókori kiállítás a Szépművészeti Múzeumban (Infostart)
Egy hónappal meghosszabbították a Reneszánsz a fáraók Egyiptomában című tárlatot a Szépművészeti Múzeumban, így a kiállítás december 7-ig látható a fővárosban.
nov. 3
16:21
Parányi történetek (Spa Trend Online)
Díjnyertes muslicaportré, vérsejt az élő lárvában, pollenek egy pitypang bibéjén, szőrszál a szőrtelenítő habban, megnyúlt nylonzacskó polarizációs képe - ilyen és ehhez hasonlatos felvételek szerepelnek Márkus Róbert kutatóbiológus Parányi történetek című fotókiállításán, amely hétfőtől november 30-ig látható a Magyar Tudományos Akadémia aulájában.
nov. 3
17:51
Két koncerttel ünnepel Magyarországon a Jethro Tull (Infostart)
Negyvenéves jubileumi turnéja keretében ismét Magyarországra látogat a rocktörténelem egyik legeredetibb hangzású zenekara, a Jethro Tull. Ian Anderson és társai hétfő este Debrecenben, kedden pedig a Budapest Körcsarnokban adnak koncertet.
nov. 3
20:33
Középiskolásoknak szánt előadássorozat az Akadémián (Spa Trend Online)
A korábbi évek gyakorlatához hasonlóan Diákok az Akadémián címmel az idén is megrendezik a középiskolásoknak szánt előadássorozatot.

2008. november 4. kedd

nov. 4
5:51
Romlik és fogyatkozik a Föld (Spa Trend Online)
Napjainkban súlyos kérdéseket vet fel a növekvő népesség igényeinek kielégítése és a természeti erőforrások korlátozott volta – hangsúlyozta Németh Tamás akadémikus, az MTA főtitkára hétfőn, a magyar tudomány ünnepének nyitórendezvényén.
nov. 4
6:09
A Szombat esti láz lepipálja a Megasztárt (Spa Trend Online)
Bár a TV2 is büszke lehet a Mega­sztár hét végi nézettségének adataira, az RTL Klub táncshow-jának új sorozata, a Szombat esti láz jobbnak bizonyult az AGB Nielsen felmérése szerint a szombati nap főműsoridejében.
nov. 4
14:33
Európai politikusok Obama mellett (Spa Trend Online)
A többnyire kötelező diplomáciai óvatoskodást sutba dobva, európai kormányzati politikusok nyíltan állást foglaltak kedden Barack Obama demokrata párti amerikai elnökjelölt mellett.
nov. 4
14:51
600 reklám a reklámzabálok éjszakáján (Spa Trend Online)
Idén sem fognak éhezni a reklámzabálók: a nemzetközi reklámipar legfrissebb 600 remeke jut el Magyarországra november 29-én a Reklámzabálók Éjszakája francia ötletgazdája Jean-Marie Boursicot válogatása révén.
nov. 4
17:15
A fotóművész keresztapává vált (Infostart)
Az eltűnő paraszti kultúrák több mint négy évtizednyi fotódokumentumait tartalmazza Korniss Péter fotóművész Kötődések című új albuma. Az album magyarországi felvételek mellett a Felvidéken, Erdélyben, Moldvában és a Vajdaságban készült fotográfiákat is tartalmaz.

