2008. január 3. csütörtök

jan. 3
5:16
Hofimánia a Kongresszusi Központban (Infostart)
HOFIMánia! címmel tartja újévi lemezbemutató koncertjét a Cotton Club Singers pénteken a Budapesti Kongresszusi Központban.
jan. 3
6:25
Veszélyben az egyik legjelentősebb kultúrkincs (Infostart)
Kétséges, hogy megmarad-e a világ egyik legjelentősebb barlangrajza, miután a "védelmében" egy levegőztető rendszert állítottak be. Ennek hatására azonban fekete foltok jelentek meg a franciaországi Lascaux-barlang falán.
jan. 3
12:34
Kasszandra álma: gyilkosság megrendelésre (Infostart)
A 2008-as év első filmpremierjei között szerepel Woody Allen legújabb alkotása, a Kasszandra álma.
jan. 3
21:47
Jazztehetségek hétvégéje a fővárosban (Infostart)
A magyar jazz ifjú tehetségeit kívánja bemutatni a Művészetek Palotája Jazz Showcase - Tehetségbörze című koncertsorozata, amelyet péntektől vasárnapig rendeznek a Fesztivál Színházban.

2008. január 4. péntek

jan. 4
7:25
Újabb sztárzenekar tér vissza idén - meg fog lepődni! (Infostart)
Tizenkét évvel felbomlása után idén újra összeáll a legendás The Kinks. Az együttes a hatvanas években a brit invázió Nagy Négyesének tagja volt a The Beatles, a The Rolling Stones és a The Who mellett. Visszatérésük egyetlen akadálya a tagok egészségi állapota lehet.
jan. 4
11:44
Merre menjünk a hétvégén? Programajánló (Infostart)
Bőséges a főváros hétvégi jazzkoncert-kínálata. A fellépők között lesz többek között a Dresch Mihály Quartet, a Babos Project Special és a Budapest Jazz Orchestra is.

2008. január 6. vasárnap

jan. 6
21:36
Bojkottálják az Aranyglóbuszt a sztájkoló írók miatt (Infostart)
Miközben folytatódik az amerikai forgatókönyvírók sztrájkja, visszatértek a képernyőre a két hónapja szünetelő talk show-k. Az egyik legkedveltebb házigazdát, Jay Lenót azonban sokan árulással vádolják, mert maga is tagja az írók szakszervezetének. Közben bennfentesek elmondták, hogy a sorozatok megíratlan epziódjai miatt az adók valóságshow-kkal próbálják meg betölteni az űrt.

2008. január 7. hétfő

jan. 7
6:43
Pótolhatatlan veszteség érte a reggae-t (Infostart)
Szőrén-szálán eltűnt a jamaicai lemezcég raktáraiból egy egész csomó, az 1970-es években készült felvétel, köztük Bob Marley és Peter Tosh eredeti anyagai is.
jan. 7
8:41
A legnagyobb sztárok sodorják válságba az Oscar-gálát (Infostart)
A legújabb hírek szerint akár az Oscar-díjkiosztó is veszélybe kerülhet, ha tovább húzódik az amerikai forgatókönyvírók sztrájkja. Az eseményt a legnagyobb sztárok, így Keira Knightley, George Clooney vagy Denzel Washington is bojkottálhatják.

2008. január 8. kedd

jan. 8
8:02
A sztrájk miatt elmarad a Golden Globe-gála (Infostart)
Teljesen ellehetetlenült, így elmarad a második legrangosabb filmes elismerés, a január 13-ai Golden Globe-díj átadása a hollywoodi forgatókönyvírók sztrájkja miatt. A díjazottakat idén a csillogó rendezvény helyett egy sajtótájékoztatón hirdetik ki.
jan. 8
9:12
Megsüketült a sztárénekesnő (Infostart)
Egyik fülére megsüketült Hamaszaki Ajumi japán énekesnő, ennek ellenére ígéretet tett arra, hogy nem halasztja el ázsiai turnéját.

