2009. január 28. szerda

jan. 28
0:12
40. Magyar Filmszemle (Startlap)
Bár a nyitó ünnepséget csak január 29-én tartják, már 27-én megkezdődött a 40. Magyar Filmszemle, ahol közel száz magyar alkotás mérkőzik meg tudományos-ismeretterjesztő, dokumentum, tévéfilmes valamint nagy- és kisjátékfilmes kategóriában. Az egy hetes fesztivált plakátkiállítás és egyéb rendezvények kísérik.
jan. 28
0:48
Történet azokról, akik legyőzték Trianont (Startlap)
Kilencven éve, hogy a balassagyarmatiak fegyvert fogtak az ott állomásozó cseh katonák ellen és kiűzték őket, a város így Magyarország része maradhatott. A történtekről most A legbátrabb város címmel film készült Matúz Gábor rendezésében. Csütörtökön mutatják be a nógrádi városban.
jan. 28
5:48
Csodák márpedig vannak! (Népszava)
Európában alighanem egyedülálló, hazánkban pedig egyenesen csodaszámba megy, hogy egy tudományos ismeretterjesztő műsor, a Delta majdnem fél évszázadon keresztül, negyvenöt éven át sugározza adását. Mi a példátlan sikersorozat titka? Sajnos az évforduló sem feledteti, hogy Magyarországon a tudományos ismeretterjesztés majdnem megszűnt létezni.
jan. 28
10:00
Kislány a nagybőgőnél (HVG)
Már 2006-ban lenyűgözte a budapesti közönséget, amikor a MOL Jazz Fesztiválon lépett fel zenekarával. Akkor még inkább mint cirkuszi látványosságra voltak rá kíváncsiak az egybegyűltek. A két és fél évvel ezelőtti koncert után maradt bennem hiányérzet: úgy éreztem, Esperanza Spalding lenyűgözően tehetséges színpadi jelenség, de még nem zenél. Most viszont már szemernyi hiányérzetem sem volt.
jan. 28
10:36
Szimbólumok erdejében, Bécsben (HVG)
Claude Debussy Pelléas és Mélisande című operája rejtélyes mű. Minél többször hallgatja az ember, minél jobban igyekszik elmélyülni benne, annál kevésbé megfejthető. De talán ez volt a szerző szándéka is: nyájas néző engedd, hogy hasson rád ez a jelképek szövevényéből álló zenedráma! A bécsi Theater an der Wien előadása rabul ejti a közönséget.
jan. 28
10:54
Futurista város lesz Róma a futurizmus centenáriumán (HVG)
A futurista mozgalom centenáriumának tiszteletére kulturális rendezvények egész sorát tartják Rómában február 20-tól - jelentette be az olasz főváros polgármesteri hivatala. Arról fognak megemlékezni, hogy a Le Figaro című párizsi napilapban 100 éve jelent meg Filippo Tommaso Marinetti olasz író (1876-1944) futurista kiáltványa, a mozgalom eszmevilágának alapvetése.
jan. 28
11:30
"Hamarosan már csodálkozni fogunk, hogy lehettünk meg eddig nélküle!" (Népszava)
Filmkereső szolgáltatást indított az interneten a brit filmtanács, hogy segítsen a mozi angol szerelmeseinek megtalálni kedvenc filmjüket. A www.FindAnyFilm.com honlap használata ingyenes, és máris több mint 30 ezer filmet tesz elérhetővé a közönségfilmektől a rétegfilmekig húsz műfajból és hatvan nyelven.
jan. 28
12:06
A kisbetűs élettől az élményfürdőig (HVG)
A 40. Magyar Filmszemlén túl is van élet. Aki nem jut be az előadásokra, vagy inkább vár, amíg moziba kerülnek a filmek, sok más programból válogathat! Íme néhány! Egy politikai interjú anatómiája: Frost/Nixon. A Woyczek a Maladypétől. Dunaújvárosi szabadidős terek egy osztrák művész munkáin. Kisbetűs élet: apróságok Fischer Judit művein. Hűtött felületek: Schmal Károly életműkiállítás. Harmonika-…
jan. 28
15:24
Napirenden a Danubius és a Sláger frekvenciájának megpályáztatása (HVG)
Ismét napirendjére vette a két országos kereskedelmi rádió - a Danubius és a Sláger - frekvenciájának megpályáztatását a médiahatóság.
jan. 28
15:27
Andy Warhol Szegedre jön (Startlap)
Andy Warhol, a huszadik századi képzőművészeti irányzat, a pop-art legnépszerűbb képviselőjének alkotásaiból nyílik kiállítás február 7-én a szegedi Reök-palotában - jelentette be Herczeg Tamás, a kulturális intézmény igazgatója...
jan. 28
15:42
Kiadók nélkül jutottak el a csúcsra (Népszava)
Magyarországon elsőként az összes dalukat ingyenesen letölthetővé tették, kiadók nélkül jutottak oda, hogy ma már az egyik legtehetségesebb zenekarként emlegetik őket. A Kaukázust 2004-ben alapította Kardos-Horváth János Tatabányán. Az igazi sikert Szalai Éva című számuk hozta meg nekik.
jan. 28
16:00
Magyar film a Berlinalén (Infostart)
Ismét szerepel magyar részvételű játékfilm a február 5-én kezdődő berlini nemzetközi filmfesztivál versenyprogramjában. A fesztivál igazgatója azt mondta: a Berlinalén tartják a Katalin Varga című, román-brit-magyar koprodukcióban készült alkotás világpremierjét.
jan. 28
16:02
Fejlövés és Kopaszkutya az emlékezés jegyében (Infostart)
Bár a 40. Magyar Filmszemle fókuszában is a versenyfilmek állnak, a Palace MOM Parkban rendezett vetítéseken a szerevezők idén is megemlékeznek a magyar filmművészet kiemelkedő alkotóiról és alkotásaikról.
jan. 28
16:39
Üdvözlégy, János! (Startlap)
Négy év után ismét hallat magáról az újabban szőrös hittérítőre emlékeztető gitárzseni, John Frusciante. Január 20-án jelent meg legújabb lemeze, a The Empyrean: lírai, művészi, legkevésbé sem populáris, ám annál mélyebb.
jan. 28
20:36
Oscar-jegyüzéreket fogtak (Startlap)
Beperelte az Amerikai Filmakadémia (AMPAS) azt az arizonai céget, amely jegyeket ajánlott az idei Oscar-gálára. Az akadémia jogi képviselői hétfőn nyújtottak be keresetet egy Los Angeles-i szövetségi bíróságra, hogy megakadályozzák...
jan. 28
20:54
Turbó Lassie és a bukott elnök (Startlap)
Filmszemlén kívül is van élet a mozikban, de nem biztos, hogy érdemes rá figyelni. Ezen a héten három filmpremier várható a 40. életévét ünneplő mozifesztivál bemutatói mellett.
jan. 28
22:57
Elképesztő ötletekből születnek műsorok (Népszava)
Elképesztő ötletekből születnek műsorok, csak bámulhatunk. Az emberi test fizikai deformációja az egyik extrém műsorfajta ihletője. Borzonghatnánk, pedig értelmes, emberi műsor is kerekedhet ilyenből. A Viasat3 sorakoztat fel ilyen dokumentumfilm-jellegű furcsaságokat, amelyek az első pillantásra rejtegetni való szörnyűségeket tárnak napvilágra. Mégis legfőképpen a tolerancia, a megértés és…

Keresés