2008. november 5. szerda

nov. 5
5:52
Lenin Debrecenben forog a sírjában (Spa Trend Online)
A debreceni Modemben december 14-ig látható két kiállítás, az egyik a Hogyan tovább, Oroszország? című, mely a hetvenes években indult, a rendszert kíméletlen gúnnyal illető szoc-art törekvéseket reprezentálja. A meztelen igazság – a Blue Noses cenzúrázatlanul pedig ennek a stílusnak a mai továbbélését mutatja. De aki még a hétvégéig ellátogat a Modembe, láthatja azt is, ami ellen fenti művészek…
nov. 5
10:21
Ian Anderson: A mai zenészek nem mernek kalandozni (Infostart)
Új lemezek készítése helyett az élőzenélésre kíván koncentrálni Ian Anderson, a Jethro Tull együttes frontembere, aki szerint a rockzene fejlődése megtorpant a 80-as évek végén. A 40 éves zenekar Budapesten járt.
nov. 5
12:45
Az irodalom tiszteletbeli doktora szerelmes Skóciába (Spa Trend Online)
Elkészült az Albannach Egyesület első, saját kiadású kötete; a "Szerelmem, Skócia! – Magyar karcolatok a szoknyás férfiak földjéről" című kiadvány. A verses és novellás kötetet egy baráti hangulatú találkozó keretében mutatják be a budapesti Kaledónia Skót Pubban november 15-én, szombaton.
nov. 5
12:47
Vámos vs. Böszörményi (Spa Trend Online)
Böszörményi Gyula író lesz a vendége a következő Vámos klubnak, amit november 6-án, csütörtökön este hétkor tartanak a nyugati téri Alexandra könyvesházban.
nov. 5
13:39
Palya Bea lemeze az európai világzenei listán (Spa Trend Online)
Palya Bea legutóbbi lemezét, az Adieu les complexes című korongot Európa húsz legjobb világzenei albuma közé sorolta novemberi listáján a World Music Charts Europe.
nov. 5
16:21
"A filmek az én gyermekeim" (Infostart)
Nyakó Júlia, Franco Nero és Egyed Attila főszereplésével november 6-án mutatják be a magyar mozik Almási Tamás rendező Márió, a varázsló című filmjét. A film bemutatója alkalmából az InfoRádiónak Franco Nero nyilatkozott.
nov. 5
20:33
Tán még műsor is kerekedett volna belőle... (Kritika) (Spa Trend Online)
A kereskedelmi adók válogatott ostobaságokkal készülnek a hideg, esős, sötét őszi estékre. Sztárokkal, Afrikával, őserdővel kényeztetik a nem sokára otthon didergő népet. Szegény királyi tévé, hogy tud versenyezni a fejre esett sztárokkal? Bizonyára nem a Szulák és más című műsorral hódít el nézőket a gagyipaicon. De nem azért, mert túl igényes volna a produkciója.
nov. 5
21:09
Emléktábla Sulyok Máriának (Spa Trend Online)
Születésének századik évfordulóján emléktáblát avattak Sulyok Mária színésznő tiszteletére. A Kossuth-díjas, kiváló és érdemes művész emlékét egykori lakóháza, a XIII. kerületi Hollán Ernő utca 10. szám alatti épület falán őrzi majd tábla szerdától.
nov. 5
21:27
Szánalamasan gyenge film a Márió a varázsló (Spa Trend Online)
Lehetne ragozni, hogy nagyon rossz film, vagy bűn rossz film, de a lényeg nem változik. Almási Tamás harminc év kihagyás után asztalra tett második játékfilmjéről nehéz elhinni, hogy a magyar dokumentumfilm-műfaj mestere, súlyos valóságfeltáró művek alkotója, a való élet és kortárs emberi sorsok érzékeny és becsaphatatlan vallatója adta ki a kezéből.

2008. november 6. csütörtök

nov. 6
9:09
A fiataloknak szól a rövidített Carmen (Infostart)
Egyrészes, rövidített formában mutatják be a Thália Színházban Bizet legismertebb darabját. A CarmenCET célja, hogy a fiatalokkal megszerettesse az opera műfaját - mondta a darab rendezője, Telihay Péter.
nov. 6
11:00
National Geographic és az IBM Genográfiai Program (Spa Trend Online)
A Millenárison tegnap bemutatott National Geographic és az IBM Genográfiai Program című kiállítás izgalmas utazásra hív a genetika világába. A Genográfiai Program 2005-ben indult útjára, megpróbálja feltérképezni az emberi faj vándorlásának történetéről szóló új ismereteket.
nov. 6
16:39
Világháborús drámák a mozikban (Infostart)
A II. világháború alatt játszódó két angol dráma is szerepel az eheti filmpremierek között. A csíkos pizsamás fiú a koncentrációs tábor két oldalán élő két gyerek barátságát dolgozza fel, A szerelem határai pedig Dylan Thomas walesi költő szerelmi bonyodalmaiba enged betekintést.
nov. 6
19:57
Nézegessen képeket Rákosi idejéből! (Infostart)
A visegrádi országok fiatal fotográfusainak tárlata, a Magyar Távirati Iroda archívumának sosem látott képei a Rákosi-korszakból és a Magyar Fotóművészek Szövetsége szenior alkotóinak kiállítása látható november 6-tól 30-ig a VAM Design Centerben.
nov. 6
19:59
Arany Oroszlán-díjas rendező a Puskinban (Infostart)
Tizenegy új olasz filmet mutat be a Közép-Európai Olasz Filmfesztivál keretében csütörtöktől tíz napon át a Puskin Mozi. A fesztivál filmjeit több alkotó is elkíséri. Az esemény díszvendége Pupi Avati Arany Oroszlán-díjas filmrendező, akinek munkáiból retrospektív vetítést rendeznek az Uránia Filmszínházban.
nov. 6
20:18
Egy más Mónika állt a kamerák előtt... (Spa Trend Online)
Nem mondhatnám, hogy a Mónika show rendszeres nézője volnék, vagy kedevenceim között tartanám számon a műsorvezetőt. Az efféle műsorokat egyenesen károsnak tartom, hiszen szervező eleme nem más, mint a mások nyomorán való szórakozás. Ami még akkor is arcpirító, ha a szereplők - ma már - azért a bizonyos 15 perces "világhírért", vagy néhány ezer forintért teregetik ki a családi szennyest. Vagy…