2008. január 9. szerda

jan. 9
11:13
A felnőttek negyede egyáltalán nem olvas könyvet (Infostart)
Nagy-Britanniában minden negyedik felnőtt bevallja, hogy az elmúlt egy évben egyetlen könyvet sem olvasott el. Minden második pedig hazudik, amikor olvasási szokásairól kérdezik, csak hogy intelligensebbnek mutassa magát.
jan. 9
11:50
Elhunyt Körmendi János színművész (Infostart)
Életének 81. esztendejében elhunyt Körmendi János színművész, író - tudatta a család közlése alapján az Oktatási és Kulturális Minisztérium szerdán az MTI-vel. A Kossuth-díjas színművészt vasárnap érte a halál.
jan. 9
17:36
Szirtes: Körmendi "egy elragadtatóan szórakoztató, keserű ember volt" (Infostart)
Hosszú betegség után vasárnap elhunyt Körmendi János Kossuth-díjas színművész. Körmendi János elsősorban komikus szerepeket játszott, ám igazából egy filozófus veszett el benne - emlékezik a Madách Színház igazgatója. Körmendi Jánost mindig egyfajta keserű derű jellemezte, alakításai is ettől a kettősségtől voltak ennyire csodálatosak - tette hozzá Szirtes Tamás az InfoRádióban.
jan. 9
20:09
Szlovák filmhét az Örökmozgóban (Infostart)
Szlovák filmhét kezdődik szombaton az Örökmozgó Filmmúzeumban. A január 20-ig zajló rendezvény keretében tíz szlovák alkotást láthatnak az érdeklődők.
jan. 9
20:51
Dominó a Karinthyban (Infostart)
Pindroch Csaba, Kéri Kitty és Oberfrank Pál főszereplésével szerda este mutatja be a Karinthy Színház Marcel Achard: Dominó című komédiáját. Az InfoRádió az előadásról kérdezte Karinthy Márton rendezőt.

2008. január 10. csütörtök

jan. 10
11:46
Találkozó a titokzatos Bebe úrral (Infostart)
Tímár Péter Casting minden című filmjét, és a 2007-es, Európa Filmdíjas, román 4 hónap, 3 hét, 2 napot is mától vetítik a magyar mozik.

2008. január 11. péntek

jan. 11
13:32
Leonardo és van Gogh is tiltakozott a belépődíj ellen (Infostart)
Magyarországon részben a külföldi viszonosság hiányával indokolták az állami múzeumok ingyenességének megszüntetését, Angliában azonban ezek állandó tárlatai továbbra is térítés nélkül látogathatók, mert az emberek ragaszkodnak hozzá.
jan. 11
15:36
A kentaur gyengéd üstökön ragadása (Infostart)
Megérkezett a műtárgyak első szállítmánya Olaszországból a Szépművészeti Múzeumba, A Mediciek fénykora - Élet és művészet a reneszánsz Firenzében című, január 24-én megnyíló nagyszabású kiállításra - közölte Baán László, a múzeum főigazgatója.
jan. 11
16:29
Tudja, hol lesznek a hétvégén jó koncertek? (Infostart)
A Fonóban a hétvégén kezdődik a farsangi szezon, ma este roma hagyományokkal, szombaton csángó zenékkel, de a dzsessz és a komolyzene kedvelői sem maradnak program nélkül.

2008. január 12. szombat

jan. 12
13:09
Átadták a Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány díjait (Infostart)
Bacsó Péter filmrendező és Enyedi György geográfus, közgazdász kapta az idén a Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány 1 millió forinttal járó fődíját; az elismeréseket Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia székházában adták át.

2008. január 14. hétfő

jan. 14
6:19
Átadták az Arany Glóbusz-díjakat (Infostart)
A legjobb drámai filmként a Vágy és vezeklés, a legjobb drámai filmszínészként Daniel Day-Lewis, a legjobb drámai filmszínésznőként pedig Julie Christie kapott Arany Glóbusz-díjat idén.
jan. 14
12:49
Négyen pályáztak a Szegedi Nemzeti Színház élére (Infostart)
Négy pályázat érkezett a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatói posztjára. A képviselő-testület várhatóan február 15-én dönt az új igazgató személyéről, aki 2008. júliusától öt éven át vezeti az intézményt. A szegedi színház az egyik legnagyobb költségvetéssel működő vidéki teátrum, évi 1,2 milliárd forinttal gazdálkodik.
jan. 14
21:22
Filmszemle: odaítélték az életműdíjakat és a Magyar Mozgókép Mestere címeket (Infostart)
A 39. Magyar Filmszemle életműdíjait Schubert Éva színművész, Hildebrand István operatőr és B. Müller Magda fotográfus kapja, míg a Magyar Mozgókép Mestere elismerést Gyulai Líviusz animációsfilm-készítő és Kósa Ferenc rendező vehetik át - közölte Hermann Krisztina, a Magyar Filmművészek Szövetségének ügyvezető titkára.

