2009. január 2. péntek

jan. 2
20:42
Minden idők egyik legmelegebb éve lesz az idei (Infostart)
2009 egyike lesz az öt legmelegebb évnek a mérések kezdete óta, a globális átlaghőmérséklet emelkedése valószínűleg meghaladja a 0,4 százalékot - figyelmeztetnek brit klímakutatók.
jan. 2
21:18
Négy évtized múlva elpusztulhat a Nagy Korallzátony (Infostart)
Teljesen leállhat 2050-re az ausztráliai Nagy Korallzátony egyébként is vészesen lelassult növekedése, ami a teljes pusztulásához vezethet, megnyitva az utat az algák terjedésének - kongatták meg kutatók a vészharangot.

2009. január 3. szombat

jan. 3
10:12
A szőlő is segíthet legyőzni a rákot (Infostart)
Segíthet elpusztítani a rákos sejteket a szőlőmagból kivont hatóanyag - állapították meg amerikai kutatók, akik ugyanakkor figyelmeztetnek: a kísérletek biztató eredményt hoztak, de a módszert csak évek múlva alkalmazhatják a betegeken.
jan. 3
19:12
Vészforgatókönyvek az emberi létfeltételek megmentésére (Infostart)
A széndioxid-kibocsátás csökkentése kudarcot vallott, ezért fel kell készülni a technológiai beavatkozásra az éghajlatváltozás megfékezése érdekében - vélekedik a The Independent brit napilap által megkérdezett éghajlatkutatók többsége.

2009. január 4. vasárnap

jan. 4
8:06
Kétéltűek segíthetik a műtét utáni gyógyulást (Infostart)
A szalamandrák bőrváladékából szeretnének előállítani a bécsi egyetem kutatói új orvosi ragasztóanyagokat, egyebek mellett a sebgyógyítás elősegítésére - írta a bécsi Der Standard című lap online kiadása.
jan. 4
8:42
Baktériummal védekeznének a trópusi vírus ellen (Infostart)
Baktériummal fertőznék meg a Dengue-láz kórokozóját hordozó szúnyogokat ausztrál tudósok, hogy megmentsék az embereket. A szakértők szerint a Wolbachia lerövidíti a rovarok élettartamát, ezért azok nem tudják tovább adni a betegséget okozó vírust.
jan. 4
9:18
A Nap okolható a szárazságok miatt (Infostart)
A Nap mágneses tevékenysége szabta meg az elmúlt évszázadban az esőzések ritmusát Ausztráliában. Az erős törvényszerűség figyelembe vételével a meteorológusok lényegesen javíthatják az időjárási előrejelzések pontosságát.
jan. 4
19:42
Nem véd a rák ellen a vitamin (Infostart)
Világszerte sokan szednek különböző vitaminokat - a legtöbben C- és E-vitamint - remélve, hogy azok megelőzik a súlyos betegségeket, például a rosszindulatú daganatok megjelenését, ám úgy tűnik, hiába.

2009. január 5. hétfő

jan. 5
6:09
Elképesztő felfedezés: az alga mentheti meg a Földet (Infostart)
Az olvadó jéghegyek egy olyan természeti folyamatot indítanak be, amely késleltetheti vagy akár le is állíthatja a klímaváltozást - állapították meg brit kutatók.
jan. 5
7:57
Semmi gond, csak egy cápaharapás (Infostart)
A cápák harapása igencsak gyengécske az oroszlánokéhoz képest, és csupán tűhegyes fogaiknak és pofanagyságuknak köszönhetően képesek átharapni áldozatukat - írják kutatók a Physiological and Biochemical Zoology című amerikai szaklapban.
jan. 5
8:15
Nagyobb eséllyel lesz alkoholista, akinek magas az IQ-ja (Infostart)
Akinek magasabb az intelligenciahányadosa, jó eséllyel lesz az ital rabja - derült ki egy brit felmérésből.
jan. 5
21:27
Semmit nem érnek a méregtenelítő szerek? (Infostart)
Semmi haszna nincs a kozmetikai gyárak méregtelenítő termékeinek, azokat csupán tudományosan hangzó szövegekkel adják el egy, fiatal tudósok által készített tanulmány szerint. Méregtelenítésnek pedig bőven elég, ha egészségesen étkezünk és eleget alszunk.
jan. 5
22:03
Rákos sejtekkel a rák ellen (Infostart)
A rákos sejtek vezethetnek minket új rákellenes gyógyszerek kifejlesztéséhez - derül ki egy hongkongi kutatócsoport tanulmányából. A rákos sejtek ugyanis fel tudnak épülni abból az állapotból, amelyben egészséges társaik elpusztulnak.

