2008. december 1. hétfő

dec. 1
5:51
A Megasztár csillaga flörtölt Eszenyivel (Spa Trend Online)
No, ne tessék azt gondolni, hogy a Megasztár 4 hetedik döntője is csak arról szólt, hogy a lassan finisbe érkező dalnokok hangja mennyire nyűgözte le a zsűrit és a közönséget. Ezúttal ugyanis a két műsorvezető női tagja, Szekeres Nóra kápráztatott ruha kompozíciójával, a jobbra is, balra is lógó, leffegő szoknyával, önmagára nem igen emlékeztető frizurával. Hiába, vannak tervezők, akik a szépséget…
dec. 1
7:39
Az egyik legnépszerűbb lett a botrányos kiállítás (Infostart)
A londoni Királyi Művészeti Akadémia Oroszországból című kiállítása az egyik leglátogatottabb tárlat lett Nagy-Britanniában. Pedig a nyitás előtt még komoly diplomáciai csatározások zajlottak a britek és az oroszok között.
dec. 1
16:03
Pénteken vesznek végső búcsút Gyurkovics Tibortól (Infostart)
December 5-én, pénteken, 12 órától, a Bazilika altemplomában vehetnek végső búcsút tisztelői Gyurkovics Tibortól.
dec. 1
21:12
Hahó, szappanoperett! (Spa Trend Online)
Shakespeare szerint "Színház az egész világ", az m2 szerint Játék a színház, de ez utóbbiban az a legjobb, hogy az előbbit is bizonyítja, rátéve még a folytatást, miszerint színész benne (mármint az egész világban) minden férfi és nő. A mi szerencsénkre nem csak a játék színész résztvevői azok, hanem a - mondjuk így - civilek is, akik persze, íróként vagy költőként közel állnak a színházhoz. Erre…

2008. december 2. kedd

dec. 2
7:06
Megalakul Kanada első koalíciós kormánya? (Spa Trend Online)
Először alakulhat Kanadában koalíciós kormány egy hétfőn megkötött ellenzéki megállapodás alapján.
dec. 2
8:00
"Vigyék a templomokba a vallási tárgyú festményeket!" (Infostart)
Múzeumok helyett templomokban kellene elhelyezni a vallásos témájú klasszikus műalkotásokat, véli az angliai katolikus bíboros érsek. A brit Nemzeti Galéria például átadhatná a Westminsteri katolikus székesegyháznak Piero della Francesca egyik festményét.
dec. 2
8:36
A Körmendi Galéria kiállítások mellett monográfiákkal is népszerűsíti a mai alkotókat (Spa Trend Online)
Egyre több szó esik mostanában a nagy képárverésekről, ahol a magyar festők művei több millió, esetenként több tízmillió forintért kelnek el. Százmillió forint volt például a kikiáltási ára Bortnyik Sándor Lámpagyújtó című, nyolcvan év után előkerült képének, és más, a huszadik század első felében született festménynél sem ritka az igen magas kikiáltási és eladási ár. A kortárs művészek esetében…
dec. 2
12:48
Él-e a sokszor meghamisított Lenin? (Spa Trend Online)
Él-e a sokszor meghamisított Lenin? Hétfőn este dugig megtelt a sok viharos politikai vitát befogadó budapesti Kossuth Klub nagyterme. Az ismert történész: Krausz Tamás Lenin monográfiáját kiváló kollegái és munkatársai vállalták: Ormos Mária, (akinek Hitler életrajza Krausz Sztálin tanulmányával egybekötve jelent meg néhány éve), továbbá Földes György, Sipos Péter és Szvák Gyula méltatta Krusz…
dec. 2
13:24
Koló árnyékában - megjelent Kozmann György regénye (Spa Trend Online)
Koló árnyékában címmel könyvet írt egykori társával, Kolonics Györggyel való kapcsolatáról Kozmann György olimpiai bronzérmes kenus. A regény társszerzője a volt válogatott gyorskorcsolyázó, ismert sportriporter, Kaszala Claudia.
dec. 2
13:42
A bíróságon dől el az Oscar-díj sorsa (Infostart)
A Los Angeles-i bíróságon dől el, hogy az egykori amerikai filmcsillag, Mary Pickford Oscar-szobrocskáját az örökösök elárverezhetik-e a színésznő akaratának megfelelően vagy visszavásárolhatja azt az Amerikai Filmakadémia.
dec. 2
15:12
Sötét árnyak mesélnek egy elhunyt feleségről (Infostart)
André Kertész a világhírű, magyar származású fotóművész számos, idehaza még be nem mutatott alkotásából nyílik kiállítás ma este a Vintage Galériában. A polaroid eljárással készült fotók a művész depresszívebb oldalát mutatják meg. A tárlat január 30-ig látható.
dec. 2
17:36
Mi érvényes ma Lenin hagyatékából? (Spa Trend Online)
Hétfőn este dugig megtelt a sok viharos politikai vitát befogadó Kossuth Klub nagyterme. Mintegy háromszázan vettek részt Krausz Tamás, az ELTE Kelet-Európa Története Tanszék vezetője, a tekintélyes Oroszország-szakértő impozáns Lenin monográfiájának bemutatóján.

