2009. január 28. szerda

jan. 28
0:42
Budapest - Bamako - 2009-01-27 17:19:18 (sat.hu)
Kilencedik, tizedik nap - képekkel.
jan. 28
7:48
Két szupermasszív fekete lyuk egy fényéven belül? (csillagászat.hu)
Óriási tömegû fekete lyukakból álló kettõs rendszert már többetis ismerünk, most azonban valószínûleg egy olyan akadt közülük horogra, melyben a komponensek távolsága egy fényévnél is kisebb.
jan. 28
8:21
Kihalás fenyegeti a császárpingvint (Infostart)
A császárpingvin, a legnagyobb testméretű pingvinfaj a kihalás szélére sodródott. Az Antarktisz jégmezői ugyanis túl gyorsan zsugorodnak, a madarak pedig nem képesek alkalmazkodni a változó környezethez.
jan. 28
8:30
Nem versenyezne a Wikipédiával az Encyclopaedia Britannica (Múlt-kor)
Elindult a 240 éves Encyclopaedia Britannica online kiadásának frissített változata, amely más netes projektek tapasztalataiból is okulva, a felhasználói közösség szócikkírói közreműködésére épít.
jan. 28
9:15
Génjeinktől függ, hogy mi vagyunk-e a társaság középpontja (Infostart)
Hiába bármilyen neveltetés, a génjeink határozzák meg, milyen pozíciót foglalunk el a barátaink között, a munkahelyen, emberi kapcsolatainkban - állítja egy amerikai tanulmány.
jan. 28
9:33
Egyetlen egy agysejtünk is képes információt tárolni? (Infostart)
Egy sejt is képes a mindennapi élet szempontjából kulcsfontosságú információt tárolni rövid távon - állítják amerikai kutatók. A rövid távú memória működésének megértésének segítségével pedig akár az Alzheimer-kór titkait is meg lehet majd fejteni.
jan. 28
9:33
Megosztja a németeket Stauffenberg emléke (Múlt-kor)
A hamarosan a magyar mozikban is bemutatásra kerülő, Valkűr című film a Hitler ellen Claus Schenk von Stauffenberg ezredes vezette merényletkísérletet mutatja majd be. Németországban már a film készítését is heves viták kísérték.
jan. 28
9:35
Visszafogadott püspökkel viaskodik a Vatikán (Múlt-kor)
A Vatikán hivatalos közleményben jelentette be, hogy nem ért egyet frissen visszafogadandó püspökük holokauszt-tagadó nézeteivel, mert szerintük azok sértik az egyház hivatalos tanításait. A zsidó szervezetek tiltakoznak, a neonácik ünnepelnek.
jan. 28
10:24
Brutális: embert is áldoztak a "tűzoltárnál" (168 Óra Online)
Elszenesedett állati csontdarabokra, fulguritra, azaz villámkőre, valamint ezüst villámot szorongató bronz férfikézre bukkantak amerikai régészek Görögországban. Az arkádiai Likaion-hegyen lévő zarándokhelyet több mint három évezrede a Zeusz-kultusz követői hozták létre, akik szertartás közben "tűzoltár" köré sereglettek - adta hírül az MTI.
jan. 28
10:36
A rendszerek ellensége és a pártállam ajándékai (Múlt-kor)
Péntek István volt az a politikus, akit a Horthy-korszakban mint kommunistát, 1945 után pedig mint nyilas vezetőt ítéltek 15 év börtönbüntetésre, majd egy kis szocialista hungarikum, avagy a pártállam ajándékai - mindezek a Múlt-kor legújabb adásában.
jan. 28
10:45
Nem élvezik a mindennapi tévézést (Infostart)
Az angolok háromnegyede naponta leül a tévé elé, de a többségük nem leli örömét a képernyő bámulásában. Ráadásul a napi tévézőknek nem olyan jó az egészségük, mint azoknak, akik ritkábban tesznek így.
jan. 28
11:33
A klímaváltozást már nem lehet megállítani (MaHu)
A klímaváltozást már nem lehet sem megállítani, sem meg nem történtté tenni, teljesen függetlenül attól, mennyire csökkentjük globális szinten a széndioxid kibocsátást.
