2009. január 1. csütörtök

jan. 1
16:57
NASA: a Columbia utasainak esélye sem volt a túlélésre (MaHu)
A Columbia asztronautái mindent megpróbáltak, hogy visszaszerezzék az irányítást az űrsikló felett, mielőtt az darabokra hullott, ám esélyük sem volt a baleset túlélésére - közli a kedden nyilvánosságra hozott négyszáz oldalas NASA-jelentés.
jan. 1
17:51
Az űrből keresik az elefántok táplálékát (MaHu)
Űrből készített radarfelvételek segítségével próbálják meg feltérképezni a jénai egyetem földrajzkutatói, hogy mennyi táplálékuk van még az elefántoknak a Krüger Nemzeti Parkban.
jan. 1
19:36
Rákellenes hatóanyagokat tartalmaz az olívaolaj (MaHu)
A hidegen sajtolt, kezeletlen olívaolaj olyan anyagokat tartalmaz, amelyek gátolják a melldaganatok növekedését - állítják spanyol kutatók, akik felfedezték, hogy az olajban található polifenolok az emberi mell rákos sejtjeiben gátolják a daganatok kialakulásáért okolható HER2 gént.

2009. január 2. péntek

jan. 2
8:33
Építőmunkások bukkantak egy 18. századi hajóra (Múlt-kor)
Egy 18. századi spanyol galleonra bukkantak építőmunkások egy toronyépület alapozása közben Buenos Airesben - közölték az argentin város régészei.
jan. 2
9:37
A szovjetek ellopták a hidrogénbomba ötletét (Múlt-kor)
1955-ben a Szovjetunió felrobbantotta saját hidrogénbombáját. Egy új könyv szerint erre nem saját kísérletezés, hanem az amerikai tervek ellopása után kerülhetett sor.
jan. 2
10:39
Népirtássá minősíthetik a vendée-i mészárlást (Múlt-kor)
1794-ben, a francia forradalom tetőpontján a hadsereg alakulatai közel 170 ezer embert gyilkoltak meg az ország nyugati részén. A helyi tartományi kormányzat most az ENSZ-nél kérvényezné az akkor történtek népirtássá minősítését.
jan. 2
11:24
Sztálin a népszerűségi lista élén az oroszoknál (MaHu)
A felmérést az állami irányítású Rosszija televízió végezte az elmúlt három hónap folyamán. A megkérdezettek egy, a televízió által összeállított listából választhatták ki a személyeket, és adhatták le szavazataikat SMS-ben vagy az Interneten keresztül.
jan. 2
11:43
Nem véreztek el a Valkűrök (Múlt-kor)
Tom Cruise ismét jó formában: Valkyrie című második világháborús mozija tisztességesen helytállt észak-amerikai nyitó hétvégi vetítésein, elhallgattatva az ellendrukkereket, akik megelőzőleg "biztos buktának" bélyegezték a drámát.
jan. 2
13:48
A Szezám utca ismeretlen története (Múlt-kor)
A közelmúltban debütált Amerikában az Utcabanda: A Szezám utca teljes története (Street Gang: The Complete History of Sesame Street) című könyv. A gyermekeket 39 éve egyszerre szórakoztató és tanító tévéműsor történetét Michael Davis újságíró vetette papírra.
jan. 2
14:21
Év végi bolygóparádé az esti égen (MaHu)
Ezekben a napokban ismét érdemes kinézni a csillagos égre: a délnyugati égbolton ragyogó Vénusz és a Nap sugaraiban lassan eltűnő Jupiter mellé csatlakozott a Hold vékony sarlója és a ritkán látszó Merkúr bolygó is.
jan. 2
16:45
2008-ban 82 millió fővel nőtt a Föld lakossága (MaHu)
A DSW, a német világnépességi alapítvány szerint a Föld lakossága újévkor a 6,75 milliárd főt is meghaladja. Az alapítvány szerint idén újévkor 6 669 705 650 fő volt a Föld teljes lakossága, 2009. január 1-jén pedig pontosan 6 751 643 600 ember él majd bolygónkon.
jan. 2
19:45
Történelmi határvita végére tett pontot Vietnam és Kína (MaHu)
Befejeződött Kína és Vietnam szárazföldi határának kijelölése - jelentette be a két ázsiai ország szerdán, történelmi vita lezárásáról adva hírt. Nyolc évvel ezelőtt tárgyalások kezdődtek a határvonalról, és 2005-ben állapodtak meg abban, hogy 2008 végére befejezik a határ kijelölését.
jan. 2
20:42
Minden idők egyik legmelegebb éve lesz az idei (Infostart)
2009 egyike lesz az öt legmelegebb évnek a mérések kezdete óta, a globális átlaghőmérséklet emelkedése valószínűleg meghaladja a 0,4 százalékot - figyelmeztetnek brit klímakutatók.
jan. 2
21:18
Négy évtized múlva elpusztulhat a Nagy Korallzátony (Infostart)
Teljesen leállhat 2050-re az ausztráliai Nagy Korallzátony egyébként is vészesen lelassult növekedése, ami a teljes pusztulásához vezethet, megnyitva az utat az algák terjedésének - kongatták meg kutatók a vészharangot.

