2008. február 12. kedd

febr. 12
8:07
Különleges módszerrel mérték meg egy kulcsfontosságú csillag távolságát (csillagászat.hu)
A csillagot övezõ porfelhõrõl visszavert fény változásai alapján nagy pontossággal meghatározták egy hosszú periódusú pulzáló szuperóriás távolságát. A kutatócsoport magyar tagja Szabados László.
febr. 12
8:17
A Napnál is fényesebb csillagra bukkantak (Infostart)
A Napnál százezerszer fényesebb csillagot fedeztek fel kanadai kutatók. A csillag, amely néhány millió évvel idősebb Napunknál, és lényegesen forróbb - felületén a hőmérséklet eléri a 45 ezer Celsius fokot -, a Tejútrendszer mellett egy óriási csillagködöt "világít be".
febr. 12
9:07
A hét csillagászati képe - A Lófej-köd az Orionban (csillagászat.hu)
A téli ég leglátványosabb csillagképe az Orion, mely telis-tele van távcsöves látnivalókkal. Ezek egyike a híres Lófej-köd.
febr. 12
9:24
RFID-chip a borok azonosítására (transindex.ro)
Egy olasz intézet új módszerének köszönhetõen a vi ...
febr. 12
9:34
Spermagyilkos a mobiltelefon (transindex.ro)
Minél többet használja egy férfi a maroktelefonját ...
febr. 12
9:40
Csípõmûtétet végez a robotsebész (transindex.ro)
Egy csípõoperációkra kifejlesztett robot annyira l ...
febr. 12
9:52
Gyilkos baktérium szaporodik a csirkékben (Infostart)
Halált is okozhat az a kórokozó, amely egyre jobban elszaporodik a mesterséges körülmények között nevelt csirkék között - derül ki a brit élelmiszeripari szabványhivatal (FSA) számára készült kutatásból.
febr. 12
11:11
Éles tű a szembe: már az ókorban is műtötték a hályogot (Infostart)
Sok területen élen jártak az ókori rómaiak, azt azonban eddig nem tudtuk, hogy már hályogot eltávolító műtéteket is végeztek.
febr. 12
13:05
Elhunyt ifj. Kodolányi János (Infostart)
Életének 86. évében elhunyt ifj. Kodolányi János néprajzkutató, a Néprajzi Múzeum nyugalmazott főigazgató-helyettese - tudatta az intézmény.
febr. 12
14:04
Egy jegesmedve adott Elsősegélycsomagot Fodor Gábornak (MaHu)
Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter a magyar közigazgatási intézmények klíma-semlegességének elérését kezdeményezi, és kibocsátás-csökkentési tervet szorgalmaz a hazai nagyvállalatoknál.
febr. 12
14:14
Holdfogyatkozás mentette meg Kolumbusz életét (MaHu)
A hold- és a napfogyatkozás ma már hétköznapi jelenségnek számít. Korábban viszont babonás hiedelmek kötődtek hozzá, olyannyira, hogy emiatt olykor sorsfordító történelmi eseménnyé váltak. Kolumbusz Kristófot és legénységét is ez mentette meg az éhhaláltól.
febr. 12
14:30
Túléli-e a Föld, amikor a Nap vörös óriássá válik? (MaHu)
Mióta a csillagok fejlődésére vonatkozó elméletek alapján tudjuk, hogy évmilliárdok múlva Napunk is vörös óriássá válik, izgat bennünket a kérdés: mi lesz a Föld, s reménybeli utódaink sorsa az esemény bekövetkeztekor?
febr. 12
19:34
Jó hír a lustáknak: itt az öntisztuló zokni! (Infostart)
A kutatók egy igazán jó hírrel szolgálnak azoknak, akik utálnak zoknit mosni: a nanotechnológia segítségével kifejlesztették az öntisztuló pamutot és selymet.
febr. 12
20:01
A vörös bolygó mosolygós arca! Fantasztikus képekkel (MaHu)
Végre bebizonyosodott, hogy van élet a Marson! Nos, talán nem élet, ám nemrég életszerű arcot véltek felfedezni hatalmas mosollyal a Vörös Bolygón.
febr. 12
21:33
Hihetetlen leletet találtak: "kitalálni se lehetne meglepőbbet" (Infostart)
Kínából előkerült egy apró, görbeujjú, fogatlan repülő dinoszaurusz kövülete. A repülő életmódot folytató ősi gerincesek kövületei igen ritkák, a lelet pedig annyira kicsi, hogy kezdetben fiókának hitték a kutatók.

Keresés