2009. január 6. kedd

jan. 6
6:09
"Hol ülsz a buszon? Megmondom, ki vagy!" (Infostart)
Abból következtet egy angol pszichológus a személyiségünkre, hogy hol ülünk a buszon. Vajon mit jelent, ha valaki az első helyeket kedveli, a busz végét, esetleg a közepét részesíti előnyben? S mi van akkor, ha mindegy az embernek, hol ül?
jan. 6
8:15
Ausztráliában fogták be az amerikai aligátort (Infostart)
Amerikai aligátort találtak Ausztrália délkeleti részén. A hatóságok vizsgálják, hogyan kerülhetett az amerikai őshonos hüllő a távoli kontinensre.
jan. 6
9:27
Új hüllőfajokra bukkantak Tanzániában (Infostart)
Több új hüllő és kétéltűfajra bukkantak Tanzánia esőerdeiben a tudósok.
jan. 6
11:33
Összeütközhetünk egy másik galaxissal! (Infostart)
Sokkal nagyobb a Tejútrendszer és jóval gyorsabban forog a középpontja körül, mint azt eddig gondoltuk - derült ki amerikai csillagászok méréseiből. Így aztán nagyobb az esélye annak is, hogy galaxisunk összeütközik egy szomszédos galaxissal, például az Andromédával.
jan. 6
17:33
Hiába szellőztetjük ki a füstöt, a méreg a lakásban marad! (Infostart)
A cigaretta akkor is veszélyes, ha dohányzás után kiszellőztetjük a szobát: mérgező anyagok egész sora, például arzén, szén-monoxid, radioaktív polónium marad a helyiségben, és a súlyosan egészségkárosító anyagok pora beteríti az evőeszközöket, poharakat, gyermekjátékokat. Erre a következtetésre jutottak az amerikai Harvard Egyetem orvosai dohányosok háztartásait vizsgálva. A passzív dohányzás…
jan. 6
20:33
Nézze meg a különleges, rózsaszín leguánt! (Infostart)
Különleges, rózsaszín földi leguánfajt azonosítottak olasz és ecuadori kutatók a Galápagos-szigeteken. A hüllőfaj, amely ismeretlen maradt Charles Darwin előtt egykori, a szigeteken folytatott megfigyelései alkalmával, hogy a fajok korábban váltak szét, mint azt az angol természettudós feltételezte elméletében.
jan. 6
21:45
Minden tizedik fiatal számára értelmetlen az élet (Infostart)
Értelmetlen az élet minden tizedik 16 és 25 év közötti fiatal számára - derült ki egy nagy-britanniai felmérésből. A már végzett, de munkanélküli fiatalok kétszer annyira vannak kitéve a depresszió és kilátástalanság veszélyének, mint még tanuló vagy dolgozó társaik. A boldogság legfőbb forrása pedig a család és a barátok.
jan. 6
22:03
A nők kevesebbet mozognak (Infostart)
Nem mozognak annyit a nők, mint a férfiak - sem iskolás, sem hetvenéves korukban. Ez pedig elhízáshoz, törékenyebb csontokhoz vezethet - derül ki tanulmányokból.

2009. január 7. szerda

jan. 7
20:15
Agystimulátorral a súlyos betegség ellen (Infostart)
A agyba ültetett elektródákkal történő stimuláció jelentősen javítja a Parkinson-kórban szenvedők olyan tüneteit, mint a remegés és a mozgás lelassulása, így a gyógyíthatatlan betegséggel élő sok ember számára reményt jelent - állítják amerikai kutatók.

2009. január 8. csütörtök

jan. 8
20:18
Megszabadulna a rossz élményeitől? Tetriszezzen! (Infostart)
A népszerű logikai játék csökkenti a trauma után kialakuló stressz hatásait - állítják brit kutatók.

