2008. február 1. péntek

febr. 1
6:00
Újfajta, erősebb védelem az influenza ellen (Infostart)
A tűszúrástól tartók számára kínálhat influenza elleni védettséget az az újfajta, cseppekben nyelv alá adagolható vakcina, amelyet dél-koreai kutatók fejlesztettek ki.
febr. 1
6:16
"Óriáspókot" találtak a Merkúron (Infostart)
Meglepetésekkel szolgált a kutatók számára a Messenger amerikai űrszonda, amely két hete haladt el először a Naprendszer legbelsőbb bolygója, a Merkúr mellett - közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.
febr. 1
7:06
Brazil tudós bukkant rá a hiányzó láncszemre (Infostart)
Megvan a hiányzó láncszem - állítja egy brazil paleontológus, aki úgy véli: rábukkant arra a krokodilra, amely összeköti a dinoszauruszok korában élt, primitív ragadozókat és a modern fajokat.
febr. 1
21:01
Bizarr kinézetű új fajt fedeztek fel - nézze meg! (Infostart)
Egy új, meglehetősen furcsa kinézetű állatfajt fedeztek fel Tanzánia hegyeiben a kutatók. Az emlős macskaméretű, de az elefántokéhoz hasonló ormánya van.
febr. 1
21:23
Genetikai mutáció a kék szem (Infostart)
A kékszemű embereknek egyetlen közös ősük lehetett - állítják dán kutatók, akik szerint tízezer évvel ezelőtt még minden ember barna szemű volt. A kék szemszín kialakulása pedig egy mutáció következménye.
febr. 1
21:56
Patkányokat kérdeztek a népvándorlásról (Infostart)
A közönséges patkányok vizsgálata világított rá az ókori népvándorlások és bizonyos betegségek terjedésének történetére. Ausztrál kutatók ugyanis rájöttek, hogy a patkányok különböző vérvonalai más-más betegségek hordozói.

2008. február 2. szombat

febr. 2
8:19
Meglepő eredmény: infarktust okozhat a kalciumpótlás (Infostart)
Infarktust okozhat a kalciumpótlás - figyelmeztetnek az Új-Zélandi Egészségkutató Intézet munkatársai. A kutatók megfigyelték, hogy sokkal nagyobb eséllyel kaptak szívinfarktust azok az idősödő nők, akik kalciumpótlásban részesültek.
febr. 2
16:58
Gazdag leletek, szokatlan felfedezés Egyiptomban (Infostart)
Egyebek mellett díszes koporsókra és mumifikált kutyákra bukkantak orosz és amerikai régészek a Kairótól 80 kilométerre dél-nyugatra lévő egyiptomi Fajjúm-oázisban.

2008. február 3. vasárnap

febr. 3
22:15
A beteg saját hanyagsága miatt gyógyul lassan (Infostart)
Nem tesz jót az egészségének és a gyógyítás költséghatékonyságát is rontja, ha a beteg a javasolt gyógyszert nem veszi be, vagy nem pontosan, az orvosi javaslat szerint szedi. Az orvosi szakirodalom utolsó éveinek adatait áttekintve egyértelmű, hogy a gyógyszeres kezelés gyengébb eredményeinek oka gyakran nem a tabletta hatástalansága, hanem a pontatlan, hanyag gyógyszerszedés.

2008. február 4. hétfő

febr. 4
5:31
Megfejtették a seregélyek rejtélyét (Infostart)
Sikerült megfejtenie a seregélyek rejtélyes rajmozgásának titkát egy fizikusokból, biológusokból és gazdasági szakemberekből álló európai kutatócsoportnak.