2008. január 15. kedd

jan. 15
8:36
Megoldották a német kutatók a Mona Lisa rejtélyét (Infostart)
Valóban Lisa Gerardiniről, Giocondo firenzei kereskedő feleségéről festette Leonardo da Vinci a Mona Lisát - állítják német kutatók, akik erre írásos bizonyítékot is találtak.
jan. 15
19:49
Százéves a Nyugat - mi lesz az irodalmi mecenatúrával? (Infostart)
"100 éves a Nyugat - Irodalmi mecenatúra akkor és ma" címmel kerekasztal beszélgetést tartottak a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A meghívott írók között volt mások mellett Spiró György, Parti Nagy Lajos és Radnóti Sándor is. E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója közölte: érdemes megnézni, hogyan működik jelenleg az irodalom támogatása.

2008. január 16. szerda

jan. 16
15:30
Esélyes az Oscarra a magyar koprodukció (Infostart)
Egyre közelebb kerül az Oscar-díjhoz Srdan Golubovic Csapda című, szerb-német-magyar koprodukcióban készült filmje. A többszörös fesztiválnyertes alkotás bekerült a 9 jelölt közé, melyek a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára esélyesek.
jan. 16
16:52
Új vezetőt választottak a Bárka Színház élére (Infostart)
Seress Zoltán színművészt nevezte ki március 1-jével a Bárka Színház élére a józsefvárosi önkormányzat képviselő-testülete.
jan. 16
20:08
Betiltották Afganisztánban a Papírsárkányokat (Infostart)
Etnikai és erkölcsi aggályok miatt betiltották a Papírsárkányok című Arany Glóbusz-díjra jelölt filmet Afganisztánban, ahol a dráma játszódik.

2008. január 17. csütörtök

jan. 17
10:23
A héten mutatják be Ridley Scott legújabb filmjét (Infostart)
A héten mutatják be a mozik Ridley Scott legújabb rendezését, az Amerikai gengszter című filmet. Az 1960-as évek Amerikájában játszódó, megtörtént eseményeken alapuló filmben Frank Lucas egy harlemi gengszterfőnök sofőrjéből növi ki magát Amerika első afroamerikai maffiavezérévé.
jan. 17
11:44
Ötéves az állóhajó, amely megváltoztatta Budapest kulturális életét (Infostart)
Ötéves fennállását ünnepli 2008-ban az A38 állóhajó, amely Budapest egyik legfontosabb kulturális helyszíne lett az elmúlt években.
jan. 17
18:30
IMAX mozi Magyarországon (Infostart)
Ma nyílt meg Budapesten Magyarország első IMAX mozija. Az IMAX az Image Maximum rövidítése, ami magyarul nagyjából annyit jelent, hogy maximális képhatás.
jan. 17
18:58
Kitelepítenék Firenze belvárosából Michelangelo Dávidját (Infostart)
Új helyre akarják szállítani Michelangelo Dávidját, hogy a turisták kényelmesebben csodálhassák meg a világ egyik leghíresebb szobrát.
jan. 17
20:15
Hatvanéves a legendás zenész (Infostart)
Csütörtökön ünnepli hatvanadik születésnapját minden idők egyik legjobb blues- és rockgitárosa, Mick Taylor. A brit zenész közel öt évig volt a Rolling Stones tagja, ezen idő alatt készítette el az együttes zeneileg talán legjobban sikerült lemezeit. Mick Taylor játszott a brit blueslegenda, John Mayall zenekarában is, de turnézott Bob Dylannel is.

2008. január 18. péntek

jan. 18
5:13
Visszatér a vászonra a volt elnök felesége (Infostart)
Több mint másfél évtizedes szünet után újra filmszerepet vállalt Václav Havel volt cseh államfő felesége. Dagmar Havlová egy fiatal cseh rendező a harmincas években játszódó filmjében kap majd szerepet.
jan. 18
5:58
Whiskyvel fizetnek a versekért (Infostart)
Különleges módon emlékezik meg Robert Burns születésnapjáról az Albannach Skót Kulturális Egyesület: a költő minden elmondott verséért egy pohár whiskyt kapnak az egyik pesti sörözőben.
jan. 18
6:31
Nyáron ismét operafesztivál Miskolcon, ezúttal a szlávokkal (Infostart)
Bartók Béla művei mellett idén a nagy szláv zeneszerzők alkotásaival várja az érdeklődőket a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál. A június 11-22. között megrendezésre kerülő fesztiválon egyebek mellett Dvorak: Ruszalka , Muszorgszkij: Borisz Godunov, és Csajkovszkij: Anyegin című operája is elhangzik.
jan. 18
7:08
Hűtlen lett a Rolling Stones (Infostart)
Kiadót vált a Rolling Stones, így márciusban megjelenő koncertlemezét már a Universal jelenteti meg.
jan. 18
8:03
A reklámpiac helyzete és a dédiszitterek (Infostart)
A magyar reklámpiaccal, a dédiszitterekkel, és Gyurgyák János új könyvével is foglalkozik legújabb számában a Reakció című havilap - mondta Ablonczy Bálint főszerkesztő.
jan. 18
15:36
Miskolc, Gyula és Tokaj a Kultúra Magyar Városa (Infostart)
Miskolc, Gyula és Tokaj kapja idén a Kultúra Magyar Városa címet. A díjjal azoknak a helyi önkormányzatoknak a munkáját ismerik el, amelyek a kulturális, művészeti életet kiemelkedően fejlesztik, és kulturális értékeiket példaértékűen mutatják be.