2009. január 3. szombat

jan. 3
10:12
A szőlő is segíthet legyőzni a rákot (Infostart)
Segíthet elpusztítani a rákos sejteket a szőlőmagból kivont hatóanyag - állapították meg amerikai kutatók, akik ugyanakkor figyelmeztetnek: a kísérletek biztató eredményt hoztak, de a módszert csak évek múlva alkalmazhatják a betegeken.
jan. 3
10:42
Alpesi együttállás a nap csillagászati képe (csillagászat.hu)
Egy alpesi röpkiránduláson készült magyar asztrofotót választottak a 2009. január 2-i APOD képnek.
jan. 3
11:27
Nem biztonságos a böngészõk titkosítása (transindex.ro)
Szakértõk súlyos hibát fedeztek fel a böngészõk ti ...
jan. 3
11:29
Tömeges meghibásodás a Zune mp3-lejátszóknál (transindex.ro)
Több száz jelentés érkezett a Microsoft által fejl ...
jan. 3
11:31
Hatmillió dollár gyûlt össze a Wikipédia mûködtetésére (transindex.ro)
Idén júliusig zavartalanul mûködhet a Wikipédia: 1 ...
jan. 3
13:30
W2A: S-sávot Európának is - 2008-12-29 18:05:42 (sat.hu)
Az ILS és az Eutelsat 2009 első negyedévét jelölték meg a W2A műhold fellövési dátumának, ami az 50. kereskedelmi Proton-fellövés lesz, és az új év első missziója az ILS számára.
jan. 3
13:32
Ingyenesen elérhető HD-csatornák hazánkban - 2009-01-01 20:20:45 (sat.hu)
Legtöbbünknek van még pár szabad napja, mielőtt ismét visszatérne munkájához, és sokan töltjük pihenésünk egy részét tv nézéssel. A Magyarországon is elérhető HD csatornák száma folyamatosan növekszik, és szerencsére akad közöttük néhány, amit parabolaantennával ingyenes foghatunk. Körbenéztünk, melyek a hazánkban ténylegesen nézhető, díjmentes HD csatornák, mik a legfontosabb jellemzőik, és…
jan. 3
13:34
HTE rendezvény a digitális átállásról (2.rész) - 2009-01-03 12:34:07 (sat.hu)
December 17-én, szerdán 16 órakor egy érdekes, és ingyenes előadássorozatot hallgathattak meg az érdeklődők a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület szervezésében a magyarországi digitális átállással kapcsolatban.
jan. 3
19:12
Vészforgatókönyvek az emberi létfeltételek megmentésére (Infostart)
A széndioxid-kibocsátás csökkentése kudarcot vallott, ezért fel kell készülni a technológiai beavatkozásra az éghajlatváltozás megfékezése érdekében - vélekedik a The Independent brit napilap által megkérdezett éghajlatkutatók többsége.