2008. február 5. kedd

febr. 5
5:35
A vakondpatkány nem ismeri a fájdalmat (Infostart)
A sivatagi vakondpatkány (Heterocephalus glaber) immúnis a fájdalomra, egyszerűen nem ismeri ezt az érzést - erre a felismerésre jutottak a berlini Max-Delbrück Molekuláris Orvostani Központ és a chicagói Illinois-i Egyetem kutatói különböző kísérletekkel. A kutatási eredményeket a humán orvoslás is hasznosíthatja - írják a kutatók a PLoS Biology című amerikai tudományos lapban.
febr. 5
5:56
Korszakalkotó találmány: itt a hagyma, amitől nem könnyezünk! (Infostart)
Új-zélandi kutatók kinemesítették a hagymát, amitől nem könnyezünk. A korszakalkotó felfedezést a géntechnológia fejlődése tette lehetővé.
febr. 5
19:30
A génmódosított állatok olcsón termelik a gyógyszert (Infostart)
Génbeültetéssel olyan állatokat hozott létre az ELTE Immunológiai Intézetének kutatócsoportja, amelyek olcsón és hatékonyan tudnak gyógyszerként használható ellenanyagot termelni. Ilyen, állatokban termelt gyógyanyagok például a kígyómaráskor használt ellenméreg, a veseátültetés után alkalmazott kilökődés gátló vagy a fertőző májgyulladás kimutatásához használt ellenanyag.
febr. 5
21:20
Skizofrén lehet a gyerek, ha megrázkódtatás éri a kismamát (Infostart)
Komoly hatással lehet a gyermekek későbbi mentális fejlődésére, ha a terhesség korai időszakában a kismama súlyos megrázkódtatást él át - derül ki egy brit kutatásból.
febr. 5
21:25
A dohányosnak az éjszakája is rosszabb (Infostart)
Kevesebb időt töltenek mélyalvásban a dohányosok, mint a nemdohányzók - állapították meg amerikai kutatók alvó dohányosok agyi aktivitását követve. A dohányzók négyszer-ötször gyakrabban panaszolták, hogy nem érzik kipihentnek magukat, mint a nemdohányzók.

2008. február 6. szerda

febr. 6
21:03
Szenzációs lelet a várandós múmiáról (Infostart)
Dél-koreai kutatók nyilvánosságra olyan háromdimenziós képet hoztak nyilvánosságra, amely egy magzatot ábrázol egy több mint négyszáz éves múmia hasában. A holttestre 2002-ben leltek Dél-Koreában. Valószínűleg ez az első több száz éves múmia, amelynek hasában magzatot találtak.
febr. 6
21:31
Meglepő titkokat rejtettek a múmiák (Infostart)
Egy ezer éves perui múmia vizsgálatakor megdöbbentő eredményre jutottak a kutatók: kiderült, hogy a fejtetű már az ősemberek életét is megkeserítette, és velük együtt indult el százezer éve Afrikából, hogy meghódítsa a Földet.

2008. február 7. csütörtök

febr. 7
5:06
Olcsó és egyszerű módszert találtak a magas vérnyomás leszorítására (Infostart)
Napi fél liter céklalé jelentősen csökkentheti a vérnyomást.
febr. 7
20:15
Hamarosan három dimenzióban televíziózhatunk (Infostart)
Öt éven belül elkészülhet annak a televíziónak a prototípusa, amely úgy lesz képes háromdimenziós képet közvetíteni, hogy a kép érzékeléséhez nem kell furcsa szemüveget viselnünk.
febr. 7
20:37
Tetoválással lehet hatékonyan gyógyítani (Infostart)
Német tudósok szerint a tetoválásokkal lehet a legmegfelelőbben oltóanyagokat a szervezetbe juttatni.
febr. 7
21:25
Elindították az Atlantis űrrepülőgépet (Infostart)
Többszöri halasztás után csütörtökön a floridai Kennedy Űrközpontból elindították az Atlantis amerikai űrrepülőgépet, amely az első európai gyártmányú kutatómodult, a Columbust juttatja el a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).
febr. 7
21:36
A skizofrénia kiváltója a magzati korban keresendő (Infostart)
Komoly veszélyt jelent a születendő gyermekre, ha édesanyját a terhesség korai szakaszában valamilyen stressz éri. Egy kutatás szerint ennek hatására a gyermek akár skizofrén is lehet.