2008. január 19. szombat

jan. 19
15:30
Kölcsey-szobrot avattak Nyíregyházán (Infostart)
Felavatták Kölcsey Ferenc szobrát a magyar kultúra napja alkalmából Nyíregyházán. A Himnusz költőjének egész alakos szobra Bíró Lajos szobrászművész alkotása.

2008. január 20. vasárnap

jan. 20
10:53
Rendezvények a magyar kultúra napja alkalmából (Infostart)
A magyar kultúra napja alkalmából az ország számos településén tartanak rendezvényeket.

2008. január 21. hétfő

jan. 21
7:07
Szomjas: A magyar filmmel már nem a mozikban találkoznak a nézők (Infostart)
Újraéled az egykori MAFILM. A Magyar Filmművész Szövetség főtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a technika, a stúdiók, az alkotók, valamint a filmművészeti egyetemi hallgatók is az új gyártóbázison kapnának helyet.
jan. 21
12:16
Átadták a Magyar Kultúra Követe címeket (Infostart)
Budapesten átadták a Magyar Kultúra Követe címeket. Az elismerést azoknak a kimagasló tehetségű embereknek adományozzák, akik a magyar kultúrát képviselik külföldön.
jan. 21
12:27
Egy kis Nápoly Budapesten (Infostart)
Nicola Giuseppe Smerilli: Nápolytól délre című fotókiállítása nyílik hétfőn 17 órakor a Közép-európai Kulturális Intézetben. A látogatók február 8-ig láthatják a fotóművész egy másik tárlatát is, amelyet Dante Marianacci versei ihlettek.
jan. 21
12:37
Himnusz-kiállítás a Magyar Kultúra Napján (Infostart)
Szentesen a Himnuszhoz köthető emléktárgyakból, dokumentumokból nyílik kiállítás kedden, a Magyar Kultúra Napján a Koszta József Múzeumban.

2008. január 22. kedd

jan. 22
6:03
Kányádi: "Akár a vándorköszörűs" (Infostart)
Kiosztották a Magyar Kultúra Követe címeket. Az elismerésben azok a kimagasló tehetségű embereknek részesülnek, akik a magyar kultúrát képviselik külföldön. A második alkalommal odaítélt címeket idén Eötvös Péter zeneszerző-karmester, Esterházy Péter író, Kányádi Sándor költő, Julia Marton-Lefevre magyar származású környezetvédelmi és tudományos szakdiplomata, Palya Bea énekes és Schiff András…
jan. 22
6:41
Stone újabb célpontja: az elnök (Infostart)
George Bush amerikai elnökről készíti következő filmjét a neves filmrendező, Oliver Stone.
jan. 22
11:01
"Margaret Thatcher halála": egy bányász is jön, hogy leköpje (Infostart)
Megelőlegezik egy angol színdarabban Lady Margaret Thatcher volt brit miniszterelnök halálát, hogy azt boncolgathassák: milyen nyomot hagy maga után a szigetországban.
jan. 22
12:12
Melocco szerint joga van Radnótit átírni, az irodalomtörténész szerint nincs (Infostart)
Radnóti Miklós egyik leghíresebb verssorát írta át Melocco Miklós szobrászművész az általa készített, és Sólyom László köztársasági elnök jelenlétében felavatott veszprémi Brusznyai-emlékmű talapzatán - hívta fel a figyelmet a Népszabadság. Az alkotó a "csecsszopók" szót "csecsemőkre" cserélte a "Nem tudhatom" című költeményből vett idézetben. Miért? Mert neki nem tetszett a szó.

Keresés