2008. december 3. szerda

dec. 3
7:24
Evett már guráblit? Hallott már a szabadkai kiházasító egyletről? (Spa Trend Online)
Miskolczi Miklós titkos múltja hetven évvel ezelőtt kezdődött, amikor keresztapja a hivatalban, az anyakönyvi kivonatba nem egészen ezt a nevet írta. Ám a Miskolczi és a Czopkó família furcsa családtörténetében ez volt a legkevésbé figyelemre méltó eset. Mert születtek zabigyerekek, történt bigámia, és még az is meglehet, hogy Miskolczi ereiben cigány vér folyik. Az elképesztő sikerű Színlelni…
dec. 3
9:30
Kéz-Mű vásár az Iparművészeti Múzeumban (Spa Trend Online)
Kéz - Mű címmel 12. alkalommal rendezik meg a kortárs iparművészek karácsonyi vásárát péntektől vasárnapig az Iparművészeti Múzeumban. Az érdeklődők 40-50 alkotó munkáját csodálhatják és vásárolhatják meg a rendezvényen.
dec. 3
14:03
303 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz (Infostart)
"303 magyar lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz" címmel jelent meg nemrég a Gabo Könyvkiadó pop-rock zenei kötete. A könyv átfogó képet ad a magyar könnyűzene meghatározó lemezeiről, a 60-as évek közepétől egészen napjainkig. A számtalan képpel illusztrált válogatás szinte minden stílust igyekszik felölelni.
dec. 3
15:51
"Nem akarok Ben Kingsley-ként emlékezni a nagyapámra" (Infostart)
Mahatma Gandhi unokája is részt vett az indiai vezető halálának 60. évfordulója alkalmából rendezett háromnapos konferencián, amelyet a Közép-európai Egyetemen tartottak december 1-től 3-ig. Sumitra Gandhi Kulkarni az InfoRádiónak elmondta: a terrorizmus elleni harchoz bizonyos társadalmi változások is elengedhetetlenül szükségesek.

2008. december 4. csütörtök

dec. 4
5:21
A kutya, mint gyógyászati segédeszköz? (Spa Trend Online)
Még a legmegveszekedettebb kutyarajongó is leejthette az állát azt a jelenetet látva, hogy arra kiképzett kutyusok kiszagolják a rákot – lehelet alapján. Hogy erre hogyan idomították őket, az nagy titok, de a Spektrum Ész-lények című műsorában tényként, ráadásul hasznosított tényként mutatták be a diagnosztizáló szaglászást.
dec. 4
7:09
Arisztokrata történelem elevenedik meg Adonyi Sztancs János könyvében (Spa Trend Online)
Főúri családok leszármazottai mesélnek a múltról, a közelmúlt megpróbáltatásairól és jelenükről az olvasónak Adonyi Sztancs János Arisztokraták ma II. című könyvében. A főrangú famíliák modernkori históriája mai napig keveset kutatott területe a történettudománynak, noha a főnemesi családok évszázadok óta történelmünk formálói.
dec. 4
7:45
A rapperek tarolhatnak a Grammy-átadón (Infostart)
A legtöbb, nyolc Grammy-díj jelölést Lil' Wayne rapper kapta. A brit rockegyüttes, a Coldplay hét jelölést kapott, míg Jay-Z, Kanye West és Ne-Yo hat kategóriában érhet a csúcsra.
dec. 4
9:33
"Virtuális vándorlás": adventi koncertet ad a Makám - videóval (Infostart)
Adventi koncertet ad a Makám együttes pénteken a Ferenciek terén. Elsősorban adventi dalokból válogatnak, de elhangzanak majd Mária-énekek és más kompozíciók is. Így játszanak új lemezükről, a Zarándokénekről is, amelyen az együttes azt meséli el, ahogyan "korokon át járkálnak a művészet területén".

