2008. január 1. kedd

jan. 1
18:18
Elhunyt Hoffmann Tamás (Infostart)
Elhunyt Hoffmann Tamás etnográfus - közölte a néprajzkutató családja kedden.

2008. január 2. szerda

jan. 2
6:12
Honnan van répa minden hányásban? (Infostart)
Másnaposságra semmiképpen nem használ a kovászos uborka vagy a káposztaleves - mondta az InfoRádiónak a fővárosi Péterfy Sándor Utcai Kórház főorvosa. Zacher Gábor hozzátette: igazán hatásos gyógymód nincs, de a hideg folyadék jót tesz.
jan. 2
8:34
Gyilkos vírus közelít: "Ez katasztrófa lenne" (Infostart)
Nemzetközi kampányt indítanak tudósok a Földön élő kétéltű állatok megmentése érdekében. A szakemberek attól tartanak, hogy a világszerte terjedő halálos vírus miatt kipusztulhatnak a békák, tarajos gőték, a szalamandrák és a lábatlan kétéltűek.
jan. 2
20:43
Gélben kapják a Viagrát a nők (Infostart)
Már tesztelik a Virginiai Egyetemen azt a gyógyszert, amely olyan hatással van a nőkre, mint a férfiakra a Viagra. A tesztoszteron tartalmú gyógyszer növeli azoknak a nőknek a libidóját, akik elveszítették érdeklődésüket a szex iránt.

2008. január 3. csütörtök

jan. 3
5:22
A jó házasság boldoggá teszi - a nőket (Infostart)
A boldog házasság csökkenti a stresszt a nőknél - a férfiak számára azonban ezen a téren nem jelent semmiféle változást. A dolgozó nők szervezetében alacsonyabb a stresszt okozó hormonok szintje, ha boldog párkapcsolatban élnek, a férfiaknál viszont ezt inkább a munka, mint a magánélet határozza meg - derült ki egy amerikai kutatásból.
jan. 3
5:57
Széthurcoltuk a fertőzést: talán már nem lehet megállítani (Infostart)
A kétéltű fajok 20-30 százalékát érinti az a fertőzés, amelyet egy, az emberek által terjesztett gomba okoz. A bőrbetegséghez hasonló fertőzés a kétéltűek légzését nehezíti meg. Kovács Tibor zoológus az InfoRádióban elmondta: a békák a táplálékláncban fontos szerepet töltenek be, elpusztítják a szúnyogokat, így kihalásuk komoly ökológiai problémát okozhat.
jan. 3
8:26
Már képesek olvasni a gondolatainkban (Infostart)
Amerikai tudósok olyan berendezést készítettek, amely az agyi tevékenység alapján a gondolatok közötti finom árnyalatokat is képes felismerni, vagyis olvas az emberek gondolataiban, bár egyelőre még csak viszonylag szűk körben.
jan. 3
9:12
Az agyat és a hallást is károsítja a fiatalkori dohányzás (Infostart)
A tinédzserek dohányzása különösen károsan hat a fiatalok agyának fejlődésére és hallására, és tanulási nehézségeket okozhat - állapította meg egy amerikai vizsgálat.
jan. 3
19:23
Klímaváltozás: már az erdők sem segítenek? (Infostart)
A Föld felmelegedésével párhuzamosan egyre kevesebb szén-dioxidot képesek felvenni a növények - derül ki egy két évtizede folyó kutatásból. A szakértők szerint ez lehet az oka annak, hogy a vártnál nagyobb mértékben nő a szén-dioxid koncentrációja a légkörben.
jan. 3
20:54
Forradalmi áttörés: oltással szoktatnának le a kábítószerről (Infostart)
Olyan oltóanyagon dolgozik két houstoni kutató, amelynek segítségével leszoktathatóak lesznek a kokainról a kábítószeresek. A szert klinikai körülmények között már tesztelik.

2008. január 4. péntek

jan. 4
21:05
Áttörés: megvan az influenza hatékony ellenszere? (Infostart)
Minden eddiginél ígéretesebb influenza elleni vakcinát fejlesztettek ki brit kutatók. Az oltóanyag hatékonyabb, gyorsabban előállítható nagy mennyiségben, és hosszabb ideig hat, mint bármely másik.
jan. 4
21:21
Tovább csúszik az Atlantis indítása (Infostart)
Január végére, vagy február elejére halasztja az amerikai űrhajózási hivatal (NASA) az Atlantis űrsikló és rajta az új európai űrlaboratórium fellövését. A siklónak eredetileg már decemberben fel kellett volna szállnia. Európa számára az űrmodul feljuttatása azt jelentené, hogy jobban részt vehetne a részvétele a nemzetközi űrállomás munkájában.