jan. 28
11:39
Őskori települések és temető Békásmegyeren (Múlt-kor)
2008. október 15. és november 24. között a BTM Ős- és Népvándorláskori Osztálya folytatta a III. Királyok útja mentén 2007-ben megkezdett, ingatlanberuházások miatt szükségessé vált feltárássorozatát - számolt be róla Szilas Gábor és Dr. Virág Zsuzsanna régész.
jan. 28
11:51
744 védett madár lett oda a felelőtlenség miatt (MaHu)
Számos ragadozómadár pusztul el mérgezésben, amit majd' minden esetben forgalomból kivont, vagy kivonás alatt lévő növényvédőszerek okoztak. Félreértés ne essék: ezek az emberekre is veszélyesek lehetnek!
jan. 28
12:03
Holtan találták a trónörököst és szeretőjét (168 Óra Online)
Százhúsz éve, 1889. január 30-án a Bécs melletti mayerlingi vadászlakban holtan találták Rudolf osztrák-magyar trónörököst és szeretőjét, Vetsera Máriát. A hír szinte hisztérikus hangulatot keltett a Monarchiában, főként annak magyar felében, ahol igen nagy reményekkel tekintettek a kivételes tehetségű, felvilágosult szellemű és művelt Rudolfra.
jan. 28
12:15
Elveszhet a digitális örökség, ha nem kap kéziratokhoz hasonló védelmet (transindex.ro)
Örökre elvész a digitális kor öröksége, ha nem kap ...
jan. 28
12:17
2013-ig töretlen lesz a netbook-piac bõvülése (transindex.ro)
Az ABI Research elõrejelzése szerint 35 mil ...
jan. 28
12:19
Filmkeresõt indított a neten a brit filmtanács (transindex.ro)
A [*[link to="www.findanyfilm.com"]*]www.findanyfi ...
jan. 28
12:27
Mégsincs csellóhere: csak válaszvicc volt a gitármellbimbóra (MaHu)
Mégsincs csellóhere, mármint ilyen nevű betegség, csak viccből lett, bár nem kis időre: 35 évre. A vicc azonban mégsem "szakállas", mert bár régi - még 1974-ben csintalankodott két szerzője -, csak most fedték fel hogy vicc.
jan. 28
12:42
Szülőhelyén áldoztak Zeusznak (Múlt-kor)
Elszenesedett állati csontdarabokra, fulguritra, azaz villámkőre, valamint ezüst villámot szorongató bronz férfikézre bukkantak amerikai régészek Görögországban.
jan. 28
12:44
Szobrot állítanak Nagy Sándornak Irakban (Múlt-kor)
Szobrot emelnek a világhódító Nagy Sándor tiszteletére az iraki Moszul közelében azon a helyen, ahol az ókori hadvezér i.e. 331-ben döntő győzelmet aratott a perzsa birodalom fölött - ebben állapodott meg kedden Görögország és Irak.
jan. 28
13:18
Megjelent az Internet Explorer 8 utolsó elõzetese (transindex.ro)
[*[link to="http://www.microsoft.com/windows/inter ...
jan. 28
13:45
Az orosz elnök a történelemhamisítás ellen (Múlt-kor)
Dmitrij Medvegyev orosz elnök kedden, a leningrádi blokád feloldásának 65. évfordulója alkalmából megbízta a védelmi minisztert azzal, hogy összegezzék a II. világháborús szovjet veszteségeket, s állást foglalt a történelem meghamisítása ellen.
jan. 28
13:47
Megtalálták a karnaki templomegyüttes második kikötőjét (Múlt-kor)
Az egyiptomi régészek felfedezték a karnaki templomegyüttes második kikötőjét, amelyet az ókorban a száraz évszakban használtak, ha ki akartak kötni a szentélyeknél.
jan. 28
15:51
Beszélgetéssorozat a rendszerváltásról (Múlt-kor)
Húsz év múltán címmel egész éves beszélgetéssorozatot indít a rendszerváltás eseményeiről történészek és a korabeli szereplők részvételével pénteken a Nyílt Társadalom Archívum (OSA) és az 1956-os Intézet - tájékoztatott Rainer M. János, az 1956-os Intézet főigazgatója.