2009. január 9. péntek

jan. 9
9:30
60 ezer oldal a rendszerváltásról (Infostart)
Állambiztonsági iratokat, propagandafilmeket, a Kossuth és a Szabad Európa Rádió 1989-es adásaiból készült átiratokat hoz nyilvánosságra honlapján a Nyílt Társadalom Archívum. A 60 ezer oldalnyi dokumentum közzétételével az a céljuk, hogy mindenki elgondolkozzon a rendszerváltásról és következményeiről.
jan. 9
20:18
Duplájára növeli a halálozás veszélyét a népszerű kezelés (Infostart)
Az általánosan használt nyugtatók hosszú távon kétszeresére növelik a demenciával kezelt betegek halálozási arányát - derült ki egy hároméves kutatásból, amelynek eredményéről a The Lancet Neurology című szakfolyóirat internetes kiadásában számoltak be brit kutatók.
jan. 9
20:20
Megtalálták a hideghullám felelősét (Infostart)
Részben a La Nina jelenség a felelős az idei nyugat-európai hideghullámért, amelynek november óta több mint 80 halálos áldozata volt - közölte a Meteorológiai Világszervezet.
jan. 9
20:22
Négyezer éves királynősírra bukkantak Egyiptomban (Infostart)
Egy 4300 évvel ezelőtt uralkodó fáraó édesanyjának, Szesesztetnek a sírjára bukkantak az egyiptomi régészek. Sajnos a sírkamrát kirabolták, de a múmiát megtalálták a szarkofágban.
jan. 9
22:06
Agyhűtéssel a szélütés ellen (Infostart)
Brit tudósok olyan új módszeren dolgoznak, amellyel jelentősen növelhető a szívrohamot és szélütést szenvedett betegek túlélési esélye. A módszer lényege, hogy lehűtik az idegsejteket, ezáltal lassítják a veszélyes anyagok mozgását.

2009. január 10. szombat

jan. 10
7:06
Megtette első útját az algahajtású repülő (Infostart)
Egy amerikai légitársaság tesztrepüléseket hajtott végre egy olyan speciális repülőgéppel, amely részben algából készült üzemanyaggal működik. A másfél órás út a vártnál jobban sikerült, de egyelőre nem várható az algaüzemanyag elterjedése.
jan. 10
10:42
Ronda és mérges: befogták a világ egyik legtitokzatosabb állatát (Infostart)
Tudósoknak végre sikerült befogniuk és lefilmezniük a világ egyik legtitokzatosabb állatát, a nagyra nőtt cickányra hasonlító, hosszú vékony farokkal és ormánnyal rendelkező haiti patkányvakondot.
jan. 10
17:36
Amikor Amerika "előfizetett" Magyarország feldarabolására (Infostart)
Magyarországnak az első világháború idején az amerikai közvéleményben és külpolitikában betöltött szerepéről ír nemrég megjelent, Kettős tükörben című könyvében Glant Tibor. Az egyetemi tanár elmondta: Washingtonnak nem volt igazi koncepciója a közép-európai határokkal kapcsolatban.

2009. január 11. vasárnap

jan. 11
11:18
Sejttermelés: új gyógyszerrel gyorsítanák a felépülést (Infostart)
Új gyógyszert fejlesztettek ki, amelynek segítségével gyorsabban és hamarabb fel lehetne épülni több súlyos betegségből. A titok nyitja a sejttermelés.

2009. január 12. hétfő

jan. 12
8:18
A séf megkegyelmezett a homár-matuzsálemnek (Infostart)
Megkegyelmezett egy New York-i étterem séfje a George névre keresztelt óriáshomárnak, s környezetvédők segítségével visszaeresztették a hét végén az Atlanti-óceánba az állítólag 140 éves állatot.
jan. 12
12:12
A Google nem a környezet barátja (Infostart)
Két keresés a Google-ban annyi széndioxid-kibocsátással jár, mintha teavizet forralnánk fel - állítják a Harvard Egyetem akadémikusai.
jan. 12
18:30
Vegyi támadás áldozatává váltak a római helyőrség katonái (Infostart)
Vegyi támadás áldozatává váltak a III. században a közel-keleti római helyőrség katonái - derítette ki egy brit régész, aki szurokmaradványokra és kénkristályokra bukkant egy beomlott alagútban.
jan. 12
20:36
Már a magzatnál kimutatható az autizmus? (Infostart)
A magzatnál is képesek lesznek hamarosan diagnosztizálni az autizmust az orvosok egy új felfedezésnek köszönhetően. A Cambridge-i Egyetem kutatói ugyanis rájöttek, hogy a magzatot körülvevő hártyában, az amnionban található folyadék magas tesztoszteron-szintje összefüggésbe hozható a betegséggel.
jan. 12
20:38
Miért lesz több nő Alzheimer-kóros? (Infostart)
Egy különös génváltozat a felelős azért, hogy a nők körében több az Alzheimer-kóros. Ebből a nők DNS-ében kettő, a férfiakéban egy másolat található.
jan. 12
22:06
Széllel gyorsul a szuperautó (Infostart)
Napelemmel működik, széllel gyorsul az az autó, aminek várhatóan augusztusban készül el a prototípusa. Ára előreláthatóan százezer dollár lesz.