2008. február 8. péntek

febr. 8
5:13
Döbbenet: sivataggá válnak az óceánok (Infostart)
Egyre jobban "elsivatagosodnak" az óceánok, még ha ezt szabad szemmel nem is lehet úgy látni, mint a szárazföld esetében. Erről egy 1997-ben földkörüli pályára állított eszköz, a SeaWIFs (Sea-viewing Wide field-of-view Sensor) képeinek segítségével amerikai oceanográfusok bizonyosodtak még és össze is állították a nagy "óceánsivatagok" térképét.
febr. 8
6:40
Kövérség: a gének többet nyomnak a latban (Infostart)
Egy brit kutatás szerint az elhízásban a géneknek sokkal nagyobb szerepük van, mint a környezeti feltételeknek, de a kövérségre hajlamosító gének hordozóinak sincs előre megírva a sorsuk.
febr. 8
7:23
Folyékony víz a Szaturnusz rejtélyes holdján (Infostart)
Német tudósok új elmélettel álltak elő a Szaturnusz Enceladus holdjával kapcsolatban: szerintük az égitest fagyott felszíne alatt folyékony víz rejtőzik.
febr. 8
7:44
Hogyan működik az agy a súlytalanságban? (Infostart)
Magyar kutatók is részt vettek azon kísérletek kidolgozásában, amelyeket a Columbus kutatómodul segítségével végeznek majd el a Nemzetközi Űrállomáson. A modult az Atlantis amerikai űrrepülőgép szállította el, amelyet többszöri halasztás után csütörtökön indítottak el a floridai Kennedy Űrközpontból.
febr. 8
9:27
Rokonházasságból több gyerek születik (Infostart)
A távoli rokonnal kötött házasságból az átlagosnál több gyermek születik - erre a megállapításra jutottak izlandi kutatók. A rokonok közül a harmad- és negyed-unokatestvérek reménykedhetnek a legtöbb közös utódban.
febr. 8
10:09
Meglepő felfedezés: a spermának árt a mobiltelefon (Infostart)
A napi sok órás mobiltelefon-használat hatással lehet a sperma mennyiségére - ez derült ki az elsődleges kutatásokból, amelyeket a clevelandi klinikán végeztek 361 férfi részvételével.
febr. 8
18:13
Műtét közben elemzi a szöveteket a forradalmi magyar találmány (Infostart)
A rákos sejteket az egészségesektől műtét közben megkülönböztetni képes, intelligens kést fejlesztett ki a Semmelweis Egyetem tudományos munkatársa. A késsel dolgozó sebész operáció közben hang- vagy színjelzéssel kap információt arról, hogy az eltávolított szövetekben van-e daganatos sejt. Az intelligens kés iránt máris érdeklődés mutatkozott a Harvard Egyetemen, és beválogatták a világ legjobb…
febr. 8
20:45
Szűznemzéssel születtek a sárkányok (Infostart)
Valószínűleg szűznemzéssel jött világra két komodói sárkány egy kansasi állatkertben. A két kis fenevad a faj első példánya, amely ilyen módon született Észak-Amerikában.
febr. 8
21:28
Nyáron hűti, télen fűti, és mindig frissen tartja a lábat a magyar találmány (Infostart)
Nemcsak a cipőt szellőzteti minden lépésnél, a lábat télen melegíti, nyáron pedig hűti az a magyar találmány, amely közönségdíjas lett a Feltalálók Egyesületeinek Nemzetközi Szövetsége thaiföldi kiállításán. A cipőtalpba építhető szerkezet elsősorban azoknak hasznos, akik egész napos állásra kényszerülnek.

2008. február 9. szombat

febr. 9
10:43
Sokkolta az orvosokat a vizsgálat eredménye (Infostart)
Szinte újjászületett egy brit férfi, aki súlyos alvászavara miatt 17 éven keresztül nem volt képes kipihenni magát, ám az oxigénmaszk segített rajta.

2008. február 10. vasárnap

febr. 10
9:06
A lágyhéjú teknős a vándorlás mestere (Infostart)
Elképesztő távolságot, több mint 20.900 kilométert tett meg egy lágyhéjú teknős. Soha, egyetlen állat sem tett meg ilyen hosszú vízi utat úgy, hogy a tudósok rögzíteni tudták annak adatait.
febr. 10
10:43
Keresik a halál titkát (Infostart)
Bronzkori csontleletekben végeznek DNS-vizsgálatot angol kutatók, hogy fényt derítsenek a TBC kórokozójának titkaira.
febr. 10
12:28
Orosz csoda: lebeg a vízben a tégla (Infostart)
Olyan könnyű téglát fejlesztettek ki Oroszországban, amely fennmarad a víz felszínén.
febr. 10
20:58
Éghajlatváltozás: Grönland, Amazónia és a többi kulcsfontosságú pont (Infostart)
A grönlandi jégpáncél és az amazonasi esőerdő is egyike annak a kilenc kulcsfontosságú helyszínnek, ahol az éghajlatkutatási szakemberek szerint már kis változások is hatalmas következményekkel járhatnak, azaz "felbillenhet" a rendszer - írják német és brit tudósok.

2008. február 11. hétfő

febr. 11
21:19
A túlsúly miatt romlik a memória? (Infostart)
Ahogyan azt már sok nő sejtette: a terhesség alatt nem működik hibátlanul a memória. A sidney-i New South Wales-i Egyetem kutatója, Julie Henry és csapata az elmúlt tizenhét év tizennégy kapcsolódó tanulmányát vetette össze, hogy megbizonyosodjon erről - írta a német Süddeutsche Zeitung.
febr. 11
21:35
Napi egy alma megelőzi az Alzheimer- és a Parkinson-kórt? (Infostart)
A legújabb kutatások szerint rendszeres gyümölcsfogyasztással még az olyan betegségek is megelőzhetőek, mint az Alzheimer- és a Parkinson-kór.