2008. január 5. szombat

jan. 5
11:07
Tovább pusztulnak a hatméteres óriások (Infostart)
Hatvanhétre emelkedett azoknak a veszélyeztetett indiai krokodiloknak a száma, amely az elmúlt egy hónapban pusztultak el az ázsiai állam északi részén.
jan. 5
17:07
Elképesztő állatokat fedeztek fel a "földi paradicsomban" (Infostart)
Tizenegy új állat- és növényfajt, köztük három szalamandrát azonosítottak biológusok Közép-Amerika őserdejében. A szakemberek szerint még rengeteg faj vár felfedezésre.
jan. 5
19:12
A depresszió jele lehet a túl sok parfüm (Infostart)
Új kutatási eredmények szerint sokkal inkább a depresszió, nem pedig az antiszociális magatartás jele lehet, ha egy nő túl sok parfümöt használ, a hangulatbetegség ugyanis jelentősen rontja a szaglás érzékenységét.

2008. január 6. vasárnap

jan. 6
20:49
Aszteroida csapódhat a Vörös Bolygóba (Infostart)
Elképzelhető, hogy január végén becsapódik egy kisbolygó a Marsba. Keresztúry Ákos, Mars közeteinek kutatója azt kizártnak tartja, hogy ez károsítaná a Vörös Bolygón lévő valamelyik marsjárót, de mint mondta, a becsapódás után keletkező krátert érdemes lenne tanulmányozni.

2008. január 7. hétfő

jan. 7
4:56
Az egyik súlyos betegség segíthet legyőzni a másikat (Infostart)
A Down-szindrómás emberek kevéssé hajlamosak bizonyos rákbetegségekre, a kutatók feltételezése szerint azért, mert a kórt okozó plusz kromoszóma blokkolja a tumor kialakulását. Ha ez igaz, akkor megakadályozhatják mások megbetegedését is.
jan. 7
7:47
Rovarok végeztek a dinoszauruszokkal? (Infostart)
A dinoszauruszok voltak a leghatalmasabb méretű lények, amelyek valaha is a Földet taposták, kihalásukat azonban a legújabb feltételezések apróságok: csípős rovarok okozhatták.
jan. 7
9:19
Forradalmi áttörés nyújthat reményt lebénult gerincsérülteknek (Infostart)
Egereknél sikerült a lehetetlen: felgyógyultak a gerincsérülés okozta bénulásból, és újra tudnak járni. Ha az emberek is megtanulják tőlük, hogyan térítsék el az agyból a sérült részre érkező üzeneteket, akkor van esély a bénulás meggyógyítására.
jan. 7
11:44
Drámai változások a számítógépeken: eltűnik az egér és a billentyűzet (Infostart)
Új korszak hajnalát vizionálta a Microsoft alapító-tulajdonosa, Bill Gates a BBC brit közszolgálati televíziónak adott interjúban. A világ sokáig leggazdagabb embere szerint a következő öt évben drámaian megváltozik majd az emberek és a számítógépek viszonya.

2008. január 8. kedd

jan. 8
6:46
Bill Gates az érintés varázsáról (Infostart)
Öt éven belül drámai módon megváltozik az ember és a számítógép kommunikációja - állítja Bill Gates, a Microsoft vezetője. Gates szerint például a billentyűzetet és az egeret fokozatosan az érintésre és hangra épülő technológia váltja fel. Gates a BBC honlapja olvasóinak kérdéseire válaszolva beszélt erről.
jan. 8
22:05
Rövidesen eljön a sofőr nélküli robotautók ideje - videóval (Infostart)
Tíz éven belül piacra dobhatják az első önjáró robotautókat - jelentette be a General Motors alelnöke a Las Vegas-i technológiai kiállításon.

2008. január 9. szerda

jan. 9
12:52
Mozgás nélkül is fogyaszt a csodagyógyszer (Infostart)
Reményt adhat a túlsúlyos embereknek egy készítmény, amely az első vizsgálatok szerint 22 százalékkal nagyobb kalória-felhasználást eredményezett a tesztek résztvevőinél, mint a placebó.

2008. január 10. csütörtök

jan. 10
6:37
Ritka dinoszaurusz leletre bukkantak (Infostart)
Egy Kínában feltárt dinoszaurusz lelet ritka alkalmat kínál a tudósoknak arra, hogy információkat kapjanak: milyenek is volt valójában ezek az ősállatok.
jan. 10
17:43
Nemzetközi védettségért harcolnak az új üzemanyag magyar feltalálói (Infostart)
Az "Év feltalálója 2007" díjat három kutató kapta egy új, gazdaságos és környezetkímélő biodízel kifejlesztéséért. A találmány Boros Béla, Thész János és Király Zoltán nevéhez köthető. Boros Béla az InfoRádiónak elmondta: most az a legfontosabb, hogy nemzetközi szintű védettséget szerezzenek a találmánynak.
jan. 10
20:08
Van remény a fülzúgás teljes megszüntetésére (Infostart)
Vadonatúj gyógymód ad reményt a fülzúgás és -csengés kezelésére. A kutatók ugyanis rájöttek, mi okozza a sokak életét megkeserítő kellemetlen állapotot.