2008. november 7. péntek

nov. 7
20:36
Arctalan csatorna (Spa Trend Online)
Indulásakor azt reméltem új színt hoz majd a Comedy Central csatorna a magyar televíziózásba, ám úgy tűnik nem sikerül friss műsorral megtölteni a műsoridőt. Hiszen a Sipmpson család, vagy a South Park, Reno 911 már bejárt számos más csatornát. Csak azt reméljük, hogy a Rém rendes család régi kaladjaival nem kísérlenek meg szórakoztatni bennünket. Nem beszélve a műsorperceket vélhetően ingyért…

2008. november 8. szombat

nov. 8
8:00
Minden idők legnagyobb mexikói fegyverfogása (Spa Trend Online)
A mexikói hadsereg minden idők legnagyobb fegyverkészletét kobozta el kábítószer-csempészektől a Texas amerikai szövetségi állam határán fekvő Reynosában - jelentette be szombaton a mexikói hadsereg.
nov. 8
9:48
Budapesten koncertezik a New Model Army (Spa Trend Online)
A zenében lehengerlő energiájú posztpunk, gótikus rock gitárhangzás, a szövegekben politikai témákkal foglalkozó, a munkásosztály szemszögéből íródott himnuszok - ez a New Model Army, az idén már 52 éves kultikus angol "forradalmár", Justin Sullivan zenekara. A korábbi másfél évtizedben tett budapesti fesztiválfellépések után a New Model Army november 14-én újra koncertet ad a fővárosban, ezúttal…
nov. 8
10:57
Jean Michel Jarre: A koncert sztárjai a régi hangszerek lesznek (Infostart)
Első, Oxygen című lemeze megjelenésének 30. évfordulója alkalmából Jean Michel Jarre a teljes album anyagát élőben mutatja be november 12-én a Papp László Budapest Sportarénában.
nov. 8
11:54
Botrány a miskolci színház előadása után (Spa Trend Online)
Voltak, akik otthagyták, mások utólag kritizáltak obszcenitása miatt egy csütörtöki vendégelőadást a Miskolci Nemzeti Színházban; a csalódott nézőknek ajándékjegyet ajánlott fel a teátrum.
nov. 8
11:56
525 éve született Luther Márton vallásreformátor (Spa Trend Online)
"Itt állok, másként nem tehetek. Isten legyen segítségemre " - ezekkel a szavakkal fejezte be tanainak védelmében tartott nagy beszédét a négyszázhatvan éve, 1483. november 10-én született Luther Márton, a kereszténység legnagyobb reformátora, a német irodalmi nyelv megteremtője.
nov. 8
12:48
80 éves Ennio Morricone (Spa Trend Online)
November 10-én nyolcvanéves Ennio Morricone Oscar-díjas olasz filmzeneszerző, akinek zenéje elválaszthatatlan az olasz spagetti-westernektől.

2008. november 9. vasárnap

nov. 9
11:00
Kulka János 50 éves (Spa Trend Online)
November 11-én lesz ötven éves Kulka János, az egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb magyar színész.
nov. 9
11:15
Ötvenéves a legnépszerűbb magyar színész (Infostart)
November 11-én lesz ötven éves Kulka János, az egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb magyar színész. Kulka 2003-tól a Nemzeti Színház társulatának tagja, kezdetek óta csaknem minden este színpadon van.

2008. november 10. hétfő

nov. 10
5:33
Megasztár4: szólókarrier nem nagyon vár rájuk (Spa Trend Online)
A néző egy ideig azt is hihette, hogy a Megasztár 4. döntőjé­nek fontos része a ruhaprobléma. Már az első percben feltűnt, hogy Till Attila fekete zakóban, de alatta skótkockákkal jelent meg a színpadon, s csak amikor egész alakot mutatott a kamera, derült ki, hogy ez nem szoknya, hanem egy skótkockás nadrág.
nov. 10
12:45
Elhunyt Tunyogi Péter (Infostart)
Elhunyt Tunyogi Péter, a P. Mobil egykori énekese, a Mobilmánia együttes egyik frontembere; a zenészt, aki november 1-jén szenvedett súlyos balesetet, vasárnap érte a halál - tudatta Zeffer András, a Mobilmánia vezetője hétfőn.
nov. 10
17:51
Telt ház előtt mutatták be A salemi boszorkányokat Szegeden (Infostart)
Még ma este látható Magyarországon Robert Ward: A salemi boszorkányok című operája Alföldi Róbert rendezésében. A művet szeptemberben mutatták be a New York-i Dicapo Operában, a hazai ősbemutatót a Szegedi Nemzeti Színházban tartották vasárnap este a Mezzo operaverseny keretében.

