2009. január 6. kedd

jan. 6
6:09
"Hol ülsz a buszon? Megmondom, ki vagy!" (Infostart)
Abból következtet egy angol pszichológus a személyiségünkre, hogy hol ülünk a buszon. Vajon mit jelent, ha valaki az első helyeket kedveli, a busz végét, esetleg a közepét részesíti előnyben? S mi van akkor, ha mindegy az embernek, hol ül?
jan. 6
8:15
Ausztráliában fogták be az amerikai aligátort (Infostart)
Amerikai aligátort találtak Ausztrália délkeleti részén. A hatóságok vizsgálják, hogyan kerülhetett az amerikai őshonos hüllő a távoli kontinensre.
jan. 6
9:09
Viták a közös európai történelem kapcsán (Múlt-kor)
Alig pár hete jelentették be, hogy egy új múzeumban gyűjtenék majd az Európai Unió tagállamainak közös történeti emlékezetét, a kérdés máris vitákhoz vezetett. Az tagállamok ugyanis a 20. század főbb fordulópontjai kapcsán egyelőre nem tudnak közös megegyezésre jutni.
jan. 6
9:27
Új hüllőfajokra bukkantak Tanzániában (Infostart)
Több új hüllő és kétéltűfajra bukkantak Tanzánia esőerdeiben a tudósok.
jan. 6
9:45
150 millió 3D szemüveg ajándékba, promóciós célból (transindex.ro)
150 millió darab három dimenziós film megtekintésé ...
jan. 6
9:47
Karácsonyi rekord: már négymillióan vannak fenn az iWiW-en (transindex.ro)
December 24-én délelõtt az iWiW aktív regisztrált ...
jan. 6
10:12
Megfejtették Stonehenge akusztikáját (Múlt-kor)
Évtizedek óta tudományos viták tárgyát képezi Stonehenge eredeti rendeltetése. Egy brit kutató az ötezer éves kőépítményt ősi "diszkónak" tartja: eszerint a kőkör kiválóan alkalmas volt arra, hogy felerősítse az ismétlődő, pulzáló ritmust.
jan. 6
10:48
Kína: börtönre ítélték egy Microsoft-termékeket hamisító hálózat tagjait (transindex.ro)
Egy Microsoft-termékeket hamisító hálózat 11 tagjá ...
jan. 6
11:15
Megérkezett Pécsre Tiziano Madonnája (Múlt-kor)
Különleges biztonsági intézkedések mellett hétfőn megérkezett Pécsre Tiziano Madonnája, amely január 7. és február 6. között lesz látható a Művészetek és Irodalom Házában - közölte az intézmény igazgatója.
jan. 6
11:33
Összeütközhetünk egy másik galaxissal! (Infostart)
Sokkal nagyobb a Tejútrendszer és jóval gyorsabban forog a középpontja körül, mint azt eddig gondoltuk - derült ki amerikai csillagászok méréseiből. Így aztán nagyobb az esélye annak is, hogy galaxisunk összeütközik egy szomszédos galaxissal, például az Andromédával.
jan. 6
12:18
Gazdagon temetkeztek a frank arisztokraták (Múlt-kor)
2003-ban Saint-Dizier-ben francia régészek három Meroving-kori arisztokrata sírhelyére bukkantak. A leletek restaurálása a közelmúltban fejeződött be, a sírmellékletek páratlan gazdagságról tanúskodnak.
jan. 6
12:54
Egyesült Államok VS. Kína - 2009-01-06 11:53:15 (sat.hu)
Műhold megsemmisítő fegyverek, ballisztikus rakéták, „nem amerikai” ember a Holdon, ilyen, és ehhez hasonló kínai fenyegetésektől tart az Egyesült Államok, és mindenáron szeretné felvenni a harcot az űrversenyben.
jan. 6
13:21
Serdülő tinédzser lett Anna Frankból (Múlt-kor)
Új fényben mutatja be a naplóíró hollandiai kislányt a BBC új sorozata: a híres könyv legújabb, a héten bemutatásra kerülő sorozata a serdülő tinilány szexuális ébredését is feleleveníti.
jan. 6
13:23
Hatalmat szimbolizált a négyezer éves borostyánnyaklánc (Múlt-kor)
Négyezer éves borostyánnyakláncra bukkantak brit régészek Anglia északnyugati részén.
jan. 6
14:24
Évszázados jubileum Somogyországban (Múlt-kor)
Jubileumi kiállítás nyílt hétfőn Kaposváron az idén fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Rippl-Rónai Múzeumban: a bemutatott gyűjtemény Somogy megye tükre, a múzeum méltó módon őrizte meg Somogyország örökségét.
jan. 6
15:27
Diplomáciai viszályt hozott a Tádzs Mahal másolata (Múlt-kor)
Komoly diplomáciai villongáshoz vezetett India és Banglades között, hogy az utóbbi országban felépítették a híres síremlék tökéletesen pontos másolatát. A vita egyben azt a kérdést is felveti, hogy lehet-e szerzői jogról beszélni a hasonló híres épületek kapcsán.
jan. 6
17:33
Hiába szellőztetjük ki a füstöt, a méreg a lakásban marad! (Infostart)
A cigaretta akkor is veszélyes, ha dohányzás után kiszellőztetjük a szobát: mérgező anyagok egész sora, például arzén, szén-monoxid, radioaktív polónium marad a helyiségben, és a súlyosan egészségkárosító anyagok pora beteríti az evőeszközöket, poharakat, gyermekjátékokat. Erre a következtetésre jutottak az amerikai Harvard Egyetem orvosai dohányosok háztartásait vizsgálva. A passzív dohányzás…
jan. 6
20:33
Nézze meg a különleges, rózsaszín leguánt! (Infostart)
Különleges, rózsaszín földi leguánfajt azonosítottak olasz és ecuadori kutatók a Galápagos-szigeteken. A hüllőfaj, amely ismeretlen maradt Charles Darwin előtt egykori, a szigeteken folytatott megfigyelései alkalmával, hogy a fajok korábban váltak szét, mint azt az angol természettudós feltételezte elméletében.
jan. 6
21:45
Minden tizedik fiatal számára értelmetlen az élet (Infostart)
Értelmetlen az élet minden tizedik 16 és 25 év közötti fiatal számára - derült ki egy nagy-britanniai felmérésből. A már végzett, de munkanélküli fiatalok kétszer annyira vannak kitéve a depresszió és kilátástalanság veszélyének, mint még tanuló vagy dolgozó társaik. A boldogság legfőbb forrása pedig a család és a barátok.
jan. 6
22:03
A nők kevesebbet mozognak (Infostart)
Nem mozognak annyit a nők, mint a férfiak - sem iskolás, sem hetvenéves korukban. Ez pedig elhízáshoz, törékenyebb csontokhoz vezethet - derül ki tanulmányokból.

Keresés