2008. január 11. péntek

jan. 11
5:58
A Cavinton utódján dolgozik a feltalálók doyenje (Infostart)
Nyolcvanadik életévét töltötte be Szántay Csaba kémikus-akadémikus, akinek 246 szabadalom köthető a nevéhez. A Cavinton és a hozzá hasonló találmányok megalapozták a magyar gyógyszeripar XX. és XXI. századi sikereit. A Magyar Feltalálók Egyesületének elnöke ma is aktív, kollegáival a Cavinton utódjának kifejlesztésén dolgozik. Az életműdíjjal kitüntetett kémikus az InfoRádiónak elmondta: egy-két…
jan. 11
9:32
A legendás császár vállalt homoszexualitása (Infostart)
Különleges kiállításon mutatják be Nagy-Britanniában Hadrianus római császár életét, aki nemcsak arról nevezetes, hogy megerősítette a birodalom határait, hanem arról is, hogy nyíltan vállalta homoszexualitását.

2008. január 12. szombat

jan. 12
15:53
Kozmikus karambol előtt a Tejútrendszer (Infostart)
Egy hatalmas gázfelhő száguld a galaxisunk felé, amellyel össze is ütközik - jelentették be amerikai csillagászok. A szakemberek szerint a hidrogéngázból álló Smith-felhő és a Tejútrendszer külső részei máris kölcsönhatásba léptek egymással.

2008. január 13. vasárnap

jan. 13
9:39
Tudjuk végre, hogyan nézett ki a bizarr őslény - képekkel (Infostart)
Tudósok felfedezték a rég kihalt páncélos féreg első, teljes megkövesedett maradványát, így megoldódott a rejtély, és tudjuk, hogyan nézett ki ez a bizarr őslény.

2008. január 14. hétfő

jan. 14
6:42
Kétfokos hőmérsékletemelkedés is hatalmas áldozatot követel (Infostart)
A legoptimálisabb várakozások szerint körülbelül 2 Celsius-fokos átlaghőmérséklet-emelkedésnél maximalizálható a globális felmelegedés - mondta Ürge-Vorsatz Diána klímakutató, a Nobel-békedíjas ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testület magyar tagja.
jan. 14
8:14
Új remény a szívbetegeknek (Infostart)
Működő patkányszívet növesztettek ki laboratóriumi körülmények között a kutatók. Ehhez halott és újszülött patkányok szívsejtjeit használták fel. Mindez új lehetőségeket adhat a szervátültetésnek.

2008. január 15. kedd

jan. 15
5:01
A szoláriumozás duplájára növeli a bőrrák kialakulásának esélyét (Infostart)
Közel a duplájára nő a bőrrák kialakulásának az esélye azon 35 évnél fiatalabbak körében, akik szoláriumba járnak - állapította meg egy új tanulmány.
jan. 15
5:22
Biztosan finomabb a bor, ha drága (Infostart)
Élvezetesebbnek tűnik a bor, ha többet fizetünk érte, függetlenül attól, hogy milyen a minősége - derül ki egy új kutatásból.
jan. 15
8:04
Amit Kolumbusz Amerikával együtt "felfedezett" (Infostart)
Minden eddiginél erősebb tudományos bizonyítékot szolgáltattak amerikai kutatók arra az eddigi feltételezésre, hogy a szifiliszt valóban Kolumbusz Kristóf tengerészei hurcolták be az újonnan felfedezett Újvilágból Európába.
jan. 15
10:07
Nem volt vesztegetnivaló idejük a dinoszauruszoknak (Infostart)
Korán, nyolc-tízévesen hozták világra első utódaikat a dinoszauruszok, jóval azelőtt, hogy elérték volna felnőtt korukat - ezt sugallják a maradványok.
jan. 15
10:18
Ismét terjed a pestis (Infostart)
Ismét világszerte terjed a pestis, amely lakatlanná tette Európa egész térségeit a középkorban. A betegség egyre növekvő veszélyt jelent, amelyre nem fordítunk kellő figyelmet - kongatták meg a vészharangot a kutatók.