jan. 28
15:54
Gyász: kidőlt a 223 éves fa (168 Óra Online)
A történelem hatalmas vihara megkímélte, az időjárásé nem: kidőlt egy fa a versailles-i kastélyt övező királyi parkban a hétvégi franciaországi "égiháborúban".
jan. 28
16:03
Habsburg tragédia: 120 éve történt a mayerlingi kettős öngyilkosság (MaHu)
Százhúsz éve, 1889. január 30-án a Bécs melletti mayerlingi vadászlakban holtan találták Rudolf osztrák-magyar trónörököst és szeretőjét, Vetsera Máriát. A hír szinte hisztérikus hangulatot keltett a Monarchiában.
jan. 28
16:27
A nejlon kinyír minket - újabb bizonyíték (168 Óra Online)
A palackokhoz és más háztartási tárgyakhoz használt polikarbonát műanyagok adaléka, a biszfenol-A (BPA) nevű mérgező vegyület tovább maradhat az emberi szervezetben, mint azt korábban feltételezték - állítják amerikai kutatók.
jan. 28
16:55
Kidőlt a francia forradalmat is túlélt királyi fa (Múlt-kor)
A történelem hatalmas vihara megkímélte, az időjárásé nem: kidőlt egy fa a versailles-i kastélyt övező királyi parkban a hétvégi franciaországi "égiháborúban".
jan. 28
17:57
Kisebb lehetett az Özönvíz (Múlt-kor)
9500 évvel ezelőtt a korábban gondoltnál jóval kisebb kataklizma pusztíthatta el a Fekete-tenger partvidékét - állítják a geológusok, akik a Duna deltájában vett üledékminták alapján pontosították a sokak által vitatott elméletet.
jan. 28
18:06
Két szupermasszív fekete lyuk egy fényéven belül? (MaHu)
Óriási tömegű fekete lyukakból álló kettős rendszert már többet is ismerünk, most azonban valószínűleg egy olyan akadt közülük horogra, melyben a komponensek távolsága egy fényévnél is kisebb.
jan. 28
18:39
A prosztatarák összefügghet a szexuális étvággyal (168 Óra Online)
Egy brit tanulmány szerint a fiatalkori szexuális étvágy összefüggést mutat a későbbi életkorban kialakuló prosztatarákkal - olvasható a British Journal of Urology International című brit folyóiratban.
jan. 28
19:36
Pokolian forró Naprendszeren kívüli bolygót fedeztek fel (MaHu)
Pokolian forró Naprendszeren kívüli bolygót fedeztek fel amerikai csillagászok - számolt be róla csütörtöki számában a Nature című tudományos szaklap.
jan. 28
21:09
Egy idegen faj inváziója rettenetes pusztítást okoz (168 Óra Online)
Az Európai Unió éves szinten 12 milliárd eurónyi összeget költ arra, hogy a nem őshonos fajok által okozott károkat felszámolja. Súlyos összeg. Mégis mindössze „tűzoltásra” alkalmas, hiszen a betolakodó állatok és növények nem ismerik az államhatárokat és szaporaságuknak, agresszivitásuknak köszönhetően országrésznyi területek biológiai egyensúlyát képesek fölborítani. Érthető, hogy az Európai…
jan. 28
21:24
A magyar a kultúrán spórol - ez nem meglepő (168 Óra Online)
1989 is egy kiadós influenzajárvány közepén köszöntött be, de a patikákban toporgó emberek nem ezért szitkozódtak. Az illetékes hatóság sürgősen emelte a gyógyszerárakat, és egy füst alatt módosította a támogatás rendszerét is. A húsz év előtti hétköznapok világát DOROGI KATALIN idézi fel.
jan. 28
21:42
A műholdak „halál utáni” élete - 2009-01-28 21:07:54 (sat.hu)
Hogy mi a közös az Astra 5A-ban és egy lyukas, szovjet gyártmányú nukleáris reaktorral felszerelt űrjárműben?
jan. 28
21:45
Tömegek életét mentheti meg az e-papír (168 Óra Online)
A rendszer hatékonyan látja el lényeges információval a lakhelyére esetlegesen visszatérni képtelen polgárokat egy evakuáció esetén.

Keresés