2009. január 4. vasárnap

jan. 4
8:06
Kétéltűek segíthetik a műtét utáni gyógyulást (Infostart)
A szalamandrák bőrváladékából szeretnének előállítani a bécsi egyetem kutatói új orvosi ragasztóanyagokat, egyebek mellett a sebgyógyítás elősegítésére - írta a bécsi Der Standard című lap online kiadása.
jan. 4
8:42
Baktériummal védekeznének a trópusi vírus ellen (Infostart)
Baktériummal fertőznék meg a Dengue-láz kórokozóját hordozó szúnyogokat ausztrál tudósok, hogy megmentsék az embereket. A szakértők szerint a Wolbachia lerövidíti a rovarok élettartamát, ezért azok nem tudják tovább adni a betegséget okozó vírust.
jan. 4
9:18
A Nap okolható a szárazságok miatt (Infostart)
A Nap mágneses tevékenysége szabta meg az elmúlt évszázadban az esőzések ritmusát Ausztráliában. Az erős törvényszerűség figyelembe vételével a meteorológusok lényegesen javíthatják az időjárási előrejelzések pontosságát.
jan. 4
14:07
Elhunyt a legendás orosz hírszerző (Múlt-kor)
95 éves korában elhunyt Szentpéterváron Anatolij Gurevics, a II. világháború ismert orosz hírszerzője - jelentette az Eho Moszkvi rádióállomás szombaton.
jan. 4
19:42
Nem véd a rák ellen a vitamin (Infostart)
Világszerte sokan szednek különböző vitaminokat - a legtöbben C- és E-vitamint - remélve, hogy azok megelőzik a súlyos betegségeket, például a rosszindulatú daganatok megjelenését, ám úgy tűnik, hiába.