2008. december 5. péntek

dec. 5
8:03
Thrillerrel tér vissza Goda Krisztina (Infostart)
Kaméleon címmel a héten mutatják be a mozik a Goda Krisztina legújabb filmjét. A "szélhámosfilm" két főszereplője Nagy Ervin és Hámori Gabriella.
dec. 5
9:03
Friderikusz kiteregeti az RTL Klub perével kapcsolatos szennyest (Spa Trend Online)
Friderikusz eddig címmel jelent meg a Mihancsik Zsófia által írt, az Alexandra Kiadó gondozásában napvilágot látott, Friderikusz Sándorral készült interjúkötet, amelyet a Nyugati téri Alexandra Könyváruházban tegnap mutattak be.
dec. 5
9:15
Dívák és direktorok - Haydn és Mozart daljátékai a Müpában (Infostart)
Joseph Haydn: Az énekesnő és Wolfang Amadeus Mozart: A színigazgató című darabját mutatja be a Művészetek Palotája december 7-én, az "Opera mindenkinek" című sorozat következő előadásában.
dec. 5
9:21
Farkasházy Tivadar: még soha nem izgultam ennyire! (Spa Trend Online)
Eddig 11 versenyén összesen 98 hosszal nyert az Overdose nevű, magyar tulajdonban lévő versenyló. Gazdája, Mikóczy Zoltán eredetileg meg sem akarta venni az akkor még névtelen csikót az angliai New Marketben.
dec. 5
12:21
Szent Miklós püspök ünnepe (Spa Trend Online)
A katolikus egyház december 6-án emlékezik meg Szent Miklós püspökről, aki nagylelkű és bőkezű felebaráti szeretetével a karácsony előhírnöke - ez a nap egyben a gyermekek által annyira várt Mikulás-ünnep is.
dec. 5
17:09
Szentmisével búcsúztatták el Gyurkovics Tibort (Spa Trend Online)
Szentmisével búcsúztatták el Gyurkovics Tibor József Attila- és Kossuth-díjas költőt, írót pénteken Budapesten, a Szent István-bazilikában. Az altemplomban elhelyezett ravatalnál a családtagok mellett barátok, tisztelők is elhelyezték az emlékezés virágait.
dec. 5
18:51
Szentmisével búcsúztatták el Gyurkovics Tibort (Infostart)
Szentmisével búcsúztatták el Gyurkovics Tibor József Attila- és Kossuth-díjas költőt, írót pénteken Budapesten, a Szent István-bazilikában. Az altemplomban elhelyezett ravatalnál a családtagok mellett barátok, tisztelők is elhelyezték az emlékezés virágait.
dec. 5
20:27
Közröhej a Hal a tortán című műsor (Spa Trend Online)
Már csak a gunyoros kommentárok érnek valamit a TV2 vendégvárónak nevezett show-jában, amely inkább a vendégkiutáló jelzőt érdemli. Persze pénz beszél és szerkesztő diktál, bizonyos összegért a jelek szerint mindig kapható szereplő arra, hogy égesse magát. Azaz hogy a hátuk mögött égesse a többieket, mert ahogy elnézem, a kígyó meg a béka kutyafüle ahhoz képest, amit itt egymásra fröcskölnek a…
dec. 5
21:51
Prima Primissima: Csoóri Sándor, Koncz Zsuzsa és Halász Judit is nyert (Infostart)
Átadták a tíz kategóriában meghirdetett Prima Primissima Díjakat pénteken este Budapesten, a Művészetek Palotájában. A közönségdíjat Halász Judit színművésznő kapta.
dec. 5
22:15
Hajléktalanok alkotásaiból nyílt kiállítás (Spa Trend Online)
Hajléktalanok által készített rajzokból, festményekből, fotókból nyílt kiállítás pénteken a Városháza parkban. Ezúttal nem a társadalom mutatja be a fedél nélkül élőket, hanem az érintettek kaptak lehetőséget arra, hogy alkotásaikon keresztül bemutatkozzanak, üzenjenek. A Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei valamint a Menhely Alapítvány által megvalósuló projekt keretében fiatal…