2009. január 13. kedd

jan. 13
5:54
Sokkoló bizonyíték a globális felmelegedésre (Infostart)
Kutatók bizonyítékokat találtak arra, hogy a klímaváltozás spirálisan erősödik: a felmelegedés miatt egyre kevesebb szén-dioxidot képesek felvenni az óceánok, s ez tovább erősíti a felmelegedést.
jan. 13
10:06
Kevésbé kockázatos az epidurális érzéstelenítés, mint hitték (Infostart)
Angol orvosok kutatásai szerint kisebb kockázatot jelent a gerincoszlop deréktáji részébe adott érzéstelenítés, mint azt korábban gondolták. Napjainkban már csak minden húszezredik epidurális beavatkozásnál lép fel komplikáció.
jan. 13
10:42
Áttörés a kezelésben: csökkenti az ekcémát a vízlágyító (Infostart)
Kutatások szerint az ekcémás megbetegedések aránya jóval nagyobb azokban a régiókban, ahol keményebb a víz. A házi vízlágyító készülékek használata azonban hatékonyan csökkentheti a kiütéseket, ez áttörést jelenthet az allergia elleni küzdelemben.
jan. 13
14:18
Tönkreteszi az agyat a hormonkezelés (Infostart)
Jelentős agykárosodást, agysorvadást okoz a klimax utáni hormonkezelés - hívja föl a figyelmet egy friss tanulmány. Emiatt romlik a gondolkodás képessége és memóriazavarok lépnek fel.
jan. 13
22:06
Egyelőre elmarad az apokalipszis (Infostart)
A trópusi esőerdők sokkal rugalmasabbak, mint azt gondolnánk. Egy közelmúltban nyilvánosságra hozott tanulmány szerint a dzsungel keményen küzd saját túléléséért: a korábban kipusztított erdők harmada már újranőtt.

2009. január 15. csütörtök

jan. 15
14:15
Miért születik egyre több elefánt agyar nélkül? (Infostart)
Az emberi civilizáció arra kényszerít egyes fajokat, hogy jelentősen csökkentsék testük méretét, illetve háromszor gyorsabban nőjenek, mint ahogy természetes lenne. A vadászat más károkat is okoz: Afrikában egyre több elefánt születik agyar nélkül.
jan. 15
20:33
Rambo alig evett az elmúlt hónapokban - képekkel (Infostart)
Habár Sylvester Stallone korábban azt mondta, befejezi a világhírű akciósorozatot, Nagy-Britanniában mégis újra tombol a Rambo-őrület. Rambo ugyanis nem más, mint az egyetlen fecske, amelyik túlélte az elmúlt 30 év leghidegebb telét.
jan. 15
21:09
Négyszáz éves térkép a Holdról (Infostart)
Kevesen tudják, de az első holdtérképet nem az itáliai Galileo Galilei készítette, hanem az angol Thomas Harriot. A szigetország tudósai a Nemzetközi Asztronómiai Év alkalmából mindenki számára ismertté akarják tenni honfitársukat, ezért bemutatják a 400 éves térképeket.
jan. 15
22:03
A genetika segítségével feltámaszthatják az erszényes farkast (Infostart)
Egy nap talán sikerül feltámasztani az erszényes farkast, a tudósoknak ugyanis sikerült feltérképezni a több mint hetven éve kihalt állat génállományának egy részét.

2009. január 16. péntek

jan. 16
7:39
Sugárzó anyag a lakásokban - mit tehetünk? (Infostart)
Ahol urán található a talajban, ott a rákkeltő bomlásterméknek számító radon és származékai feljutnak a lakásokba is, az ilyen területeken ezért érdemes rendszeresen mérni a ház radonszintjét - mondta az InfoRádiónak az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Intézet igazgatóhelyettese. Sáfrány Géza hozzátette: a lakásokba kerülő radon és az utána keletkező polónium károsítja az emberi…
jan. 16
8:51
A privatizáció növeli a halálozási arányt (Infostart)
A keleti blokk felbomlását követő privatizáció szó szerint halálos iramot diktált. Egy tanulmány úgy véli: az állami vállalatok magánosítását követő munkanélküliség miatt egyes országokban 42 százalékkal emelkedett a férfiak halálozási aránya.
jan. 16
9:45
Ásványvízzel a ráncok ellen (Infostart)
Egy skót ásványvíz három hónap alatt eltünteti a ráncokat - és hatékonyabb a különböző hidratáló szereknél.

Keresés