2008. november 11. kedd

nov. 11
8:48
Snétberger Ferenc és Marcus Stockhausen közös koncertje a Zeneakadémián (Infostart)
Snétberger Ferenc Berlinben élő gitárművész Marcus Stockhausen német trombitaművésszel készített új, közös lemezének anyagát mutatja be kedden este a Zeneakadémián.
nov. 11
9:06
Évfordulós koncerttel emlékezik Olivier Messiaenre a Zeneakadémia (Infostart)
A francia zeneszerző születésnapján egyik főműve, a Turangalîla szimfónia először hangzik el magyar művészek előadásában december 10-én, a Művészetek palotájában.
nov. 11
9:27
Abba-show a Budapest Sportarénában februárban (Spa Trend Online)
Az Abba - The show című produkciót jövőre, február 11-én mutatják be a Papp László Budapest Sportarénában. A legnagyobb Abba-shownak tartott produkció 2009-es világkörüli turnéja során érinti Magyarországot, a műsorban szerepel az eredeti svéd együttesből Benny Andersson is.
nov. 11
12:09
Törőcsik Mari állapota stabil, de még intenzív ellátást igényel (Spa Trend Online)
Törőcsik Mari állapota stabil, a művésznő sétál, közérzete jó; ugyanakkor továbbra is intenzív ellátást és megfigyelést igényel, ezért a kórházat még nem hagyhatja el. Ezt a Nemzeti Színház vezetősége közölte - Gál József professzorral, a Kútvölgyi kórház intenzív osztályának igazgatójával egyetértésben - kedden az MTI-vel.
nov. 11
13:00
Hamarosan látogatható az európai digitális könyvtár (Infostart)
November 20-n kezdi meg működését az európai digitális könyvtár. A www.europeana.eu internetes címen számos állam nemzeti gyűjteményeinek féltve őrzött kincsei találhatók meg több nyelven.
nov. 11
19:54
Régi horrorok mozija: a legjobb filmek 2009-ből (Infostart)
A jövő év sok meglepetést hoz a mozilátogatóknak. A filmkedvelők újdonságokkal és folytatásokkal is találkoznak: nem marad el az új Harry Potter-film, de részünk lesz körömrágós horrorban és ismét megelevenednek a klasszikus történetek. Újra nyomozni fog a vásznon Robert Langdon és megint támadnak a Madarak. Egy biztos, jövőre sok újdonságot nem várhatunk, hiszen rengeteg régi filmet, főleg…
nov. 11
20:30
A zsebmozitól a videómaszkig (Infostart)
Képmutogatók 2. - A látás kultúrtörténete címmel látható kiállítás a Mai Manó Házban Budapesten. Kincses Károly fotómuzeológus, a kiállítás kurátora az InfoRádiónak elmondta, hogy a tárlat 300 évet fog át.
nov. 11
21:27
Akikért érdemes bekapcsolni a tévét... (Spa Trend Online)
Az az igényes néző, aki még nem szokott le a tévé bekapcsolásáról, bizonyára időben felfedezte magának az m2 remek saját szórakoztató műsorát. Klasszikus értelemben szórakoztató, azaz megmozgatja az eszedet, a szellemedet és a humorérzékedet is, tehát nem tekint valamiféle kulturális zombinak.

2008. november 12. szerda

nov. 12
8:48
Dzsesszzenészek szimfonikus művei az Operaházban (Infostart)
Négy neves magyar dzsesszművész: Szakcsi Lakatos Béla, Oláh Kálmán, Babos Gyula és Fekete-Kovács Kornél szimfonikus műveinek ősbemutatója is szerepel az Magyar Állami Operaház "Jazz az Operában" című december 1-i gálakoncertjén. A hangversenyen fellépnek a Magyar Jazzművészek Társaságának tagjai, a Magyar Állami Operaház Zenekara és a tavaly elhunyt Joe Zawinul alapította The Syndicate.

Keresés