2008. február 12. kedd

febr. 12
8:17
A Napnál is fényesebb csillagra bukkantak (Infostart)
A Napnál százezerszer fényesebb csillagot fedeztek fel kanadai kutatók. A csillag, amely néhány millió évvel idősebb Napunknál, és lényegesen forróbb - felületén a hőmérséklet eléri a 45 ezer Celsius fokot -, a Tejútrendszer mellett egy óriási csillagködöt "világít be".
febr. 12
9:52
Gyilkos baktérium szaporodik a csirkékben (Infostart)
Halált is okozhat az a kórokozó, amely egyre jobban elszaporodik a mesterséges körülmények között nevelt csirkék között - derül ki a brit élelmiszeripari szabványhivatal (FSA) számára készült kutatásból.
febr. 12
11:11
Éles tű a szembe: már az ókorban is műtötték a hályogot (Infostart)
Sok területen élen jártak az ókori rómaiak, azt azonban eddig nem tudtuk, hogy már hályogot eltávolító műtéteket is végeztek.
febr. 12
13:05
Elhunyt ifj. Kodolányi János (Infostart)
Életének 86. évében elhunyt ifj. Kodolányi János néprajzkutató, a Néprajzi Múzeum nyugalmazott főigazgató-helyettese - tudatta az intézmény.
febr. 12
19:34
Jó hír a lustáknak: itt az öntisztuló zokni! (Infostart)
A kutatók egy igazán jó hírrel szolgálnak azoknak, akik utálnak zoknit mosni: a nanotechnológia segítségével kifejlesztették az öntisztuló pamutot és selymet.
febr. 12
21:33
Hihetetlen leletet találtak: "kitalálni se lehetne meglepőbbet" (Infostart)
Kínából előkerült egy apró, görbeujjú, fogatlan repülő dinoszaurusz kövülete. A repülő életmódot folytató ősi gerincesek kövületei igen ritkák, a lelet pedig annyira kicsi, hogy kezdetben fiókának hitték a kutatók.

2008. február 13. szerda

febr. 13
21:04
Halálos a repülőgépek zaja (Infostart)
Több ezer ember hal meg évente a vérnyomás emelkedése miatt, amelyet az éjszakai repülőjáratok zaja okoz - állítja egy nemzetközi kutatócsoport, amelynek vizsgálatát az Európai Bizottság finanszírozta.
febr. 13
21:37
Különösek és mókásak lehettek a tengerpart naplopói (Infostart)
Egyenesen az amerikai paleontológia új fejezetének titulálják felfedezői a Mexikóból előkerült, hosszított koponyájú dinoszaurusz maradványait.
febr. 13
21:48
Meglepő eredmény: a prosztatarák időseknél nem halálos (Infostart)
A hetvenes éveikben járóknak vagy idősebbeknek nem kell tartaniuk a korai stádiumban lévő prosztataráktól, és kezelésre sincs feltétlenül szükségük, mert a statisztikák szerint ebben a korban a betegség az esetek több mint 90 százalékában nem halálos - mutatták ki amerikai kutatók.

2008. február 14. csütörtök

febr. 14
5:57
Debreceni kutatók kezében a hosszú élet titka (Infostart)
Az öregedésben kulcsszerepet játszó folyamat megállításán dolgoznak a Debreceni Egyetem Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézetének munkatársai. Aradi János egyetemi docens az InfoRádióban elmondta: egy olyan anyagot próbálnak szabadalmaztatni, amely megállíthatja a sejtek öregedését.
febr. 14
21:59
Kockázatosabb a szívműtét a szorongó emberek számára (Infostart)
Az alkati szorongás növeli a szívműtétek után a szövődmények és halálozás kockázatát, lassabban gyógyulnak a szorongó betegek - állapította meg két magyar kutató négyéves követéses vizsgálata.

2008. február 15. péntek

febr. 15
5:36
Fény derült a különös, föld alatti élet titkára (Infostart)
Két éven át figyelte egy brit borzcsalád föld alatti életét egy természetfilmes csapat. A kutatók korábban szinte semmit sem tudtak arról, mit csinálnak üregeikben ezek az állatok.

Keresés