2008. december 6. szombat

dec. 6
5:42
Berecz János vitára ingerlő könyve Kádár Jánosról a konszolidációtól haláláig (Spa Trend Online)
Berecz János, aki a Központi Bizottság tagjaként az egyik legbefolyásosabb politikus volt a rendszerváltás előtt, Kádár élt… címmel megírta Kádár János történetét a forradalom utáni konszolidációtól haláláig. A vitákat kiváltó könyvet a DUNA International Kft. jelentette meg.
dec. 6
6:36
Uitz plakátjáért és dedikált kötetekért adták a legtöbbet (Spa Trend Online)
Vásárolt az Országos Levéltár és a Nemzeti Könyvtár is a Központi Antikvárium 109. aukcióján, pénteken este. A legdrágább tételekre azonban nem a közgyűjtemények licitáltak; a legtöbbért, 3,6 millió forintért Uitz Béla Vörös katonák előre! feliratú óriásplakátja kelt el.
dec. 6
9:33
Magyarok tárják fel a világ legnagyobb keresztes várát - képekkel (Infostart)
Nyolcszáz év után újra magyarok járnak a Közel-Kelet leghatalmasabb keresztes várában, Margatban - ahol II. András király is megszállt seregével -, az erődítmény feltárási jogait ugyanis egy magyar csapat kapta meg. Egyik felfedezésük, a várkápolna pokol-freskója már fel is keltette a nemzetközi tudományos közvélemény figyelmét - mondta az InfoRádiónak Major Balázs, a Szíriai-Magyar Régészeti…
dec. 6
10:09
Nagy Ervin: Nem elég csak szépen nézni a lányokra (Infostart)
Farkas Gábor, a házasságszédelgő szélhámos alteregóinak megformálását tekintette szerepe egyik kihívásának Nagy Ervin, a héten a mozikban bemutatott Kaméleon című film főszereplője, aki azt is elárulta, hogyan lehet egyedivé tenni a szívtipró szerepét.
dec. 6
10:12
"A klasszikus magyar drámák közül csak a Tragédia járta be a világszínpadokat" (Spa Trend Online)
Melbourne-től Pankotáig, Milánótól Zsámbékig követi nyomon Madách Imre klasszikus művének, Az ember tragédiájának előadásait a kezdetektől, 1883-tól 2007-ig Enyedi Sándor irodalomtörténész A Tragédia a színpadon című kötete. A hiánypótló munka az első bemutató 125. évfordulója alkalmából jelent meg a Madách Irodalmi Társaság gondozásában.
dec. 6
12:18
Tandori Dezső hétfőn ünnepli 70. születésnapját (Spa Trend Online)
December 8-án ünnepli hetvenedik születésnapját Tandori Dezső Kossuth-díjas író, költő, műfordító, intermediális grafikus.
dec. 6
14:06
Eszenyi Enikő lehet a Vígszínház új igazgatója (Spa Trend Online)
Jövő héten dönt a fővárosi önkormányzat kulturális bizottsága három színház vezetőjéről; a Vígszínháznak biztosan új igazgatója lesz 2014. januárjáig Eszenyi Enikő személyében - tudta meg az MTI szombaton fővárosi képviselőktől, akik megkapták a bizottsági döntési javaslatokat.
dec. 6
14:57
Halász Judit: "A gyerekek lényege sosem változik" (Infostart)
Egy előadónak azt kell adnia a gyermekeknek, amit saját maga is értékként tisztel - mondta az InfoRádiónak a Halász Judit, a Prima Primissima közönségdíjasa. A színművész bízik abban, hogy sikerült továbbadnia valamit abból, amit ő kapott az előző generációktól.
dec. 6
18:00
Átadták a Lőrincze Lajos-díjakat (Spa Trend Online)
Az Anyanyelvápolók Szövetsége az idén Antalné Szabó Ágnest és Kiss Gábort tüntette ki Lőrincze Lajos-díjjal - tájékoztatta a TINTA Könyvkiadó az MTI-t a szövetség szombati közgyűlését követően.
dec. 6
18:51
Keleti Éva: Igazi tiszta ember nélkül igazán jó színész nincs (Infostart)
Keleti Éva fotóriporter vehette át képzőművészet kategóriájában az idei Prima Primissima díjat. A fotográfus az InfoRádiónak elmondta: az elismeréssel az egész magyar fotográfiát díjazták.
dec. 6
21:36
"Etikai thriller" a magyar mozikban (Spa Trend Online)
Viggo Mortensen színész kalandos úton, jókora késéssel érkezett szombat délután Budapestre, hogy Jason Isaacs kollégájával és a producer Miriam Segallal, valamint a magyar produkciós cég képviselőjével sajtóértekezletet tartson Good című filmje bemutatója alkalmából.