2008. január 16. szerda

jan. 16
4:55
Még ezer évig tart megfejteni a rejtélyt? (Infostart)
A kérdés az emberiséggel egyidős, ám válaszok ma is születnek rá. Hogyan lehet tehát sokáig, akár több száz évig is élni? A tudósok már kapiskálják a választ, de a megoldás még nagyon messze van.
jan. 16
6:11
A zöldségek segítenek túlélni az infarktust (Infostart)
Aki sok zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, annak jelentősen nőnek a túlélési esélyei egy szívinfarktus esetén - állapították meg egérkísérletek alapján amerikai tudósok, köztük a Nobel-díjas Louis Iganarro, a Viagra molekulájának kifejlesztője.
jan. 16
7:26
Az ősegér akkor lehetett, mint egy mai bika (Infostart)
Bika nagyságú ősrágcsáló maradványára bukkantak Uruguayban.
jan. 16
12:08
Bizonyítottan egészséges a joghurt - csak nem tudjuk, miért (Infostart)
A probiotikus italok és a joghurtok egyértelműen jó hatással vannak az egészségre, megváltoztatják a baktériumok összetételét a belekben és a zsírfelvételt - állapították meg brit kutatók, akik azonban változatlanul nem tudják megmagyarázni, mi ennek a jótékony hatásnak az oka és a módja.
jan. 16
21:08
Íme a módszer, amellyel megjósolható a kopaszság (Infostart)
Nem érdemes kisebb vagyonokat költeni kopaszodás elleni szerekre: úgyis a gének döntik el, hogy kihullik-e a haj - mondja annak a cégnek a vezetője, amely új módszert dolgozott ki a tarrá válás megjóslására.

2008. január 17. csütörtök

jan. 17
5:08
Hűtéssel segítenek az agykárosodott újszülötteken (Infostart)
Magyarországon évente mintegy 200 gyermek születik oxigénhiánnyal, ami súlyos esetekben agykárosodáshoz, vagyis későbbi fogyatékossághoz, akár halálhoz is vezethet - mondta az InfoRádiónak a Semmelweis Egyetem újszülött centrumának vezetője. Szabó Miklós főorvos közölte: mostantól kísérleti helyett rendszeres terápiaként alkalmazzák az újszülöttek testhőmérsékletének csökkentését. A tapasztalatok…
jan. 17
6:13
Kinyílt Pandora szelencéje? (Infostart)
Az amerikai kormány jóváhagyta, hogy az élelmiszerboltok klónozott állatok húsát és a tőlük származó tejtermékeket is árulják. A termékeken nem kell feltüntetni, hogy azok a szokásos módon tenyésztett, vagy klónozott jószágból készültek.
jan. 17
6:40
A mellrák hamarabb sújtja a fekete nőket (Infostart)
Brit kutatók megállapították, hogy a fekete bőrű nőknél korábban jelentkezik a mellrák, mint a fehéreknél. Bár a betegség gyakoribb a fehéreknél, a feketéknél korábban megjelenik és agresszívebb.
jan. 17
7:17
Annyira sötét, hogy arra már nincsenek szavak (Infostart)
A világ legsötétebb anyagát állították elő amerikai kutatók, amely 99,9 százaléknál is többet nyel el a fényből.
jan. 17
9:47
Önmegsemmisítő óriáspálmára bukkantak Madagaszkáron (Infostart)
Botanikusok Madagaszkáron felfedeztek egy "önmegsemmisítő" pálmát, amely olyan magas, hogy a műholdas felvételeken is látható.
jan. 17
17:14
Bármikor támadhat a gennykeltő baktérium (Infostart)
A turistaforgalom révén Magyarországon is bármikor megjelenhet az Egyesült Államok nagyvárosaiban terjedő gennykeltő baktérium, ami kezeletlenül akár halálos is lehet - hívta fel a figyelmet az Országos Epidemiológiai Központ Bakteriológiai főosztályvezetője. Füzi Miklós főorvos hozzátette: a baktériumtörzs az antibiotikumoknak ellenáll, és nemcsak szexuális úton, hanem bőrérintkezéssel is terjed,…
jan. 17
20:46
Meglesték a Merkúr sötét oldalát - nézze meg Ön is! (Infostart)
A Merkúr részletesen soha meg nem figyelt oldaláról készített felvételeket a NASA űrszondája, mintegy 200 kilométeres magasságból.

2008. január 18. péntek

jan. 18
5:52
Itt a megoldás, ha retteg a kopaszságtól (Infostart)
Egy amerikai biotechnológiai vállalat genetikai teszt segítségével kívánja kimutatni, hogy a férfiak idősebb korukban megkopaszodnak-e. A vizsgálatot interneten lehet megrendelni, 149 dollár (mintegy 25 ezer forint) ellenében.

Keresés