2009. január 5. hétfő

jan. 5
6:09
Elképesztő felfedezés: az alga mentheti meg a Földet (Infostart)
Az olvadó jéghegyek egy olyan természeti folyamatot indítanak be, amely késleltetheti vagy akár le is állíthatja a klímaváltozást - állapították meg brit kutatók.
jan. 5
7:57
Semmi gond, csak egy cápaharapás (Infostart)
A cápák harapása igencsak gyengécske az oroszlánokéhoz képest, és csupán tűhegyes fogaiknak és pofanagyságuknak köszönhetően képesek átharapni áldozatukat - írják kutatók a Physiological and Biochemical Zoology című amerikai szaklapban.
jan. 5
7:57
Évtizedekig figyelte Norman Mailert az FBI (Múlt-kor)
Az amerikai szövetségi nyomozó iroda (FBI) feloldotta Norman Mailer dossziéjának titkosságát, illetve annak 171 lapja közül 165-ét. A megmaradt hatot a gesztus ellenére továbbra is zárolták.
jan. 5
8:15
Nagyobb eséllyel lesz alkoholista, akinek magas az IQ-ja (Infostart)
Akinek magasabb az intelligenciahányadosa, jó eséllyel lesz az ital rabja - derült ki egy brit felmérésből.
jan. 5
8:54
Hogyan keletkeznek a barna törpék? (csillagászat.hu)
Az ISO-Oph 102 jelû objektum környezetében észlelt anyagkifúvás jelenti az eddigi legközvetlenebb bizonyítékot arra nézve, hogy a barna törpék a normál csillagokhoz hasonló módon keletkeznek.
jan. 5
9:00
Tovább pusztul a kínai Nagy Fal (Múlt-kor)
Kulturális katasztrófa fenyeget Belső-Mongóliában: egy helyi régész múlt heti közleménye szerint a Nagy Fal Ming-dinasztia korában (1368-1644) épített szakaszának egyötöde tűnt el nyomtalanul az elmúlt években.
jan. 5
9:39
Októberben indul az elsõ kínai Mars-misszió (transindex.ro)
Az orosz gyártmányú rakétával induló Yinghuo-1, az ...
jan. 5
9:41
Last.fm tartalmak mobiltelefonokon (transindex.ro)
A Vodafone és a Last.fm bejelentette Európára, Ind ...
jan. 5
10:03
Októberben indul az első kínai Mars-misszió (MaHu)
Októberben indul az első kínai Mars-misszió, az ázsiai ország második Hold-szondájának fellövésére pedig a tervezettnél egy évvel korábban még az idén sor kerülhet - jelentette a Venvejpo (Wenweipo) hongkongi napilap.
jan. 5
10:03
Tévében a rejtélyes római kincs (Múlt-kor)
Folytatódik a titokzatos Seuso-ezüstök kálváriája: a jelenleg is tisztázatlan eredetű, valószínűleg Magyarországon fellelt kincsegyüttes történetéről a Channel 4 tévécsatorna mutatott be egy igencsak érdekes dokumentumfilmet karácsonykor.
jan. 5
11:06
A Szovjetunió szivárogtatta ki Dél-Afrika atomprogramját (Múlt-kor)
1977-ben a szovjet pártfőtitkár, Leonyid Brezsnyev személyes hangú levelének köszönhetően tudta meg Nagy-Britannia, hogy Dél-Afrika egy atombomba tesztrobbantására készül - derül ki a titkosítás alól nemrég feloldott angol aktákból.
jan. 5
12:09
Elveszhet a virtuális GULAG archívuma (Múlt-kor)
Rendőri rajtaütést hajtottak végre december végén a Memorial orosz emberi jogi szervezetnél. A hatóságok az akcióban elvitték azokat a számítógépeket is, amelyeken több tízezer oldalnyi dokumentum szerepel a sztálini terrorral kapcsolatban.
jan. 5
13:48
Négyen a páneurópai mobil műholdas szolgáltatásokért - 2009-01-05 13:41:45 (sat.hu)
Az Európai Bizottság megnevezte azt a négy pályázót, akik esélyesek arra, hogy Európa első mobil műholdas rendszer-üzemeltetői legyenek.
jan. 5
15:09
A geológia a globális felmelegedés elleni harc szolgálatában (MaHu)
Új földtani felfedezés segíthet a légkörbe jutó szén-dioxid mennyiségének csökkentésében: kiderült, hogy a földfelszínen is megtalálható peridotit nevű kőzet kiválóan elnyeli a szén-dioxidot.
jan. 5
16:39
Hogyan keletkeznek a barna törpék? (MaHu)
Az ISO-Oph 102 jelű objektum környezetében észlelt anyagkifúvás jelenti az eddigi legközvetlenebb bizonyítékot arra nézve, hogy a barna törpék a normál csillagokhoz hasonló módon keletkeznek.
jan. 5
17:51
Üzemanyag a zsírleszívásából származó zsírból? (MaHu)
Egy beverly hills-i plasztikai sebészt azzal vádolnak, hogy zsírleszívásból származó emberi zsírt használt autója üzemanyagaként.
jan. 5
18:00
Digitális átállás, sarokba szorított vaddal - 2009-01-05 17:26:13 (sat.hu)
Már december 23-tól sugározza új, digitális frekvenciáján a Magyar Televízió műsorait az Antenna Hungária (AH), egy hónapig. A kereskedelmi televíziók és a műsorszóró viszonya eközben továbbra is feszült. Az AH vezérigazgatója azt mondta: a digitális földfelszíni sugárzás új rendszerét túszként használja az RTL Klub és a TV 2. Tény, hogy nélkülük kudarcba fulladhat a digitális átállás.
jan. 5
19:30
Drámaian lecsuklik Michelangelo Krisztusának feje (Múlt-kor)
A római miniszterelnöki palota, a Montecitorio Királynő termében január 23-ig tekinthető meg egy kis szobor, amelyet az ifjú Michelangelónak tulajdonítanak és amelyet az olasz állam tavaly decemberben vásárolt meg 3,25 millió euróért.
jan. 5
20:33
Londoni óratornyot ünnepelnek az angolok (Múlt-kor)
Százötven éves idén a londoni Westminster toronyórája, népszerű nevén a Big Ben. Az évfordulót számos eseménnyel ünneplik Nagy-Britanniában, és máris működik az időmérő hivatalos honlapja is.
jan. 5
21:27
Semmit nem érnek a méregtenelítő szerek? (Infostart)
Semmi haszna nincs a kozmetikai gyárak méregtelenítő termékeinek, azokat csupán tudományosan hangzó szövegekkel adják el egy, fiatal tudósok által készített tanulmány szerint. Méregtelenítésnek pedig bőven elég, ha egészségesen étkezünk és eleget alszunk.
jan. 5
22:03
Rákos sejtekkel a rák ellen (Infostart)
A rákos sejtek vezethetnek minket új rákellenes gyógyszerek kifejlesztéséhez - derül ki egy hongkongi kutatócsoport tanulmányából. A rákos sejtek ugyanis fel tudnak épülni abból az állapotból, amelyben egészséges társaik elpusztulnak.

2009. január 6. kedd

jan. 6
6:09
"Hol ülsz a buszon? Megmondom, ki vagy!" (Infostart)
Abból következtet egy angol pszichológus a személyiségünkre, hogy hol ülünk a buszon. Vajon mit jelent, ha valaki az első helyeket kedveli, a busz végét, esetleg a közepét részesíti előnyben? S mi van akkor, ha mindegy az embernek, hol ül?

Keresés