2008. december 7. vasárnap

dec. 7
8:39
Ferenczy- és Gulácsy-képek a karácsonyi árverésen (Infostart)
Két kiemelkedő kvalitású, "meglepetés képet" mutatott be az újságíróknak pénteken Virág Judit, egy Ferenczy Károly és egy Gulácsy Lajos festményt, amelyek a Virág Judit Galéria és Aukciósház 30., jubileumi, karácsonyi árverésének csúcs darabjai. Meglepetésnek előkerülésük, felbukkanásuk és elárverezésük okán számítanak.
dec. 7
10:09
Csányi Sándor: Magamat figuráztam ki (Infostart)
Csányi Sándor önmaga karikatúráját igyekezett eljátszani a Kaméleon című szélhámosfilm mellékszereplőjeként. Mint azt az InfoRádióban elmondta, számára például George Clooney is akkor lett igazán szimpatikus, amikor merte saját magát kifigurázni.
dec. 7
10:48
Az állam is hamisított pénzt! (Spa Trend Online)
A valódi és a hamisított címmel pénzérme- és bankjegykiállítás látható Rómában a pénzügyőrség múzeumában.
dec. 7
13:09
Muzsikás: "Beleszerettünk ebbe a zenébe" (Infostart)
A népzene nem maradhat fent hagyományos környezetében, éppen ezért fontos, hogy megőrizzük a páratlan tudást - mondta az InfoRádiónak Hamar Dániel, a Prima Primissima díjas Muzsikás együttes egyik alapító tagja. Hozzátette: a magyarokat a legjobban a zenén keresztül ismerheti meg a világ.
dec. 7
15:36
Két elismerést is besőpört A nyomozó (Spa Trend Online)
Két elismerésben is részesült Gigor Attila játékfilmje, A nyomozó a héten. A főszereplő, Anger Zsolt a pozsonyi nemzetközi filmfesztivál legjobb férfi főszereplőjének járó díjat kapta, a film pedig elnyerte a törökországi Bursában rendezett Selyemút Filmfesztivál legjobb külföldi alkotásának járó díját - közölte az MTI-vel a Magyar Filmunió vasárnap.
dec. 7
17:39
Magyarokat is jelöltek a Grammy-díjra (Infostart)
Grammy-díjra jelölték a napokban a Takács Vonósnégyes Brahms-lemezét, közreműködőként pedig Eötvös Péter és Fischer Ádám is jelöltje a zenei felvételek legrangosabb elismerésének.
dec. 7
18:51
A Gomorra a legjobb európai film (Infostart)
Koppenhágában Matteo Garrone Gomorra című filmje nyerte a XXI. Európai Filmdíjak legnagyobb elismerését, a legjobb alkotásnak járó kitüntetést.

2008. december 8. hétfő

dec. 8
5:42
Kiszavazták a legjobb hangú énekest (Spa Trend Online)
Szomorú vagyok. A közönség kiszavazta a műsorból a legjobb hangú szereplőt, az őstehetség Lakatos Krisztiánt. Győzött a musical-hős kétségtelen bája, Viktor elegáns világfisága, megasztársága, amely előtt végül is a nagy dilemmában lévő zsűrinek is meg kellett hajolnia. Azt gondoltam, talán Aladdin-Fekete Dávid szál el a műsorból egy varázsszőnyegen, de másképp alakult.
dec. 8
6:15
Csoóri Sándor: "Itt van egy különleges ország, és nem tudjuk, hogy mi van vele" (Infostart)
A politikai életben botrányok születnek katarzis helyett, pedig csupán a katarzisból lehet tanulni - mondta az InfoRádiónak a friss Prima Primissima díjas Csoóri Sándor. A költő hozzátette, szükség van egy második rendszerváltásra a politikai és a művészi életben egyaránt. Csoóri Sándor figyelmeztetett arra is, hogy ha az irodalomról elfeledkezünk, akkor elvész a nyelv is.

Keresés